Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • soma314

    tag

    válasz olloczky #15625 üzenetére

    Érdekes dolog ez a hálózatok esetén.
    Csak gondoljuk végig kicsit:
    Van valaki 5 éves üzemeltetői gyakorlattal, aki egy cégnél dolgozott folyamatosan. 5 év alatt ugyanazt a rendszert üzemeltette. Amikor odament már működött. Ott kezdett juniorként. Miket bíztak rá?
    Mondjuk troublshooting-ot? Abból a rutint. Mondjuk csinálgatta a shutdown no shutdownt psec errordisable portoknál. Ha valami nagyobb gebasz volt, akkor azt valamelyik senior kolléga simogatta ki.
    Maintenance window-kban access eszközöket cserélgetett, firmware update-elt.

    Követte a szervezeti változásokat vlan-ek konfigurációjával. Mondjuk volt egy dinamikus routing protokol, amit használtak például OSPFv2 single area-ban, esetleg némi site to site VPN. A saját topológiájukat álmából felébresztve fel tudta rajzolni.
    Jellemzően az IPv6 is csak "zavaró" tényezőként volt jelen (mint lehetséges biztonsági rés), ha egyáltalán kezdtek vele valamit.
    Az 5 év végére ismerte minden egyes használt switch típusának minden firmware verziónak minden bug-ját. Tudta a saját esign-juknak, topológiájuknak minden buktatóját.

    Viszont
    - ha alapvetően új dolog, számottevő dolog történt a cégnél, például változtattak a topológián, cserélték a core switch-eket, átáltak egy másik routing protokol használatára ... akkor azt olyan külső cégre bízták, akik rendszeresen ilyennel foglalkoznak. Az üzemeltetők mindezt a folyamatot nagyban segítik a "helyismerettel" de alapvetően a know how-t egy külső cég hozza, az ő felelősségük lesz a migráció sikeressége.
    Az üzemeltető 5 év gyakorlattal, mennyit fog tudni mondjuk a többi routing protokolról, a BGP-ről, mpls-ről, IPv6-ról...csak szigorúan az RS témakörén belül maradva?
    Persze üzemeltetőként rengeteg minden nem RS témát is csinált, mert ritka az a cég, ahol külon DC-s, security-s, wifi-s személyzet van!

    Aki már épített komplex hálózatot akár otthon laborban az megtapasztalhatja, hogy a legtöbb troubleshooting a hálózat "felélesztése" során jön elő. Ha már egyszer beüzemelted, akkor már nem igazán hozhat újat (persze a valóságban a dolgok elromlanak, bug-osak...).

    Ezzel nem lebecsülni akarom az üzemeltetéssel megszerzett tudást, tapasztalatot csak rávilágítani, hogy nem feltétlenül azonos "skill set"-et szed össze, 5 év gyakorlattal az aki egy rendszert üzemeltetett folyamatosan és mondjuk az aki 5 év alatt x rendszert telepített, migrált....

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák