- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Auch, lehet otthon kellett volna hagynom valakinek a Csatlós Géza bá' féle 305/1516 tükrömet, elég jó felülete van emlékeim szerint. Késő tizenévesként párszor majd leestem a sámliról a Marsot és Jupitert nézegetve
. Most itt csücsül a fészerben, utolsó emlékként első nagy csövemből...
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81 #6840 üzenetére
hosszabb kerttel kellett volna venni a házat, biztos sok jó színesfém van a kicsikében
Amúgy mivel elég szabályosan halad és jó nagy, gondolom megfelelő ponton ki lehet lőni légvédelemmel, persze akkor is kérdés, hova mennek a darabok. Valaki vihetett volna rá ennyi év alatt egy rúd dinamitot...
-
t72killer
titán
Nem tudom a sima EQ2 milyen lábakkal jön, ennek az NEQ2-nek szimpatikus acéllábacskái vannak ahogy nézem
. És a leírásból egy igen fontos: szabvány prizmasínes csatlakozója van (ezekszt a sima még fotócsavarosan dolgozott?). Amúgy egyszerű szerkezetek ezek, 200x-os nagyításig el fogják tekerni a makit, többet nemigen érdemes várni tőle
. A szettel kapcsolatban annyit, hogy kéne rá egy normális kereső.
Féreértettem, hadarvaolvasással az jött le, hogy második cső lesz a 90/900 után
-
t72killer
titán
Ha használtban le tudsz vadászni egy Skymax 127-et vagy egy C5 sct-t, azok lényegesen többet mutat a világból SzVSz. Felbontásban is nagyon sokat számít a 90mm-ről 127-re ugrás, itt még kevésbbé küzdesz a légkörrel, tubushűléssel, stb. Ezek nem túl nehéz tubusok még, a nagylány egész biztosan el fogja bírni és ha már haladó szinten vannak, értékelni fogja nagyon
Kieg: látok a tavcso.hu aprók között egy Skymax 127et, de obszcén áron kínálja a tulaj, szvsz nagyonmax 250et ér az a készlet (nálunk a 127est utánad dobják, tavaly valaki kétségbeesésében már 50 fontért hirdette hónapokig... Pedig tök jó kis távcső)
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81 #6801 üzenetére
Itt van egy használtan, ha belefér egy túra Wales-be, Caernarfon szép hely, onnan nem messze lőttem üstököst - ajánlom az észlelőhelyet: kényelmes parkoló, tengerpart sötét ég
Annyi, hogyha rászánod magad, mindenképp kérj képet a belsejéről a főtükörre (primary mirror) fókuszálva és pár közelebbi képet körbe a tubusról, nem ejtették-e le.
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81 #6799 üzenetére
A sima EQ5 még határeset, ott a mechanikát (állványfej) elbírod úgy, hogy rajta marad az állványon, mínusz ellensúly. Ha óccón megkapod haszánltban a Newtont, akkor hajrá, viszont egy újjal szemben tényleg inkább a használt SCT-k között néznék körül (mint pl amit linkeltem). Jóval értékesebb tubus kb ugyanannyi zsetonért.
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81 #6797 üzenetére
Kicsit macerás szállítani szétszed-összerakni. Egy Nexstar 8SE sztem jóval emberbarátabb szerkezet: ugyanakkora fénygyűjtőfelület, viszont kompakt, zárt tubus praktikus könnyű goto mechával. itt van pl egy ebayes darab egyelőre korrekt áron
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81 #6782 üzenetére
A 8"(20 centi) sztem is ideális, pláne ha valami összecsukható fajta (Skywatcher flextube pl). ha szembejön egy ilyen használtan, jó állapotban, az jó lehet
Mivel felhőországban a csillagos időt percekben mérik, jól jöhet egy GOTO rendszer, sajna ezt nem mérik olcsón. -
t72killer
titán
válasz
popey37 #6738 üzenetére
Jól hangzik, sok csillagot hozzá! Én most a bolygókhoz beújítottam egy Skymax 150-es kismakit, fő erénye, hogy KÖNNYŰ és kis helyen elfér: egy kézzel viszem állványostul A-ból B-be, bár a fészerben kell meg neki helyet csinálni, hogy komplett felállítva tudjam tárolni: így nem lesz gond a hűtés.
-
t72killer
titán
válasz
kuyarashi #6725 üzenetére
Mifelénk egy kolega most próbál egy tényleg frissen vásárolt GT81 apo-t eladni "100 font kedvezménnyel" a bolti árhoz képest. Nem szóltam be neki, majd a piac helyrerakja pár hónap érlelődés után
.
Viszont ami jóáras, az percek alatt eltűnik. Kitettek egy 585MC PRO kamerát a boltihoz képest féláron, egy órán belül ráírtam, hogy megyekfutokrohanokviszem - már késő volt
-
t72killer
titán
bolygósoknak érdekesség: Jetstream térkép (nem jó a színes foltok alatt lenni, ha jó seeinget szeretne az ember).
-
t72killer
titán
válasz
ratkaics #6703 üzenetére
Igen, ha jársz német vagy angolföldön, mindenképp azokon a piacokon érdemes nézelődni. Kérdés persze a költségkeret, egy 20as Dobsonért nem feltétlen érdemes 1000km-t autókázni.
Mivel egy kevesek által művelt hobbiról van szó, a használtpiac egy elég komplex valami. Mifelénk (UK) kb a vevők 2/3ada túlárazza a cuccait és ül rajta 2-3hónapig, akkor már lehet velük alkudni. Nagyon ritkán meg előfordul egy bombabiznisz, tényleg olcsón beteszi a jó cuccost, az egy napon belül el is megy. Postázni nem szeretnek, amit megértek, a csalók országa vagyunk.
Érdekes típusok, HA szembejön valami jó áron (bolti ár fele):
Tükör: Skywatcher Flextube dobson, ha GoTo motorizálva van, főleg. TS Photon 8"
Katadioptrikusok: C8, Skymax 150, MakNewton
Lencsék: kb bármilyen 120mm APO.
Az árakat majd meglátod, irány ebay, astrotreff (német), astrobuysell, stb amerre jársz. A büdzsét úgy kell tervezni, hogy vagy komplett rendszert veszel át oklikkal, mechával, stb, vagy hagysz helyet a kiegészítőknek.
-
t72killer
titán
válasz
ratkaics #6700 üzenetére
Nincs egyértelmű megoldás a "később fotózásra használnám" kitételre.
A vizuális indulóhoz: f/5 Newton teljesen okés, ahhoz, h normális képet láss benne, nem kell nanométer precizitással agyonjusztírozni, jó műszer. A vizuálhoz elengedhetetlen 20centi körüli értelmes minimál átmérőt megfizethetően hozza.
VISZONT ezzel fotózni külön mélyvíz. Rögtön azzal indulunk h messze nem akármelyik Newton tubus alkalmas egyáltalán fotózásra. Ha jól tudom a TS foto-Newtonjai pl már elég jók: tartják a kollimációt, megfelelő méretű a segédtükör, jó a fókuszáló, stb. De ezekkel pörög is felfelé az ár.
Refraktor+Katadioptrikus: vizuálra nem az igazi, mert kevéske az átmérő.
Fotózásból két, szó szerint fényévekkel eltérő műfaj van a szakmánkban:
1. Bolygó/Hold: nem igényel világklasszis mechanikát, sőt, akár egy motorizált Dobsonnal/Alt-Az mechával is művelhető. Alapvetően előny a hosszú fókusz.
2. Mélyég: műszerméret növekedésével masszívan növekedő/minőségibb/dráguló mechanika a mély ég fotózás alfája és omegája. Alapvető előny a nagy fényerő (átmérőhöz képest rövid fókusz) A szükséges kameratech is alsóhangon 2-3x-osa a bolygós kitnek. Bár időnként szembejön egy óriásDobsonnal (40-50centi átmérőjű monstrumok) ügyeskedő: ezek eredményei kb ott vannak, ahol egy normális mechára akasztott 10centis lencsésé.A kis maki tök jó kis hordozható, kis helyen tárolható cső, fénygyűjtő felülete viszont soványka (eggyel nagyobb modell kéne) első bolygófotós próbálkozásokhoz, betanulásra jó. DE 100%, hogy idővel cserélni fogod. SzVSz ettől annyira nem kell megijedni, vadássz le egy használtat (mégjobb, az aranyárakon nyűglődő Macarisztán helyett vhol Külföldiában!), akkor nem lesz akkora lyuk a büdzsén.
A mély ég fotózást nagyon nem neki találták ki. -
t72killer
titán
Igen, erre utaltam, a tied még a használható kategória (bár ez se igazi zoom, ez egy második kamera fix f/4.1, 120mm ekv fókusztávú obival). Hogy az ég alatt mit tud, kétesélyes. Tökéletes optikával és kameraszoftverrel valamire jó, de egy egérnózi átmérőjű műanyag lencsétől és egy továbbra sem óriási szenzortól azért csodákat ne várj, ha fotongyűjtés a cél. Ha komolyabban bele szeretnéd ásni magad ebbe, akkor kell egy régi csereobis gép.
-
t72killer
titán
válasz
Blindmouse_ #6683 üzenetére
Egy 10-20db sub kell hozzá, hogy alakuljon.
-
t72killer
titán
válasz
Blindmouse_ #6681 üzenetére
-
t72killer
titán
válasz
Dilikutya #6678 üzenetére
Pont hogy van értelme. A stackelés lényege, h a subok alatt szépen apránként elmozdulhat az ég, max a képszélből kuka lesz egy kicsi csík.
Sequatort pl gyerekjáték beüzemelni.
#6679: lősz 100db 10seceset ÁLLÓKAMERÁVAL, mindenféle követő mecha nélkül, a végeredmény lesz olyan, mintha egy 100sec-eset lőttél volna spéci mechával jobb ég alól.
-
t72killer
titán
válasz
Dilikutya #6676 üzenetére
Súgok, h biza az m33 is ott van a képen
. Ilyenből tolsz ~200db-ot, stackeled és csudát fogsz látni
.
Nem, az androméda-lakók nem fognak integetni, és Lóránt se hajigálja a platóra a nagy csövet a MÉH-be menet, de komoly szintet lehet lépni a modern szoftverkörnyezetben sok subbal, extra vas beszerzése nélkül.
Persze ha ez megvan, nyílik a feneketlen kút az extra vasakkal -
t72killer
titán
La Palmára sajna a c5 a max átmérő, amit most le tudok vinni (nyomorék ryanair, 20centi magas lehet a "prémium" carry-on), de gondolkodom rajta, hogy márciusban leszökök pár napra Fuerteventurára egy kicsit nagyobbacska csővel. Sajna nagyon ritka jószág a vörös bolygó, idefönt meg totál felhő a műsor folyamatosan
. Mondjuk jan-márciusban Kanárikon is kell egy pulcsi
-
t72killer
titán
Egy kis olvasnivaló a Mars oppozíciókról. A mostani eléggé kihívás lesz, nem leszünk túl közel.
-
t72killer
titán
Oda már nem megyek vissza. Jó buli volt a 20x60, kis pamacsokként jött az összes Messier gömbhalmaz - de az utódtól már csillagokat várnék bennük
. Nemrég volt egy ilyen nálunk használtban, lemaradtam róla:
A bino-benézők elég durván eszik a fényt sajnos. Az emberi agy tud valamennyit "stackelni" a két szembe érkező infóból, azaz egy jó 80as binokli mindíg is jobb lesz azonos nagyításon egy 80as refraktornál, de messze nem 100% a hatékonyság.
Figyelem a piacot mindenesetre mik jönnek fel, egy ilyen "pénzbedobós turistatávcső" mindenesetre érdekes színfoltja lenne a felszerelésnek. A képen szereplő cuccosra írják, hogy esőálló meg mindnen (bár azért az okliknál lenne pár kérdésem), ezt nem sok csillagászati műszer tudja. A hagyományos binoklikhoz képest előrelépés még a "zenitprizmás" kivitel, anno az M13-at sasolva majd kitörtem a nyakam tizenévesként
-
t72killer
titán
. Galileinek minőségibb műszere volt, abban legalább a nem-optikai elemek nem biliműanyagból készültek
Így üstökösszezonban hiányzik apám öreg 20x60as tento binoklija (néhai gazdájával együtt), kicsit nézelődtem, mi van a piacon, ami akár előrelépés lehetne behajítomakocsiba - kirántomakocsiból, nembajhaelázik(!!!) műfajban. Háát, nem jutottam konkluzív eredményre: ami asztro szempontból többet tudna az elődnél, az a 25x100 környéke. VISZONT ha itt picivel is többet akarsz a faék akromátnál, akkor nagyobb számokról beszélünk, mint a kocsi ára
.
(szerk: a mostani üstökhöz persze egy jó szem vagy egy 5x25ös gyerekbinokli is elég, viszont egy husibb binoklinak minden évben lenne ennivaló) -
t72killer
titán
Felesleges sztem erre ennyi időt-erőforrást pazarolni. Egy biztos: új áron nem éri meg akromátot beszerezni, mert a nyakadon marad. HA használtban szembe jön egy olyan, aminek az eladója már érlelődött pár hónapot a piacon és nem kéri el a csillagos eget is a drágaszágáért, akkor próbálj ki egyet.
Az 50/600ra rekeszelt megoldás semmilyen lélegzetet nem fog manapság elállítani, egy padlászugból előkerült, mifelénk 200 font alatt kapható 72ED felmossa vele a padlót.
-
t72killer
titán
Így van, a színezés belerondít a részletességbe is, nem hiába kínlódunk ADC-kkel még a légköri színbontást is kiküszöbölendő.
Röviden: magad is láttad ezekszerint a különbséget, amivel előrébb vagy nálam, uis ilyen fényerős akróba még életemben nem néztem, csak az elmélet van meg. Az egyetlen komolyabb akromát amit láttam, a Polaris 200/2470-ese, ami azért messze van az f/5-től. Azzal jó volt bolygózni.
-
-
t72killer
titán
TSAPO906, sajnos nagyon keveset használtam
, ráadásul valszleg most se jön velem Kanárira, inkább teleobizok. 5éve jött velem, akkor derült ég híján vitorlásokat nézegettem vele+egy 10es Ethossal
Fotózásra ekkora átmérőben a szintetikus fluorit (FPL53, FPL55, FCD100) tripleteket javaslom: ezekkel nem gáz, ha a szűrőid átengedik a 380-400nm kék tartományt. A többieknél (félapo triplet, akármilyen dublet) ebben a tartományban általában már eléggé elmászik a fókusztáv, lilás halokat eredményezve. A színihiba amúgy az átmérővel is nő, azaz míg egy jól tervezett 70es dublet még jó eredményeket adhat, a dizájn 100asra méretezve ugyanolyan üvegekkel már lehet színez.
Igen persze, kb BÁRMILYEN tükrös olcsóbb lesz mint egy jó APO. A funkcionalitás, komoly méret és jutányos ár trióból kettőt választhatsz, de még tengernyi pénzzel sincs olyan műszer, ami mindenre egyszerre tökéletes. Önmagában az ideális fókusztáv/látómező is erősen objektumfüggő, mert pl egy Andromedához 500mm fókusztáv környékén már full frame kamera kell, hogy egyáltalán beleférjen. A lencsésekre jellemző, hogy nem egy Manhattan projekt fotózásra alkalmas stabil tubust találni használható fókuszálóval, miközben elég sok "fotó"Newtonként árult tubust állandóan jusztírozgatni kell.
A Makszutovok tök jó bolygós csövek, mélyégre VIZUÁLISAN korlátozottan okésak (szűk látómező), mély ég fotózásra viszont felejtős kategória, hacsak nem valami atomstabil mechanikán, hűtött modern asztrokamerával indulsz neki kompakt galaxisoknak és planetáris ködöknek.
A Newton egy elég univerzális, fajlagosan nem túl drága eszközosztály - hátulütője, hogy komoly mechanikát igényel, kevesen gyártanak igazán minőségi tubusokat.
SzVSz magaddal kell megdumálni, mik a prioritások, vizuál vagy fotó, milyen objektumok után szeretnél menni. Vizuál szvsz 20 centi alatt elég sovány a világ, binoklis kategória.
-
t72killer
titán
Saját tapasztalatom nincs vele, viszont egy időben ezt is számításba vettem távcsőbeszerzés céljából. Pár gondolat:
- Önmagában az, hogy 2 vagy 3 lencse még nem elég infó, egy 2lencsés jól tervezett fluorit/szintetikus fluorit dublet simán lehet JOBB egy random bazári 3lencsés cuccnál
- Fotózásnál jön ki az igazán jól korrigált rendszer előnye, főleg, ha asztrokamerával vagy asztro-moddolt DSLRel lő az ember.
- Mélyégre tűéles lesz, ezzel semmi gond. Bolygóra már más kérdés, ott a nagy nagyítások miatt jóval magasabban van a léc.
- Napra ez a műszer kicsit fényerős, de ezen persze lehet segíteni
- Angol fórumokon azt olvastam, hogy a hexa fókuszáló nem annyira jó, mint egy jobbféle pl APM/TS RAP. -
t72killer
titán
válasz
Dilikutya #6653 üzenetére
Bizony, a kamera jóval tovább gyűjtögeti a fotonokat, ráadásul a modern szenzorok elég hatékonyak is
. Ahhoz, hogy egy nem túl extrém erőfeszítéssel (mondjuk jó égen 1 óra integrációval) meglőtt fotóhoz hasonlót láss vizuálisan az embernek centrális hullámhosszakon(!) simán kell 4-5xös távcsőátmérő, azaz pl egy 80as ED helyett 35centi átmérőjű Newton. Ráktanyán (ha ez a név mond még valamit csillagász körökben) volt szerencsém egy 44.5centis Dobsonban jó égről gömbhalmazokat nézegetni: nna, az ott látottak már voltak olyanok, mint amiket képen lát az ember.
Még egy apróság: fotózásnál a fényszennyezéssel is valamennyivel könnyebb elbánni.
-
t72killer
titán
válasz
Kristof_94 #6640 üzenetére
Kollégához csatlakozva, mindenképp paskolj meg pár műszert, mielőtt beszállsz a hobbiba, ha van vmi találkozó/bemutatóféle, ahova érdeklődőket is szívesen várnak, ugorj el. Az elején a (nagyon) drága specializált műszerek kivételével minden IS játszik a 40éves orosz binoklitól(!!) kezdve a C8-as Schmidt rendszerig, ismerkedj a használtpiaccal, főleg, ha külföldiában is jársz! Nagy pénzekről van szó már akár egy alap Dobsonnál is, ha tudod mit kell nézni egy használt eszközön, az instant 40% kedvezmény.
A saját korai szerencsétlenkedésemből okulva pár kusza gondolat:
- ne legyen túl nagy és nehéz. Első körben igen jólesik, ha egy fordulóval a KOMPLETT asztrokacatot ki tudod vinni a kert végébe/le tudod vinni a kocsihoz, stb. Kicsit hasonló, mint a fotósoknál: az az eszköz a legjobb, ami NÁLAD VAN és amit valóban HASZNÁLSZ.
- bár drága, de a go-to nagyon hasznos tud lenni, hajnali 2-3kor az embernek nem sok energiája van csillagról csillagra ugrálva pl egy Neptunusz-t becserkészni
- a történet bő fele az ég minőségéről szól: elég sötét, elég felhős-e? Élményben szvsz egy sötét helyről binoklizás frenetikus lehet
- sajna tökéletes, minden igényt kielégítő cső nincs, ezért is fontos, hogy az ember vásár előtt kicsit felmérje a saját igényeit kb minden téren (minőség, specializáció, tudás)SzVSz ha nincs még a háznál, egy nagyobb binokli állvánnyal jó kezdésnek, utána jöhet a mélyvíz
-
t72killer
titán
válasz
Blindmouse_ #6635 üzenetére
Bp az nem class5, hanem kb 8-9
.
Igen, Dobogókő lényegesen jobb nyugati irányba, mint K-Bp
-
t72killer
titán
válasz
Blindmouse_ #6632 üzenetére
najó, ezt a poklot szabadszemesre felejsd el, tessék minimum B4 területre lemenni, ahonnan nyugat+délnyugati irányba sincs rosszabb.
-
t72killer
titán
Sztem maradj rajta azon a Ráckevei HÉV-en és menj a végállomásig, az már a BP fényszenny-térkép szerint tényleg kint van a város sűrűjéből, konkrét észlelőhely tippel sajnos nem tudok szolgálni, nem jártam még ott.
-
t72killer
titán
Estefelé kémleljétek a nyugati eget, akinek jó arrafelé a horizontja! Ma egy kicsit szabad szemmel is láttam a fotózás elején:
#6612: minden trükk bevethető, amivel tologatni tudod a rendszer súlypontját. Amennyire a gyűrűk engedik, igen, ezenkívül hosszú prizmasín, prizmasínre rávarrt + súly, tubusra pakolt ez-az.
-
t72killer
titán
Ez mire vár
? (Ld június végi dátumok az ajánlattételnél):
külön viccesek az alatta uennyiért kínált új kínai harmonikák
A rekorder amúgy az ABSell-en van, tavaly óta fix 995ért akarja(?) eladni az AZEQ5-jét.
-
t72killer
titán
Nagyon vagány ez a nina+kamerás 3pontos pólusraállás
. A kertünk csak egy részéből lehetne rálátni a polarisra, onnan ahol járdalapok, asztal-szék-szpbaszerviz van, nem. Ráadásul az a legszélvédettebb zug. Ninával kamera bedug, 3 perc és póluson vagyok 5' pontossággal
-
t72killer
titán
válasz
Lacus MD #6583 üzenetére
Egy bolygó nem attól mutat sokat, hogy közel v távolabb van, hanem attól, hogy mekkora a látszó átmérője ÉS mennyi felszíni érdekesség van rajta - és persze attól, h milyen a seeinged.
A "közeli" Mars még a legnagyobb Földközelségeiből is csak nagyon ritkán látszik akkorának mint a Szaturnusz korongja gyűrűk nélkül. Azzal a 7 centis zsebAPO-val nem sokmindent fogsz rajta látni, nagylátómezős mélyégFOTÓZÁSRA való műszer.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Kicsi (<250mm, az aktuális 150es) Newton távcsőnek okozhat bármi maradandó károsodást ha vízszintesen van tárolva? Még neccesebb, hogy szegény most párszáz km zötyögőt megtesz a csomagtartóban, de ahogy lehet körbepárnáztam.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6542 üzenetére
Ha jóidő is lesz, kb csak újhold pluszmínusz 2 nap jó, mert magasan áll a Hold. Ezt számoltam el a nyaralás végi (aug 3án indulunk vissza) reményekkel.
Nem hiszem el, h itt van nálam a komplett cucc végigdöcögtetve Európán és felhős... -
t72killer
titán
válasz
popey37 #6540 üzenetére
"ha lenne jó egem"
Épp kötelező családinyaralunk a Balatonnál, kocsi egész skóciából cipelte le a quattro 150p+heq5 kombót, természetesen:
Az elmúlt héten kedvező Holdállás mellett kedvenc nagynénimnél voltam az Alföldön, ott meg mit csinált: nappal 1000ágra tűzött a nap, éjjelre beborult. Én komolyan nem értem.
-
t72killer
titán
válasz
f.lorand #6531 üzenetére
, meglátom meddig jutok Newton műfajban, ABsell-en van most fenn egy igen komoly elit jusztírkit igazából ennél is drágábban, az még ott lesz hónapok múlva is. Ha bejön a kis quattro, lehet megveszem neki
.
Merev, cnc-faragott segédtükörtartó a kövi a listán, csak azt aliról rendelem szabi után, a helyi boltok 3x-os áron mérik uazt
-
t72killer
titán
Csillagász-barát kempinget (=tágas hely kocsi közvetlen a sátor mellé parkolható, 0 világítás) tudtok ajánlani az Alföld csillagosabb részein? (Hortobágy, Dévaványai rezervátum)
Jó rég volt, de pl Ágasváron és Ráktanyán sátoroztam anno, ezek sajna elég messze vannak a rokonságtól, ahova látogatóba megyek. Illetve ahogy nézem a fényszennyezés mindkét helyen rosszabb, mint akár az unokatesómék kertjében...
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6528 üzenetére
jja, nekem 1db van, kincsként őrzöm
(10mm-es), frenetikus képminőséget tud. Amcsi fórumon rákérdezek, ott azért jobban el vannak ereszve
.
Valamennyi üstök persze belefér, de ha a külső 1/3-adot már felfalja a vignettálás, akkor nincs igazán értelme az egésznek.
Időközben annyi segítséget találtam, hogy fotós üzemben a rendszer kb egy APS-c képszélességet (2.2 fok) normálisan, komolyabb fényveszteség nélkül be tud világítani (konkrét flat frame minta egy angol fórumon). Többet nemigen, mert az APSc sarkokban már sötétedik. Nem tudom ezt az értéket mennyire kóser a vizuálisnál felhasználni: a vizuális FOV számoló az xwa 20 + Quattro 150 kombóra 3.8 fok elméleti látómezőt számol.
Ez viszont így gáz, mert a külső kb 1/3 már egyre durvábban fog sötétedni, kvázi hiába fér bele a látómezőbe az objektum.Ehhez az oklihoz ahogy nézem, már 3"-os szörny-korrektor (és persze kihuzat) kéne, elengedem - a 10es Ethos kb kihozza belőle a max ~2°ot.
-
t72killer
titán
Felbukkant aprón egy XWA 20mm-es 2"-os okli. Ezek mennyire jók mondjuk Ethos és Nagler kategóriához viszonyítva (bevonatok, képalkotás)?
illetve a cső amibe menne, az egy kómakorrektoros f/3.45 Quattro 150p. ilyen fényerőnél nem gond vajon a peremsötétedés?
-
t72killer
titán
Fényerős Newton jusztírozásához ki mit használ? Az enyémhez hozzácsapott az eladó egy ilyet, még meg kell tanulnom használni
.
25 éve volt utoljára Newtonom, azt nemigazán jusztírozgattam
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #6521 üzenetére
Kapcsolódó kérdés: az exos 2 pmc mennyire használható/kipofozható mecha? Környékbeli használtra felkerült egy példány, könnyebb lenne cipelni mint heq5-ömet.
-
t72killer
titán
válasz
5150head #6520 üzenetére
Ha megvan hozzá minden a szabadidőt és kedvet is beleértve, építeni a legjobb: akkor garantáltan javítanin is tudni fogod.. AZ gti fej nálunk is kerül 170-180 fontba, SA GTi-t meg nem hajlandók 350£ alatt adni. Utazáshoz én is nézegetek valami könnyebbet a 150p alá, ami fotóképes, de nem egyszerű ha 1 vesével meg akarja úszni az ember.
Igen, az épített harmonika már tényleg pénzben is megérheti, munkaidőt is beleszámolva
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Astroboy #6514 üzenetére
La Palma és Hierro egész évben kellemes kb tavaszi éghajlat. Kivéve fent a csúcsokon, amikor 6 vagy 7 éve karácsonykor ott voltunk felmerészkedtem a bérautóval az obszervatóriumokig - nagy mázlim volt hogy élve lejutottam (LP4 "autópálya") uis pont fent kapott el egy hóvihar, bérelt matchboxon meg persze nyári gumik
Amúgy felhő sajna kanárin is tud sok lenni, ezért rizikós kicsit ez a túra. La Palmára eddig egyetlenegyszer vittem asztro-felszerelést, meg is volt a foganatja: a 3 teljes hétből amíg ott voltunk kb 2 éjszaka voltak felhőlyukak itt-ott, majdnem végig esett az eső
. Ez karácsony-újév környéke volt, most jan vége+febr elején megyünk.
-
t72killer
titán
Nno, foglaltuk a télinyaralós repjegyet, asztrocuccoknak normál méretű kézipoggyást +55£ (ugye covid előtt még 55centi hosszú lehetett egy normál, felár nélküli kézi a ryanair+easyjet kombón)... Quattro 150p megy bele, a mecha meg darabokban a gyerkőcök kézijébe/feladottba.
#6510: jogos, kicsi furat mögé semmi értelme a nagy kihuzatnak. Illetve ha a főtükörmozgatás finomsága megfelel, akkor kihuzat se kell, csak egy oklitartó.
-
t72killer
titán
Önmagában attól, hogy 2" még nem leszel világmegváltva. Ha az 1.25-ös fókuszírozó sz.r, csúszik, stb akkor persze érdemes lehet cserélni. Utána kell nézni milyen menetekkel-csavarokkal van rögzítve az eredeti és levadászni egy kompatibilis fogasléces (RAP) példányt. Lehet minőségi 1.25ös is, olcsóbban mint a 2 colosak. Egy MC-t amúgy se több fokos kiterjedésű ködök szupenagylátós böngészésére használ az ember, arra az alap optikai konstrukció alkalmatlan.
-
t72killer
titán
válasz
KD6-3.7 #6476 üzenetére
SzVSz ha találsz jó árban használtan, egy 20 centi tükörátmérőjű Dobson jó kezdésnek sztem. A legkényelmesebb, ha motorizálva +Go-to rendszerrel is el van látva, akkor fárasztó keresgetés nélkül megtalálja neked az objektumokat - de az ilyenek sajna drágák, szóval kérdés az is, mennyi a keretösszeg.
Mindenképp használtat javasolnék, mert abból kb 0 veszteséggel ki tudsz szállni, ha nem jön be.
Az ablakok felejtősek észleléshez, a turbulencia már 20x-os nagyítást is tönkre tud vágni, nemhogy a csillagászkodáshoz használt 80-800x-t... Szóval arra kell méretezni a cuccot, hogy este kicipeled, hajnali 3kor becipeled
-
t72killer
titán
válasz
kokoasd06 #6465 üzenetére
Megcéloznám a 20 centit, vizuál munkánál nagyon sokat számít és szvsz egy jobb tervezésű 20as Dobson még a jól cipelhető-jól tárolható kategória
.
Katadioptrikusból ha (külföldi) használtpiacról leesik egy nem túúúl régi, nem penészes C8 - csak legyen türelmed, míg kihűl😅...
Bolygózáshoz hamar akarni fogsz egy EQ mechanikát, mással tök macera célt követni 3-400x nagyítások mellett.
-
t72killer
titán
Nyári felhőtlen álmok: nem tudom a Weatherspark modelljei mennyire életszerűek, Júli legvégén derült égre esély:
Villach: 63%, Debrecen: 71%, Karánsebes: 77%. = Délkeleti irányba tervezek
(Horváto még jobb lenne, Zadar 82%, de messze van és pont akkor zsúfoltan tele turistákkal)
*különösen érdekes a felhőstat "clear" szekciója, ebben mi skóciában totál elvéreztünk, de az Alpok is erősen kikap K-Eu-tól.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6456 üzenetére
Lutri, de azért július folyamán elég jók az esélyek egy kiadós aszályra. Műholdképre rácuppanok, és ha nyílik a felhőkapu, irány a Szárkő/Retyezát környéke. Ha az beborult, akkor a Dévaványa fölötti puszta. Dél-Alföldről indulok, ott a rokonság (ők már Bortle 4, erős déli fénybúrákkal rondítva), nem biztos hogy egész a Hortobágyig felmennék. Azt már nem tartom valószínűnek, hogy a Dunántúl úgy lenne derült, hogy az Alföldön épp felhős.
A vad/félvad-kempingezős lehetőségeket kezdtem el kutatni. Ilyesmit 30éve csináltam utoljára
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6454 üzenetére
Kocsi + fél nap vezetési hajlandóság van, de kritérium még a méretes min. Bortle 3 terület. Abból nem sok van, a horvátok is azért estek ki, mert a hozzánk közelebbi részeik tele vannak f.sva fényszennyezéssel. Mo-on ha jól rémlik kb 3 ilyen folt van.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6452 üzenetére
Miazisten történik a klímával
?
Mindenesetre fülelek-figyelek majd és ha kell, 400km ugrás belefér (Bulgária, Horváto már sajnos nem) -
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6450 üzenetére
Én már a szűkös nyári programot variálom pont a felhőpara miatt. Júli utolsó hetén (üstökös már persze sehol, ez nem a Hale-Bopp
) szabad vagyok és szállásfoglaláson agyalok: az Alföldön igen jó eséllyel derültes lesz, de az ég max jó közepes. A déli-kárpátokban az ég HA tiszta, akkor frenetikusan szép, de saját emlékeim szerint is elég komoly felhőgyárak a hegyek
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5227 üzenetére
Járt-e valaki közületek Bucsán? A rokonokhoz becampelés helyett falusi szállásban gondolkozunk a nyárra, és hát ugye itt viszket a távcső
.
Egy birkatelep van a falu déli határában, nem tudom, mennyire világították teli, azonkívül egész ígéretesnek tűnik.
-
t72killer
titán
Nyáron, nagyszülőzés mellett tervezek egy röpke észlelőkiruccanást Karánsebes környékére. Sose jártam még ott/a szomszédságban is csak kb 30 éve. A térkép szerint vagány Bortle 2. A horvátokat is nézegettem, de ott ehhez a kategóriához le kell menni kb Korculáig, ami 4-5nap kedvéért elég fárasztó.
Szerintetek az ég nyugati felét vajon mennyire vágja haza a kb 100km-re lévő Belgrád, ill az 50km-re lévő Szörényváré a délkeletit?
Térképlink -
t72killer
titán
Eközött meg egy faék régi harcos HEQ5 között rágódom, tegnap szállítással 650 fontos ajánlatot kaptam egy szíjas példányra. Nehéz döntés, pöccre uannyiba kerülnek: az ifjonc nyurgaláb kevesebb mint fele súly - kézipoggyászba is mehetne, de kevesebbet is bír és gondolom az első szellő megrezgeti.
Max hasznos teher kb 8 kiló lenne rajtuk, szóval papíron nyurgaláb is elbírja, csak 0 feedback van még a neten.
-
t72killer
titán
Erről a szerkezetről mit gondoltok? Nekem valahogy az az érzésem, hogy alacsonyabb földrajzi szélességeken fel akar majd borulni, hacsak nem nyitod a lábát annyira, hogy nekiverje az egyensúlyt (AL55i), kvázi az ellensúly ÉS a távcső súlypontja ugyanazon az oldalon van...:
+bónusz, hogy mindez a teher (szumma 10-15kiló) egy darab nem túl vastag menetes száron nyugszik/azon kéne neki stabilan tartani a pólust...
-
t72killer
titán
Én is ezt szűrtem le az angolszász fórumokról. 80centis akármivel teljesen okés az újabb verziós SA, de sikeresen használták már 130pds-el(
)ami pontosan annyit nyom, mint az én tubusom. Azon filózok még egy kicsit, hogy a majdnem ugyanilyen könnyű, de már nagyobb teherbírású AL55i-ből bevárjam-e az első használt példányokat, nálunk hamar potyog az ilyesmi.
-
t72killer
titán
válasz
Dilikutya #6430 üzenetére
Abszolúte. Mondjuk a brit piaccal tényleg el vagyok kényeztetve, a bármikor is leköltözünk innen a felhők alól, tuti egy furgon asztrocuccal tesszük
. A bolti árak amúgy kb a német TS szintjén vannak, de a használtpiac jó nagy és lehet jókat kifogni. Persze itt is akad csóka, aki az egy éves czuccát bolti áron próbálja elsózni
.
Egy szakmai kérdés: becsekkolt, kirablós bőröndbe (=nem kapok instant agyinfarktust, ha szétverik-ellopják) keresek kicióccó de "civilizált" (goto, pólustávcső, normális DEC) mechanikát, ami határeset, itt-ott pár téglával/sivatagból vadászott sziklával megtámogatva elbír egy 90/600-as tubust reduktorral, canon 6D vázzal és egy könnyebfféle vezetőtávcsővel. A Star Adventurer GTI-változat behúzott lábakkal+"rövidre húzott" de nehéz ellensúllyal vajon elbírja
? Nálunk 3-400 font körül már potyognak az első használt példányok, amit némi k.rvaanyázás mellett kibírok, ha lenulláznak a kedves reptériek. Van egy öreg eq3-2 goto-m, de az alá kéne venni egy könnyebb-rövidebb(!) állványt.
-
t72killer
titán
válasz
5150head #6424 üzenetére
Törtem a fejem webkamerán, mert kéne valami utazós vezetőkamera, ami PICI+KÖNNYŰ, hálistennek szembejött egy régi, USB2.0-ás ASI120mm 50 fontért. Mázlim volt, az eladó valami drivergubancba keveredett és a win10 gépével nem tudta egyenesbe hozni: én meg szépen átvettem a gyűjteménybe, várja a következő kanári utat, mostmár garantáltan sötéteges helyre, mechával, kistávcsővel - csak sokáá
.
Agyameldobom amúgy a magyar árakon, nálatok aprón használt cuccokat árulnak annyiért, amennyiért nekem itt kihozza az újat az amazon...
-
t72killer
titán
válasz
fererencz89 #6416 üzenetére
Arra tök jó az ilyen, hogy megmutassa, kb mit látsz szemmel az adott távcső oklijában.
-
t72killer
titán
Nincs közöm az eladóhoz, egy igencsak igényes 10centis FCD100+lantánüveg dublet flattenerrel, jó áron, ha valaki Angolföldön járna. Kommentben írja, hogy már 2x csökkentett árat, nem viszik = mindenképp alaposan ki kell próbálgatni vétel előtt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU