Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • soma314

    tag

    válasz suomalainen #15591 üzenetére

    "kecskepásztorként" én is had kérjem ki magamnak ezt a kijelentésedet. Sőt én nem is vagyok annyira toleráns, mint Feco!

    Szóval kezdjük abban amiben van valami igazság:
    -az új CCIS Enterprise Infrastructure és a "régi" (végül is már vagy1 hónapja nem lehet ebből vizsgázni) CCIE RS között az a lényegi különbség, hogy a laborba is bekerültek automatizálási / SDN témák. Hogy mindez a gyakorlatban mit jelent azt nem tudom. És úgy globálban szerintem nem sokan tudják a világon, mert február óta lehetne az új laborból vizsgázni (és ugye a régiből a Covid miatt ha jól tudom augusztusig lehetett?)
    - ha régebb óta megy egy vizsgarendszer, akkor arról több információ juthat ki, mint ami most kezdődik, ami egyes "kecskepásztoroknak" elméletileg megkönnyítheti a vizsgát

    DE

    - a CCIE RS-hez a beugró az elméleti vizsga volt, ami nem adott semmilyen címet és elég drága is volt. Persze ezt is lehetett elméletileg dump-olni, de már ittis más volt a lépték. Míg egy CCNA-n ha jól emlékszem 1,5-2 órás vizsgán volt 50-60 CCNA szintű kérdés, addig a CCIE elméletin 100 CCIE szintű. Ráadásul, ha valaki szétnézett a neten fellelhető "gyakorló" kérdésekből, akkor is kb 5-6-szoros volt az adatbázis, amiből dumpolni kellett.
    A CCNA RS-t ráadásul két külön vizsgaként is le lehetett tenni. Nyilván ennek brain dump-olók szempontjából lehetett előnye, mert kisebb volt az egyes vizsgákon található kérdések "adatbázis mérete".
    A CCNP RS-hez 3 vizsga kellett, amiből a troubleshooting-ra gyrosan fel lehetett készülni. A switching és routing témák szétszedése pedig megintcsak könnyítette az esetleges dump-olók esélyeit.

    Minden lehetséges, de a CCIE elméleti vizsgán hidd el összetettebb kérdések voltak. Ha valaki rendelkezik akkora szorgalommal, memóriával szerencsével, hogy azt letegye anélkül, hogy tudja melyik kérdésre miért az a helyes válasz, az azért elég ritka.

    Na most a CCIE RS laborvizsga 8 óra és alatta nem unatkozik az ember, sőt a time management az egyik legnagyobb probléma. Kb annyit konfigurálsz, tshootolsz alatta, mint egy cégnél egy átlagos "network engineer" egy év alatt (és most nem viccelek!).

    Még ha tudnád is milyen topológiák lesznek, mit kell begépelni melyik eszközbe, akkor sem tűnik olyan egyszerű feladatnak mindezt az "adatbázist" megjegyezni és vizsgakörülmények között visszaadni.

    Na most ha az ember józanul belegondol, hogy mi a valószínűbb: az, hogy egy kecskepársztor egy kockázatos vállalkozásba kezd és megpróbálja brain dumping-gal letudni az elméleti és a laborvizsgát, befektetve a vizsgák, az utazás költségét (ami még akkor is több, mint két-három szakág CCNA / NP vizsgáinak költsége) mindezt azért, hogy esetleg egy olyan álláshoz jusson, ahol napok, max hetek alatt kiderül, hogy nem ért hozzá és kirúgják még a próbaidő alatt.
    VAGY
    az a valószínűbb, hogy egy kecspásztor abból az energiából, pénzből amit egy CCIE dump-olására fektetne, inkább más gyártók és/vagy IT terület vizsgáinak tömegét teszi le dump-olással. A Cisco vizsgáknál is biztosan lehet valamilyen szinten dumpolni, de még mindig a Cisco vizsgáit tartják a legnehezebbeknek valami oknál fogva.

    Még pár dolog ami megváltozott az új rendszerrel:
    - nincs elméleti belépő vizsga az új CCIE-hoz! Ma elég CCNP-hez szükséges CORE vizsga megszerzése. Nem udom milyen az új Enterprise structure core vizsga, lehet, hogy nehezebb, mint az egykodi CCNP Routing és switching vizsga együtt, de én azt feltételezem, hogy könnyebb, mint az egykori CCIE RS elméleti vizsga. Ami pedig a lényeg, hogy nem "öncélú" vizsga, azaz a letételével megszereheted a jelenlegi CCNP minősítést, ami érték. (Régen a CCIE elmélet mint írom nem járt "címmel" csak beugró volt)
    - meghosszabbították a CCIE érvényességi idejét, az már nem két év (ami válaszol a "költői" kérdésedre is, miszerint hány CCIE lesz 2 év múlva abból, aki mostanában vizsgázott) hanem 3
    - a meghosszabbítás módján is változtattak. Régen CCIE-t csak a CCIE szintű (elméleti vagy labor) vizsgával lehetett meghosszabbítani. Ma már CCNP/Specialist szintűekkel is lehet. Ami egyébként jó dolog, mert arra ösztönzi a CCIE-t, hogy tanuljon más ágakat is.

    Összegezve: nem reális a scenarió, hogy egy kecskepásztor zeró tudással dump-olással megszerezze a CCIE-t csak azért, hogy bosszantsa a CCNP-ket, mert ugye tudása nem lesz és a való világban "tesznek" a címre magában.
    Egy helyen lenne előnye mégpedig, ha egy cég Gold partner akar lenni, de ahhoz nem csak egy és nem csak CCIE szintű dolgozó kell. Nagyobb kedvezmény jár az eladások után. Én azonban nem hinném, hogy egy olyan cég, ahol "kecskepásztorok" nyújtják a támogatást, ott jönnének az eladási számok, de smián tévedhetek.

    A CCIE verzióváltásnál mindig voltak olyanok, akik elkeseredtek, mert évekig készültek a vizsgára és úgy hozta az élet, hogy megváltozott a vizsga tartalom. Minden tiszteletem azoké, akik akkor sem adták fel, hanem megrázták magukat és megtanulták mindazt az új vizsgával bejött.

    Még egy dolog ami puszta metematika, tehát biztoan hazudik :)
    A CCIE Hall of Fame-en ( https://www.cciehof.com/index.html ) a legutolsó CCIE számot 2017-én november 1-én töltötték fel és az értéke 57597. Én tudom a sajátomat, mivel kecsekepásztor vagyok, azt is tudom, hogy kb 2 évre rá vizsgáztam. A két szám között nincs 2000 a különbség, ami azt jelentheti (azt feltételezve, hogy egyesével adják ki, ami koránt sem biztos) hogy évente mintegy 3000 új CCIE lesz a világon, ami azt is jelenti, hogy naponta kevesebb mint 10!
    És ebben benne van az összes szakág: RS, DC, Wireless, SP, Collaboration.... sőt a CCDE-k is.

    Ha azt nézzük, hogy mára a CCIE számok úgy 65-66 ezernél tarthatnak és tudva, hogy az első 1024 volt, sajnos sokan már halottak, vagy nyugdíjasak, lejárt én azt tippelem, hogy kb 50 ezer aktív CCIE/CCDE létezhet a világon, miközben emberből meg lassan 7,6 milliárd lesz.

    Megértem, hogy savanyú a szőlő, de ha eddig olyan könnyű volt, akkor miért nem vizsgáztak tömegével? Te miért nem vizsgáztál le?

    Szóval én "kecskepásztorként" nagyobb tiszteletet várnék el!

Új hozzászólás Aktív témák