Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• soma314

tag

Juniperről én azt gondolom, hogy nem feltétlenül van jövője.
    Én szeretem, nekem is van JNCIA-m is, de a piac beárazta. Érdemes összevetni a Cisco-val az elmult 5 év bevételeinek alakulását:
    [link]
    érdemes kisebb cégekkel is összevetni (a linken Fortinet és Arista):
    [link]
    A trend látszik a Juniper bevételei 2017-től csökkentek, míg másoké nőttek.

A diploma meg nem feltétlenül azt bizonyítod, hogy értesz egy adott szakmához, hanem azt hogy elég értelmes, szorgalmas, céltudatos vagy ahhoz, hogy évekig tartó tanulással megszerezz egyet.

Nekem vannak diplomáim és van CCIE-m is, de nem tudnám megmondani melyiket volt nehezebb megszerezni.

Amúgy, ha műszaki vagy informatikai diplomád van az hálózati mérnökként külön jól jöhet. Egyrészt másokkal dolgozunk együtt, kell tudnunk kommunikálni más it szakemberekkel. Ritka az a hálózat ami csak azért megy, hogy legyen. Azok IT rendszereket szolgálnak ki és jó, ha nagy vonalakban valaki átlátja a rendszert.
    Másrészt, a hálózati eszközök telepítéséhez kell kábelezés, kábeltartó szerkezetek, UPS, légkondi, táp és földelési hálózat...Ha építenek egy szerverszobát, amibe hálózati eszközök lesznek, kell egy hálózati mérnök, aki meg fogja tudni, mondani a hálózati eszközöknek mennyi lesz az áramfelvétele, a hődisszipációja, mekkora rack szekrény kell, azokba hogy kell tudni úgy elhelyezni, hogy elérjen a kábelezés....
    Nem rakéta tudomány, de egy mérnök ezekkel a feladatokkal könnyebben megbirkózik.

Amúgy a CCNA/CCNP/CCIE nem szól egy csomó dologról, ami műszaki dolog, egy hálózati mérnöknek kell ismernie őket. Pl. optikai kábelek. Mi a különbség a multimodusú és a monomodusú között. Melyiket, hova. A sima duplex, a bidir WDM, a DWDM. Az UPC az APC csatlakozások és azok miért különböznek, mit mivel.
    Ez se varázslat és egy érdeklődő ember utána tud olvasni a neten olyan szintre, hogy helyre tudja tenni, de ezek megértése megint könnyebb egy mérnöknek szerintem.
    A WiFi hullámfizikáját meg se említem.

Azon túl van egy csomó adminisztratív feladat. Én se a felsőoktatásban tanultam meg a Visio használatát (nem is volt még akkor :) ) de műszaki dokumentációk készítése, használata feladat volt. Műszaki rajzok, szabványok....
    Aztán nem árt, ha valakinek van némi gazdasági ismerete, ha mondjuk olyan céghez kerül, ahol rendszeresen pályáznak újabb és újabb hálózatépítési tenderek elnyerésére. Ha pedig valaki az üzemeltetési oldalon van, akkor bizony neki kell összeállítani a kiírásokhoz a műszaki tartalmat, vagy ép értékelni az ajánlatokat.

Azon túl bár talán már nem kell, de jó ideig kellett egy diplomához nyelvvizsga is. Én simán el tudom képzelni, hogy valaki összehoz egy CCNA-t valódi használható angol tudás nélkül. Itt meg ugye minden szakirodalom angolul van. Meg hát ha reálisan nézzük egy majdnem 10 milliós országban élünk az üzleti életben összefutunk akár vállalkozóként, akár megrendelőként olyan emberrel, aki nem fog tudni magyarul, de beszélni kellene vele.

A HR-es mindezt leírhatná, az interjúkon letesztelhetné, de minek küzdjön vele, ha annyit ír, hogy szakirányú felsőfokú végzettség kell, akkor feltételezheti, hogy aki jelentkezik, az átlagnál, okosabb, szorgalmasabb céltudatosabb, beszél nyelvet és az ismeretei túlnyúlnak a szűk szakmai feladatain. Amíg lesz elég jelentkező így is, addig ezt fogja leírni.
    De én azt tanácsolom, azoknak, akik úgy érzik, hogy a tudásuk versenyképez, hogy akár bevan írva feltételként, akár nincs és érdekli az állás, akkor jelentkezzen. Mi történhet?

A főnök dolgot én is úgy látom, hogy sokkal több hátránnyal jár, mint előnnyel, ha amúgy megfizetik a munkádat eléggé ahhoz, hogy megélj. Sokan viszont azért akarnak főnökök lenni, hogy nekik legyen kevesebb főnökük. És ez is érthető szempont ;]

Új hozzászólás Aktív témák