Hirdetés
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bal hátsó centrálzár motor van a munkalapon.
Ez volt a cikkszáma: 81410F1010
2 éve cserélték, akkor volt 110ezer az gyári alkatrész. Az utángyártottra azt mondták, hogy több típust is kipróbáltak, de egyik sem vált be. Max 1,5 év alatt elromlottak és lehetett újra cserélni. A gyárival az a tapasztalat, hogy 7-8 évet elmennek.
Hogy ez igaz-e, vagy sem, nem tudom. Nem értek hozzá, nem kockáztattam. -
Szia!
Bal hátsó ajtóval jártam hasonlóan. Ha kívüről megnyomtam az ajtót a kilincs magasságában, akkor hallottam egy kattanást és lehetett nyitni. Aztán már ez sem működött, és se belülről, se kívülről nem lehetett kinyitni. Az elektromos zárat kellett cserélni. Gyárit ajánlották, jó drága volt...
-
Zoona
aktív tag
Sziasztok!
Van egy 2016-os Kia Sportage, aminek a vezető oldali első ajtót nem nyitja ki a központi zár. Belülről kell manuálisan kinyitni az ajtót, utána (lezárásig) nyílik az ajtó. Lezárás és újranyitás után pedig megint nem nyílik ki kívülről.Találkozott valaki már ilyennel?
Mi lehet a baj / mi lehet a megoldás rá?
Külföldi fórumokat találtam, hogy megadhatta magát az ajtózárral lehet a baj és cserélni kell. (de olyat is mondtak FB csoportban, hogy a bal hátsó kerék lapos és a szenzor letilt - ezt mondjuk furcsállnám)
-
dethroner
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
Na lehet megvan a probléma oka. Ami belekerült, az 434 MHz-en kommunikál és 2010-2014 között gyártott Sportage-hez való. Míg neki a 2021-es 4. generációs QLE típushoz a 433MHz-n kommunikáló 52933-D9100 kell.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
dethroner
üzenetére
Nem tudom, nem értek a lovakhoz.
Kia Ceed JD-m van, annak olvastam utána. Buta TPMS, a szenzor küldi az értéket is, de a kocsi nem mutatja sehol sem. Programozni nem kell, pár km alatt megtalálja. Nálam sem programoztak semmit, csak megnézték, melyik frekvencián küldi a jelet, a kocsira gyújtást sem adtak. -
dethroner
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
Emberünk elgurult egy jobban felszerelt gumis műhelybe, ahol masinával megnézték a kereket, és azt mondták egyik szelep sem ad jelet. Megkérdeztem melyik eladótól vette, azt mondta [ez] az. Lehet ezeket még utólag esetleg megpróbálni felprogramozni, vagy tényleg kuka?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
dethroner
üzenetére
Én Ali-s szenzorral, lemezfelnivel és a kocsival kapott 2-3 éves nyári gumival mentem a gumishoz. A szenzorokat már a zacskóban ellenőrizte, összerakta a kerekeket, fel a kocsira és utána a kocsin is körbe ment a szenzorokon egyesével.
Bár azt mondtam, gyári szeznozorok Fb-csoportból 8k darabáron, nem Aliról 9k-ért a 4 darab...
Elhitte.
Ahogy néztem, maga a szenzor nem szerves része a szelepnek, maga a szelep egyszerűen csak egy fix helyen tartja a keréken belül. Simán lehet, hogy elmozdult, sérült akár a lelazult szelep miatt, akár a felnin ülő gumiban és emiatt nincs jel.
Engem is azzal engedett el a gumis, hogy a fém szelepet az acélfelni esetleg nem szereti és rövid idő alatt elengedi a nyomást. Másnapra felnin ülhet a kocsi.
-
-
dethroner
veterán
válasz
janakbacsi
üzenetére
Kösz, majd ránézek. A történet a következő. Tavaly vette a szomszédom az autót, 70 feletti férfi, nem sok tapasztalata van az ilyen modern dolgokkal
Most vett új nyári gumikat és lemezfelnit, aliról rendelt TPMS szelepet, gumis összerakta, ment vele kb 2 nap rövidebb utakat, nem volt semmi hibajel. Majd a 3. napon elmondása szerint felvillant a TPMS sárga lámpa, de a kiírt üzenetre már nem emlékszik. Megállt, és látta hogy a bal hátsó kerék felniig leeresztett. A szelepre amikor rá akarta tenni a kis kompresszort, észrevette hogy kézzel lazán tudja tekerni, gyakorlatilag nem volt betekerve a felnibe a szelep
úgy járt vele 2 napig. Utána gumit felfújta, talán nem sérült meg semmi és használható a felni és a gumi is, de azóta a műszerfalon világít a kis sárga visszajelző és valami olyat ír hogy TPMS keresés, vagy valami ilyesmi. Na ekkor szólt, hogy próbáljuk már kideríteni hogy mi a helyzet. Mondjuk hosszabb utat azóta se ment még vele, de gondoltam talán a menübe beletúrva meg lehetne nézni hogy lát-e bármelyik guminyomásról információt. -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Szomszédomnak van egy 2021-es Sportage, amiben szeretné megnézni a TPMS értékeit. Hol, hogyan tudja előcsalni? -
Solidaudio
csendes tag
Sziasztok.
Kia K2700d típusú autóhoz van valahol lehetőségem valamiféle etka rajzot nézni.
"Hátsó híd féltengely kihajtás szimeringének a cikkszáma kellene."
Köszönöm. -
Scofield86
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy 2014es Kia ceed 1.4 jd autót.
Annyi problémám van, hogy tankolásnál nem tudom teletölteni, folyton kattan a pisztoly mintha tele lenne, pedig kb. félig a tank.
Valakinek vmi ötlet?
Köszi! -
-
user2
tag
Ha kicsit visszaolvasol, találsz hasonlókat. Valószínűleg trafó hiba. Ezt márkaszerviz gariban cseréli. Sajnos - a visszajelzések szerint - csak egyesével, nem a teljes sort. Előfordulhat, hogy vívni kell velük (van, ahol hibakódmenetsen nem akarnak foglalkozni vele), bár ismert hibalehetőség. Keresd fel a szervizt, ahová vinni szoktad!
-
Tomics
addikt
Sziasztok,
2021-es 1.5 T-GDI (160 ló) ~95 ezer km-el már 2x játszotta el az alábbiakat:
Egyszer csak a semmiből megtorpant, komótosan gyorsul, 110-120 km/h a vége és visszaváltáskor sem pörög 3-3500 felé a fordulat, padlógázra sem történik semmi. Másnap mintha mi sem történt volna visszanyerte az erejét, pörgetve szépen húzott mint új korában. Gondoltam eltömődhetett valami a rendszerben, így rendesen meghajtottam ahogy kell, kiégettem ami esetleg lerakódott (4-esben 4-5000 forulaton), ennek kb 2 hete. Azóta nem volt semmi anomália, tette a dolgát egészen a mai napig.Pályatempónál ismét jelentkezett ugyanez a probléma a semmiből, egyszerűen nem gyorsult 120 fölé majd piros lámpánál annyira alacsonyra visszaesett az alapjárat, hogy leállt. Check engine, hibaüzenet nincs.
Az autó garis, 4 éves, szinte mindig minőségi benzint kapott és rövid távokon keveset volt használva, dinamikusan vezetek, sokszor pályázok és hidegen sosem hajtom, vigyáztam rá. Ez kokszosodás lehet? Szervizben gariban csinálnak dióhéjas tisztítást, ha nincs hibakód?
Egyébként ezekben a modern benzines motorokban ennyi lenne a tartalék?
-
albiosz
őstag
Arra esetleg van tippetek/jó tapasztalatotok, hogy Riot/Stonicot kivel érdemes átvizsgáltatni vétel előtt Bp/Pest megyében?
-
user2
tag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Szerintem lehet vele pályázni simán, és nem hangosabb vagy bizonytalanabb, mint más hasonló méretű gép... igaz tényleg pörgetni kell, meg visszaváltani, de megy az.
Egyetértek. A mondandóm lényege annyi akart lenni a pályával kapcsolatban, hogy HA hangsúlyos a használat során, akkor arra van jobb (csendesebb, erősebb, akármibb) típus is. De mindennapi autónak teljesen jó. Örülök, hogy ezt választottam/-uk. A nejem is szereti, mi kellhet még?
-
Én 1.4 MPI Rio-val pályázok, igaz szinte mindig egyedül ülök benne és nincs megpakolva, de mentem már úgyis és nincs vele gond.
Sőt amikor olyanom van 140-150-re odalépek neki és szépen mennek le a belső sávból előlem, és meglepően tud gyosulni tovább is.
Szerintem lehet vele pályázni simán, és nem hangosabb vagy bizonytalanabb, mint más hasonló méretű gép... igaz tényleg pörgetni kell, meg visszaváltani, de megy az.
Szerintem a turóbval sincs másképp, főleg hogy elvileg az erősebb is.
Amúgy nekem is megláttam és megszerettem volt elsőre, megláttam a hirdetést és mondam ez nekem kell, odamentem, kipróbáltam, foglalóztam, vártam rá hónapokat és enyém lett.

Szerintem ebben a kategóriában nagyon jó gép, és tényleg igénytelen problémamentes, gumit meg olajat kell cserélni ilyesmi, semmi más gondja nincs. Igazi igásló.
-
albiosz
őstag
Köszönöm az infokat. Nem pályázunk túl sokat már, de azért előfordul. Szintén Vác, így leginkább M2. Egy 120 lovassal szemeztem, de úgy néz ki eladták, igy ezen se kell agyalni.
Már csak 1 automata maradt a hahun, azt nem szeretnék és kereten felül van. 99 lovas turbósnál minimális a különbség, igy marad az mpi/dpi. -
PofaJenö
senior tag
Helló
Szeretnék kérdezni egy Hyundai Veloster futóműve feszes és pattogós ? Érdemes(venni)beruházni ilyen (szép )
magyar utakra.
Mert amúgy tetszik a járgány. -
user2
tag
válasz
albiosz
üzenetére
Megnéztük a Cliot, úgy volt, hogy az lesz. Kb a szerződés aláírása előtt ugrottunk be a Riót megnézni, vezetni, hirtelen ötleből. Elsőre szerelem volt részemről. A Clio amolyan "szükségmegoldás" lett volna: kb 3,4 VS 4mFt, 3 henger VS 4 henger (mindkettő szívó, kb 67 VS 82le). Utólag nagyon örülök, hogy nem a Clio lett. Tesómék azt vették, próbáltam is. Szűkebb, rosszabb belőle kilátni és azzal a 0,9 szívó motorral egyáltalán nem is megy, csak pörög. Persze második autónak elment volna, de valszeg utalnám.
Nem tudom, mennyit tervezel pályázni. Ha sokat, akkor szerintem az 1.0TGDI-vel sem leszel sokkal beljebb. Voltunk Vácról Debrecenben a Rióval, pályán. Ki lehetett bírni a 13x km/h-val, de azért nem arra való. Ha rendszeresen hosszabbat mész, akkor sem a motorhanggal lesz a gondod, az nem problémás, bár valahol 3500-4000 között forog 130 körül. De minden más, szél, gördülés zajos lesz. Nem pályázni való, de 20-30(-50) km-ig oké, utána azért fárasztó. Viszont autóúton, országúton kellemes, csendesebb és könnyen vezethető. Utóbbit nehéz jobban megfogalmazni, egyszerűen minden könnyen kezelhető, nincsenek furcsaságok, minden totál természetes benne. (Azt hiszem, erre írtam, hogy emberléptékű és harmonikus.)
-
albiosz
őstag
Köszi a kimerítő választ.
23 éves Focusból ülnék át, annál tuti szebb, jobb.
Viszont nekünk szintén 2 gyerekkel mindenes egyetlen autó lenne (nagyobb nem fér be a garázsba), ezért továbbra is foglalkoztat az 1.0 t-gdi a pályázások miatt.Jó, hogy írtál a Clioról a népítéleten, miért nem az, hanem a Rio lett végül? Nálam a Clio is komoly jelölt, racionálisnak tűnik, mert turbós, de nem közvetlen befecskendezős (1.0 tce, esetleg lpg-vel van radaron). A műanyagok, beltér minősége nem igazán szempont nálam. Viszont a Rio jobban tetszik. Meg a Fiesta is, de ott az mhev rendszer esetleges bajai + közvetlen befecskendezés, szóval halmozottan hátrányos helyzetű. Egyiket se próbáltuk még, talán jövő héten összejön, van mindhárom egy közeli használtautósnál.
-
Quinine911
aktív tag
-
user2
tag
válasz
albiosz
üzenetére
15-ös felnivel, gyári előírt méretű gumi. 17-es felnivel ugyanez lenne, nem befolyásolna semmit (kerék átmérő ugyanaz). Nem vészes egyébként, tényleg csak az a 2-3 alkalom volt.
Alvázvédelem: nincs semmi gond, nincs rozsda a kasznin, annak ellenére, hogy új kora óta a szabadban lakik. Télen is igyekszem tisztán tartani, viszonylag gyakran lemosom. A futómű elemein látszik pár apró rozsdafolt, de ezzel simán elmegy 20 éves koráig.
Fényezés: elhiszem, hogy létezik ennél vastagabb, ellenállóbb. Viszont semmi különösebb probléma nincs vele, pár kisebb karc, de ezek a rétegvastagságtól függetlenül is meglennének. Ilyesmire gondolok, mint pl a kilincs mögötti mélyedésben a hozzáérő körmök nyoma. Szóval semmi komoly, ami 6 év és 110eKM után ne lenne bármin, amin rendszeresen használnak 3-4-en, két nem kimondottan odafigyelős gyerekkel.
Van egy Ceedünk is, így közvetlenül látom mindkettőt. Nagyon érdekes (nekem
), hogy az eu-s gyártású Ceednél a koreai gyártású Rio részleteiben szebb. Pontosabb illesztések, feszesebb összerakás. A Rio semmivel nem zajosabb, mint újonnan volt.Belül rengeteg műanyag van a Rióban, de a minőségre nem panaszkodok és az ergonomiája szerintem kifejezetten jó. Hely meglepően sok van benne (kategóriához mérten).
(Disclaimer: a fentieket segítő szándékkal és annak tudatában írom, hogy van szebb, jobb, olcsóbb, erősebb, akármilyenebb. Látom, hogy mint mindig, megjelennek a szokásos fikázók, akik szerint minden is sz@r és #mindmeghalunk. Lelkük rajta, végülis ez a PH fórum.
) -
Dare2Live
félisten
Vissza akartam FBn keresni volt egy jó leírás kb féléve a témáról... de feladtam.
Váltó vonalon ami forum/fb vonalon megragadt.
Száraz DCT ugyanúgy problémás mint a száraz DSG. Városi, dugós vagy vontatni akarsz... használat mellett 100.000km elött rendszeres hogy 7számjegyű összeget kell rákölteni. De inkább elöbb.
Kia/Hyundai vonalon a "wet" DCT se hibátlan. [link]
Elvileg a legtartósabb a HEV/PHEV modellekben lévő váltó azok elvileg bírják kivéve ceed/xceed. -
Peter668
csendes tag
Tapasztalat, a nagy átlag pont nem foglalkozik azzal mi van a garanciafüzetben, sem céges szinten, sem magánban. Nem kérdez semmit, beviszi a szervízbe aztán ha kész a munka fizet.
Lehet hogy neked jobb tapasztalataid vannak, én ezeket látom, és az a jellemző hozzállás hogy oldja mega szervíz azért fizetünk annyit, ez főleg céges szinten megy. -
Peter668
csendes tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Igen de ha elmarad egy fontos művelet, és később garidőben gond lesz a hozzá kapcsolódó alkatrészekkel, na az nem valószínű hogy garis javításban elmegy. Esetleg közben eladod a kocsit és a vevőnél kijön a hiba.
-
Dare2Live
félisten
Nem az a fő gond, hogy 50kkmen belűl elkopik.
Hanem, hogy a dctre nem véletlenül nem 7év a gari és nagyon zsebbenyúlós.
Olyan ez mint a multimedia egység. Avval is voltak/vannak gondok erre visszavették a 3évre a garit. Ha meghal a csere 2.2-4.4millió Ft
és ~fél éve az volt a konklúzió hogy nincs más megoldás rá mint kifizetni. -
tboy93
nagyúr
Sok ovijárattal simán. Volt kia csoportban rá példa. Van aki meg csak 150e-nél viszi, tök változó, teljes mértékben felhasználási módtól függő. Na meg a trafóktól, ha az gatya, akkor nagyon-nagyon gyorsan elkokszosodik.
Nem kell egyébként ettől szerintem annyira félni, be kell tervezni, meg kell csinálni. Egy "újabb" kötelező karbantartás.
Én is 60-70e km környékén majd 6 éves korában kb tervezem elvinni.
-
tboy93
nagyúr
A trafo vagy tonkremegy vagy nem. Gari ido alatt altalaban kiderul. Ha gatya, akkor a kokszosodast is begyorsitja. A koksz ellen talan minimalisan segit a 100-as benzin, na de nem azert mert lemosna a szelepekrol a dzsuvat, hanem azert mert tisztabban eg es kevesebb korom kepzodik. De ettol fuggetlenul, 100-as benzinnel is kokszos lesz, csak lehet kesobb. Takarittatni kell idovel, nem tudod elkerulni. Felhasznalasi modtol fuggoen 50-80-100e km-nel egy teljes pucolas, injektor takaritas, aztan megy tovabb. Mittomen 2-300k-s muvelet.
DCT-t meg lehetoleg ne kinozd, ne kusszal vele feleslegesen, ne vontass, ne rugjad neki mint a hulye es jo esellyel birni fogja. Ha nem, akkor meg nagy esellyel gari ido alatt lekotlik es ott azert a kia-nal cserelni szoktak gariban. Hyundai sztorikat olvastam tobbet hogy g.ciztek, a kias csoportban inkabb azt hallani hogy gond nelkul csereltek.
-
tboy93
nagyúr
válasz
Peter668
üzenetére
Nem is kell ezt fejből tudni, csak ki kell nyitni a szervizkönyvet. Ott benne van, hogy mikor mit kell cserélni, táblázatos formában. Ok, én az átlagnál lehet egy fokkal jobban értek hozzá és érdekel, hogy milyen típusú olaj kerül bele, de a nagy átlag is rá tud kérdezni, hogy akkor ugye xy szervizben benne lesz ez meg az is, ahogy az elő van írva?
-
Peter668
csendes tag
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
1.0 T-GDI 120LE 2020-as Rioban mennyire ajánlott? Diózás kell időnként, azt tudom. Ezen kívül van valami ismert probléma? Mire érdemes figyelni, ha e mellett döntök?
-
No.01
addikt
Sziasztok,
Mit lenne erdemes tudni egy 1.5T automata Ceed-rol ha inkabb az arnyoldalak erdekelnek?
Illetve van itt bevallt megbizhato szerviz? (igen tudom 7ev es markaszerviz, de talalkoztam az elmult 1 evben tobb olyan tulajjal akik nem jutottak feltetelenul zoldagra a markaszervizben. Amig ez ceges addig nincs baj, de onnatol, h ez privatba megy inkabb orulnek a megelozesnek az gyors megoldasnak ha netalantan baj van) -
Dare2Live
félisten
Annyira nagy csoda nincs benne, nem ugyanaz a motor. Akkor sem ha jól rémlik az 1.4TGDI továbbviteléből lett az 1.5TGDI.
@szimi57
Nekem amikor egy benzines ami alapból nem eszi gondos gazdája van 10.000kmes olajcsere, időben megdióhéjaztatta... és e mellett is már 100.000kmnél megvan a 10.000km/1liter az gáz. Főleg mert elég gyorsan tud eszkalálódni. Direkt nem olyan hszt hoztam aki "időben" 15.000kmenként cserélt ott sokkal rosszabb a helyzet. -
-
Peczek
aktív tag
Sziasztok,
van itt valaki, aki Kia autóját garanciálisan (nagy) javították? 4 hónapja vettem egy Kia ceed 1.6 dieselt. 2021-es, 109 ekm. Tegnap úgy tűnik, megadta magát az autópályán. A motortér full olaj és fém törmelék. Motor csere gyanús. Gondolom jövő héten a márkaszerviz nyilatkozik. Nem tudom mi adhatta meg magát, hogy mi volt az oka. Valakinek volt garanciális tapasztalata Kia-val?
-
3800+
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Köszönöm a részletes leírást! Persze ezek olyan bosszantó dolgoknak tűnnek, de valamiért mégis az az érzésem hogy a mai új autók közül ez az egyik ami még nincs agyon bonyolítva és hosszabb távon is szolgálhat.szimi57: A teljesítményével meg a fogyasztási adatokat tekintve semmi bajom, ha adrenalinlöket kell arra ott a motor.
Köszi mindenkinek, az irány megvan, már csak találni kell egy érdemes példányt.
-
gippazoid
őstag
Én írok neked szívesen: nagyon kellemes motor az 1.5 DPi, 1.6-os szívó VW-ből (8 szelepes) átülve. Szinte ugyan úgy tudtam vele közlekedni, pályán is hasonló volt az élmény (van némi dinamizmus benne, de csodát nem kell várni tőle, lehet vele előzni, normálisan közlekedni, kevésbé alulmotorizált mint egy 1.4-es).
A nyomaték maximuma ugyanis - hiába 16 szelepes - 3800 körül van. Mindenképp 4000 alatt, míg más 16 szelepes motoroknál 4500-as fordulatnál is lehet. A szívó 1.6-os VW motornak is ott van a maga 8 szelepével, így alul nyomatékos, nem kell pörgetni mert nincs is értelme. Viszont tök jó, hogy egy 6-os váltót páosítottak mellé!
Nekem az olajcsere periódust átadáskor 1 év/20e km-re állíották be, mert a gyári 30e km-t nagyon túlzásnak tartották, de még erre is azt mondták, nehogy elhúzzam 20e km-ig! Nem állt szándékomban, évente cseréltettem az olajat és még 10e km-t se mentem vele két csere között.
Nagyon jó volt a fogyasztása! 3 felnőtt és klíma, némi csomag és pályán nem nagyon tudtam 7 liter fölé vinni a fogyasztást, pedig haladósan szeretek vezetni, azaz GPS 130 az alap (a sebességmérő 6-7 km/h-t csal felfelé, ha az 130-at mutat, 123 a valós sebesség), és előzni is szoktam.
Városban, dinamikusan vezetve 10 litert is meg lehet etetni vele.
Persze nem egy 20e fős kisvárosban, hanem mondjuk egy nagyobb megyeszékhelyen, ahol rengeteg lámpa van. Ilyen településeken használva 8 liter körl számolj, annyi biztosan lesz.Hamar bemelegszik az utastér hidegben is.
A motorról mai napig semmi komoly probléma nem derült ki, ellentétben mondjuk a korábbi 1.4-es és 1.6-os benzines motorokkal.
Ha az autó körül akár hidegindítás után 5 km-t megtéve is fagyálló szagot érzel, akkor az elektronikusan vezérelt termosztátház (ITM modul) ereszt fagyálló GŐZT! Fontos, hogy gőzt, ezért egyszeri szerelő hiába keresi a fagyálló nyomokat, sehol nem fog találni!
Ez a leggagyibb tejfölöspohár műanyagból készült vacak jó drága, majdnem 300e Ft ezért jobb, ha 5 éven belüli autót vásárolsz, ott gariban ki kell taposni a szervizből a cseréjét! Egyszerű, 1600 Ft-os szivárgásjelző hab spray-vel befújkálva meg lehet találni a hibát, szépen jönnek majd a pici buborékok át a habon.
A legkritikusabb pontja az a 90 fokos könyökcső ami a vastag vízcsövet tartja amely a hűtőbe csatlakozik. A debil tervező ezt a műanyag könyökcsövet kettő darab csavarral rögzítette a műanyag ITM modulra, miközben nehéz a cső, van benne sok hűtőfolyadék mert vastag, az is nehéz, és a rezgő motort a kasznitba fixen beszerelt hűtővel köti össze így jelentős terhet kell cipelnie és rezgéseket csillapítania. Meg közben sok ezer hőtágulást kibírnia. De az ITM modul motorblokkra illeszkedő felületeinél is tud jönni gőz. A spray megmutatja azt is.
A probéma nem évjárat függő! 2020-2024 között gyártott autóknál teljesen rendszertelenül előjött. Saját véleményem szerint az ITM modul gyártási szórása egy picit nagy lehet.
Minden hengernél két darab injektor van, fordulatszámtól függ, melyik működik. A váltásnál előfordulhat pillanatnyi torpanás gyorsítás közben, ez olyan 2200-as fordulatnál van.
A másik zavaró dolog használat közben, hogy amikor kihúzatod és felváltanál, normál kuplung kezelésnél felbőg a motor mivel olyan lassan ereszti le a fordulatot. Ez állítólag az EU6a miatt van.
3,5 évesen kipurcant a gyári akku, pedig start-stop-ot reflexből kinyomtam minden indítás után. Az első jele az, hogy a start-stop megszűnik működni, a sárga visszajelzője világít folyamatosan. Akkucsere után - melynél kérésemre volt teljes áramtalanítás 1 percre - ez a lassú fordulatszám leengedés valahogy szinte teljesen eltűnt, nagyon jól vezethető lett.
Ez a motor - akárcsak az 1.25-ös szívó 4 hengeres ami i20-ban van - tud olyat, hogy hidegen indítózol és nem indul. Nekem egyszer produkálta és akkor indult be, amikor dühömben indítózás közben nyomtam egy padlógázt. Ez az 1.25-ösnél is segített.
A hibát más tulajok is tapasztalták, az okát az ő esetükben sem tudták kideríteni.Szerintem valami nem áll össze a feltételek közül a sikeres indításhoz. Vagy nem ad szikrát vagy a fojtószelep van olyan pozícióban ami nem az alapállás és nem ad elegendő levegőt a hidegindítás miatt extra mennyiségben befecskendezett benzinhez.
Talán ezért oldotta meg a padlógáz, amikor teljesen nyit a fojtószelep.Benzint biztosan ad, mert olyan éktelen benzinszag volt már körülötte pár indítási kísérlet után, hogy megijedtem. De az is lehet, hogy szoftverhiba a motorvezérlőben. Annál is inkább, mert az 1.5 DPi és a legalább 15 éves konstrukciójú 1.25-ös motorok között túl sok rokonság nincs, legfeljebb a szoftveres alapok lehetnek azonosak.
Hidegindítás után némi benzinszag alapból előfordulhat.
A motort szerettem a legjobban az egész autóból. Nincs kokszosodás, nincs kettős tömegű lendkerék, nincs benzin részecskeszűrő (OPF).
-
3800+
őstag
-
szimi57
őstag
A múlt héten cseréltem le egy 2012-es 1.4-es i30-at egy 2022-es 1.5 DPI-re. Még ismerkedünk. A másik irány egy Hyundai Kona EV volt. Ez még mindig él a részemről. A kérdés mikor fogom meglépni. Az i30 szerviztörténete az olajcserékre fókuszálva: 1. csere közel 30 e. km/8 hó --- majd 17/3 --- 13/2 --- 17/4 --- 10/11 --- 14/8 --- 17/8. És ezt meg mertem venni. A kocsi végig a Jysk tulajdonában volt, üzembentartói szerződéssel üzemeltették. Egyedül a gyári olajat cserélték 30 ezernél. Nem semmi futásteljesítmények voltak egyes hónapokban.
-
Géjza
őstag
Ugyanaz a konstrukción valszeg azt értette, hogy mindkét motor maradt szívócsőbefecskendezéses (dpi-ben sincs direktbefecskendezés, ez sem kokszolódik). Csak 1.5dpi-ben kicsit nagyobb a cm3 és hengerenkét 2 szívócsőbefecsi szelep van (egyik alacsonyabb fordulatszámra, másik magasabb fordulatszámra optimalizálva).
-
-
3800+
őstag
Beszéltem ma egy márkaszervizzel, ahol azt mondták az 1.4 MPI ugyanaz a konstrukció mint az 1.5 DPi csak a utóbbinál dupla befecs van. Heh?
Hát eleve nagyobb ccm, 2020as fejlesztés stb... Olvastam, hogy van itt a csoportban DPi tulaj, ha esetleg még olvassa ezt és képben van a motorjával fel tudna világosítani? 
-
tonyi
tag
Sziasztok!
Adott egy 2014-es Hyundai i20 1.25 benzin, 186000 km-rel. Az eladó szerint olajat nem eszi, viszont első és hátsó lambdaszondát és katalizátort kell cserélni. Elvileg 2. autó volt és sokat mentek vele városban. Megmerjem venni?
Erről lenne szó:https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/hyundai/i20/hyundai_i20_1.25_go_brasil-22835031
Amúgy jöhetnek vélemények erről a típusról. Meg magáról a motorrol is.
-
JoolsNOS
veterán
Amúgy ez a részecskeszűrős probléma hogy indul? Mert én majd 10 évesen vettem az 1.4 CRDI-t. És sajnos mi nem tipikus dízelesen használjuk, tehát valószínű valamikor előjön. Én néha megyek vele egy rövid pályát, de alapból rövid távokat fut.
-
3800+
őstag
válasz
Aethelwulf
üzenetére
Egy kiszemelt autónál mondta ezt a tulaj, hogy ez a helyzet vele. Azt mondta nem okoz gondot, sőt még kevesebb is a fogyi de valahogy jobban örülnék egy teljesen legális autónak.

Az elmúlt hónapokban rengeteget vajúdtam ezen a i30 crdi vonalon, de lehet mégiscsak maradok a szívó benzinnél. Spórolunk még és 5 körül már fiatal 1.5 DPi-k vannak amik talán sokáig szolgálhatnak. Az fáj bennünk hogy harmatos gyengék, de egy G astrából fogok átülni, megszoktam a lomhaságot.

Különösebb gondot nem találtam neten a DPi motorokról, csakhogy némelyik párologtatja a vizet. Ha csak ennyi velük a baj azt be tudom nyelni.
-
Aethelwulf
csendes tag
Technikailag nem a motor működése szempontjából, de valaminek ez már a következménye, (rossz égés stb...) gondolom EGR is kiírásra került akkor azt le kell falazni mert ha megragadt nyitott állapotban akkor megszívtad.
Amennyiben még előtte vagy. Vedd le a szívótorkot és takarítsd ki, (200e felett már tuti tele van trutyival) lehet kevés levegőt kap. Nézesd meg a csúcsokat, lehet rossz a befecskendezés, nézd meg az izzítógyertyák állapotát is. Gondolom valós adatoknál nagy az ellenállása a rendszernek. -
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség. Vettem egy 70mai kameraszettet, a baszogós részével megvagyok, de az érdemivel elakadtam.
A hardwire kitet lehúztam a biztosítéktábláig a kormány alá. Az itteni bekötésben kellene tevőleges segitség.
Zugló, vagy Újbuda, de erre a 10 perces mutatványra Pest megyében bárhol jó.
Köszönöm előre is.
-
3800+
őstag
Sziasztok!
Kiherélt és kiírt DPF technikaliag okozhat gondot a motorban?
-
JoolsNOS
veterán
válasz
JoolsNOS
üzenetére
Egy kis tapasztalat a kínai vs Osram legásis ledhez. Kínairól írtam ott amire váaszoltam. Az osramot 41ért sikerült vennem. A vetítési kép tökéletesen megegyezik az eredetivel, sőt kicsit simább is a vonal, tehát nincs több szórt fény. Illetve amit többen szidtak, hogy esőben nem jó, azt cáfolom. A halogén szinte eltűnik a nedves aszfalton, ezt szépen lehetett látni. Igaz nem zuhogott az eső, csak az aszfalt volt nedves.
-
TripleB
senior tag
válasz
janakbacsi
üzenetére
Nekem öt évet bírt ki a gyári, most Exide van benne, nagyjából negyedévente töltök rá az akkura.
-
JoolsNOS
veterán
Sziasztok! 2015 IX20 nál kéne sípolnia felkapcsolt lámpánál ha nyitjuk az ajtót? Vagy mivel lekapcsol magától a lámpa egy idő után, ezért nem sípol alapból?
-
TripleB
senior tag
válasz
janakbacsi
üzenetére
2015 I30 1.4 benzin, a start-stop rendszer miatt nekem is akkora az akku kapacitása.
-
Lampard19
tag
Sziasztok!
Hyundai genesis USA modell autómon, melyik gumis/hozzáértő tudna a TPMS hibakódom eltüntetni? 1 éve már, hogy egy szenzor a cserénél fizikailag sérült, amit utána aliról cikkszám szerinti szenzorral kicserélt nekem az a gumis, de hibaüzenet sajnos nem szűnt meg. Ő nem értett hozzá jobban, én meg nem mentem utána azóta sem.
Van ami keni vágja ezeket és megtudná oldani a dolgot?
-
bandika0626
senior tag
válasz
janakbacsi
üzenetére
Az AGM akksik a start-stopposba kell. Állítólag 30% nagyobb a kapacitása. Viszont töltésvezérlővel van ellátva ami 15V fölé is engedi a töltést míg a hagyományos akkuk ezt már nem bírnák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- OpenMediaVault
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 15,6" - i7 1165G7, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Formula Air Mesh G3 Seasonic 450W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 5900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Kia Ceed JD-m van, annak olvastam utána. Buta TPMS, a szenzor küldi az értéket is, de a kocsi nem mutatja sehol sem. Programozni nem kell, pár km alatt megtalálja. Nálam sem programoztak semmit, csak megnézték, melyik frekvencián küldi a jelet, a kocsira gyújtást sem adtak.
Elhitte.
Most vett új nyári gumikat és lemezfelnit, aliról rendelt TPMS szelepet, gumis összerakta, ment vele kb 2 nap rövidebb utakat, nem volt semmi hibajel. Majd a 3. napon elmondása szerint felvillant a TPMS sárga lámpa, de a kiírt üzenetre már nem emlékszik. Megállt, és látta hogy a bal hátsó kerék felniig leeresztett. A szelepre amikor rá akarta tenni a kis kompresszort, észrevette hogy kézzel lazán tudja tekerni, gyakorlatilag nem volt betekerve a felnibe a szelep
úgy járt vele 2 napig. Utána gumit felfújta, talán nem sérült meg semmi és használható a felni és a gumi is, de azóta a műszerfalon világít a kis sárga visszajelző és valami olyat ír hogy TPMS keresés, vagy valami ilyesmi. Na ekkor szólt, hogy próbáljuk már kideríteni hogy mi a helyzet. Mondjuk hosszabb utat azóta se ment még vele, de gondoltam talán a menübe beletúrva meg lehetne nézni hogy lát-e bármelyik guminyomásról információt.

Ebbol az elsorol es az utolsorol mar hallottam...

Hát eleve nagyobb ccm, 2020as fejlesztés stb... Olvastam, hogy van itt a csoportban DPi tulaj, ha esetleg még olvassa ezt és képben van a motorjával fel tudna világosítani?