Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5150head
senior tag
Ez engem is érdekel.
A nagyítás ilyenkor hogy van megoldva, ha közvetlenül a kihuzatba kerül a kamera? Vagy ezeknél a webcamoknál is végtelen a fókusz ha szétbontod?
Okulárprojekcióval gondolom macerásabb mivel oda kell egyedi adapter is nem?
Kacérkodtam ezzel a témával, de mivel kitelepülős vagyok nehezen oldanám meg a laptopozást... így nem is mélyedtem bele. -
t72killer
titán
Régi dslr v milc, bármilyen, amit kukában találsz és kellő csavarhúzókezelési készséget összeszedve kiműtöd az uvir-blokkoló szűrőjét. Komolyan, ha esetleg ingyen hozzáférsz, még egy műtött(!) canon 350D is szép eredményekre képes.
másik kérdés, mi megy a fotógép elé és alá: első körben 200mm és azalatti, fényerős fotóobi + valamiféle ekvatoriális ketyere, ami követi neked a Föld mozgását.
ja, feltételezve, hogy mélyég-fotózásról van szó. bolygókra, napra, holdra webcam is elég.
-
kuyarashi
őstag
Szia,
Szerintem erre a célra manapság legmegfelelőbb egy DSLR. Ha megtetszik a dolog és az adott típus esetében meg is éri, akkor át lehet alakíttatni (IR szűrő eltávolítása), de vehetsz dedikáltan asztrofotós kamerát is. Mindkettőnek vannak előnyei. Persze kezdhetsz egyből csillagászati kamerával is, mivel használtan már van ennyiért belépő szintű.
A nagy kérdés még az, hogy mit szeretnél fotózni és milyen felszerelésed van hozzá.
-
kuyarashi
őstag
Nem ismerem a távcső csavarjának pontos méretet, de egy ehhez hasonló fotó menet átalakítóra/adapterre lesz szükséged. Szóval lehetséges simán a dolog, illetve esztergályos ismerőssel el is készíttetheted, ha van olyanod.
-
popey37
addikt
igen, van olyan fotomasina aminek az aljában van egy csavarmenet. az szabványfotomenetnek hivják, a tubuson lévö csavar meg kompatibilis vele, tehát bele tudod tekerni, a fekete muanyag anyával tudod pozicioban rögziteni a fotogépet.
általában az összes milc gép aljában van fotomenet, valamint a dslr-ben is ott van. lényegében kevés kivételle az összes fényképezögépben van fotomenet.
na ezt jol megaszontam.amugy ezt a technikát fiahordo fotozásnak hivják, csak akkor nem lesz csikhuzos a kép amit csinálsz ha van oragéped és pontosan polusra álltál.
-
udash
csendes tag
Esetleg ezt meg nezd meg:
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-evostar-150-750-refraktor/p:730
A hozza tartozo galeriat. Csak azert, mert keszult par kep EQ-3 alulabassal!!!!
Es nyilvan nem idealis, de a 90/900-hoz es a 102/1000-hez kepest ez a tavcso egy monstrum. Bar az is igaz, hogy valoszinuleg rovidebb is naluk, es a stabilitasban azert ez is szamit. De a lenyeg, hogy valoszinuleg popey-nek igaza van az eq3 epitesi minoseget illetoen, de talan elsore nem ez lesz a gondod. -
popey37
addikt
hidd el, hogy már a 90/900-as is határeset az eq3-nak. a 102-es vagy 7,5 kilo, mellé a másik 5 kilo ellensüly, meg a tubus végén a kiegészitők és már meg is nyekkent az eq-3.
megérni megéri, mert 100mm az optika, de az eq3 nem fogja birni/ talán az acéllábas kivitel igen, mert az eq3 gyenge pontja az aluláb. nyeklik-nyaklik ide-oda./
-
popey37
addikt
hát a báriumnál minden jobb, amugy a plössl-ök egész jól muzsikálnak az akromátokban. de ebből is van több fajta, van olyan plössl ami 80k-ba kerül.
a 90-es tubus szinez, a bárium szintén és a két hiba hatványozottan jelentkezik a látott képnél.
ezért kell jó minőségű okulárokat venni, nem kell belölük sok: 3-4 db-al le lehet fedni az egész nagyitási tartományt.
ha meg bolygozni akarsz akkor tudom ajánlani a baader ortho oklikat, kiválloak./ nekem megvan az egész sorozat, bár nem szoktam bolygozni/ és árban sem vészes. -
udash
csendes tag
Amugy a 90/900+EQ3 csomagban, ha jol latom, alapbol is jar egy 2x-es Barlow. Nagyon nem mehetsz melle ezzel szerintem, bar tovabbra is tartom, hogy felesleges barmi egyebet venni elsore. Esetleg a polarszuro meg a 82A kek szinszuro, ezek tenyleg nem akkora plusz koltsegek. Ha jol latom ez igy nagyjabol 200k HUF.
-
popey37
addikt
az eq3 inkább rövidebb tubusokhoz valo: 72-80/420-600-ig. a 90/900 már igen hosszú tubus, plusz az alu láb se egy stabil szerkezet, javallott inkább az eq5.
nekem egy 100/900-om van HEQ-5PRO GOTO-n, mellette a kisebb tubusom 120/600-as.
az a baj a gyengébb mechanikákkal, hogy fokuszáláskor beremeg a tubus és nem tudsz emiatt pontosan fokuszálni, mivel remeg a kép. plusz közrejátszik a fogasléces egysebességes fokuszirozó: ez sem egy világbajnok.
szoval elég sok sebből vérzik, de kezdésnek bőven jó, nekem is volt ilyen tubusom. -
popey37
addikt
hát az eq3 a 90/900-hoz alultervezett, pláne alulábbal.
de persze használhato, csak kicsit remegős lesz.
az okulárok kezdésnek jók/ 10-25mm/, barlow helyett inkább egy 5mm-est vennék, valami minőségit. a tubus elméleti nagyitása maximum 180x, ami nem azt jelenti, hogy ez a tényleges maximum, de e fölé nem igazán fogsz tudni menni a légkör miatt. ha barlow, akkor Baader Qturret 2,25x, hibátlan és örök darab, később, esetleges tubuscserénél nem kell lecserélni, a lencsetagja kitekerhető, igy csak 1,6x nagyitást ad ha beleteketed az okulár szürőmenetébe.
szürőt amit nyugodt szivvel ajánlhatok: kék 82/a jelü, párezer forint és a naprendszeren belül minden bolygóra használható.
polarizációs szürőpár: holdra szinte kötelező darab, ha nem akarod, hogy kifojjon a szemed.azért szürőpár, mert szétcsavarható a két lencsét betekerve az okulárba és a zenittükörbe elforgatással tudod állitani a fényerőt.
és egy jó minöségű zenittükör, elég az 1,25"-os is csak jó minőségű legyen/ dielektrikus zeittükör a legjobb, 98% fölötti a fényhasznositása, szemben a gagyibb zenitekkel 70% alatt.
hát így kezdésnek talán ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest