- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
válasz
t72killer #6808 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Némi zavar van az éterbenPár éve kapott a kiscsaj egy skywatcher szkópot.
Most is egy lánynak lesz, de Ő már régen volt kiscsaj
Egy ismerősömnek lesz ajándékba, születésnapja alkalmából.
127 -es átmérőben gondolkodom, ahogy írtátok és olvastam azért sokkal többet mutat.
Szóval 127 es tubus, EQ2 vagy EQ3 mechanikával, esetleg ilyet tudtok linkelni?!
Köszönöm szépen! -
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6808 üzenetére
Nem tudom hány éves a lurkó, de nem kell ám félteni a csajokat.
Másrészről egy gyereket nem fogsz egyedül otthagyni hogy akkor nesze szereld össze stb. Az még sokszor egy felnőttnek is nagy feladat elsőre.
SAGTi meg árban azért más kategória.
Egy 127-es MC-t vennék eq2-vel. Aztán ha kell mehet később rá egy óragép, vagy modernebb mecha alá. -
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #6800 üzenetére
Ujonan lenne a FirstLightOpticsnal
Az a baj a masik amit Te linkelltel az nem fog megallni sztem £900 alatt
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #6798 üzenetére
Az allvanyrol leszedheto konnyen a Sky Watcher scope ugye?Vagy az is maceras?
Ezzel a cuccal a Kanarira nem megyek csillagot nezni az hetszentseg, de ha az allvany osszecsukva elfer egy sarokban / agy alatt akkor a maradek reszt konnyebben megemeszti az asszony is, hogy nem kell egy nagy kover kalyhacsovet nezni egy sarokban mint egy Dobsonian eseten lenne -
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #6788 üzenetére
Felho Angliaban?
Mindenkeppen ezt a GOTO verziot javaslod amugy kezdesre?
Nem lenne "tanulos skill-fejlesztos" egy alapot venni inkabb kezdesre, hogy tanuljam, hogy mi merre?Sima alvanyos 4" van havernak, kimentunk vele kedden este, teny, hogy mire minden bevan allitva kb 10.3 mp maradt megnezni "barmit is" utana lehet forgatni megint, gondolom a GOTO cucc az koveti a fold forgasat, vagy nem feltetlenul?
-
Jim-X
őstag
válasz
t72killer #6712 üzenetére
Szokott lenni jetstream, de most ugy nez ki a het kozepetol javul es ki tudok menni
En ugy szoktam, hogy a Meteoblue-n megnezem a seeinget es osszevetem a Windy-n a jetstreammel. Ezek alapjan dontok.
#6711kuyarashi: Windy.com, Windfinder, meteo-parapente. En ezeket hasznalom, itt nalunk a meteo-parapente a legjobb, legpontosabb.
-
ratkaics
senior tag
válasz
t72killer #6701 üzenetére
Köszi!!!
Úgy érted, hogy külföldön nézzek használtat?
Amúgy esetleg konkrét típust javasolnál az előbbi célokra?
A fotózást első körben nem úgy képzeltem el, hogy órákig/napokig fotózok valamit, utána még ugyan ennyit utómunkázok majd rajta. Inkább valami egyszerű, akár telefonos megoldásra gondoltam, amikor fotózást említettem. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #6698 üzenetére
hát nem tudom, de ha DSLR-re váltanék/ nem fogok/ akkor minimum 5D mark III feletti.
a régi gépek már elavultak, sok az expo, régi szoftver, elhasználodott szenzor.
Jazz: felaplikálom legközelebbi fotozásnál a telomat a tubusra, 30 sec expoval vezetve, ugyis a kövi célpontom a plejádok. -
Dilikutya
félisten
válasz
t72killer #6689 üzenetére
Éjszakai fotókat én is a Gcam-al csinálok. Egy bajom van vele, hogy amelyik verzióban működik a telefotós kamera, ott az astro mód kuka, a másikban meg fordítva. Nem rossz az az astro mód, valami stack funkció működhet a háttérben.
Következő telefonnál is szempont lesz a kamera, rendes fényképezőt nem akarok most venni, azzal csak csillagászkodnék úgyis, kirándulni nem cipelnék egy DSLR-t. -
Dilikutya
félisten
válasz
t72killer #6677 üzenetére
Igen, elvileg látszik arra, nem is kerestem, azt múltkor meglestem Bélával, egy (ha jól emlékszem) 200/1200 Newton-nal a szolnoki csillagász szakkörben.
Nincs értelme 200 db-ot csinálnom, mert nincs követő elektronikám, csak állvány. Ha meg már valami követés lesz egyszer, az nem telefonnal fog készülni.
Erre a stack-re még amúgy is gyúrni kell, amikor direkt olyan céllal lőttem nem is sok, csak 10-20 képet, az is elég ganéj lett megdolgozva.
-
Jazz
veterán
válasz
t72killer #6665 üzenetére
Lentebb elírtam a szorzót.
Szóval egy 150/750-es akromát 2.25x annyi fényt gyűjt be mint egy 100/750-es triplet, és fele áron van.
Na most ha 100-as blendével használom előbbit, akkor elvileg egy 100-as semiapo minőségét kapom.
De tovább megyek, és ha blendézetlenül csak 100x-os nagyítással használom, akkor elvileg azt hozza képminőségben mint egy 100-as apo, több fényt gyűjt, és még mindig csak féláron. Nem tudom.Ezt a cikket egy sw 120/600-as akromátról írták:
"Rögtön az első meglepetést az jelentette, hogy a beállított égitesteket lehetett nagyítani. 60x, 100x, 150x… Egy ilyen, f/5-ös műszernek törvényszerűen színeznie kell, és bizony a 102-es modell tesztje után nem nagyon bíztam abban, hogy 80x fölé tudom majd zavarni a hasznos nagyítást. Ennek ellenére 60x-nál még nem látszik a színi hiba! 100x-sal a színezés a fényes objektumokon nyilvánvaló, de meglepően kicsi ahhoz képest, hogy azt hittem, ezen a nagyításon szét fog esni a kép! Nos, nem ez történt, hanem a Jupiter simán nagyítható volt, körülötte lilás halo, de a bolygó kontúrja éles, ami azt jelenti, hogy az optika a gömbi eltérésekre nagyon jól korrigált. 150x-sel a kép már gyengébb, de ezzel is lehet észlelni.
Készítettem egy 100 és egy 85 mm-es blendét a műszerre, és végignéztem vele sok tucat mélyég-objektumot, a Holdat és a Jupitert. A primer fókuszban felvételeket készítettem a Holdról. Rajzokat készítettem mélyég-objektumokról.
A fotók mutatják nagyon tisztán, hogy milyen jó is az optika. A felvételeken szinte nyoma sincs kékes vagy lilás halonak, a színek valódinak tűnnek. Persze ez vizuálisan is így volt!
A 100 mm-es blende mélyégre, a 85 mm-es Holdra és a Jupiterre lett tesztelve. Azt kell mondjam, hogy a 85 mm-es blendével a távcső semi-APO kategória, majdnem ugyanolyan leképezést nyújt, mint a jóval drágább 80/600-as ED refraktor! (Jól össze tudom hasonlítani a kettőt, mert két évig egy 80/600-as volt a főműszerem.) 150x-sel a Jupiter sávjaiban rögök látszanak, nem egy és nem kettő…
A műszer blendézetlenül és 100 mm-re szűkítve remek képet ad a mélyég-objektumokról, ezért a 10 cm-es apertúrát nem erőltettem tovább, hagytam, hadd dolgozzon a teljes átmérő. 60-80x-ig a kép perfekt, olyan, mintha egy reflektorba, vagy apo-ba néznénk. 100x-nál kezd látszani egy enyhe halo a fényes csillagok körül, de ez egyáltalán nem zavaró, mert a kép kellően éles, a csillagokból nem nyúlnak ki zavaró „póklábak”, amik a gömbi eltérésre utalnának. 150x-sel is lehet mélyegezni, elsősorban a gömbhalmazok magja és a planetáris ködök igénylik ezt a nagyítástartományt.
Felbontóképesség:
Sajnos szoros kettősöket nem tudtam megtekinteni, de a szokványos, tágabb párok gond nélkül és szépen bomlottak (epszilon Lyrae, gamma Del). Az optikai minőség alapján szerintem nem lenne probléma az 1” körüli párok feloldásával sem.
Mélyég: Igen döbbenetes volt, hogy a 06.22-i tesztéjszakán az Aquila (Sas) csillagkép szinte összes planetáris ködét láttam a 12 cm-es műszerrel (amit nem láttam, azt nem is kerestem). Még az igen nehéz NGC 6772 is megmutatta magát!
Az NGC 6366 gömbhalmaz az Ophiuchusban látható, sőt kissé grízesedik (no, ez nem kistávcsöves trófea).
A távcső kupakján 5 cm-es nyílás található. Ha csak ezt nyitjuk ki, akkor egy 50/600-as refraktort kapunk, melynek a leképezése lélegzetelállító. Semmiféle színezés nem tapasztalható, a képalkotás egy 50/540-es legendás refraktoréval felveszi a versenyt. [link] " -
Jazz
veterán
válasz
t72killer #6660 üzenetére
Viszont egy 150/750-es akro, 100-as blendével már egy majdnem apo-t hoz talán? És fél áron van a 102/714-es triplethez képest. A maradó színi hiba szűrővel csökkenthető. És ott a mélyég jobb lehetősége, és vizuális megfigyelésre is jobb talán? Hisz 1.5x annyi fényt gyűjt.
Viszont hiába a papíron jobb felbontóképesség, ha kevésbé kontrasztos, színez, lágy. Akkor a 100-as triplet 200x-on részletesebb képet kell hogy adjon mint a 150-es akro nem?Az a baj, hogy amikor belenéztem egy apo-ba akro után, egyből beleszerettem. Annyira gyönyörű és tűéles volt, "ez nekem kell" (a színezés, lágy kép, aberrációk, legkisebb mértéke is nekem nagyon zavaró, talán a fotós múltam miatt vagyok ennyire kiélezve rá).
Csak hát drága.Egy felvetés: Mi értelme egy pl. 150/1500-nak ha 150/750-el 2x-es barlow-al ugyan azt ellehet érni és a pupillatávolság is megmarad? És utóbbi kisebb könnyebb, mély ég lehetőség stb. És a légköri zavarok miatt van értelme 250x fölé menni, akármilyen jó is az optika?
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz
t72killer #6633 üzenetére
Igazság szerint lusta voltam hozzá egy órát autókázni, meg nincs helyismeretem azokon a területeken, bár véletlenszerűen is lehet nyilván találni. vagy nem tudom, az ilyenre mint joker hely a dobogókő?
Azért kisebbfajta csoda hogy ebben a fényben ennyire látszott fotón. az itt talált fényszennyezési térkép szerint pont telibe az egész class5-ös városon keresztül sikerült meglőnöm. -
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6548 üzenetére
Minden tükrösnek elvileg az a jó, ha zenit felé néz tárolás közben, de szerintem nincs az az ember a földön aki állítva szállítja a távcsövét. (Esetleg a flex tubusokat el tudom képzelni, hogy valaki úgy rakja be a kocsiba, mert az amúgy is legózós)
Kétlem, hogy lesz baja, ahogy meg Astroboy is írta, jusztírozni meg majd úgyis kell.
Esetleg a segédet kiveheted ha nagyon aggódsz, aztán az se fog elszabadulni a hosszú út során. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
t72killer #6527 üzenetére
Nekem van ilyenem de nem hasonlítottam Ethoshoz. Ethos az jobb, de azért ezek az XWA-k is elég magas minőséget képviselnek.
F/3.45 az viszont rendkívül kemény dió. Kómakorrektor ide vagy oda, ilyen fényerőnél nagyon kiütköznek optikai hibák, ki tudja mennyire lesznek pontszerűek a csillagok a látómező közepén túl.
Csóró magyarok fórumán sztem ne számíts Ethos vs XWA összehasonlításra, nem tudom elképzelni hogy sok embernek lenne Ethosa.
Cloudynightson meg más nemzetközi fórumokon már találtam threadeket amik ezzel a kérdéssel foglalkoznak.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #6521 üzenetére
Kapcsolódó kérdés: az exos 2 pmc mennyire használható/kipofozható mecha? Környékbeli használtra felkerült egy példány, könnyebb lenne cipelni mint heq5-ömet.
-
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6519 üzenetére
Ajánlottak nekem egy GTi fejet 100e-ért, de még ezt is sokallom érte. Újan 130. Innentől indulnak felfelé. Használtan nyilván olcsóbb.
De, hogy egy sz@ros egytengelyes léptetőn mi kerül 40e-be azt nem értem. Volt most egy 10e-ért rá is ugrottam, de elvitték előlem.
Azon agyaltam, hogy építek magamnak egyet, töredék árból. Konzolt tudnám 3D nyomtatni, találtam is terveket hozzá. Az elektronikához is rengeteg leírás van arduino meg esp-re is. Programot meg már megírtam wokwiban. Az áttételezésnél akadtam el, meg ahogy néztem nem igazán akar lejönni az EQ2 gyári tengelyéről az eredeti hajtás fogaskereke, hogy a szíjas hajtást rá tudjam tenni.Egyébként láttam, hogy éptettek harmonikus mechát is. A fogaskerék áttételes részét lehet külön kapni. Nyilván így se olcsó, meg az egy kicsit komolyabb tervezés/kivitelezés. Ott már jó ha van cnc-s ismerős aki kivágja az alkatrészeket.
-
Astroboy
őstag
válasz
t72killer #6513 üzenetére
Gondolom ezek közül La Palma műszerezettsége okán a "legfelkapottabb", sok finomságot felhordtak már a hegy tetejére.
Jó kis kukkolós helyek ezek, szemezek velük egy ideje...
A gondom ezekkel pusztán annyi, hogy jómagam téli kölök vagyok, 30 fok felett konkrétan megpusztulok (ezért inkább végigdolgozom a nyarat a légkondis irodában, és telente járok sarkkörön túlra. Tudom beteg vagyok.)
"Odafent" amúgy eléggé halott ilyesmit űzni, tucatszor jártam már de még sose éreztem kéztetést, hogy az alap fotós tripod+DSLR kombón kívül vigyek valami komolyabbat észlelni.
Általában sok a felhő és a csapadék, de még ha tiszta is az ég, sokszor pont ott az auróra -így képtelenség lenne észlelni.
Ja, ha tiszta az ég éjjel fűtés nélkül még a fényképezőgép is befagy, rénszarvas bikákkal jobb vigyázni ha vonulási útvonalon romantikázunk, de legalább az emberek ultra kedvesek.
-
-
KD6-3.7
őstag
válasz
t72killer #6481 üzenetére
Akkor az ablakból nézelődés az baromság? Mármint kb. semmivel sem látnék onnan semmit? Ez csak ilyen "mint, a filmekben" dolog?
Pontosan mit jelent az, hogy Dobson? Márka? 80/800?
A keret az így első körben az 50ezer forint lett volna.Drága hobbi ez! Asszony nem igazán díjazza, "biztos majd ott fog porosodni 1-2 használat után..."
Az a bajom, hogy ébn biztos rámennék arra, hogy le is fotózzam amit látok...de ezt majd később.
Használtat hol találok? -
kokoasd06
csendes tag
válasz
t72killer #6466 üzenetére
Hát 20cm, dobson már túl van mérethatáron, még az összecsukhatós verzió is. https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-flex-200-1200-dobson/i:794?gad_source=1&gclid=CjwKCAjww_iwBhApEiwAuG6ccKR0xZDMN0opxazQUK57uCdq9BQXMtlGCoL1V7TNWMgbgaQQp7IVzxoCJ8cQAvD_BwE
A C8at pedig árban sokallom kezdésnek, még ha akár első és végleges teleszkópnak is jó lenne.
/Kár, hogy a Skymaxok fényereje kevés, értelmes Celestron alternatíva lenne./
-
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #6376 üzenetére
az astrobuyshell-t szoktam nézegetni, de nekem valami fényerös triplet kellene. a mostani F7,3. az akromátom F3,95, olyan F4-5 körüli kellene de az meg horror ár.
a másik: ha esetleg valami gond lenne vele, azért angolban elég nehéz intézni otthonrol.
nem sürgös, kivárok mint eddig mindig. tuti lesz valami occsóé.amugy erre fáj a fogam:
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-esprit-100-550-triplet-apo-csomag/i:1640
benne van minden: korrektor keresö, koffer, csak kissé huzos az ár. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #6354 üzenetére
én annak idején Cray-tol vettem meg a 120/600-át, pont a kihuzat miatt. egy nagyon profi cuccot vett rá, nekem meg az ED-n nem volt csak sima, gondoltam lecserélem rola, azután maradt rajta, mert akromáthoz képest jo tubus, pláne keskenysávon fotozni, és mégiscsak 120mm. az ED-re meg vettem egy SW 2"-os 2 sebességes crayfordot.
amugy a 120/600-al meglepöen jo képeket lehet löni, nem is gondoltam volna, pláne a 0,79x korrektorral. az ED-m a korrektorral csak F7,3, meg hosszu a tubus. -
t72killer
titán
válasz
t72killer #6311 üzenetére
Ebbe a csoportba meg felraktak egy eq5 goto mechát (szintén nincs közöm az eladóhoz), ami elég jó kiindulópont.
-
gandalf
aktív tag
válasz
t72killer #6275 üzenetére
hubazz, 700-ert motorostol jo arnak tunik..jovo heten ramegyek a bankomra mit tud felmutatni, lehet aktivaltatom a sima szamlahitelem amit a fizetes visszatolt automatikusan, akkor tudok nyomulni ezerrel....mondjuk kinntrol szerintem csak postaval tudok hozatni, kocsim jelenleg nincs, meg ismeros se aki nagyon arra jar...koszi a segedelmet, mindenkepp jovok meg...
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #6274 üzenetére
Kieg: itt van még egy privát FB adok-veszek csoport, kb ugyanazok a cuccok vannak fenn, mint a másikban.
Ha Osztrákia játszik [link]
Németeknél pedig a komplett távcső amit keresel, 700EUR-ért elhozható. -
gandalf
aktív tag
válasz
t72killer #6272 üzenetére
az ordogbe
mondom h lama vok
tehat elsore kisebb tavcso fasza mechanikan vgy 300k-ra fel kell srofolni az osszeget..
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-explorer-200-1000p-newton-neq-5/i:932 ez jonak tunik a 200-asba basszus, viszont nem kell kesobb buktazni, mert fejleszteni lehet...hmm...
gondolom ezen a mechanikan tekergetni kell a tarcsakat a mozgatashoz elektronika nelkul...
-
-
gandalf
aktív tag
válasz
t72killer #6262 üzenetére
na most ha megveszem a dobsont, akkor azzal kezzel tudok nezgelodni? nagy nagyitashoz meg kell a motorizalt allvany h benntartsa a kepet? tehat ha megveszem a dobsonost akkor ha kesobb beruhazok valami eq5 fele mechanikara a dobsonrol leveszem a teleszkopot a masikra meg felteszem? gondolom..mondom tok laikus vagyok..a kepeket nezegetve gondoltam h 200-as azert jo lenne ne kelljen kesobb azt csereberelni...vagy jo mechanika elsore kisebb tavcsovel? tehat eq5 mechanika minimum azan kesobb nagyobb tavcso..majnem mindegy asszem
koszi a segedelmet tenyleg...
-
tvamos
nagyúr
válasz
t72killer #6211 üzenetére
Csak annyi, hogy egy kellemes, es szaraz nyari esten, a kihirdetett nyilt napon sem volt hajlando kinyitni a tetot, es megmutatni a csillagokat. "Mer' nagy a fenyszennyezes, ugysem latnank semmit." Ami egyreszt igaz, nagy a fenyszennyezes, masreszt meg nem igaz, mert valamit latnank akkor is. (Amugy meg rohadjanak meg, mert sok millioba, ha nem 10 millioba kerult az a jaszberenyi csillagvizsgalo ugy, hogy mar 30 eve is nagy volt ott a fenyszennyezes, nyugodtan el lehetett volna jobban kolteni azt a penzt.)
Aztan fel orat panaszkodott, hogy nem jarnak a gyerekek, pedig a csillagasz szakkoron is gornyedhetnenek a konyv folott, mert tavcsoves foglalkozas nincs. Hat el nem tudom kepzelni, miert nem jarnak oda tobben!?..(#6213) Jim-X
Mar maga a cucc gyonyoru!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- További aktív témák...
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR