- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ingyen beszerezhető pár SEGA klasszikus mielőtt lekerülnek a Play Áruházból
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vitus
őstag
Na átírtam 7-re a Vistát, a hálózati dolog megoldódott magától nem tudom mi volt a baja. Viszont a Ati drivert feltelepítettem és kapott egy touch down-t!
Se kép se hang, teljesen megfagy bootolás közben. Ilyenkor mi van?
Pedig csak annyit csináltam, hogy az Ati automatizált install-erét letöltöttem és futtattam, végigment és restartoltam.
-
-
bambano
titán
Azt, hogy rendszergazdai belépés nélkül mindent sudoval intézzen, a linux elwindowsosításáért küzdő ubuntus fejlesztők találták ki. A debian, remélem, továbbra is megmarad az "ezt akartad, hát nesze" módszereknél, vagyis pontosan azt csinálja, amit mondanak neki és nem akar beleokoskodni, hogyha tévesen utasítottad.
-
Vitus
őstag
0.97 és ott van ahol írtad csak nem tudom átírni mert nem tudom superuserként editálni gnomeban. Hogyan lehet su-ra váltani? A mások pedig, hogy kde-t felratam nekem az tetszene, de belépek és megnyitok vele egy weboldalt azt villám gyorsan megnyitja és onnantól kezdve lehal a hálókártya. Gnome-al minden rendben volt előtte bár most nem néztem mióta kde is fenn van.
-
Vitus
őstag
Na reggel míg boltba mentem meg havat lapátoltam, fel is toltam a Debiant. Minden flottul ment. Rengeteget fejlődött a linux telepítője és a csomagkezelés komolyan élvezet volt látni, hogy gyakorlatilag mindent megoldott magától. A boot manager is szépen megy igaz Longhornt ír a grub, de viszont működik. Gondolom át lehet írni a grub-ot valahol, hogy mit írjon nem?
-
Vitus
őstag
Köszi! Csak ismerkedni akarok vele, de most úgy van a gépem, hogy van egy win7 90GB-on ami nekem elég is mindennel együtt, mert csak olvasgatok meg kb. 2db játék van fenn, mást nem csinálok. És van egy 150GB-os ami üres és mondjuk ezt még kettészedném vagy 3 fele és csinálnék egy linuxos partíciót egy swap-et meg még egyet ami a /home lenne. Valami ilyesmi lenne az elképzelés hálóba van egy másik gépem amire minden le van mentve, úgyhogy nagy meglepi nem érhet max. egy win reinstall. Szóval akkor a linuxos boot manager tudja majd indítani a meglévő win-t? Ja és még annyi, hogy mekkora hely kell a debian-nak alap dolgokkal, böngésző, openoffice, lejátszók, képnéző és szerkesztőkkel?
-
FixY67
senior tag
-
bambano
titán
Bedobja az ember a kugliba a megfelelő kérdést, és kihozza ezt az oldalt. Ezen is eth0 a bridge neve. Hogy miért lett eth0 a bridge neve, azt csak találgatni tudom: hogy a host konfigján ne kelljen változtatni, ha xen-es vagy sima kernellel bootolod be.
A unixoknak van rendes, hálózattranszparens grafikus felülete, amihez képest a vnc egy játékszer. Minek vnc?
-
FixY67
senior tag
-
sztikac
őstag
Hát Én ezt úgy csinálnám (de még sose csináltam ilyet), hogy bridged módban fix ip címeket adnék a hálókártyáknak és aztán csomagszűréssel, routeval állítanám be, hogy ki merre kommunikálhat. De mosmá' jó lenne ha valami hozzáértő is megszólalna a témában
Bár amilyen forgalma van ennek a topiknak, a helyedben Én inkább a hup-on próbálkoznék a segítségkéréssel.
-
sztikac
őstag
Linuxon (ubuntu) fut. Ez a virtual network editor mit csinál pontosan? Mert nálam a vmware webes felületén csak a virtuális gépnek átadott hálókártya tulajdonságait tudom beállítani (legalábbis mást nem találtam). De szerintem onnantól fogva, hogy a virtuális gépeid hálókártyáinak van ip-je már szinte bármit be tudsz állítani. Gondolom valami olyasmit szeretnél, hogy 2 virtuális gép csak egymást lássa hálózaton és pl. netre ne tudjanak kimenni. Na de ez már kezd nagyon "vak vezet világtalant" topikba átmenni
szerk. a help-ben én is megtaláltam a virtual network editor, csak nálam marhára nem úgy működik mint ahogy le van írva. de még nézegetem...
-
sztikac
őstag
Kiesett (egyelőre), mert a sima szerver nem támogatta (vagy csak nekem nem ment?) hogy a guest tisztességesen lássa az USB eszközöket
mi nem ment? nálam úgy tűnik nincs gond vele...$uname -a
Linux orangebox 2.6.28-17-generic #58-Ubuntu SMP Tue Dec 1 18:57:07 UTC 2009 i686 GNU/Linux
vmware:about
(C)VMware Server
Version 2.0.1
Build 156745(/C) -
FixY67
senior tag
Kezd derengeni: eredetileg clusterekkel szerettem volna játszadozni és egyedül a VirtualBox alatt találtam megoldást arra, hogy fizikailag azonos diszkeket osszak ki több VM-nek.
A VirtualBox tudott kezelni iSCSI-t úgy, hogy a virtuális gép fizikai eszközként látta. Aztán a clusteres játszadozást kis időre félretettem, viszont host-ként megmaradt az Ubuntu és itt a xen végleg kiesett.
De lehet, hogy újrahúzom a hostot, csak még azt nem tudom, a .vdi image-eket hogy fogom átmenteni más környezetbe... -
bambano
titán
Az etchben és a lennyben szerintem körülbelül azonos képességű particionáló van mindegyik verzióban és szerintem ezek tudják is. Neked kell raidre particionálni a diszkeket, összeszerelni a raid köteteket és rátenni a rootot.
A felügyelet nélküli telepítést még ilyen szempontból nem mazsoláztam ki, nem kizárt, hogy az is tudja.
-
bambano
titán
Szerintem nem ugyanazt írtad. A linux swap nem egyenlő a vms swap+page-vel, mert a linux swap egyenlő a vms page-vel, viszont a vms swapre semmi nincs a linuxban. magyarul a linux swap valódi részhalmaza a vms page+swapnek
"a VMS swap a fizikai memóriából kilógó programok/adatterületek tárolására szolgált": írtad korábban, de nem, mert a kilógó memóriát a page-re teszi. Itt legutóbb már jól írtad, hogy a workingsetet teszi a swapre. A workingsettel azok a memória lapok is kikerülnek a swapre, amik az előbbi megfogalmazás szerint nem kilógó memória, tehát nem lapozta ki.
de mindegy, térjünk vissza a debianra
de, a kernel akkor kezdi kigyalulni a processzeket, ha már kifogyott a virtuális memóriából , magyarul a ram+swapból. csak a gond az, hogy a linux nem foglalkozik annak kiderítésével, hogy kit is lenne indokolt kihajítani, hanem a véletlenhez közelebb álló módon fogja magát és kihajít valamit. Namost amikor az sshd repül, akkor kezdődik a nap izgalmasabb része... mert a pakliba ilyenkor belekerül, hogy bambanő, kocsikulcs, futni kell egy ámokot
-
bambano
titán
A vms-ben a page ugyanaz, mint linuxban a swap. viszont a vms tud olyat, hogyha akkora a terhelés, hogy képtelen minden programot futtatni, akkor kiválaszt egy vagy több programot és annak minden erőforrását kirakja a swapre. Tehát a kilapozott virtuális memóriájától kezdve minden egyéb cuccot, ami a memóriában helyt foglal, kirámol a swapre, ettől felszabadul a fizikai memória is meg a pagefile adott része is. Csak egy 128 byte körüli leíró marad belőle és teljesen felfüggeszti a program működését mindaddig, amíg nem szabadul fel annyi erőforrás, hogy futtatni tudja.
Mivel a vms-nek nagyságrendekkel korrektebb a memóriakezelése, ott van esély ilyen döntések korrekt meghozatalára. A linux kernelben meg ha nagyon összedőlés határán jár a rendszer, akkor találomra hajigál ki programokat, de azokat végleg kukázza. A vms ilyenkor külön helyre menekíti és később képes visszaállítani a programot környezetével és lefuttatni azt.
Hiába no, szeretjük a linuxot, de azért van, ami korrektebben működik nála
Szerk: ugye látszik az éles különbség, a linuxos swapen és a vms-es page-n olyan programadatok vannak, amelyek egyébként futtatásra ütemezhetők, tehát a programoknak a memóriában csücsülő része futásképes. A vms-es swapen ezzel szemben olyan programok csücsülnek, amik nem ütemezhetőek, nem is kerülnek a processzorra mindaddig, amíg az erőforrások globális helyzetében lényeges változás nem történik (tipikusan végetér egy másik nagy program futása).
-
bambano
titán
Root fájlrendszerről beszéltünk, az egy darab fájlrendszer, függetlenül attól, hogy mi van rajta.
Ha komolyan akarod használni, akkor a raidet a host oprendszer csinálja, a guestet kár ezzel terhelni. A raidben egyébként is olyan dolgok történnek, amit nem biztos, hogy a guest tolerál (nagyon buherálják a block cache-t, fene tudja, mi van belül).ha linuxos swapról beszélünk, akkor a pagefile-t helyettesítem, a swapet nem, mert az más tészta.
-
bambano
titán
Itt nem kell licenszet telepíteni, ennyivel egyszerűbb
a megoldás kb. annyi, hogy berakod a második vinyót, felparticionálod, csinálsz egy fél lábas raid1-et a leendő root partícióra, átmásolod a cuccot, majd hozzáadod a régi rootot a meglévő félraid1hez. Kb. ennyi.Még sosem próbáltam lvm-et rootnak...
A swap tükrözésével kapcsolatos felfogás változott az évek alatt, mivel a régi kernelek belegabalyodtak abba, hogy a swap raiden van, ezért régen tiltották. Mostanára megoldották ezt a dolgot, mostanára ha a többi raiden van, akkor a swapnak is azon kell lennie a felfogás. Azért, mert ha elszáll a vinyó, és a swap nem raides, akkor elszállt minden alkalmazásod is, amelyik swappelt már, viszont ha raides, akkor a kiswappelt adatok még megvannak a másik diszken.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
A konkrétan feltett kérdésre: "egyáltalán lehet ilyet?": a konkrét válasz, hogy másképp nem lehet, csak úgy.
Ilyeneket kell a dhcpd konfigjába írni:
subnet 10.1.1.0 netmask 255.255.255.0 {
range 10.1.1.64 10.1.1.192;
option routers 10.1.1.1;
}
subnet 10.1.2.0 netmask 255.255.255.0 {
range 10.1.2.64 10.1.2.192;
option routers 10.1.2.254;
}
subnet 192.168.252.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.252.64 192.168.252.192;
option routers 192.168.252.254;
}A dhcp szervernek vagy megmondod konkrétan, hogy adott hw címhez milyen ip-t kell válaszolnia (és akkor azt fogja válaszolni akkor is, ha ezzel galibát okoz), vagy az adott interfészen elérhető alhálózatokból fog választani és válaszolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- OLCSÓ MONITOROK
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged