- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Sokat fejlődött az Amazfit T-Rex
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
válasz
kenwood #15448 üzenetére
Egyrészt angol tudás nélkül is lehet braindump-olni. Egy VOD anyagot annyiszor játszol vissza, amennyiszer akarsz, amíg meg nem érted. Ez más kategória, mint egy online meeting-en élőben követni miről van szó.
Másrészt tegyük fel, hogy valóban képes valaki megérteni a hallott angol szöveget, de megszólalni, megfogalmazni írásban egy problémát nem tud. Nálam ez csak passzív nyelvtudás. Az első alkalommal, amikor egy külföldivel kell együtt dolgoznia, mert mondjuk egy hibajegyet akar nyitni, akkor elvérzik. Hidd el senki se keres ilyen munkatársat.Hát az én tapasztalatom az, hogy nincs külön "layer 1-es" osztály. Képzeld el a szitut, hogy van egy szerverszobád egy campus-ban valahol. Egy másik a másik végén. Mindkét szerver szobában van egy-egy optikai rendező, ahol látszik, hogy vannak még használaton kívüli sötét szálak. A két szerverszoba között ki kell építeni egy adott sebességű linket. Ehhez ki kell választani milyen SFP/SFP+/QSFP modulokat vetetsz az eszközökbe. Azokhoz milyen lengő kábellel fogsz csatlakozni az optikai rendező és az SFP modulok között.
Ahhoz, hogy ténylegesen tudd, hogy mit mivel kötsz össze nem árt, ha tudsz cérnarajzot olvasni (nem rakéta tudomány, de ehhez is érteni kell). Az sem baj, ha tudod, hogy "hány km"-es SFp-ket vegyél. Ha "boltba" rendelsz optikai lengő kábelt, akkor kell tudni, hogy az egyik végén kék/zöld OPC/APC csatlakozó legyen és abból is milyen, míg az SFP oldalán szintén kell tudni milyen (majdnem mindig LC manapság, de vannak hálózati eszközök, amik mást pl SC konnektort használnak).
De mondhatnál a hibakeresést is. Nem megy egy link. A megrendelőt nem érdekli, higy te csak layer 2 felett szeretsz "hibaelhárítani", hanem az érdekli, hogy működjön. Bemész valahova és látod, hogy a zöldba van dugva a kék, vagy narancs színű az optikai patch kábel, amivel bedugták a 20 km-es SFP-t. Neked kell tudni észrevenni ezeket és elmondani, hogy ez miért nem jó! Mert te vagy a hálózati szakember.
Ettől még nem fogsz az optikai száll telepítéshez érteni. Fogalmad se lesz a passzív optikai hálózatokról, nem fogsz tudni szálat hegeszteni, OTDR műszert használni...Ezeket én sem tudom, de kb szót tudok érteni azzal, aki tud.Az a baj, hogy lehet megbántalak ezzel (és nem áll szándékomban), de a legjobb példa, hogy a hozzászólásodban az ahogy egyes kifejezéseket, mint devops, vagy WDM használsz anélkül, hogy a valódi jelentésükkel tisztában lennél.
Egy klíma rendszert egy épületgépész fog tervezni. Neki viszont ehhez szükség van inputokra. Ki mondja meg a hálózati eszközök hőtermelését, ha nem a hálózati mérnök, aki kiválasztja őket? Hasonló a helyzet az épületvillamossággal, annyival megspékelve, hogy legtöbbször ugye szünetmentes tápellátásra is szükség van. Az allulképzett rögvalóságban születnek aztán olyan adatok, hogy az épületgépésznek megadják a hálózati eszközök maximális felvett teljesítményét, abból kiindulva, hogy az úgyis hővé alakul. Ami majdnem igaz, de egyrészt régen rossz, ha egy hálózati eszköz (pláne redundáns táppal) a maximális beépített teljesítményt fel is veszi, másrészt nem minden villamos teljesítmény alakul hővé helyben. Ott van például a POE.
Ehhez megint elég, ha valaki jól olvassa a Cisco dokumentációkat, de tudni kell mit keres az ember.
Az se baj, ha egy megrendelőhöz (kifejezetten SMB szinten gyakori probléma) olyan eszközpark kerül, ami egyenként bedugva szépen működik az elektromos hálózatról, aztán jön egy áramszünet és az áramszünet végén, amikor "visszajön az áram" a megszakítók mindig lekapcsolnak. Ehhez se kell villamosmérnöknek lenni, hogy az ember tudja, hogy a számítógépekben, router-ekben, switch-ekben lévő kapcsoló üzemű tápok hogy működnek. Vagy legalább annyit, hogy egy "lemerült" kapcsoló üzemű táp, amikor visszakapcsolod, az nagy áramfelvétellel jár. A gyakorlati szinten itt annyi történik, hogy habzó szájjal követeli a megrendelő a switch/router cseréjét, mert a villanyszerelő szerint zárlatos. Holott annyit kéne csinálni, hogy egyenként kellene az eszközöket visszadugni a konnektorba. Ahol van UPS rendszer ott szerencséd van, mert az UPS-est fogják hívni.
A WDM a wavelength division multiplexing egy optikai technológia, ami ma már a elég sok SFP modulban is működik. Nem külön multiplexer egységekben van ilyen ma már csak. Egyébként ilyesmivel is összefuthatzs (én futottam) és tudni kell elhelyezni a hálózatban. Én olyannal még nem találkoztam, hogy bérelték volna akár a multiplexert, akár SFP modulokat, de olyannal igen, amikor egy kollega nem értette, hogy hogy lehet egyetlen optikai szálon (nem szálpáron!) duplex kapcsolatot létesíteni bidirekcionális WDM-mel. Ez megint felületes tudás, hogy tudd, hogy ilyen van és tudd, hogy lehet ilyen SFP modulokat is venni (párban kell).
Érdekes, hogy említed a VMware-t, a tűzfalakat. Egy tökéletes világban persze ezekre van külön-külön hozzáértő ember. A hálózat azonban attól hálózat, hogy ezek az eszközök kommunikálnak egymással. A security-ssel például meg kell tudni beszélni, egyezni, hogy hogyan route-olsz a tűzfalával, hogy a tűzfal nat-ol, vagy a router, vagy a tűzfal L2-es módban van és csak "átmegy rajta" minden. Esetleg neked kell zone based firewall-t csinálnod egy router-ből. A mai hálózatok pedig nem érnek véget ott, ahol a fizikai eszközök. A virtuális térben folytatódnak és egy NSX-T (VMware) bizony viszonylag fejlett hálózati funkciókkal bír. Overlay network, distributed firewall... Olyan is van, hogy nem fizikai Cisco eszközt kell telepíteni, hanem egy virtuálisat (nexus1000v, csr1000v...). Olyanba is futhatsz bele (én már futottam) hogy a "szerveres", vagy "storage-os" rád mutogat, hogy a hálózat rossz, mert nála minden rendben, ő kész van. Aztán kiderül, hogy az hitte a jumbo frame-ek átjutnak a campus hálózaton. Ehhez persze nem csak a hálózatosnak, de neki is tudni kell mi az az MTU.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest