- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
az init=/bin/bash-t akkor tudod beírni, mikor töltené befele az oprendszert. feljön a grub, ott nyomj e-t. a kernel sor végére írd be. utána mountolni kell írhatóra a /-t (vagy ahol a /boot van), és át tudod írni a /boot/grub/menu.lst-t. bár akkor már az átírt file-okat is át tudod.
alternatív megoldás: live rendszert felhúzod, mountolod a vinyót, és átírod amit kell. ez imho fájdalommentesebb.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2652 üzenetére
az ubinál a kernel jó volna, csak az x eggyel korábbi, nem szeretik egymást a gm45 chipsettel (és a gma4500 hdm graf chippel).
a 2.4.2 előtti x.org-ok nem kezelik rendesen a grafikus chippet, a wlan drivere meg 2.6.27-es kerneltől van benn. lenovo sl300 notiról van szó. nem sok linuxos dolgot találtam róla a guglival.
de már fenn van az ubi, majd megoldom valahogy az x maximális támogatását. valahogy nincs hangulatom/időm debet telepíteni, pedig már a netinstall iso-t is leszedtem.
-
ngabor2
nagyúr
no, ez naccerű... a deb sid is kiesik, mint alternatíva. 2.6.27-es kernel, és 2.4.2-es inteles xorg driver ellene. a sid-ben a kernel 2.6.26, fordítani meg nincs kedvem.
az ubinál a kernel jó volna, csak az x eggyel korábbi, nem szeretik egymást a gm45 chipsettel (és a gma4500 hdm graf chippel).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2517 üzenetére
no, az előbb hülyeséget írtam
fordítva kell:
md5sum -c MD5SUMS
ha akarod, ebből a "felesleges" sorokat előtte törölheted, csak a valóban leszedett iso maradjon benne. ugyan abban a kt-ban kell lennie, ahol az iso van, és ha jó a letöltött cucc, akkor kiírja, hogy rendben. ha nem szeded ki a többi sort, akkor azokra 1-1 hibaüzenet, hogy nem tudja megnyitni, és annyi.
-
ngabor2
nagyúr
sid-re frissítettem a etch-et... és azóta pl. a tapipad oldala nem funkcionál görgetőként. hol nézelődjek, hogy ismét legyen?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2362 üzenetére
lehet, annyira nem mélyedtem bele.
viszont a linux-wlan-ng nem fordul, aszongya 2-6-23-as kernelt nem szeresse... így ismételten nem tudom kipróbálni az egyik wlan-kártyát. szerencsére van mááásik, de akkoris idegesít, hogy van egy eszköz, amit nem tudok használni, pedig elvileg van hozzá driver.
-
ngabor2
nagyúr
van nekem egy öregecskedő laptopom. ezen debian sid. az apci nem igazán beállítható, mert egyes részeit nem tudja megváltoztatni, ez a logban látható.
viszont ha nem beállított, további 2 csomag is beállítatlan marad, ami csúnyán néz ki, és az apt-get mindig hibával áll le, bár a többi csomagot rendesen megcsinálja. valahogy el lehet hitetni a rendszerrel, hogy az acpi csomag be van állítva, vagy ezt a hibát "szokjam meg"?(mindjárt jönnek konkrétabb üzenetek, csak épp dist-upgrade van.)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2350 üzenetére
részben megoldódott a kérdés. sikerült leszedni egy modult hozzá forrásból, rt61pci néven. most is arról írok. csak úgy tűnik, nem szereti a titkosítást, ami nagy baj
mod: úgy látszik, csak lassan talál magára. már a titkosítás is megy. mindjárt a mac-szűrést is ráadom, és mivel elvileg az csak a routert érinti, itt is menni fog minden.
mod2: megy is
-
ngabor2
nagyúr
02:00.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 802.11g PCI
van nekem egy ilyenem, ami a szöveg ellenére nem pci-os, hanem pcmcia csatlkozós. nem szeretem a ralinket... de ez van
valakinek sikerült már ilyenbe életet lehelni?
a legszebb az egészben az, hogy a notin egy picimaci van, és a háló is azon jön. tehát vagy próbálgatni tudom a wlan-kártyát, vagy van vezetékes háló.
a háló leállításán kívül kell még valami a kártyák cserélgetéséhez? absz nincs tapasztalatom a pcmcia-val.
pótkérdés: már egy párszor feltettem a rendszert, de mindig elfelejtem, hogy modulok fordításához a build-essential-on kívül mi kell. ami a modul-könyvtárba megcsinálja a build linket a kernelforráshoz/include-okhoz.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2344 üzenetére
ez még mindig egy p3 laptop, úgyhogy a túl friss lap opció kiesett. a nagyobb baj az, hogy a postinst scriptet se találom a debben, hogy lássam, mit barmol el.
retes: először is tudni kellene, hogy milyen wifi. pcmcia-s? deb alatt sajna nem tudom, hogy lehet megnézni, hogy milyen pcmcia-kártyát lát a rendszer. ha integrált, akkor lspci megmondja.
de ha nincs nincs linuxos natív driver, akkor még mindig ott az ndiswrapper nevű csoda, az a wines driverrel tudja a wlant használni.
-
ngabor2
nagyúr
újabb probléma:
debian:/home/ngabor2# apt-get install -f
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
3 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltés az archívumokból: 0B
Kicsomagolás után 0B lemezterületet használok fel
Beállítás: acpid (1.0.6-4) ...
tar: A kezdő "/" eltávolítása a nevek elejéről
tar: /etc/logrotate.d/acpid*: a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: /var/log/acpid*: a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: /etc/acpi/powerbtn.sh*: a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: /etc/acpi/events/powerbtn*: a következő függvény meghiúsult: stat: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tar: A hibás kilépés késleltetve a korábbi hibákból
Stopping Hardware abstraction layer: hald.
Loading ACPI modules....
Starting Advanced Configuration and Power Interface daemon...invoke-rc.d: initscript acpid, action "start" failed.
dpkg: hibás feldolgozás: acpid (--configure):
post-installation script alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: acpi-support-base:
acpi-support-base függőségek: acpid (>= 1.0.4); ám:
acpid csomag még beállítatlan.
dpkg: hibás feldolgozás: acpi-support-base (--configure):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: acpi-support:
acpi-support függőségek: acpi-support-base; ám:
acpi-support-base csomag még beállítatlan.
acpi-support függőségek: acpid (>= 1.0.4); ám:
acpid csomag még beállítatlan.
dpkg: hibás feldolgozás: acpi-support (--configure):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Hibák történtek a feldolgozáskor:
acpid
acpi-support-base
acpi-support
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)frissen telepített etch, frissen dist-upgradelve sid-re. tippek? teljesen belassult a rendszer
semmi extra nincs még telepítvve, tehát ha nem lesz megoldás, akkor egy gyors reinstall lesz belőle.
-
ngabor2
nagyúr
no, a következőt vettem a fejembe: pda-ra debiant telepítek
a cuccban s3c2442 chip van. arm-architektúrára van s3c2410-re fordítva, de nem teljes. ami baj, hogy az installerben sincs benne. valaki csinált már ilyet?
olyasmire gondolok például, hogy forrásban letöltöm az alaprendszert, majd valami cross-compilerrel megpróbálom lefordítani az asztali gépen, és úgy felvarázsolni a pda-ra. azért debian, mert azt nagyjából már ismerem. előre tudom, hogy tele lesz buktatókkal, és sokáig fog tartani a belövés (ha sikerül egyáltalán
), de egy próbát megér. vélemények?
-
-
ngabor2
nagyúr
lscpi-t valszeg nem véletlenül nem talál... lspci-t keress, az többre képes. a wlanhoz meg ipw3945 modul kell. nálam az ubu elsőre, minden kérdés nélkül megtalálta. deb alatt valszeg minimális bogarászás kell neki (alias a /etc/modules.conf-ba, majd okosék elmondják, egy darab ideje kijöttem a debből, de lassan vissza kell rázódnom).
-
ngabor2
nagyúr
indítassz egy terminált (alkalmazások/kellékek/terminál), beírod, hogy lspci
szépen kiad egy listát, átolvasod, és ami leginkább a wlan-karira emlékeztet, abból a "lényegi részt" (a chip/kártya típusa) beírod.nálam pl:
05:00.0 Network controller: RaLink RT2500 802.11g Cardbus/mini-PCI (rev 01)ha máshogy nem menne, akkor ubuntu alatt meg lehet nézni, hogy milyen modullal megy, és deb alatt fenn van-e alapból.
-
ngabor2
nagyúr
ha most használsz először linuxot, nem biztos, hogy a debian a legjobb választás... bár az alatt is mindent meg lehet oldani. látom, az ubuntut is próbáltad. az alatt ment? ha igen, itt is fog.
egy lspci kimenetet ha be tudsz szúrni, különös tekintettel a wireless network tartalmú sorról, az igen sokat segítene.
-
ngabor2
nagyúr
új probléma...pcmcia-s wlan-kártya... nem tudok vele mit kezdeni. lspci nem látja (valahogy nem is számítottam rá), lshal szerint prism3. mivel csak prism54 modult találtam, azt húztam be, de túl sokmindent nem tudok vele kezdeni...
igazából azt se tudom, merre induljak (a google után, hamarosan az is lesz, csak most friss az élmény
).
mod: linux-wlan-ng talán ez lesz a barátom. remélem...
mod2: vagy mégse
legalábbis nem igazán jöttem rá, hogy hogyan is használjam...
-
ngabor2
nagyúr
adott egy WM5-tel felszerelt eten x500 pda (ami mobiltelefon is), meg egy debian lenny-vel erősített noti. e kettőt kellene összekapcsolni, hogy a pda netjét (mobil internet, pl. edge-en vagy gprs-en keresztül, vagy akármi más módon jön) notin lehessen használni. simán rádugva nem sokmindent tud vele kezdeni. ötletek/tapasztalatok?
az azonnali pda-s kérdések órájában már kérdeztem az egyik oldal megvan.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Johnsones #2303 üzenetére
a vinyók sorrendjét az határozza meg, hogy milyen sorrendben töltődnek be a modulok, vagy a kernelben levő cuccok. valszeg alapesetben igen közel egymáshoz van a kártya és az alaplapi vezérlő betöltése, így normál esetben előbb a kártya, aztán az alaplapi éled. egyszer volt, hogy a kártya lemaradt, így nem az kapta meg az első 4 címet. a betöltési sorrend fixre állításával (vagy köztük pár mp szünettel) tünetileg kezelhető, a megoldás talán az alias.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
peterszky #2284 üzenetére
modprobe ipw3945
nálam szépen megy, igaz, ubuntu alatt.
lehet, hogy a modules.conf-ba (vagy az /etc/modules kt valamelyik file-jába) kell egy
alias wlan0 ipw3945,
majd update-modules.
meg a /etc/networks/interfaces (lehet, hogy ez is máshol van deb alatt... egy darab ideje nem foglalkozok vele) file-ba valami hasonpaci:
iface wlan0 inet dhcp
auto wlan0
(márha dhcp-vel kapja, titkosítatlanul a netet. ha nem így, akkor egy kicsit cifrázni kell).
utána legegyszerűbb a hálózatot újraindítani: /etc/init.d/networking resart
ennek is van más módja, ha valami miatt nem akarod az egész hálót újraindítani... de nem írok inkább kisregényt róla D -
ngabor2
nagyúr
köszi a választ, otthon kipróbálom.
szintén egy locales-szal kapcsolatos kérdés: su -c-vel futtatnék egy progit. ennél kellene az alaptól eltérő locales-t beállítani. próbálva lett, hogy előtte meg lett adva neki, de mint várható volt, úgy nem vitte tovább. a ~/.bashrc-ben be van állítva az új LC_ALL, de -l segítségével se veszi fel a kívánt értéket. próbáltuk, hogy su -c export LC_ALL=en_US && progi, de így se ment. kifogytunk az ötletekből.
hogy ne nyissak új hsz-t: kipróbáltam a dpkg-reconfigure-t. az utf8-as benne volt a listában, de nem sokmindent tudott vele kezdeni, merthogy nincs hozzás LC_MESSAGES... úgyhogy maradt az iso8859-2.
közben sikerült belőni a rég elfeledett (?) kbrequest-et is, így ctrl-alt-fel kombinációval lehet leállítani a gépet. remélem a defkeymap.kmap.gz az, amit betölt, és nem más, mert abba írtam be a szükséges sort. ki is próbáltam, működik. -
ngabor2
nagyúr
[az előző problémák megoldódtak
]
ismét iso8859-2 vs. utf8 probléma... grafikus felületen át tudom állítani, hogy utf8-at használjon minden. karakteresen nem. azt hogy lehet? az mc kerete jó, de az ékezetes betűket 2-karakterrel jeleníti meg. -
ngabor2
nagyúr
megkérdezi. sőt, ha nagyon az a perverziód, be tudod állítani (1 szám átírásával 1 szöveges file-ban), hogy alapból a win bootoljon.
ha kezdő vagy, és ubuntu vs. debian a kérdés, akkor egyértelműen ubuntu. ez nem rettent el (annyira) a linuxtól.
bár ezeket a ''nem elrettentő'' dolgokat ''linux semi-expert''-ként alig bírom kiírtani -
ngabor2
nagyúr
- beírod parancssorba/terminálba, hogy cat /proc/cpuinfo
- kijelölöd egérrel azt, amit kiírt
- a topikban nyitsz egy új hozzászólást
- középső gombbal klikkelsz
- és miután ezzel sikerült beilleszteni, elküldöd.
...feltéve, ha arról a gépről netezel.
de ha ''csak'' sima -486-os a kerneled, akkor valszeg valóban nem smp-s, ami a fő oka, hogy nem használja mindkét proccost. -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
StaMiNa #2125 üzenetére
nekem a home-ban van .rtorrent.rc, és működik is vele.
a screen csak akkor kell, ha pl. távoli gépen futtatod, ahonnan logoutolsz is, a screen a termináltól ''függetleníti'' a programot. tehát ha saját gépen, a terminállal való kapcsolat szakadásának veszélye nélkül tudod használni az rtorrentet, akkor szükségtelen a screen. -
-
ngabor2
nagyúr
meg lehet valahogy tudni, hogy egy adott időpontban mik futottak a gépen?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2072 üzenetére
akkor ezért kellett olyan erőltetve leváltani a jó öreg 2.4-et...
no mindegy, nem értek hozzá, csak hangosan gondolkodtam
a via epia sp13k hőmérőjéből akarnék végre értelmes értéket kifacsarni, ami közelebb áll a valósághoz, mint az eddigi -270, vagy 4.5G °C... a google szerint a 20-asban már benne van. -
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2070 üzenetére
mert eddig nem igazán akart összejönni normálisan a 2.6-os kernelek fordítása... meg lusta is vagyok
nomeg a gép, amire fordítani kellene, kb. 300km-re van tőlem, és ha nem megy elsőre, akkor baj van. a 20-as milyen stabilitású, a többihez képest? 2.4 óta nem igazán követem a fejlődést, azokból gond nélkül tudtam fordítani, mindig saját kernelem volt. 2.6 óta a disztribbel jövőket használom. -
ngabor2
nagyúr
mennyire zavarja meg az etch lelki világát, ha sid-es kernelt teszek fel rá? a 2.6.18-as kernelből elég sokminden hiányzik, ami a 2.6.20-ban már benne van, és valszeg a 2.6.21-ből se írtották ki. esetleg backportolt kernelt találok hozzá?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
thaler2 #1962 üzenetére
az lspci mit mond rá? más disztrib alatt külön kellett modult fordítani hozzá, vagy egyből ment? ha egyből ment, akkor erősen illene itt is meglenni a moduljának. ki kellene deríteni a modulnevet, ha tudod (lsmod), és deb alatt kézzel betölteni.
node kérdezek én is egyet: debiant usb pendrive-ról hogyan lehet telepíteni? a netinstall verzió elég lenne, csak ne cd-ről kelljen. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Laprasi991 #1932 üzenetére
live cd-ről bebbootolsz, felcsatolod a forrás- és cél partíciókat, aztán cp -ax forrás cél. ha a helyén van a célvinyó, akkor chroot-olsz rá, az /etc/fstab-ot és a /boot/grub/menu.lst-t átírod, majd grub-install, és ha minden jól ment, kész is.
csak azért kell cd-ről bootolni, mert éló rendszert nem jó dolog másolni, bármi változhat benne, az meg nem jó. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dr.Burn #1897 üzenetére
mihez kell ez a libcomedi? nem lehet kihagyni?ha meg nem lehet... akkor első körben a régi verziót kell megtartani, majd kézzel upgradelni. dpkg --get-selections, ill. --set-selections a barátod, meg a man. (magyarul: ha nem lennék ennyire fáradt, akkor a konkrét parancsot is leírnám... csak most nincs hozzá lelki erőm. talán valaki más fejből nyomja
)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Dr.Burn #1885 üzenetére
apt-get update
apt-get dist-upgrade
ezek megvoltak? az upgrade és a dist-upgrade között az a kardinális különbség, hogy az upgrade csak a már fenn levő csomagok új verzióit szedi le, a dist-upgrade pedig a helyettesítőcsomagokat is felteszi. vagy itt, vagy valamelyik mlf-listán valaki ajánlotta, hogy upgrade helyett mindig dist-upgrade-et futtassak. azonos disztrib esetén nincs különbség. -
ngabor2
nagyúr
ha usb-s a vinyó, akkor egy lsusb kimenet kellene. ha más usb-s, vagy sata eszköz nincs, akkor elvileg /dev/sda-ként látja a vinyót, ha egyetlen partíció van rajta, azt pedig /dev/sda1-ként.
ha az ntfs modul benn van, akkor mount /dev/sda1 /mnt/vinyo -t ntfs.
ha írni is akarod, akkor ajánlom Sianis írását a témában. -
ngabor2
nagyúr
ha megszakadt egy apt-get dist-upgrade (terminál beragadt, hálózat megszakadt), akkor mit lehet csinálni? a kill -15 kiüti a lockot róla?
-
ngabor2
nagyúr
~/.mplayer/gui.conf-ban van egy hasonló sor:
vo_driver = ''xv''
hogy milyen vo-drivereket támogat a rendszer, azt az mplayer -vo help paranccsal tudod lekérdezni. ezek közül kell válogatni. valszeg a konfigban levő nincs a választhatók között.
a flash-es dologra nincs tippem... -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #1805 üzenetére
való igaz, én alapból a modem---gép kapcsolatot feltételeztem.
ha modem---router---gép a sorrend, akkor a routeren kell beállítani a kapcsolatot, a netet pedig a router fogja osztani, vagy fix ip-n, vagy dhcp-n.
ha modem---gép kapcsolat van, akkor érvényes az, amit leírtam. -
ngabor2
nagyúr
igazán jó, összefoglaló debian, vagy linux olvasnivalót nem tudok ajánlani. van egy, de az már pár éve elavult.
csak a /usr/share/doc könyvtárat, a man oldalakat és a howto-kat tudom ajánlani. esetleg a google-t. nomeg ha valamit nem tudsz, lehet kérdezni itt is.
a pppoeconf-os kérdésedre: apt-get install pppoeconf. a dvd-n rajta kellene lennie, és asszem azt be is veszi elsődleges forrásnak.
ha nem, akkor apt-cdrom add
(elég furcsa, hogy alapból nem teszi fel ezt a csomagot. legjobb emlékeim szerint nálam feltette. az ubuntu biztos, hogy felteszi, az meg a debből nőtt ki.)
progi/csomag keresésére az ubuntu topik 1. hsz-ában leírt módszert tudom ajánlani, apt-cache search kifejezés, vagy apt-cache search kifejezés1 | grep kifejezés2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Formula-1
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- World of Tanks - MMO
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Emulátorok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged