- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
A Linux Mint Debian Edition su -, vagy sudo?
Attól függ, mire. A su (switch user) arra való, hogy más júzerként tudjunk dolgozni hosszabb ideig (vagy olyat, amire nincs bekonfigolva a sudo). A sudo meg egyes parancsok futtatására való, amennyiben engedélyezett. És mindez disztribució független.
Persze mindkettő áthágható, su -c valami futtatja a valami programot root-ként (de ilyenkor nem a jelenlegi júzer jelszavát kell beírni, hanem a root-ét), sudo su - vagy sudo bash parancsra pedig root jogú shellt kapunk. Meg lehet még cifrább dolgokat is csinálni velük, de alapvetően az első bekezdésre kell koncentrálni az első időkben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, "SU -" után indítsd el a telepítőjét a drivernek, ott ne a telepítést, hanem a package generationt válaszd, és generáltasd le vele az fglrx csomagot. Ezután az fglrx csomagot telepítsd, ott az elején írja, hogy mi kell neki, és elvileg le is tölti őket.
Amúgy szerintem érdemes adni neki még egy esélyt. Írtam egy cikket a Debian belakásáról, szerintem nézz bele. [link]
Szerk: Debian okkal használja azokat a csomagokat, amiket használ. Mintet is használtam, de voltak ott problémák. Nem annyira kiforrott, mint kellene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"SU -" parancsot add ki a root jogokért, a sima SU nem az. Pontos különbséget nem tudom fejből, de ha a sima SU-val tetted fel az Ati drivert is, az lehetett gond. Ha jól emlékszem a magyarázatra, akkor egy pár script, stb. nem fut le a sima SU kiadásakor, míg az SU - esetén igen.
Hamarosan fogok telepíteni asztalimra is tenni Debiant, ott majd kitökölöm h. mi van az Ati driverrel.
szerk: Ati drivert meg úgy érdemes telepíteni, hogy legeneráltatod az fglrx csomagot, és azt telepíted a terminálból, mert ha warningok és errorok vannak, azok ott lesznek részletezve, a sima nextnextfinish telepítéskor viszont nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na és a driverek telepítése alatt nem volt gond? Nem voltak errorok a terminálban?
Az Ati zárt drivernek kell egy csomó csomag, hogy telepítve legyen, én arra tippelek, hogy hiányzott valami. Az Ati driver meg képes úgy települni, hogy hiányzik némi ez + az, már tapasztaltam. Olyankor meg lesz ami lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A sudo rendeltetése az lenne, hogy néhány meghatározott parancsot, amikhez emelt jogosultság kell, azt ki tudjon adni K.Pista a helyszínen, az nélkül, hogy a root jelszót ismerné.
Hogy Ubuntuban miért mindenre ezt használják, azt nem tudom, mikor abban is ott van az SU lehetőség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Konteó topic
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Apple TV+
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS TUF Gaming F16
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged