- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
válasz
soma314 #16160 üzenetére
En nem magyarorszagon dolgozom, itt fontos a pair, ha nem visszaigazolhato a multad. Mivel 10 eve elek itt es van "helyi" lekerdezheto hatterem, igy a papir mar nem szamit. (annyira)
Meg van 4 honapom a vizsgaig, de a tanulast el kene kezdeni. Mivel 3,5 en viszunk 1050 telephelyet, ezert a munka az rengeteg, idom, energiam nem sok van ra.
Meg meglatjuk.Köszi mindenkinek a batoritast.
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #15449 üzenetére
Tavaly lenyeltem a bekat,mert a Devops valoban a legtobb helyen a szoftverfejlesztes+ halozati tervezes parosat jelenti, de ma egy Ciscos oktato is abban a kontextusban hasznalta,amiben en is : tervezes + uzemeltetes = Devops
Routed optical networks a mai tema a Techtorial liteon. -
rihovszky
csendes tag
válasz
soma314 #15916 üzenetére
Én nem vizsgáztam belőle, de tanultam. Ha már ismeri a Linuxot, akkor szerintem ez elég jó: Cert Prep: Red Hat Certified System Administrator (EX200)
-
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15715 üzenetére
"OTP, MOL hogy legismertebbeket mondjam, de mi köze ennek a claud-hoz?"
Nekem is eszembe jutott ez a két cég, de valljuk be, nem ezek szolgáltatják a világ GDPjének jelentős hányadát. Én multicégekről beszéltem a kezdetektől fogva."Azt jelenti, hogy ismert technológiákat használsz, amihez van tapasztalat. A felhőtechnológiákhoz még nincs sok."
Hála istennek vannak olyanok, akik látnak fantáziát a cloudban és képzik magukat ebbe az irányba is."Elég rendesen kell tesztelni.Sőt tudok olyat is, hogy van egy "legacy" DC éles üzemben és évek óta üzemel mellette tesztben egy újabb. Csak akkor fognak átállni rá, ha megyőződtek róla, hogy kellően megbízható és érdemes migrálni. Mindegyik on premise."
Ezt én soha nem is vitattam, ezért beszéltem hybrid megoldásról. De nem magát a cloud által nyújtott szolgáltatásokat, hanem a customer-specifikus szolgáltatások cloud környezetben történő működését kell tesztelni."Senki nem mondta, hogy Catalyst-tal csinálnak DC-t, bár akár. Sok sok olyan rendszert láttam, ahol Nexus switch-ekkel oldottak meg Catalyst-eknek való feladatot, mert az volt olcsóbb, azt ismerte a tervezője jobban..."
Most meg ellentmondasz saját magadnak. Pont ezt mondtam én is, hogy egy mai modern DC-ben már csak nexust építenek be, nem hiszem, hogy bármilyen Catalystnek lenne keresnivalója ezen a téren."Ennyit arról mennyire van távol a Catalst világa a DC-től."
Ha neked sikerül egy ACI-t összehozni Catalysttel vagy egy Fabricpath-t vagy netán egy sima vpc-t én nagyon fogok neki örülni. De lehet, hogy nekem hiányosak az ismereteim."Ez blődség egy DC-ben függetlenül attól, hogy on premise, vagy cloud a kihasználtság attól függ milyen és mennyi task-ot, VM-t, container-t...futtatsz rajta. "
Utána meg elkezdesz érvelni pont az ellenkezőjéről. Én arról beszéltem, hogy parlagon heverő erőforrások lehetnek egy DC-ben, mind storage mind szerver oldalon. Fogyasztják az áramot ezerrel, foglalják a helyet stb."Viszont én úgy látom, hogy nálad sem a szakmailag kiveséztük a témát a többi dologra meg annyit tudok mondani, hogy "a kutya ugat a karaván halad"."
Az a gond az érveléseddel, hogy összemosol dolgokat, amiket én szét akarok választani. Az Enterprise nem DC, egy mai DC nem Catalyist, a mai network pedig nemcsak Ciscoból áll.
Oké a karaván halad, de merre? Az rendben van, hogy te úgy gondolod, hogy a karavánod jó irányban halad, én viszont azt vetettem fel, hogy nem biztos, hogy (csak) ez lesz a jövőbeli út. De ez is csak felvetés volt a részemről, te meg úgy kezeled a cloud technológiákat, hogy mintha az valami parasztvakítás lenne. -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15711 üzenetére
Értem már mi a problémátok. Nektek Magyarország a világ közepe és ehhez mérten viszonyultok a cloudhoz. Hány olyan MO, vagy Kelet-Európai cég van, ami elmondhatja magáról hogy multi?
Mit jelent az, hogy "jól ki van próbálva"? Mit gondolsz, mi ez valami autó, amit be kell járatni? A cloud egy licensz, ami ha működik, akkor működik bárhol. De ha már itt tartunk, felmerül bennem a kérdés, hogy a -clouddal szemben- az on.-prem DC, amit összedobtok, azt mennyire kell tesztelni? Nincsenek illuzióim ezzel kapcsolatban.Amiből kiindult ez az egész beszélgetés az az, hogy azt állítottam, hogy az Enterprise vonal halott. Minél többet beszélünk róla, annál inkább megerősödik bennem ez a gondolat. Egy Catalyst switchcsel te nem csinálsz on-prem DC-t, ahhoz DC tudás kell.
Még egy dolog: a cloudot ne csak a network oldaláról közelítsétek meg, hanem szerver oldalról is. Egy on-prem DCben elég komoly lehet a kapacitás kihasználatlanság, ami a cloudról nem mondható el.
-
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15698 üzenetére
"Ehhez nincs köze a DMVPN-nek, legfeljebb anyiban, hogy DMVPN-t jellemzően hagyományos internetkapcsolaton építenek ki. De ezt nem kell feltétlenül így csinálni, lehet akár "bérelt vonalon" keresztül is."
Ez ugyanúgy igaz a cloud elérés esetében is. Becsattanhatsz bérelt vonalon is saját tűzfallal. Igy a latency probléma a cloud esetében meg is oldódott.
""Building the Cisco Cloud with Application Centric Infrastructure" Hát ebben a mondatban sem nevezi az ACI-t felhőnek, hanem egy eszköznek, amit felhőszolgáltatásokhoz létrehozásához ajánl."
Arra céloztam, hogy én azt állítottam, hogy az ACI régen a cloud irány része volt. Se többet, se kevesebbet.
"Miért lenne corner case szituáció? Mert rámutat a felhős megoldás hiányaira? [...] Ez azt jelenti, hogy feleslegesen küldjül el a packetek nagy részét az internetre és vissza.
Ez igy is van, de a gyakorlatban mégis a neten keresztül csattanunk fel egy szerverre."Mer' az csak úgy megy, hogy a szolgáltatásodat átviszed egyik kontinensről a másikra! És átküldöd a ki tudja mekkora adatmennyiségedet e-mail csatolmányként?"
A cloud nem úgy épül fel, hogy van egy ajtaja valahol a világban, bemész rajta meg kijössz. Az Azurenak pl rengeteg DC-je van és simán megoldható, hogy egy szolgáltatást Nyugat-Európába telepíted, de keleten van a redundáns DC-ben a backup.
"Persze, hogy megtörténhet privát DC-vel is, de egy privát DC-t te felügyelsz, te tudod milyen óvintézkedések vannak, hogy ne történjen meg. Ha meg havária van, akkor a privát DC minden embere a te DC-d helyreállításán dolgozik, míg amikor egy felhőszolgáltató döl be, akkor az 1024-dik leszel, akit helyreállítanak."
Ez nem úgy működik, hogy "feltörték a cloudot" és szaladgál mindenki, mint pók a falon. Hogy a te dolgaid biztonságban legyenek te felelsz, amire rengeteg megoldás létezik. Attól még a másik customer lehet hanyag és feltörhetik a hálózatát, de ez téged semmiben nem fog érinteni.
-
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15696 üzenetére
Úgy jön ide a dmvpn, hogy ha Budzsumurából, vagy Kathanduból csattansz a hubra, akkor meg kell oldani, hogy georedundáns legyen a hub, különben irgalmatlan nagy lesz a latency.
"Nem a Cisco soha nem nevezte az ACI-t cloud-nek. Miért is nevezte volna? SDN-nek nevezte/nevezi."
https://www.cisco.com/c/dam/en_us/training-events/certifications/shared/docs/cloud_overview.pdf
300-507 CLDACI : Building the Cisco Cloud with Application Centric Infrastructure (CLDACI)"A voice-ot nem rángatnám ide, mert az már jóval korábban megszűnt és a collaboration vette át."
Krumpli, burgonya."Szerintem a fogalmak terén nem egy malomban örlünk"
Végre valamiben egyetértünk."Függetlenül attól, hogy a szerverek egy helyi DC-ben vagy az interneten egy távoli DC-ben működnek a végberendezéstől az internetig kell hálózat."
Akkor meg nem mindegy, hogy hol van a szerver?"Képzeld csak el van egy videokonferencia, amit egy vállalat 3 városában lévő telephelyei között rendeznek. Egy on premise megoldásban ez simán működhet bidirekcionális multicast-el, aza a 3 helyszínről a kimenő hang/kép információ eljut a másik kettőhöz."
Corner case szituáció."- kezdem a legextrémebben: mit teszel, ha mindened a felhőben van. A felhő egy USA cég felügyelete alat és Magyarország hadat üzem az USA-nak? Ugye extrém?! De kétszer már megtörtént a történelemben."
Mivel üzenünk hadat, gulyáságyúval? Ma nem az USA kormánya kormányoz hanem a multinacionális cégek."hogyan oldod meg a allback-et, ha egyszerűen pénzügyi okból összerúgod a port a felhőszolgáltatóddal?"
Ez mégis milyen esetben következhet be, amikor centre pontosan, előre meghatározott módon megadják, hogy melyik felhőszolgáltatás mennyibe fog kerülni?"mit csinálsz, ha a felhőszolgáltató leáll, feltörik."
Ez bőven megtörténik privát DC-vel is."talán a legkevésbé extrém, de talán a legfontontosabb: hogyan oldod fel azt, hogy ahol a saját szolgáltatásodat végzed, mondjuk EU és ahol az igénybe vett felhőszolgáltatást felügyelik, mondjuk USA különböző jogszabályi feltételeket szab az adatkezeléssel kapcsolatosan?"
Átviszed egy európai régióba a szolgáltatásodat."hogy oldod meg a backup kérdését"
Erre van a hybrid cloud, ha már annyira nem bízol a cloud backupjában. -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15694 üzenetére
Nem teljesen értek egyet az érveiddel.
Az alacsony latency mindig is szempont volt, már pl. a dmvpn idejében is, ezért van georedundancia a cloud esetében is.
Az a tény, hogy volt CCNA cloud, ma pedig nincs, nem jelenti azt, hogy a Cisco elfordul a cloudtól. Ezzel az erővel elfordul a voicetól és a securitytól is, mert kivonta az összes CCNA irányát. Amit a Cisco cloudnak nevezett, az gyakorlatilag az ACI volt (ma a DC irány része).
Az access oldali biztonság szerintem mindig is kritikus szempont volt és ez a cloud esetében is így van.
"No meg attól, hogy a DC-k jó része, az alkalmazások kiköltöznek a felhőbe még nem lesz kisebb igény a vállalati hálózatokkal szemben" Dehogynem. Mivel egymás "konkurenciái", ahol nő a kereslet ott a másik oldalon csökken.
Szerintem a cloud nem egy trend, hanem egy logikusan megtervezett és felépített modell, ami komoly vetélytársa az enterprise alapú megoldásoknak.
Az, hogy voltak közösségek, akik az OS/2-t szerették volna a jövő oprendszerének egy vágyálom volt, teljesen mindegy, hogy mi állt mögötte. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
soma314 #15661 üzenetére
Igen, nullarol vasarolni mindent, kicsit overkill, de nekem amugy is volt egy mukodi rpi-m, igy az usb -> serialok extra koltsege minimalis volt, nekem otthoni routert lett volna sokkal dragabb venni, mivel ubiquiti eszkozeim vannak itthon es semmi ertelme nem lett volna erre egy uj routert megvenni. De nyilvan kinek mi van otthon abbol foz
Wifi-nek minimalis ertelme volt szamomra, megiscsak minimalis forgalomrol beszelunk, es jo volt a jel amit vett.
Persze, megoldas az is, hogy ugy konfigolod fel, hogy legyen egy mgmt vlan es ennyi, de nekem a fentebb emlitett dolgok miatt kenyelmesebb volt igy, raadasul biiztosan nem zartam ki magam az eszkozbol sehogy sem.Amugy az igazsag az, hogy ccnp szintre szerintem meg a fizikai eszkoz is tulzas, de artani nem art, ha lat az ember igazi vasat.
-
@tco@
aktív tag
válasz
soma314 #15660 üzenetére
GNS3 serveres módban is futhat, kis túlzással korlátlan erőforrás áll rendelkezésemre, szóval bármi mehet bele.
Köszönöm mindenkinek a javaslatokat, szerintem marad a 2960c lab, 4 darab, full mesh. Ez a setup hangtalan és alig fogyaszt, amit esetleg nem tud, majd bent személyesen megnézegetem a nagyobb vasakon
A lerohadás miatt nem aggódok, legrosszabb esetben bemegyek és újralököm őket, igazából pár percre van a munkahelyem.
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #15655 üzenetére
Ha van console terminal server, vagy async octopus, akkor meg ssh sem kell. Broadcast stormnal az is necces, oda mar a konnektorhoz kellene tavoli eleres. APC-nek van ilyen megoldasa is, de szinte sehol nem hasznaljak. GNS3 layer 1ben gyenge, amikor layer 1 connectivitivel jatszottam, a speed mismatchet eszre se vette. Ccna szinten is sok videot lattsm, ahol mondta az oktato, hogy a config ok, tuti a gns3 a hulye. Neha 1-2 perc utan eszhez tert, neha ott is flappelni kellett, ahol fizikai vason nem. Mondjuk nem ezen fog mulni a sikeres felkeszules , mert ezek eleg ritka esetek.
-
gadam1
újonc
válasz
soma314 #15627 üzenetére
En korulbelul 10-11 ev ops-os tapasztalattal magam mogott azt gondolom, hogy cege valogatja, hogy hol milyen az ops es az engineering reszleg. Tobb enterp. ugyfel halon dolgoztam mint
2nd vagy 3rd line network operator/analyst illetve dolgoztam standard sp platformon is, de 10 ev alatt nalam az volt a tapasztalat, hogy aki ops-ban dolgozik jobban kepben volt a halozat mukodesevel. Nem ertek egyett azzal, hogy ha egy halozatotot mar beuzemelt az ember es atadott ops-ra ott mar nagy meglepetesek nem lesznek. Olyan cifra dolgok jonnek elo egy-egy elrontott ugyfel vagy 3rd party change utan, illetve ott vannak a kulonfele performance problemak, special business requestek amiket azonnal meg
kell oldani ilyen olyan workaround-dal. Tobb szaz incident case van lementve nalam es mind nagyon is sokretu volt illetve a megoldasukhoz teljes mertekben kellett az
adott protocol ill. network design ismerete.
Amit te mondasz, hogy az illeto beteve ismeri opsoskent az egesz halozatot az mar
mas
teszta, par ev utan lehet
annyira
ujat nem tud mar
mutatni a halozat, ez komplex es
nagy halonal olyan 2-3
ev, de olyankor lehet valtani es
folytatni az opsot mashol, mivel mar
nem ad sokat az
adott halozat amin dolgozol. Jelenleg inkabb az engineering oldalon dolgozok es
azt
tapasztalom, hogy sajnos egybol latszik a munkatarsakon ha egy percet se toltottek el operacioban. Potolhatatlan tapasztalatot lehet szerezni ops-ban. Persze nem mind1 , hogy az ugyfel halo mennyire standard, hany
eszkozbol all es
milyen technologiakat hasznal. Szerencsere volt reszem olyan ugyfel halon is dolgozni ahol volt minden, lan/wan/vpn/wlan, az eszkoz szam 10e-res nagysag rendu volt es igen, kaosz volt a kobon, ami azt is jelentette hogy rengeteg tapasztalatot fel lehetett szedni. Persze a 10 ev ops-nak a hatranya most utkozik ki nalam, nem szeretem az engineering task-kokkal jaro doksizasokat, rajzolasokat, allando projekt callokat
stb. Engineer-kent rengeteg olyan dolgot kell csinalni ami nem tisztan technikai es ezek sok idot vesznek el. Masreszrol viszont fejlodsz mas
teruleteken. Tenyleg attol fugg kinek mi a cel. De wgy ido utan az ember igy is ugy is felhagy a full-time ops-sal, mert nem lehet birni az
on-call es az allando incidensek miatt, egyszeruen nincs
maganeleted
mellette ha jol akarod
csinalni. Szerintem
Crok tudna meg a
temahoz igazan hozzaszolni
😂 Na ossze vissza irkalok itt par sor utan, de
erdekes
es
orok tema. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
soma314 #15627 üzenetére
Igen, nyilvan ez megint azon is mulik, hogy valaki ssc jellegu uzemeltetesbol jott vagy nem. Azaz tobb ceg tobb halozatat latta, vagy sem. Ettol fuggetlenul szerintem az altalad felhozott peldaban a junior kollega is tanulhat, kepezheti magat, annak ellenere, hogy "elesben" nem fog talalkozni olyan hibakkal, csak az kevesbbe hatekony, kevesbbe marad meg.
Ettol fuggetlenul ha kitarto, akkor nem biztos, hogy tudas hatranyban lesz, foleg ha nezi a forumokat is
Szerk.: Ahogy olloczky leirta elottem... ideje a reggeli kavenak.
-
olloczky
senior tag
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #15609 üzenetére
A CCDE tudomásom szerint az egyetlen vizsga amihez semmi nincs kint. Amikor egyszer kikerült lefújták a következőt és felülvizsgálták az előző eredményeket ahogy írod is.
Nekem 2,5-es átlag próbálkozás rémlik és 10% az elsőre sikeres versenyzők aránya tudomásom szerint. -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15600 üzenetére
Most teljesen felesleges belemenni abba, hogy kell CCIE labig eljutni, részben mert a written nekem is meglett anno, másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy mit várnak el egy laborvizsgán.
1.
Az új labor kapcsán nem azt akartam kidomborítani, hogy savanyú a szőlő, hanem azt, hogy a v4 és a v5 között korántsem volt akkora ugrás, mint a mostani Enterprise lab között. Ahogy most látom, az Ent.lab annyira progresszív elemeket tartalmaz, amit innen nézve most nem tudom hogy lehet majd megugrani. A v4, v5 szerintem jóval teljesíthetőbb elvárásokat állított a vizsgázó elé, részben mert a CLI-on belül maradtál.
2.
Az új CCIE lab is egy komoly szinvonalat tükröz (ezt soha nem is állítottam hogy nem igy lenne, hanem pont az ellenkezőjét), viszont van egy nagy gond: valószínű szanaszét lesz dumpolva, ugyanúgy mint a v5 volt. Ezért írtam, hogy ma már minden kecskepásztornak van CCIE minősítése. Ez nem azt jelenti, hogy akinek van, az kecsekpásztor, hanem azt, hogy nagyon nagy lett a zacc. Remélem érted a különbséget.
3.
Ami a számokat illeti, teljes tévedésben vagy. 2019 nov végén adták ki az első 64000 számot (ez tuti hogy így van), rá 2 hónappal már volt 66000 is. Ha te is 2019 közepe táján vizsgáztál és 60k alatti a számod akkor már remélem érted, mit értettem azon, hogy szeneslapáttal hányták a CCIE-t. Na, ezért írtam, hogy boldog-boldogtalan ment vizsgázni dumppal (alias kecsekpásztor) akik bőven nem voltak az elvárt szakmai szinvonalon, de meglett, mivel dumpolt. Annyira mentek, hogy lehetetlen volt helyet foglalni már tavaly augusztus környékén. -
kenwood
veterán
válasz
soma314 #15600 üzenetére
Nekem 103 kerdesem volt az uj ccna vizsgan. Elvileg 2-3000-es pool van. Szerintem ha sikerulne is megszerezni az osszes kerdest, akkor is nehezebb lenne megjegyezni a valaszokat,mint felkeszulni a vizsgara. kisebb-nagíobb topologiak, routing tablak, kimenetek vannak a kerdeseknel. Nem igazan tartom eletszerunek a dolgot.
-
Kohinor
újonc
válasz
soma314 #15461 üzenetére
Azért számít, hogy tudjam ütemezni. De alapvetően igazad van, ha elsőre nem sikerül elmegyek még egyszer.
Az, hogy a CCNA önmagában mire elég, igazából nekem most nem releváns. Nem tervezek hálózatos pozícióban dolgozni, viszont szeretnék egy átfogó rálátást a területre. Ehhez gondoltam egy jó mérföldkőnek a CCNA-t. Ha jól értem te most ezt meg is erősítetted, hogy erre kiváló ez a vizsgaanyag.
A távlati cél egyébként az OSCP.
@@tco@
Köszi szépen, így számolok. -
olloczky
senior tag
válasz
soma314 #15449 üzenetére
Annyit tennék hozzá az itt folyó eszmecseréhez, hogy ehhez mind-mind hosszú évek tapasztalata kell. Soma tőled látszik (meg a fentebb leírtakból tudjuk is), hogy azért nem pár éve vagy a szakmában, és ezért tudsz ennyi mindent. Az a jó egy pályakezdőben (mint én, aki tényleg 2 éve van networkingben), ha tudja, hogy mennyi mindent nem tud még, és ezeket szépen lassan összeszedi, ahogy szembe találkozik vele és nem riad meg tőle, hanem valóban utána jár a miértjének.
Én például már az SDWAN-ba csöppentem bele, de így jobban külön tudom választani, hogy a különböző hálózati rétegek meg plane-ek hogyan is működnek. Az áramfelvételes példádhoz hasonló dolgot is láttam már rendszergazdaként, amikor a terem összes PC-je egyszerre jött vissza áramszünet után és tényleg levert mindent. De ehhez is rendszergazdának kellett lennem, hogy lássam élőben.
Szóval ja.. gyűjteni kell az xp-t
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #15440 üzenetére
Szepen osszefoglaltad, nagyjabol pontosan igy latom en is.
Egyedul azzal nem ertek egyet, hogy angol nelkul megy a ccna.
Az siman lehetseges,hogy szoban,irasban gyenge egy ccna,akar egy ccnp is.
Viszont az angol beszed megertese ( videok) legalabb kozepes szintu nelkul nehez, ha pedig nem vagy jo,eros az angol irott szoveg ertelmezeseben, akkor szinte lehetetlen mar a ccna is.Amivel pedig reszben ertek egyet,az a gepeszet,es a layer 1. Ezt cege valogatja, de a legtobb helyen ezeket vagy kulon osztaly, vagy kulsos partner vegzi. Ritka az, hogy annyira devopsos a modell, hogy a BGP-t, MPLS-t, ACI-t, Firewallt ugyanaz az ember tervezi, konfiguralja aki a klimat,elektromos halozatot. A WDM is jellemzoen vagy teljesen berelt, vagy kulon ember,csoport van ra. Nagyon high level szinten persze erdemes minel tobb dologgal tisztaban lenni.
Nem ritka, hogy valaki mindezeken felul meg tud kodolni, vagja a vmwaret, sqlt, linuxot is, de azert tulsagosan szerteagazo ez az egesz hogy ez mind low level szinten is menjen, igazi polihisztor lehessen valaki. -
Alcsi69
senior tag
válasz
soma314 #15398 üzenetére
Köszi a hosszú leírást.
Nem úgy tűnik hogy nagyon boldogulok vele egyébként, de valahogy megoldom.
Lehet, sőt több mint valószínű azért nem megy, mert (elnézést mindenkitől) nem igazán érdekel. Ha ilyesmikkel akarnék foglalkozni mérnökinformatikus szakra jelentkeztem volna, és nem villamosmérnökire. Persze gyengeáramos specializációhoz ez beletartozik, viszont mi pont specializáció előtt vagyunk. -
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #15398 üzenetére
en elsore nem is ertettem, mikre gondolnak ezen kifejezesek alatt, lol.
az egeszet ugye angolul tanultam, es tanulom, angoloktol.egyebkent ismet remek kis leiras, koszonet erte! nekem ebben sajnos meg vannak hianyossagaim, lesz mit atismetelni, ha majd ugrok P szintet tanulni.
a kalkulator is jopofa, en eddig mas fajtakat lattam, de tetszik!v6 - ahh, ne is emlitsd, utalom, de muszaj lesz abba is jobban belemelyednem lassan...
-
cisco007
csendes tag
válasz
soma314 #15301 üzenetére
Ha minden igaz azért látszik duplikáltnak, mert a tcpdump a -i any kapcsolóval készült, ez meg egy bond interfész, szóval arra gondolunk hogy egyszer elkapja a trace amikor még nincs a bond (trunk) interfészen, egyszer pedig elkapja amikor már rákerül a trunk interfészre.
@crok: ez a trace ami nálam van, konkrétan csak a fejlécekkel készült, de így is 170 mega... szóval nehéz itt megosztani. -
evilskati
aktív tag
válasz
soma314 #15268 üzenetére
"- ott az eszközön a soros konzol port, mert az mindig működik és mindent látsz rajta
szemlélet leszálló ágban van"Pont az előző héten sikerült belefutnom egy olyanba, hogy az eszköz menedzsment szempontból teljesen elérhetetlenné vált, még konzol porton is, de a funkcióját eközben teljeskörűen ellátta. C2960X
Egyébként szerintem az API-k nagyon jó dolgok, egy REST API-t könnyű megtanulni kezelni, és a kinyert adatokból lehet jó custom reportokat készíteni, amire sok esetben az eszköz CLI-je, GUI-ja nem ad lehetőséget, vagy csak nagyon körülményesen.
-
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #15256 üzenetére
Uhh, szep kis osszefoglalo ismet, koszonoet erte!
Azert nem rossz, h meg ez is penzbe kerul, raadasul egy ezresbe, de vegul is ertheto.
Nem volt semmi menet, ezt igy vegigragni meg izgulni, orulok, h vegul is meglett!
Hogy erted, h az még abból az időből volt, amikor igazi hardvereken ment a laborvizsga.
Most min fut, emulatoron? -
htc07
addikt
válasz
soma314 #15213 üzenetére
nálam a mérnök az, aki komplex dolgokat tervez, legyen az épület, vegyészmérnökként gyártási technológiák megtervezése, vagy informatikában hálózatok, komplex alkalmazások megtervezése.
de ha az angol engineer szóból indulunk ki, akkor csak az a mérnök, aki pl. robbanómotorral foglalkozik bármilyen formában?
-
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #15196 üzenetére
Hat tolem biztos, h tobbet tudsz.
Koszi a valaszt, raguglizok erre a parser cuccra (eletemben nem hallottam meg, lol, de ertem a logikajat, es nem is hulyeseg), de sztem nalunk inkab az elso methodus lesz implementalva.
De rakeresek, aztan megbeszelem az illetekes senior-ral.
Ez meg ugyan OFF, de ha a 2-14 konfiguralas nelkul ugyanazt "tudja", akkor nem tudom, mi ertelme ennyinek. Miert nem csak mondjuk 5 van.
De gondolom, a szakertok anno nem ok nelkul alakitottak igy ki a rendszert anno (ha pl sok kulonallo jogosultsag szinted van/akarsz kezelni, vagy valami ilyesmi). -
kenwood
veterán
válasz
soma314 #15123 üzenetére
Igen. En is erre gondoltam.
Altalaban nem arrol van szo, hogy a juniorokat elnyomjak, hanem arrol, hogy a legtobb rendszer tele van takolassal,ganyolassal, amit csak a seniorok ismernek.
Ha te jossz a tankonyvi tudasoddal,akkor garantaltan megfektetsz nehany eszkozt, vagy az egesz halozatot.Kesobb, ha mar megismerted a helyi viszonyokat, akkor termeszetesen erdemes nyitni az ujdonsagok fele is. -
Proci85
senior tag
válasz
soma314 #15130 üzenetére
Az ansible és hasonlók lényege, hogy mindent azon keresztül intézel, kézzel nem nyúlkálsz be az eszközbe. Ez azt jelenti, ha az eszköz megpusztul, az ansible-be minden ott van, csere, és felconfigolja helyetted. Vannak csoport szabályok és vannak eszköz/host specifikus szabályok, egyedi paraméterek. Ezeket mindet le tudod írni ansible-be. Tehát nagy meglepetés nem érhet. Persze, ez nagy fegyelmet kíván és nem ad-hoc módosításokat. Meg persze ez nem az a szint, hogy vajon ez a parancs működik-e, próbáljuk ki. Ilyet tökölős egy ilyenen keresztül tesztelni. Azt közvetlen, de aztán visszaírni ansible-be és letolni a teljes configot, reboot, ha oké, akkor ansible gitbe menthető.
Ansible rule (konfig) könyvtára mehet gitbe, megvan a verzió követés, maga a rule könyvtár pedig adja a teljes config backupot.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
soma314 #15123 üzenetére
Nyilvan azt a scriptet eloszor teszteljuk, nem azonnal raeresztjuk a teljes halozatra
Change windowban 2 eszkore raengeded, teszt, validalas, boldogsag, mehet a tobbire.
Nem kell azert ettol ennyire felni, csak rendesen at kell gondolni es ki kell tesztelni.
Nyilvan ezert jobb ha senior scriptel, mert tobb a tapasztalata, es tudja alapbol a felmerulo corner caseeket.
A tobbivel 100%-ig egyetertek. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #15123 üzenetére
Picit most ráhangolódtam a DNA Centerre és SD Access-re és ez pont az a téma. Gyakorlatilag csak a management plane van kiszakítva az eszközből, elrejti előled a LISP/VXLAN/SGT részt de a motorháztető alatt az megy. Underlay sima routed access IS-IS vagy OSPF alapon amit nem látsz, overlay meg nyilván a user traffic.
QoS-sel kapcsolatban jó viszont a cucc, mert nem kell fejben tartanod hogy melyik hardver hány PQ-t meg thresholdot tartogat hanem azt majd ő lefordítja parancsokra és megcsinálja end-to-end QoS-ben. Végigüti a WLC-n (WMM), switchen (LAN QoS), ISR-en stb. Ez nem elhanyagolható mert egyrészt a Cisco CVD alapján konfigurál másrészt te megmondod neki GUI-n hogy mondjuk a youtube az szemét forgalom és ő minden platformra megcsinálja hozzá a konfigot.
Szerintem ez pl. egy hasznos use case. Anno QoS projektnél csak a hardverekkel kapcsolatban sok órát kutattam a limitációkról meg lehetőségekről, CVD stb.Erre gondolok:
-
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #15123 üzenetére
Jo kis osszefoglalo volt!
Ezek kozul te valamelyikkel foglalkozol egyebkent? Ha igen, emnnyire bonyolult, vagy osszetett feladat?
Csak azert kerdezem (ez mondjuk a topik egeszehez szolhat vegul is), mert gondolkodoban vagyok, merre orientalodjak, vagy hogyan kepezzem magam tovabb a jovoben.
Tovabbra is erdekel a R & S, mindenkepp erre fekudnek ra eloszor, szoval kovetkezo evre gondoltam CCNP-t (vagy ami ekvivalens lesz vele az uj rendszerben, miutan lett egy ket blueprint, etc, igy kicsit ki lehet ertekelni, mennyiben valtozott a regihez kepest), de utana, nem tudom.
Automatizalas + Python iranyban gondolkodom, bar a tobbi, altalad emlitett iranty sem rossz dolog, illetve utana megprobalni Junipert, vagy Arubat (switching oldalon azt kezdtunk el egy eve implementalni, Cisco cuccok sajna mocsok dragak, meg education discount-tal is, plusz a licenszek, ugye).Te/ti mit javasolnal/tok?
-
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #14946 üzenetére
Most, visszanezve a hsz-t, par honap utan az elso valos 2nd line pozimban, amit imadok, nem is fogalmazhattal volna jobban! Foleg a hsz masodik feleben levo alapfogalmak. Kb 2/3-aval itt talalkoztam/tanultam meg, de nagyon hasznosak azok is!
A CCNP tananyagos kerdes engem is erdekelne, jovore szerintem folytatom a tanulast az iranyba.
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #14946 üzenetére
Minden guideban kiternek a 7th bit flipre, kiveve a Cbt nuggets. Jeremy Cioara a CCNA es a CCNP videoban is beszel az eui-64-rol,es mindket alkalommal csak az fffe beillesztest emliti.
Erdekes, hogy sem neki,sem a lekotoralast vegzo arcoknak sem tunt fel egyik alkalommal sem.Jeremy vicces,elvezetes,de elegge feluletes.
David Bombal sokkal precizebb, es melyebben mesel,de o neha tul szaraz,repetitiv.
Nekem eddig Neil Anderson Udemy kurzusa a legszimpatikusabb, o pont feluton van kettojuk kozott. -
tusi_
addikt
válasz
soma314 #15060 üzenetére
Nincs sajnos, probaltam azt is. Ha azt veszem alapul, hogy anno csak a 4500 as switchtol volt elerheto, akkor hiu abrandnak tunik.
Amikor az L switch volt teszten, akkor egy smart licensezel fel tudtam huzni a kivant szintre, de ez szanalmas szerintemA licensz dijak meg pofatlanok, de hat ciscorol beszelunk.
-
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #15016 üzenetére
Remek gondolatok, osztom, kulon pirospont
ezert:
"...azért tanuljál, hogy tudjál értsél hozzá. És olyat tanulj ami érdekel, ne olyat, amit pillanatnyilag úgy tűnik megfizetnek. Ha olyat tanulsz, ami érdekel és meg is tanulod, akkor jó leszel benne. Ha jó leszel benne, akkor jó eséllyel többet fogsz keresni vele és boldogabb is leszel, mintha olyat tanultál volna, amiben csak a pénzt láttad."
Eltartott nekem is egy ideig, mire erre rajottem, bar korabban jott volna el ez a pillanat.
Szebben ossze sem foglalhattam volna!Bar hiszek (vagy kezdek hinni) benne, hogy mindennek megvan az oka, igy ugy velem, a szemelyisegem fejlodesehez kellettek ezek a buktatok, szopoagak, kulonutak, stb, hogy ide elerjek. Es a kaland meg csak most kezdodik! De most mar legalabb vegre olyan temakorben/allasban, ami tenyleg erdekel, amiert kuzdottem majd 2 evig.
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #15016 üzenetére
Persze ebben igazad van. NY-ban az evi 40k-s fizu ott verzik el,hogy havi 3k alatt nem talalsz egy garzont sem
Ertem, hogy mire gondolsz, ez nem egy olyan szakma,hogy betanulsz 3 het alatt,es utan napi 8 ora robottal kihuzod a nyugdijig. tanulni fejlodni kell,kulonben 1-2 ev alatt megy a kukaba a tudasod. Ehhez nyilvan kell, hogy erdekeljen a dolog.En ugy gondolom,ertem,merre szeretne menni a Cisco.
A CCNA olyan lesz,mint a Comptia.
Kapsz egy jo alapot mindenbol, es ami a munkadhoz jobban kell,abban elmelyulsz a melohelyen,self studyban a vizsga utan.
Ha komolyabban gondolod, johet a ccnp, aminek az uj rendszerben konnyebbnek kell lennie,mint eddig. (a core vizsganak mindenkepp, a legazasok lehetnek hasonlo melyseguek ,vagy nehezebbek).A nehezsegnek nincs jelentosege, mert ha konnyebb lesz, akkor te is konnyebben megcsinalod,mehetsz a kovetkezo szintre,vagy felveszel meg egy "targyat". Ha pedig nehezebb lesz, akkor tobbet fog erni a munkaeropiacon a papir/tudas, mert kevesebben tudjak megszerezni,megtartani.
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #15011 üzenetére
Nem bullshit,hanem atlag.
Attol, hogy mondjuk itthon 220 az atlag fizetes,meg nem fog mindenki annyit keresni.A masodik bekezdest sem ertem.
Szoval ne azert tanuljak,mert a 150-200ks fizubol a csekkeket sem tudom feladni, es ebben a szakmaban jobban fizetnek, mint amibol menekulnek?
Inkabb valami eszmei cel erdekeben? -
Ripper17
tag
válasz
soma314 #14985 üzenetére
szerintem nem gond, ha a CCNA átfogóbb jellegű, úgy gondolom a borzasztóan szétaprózodtt CCNA specializációk sem voltak előnyösek. Ha csak a munkaerőpiacot nézed is ritka a specializált junior - 3-4 év után meg mi értelme egy újabb CCNAt csinálgatni specializációból, ha közben valószínűleg a tapasztalat nagy részét már felszedte az ember a kialakult vagy választott szakterületen?
Ahogy láttam azért a CCNA specializációs anyagrészek nagy része belekerült a vonatkozó CCNP core vizsgába. Szerintem ez szintén jó, legalábbis így jobban motivált vagy a fejlődésre, ha már egy stabil, mostani CCNA specializácónak megfelelő tudásod van.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
soma314 #14985 üzenetére
300- akarmi vizsga nem ujitja a CCIE-t, lasd fecoo korabbi irasat, hogy hogyan lehet ujitani.
Nekem szemely szerint konnyebbnek tunik ez az uj Labor, mint a regi, de mivel ez a CCIE labor, ezert tuti hogy ahogy kimondom, hogy ez konnyebb, azonnal fejbacsap valamelyik labort keszito cisco alkalmazott egy cisco logos serpenyovel, hogy megmutassa, hogy lehet itt szivatni.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #14985 üzenetére
Nem tudsz újítani CCNP core vizsgával sajnos. Ez a policy:
Pass any one expert-level certification exam
Pass any one CCIE lab exam
Pass any three professional concentration exams
Pass one technology core exam and pass any one professional concentration exam.
(This is also a CCNP certification if done in the same track.)
Pass one technology core exam and earn 40 CE credits
Pass any two professional concentration exams and earn 40 CE credits
Pass any one professional concentration exam and earn 80 CE credits
Earn 120 CE creditsAz elsőnek a CCNP core nem felel meg mert nem Expert-level. Csak egy vizsga felel meg neki: a CCDE Written, az ugyanis megmarad.
-
suomalainen
tag
válasz
soma314 #14983 üzenetére
Ezt nem nagyon értem, hogy miért elég egy "CCNP routing" vizsga ahhoz, hogy CCIE Lab vizsgára jogosult legyél. Továbbá a 2 vizsgából álló CCNP is egy kicsit meredek nekem, pont akkor, amikor mindent bele akarnak zsúfolni a CCIE Lab vizsgába és miért kell az ENCOR-ba SD-WAN és automatizálás topik, amikor erre vannak külön vizsgák.
-
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #14965 üzenetére
Külön specializáció lesz a Wireless Design és az Implementation. Teljes CCNP-W esetén mindkettő jár majd az új rendszerben (a sima CCNP mellé természetesen).
A CCIE labor az nagyon durva lesz. 3 óra design és 5 óra konfig/ts/automatizáció. Egy kalappal annak aki arra elmegy, a v5 könnyebbnek tűnik.
-
tutitibi
senior tag
válasz
soma314 #14964 üzenetére
Mi történik ha lejár valamelyik vizsga ?, Attól még gondolom munkáltató nem fog felmondani. Vagy van valami elvárás valaki részéről, hogy mindig legyen aktuális vizsga ? Persze tanulni kell folyamatosan ez érthető.
Egy nagyvállalati környezetben pár évente el kell küldeni tanulni a mérnököket ezek miatt a lejáró vizsgák miatt. -
tutitibi
senior tag
válasz
soma314 #14943 üzenetére
Nekem mindig nehezebb volt az IPV6-al számolni mint az IPV4-el.Persze jó, hogy már nincs alhálózat meg mindennek saját egyedi címe van, meg ha jól emlékszem nincs címfordítás sem, mert van elég "sok" IPV6 cím, a tanárunk olyasmit mondott, hogy annyi IPV6 cím van, int ahány homokszem a világon.
-
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #14946 üzenetére
Pazar "kis" osszefoglalo volt, en szerkesztve, vagy linkelve, de tuti beraknam a topikosszefoglaloba, sok kerdesre tud ez valaszt adni, plane a harmadik bekezdestol!
Az utolso bekezdes meg ugyan CCNA-vel, de kb ram is ramillik, a mostani szituaciomat tekintve az uj munkahelyemen.
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #14943 üzenetére
Egyebkent tenyleg inkabb a megszokas lehet,mert par elso karaktert megjegyezni,vagy berakni 4et a mac address kozepebe valoban nem rocket scienece.
Igazabol ez se volt nehez,csak a tobbi temaban neha azt ereztem "ok,ertem en,csak haladjunk mar", mig az ipv6nal,foleg a subnetes resznel azert nem igy volt.
A broadcast,vagy a dhcp (helyetti megoldas) igy meg kulturaltabb is,mint az ipv4-ben.
Lazan kapcsolodik ide egy story.
Soulseekhez ugye kell ipv4nel port forwarding. Uj Wwin telepites volt, reflexbol mentem a UPC router admin feluletere,es eltunt az opcio.
Na mondom,mi van ?
Gyorsan rajottem, hogy atraktak ipv6ra,es azzal a lendulettel is nyomtam vissza magam ipv4-re a Myupcn
Mostmar sejtem,miert nem volt ott port forwardingEgyebkent az jol hangzik,hogy CCENT-vel megcsipni egy junior allast,es majd a ceg megmondja,hogy r&s,vagy inkabb mas iranyba menjek tovabb.
A gond itt azzal van, hogy olyan alap dolgok hianyznak az icnd1-bol,mint az ospf,vagy a stp, igy igazabol a secu,wireless,collab vonalon haladva is kenytelen leszek legalabb egy ccna szintu r&s tudast felszedni. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #14774 üzenetére
Szia! Szerintem ketto eleg. Egyik lehet autonomous a masik meg LWAPP. Aztan konvertalhatod oket ha ketto egyforma kene.
En 1242-vel keszultem. Igaz az meg nem n-es de tanulni jo volt. Olcso is. De igazabol szinte barmi megfelel. A CCNA szint inkabb a fizikarol meg alap wlc beallitasokrol szol.Irtam errol itt:
http://fkuris.hu/blog/2017/01/29/wireless-labor-10-15-ezerbol/
http://fkuris.hu/blog/2016/09/23/ccna-wireless-labor-felepitve/
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #14559 üzenetére
"Ami viszont zavaró, az az, hogy kínosan ügyeltek arra, hogy minden kicsit más legyen, mint a Cisco-nál."
Igen,ez userkent necces,de a Cisco valszeg jogi lepeseket tenne,ha valaki 1 az 1 ben lekoppintana a milliardokbol kifejlesztett OS kezelofeluletet."(nincsenek direkt megvezető, trükkös kérdések)."
Nezegettem a Ciscos faszik videojaiban 1-1 olyan kerdest,amilyen a teszten is van,es ez nekem is feltunt.
Az kimondottan tetszik, hogy nem copy-pastelni kell a konyvbol a valaszokat,hanem a kerdeskhez ossze kell rakni az adott fejezetet fejben,melyebb tudasra megy.
Az viszont netto baromsag, hogy vannak atveros kerdesek, amik nem csak konnyen benezhetoek, de meg lenyegtelen dologrol is szolnak. Eles kornyezetben ez a "hianyossag" nem akadlyozna erdemben a munkadban, igy magasabb tudas mellett is azonos pontot ersz el egy olyannal,aki egy kardinalis kerdesre nem tudta valaszt.
Meg amikor jatszanak a szavakkal,es a logikus valasz a trukkos megfogalmazas miatt lesz hibas.#14578
Erre a helyes valasz az, hogy nezd meg self studyban melyikkel haladsz jobban,es arra orientalodj.
Brutalis munkaerohiany van az IT szektorban itthon es kulfoldon is, igy mindket teruleten erdekes,es jol fizetett melod lesz,ha alkalmas vagy a feladatra. -
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #14562 üzenetére
koszi az osszefoglalot!
igen, a Ciscos szintekkel tisztaban vagyok - ahogy azt is kb sejtettem, hogy az Architect az lenyegeben lehetetlen kategoria.
igy most mar tisztabb a Juniper resze is. nem egy rossz dolog, de en egyelore maradok Cisco vonalon. aztan majd idovel kiderul, merre orientalodok.nem tudom, ki volt az, ha lesz idom, megprobalom visszakeresni. nem emlekszel a tag nevere?
-
Yeffy
veterán
válasz
soma314 #14559 üzenetére
Koszi ezt a reszletes beszamolot es a kis osszehasonlitast!
Jo latni, hogy mik a hasonlosagok, es a kulonbozosegek a ket "rendszer" kozott.En egyelore el vagyok havazva a melo + ICND 2-re keszulessel, es terveim szerint az R&S vonalon mennek tovabb, mondjuk a fullos Prof certificate-ig, aztan addigra kicsit tisztabb lesz a kep, merre tovabb, esetleg "vegyek-e be" mast is, mint pl ez a Juniper.
Ha minden jol megy, januarban meglesz a zarovizsga. Remelem, sikeres lesz.Ennek a Junipernek is megvannak a (vagy hasonlo) szintjei, mint Cisco-nal? Entry level/associate/pro/stb? Vagy ok mashogy kategorizaljak?
Osszegezve a szavaidat, jol veszem ki beloluk, hogy a Ciscot osszetettebbnek/reszletesebbnek talalod? -
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #14529 üzenetére
PuTTY Windows alatt is ugy mukodik hogy egybol beilleszt. Mikor elhuztak nekem is furcsa volt a jobb klikk de azota is igy hasznalom.
A legdurvabb ebben a v5-ben a PASS-PASS-PASS -> FAIL szitu. Azt nem szerettem volna atelni.
Masodszorra sokkal rutinosabb leszel, leulepednek ezek a dolgok es nem lesz gond. -
válasz
soma314 #14516 üzenetére
Pont ugyan így voltam én is júniusban. Pont ez történt velem is. Most pár hétre engedd el az egészet, aztán vissza fog térni a lelkesedés. Újra neki fogsz kezdeni, és máshogy fogod már látni az egészet.
"nem azért vagyunk erősek, mert soha nem bukunk el, hanem mert mindig felállunk." - vagy valami ilyesmi. -
Methionyl
senior tag
válasz
soma314 #14516 üzenetére
Köszönjük, hogy megosztottad.
Tapasztalat szerzést sose szabad rossz néven fogadni, legyen akármilyen a körülmény amik között szerezted. Az már a Tied, és senki sem veheti el.
Ezt az írást és álltalában minden itt lévők akik megosztják a sikereit és bukásait motiválónak hat legalábbis nálam.Úgyhogy fel a fejjel és go for it!
(#14512) vadger: Neked pedig grat.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
soma314 #14516 üzenetére
Elsore kb. 10%-nak sikerul. En is ateltem ezt a szitut es tudom milyen erzes. De sokat lehet belole tanulni. Tudod mar milyen a kornyezet, nem lesz uj a vizsga felulete, stb.
Cisco360 szerintem eleg jo, en 1-2 demot kiprobalhattam anno. Kisebb topologia volt mint az igazi labor de abszolut hasznalhato.
Most kaptal egy visszajelzest hogy miben kell fejlodni, gyorsasagra menj ra es legkozelebb rendben lesz, meglesz. -
BlackJapan
tag
válasz
soma314 #14516 üzenetére
Mindenképp jó, hogy kiírtad magadból a dolgot. Sok ember erre sem képes, pedig tényleg segít.
Nem szokás manapság beismerni, egyáltalán másokkal megosztani, hogy nem sikerült valami. Szóval nagy respect érte!
Én aki, a CCENT-től is olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől, bele se tudok gondolni, hogy mekkora tudásanyag van a birtokodban. Biztos vagyok benne, hogy hétköznapi körülmények között simán kipipáltad volna!
Ha mégis úgy döntesz, újra megpróbálod, fel tudod használni azt a tudást is, amit most szereztél, így biztos vagyok benne, hogy legközelebb meglesz!Tényleg köszi, hogy leírtad!
-
kenwood
veterán
válasz
soma314 #14436 üzenetére
koszi,ez nagyon jo leiras. Sokat olvastam a temarol,de a legtobb helyen azt hoztak ki,hogy mindenkepp kell az ios 15 a CCNA-hez is. Ha valoban eleg a 12 is, akkor sokat lehet sporolni, mert a tobb memoria altalaban magasabb arat jelent.
Nekem az erositomben van egy terulet,ami nagyon melegedik,a gyari 50mm-es venti mar nem birt vele. Valszeg szetszerelve,atpasztazva ujra jo lenne,de elakadtam egy ponton a szetszerelesben, igy az lett a megoladas,hogy rafektettem a bordara egy 120 mm ventit,es a haz teteje nincs racsavarozva,mert nem fer el ugy benne fiziakailag.
Hasonlo megoldassal nem lehetne a regi swtichek hangerejet csokkenteni ? Nyilvan esztetikailag nem a legszebb megoldas, de egy home labnel szerintem ez lenne az utolso szempont
-
BlackJapan
tag
válasz
soma314 #14436 üzenetére
"CCIE szinten elvileg olyen 3560-ra, illetve 3750-re lenne szükség, amin ISO 15 futtatható. Sajnos amik hivatalosan támogatják az IOS 15-öt, azzok iszonyú drágák."
A 16 MB-osra nem megy fel az ios 15, de egy 32 MB-osra ráfér.
Úgy tudom a cisco által nem támogatott eszközökre is fel lehet húzni, csak legyen elég tárhely.
Valaki ezt vissza tudja igazolni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Synology NAS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hardcore café
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged