- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenwood
veterán
válasz
stfreddy #16092 üzenetére
Itt az a kerdes maradt meg nyitott, hogy az out of band managementet miert buktak el ?
Van egy jolly joker, ami az ilyen szitukban megkimelhet a helyszini troubleshootingtol.
Az 3g-4g terminal server. Egy eszkoz,benne egy sim,es a console portra csatlakozik.
Talan ket oka lehet,hogy ilyet nem hasznalnak, vagy nem segitett.
Az egyik, hogy console porton nem lehet azokat a routereket talpra allitani, mert a cli nem sokat er, mindent API-on keresztul kell butykolni.
A masik, hogy a terminal server egy sulyos biztonsagi kocakazat, es nem tudtak a mernokok olyan megoldast ra,amit a security elfogadott. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
stfreddy #16092 üzenetére
Igen, pont azutan olvastam miutan mar nem lehetett szerkeszteni a postom, duplazni meg nem akartam.
Egyebkent bar lehetett volna meg technikaibb, ez teljesen korrekt, es gondolom opsec miatt nem is fognak reszletesebben nyilatkozni majd.
szivesen lettem volna legy a falon a facebook mernokok mellett, ahogy probaljak kitalalni mi tortent es hogy lehet megoldani.
illetve nagyon kivancsi vagyok, hogy mukodik a rendszeruk ami megfogja a disruptive parancsokat. Gondolom megerositest ker, esetleg egy masodik mernoknek is ra kell nyomnia. Nagyon erdekel hogy, hogy lehet ilyet a gyakorlatban implementalni.
-
Ripper17
tag
válasz
stfreddy #16081 üzenetére
Jók is ezek a mindenféle GUI meg software defined rendszerek, mióta ezek mennek 15x annyit szivok melóban...kisebbik baj hogy az én idöm viszi, nagyobbik hogy sok partnernél a senior engineer/expert pozi is a GUI kattintgatásban merül ki, aztán ha gond van megy a kamillázás...
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
stfreddy #16027 üzenetére
Szerintem be kellett loniuk a CCNP es CCIE koze. Ha tul durva lenne akkor CCNP szinten szivatnak az embereket, aki meg CCIE lab-ra megy annak ez ugyis mindegy, ott majd bizonyithat
.
Keszulsz labra? A design szekciora nagyon kivancsi lennek, meg hogy milyen sd-wan/dna/devnet feladatok vannak, milyen melysegben.
szerk: megneztem a vizsga kodot es te SPCOR vizsgan voltal, nem encor-n. Meg is lepodtem hogy atalltal az EI trackre
-
vadger
tag
válasz
stfreddy #15699 üzenetére
Eddig két multi cégnél kerültem kapcsolatba cloud-dal, és ugyan nem vágom pontosan mibe kerül, de sehol nem problémáztak néhány ExpressRoute vagy Hybrid Connectivity kapcsolaton. Cloud-ba VPN interneten az max ilyen végszükség esetén kategória volt.
De itthon valószínűleg nem sok cég vállalja be ezt a plusz költséget. -
suomalainen
tag
válasz
stfreddy #15607 üzenetére
Tényleg nem akarom ezt tovább nagyon feszegetni, csak gondolatébresztőnek szánom a kommentet, egyben lezárásnak is.
Pont azért sikeres a dump, mert olyan configot adnak közre, amit a script kér, nem pedig szükségszerűen azt, ami a config lenne a valóságban. Az esetek többségében a kettő egybevág, de van, hogy nem. Amikor az ismerősöd vizsgázni ment, könnyen lehet, hogy ilyennek esett áldozatul.
Lehet, hogy ebben a fórumban olvastam, hogy valakinek úgy lett meg, hogy kérte az újraszámolást. Ezek azok az esetek, amikor a script hibázik. Könnyen meglehet, hogy gyakran fordul ez elő és ezért van az, hogy nem tudják miért nem lett meg a lab, amikor annyira egyértelmű volt, hogy mit kellett configolni. Emellett ott van az IOL, ami finoman szólva sem bugmentes.
Viszont, ha ennyire körülményes volt a v5 pontozása, akkor hogy fog teljesíteni egy script mondjuk egy sd-wan deploymentnél, amikor a cisco ajánlás az aws vagy azure és ehhez mondjuk még automatizálni is kellene egy kicsit. Ha a v5-re annyit kellett készülni amennyit, akkor a mostani lab szerintem jelen pillanatban teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a vizsgázó elé. -
Ripper17
tag
válasz
stfreddy #15491 üzenetére
Valahogy tömbösítve lett volna, és váltakozva a nappal és az éjjel, hétről hétre.
még minta beosztást is küldtek, azzal matekoztam ki hogy ez nagyon nem havi 160 óra. plusz ami a vacak lett volna: a 2 "rend" közti átállás miatt a pihenőidőd sem igazán jön ki jól.A legvacakabb mégis ezekben, hogy kinullázza a társadalmi életed, párkapcsolatod, stb., nem igazán tudsz részt venni olyan programokon, ami egy 9-5 vagy nagyjából hasonló munkarenddel alapvető. És persze az ígért előrelépési lehetőség is tipikusan nulla, karriertervezés cégen belül nulla, minél alacsonyabb költségen minél tovább megtartani az embert, ha magasabb szintre kell felvenni inkább az is új ember legyen, mint házon belül. erről szólnak ezek a cégek és az üzemeltető területek.
Én azt mondom pályakezdőként, juniorként valami nagyobb cégben L1-L2 üzemeltetés, kisebb cégekben rendszerintegrácós mindenes, mellette tanulni-laborozni amennyit lehet, illetve ügyeleteket vagy 1-1 hétvégi átállást vállalni (persze kevésbé rizikós feladatokon). a legtöbbet abból tanultam, mikor egyedül kell éjszaka vagy hétvégén megoldanod nem várt problémát, mert a B terv: felhívni valaki olyat, akit junior fejjel nagyon nem szeretnél
-
soma314
tag
válasz
stfreddy #15262 üzenetére
abszolút át tudom érezni amit mondasz
én is hasonlóképen éreztem az elmúlt hetekben, de csak az előre menekülés maradt
ha évekig küzdesz és rengeteget beletoltál, akkor szerintem érdemes megpróbálni mindentérdekes módon a reread-re azok biztattak, akik engem ismernek , nem a Cisco-t és a CCIE utat. A döntő érv az volt, hogy józanul végiggondoltam: ha nem tudom most megcsinálni, akkor megint egy év vagy évek telnek el mire ilyen közel kerülök a sikerhez. Közben pedig folyton azon fogok agyalni, hogy miért nem mertem megkockáztatni azt az ezer dollárt.
Az IOU/IOL remek dolog. Minimális hardverrel lehet nagyon összetett hálózatokat emulálni vele, aki használta az tudja. A legtöbbet használt funkciók kiforrottak vele, de a CCIE laborban eléggé "csúcsra vannak járatva" funkciót tekintve. Én többektől hallottam, hogy bizony a vizsga alatt újra kellett indtani.
Azt meg sem merem említeni, hogy gyakorlás közben mi lehet a tapasztalat, mert hivatalosan csak a Cisco használhatja. Ezért is dolgozik az INE a CSR1000v-kel, ami hivatalosan is hozzáférhető.
Nem tudom februártól mi lesz a labor környezet, szerintem lehet lecserélik az IOL-t.Tudom nem lehet mindent a Software Defined Everithing szemléletre fogni, de én is úgy látom, hogy a klasszikus hálózati eszköz szemlélet:
- a monolitikus atom stabil oprendszer,
- a nem indítunk újra eszközt, mert akkor ott már nagy baj van,
- ott az eszközön a soros konzol port, mert az mindig működik és mindent látsz rajta
szemlélet leszálló ágban van. Cserében vannak/lesznek jobb(?) API-k, gyorsabb szoftverfrissítések, olcsóbb (?) eszközök.Én azt látom, hogy a Cisco "kapkod". Megjelentek az olcsó (kínai) konkurensek, akinek az eszközei papíron legalábbis tudják a standard funkciókat, amiket leginkább használnak.
A Cisco IOS hagyományosan emberi interfészre épült, mert múltja van. Megjelentek új gyártók (pl Juniper) akik tiszta laprol kezdtek ezért lehetett strukturáltabb a szintaxis. Ráadásul minden eszközön alapban ugyanaz az oprendszer van. Ezek együtt SDN szempontból marha nagy előnynek számítanak.
Abban biztosan lehet üzleti megfontolás, hogy ha csinálsz egy hardvert, amit egyszer jól beüzemelnek és az működik 10-15 évig és nem akarják lecserélni, mert minek? az csak egyszer hoz pénzt. A subscription szemlélet, hogy éves díjat fizetsz és ezért adnak felhő szolgáltatásokat, frissülő szoftvert lehet üzletileg sokkal kifizetődőbb.
A Cisco legnagyobb előnye szerintem három dologban rejlik/rejlett:
1 - a szabványos megoldásokon túlmutató protokolok (eigrp, glbp, DMVPN...) újak kifejlesztése, amiből később lesz szabvány.
Például szeritnem emgkésett a Cisco az EIGRP szabaddá tételével. A világ nagy része elvan az OSPFv2-vel (pedig sokszor az EIGRP, OSPFv3 nem kicsit jobb). Azt ismeri minden eszköz, minden hálózati szakember, ha azzal meg tudják oldani, akkor minek küzdjenek egy új megtanulásával? Az EIGRP már hosszú évek óta szabad lenne, de én csak Nokia eszközökben láttam Cisco-n kívül. Ott sem használták.
Sok esetben pedig SDN-es workaround-al helyettesítik ezeket a protokollokat. Pl SD-WAN performance routing helyett.
Szerintem a Cisco csúcs terméke Enterprise RS világban a DMVPN. Ahogy az amerikaiak mondják, a legjobb dolog a szeletet kenyér óta. Sokáig abban a hitben éltem, hogy hasonló sincs más gyártónál, de azóta megtaláltam a Fortinet ADVPN-t (Auto Discovery VPN) ami gyakorlatilag ugyanaz. Ráadásul mindez tűzfallal, ami ma már sokkal gyakoribb perem eszköz, mint egy router. A Cisco-nak szerintem gyorsan reagálni kell erre és kihozni valami olcsó tűzfalas megoldást, ami legalább a spoke-ok esetében. Nem értek hozzá, de úgy tudom ASA nem alkalmas ilyenre, félek, hogy a firepower-ek sem.2 - A jól dokumentáltság, ismertség. Szerintem sokan azért kezdtünk Cisco-val foglalkozni, mert a legkönnyebb volt hozzá valóban jó oktátási anyagokhoz jutni. Azóta annyi gyártó koppintotta le az IOS-t, hogy gyakorlatilag a Huawei-től, az Arista-n keresztül a HP-ig szinte nem tudod a CLI-ből eldönteni miben vagy. Ez hálózati emberek szempontjából jó, de a Cisco szempontjából nem.
Annak idején otthon emulálni a GNS3-ban csak az IOS image-eket lehetett hatékonyan. És azt sem jogtisztán. A Packertracer szimulátor sem volt ingyenes. A többi eszközt virtuális gépként lehet futtatni, ami a pár évvel ezelőtti hardvereken kihívás volt (nem volt annyi memória egy otthon használt gépben, hogy 3 JunOS-t futtass).
A Cisco ahelyett, hogy ingyenes IOL változatokat dobott volna ki kijött a VIRL-el, ami nem olcsó. Igaz van dcloud, ami ingyenesen használható, de kevesen ismerik és még kevesebben használják. Ezt propagálni kéne. Én a Cisco helyébe külön team-et tartanék fel, akik a dcould-on mutatnának be egyszerűbb dolgokat a nagyközönségnek a YouTube-on.
Ehhez képest a múltkor töltöttem le az Arista EOS-ét egy ingyenes regisztráció után, amit GNS3-ban simán lehet használni.
Ennek az lesz a következménye, hogy a arányaiban kevesebb Cisco kötődésű új szakember lesz. Ehhez jön az SDN "eröltetése". Egy szint felett jó ha megtanulsz programozni....Ha programozni szerettem volna programozónak mentem volna. Oké lenyelem a békát és megtanulom. Mi van ha tetszik? Mi van ha jó leszek benne? És mi van, ha nem hálózati eszközöket akarok majd programozni? Most minden területre keresnek kódfejlesztőket ezért visszanyalhat ez a fagylalt.3 - Talán a legfontosabb a Cisco hírneve. Ez persze az előző kettőből is jön. A hírnév pedig sokat számít azon a jól fizető piacon, ahol a minőség és a megbízhatóság megelőzi az árkérdéseket.Viszont pont ez a piac, ahol nagyon bizalmatlanok is. Nem szeretik a felhő megoldásokat (érthető okokból). Azt szeretik, ha a teljes költség legnagyobb költsége a beruházási költség, amire mondjuk lehet pályázni. Nehéz lesz itt felhő alapú szoftver subsciption-t eladni.
Na most nézzük, hogy mi "elkötelezett" Cisco fan-ok is fanyalgunk. A hírnév mulandó dolog.Persze a kutya ugat, a karaván halad. A Microsoft-ot is szidták amióta ismerem, de mégis elég jól megvan. Igaz ma már több a MAC-es felhasználó és a több a Linux-os is. A változás lassan indul be.
-
suomalainen
tag
válasz
stfreddy #15262 üzenetére
" egész cisco-t meg network-inget hagynám a francba annyira elment a kedvem az egésztől / vagy csak kiégtem. Már a Cisco sem az ami régen... soha nem volt bugmentes, de ez a rengeteg ipari hulladék enterprise termék ami mostanában piacon van, az szégyen. "
Mintha magamat hallanám, komolyan. Nem tudom mi a megoldás erre a kiégésre.
-
tusi_
addikt
válasz
stfreddy #14854 üzenetére
Nem arrol van szo, hogy a masik jobb lenne. Csak arrol hogy a cisco szar.
Kb 8000 ezer switchet kezelek es olyan bugjai vannak, amiket el sem kepzeltem volna.
Amellett a regiekhez kepest hullanak mint a legyek.
Eleg egy ios update es a 8000 böl 50-100-t cserelni kell reboot utan, mert beszarnak a POE portok, esetleg a tap... -
soma314
tag
válasz
stfreddy #14290 üzenetére
köszi a beszámolót!
Én RS vonalon küzdök, szintén INE-s anyagokból készülve. Az RS-nél csak az írásbeli része az IS-IS. A videók alapján nálam nem állt össze a kép a témában. Volt lehetőségem és megnéztem az SP-s IS-IS videókat is. Hát többet vártam...
Nemsokára kellene mennem első labor próbálkozásra és elég sok helyről olvasom, amit te is írtál az SP-re. A diagnosztikán elég könnyű elcsúszni, mert csak 30 perc és elvileg csak 3 ticket, de sok a félrevezető infó.Mostanában a nagy laborokat használom online az INE-nél és több labornál is belefutottam hibás működésbe. Írtam nekik, hogy vajon mi a bibi, ha próbaképpen feltöltetem velük az intit configeket, majd abba belemásolom a workbook-ban megadott megoldást és mégsem működik a dolog. Erre persze kaptam egy udvarias általános levelet, meg egy linket a fórumukhoz, de hetek óta semmi konkrét.
Az is "gond", hogy elég kevés a full / TS labor, DIAG gyakorlat meg talán csak 2 van. Van egy elég terjedelmes TS videorész a bundle-ban, amit megvettem, de ott olyan laborokat tárgzalnak, ami nem betölthető online. A Narbik laborokhoz hasonlóan ugyanis nem 4 hanem 8 switch-et használnak. Ezeknek ugyan megvan az init config-juk, de mire átdolgozom 4 switch-re / GNS3-ra, az sok meló lesz.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
stfreddy #14290 üzenetére
Legkozelebb biztosan meglesz. Tudom milyen erzes, de mint irtad innen nem szabad kiszallni. Picit ra kell pihenni es legkozelebb meglesz. Ismeros lesz a kornyezet, jobban a fejedben lesz a strategia, nyugodtabb leszel, es tudod milyen technologiakat kell meg atnezni.
Kitartas! -
tusi_
addikt
válasz
stfreddy #14175 üzenetére
Pont ez a bajom. A Cisco - bocsi mod. - leszarja mar a kicsiket (pedig jelenleg 460 üzletet üzemeltetünk, a jövöben jönnek egesz europabol üzeletek, kb 1000 telephely...) , kepesek odahajitani egy 9300-t, vagy 3850-t accesba, holott nekünk ez egy üzletbe TULSAGOSAN sok. UPOE?? Senki nem akar porszivozni egy switcportrol es nem kell a vxlan sem. Sima L2 kell, ami teszi a dolgat, kapcsol egyik protrol a masikra es minimalis vedelmi featureja van (snooping storm control... ) Slussz.
De ha a Cisco igy gondolkozik, am legyen, halistennek nem az egyetlen gyarto a piacon -
vzsolti1980
csendes tag
válasz
stfreddy #13949 üzenetére
Sziasztok!
Elnézést,hogy most írok sűrű volt a hétvége...
Ezért a fenti kérdéseket egyben igyekszem leírni.
Csatlakoznék Crok véleményéhez, nagyon jól összefoglalta az előnyöket, bár azért láttam már MX960-at megállni show route table xyt 0.0.0.0/0 detail-tól
De alapjában véve nagyon nagyon stabil platfrom. Volt szerencsém Rami Rahim-mal találkozni a Meet the customer program keretében, igaz 15 percet
de egyértelműen akkor is az jött le, hogy Juniper nem szeretne piac vezető lenni. Továbbra is a megkülönböztető stratégiát követi a Juniper és nem a legfontosabb számára az órási piac terület megszerzése.
Ahogy Crock is írta ez a Junos dolog néha hitvitákat szül, magam részéről kell minimálisan használni Cisco-t, sajnos elég sokat Huawei-t a de a legfőbb csapásvonal a Junos.
Tényleg nagyon-nagyon kényelmes a CLI megoldása és hardware stabilitás leírhatatlan. Annyi kiegészitést tennék, hogy a Wifi vonalat kivonják. Inkább a nagyobb DC és SP megoldásokra koncentrálnak.
Én úgy látom, hogy a négy nagy router gyártót valahogy így lehet a piacon szétosztani, de ez csak az én meglátásom.Enterprise WAN router-ek: Itt a Cisco szerintem verhetetlen, olyan features gazdagság szerintem sehol sem lesz. Mint azokban az eszközökben.
SOHO ilyen minden egyben tipusú céges FW-routerek: Hát itt szerintem a Juniper Branch SRX-ek verhetetlenek. Még a Sourcefire megoldásokkal is küzd a Cisco. Alcatel porfolioban nincs is, Huawei hát...
Közepes Enterprise FW-k: Itt a Cisco szerintem jobb mint a Juniper, de itt az igazi versenyzők a Palo Alto és a Checkpoint. Egyébként az utóbbit jó néhány évig kellett tekernem és meglátásom az is addig volt atom stabil míg Nokia vasak voltak alattuk IPSO-val a SPALT után, hát érdekes lett.
Nagyon-nagy teljesitményű DC tűzfalak és ISP CGNAT-olók: Itt egyértelmű, hogy a High End Juniper SRX 1500 felfelé szerintem nincs párja. Nagyon keményen megvan támogatva hardware gyorsítás oldalról.
DC switcek/multi layer switche-ek: Hát itt szerintem Nexus-ok features gazdagsága még utolérhetetlen. A Juniper QFX, Arista, HP, keményen jönnek felfelé, de azért sok-sok évnyi lemaradás van még szerintem. A legtöbbüknek Storage oldalra nincs is megoldássa, hanem a Brocade-val társul.
Telco edge router-ek: Itt egész erős az Alcatel (ma már Nokia vonal), de nagyjából szerintem egyszinten van a Cisco ASR és a Juniper ACX vonallal.Telco gerinc hálózatok: Ezekre egy picit nagyobb a rálátásom, de kb az alábbikat látom.
- Tier 1,2 hálózatok ahol csak nativ MPLS van, hát ott csak szinte csak Juniper van.
- Tier 3 Service szintű hálózatok, itt már vegyes a kép. Gyakran van Alcatel SAR, Cisco ASR és Juniper MX kisebb széria.
- Ex-Mobil szolgáltatók... akik bemigráltak már maguk alá a nagyobb vezetékesek vagy forditva. Azt tudni kell, hogy a mobil hálózatok szabványosítása, maradjunk annyiba, hogy asztalukba kapaszkodó 20 évig jó volt a GSM emberek készítették. Képes voltak a loopback interface-eknek szép service neveket adni, hogy hű de misztikus legyen.
Mikor az egyik ilyen mérnöknek mondtam, hogy ez csak egy router egy szerviz kártyával. És az ADSL megoldásai koppintva, ha még látattok volna agybajt... Véleményük szerint a P-GW az nem router...
Na itt nagyon erős a Huawei és az Alcatel. Történelmi okokból. Cisco ASR5k sorozat és a Junos MS-MPC megoldásait szinte csak az Ericsson viszi csatolt termékként ahol ők nyerik a bázis állomásokat.
De mikor egy-két ilyen mérnöknek mondták,hogy ezt az egész két rackszekrény virtuál gépen elfér, huhh azt látni kellett volna. Szinte minden Telco most azzal igyekszik pénzt spórolni, hogy az ilyen mobil core körüli dolgait egyszerűen NFV-vel VM-gépbe tolja.Vizsgák témakör:
Sajnos nekem a Cisco vizsga alapjaim még 99 és 2005 közötti infokat jelent, azóta csak újitok. De senkinek nem ajánlom, hogy frissen vágjon bele egy Juniper track-be nincs akkora tananyag bázis mögötte szerintem. Egy-két gyakrolat és CCNA vagy P után már nyugodtan.
Ahogy Cork is írta a Cisco a standard, mert olyan mint a Bosch.(Mert az is Telefontól, fúrón át, generátoron keresztül a főzőlapig minden gyárt amiben 1A-nél több folyik)
Van Switching már a Jncia-ban igaz minimális, de a Juniper elméleti vizsgákon nem kongfigolás van, hanem elég mély hibakeresés a CLI-ben. Van a bűvős "click to exhibit" szekció és leírnak egy konfig hiba jelenséget és oda van rakva négy-öt-hat konfig megoldás részlet, de nem ám ilyen 1-2 sor, hanem több tiz sor.
Találd meg melyik lesz a helyes amelyik megoldja a hibát.
Az "A" vizsgán ez a szekció nem túl vészes, kb. kérdések negyede. Az "S" vizsgákon főleg stanza-s konfig részek vannak, a kérdések fele kb. "P" vizsgákon a 90% ilyen és a legtöbb kérdés arra irányúl, hogy mutatnak egy traceoption kimenetet (debug) és add meg hozzá melyik megoldás lesz a jó.
Az elméleti kérdésekben az OSPF LSA type módusálásokat imádják kérdezni (Utálom a Type7-et emiatt) meg az ISIS L1/L2 adjency-ket.
Ha valaki most tart Expert vonal felé, én annyit tudok mondani, hogy annyira már nem árazák túl a HR-esek ezt a vizsga szinten. Szinte minden konvergál egybe, kb. az összes nagy cég látja már ez és nagyon fél attól, hogy a
networking a konkrétan a 220V-os elosztó irányába butul. Pl. Juniper már kiadta az oprendszer nélküli switch-ét:
https://forums.juniper.net/t5/Data-Center-Technologists/Juniper-OCX1100-48SX-Technical-Deep-Dive/ba-p/265370
De ez nem csak switch már a szószoros értelemben, hanem nyitott sokportos szerver. KVM-jén indítottam már el nativ FreeBSD-t, de Lubuntu-t is. Persze video-t nem fog rendelelni, de FEB fog IP csomagot forwardolni.
De ha jól tudom az Arista és HP is bír ilyennel. Teljesen új szabványok vannak már, teljesen más már a megközelítés. A legtöbb informatikai cég ha tehétné a networking-et kiirtaná, mert csak baj van vele. Főleg a tűzfalasok, na azt utalják a legjobban(De tudom, mik a security kötelezetségek, de dolgoztam már olyan piacvezető hazai telkónál ahol a legnagyobb projekt évek óta a biztonság csökkentése).
Ebben a világban nincs már routing,switching,tűzfal,MPLS,stb... Phytonnal megszólítasz egy dobozt aminek van sok interface és úgy hozod ki megoldást ahogy neked tetszik. Hasonlóan a Linux szervereken.Remélem megengedtek egy anaglógiát. Egy nagyon kedves ismerősöm vérprofi volt a PAL studió technikában, kb. az MTV nem tudott kivonulni egyetlen nagy élőközvetisére, hogy ne lett volna ott bármelyik közvetitő kocsiban.
Kb. nem tudta elhinni, hogy valaha is olyan szinten betör a studió technikába az informatika, mint ahogy az történt a 2000-es évek eleje közepén. Hogy egy adásvezérlőben nem 30 Sony Beta lejátszó és óriási bonyolult kapcsoló mátrixok, hanem max két szerver.
Ahogy megindult az SD majd a HD terjedés ő is padlót fogot mert az már nem az világ és sajnos most villanyszerelő...
Kb. ugyanezt kell szerintem most a networkingbe látni. A networking már sehol sem main kompentencia már a Telco-knál sem. Természetes, hogy egy erős P szintű tudás kell,az átmenenti időszakra.
De hidjétek amit kifutnak a hardware közeli sotfware fejlesztő cégek a mobil fejlesztő projektekből erre fognak ráugrani. 2009-ben rózsaszin telco idehaza több mint napi 4 millió SMS-t kezelt.
2014-ben elindult a szükséges szerverek drasztikus karcsusítása mert, már csak one time password kiküldők és felszóllítás jelzők használták tömegesen. Semmi nem történt csak megjelent néhány csevegő app.Nekem az Expert vonal egy kihivás volt és találtam hozzá partnert, hogy meglegyen még egy gyártótól és az átmeneti időszakra biztosítam magam,de pár éve az összes Cisco Live-on már a sárga cimkés belépősöket, már csak "Dinoszaruszok"-nak hívják.
Remélem nem voltam túl hosszú és sikerült mindenre választadani amit kérdeztetek, és nem bele tenyerelni hitvitákba
-
FeRkE
őstag
válasz
stfreddy #13267 üzenetére
Milyen alaplapod van? Nekem Ryzen 1600 van + Gigabyte Gaming3, az alaplap szivatott.. Az SVM-et kellett bekapcsolni a BIOS-ban, hogy menjen rendesen a Vmware. Itt talaltam az infot.
-
kowika87
tag
válasz
stfreddy #12517 üzenetére
Ugyanezt ereztem enis hogy nagyon sok felreertelmezheto kerdes volt. A lapon jeloltem pontokkal hogy hany kerdesnel nem ereztem biztosnak a valaszt. 30 potty volt a lapon a vegen es remegve nyomtam az end exam gombra. Bar ez R&S volt.
Nem szabad feladni, kovetkezo nekiugrasra biztosan sikerul. -
jerry311
nagyúr
válasz
A CCNP Tshoot pont az ellentettje volt nekem nemrég.
Azt hittem kivágnak mint macskát... Ehhez képest az egész kb. ilyen keresd meg a 3 különbséget szintű óvodás teszt. Néha annyira egyszerű, hogy azt hittem viccelnek, aztán a végén 900 feletti pontszámot értem el.Legközelebb meglesz neked is.
-
vadito
csendes tag
válasz
sok elvetemült kérdés, amit válaszokkal 3 átolvasás után sem lehet pontosan érteni..
ugyan ezt láttam R&Sv5-nél. Eddig is voltak minden vizsgán kétértelmű kérdések, de érzés alapján a v5-ben sokkal több mint v4-ben vagy bármelyik A/P vizsgán. Az "új" CCDP vizsgára is panaszkodnak sokan emiatt. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
stfreddy #12085 üzenetére
Ugyanez van az RS vonalon is. Igergetes, hogy lesznek uj feladatok aztan semmi. Pedig nem keves penzt hagy ott az ember naluk, elvarhato lenne, hogy fejlesszenek. Pont nem erdekel hogy Brian-nek mar 3 gyereke van stb. Vegyenek fel akkor embereket...
Wireless-re kerdeztem ra naluk multkor, lesz -e, azt irtak majd 1x. Pedig igeny lenne szerintem arra is...
-
FecoGee
Topikgazda
-
TommyNagz
senior tag
válasz
stfreddy #11744 üzenetére
Nem csak dumpbol tanulok, cbt-t nezek es jegyzetelek, a duml csak gyakorlas. Munkahelyem van, az uj poziban az egyik ugyfelnel kotelezo a CCNA, hasznalni is fogjuk, szoval en a melyere akarok latni. Pont en vagyok az a csapatbol aki erteni is akarja
nagyon nem akarok elverezni a vizsgan, de egyelore kb. a "kerdest sem ertem" fazisban vagyok.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
stfreddy #11745 üzenetére
Az RS nagy szivas azt olvasom en is. En ugye 5.0-n voltam meg abban nem volt SDN meg. Szerintem tul van tolva ez az SDN/APIC/ACI tema, de hat penzt kell csinalniuk, ez az uzletrol szol. En mar elore felek az ujitastol mert ez a 10% SDN cloud stb. konnyen lehet a merleg nyelve a pass es fail kozott. Nagy a haborgas miatta a neten egyebkent.
http://www.802101.com/2016/10/evolving-technologies-ccie-meat-jam.html
-
denko
senior tag
válasz
stfreddy #9505 üzenetére
köszönöm szépen a magyarázatot, igy már világos hogy ez áll legközlebb a 50 és 60host-hoz a 192!
Csak hogí biztos legyek matekban is: a 26 viszont az csak kipattant a fejedből vagy esetleg van erre is magyarázat, vagy esetleg: ha jol tippelek akkor:
Mivel ez class C IP, így Network 24 bit, 8 bit lenne host ( összesen) de mivel abból 6 kell host-nak ami 2*6ikon =64 és 2 bit marad a sub-network nek?
ebből bináris rendszerben 24 = 255.255.255 és 6H+2 S az 192 ha átszámolunk decibe?
Remélem érthetően irtam, nehézkés máshogyan leirni
Jól gondolom magát a számitást?
-
-
quby
őstag
válasz
stfreddy #9176 üzenetére
Én csak L2-L3 IOU image-ket, qemu-s ASA-t meg dynamips- 7200-as image-t használok, de nekem is megy mint a szél.....mármint a unetlab. Fut egy VM otthn elérem bármikor bárhonnan, egy tabletröl is....nagyonjóó. Eddig a legdurvább bug-ját is megoldotta egy ujrainditás.
Jó kis lab...ebbin is van minden...
-
oleeg
tag
válasz
stfreddy #7799 üzenetére
Szia!
Az SP nekem is nagyon tetszik, egyetlen gondom van vele. A CCIP-hez volt rendes hivatalos Cisco CERT Guide, az SP-hez viszont sajnos semmi. Tegnap összeraktam még éjjel egy 6 routerből álló pici labort 4db. ios és 2db. ios-xr router. A két xr kb fél óra után állt fel teljesen. Hardver aprón láttam 8GB RAM-ot 12eFt körül ha lecserélem az egyik 4G akkor lesz 12GB azzal talán jobb lesz.
Üdv:
oleeg
-
oleeg
tag
válasz
stfreddy #7796 üzenetére
Szia!
Tegnap már megvettem
Tegnap este pedig megjött az email a download linkkel amit ma felraktam. Elsőre jobbnak tűnik mint a GNS3 egy pár hónap múlva pedig tényleg látni fogom, hogy valóban megérte-e a rászánt pénzt. Nézegettem más megoldást is egyelőre ezt tűnt számomra a legjobb megoldásnak XR gyakorlásához.
Amúgy a leírt laborral mire készülsz?
Üdv:
o
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Linux kezdőknek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Google Pixel topik
- Milyen routert?
- Synology NAS
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- X13 Yoga Gen2 13.3" FHD+ IPS érintő i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam aktív toll gar
- HP Elitebook Folio 9470M laptop (14/i7-G3/6GB/256SSD)
- iPhone XS Max 64GB Független Újszerű/1 hónap gar./Akku 100%/p4303
- Dell Latitude 5490 14" HD i5-8250U 16GB DDR4 256GB SSD gar
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest