- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5850 üzenetére
A z73 II amit hirdet dublet, az újított változata kerül boltban 629£-ba. a GT-71 lenne a triplet, de az is "csak" 900 font.
Teljes listája boltban, zsírúj állapotban garikkal, házhozszállítással £3320 és ebben azért olyan tételek is vannak (guidecam, mechanika) amit a bolti ár 60% alatt szokás adni-venni pláne "csomagban", plusz a mókihoz még el is kéne bumlizni Angliahátsóföldére:
(a lista nem pontos, a z73-as reduktor épp nem rendelhető, beettem helyébe egy hasonló árú placeholdert)
De ha a 60%-os szabályt is nézzük, az kerek 2ezres, nem 2800. Szval ennek a pakknak a reális értéke a használt akksival és mechával, "nemazénszájízemszerinti" felesleges kacatokkal reálisan 1800. Az ilyen kötött csomagárakból azt se hagyd ki, hogy a vevőnek a pakk egy része csak nyűg/jobbvannekimár/adott komponenst feléből megoldaná. -
tvamos
nagyúr
válasz
popey37 #5847 üzenetére
Nem a turelemmel van a nagyobb gond, hanem azzal, hogy egy idoben nagyon sok hasznalhatatlan hamisitvanyt vasarolgattam ossze kinabol, olyan eladoktol, akiknek 10 ezeres pozitiv ertekelese volt az ebay-en. Ez akkor meg nem is volt olyan nagy baj, amikor meg atjottek a vamon a cuccok gond nelkul.
(#5846) t72killer
Sved. -
t72killer
titán
válasz
popey37 #5827 üzenetére
Arra lennék kíváncsi, hogy az LRGB-szetjük van-e olyan minőségi (parfokalitás, AR-bevonat) mint a Baader. Gondoltam leakasztok használtpiacról egy készletet bolygózáshoz, de nagy lófing a kínálat (arról nem is beszélve, hogy a népek nagyrésze nyaralni ment, nem küldözget semmit).
-
szoja
tag
válasz
popey37 #5812 üzenetére
Alin rendelt termékeknél egyre inkább jellemző, hogy nem a Posta az ithoni partner. ExpressOne vagy ViddL (lényegében ugyanaz a cég) futárok hozzák az esetek 90%-ban, ott meg nincs vámeljárási díj. A tényleges áfát és esetleges vámot pedig már checkoutnál kifizeted, mivel az AliExpress is használja az IOSS-t, így ezeket a díjakat már vásárláskor rendezed. Amit a Posta vámeljárás címen elkér, az csak az elektronikus lekérdezés díja, erre meg pofátlanság 800 Ft-ot elkérniük, amikor mindenki másnál ingyenes - gyaníthatóan ez is az okok közt van, hogy futárszolgálatokkal szerződtek az utolsó szállítási szakaszra.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5812 üzenetére
na ezért szeretek uk-be rendelni: van rá 20 (ugye nem 27...)% áfa, de ezt a checkoutnál már konkrétan kifizeted, utána pedig 0 cirkusz, úgy jön a csomag a postaládába, mintha a szomszéd faluban adták volna fel. Nemrég jött meg a szűrőváltóm: az amazon akcióshoz képest is 10£-al olcsóbb volt. Igaz, nem ali, ebay kínai shop. Turbóvicc: uk raktárról árult egy másik, az nem volt hajlandó a felföldre egy fél kilós pici csomagot postázni - a kínai meg igen
-
Dilikutya
félisten
válasz
popey37 #5773 üzenetére
Úgy kb. 30 éve keresztapámnál a kezembe akadt egy csillagász könyv, jó vaskos. Már akkor is érdekelt a dolog, és belelapozva megtaláltam a távcsőépítés leírását. Lehettem 7-8, max 10 éves, gondoltam, most még nem tudom, mi az a tükörcsiszolás, ezüstözés, majd ha megnövök, építek egyet. Ma se nagyon tudom, mik ezek és hogy kell, de bele nem fognék, az is biztos.
-
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5747 üzenetére
+43: akkor a Hyperion buli helyett vetten egy Svbony 3tagú Barlow-t éppen Amazon prime day van, nyomtam egy ingyen trialt
(persze nem álltam meg és vettem mellé egy kazal egyéb "akciós" vackot, úgyhogy a végén mégis elég rendesen ürült a pénztárca
)
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5747 üzenetére
Azt még megnézem a net bugyraiban, mennyire használható minőségű a Hyperionok okliprojekciós képe (összeállítás: első oszlop ezen a pdf-en, ehhez viszont adaptereket kell lőnöm), a 174m pixelei elég nagyok, nem árt némi fókusznyújtás.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5741 üzenetére
Nincs valami APO-sító adapter, ami a színihibáját szolid fókusznyújtás mellett visszatuszkolná a helyére? mintha rémlenének ilyen spéci üveges lencsék régebbről, bár lehet keverem vmelyik fix 4lencsés dizájnnal.
Kapcsolódó kérdés: a Hyperionjaim nózija ugye lecsavarható negatív tag. Ezek használhatók általános Barlow-ként, vagy kifejezetten a Hyperion oklik világában élnek csak meg és ilyen-olyan aberrációkat művelnek önmagukban? (nagy terv fő ám a bográcsban, többet csak a fotós társtopikban árulhatok el
)
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5735 üzenetére
A kicsi átmérő egyébként különösen jól jön a turbulens Kárpát-medencei légkör alatt. Emiatt is hepajkodok folyton amellett az 5 colos Makszutov meg a 8-10 centis lencsék mellett. Egy 40centis Newton képét 3x szétszedik a mini konvekciós cellák, miközben a kicsi fürdik a részletekben.
Lassan emelkedik az Uránusz, tervezgetem honnan kéne fotózni (videózni), de sztem várok még 1 hónapot, akkor nem kell a szomszédok házteteje-kéménye fölötti légrétegeken átlőni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
popey37 #5732 üzenetére
De megérkeztél 200-ra Te is pikkpakk, azaz 200 fölé, csak előtte el kellett mondanod egy rahedli vakert, mielőtt tiszta vizet öntve a pohárba lekommunikálsz valami értékelhetőt.
Mert az, hogy én kezdő szöcske vagyok Hozzád képest e témában, nyilvánvaló, csak mondjuk annyiban más a hozzáadott értékünk, hogy aki most csöppen ebbe a hobbiba, ahhoz talán kicsit közelebb állok és első kézből tudtam neki mondani egy olyat, mit NE csináljon, különben holnapután jófogáson fogják megetetni valami tegnap eldobott szkájvacsör vacakkal, Te meg onnan az elefántcsonttoronyból lenézve jót mosolyogsz rajtam, teljesen érthető, csak itt és most nem segít.
Ha már lehajoltál hozzám, mert amúgy Te megmondtad, hogy MC (amivel nem tudok vitatkozni, vegye azt akkor, amúgy az ő dolga)..
Örülök mindenesetre, hogy egy valamiféle ársávot sikerült Belőled kicsikarni, ez már fejlődés itt a fórumon, vannak Nálad sokkal nárcisztikusabb arcok is
úgyhogy nagyon köszönöm.
Barátom.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
popey37 #5729 üzenetére
Na most jól megmondtad, arccal úgy látom, nem vagyok egyedül, ez megnyugtat.
Én azért érzek itt még némi árnyalatot a két véglet között, de vigasztal, hogy
egy vizuális kezdő felszerelés ritkán áll meg 200k alatt: tubus,mechanika, pár jó okulár, néhány szürő és máris 200 felett van a végösszeg
tehát közeledünk-közeledünk az 500-hoz, még egy kis ez, egy kis az, meglesz az pikk-pakk, akkor ha jól látom, 200-500k közé szórunk most egy értékelhetőbb induló szettel, fotózás nélkül.
Alakul !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
popey37 #5724 üzenetére
Nem tudom, mi volt ebben a hülyeség, 50k-ról indult a delikvens.
EQ3 nem tudom, milyen, EQ1-en a 110 körüli Newton-om (ami anno akciós volt a Távcső Diszkontban) szenvedni kiváló volt és mint kezdőnek, inkább büntetés, mint élvezetes keresgélés, pedig utánajártam azért a dolgoknak, de az a remegés, az a hihetetlenül kretén kezelés és építési minőség, pffff. Az, hogy megfelelő kihuzattal és adapterrel primer fókuszba tegyem az anno nálam lévő Canon EOS450D-t, pláne felejtő volt. Mert hát ez lenne még mindig a kezdő szint ugye, semmi szűrőzés, meg spéci szenzor Hα okosítással.
Nagyon örülök, ha egy sokkal stabilabb (pláne ha goto-s) állvány rendesen meg tudja fogni a behozott bolygót és mindez ma már elérhető árú, ahogy írod, mert én vasbentonba akartam konkrétan kiönteni az egész cuccot egy 1x1x1 méteres épített fa kockába, annyira ideges voltam.
Eladtam a fenébe
-
vati
senior tag
válasz
popey37 #5698 üzenetére
Egyszer volt szerencsém egymás mellé tenni és kipróbálni egy 80/400-as SkyWatcher refraktort (az olcsót, ami nagyon nem APO) és egy 127/1500-as MC-t.
Képminőségben ég és föld volt a különbség a MC javára, pedig annyival nem nagyobb.
A lencsésnél pont hogy lágy, kontraszttalan volt a kép, lila ködben úszott minden, képtelenség volt pengeéles fókuszt találni, csak választhattam, lila homályt vagy zöldes homályt akarok.
A Makszutov ehhez képest pengeéles volt, semmi színi hiba, borotvaéles kép, kemény kontraszt. Igaz, mindez földi célpontra, nappal, 100x körüli nagyításnál.Legutóbb a Vénuszt néztem a 80/400-assal, minden irányba torzított, kettőzött, színezett, kész kaleidoszkóp. A félhold alakot épp csak kivettem, mert tudtam hogy mit kellene látnom. Ahogy utánaolvastam, a hiperdrága Super-APO-kon kívül minden refraktorban megvan ez a probléma, nincsenek csodák.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5668 üzenetére
Igen, az a két legrosszabb. A sok zombi drogos-diszkós turistára építő biznisznek EZ az eredménye
- és La Palma légvonalban 100(!!)km-re van ettől a fertőtől. (igen, jól látod, az ott balra a Teide kontúrja kb 3000méter magasságig...)
LaPalmát úgy marketingelik, hogy ők aztán húdemennyire csillagbarátak - ez kimerül annyiban, hogy az odajutás drága (most néztem, kb lehet szorozni a sima UK-Tenerife jegyárat 2vel), és a legalja panelproli parasztja miután kifizette a koxot nem megy ki a szigetre. Kevesebb 2lábú majom == kevesebb fényszennyezés. Ha odamegyek, morgolódok a magasabb jegyárak miatt, de két kezem és két lábam összeteszem, hogy ezek mekkora humán szemetet tartanak távol. Marketingek meg ott van az éjfél körül halványodó (lekapcsolt?), sajna LED-re cserélt LPS lámpasor. Az amcsi Hawwaii klasszisokkal előrébb jár, Maui-n, Kauai-n és a legnagyobb Hawwaii-n is van nem kevés Class2 terület - na oda sajna kétlem, hogy bármikor is eljutnék
. Talán Zöld-fokból Santo Antao ha összejön egy jó TAP jegy, csak ott vigyázni kell el ne lopják az ember egyik-másik szervét
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5666 üzenetére
Ha a gyári szoftver korlátai közé vagy kötve, akkor menekülj a samutól. A méregdrága csúcs vázaikra adtak ki "pro" "raw" progit: na hát az is egy gyalázat, az állítólagos nyersképek tele vannak élesítés, erőszakos kontrasztnövelés, zajszűrés nyomaival, kvázi egy 12bites "jpeg".
Gcam-ból meg ugye le kell vadászni a működő ÉS virnyákmentes apk-t, de ha megvan, az főnyeremény.
Ma foglaltam a kanári "telelésünk", Lanzarote-ra esett a voks - meglássuk mit tud. Sajna ott ugye meg van rakva lámpákkal a déli irány, nem egy Jandia nemzeti park.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5658 üzenetére
Inkább nosztalgiám lesz tőle. D-Alföldi majdnem-tanyán nőttem fel és gyerekként a tejúthoz mérve tanultam meg csillagképeket.
Sajna az idill nem tartott sokáig, a gengszterváltás után egy helyi nagyparaszt a frissen kapott földecskéje hozzánk közeli végébe óriási gabonasilókat húzott fel, és hát a gabona félős jószág, nem tud full karácsonyi kivilágítás nélkül tárolódni
.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5623 üzenetére
Ha hepehupás oxidációt tételezel fel, honnan tudod, hogy az eredeti, jó áteresztésű rendszer pl nem λ/8-as volt, hanem csak λ/4, amit most is látsz?
Persze, ha ennyire durva, az már gáz, de ennél jóval finomabb fakulást ki kéne szúrni, nem csak azt, amikor egymás hegyén hátán lévö oxidgöröngyök borítják az alu bevonatot.
Egy kamion súlyát nem úgy mérjük, hogy megnézzük, hogy áll a visszapillantó tükre.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5608 üzenetére
Addig nincs bajom a rizikóval, amíg be van árazva rendesen (ritka). Az összes fotóobim és a fotós vázaim 90%-át (járok már 10nél😅) használtan vettem, máig semmi bajuk+nem zajosabbak, mint újkorukban.
Az igencsak gyanús, hogy a kamerád "pixelesedik" = igen valószínű a hűtés sz.ródott el benne. Próbáltál hűvös időben dark1: szobában +20fokon, dark2: szobában -10fokra hűtve, dark3: hűtés nélkül kint -10 - +10 fok között, dark4: kint hűtve.
Ha KO a hűtés, akkor 1 kb=2 és 3 kb=4, valamint 2 és 3 között nagy a különbség.
Hogy mi gazdaságos, attól függ, hány kézen megy át. Ha aktatologató kisker-nagyker-importőr-vám láncot végig kell járnia +a gyártó a doboz kinyitásáért felszámít 100€-t, akkor egy portörlés se lesz gazdaságos.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5606 üzenetére
1-2 hónapig tuti piacon lesz még így (ha nem, akkor ennyiért úgyse érdekel), majd akkor kérek tőle egy aktuális flat-dark párost. Remélhetőleg nem olyan dörzsölt az eladó, hogy megmókolja az exif-et, és több hónapos képet küld - bár nálunk jól működik a refund-rendszer is, ha téglásított vacakkal próbálna átverni.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5597 üzenetére
A hajós cucc jó, halásztam már kikötő vizében ki tudja meddig tocsorgó darabot
.
#5598: naigen, ha 1x beindul a korrózió, vagy a jó kis környezetbarát forraszanyagból az óntüskék... Ami cseppet aggaszt még, a tükrök bevonata. Ezt a példányt 100% hogy kihagyom, főleg, h közel új áron adja a figura
-
f.lorand
senior tag
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #5586 üzenetére
Békésen nyomjuk a melót, de fémet csak gravírozunk. A szomszéd fémipari céggel jóban vagyunk, ők csinálnak ilyet, de húzósak az áraik. Rákérdezhetek. Vagy van egy másik kapcsolat, ők jók, de nem tudnak elvállalni kis melókat.
Egyébként vágáskor elvész némi anyag, szóval, ha pont 100 széles, akkor végeredményként csak az egyik darab lehet 50-es, másik kisebb lesz, stb. Mi lesz amúgy belőle? -
tvamos
nagyúr
válasz
popey37 #5568 üzenetére
"kezdöként nagyon nehéz vásárolni, ha nincs segitséged egy olyan személyében akinek van tapasztalata."
Ha "tapasztaltak segitenek" az sem segitseg altalaban, mert azt nem mondjak el, hogy legalabb 8-10 ora gyakorlas, mire barmire ra tudsz allni. Nomost ha e kozben ott all melletted a gyerek, hogy a marsot mutasd meg apa, vagy a szaturnuszt, te meg fel orat keresed, mindenkinek elmegy a kedve az egesztol, es az egesz cucc be lesz vagva a sarokba, meg akkor is, ha amugy erdekelne a dolog.
Erdemes lenne kornyekbeli csillagdaba elmenni nyilt napra, hogy megtapasztalja az ember mi kell, mi a jo szet, meg mit latsz egy nagyobb tubusban, de az sem egyertelmu, hogy jo otlet. Pl. mi ugy jartunk, hogy a nyilt napon ki sem nyitottak a csillagda tetejet, mert az egy csomo faradsag, meg fenyszennyezes van, pedig gyonyoru ido volt. Persze, a "csillagasz" megsertodott, hogy nem hallgattam vegig a panaszaradatot, (egy orat voltam, ott, valami haverjaval anekdotazott,) hogy nem mennek a gyerekek csillagasz szakkorre. Persze. Hogy akkor is benn uljon a "tanteremben". Nem erdemlik meg, hogy oda gyerekek jarjanak.
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5568 üzenetére
Hát a csillagváros fórumon amikor kérdezgettem ilyen válaszokat kaptam:
Szerző: mizar » 2021.03.07. 21:41
Üv!
Én a 90-es Makit. venném, és szereznék alá valami használt mechanikát.
Nagyon le kell hasalni a 90/900-as alá, ha most a Marsot szeretnéd nézni, a Zenitről ne is beszéljünk. (Vagy nagyon fel kell emelni) Pont annyira hosszú, hogy kényelmetlen legyen, pont annyira színez, hogy kellemetlen legyen, pont annyi a teljesítménye, hogy... A 90-es Makszutov mindenben jobb.
(Mondom azért, mert van 9 centis akromátom)
Tarjánban mindig ledöbbentem azokon a kis 'zsebtávcsöveken", hogy micsoda teljesítményük van, mi meg cipeljük ezeket a böhöm jószágokat, pedig nekik van igazuk.Szerző: xyfree » 2021.03.08. 07:58
A 90/900 as nem rossz. Még eq2 vel is használható vizuálisan. Idén lesz meg nekem is 10 éve. Viszont tény, hogy minimum egy eq3 kellene alá. Ahogy írták is, a színezés előjön nagyobb nagyításokon, illetve a zenitnél rossz vele észlelni! Amúgy egy szerethető tubus. Elég "igénytelen". Viszont a 90MC jó megoldás lehet! Én is nemrég váltottam MC re. Igaz 127 es re. De jóval kényelmesebb a használata.Szerző: Vizi Péter » 2021.03.09. 21:59
Az EQ2+90-es MC tényleg nem rossz összeállítás. Szeretni fogod.
Talán még a 102/1300 is ráfér az EQ2-re. Csak fél kilóval nehezebb a 90-esnél.Gondolom a nicknevek ismerősek mindenkinek itt is. Szóval a tapasztalt csillagászok se mindenttudók.
Nem tudom, ha pl Vizi Péter akarna egy ilyen távcsövet venni, akkor neki szólnának-e hogy figy már ezen nincs ám jusztír. -
szoja
tag
válasz
popey37 #5559 üzenetére
Az apróbetűs résszel nincs bajom, de se akkor, se most sincs sehol feltüntetve, akár úgy, hogy "egyszerűbb" változatról van szó. Nem porosodna, hanem egy részük, aki ezt vette volna, inkább ráfizeti azt a 10-15k-t ahelyett, hogy később esetleg úgy érezné, átverték. A többinek mindez valósznűleg nem számít. Pl. természetmefigyelésnél ez nem annyira lényeges dolog, ott nem az ívmásodperces részleteket kell látni.
Én is lencsés párti vagyok, de azért van létjogosultsága a katadioptrikusoknak is. Kis méret és könnyű kezelhetőség jellemzi őket, kettősözni, Holdazni kiválóak, a gyengébb kontraszt ellenére én a bolygózást sem venném el tőlük. Amúgy anno beszereztem egy 127-est is, de nem győzött meg, annyival nem adott többet. Viszont a 80/600 EDnek nagyságrendekkel képe volt, akkor pártoltam át a doubletekre, jelenleg egy 102/714 ED-t használok.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #5557 üzenetére
Hasonló kellemetlen helyzetet megélt vevőként nem értek egyet veled. A 102-eset annak idején azért vettem, mert hiperkönnyű, jusztírbiztos tubus. De helló, azért arról nem tájékoztatni a vevőt, hogy van jusztírozható 102-es meg a ragasztott, és a kettő közt a minimális árkülönbség mellett a használhatóságuk jelentőség eltér, azért az minimum inkorrekt. Arra hivatkozni, hogy a kezdők fele azt se tudja miről van szó, ezért inkább meg sem említik, az meg főleg inkorrekt. (félreértés ne essék, a BTC-sekkel semmi bajom, de a tisztes tájékoztatás és a korrektség mindenkinek kijár)
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5552 üzenetére
Félreértesz. Ajánlott egy távcsövet, hogy azt megvehetem 100e- Hufért ha a jelenlegi nem tetszik, szó se volt cserérő/ráfizetésről (eddig)
Pl arra, hogy miért nincs kiírva h nem jusztírozható az volt a válasz, hogy a kezdők azt se tudják mi az, és ha mégis úgyse tudják beállítani, ezért nem érzik szükségét, hogy kiírják. Ez azért elég arrogáns sztem.
Eddig nekem is pozitív tapasztalataim voltak, nem tudom, hogy miért keményítettek be velem. Csak azt szajkózzák, hogy vigyem fel és beállítják. Meg h az autóúton vagy otthon történt vele valami.
A távcső használatijában az van, hogy ha én megbontom a távcsövet az garivesztés, szóval még 2024-ig járhatnék fel hozzájuk, hogy gariban állítsák be ha elállítódik. Szerintem ez nonszensz.#5551szoja Kár, h Te is így járták, de akkor ezek szerint ez egy ismert probléma.
-
float
csendes tag
válasz
popey37 #5544 üzenetére
Egyszer, meg sem tudom mondani milyen rég, hazavittem az új 486DX gépemet a boltból, bekapcsoltam és rohadt lassú volt. Fogtam a gépet és visszacipeltem a boltba, hogy valamit csesszenek vele, mert olyan mint egy 386SX, erre a boltos csávó benyomta a turbó gombot
... Szóval nem kapott rá a csavar, azért nem ment tudtam rátenni a fényképezőt
Szóval köszi
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #5531 üzenetére
Hát igen, az más tészta. Tényleg sok ilyet látni mostanában, ezeket én sem teljesen értem.
Én Z620 workstationoket, itthon meg Fujitsu M730n-t használok munkára. 8/16 magos procikkal, meg 64 GB rammal és hibátlanok, mai napig. Az összeszerelés minősége, a terhelhetőség sokkal jobb, mint egy hagyományos asztali gépnél. A legnagyobb proci van bennük, amit elbírnak. Jelenleg 10.000 Ft alatti áron lehet beszerezni.
8 mag, HT, 4 GHz. A RAM meg ugyanennyire filléres hozzá.
A legtöbben nem tudják, hogy 20× értelmesebb gépet lehet venni "fillérekből", sőt hihetetlennek tartják, pedig van belőlük neten sok, csak ugye ódzkodnak a szerver vonaltól, mert nem ismerik. Pedig felhasználás, üzemeltetés szempontjából 0 a különbség. Maximum annyit tudnék felhozni, hogy ezek jobban bírják, ésszerűbben vannak összerakva, könnyebb hozzájuk nyúlni, stb. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #5529 üzenetére
A másik, hogy az a pénz számszerűen hiába több, ugyanannyi kenyeret kapnál érte, mint amikor megvetted a cuccokat. (Más kérdés, hogy te pont áron alul szoktál hozzájutni mindenhez..)
5150head (#5528)
Ne add el a szerkót, csak ha vesetranszplantációra kell a lóvé!
Laptopokról sokat lehetne beszélni. Az a probléma, hogy tényleg ki lehetne dobni a 2-300.000 Ft-os gépek nagy részét is pár év múlva, ugyanúgy, mint sok telefont. A másik, hogy azt gondolná az ember, hogy majd a 400.000 akkor jó lesz. Sajnos azonban ez sem valószínű. De ha jó is lenne; kinek van pénze fél millás laptopokkal szaladgálni?
Én itthon is, sőt szűk családi körben is, meg melóban T530-at meg T430-at használok. Teljesítményben sem marad el, a konstrukció meg iszonyat jó mai szemmel és tudom, hogy 5 év múlva is hibátlanok lesznek ezek a gépek. Úgy néznek ki, mintha tegnap vettem volna őket. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #5525 üzenetére
Nem most, majd egyszer.
Egyébként teljesen egyetértek. Néha hihetetlen, hogy régen mennyire adtak a minőségre. Egyszerűen csak jót akartak csinálni, mert degradáló lett volna olyat kiadnia egy gyártónak a kezéből, amivel nem elégedett. Ma meg sokszor már a szabványok, előírások sem jelentenek abszolút garanciát semmire. -
kovisoft
őstag
válasz
popey37 #5503 üzenetére
Valahogy úgy van a matematikája, hogy a jel/zaj viszony a képek számának négyzetgyökével arányosan javul. Tehát ahhoz, hogy mondjuk 4-szeres záridőt szimuláljunk stackinggel, 16-szor annyi felvételt kell készíteni. Azaz nem lehet szimplán lineárisan összeadni a záridőket, ilyen esetben valóban a hosszabb expo nyer.
-
Anti_47
újonc
válasz
popey37 #5495 üzenetére
Senki(legalábbis én biztosan)nem mondta,hogy nem értesz hozzá.
20 év alatt nyilván sok tapasztalatot gyűjtöttél,de egy kezdő nem a Te fejeddel fog gondolkodni. Nem az lesz az első dolga,hogy darabokra szedje a mechanikát vagy a távcsövét.
Ha működik(márpedig működni fog) akkor elégedett lesz vele és boldogan használja.
Viszuális észlelésre,kézi vagy óragépes mozgatással,jó lesz a 90-es refi , EQ3 mechanikán.
Igen,az aluláb tényleg gyenge pont,de ezt szerintem le is írtam,hogy ebben egyetértünk.
Ha majd évek múlva fotózni akar,akkor átgondolja,hogy jó e neki vagy sem az EQ3,de így indulásnak miért vegyen EQ6-ot(mert szerinted az 5 sem jó),mikor az sem biztos,hogy a hobbinál marad.
Lehet,hogy 2 éjszaka és néhány galaxisnak mondott szürke paca után,már megy is a szett a bazárba. /Szokott lenni belőlük bőven / -
udash
csendes tag
válasz
popey37 #5495 üzenetére
ha igaz, amit a specifikacioban irnak, vagyis, hogy a 90/900 tubus tomege 2.5kg, akkor azt meg az alu labas eq3-nak is illik elbirnia ( kereso, zenittukor, okular egyutt se lesz 4kg-nal tobb ). felre ne erts, en egy percig sem gondolom, hogy nem ertesz hozza, de pont a 20 eves tapasztalatod miatt egyszeruen nem biztos, hogy tudsz egy kezdo fejevel gondolkodni. neked nem kerdes, hogy ez a hobbi barmennyi penzt meger, ha epp van ra kereted. a kerdezo viszont most veszi az eslo tavcsovet. nincs tokeletes megoldas, csak kompromisszumok. az RC-t sem az MC 90/1250-nel hasonlitom ossze kozvetlenul, csak arra reagaltam, hogy a kitakaras miatt irtatok, hogy nem jo fotozasra. sajnos nincs mar fent az az iras a tavcs-mikroszkop weboldalon a 90/1250-rol, pedig szerintem tokeletesen telibe talalja azt, hogy miert jo ez egy kezdonek. tolem azt vesz emberunk, amit csak akar, de mar most megy a matek, hogy mennyivel jobb a 102, aztan majd mennyivel jobb a 127, stb, a vilag penze sem eleg, annyit el lehet erre a hobbira egetni. szerintem, es szigoruan szerintem sokkal jobban jar, ha ezektol elsore megkimeli onmagat, es erre tenyleg a 90/900 vagy a kis virtuoso MC az igazan jo megoldas.
uff
-
Anti_47
újonc
válasz
popey37 #5475 üzenetére
Ez azért elég nagy marhaság,már ne is haragudj meg.
EQ2,az igen, tényleg remegős,de EQ3+90/910 nem.
Nekem a 80/910-em(nem sokban különbözik),egy Soligor Skyview mechanikán ült(amíg megvolt) és teljesen stabil volt. Pedig az csak félúton van az említett 2 mechanika között.
Az egyetlen amiben egyetértek,az az alu tripod gyengesége,de az sem annyira,hogy élvezhetetlenné tegye az észlelést.
Ha később alátesz egy acél tripodot vagy (ami még jobb)egy fából készült műszerállványt,semmi gond nem lesz vele. -
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5483 üzenetére
A katadioptrikusok az esetek többségében azért adnak vizuálisan feltűnően lágyabb képet, mert nincsenek rendesen kihűtve. Ez főleg igaz az sc-knél kisebb kitakarású MC-re.
Fotónál tény, ritkán látok sc/mc-től szép éles, kontrasztos képet. MakNewtontól, Schmit rendszerekből annál inkább
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5464 üzenetére
#5465: áá, jogos, asztrofotós külön van, mindíg elfelejtem
. Hmm, ez a kis kézi cucc nagyon vagány!
#5463: nézz a körmére a fényeidnek
. csillagászati objektumok közül max a napnál lehet érdekes az uv-A - amúgy LED-ek, egyéb lámpál is adnak ki magukból, szóval ha valami ilyet néznél, hasznos lehet.
-
degec
senior tag
válasz
popey37 #5437 üzenetére
Mindenkinek nagyon köszönöm szépen a válaszát...Oppenheimer-é segített a legjobban.
DE azért nonszensz hogy ezt a képet pl [link] ami méretarányos, nem lehet széthúzni lekicsinyíteni, úgy hogy minden stimmeljen, még ha a belső bolygók pöttyök is lesznekMindig ez a várostérképes példák, nem is értem. Magam nem érdeklődtem eddig a csillagászat után sajna, gyerekem valami oknál fogva iszonyatosan vonzódik utána, talán pont a felfoghatalansága miatt, pedig lány
-
f.lorand
senior tag
válasz
popey37 #5415 üzenetére
Én háromszor mentem eddig teljes felszereléssel külföldre, kétszer meg kicsivel. A három nagynál (ezek voltak a popey által említett namíbiai expedíciók) természetesen a fő csomagban utazott, ami csak odafért. De atom biztosítva, jól bepakolva és én kiszedtem az érzékenyebb elemeket (tükröket, tükörtartókat külön vittem pl a Newtonnál a kézipoggyászban).
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BMW topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest