Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • soma314

    tag

    válasz suomalainen #15605 üzenetére

    "felesleges belemenni abba, hogy kell CCIE labig eljutni, részben mert a written nekem is meglett anno, másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy mit várnak el egy laborvizsgán."

    Akkor te ráléptél arra az útra, amin én végigmentem, ezért nem lehetsz tisztában mit jelent megcsinálni a labot, csak addig tudod, hogy eljuthattál volna egy laborjelentkezésig.
    Nagyon sajnálom, mert nyilván sokkal többet tanultál, mint egy CCNP, de az elméletire nem ad ott a Cisco címet.
    Akármilyen nehéz is volt a beugró elméleti vizsga, hidd el az még nagyon az eleje volt a CCIE megszerzéséig. Ez volt legalábbis az én tapasztalatom, de eddig nem találkoztam olyannal, aki megcáfolt volna.

    Eljutni a labig eddig volt nehezebb, az új rendszerben könnyebb.

    Én szerencsés voltam és végig a v5-re készültem, vizsgáztam. Annyit tudok a v4-ről hogy keményen volt benne framerelay, ami általában nem az emberek szíve csücske. A v5-ben már nem volt. Ha ezt vesszük akkor ez egy elég jelentős különbség. Akkor a v5-ös könnyebb lett, mint a v4-es?!

    Az elméleti vizsgával jártam úgy, hogy bekerültek az "evolving technologies" címmel az SDN, Cloud, IoT. Nem örültem neki, de ha megcsináltad az emléletit, akkor tudod, hogy nem az volt a meghatározó.
    Szerintem az új vizsgán is leginkább a CLI-ben maradnak majd a jelöltek. De el tudok képzelni némi TCLshell-t, ansible-t, esetleg a diagnál valami Cisco termék kimenetét.

    Jól tudhatod, mert én 2019 nov előtt vizsgáztam és az én számom 63-assal kezdődik. Azt írtam, hogy a ccie hall of fame utolsó frissítésének a száma 57k, ami 2017 nov-i adat azt akartam írni, hogy a két száma kiadása között nincs 2 év különbség, de látom 2000-et írtam. (Korán volt, elnézést.)
    Na most 2019 nov és 2017 nov kb 2 év és kb 6k a különbség a két szám között. Erre mondtam, hogy évi 3k.

    Az, hogy egy vizsga ciklus alatt mindez nem egyenletes, az teljesen természetes. Néhány évente változtatják, amikor kijön az új még csak könyv sincs hozzá, nem hogy felkészítő VoD anyagok, bootcamp-ek...Amikor meg bejelentik az új rendszert, akkor aki teheti és esélyt érez az még elmegy a korábbira.
    Én másodszorra mentem át, az első alkalommal egyedül ültem a laborban a két proktorral. A második alkalommal tele volt. Egy év telt el köztük és a második alkalomnál már lehetett tudni, hogy jön az új rendszer 4 hónapon belül. (A Covid ezt kicsit felülírta, de akkor még nem létezett.)
    Szóval egy olyan statisztikát néznék meg, hogy hányan próbáltak az adott időszakban vizsgázni és abból hányan mentek át!

    A Cisco nem ad ki részletes információkat a vizsgád eredményeiről. Pl százalékos értékelést, sőt olvastam olyat is hivatalos forumon, hogy adott labor variációnként más-más lehet az elvárt konfig / diag arány, mert úgy fair. Vannak nehezebb és könnyebb laborok, diag kérdéssorok. Ezért simán el tudom azt is képzelni, hogy ha "mindenki megbukik" akkor a Cisco visszavesz a megkívánt eredményből, könnyíti a labort...
    Ezért sem mondhatod azt, hogy az egyik verzió nehezebb, mint a másik (v4, v5, v6...) mert fogalmad sincs mit kell rajtuk elérni. Az új labornál meg gyakorlatilag még senkinek sincs semmi tapasztalata.

    Én is találkoztam a vizsgán olyan személlyel, aki elmondása szerint hetedik alkalommal van ott. Ránézésre, angol kiejtésre indiai származású lehetett. Persze le lehet "kecskepásztorozni", de egyrészt ez elég rasszista, mert valahol olvastam, a hogy a 7. az átlag a sikeres labor vizsgából!

    Persze biztosan hirdetnek indai, kínai csoda "tanfolyamokat", amivel garantálják neked, hogy átmész, de szerintem ahhoz is érteni kell (CCNP szintnél jobban) a témához és/vagy fotógrafikus memóriával kell rendelkezni.

    Én ezzel kapcsolatban egy rémtörténetre emlékszem, ami a CCDE-ket érintette néhány éve. Bizony a Cisco rámozdult és veszélybe kerültek a megszerzett CCDE-k.
    CCDE-ről nem sokat tudok, de annál még inkább el tudok képzelni dump-olást a dolog tervezési jellegéből adódóan.

    A számok beszélnek kb 150e emberre juthat 1db CCIE/CCDE, ami mondjuk Hazánkra vetítve úgy 60-70 ember? Hát ez egy rohadt híg társaság lehet.

    Egy költői kérdés:
    Na most mi a valószínűbb, hogy valaki dollár tízezreket költ egy "kecskepásztor" fotografikus memóriával azért, hogy egy őt meg nem illető szakmai tanúsítványt szerezzen, amivel aztán egy rövid, de zuhanó karrierbe kezdhet tudás nélkül. Ahelyett, hogy végigjárná a casinokat és blackjack-en számolná a lapokat (könnyebb is elsajátítani) vagy az a valószínűbb, hogy azok, akiknek nincs (még) meg a CCIE azok irigységből igyekeznek degradálni azt!
    Mindenki válaszolja meg magának.

Új hozzászólás Aktív témák