- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Proci85
senior tag
Köszönöm a könyv tippet. Úgy hámoztam ki eddig, hogy WIC-2AM kellene nekem kezdésnek. Pár oldal akad a neten, de ahogy ott is írják szomorúan, a régi linkek nem működnek. egyre inkább eltűnik a régi tudás. Szóval szűk információból kell összerakni.
Á, közben frissítetted a hsz-t. Oké, akkor nyomon vagyok a 2AM-mel, köszönöm!
-
lorcsi
veterán
kérdeztem ott is
de annyira általános választ kaptam..hogy azzal nem mentem sokra
annyi volt konkrét, h IGMP Snoooping képes legyen
ami tök jó, de hogy szűröm le az 1000 típust ezzel az egy szűrővelannyit szeretnék, h automatice működjön
semmi konfigot nem szeretnék vele
p&p..és annyi
meg h persze bírja a sávszélt -
bviktor93
tag
Mégegyszer átnézve mindent rájöttem, mi volt a hiba: valóban a switch default gateway-ével volt a probléma. Amit én nyilván nem tudtam/nem ellenőriztem az IOSvL2 switchen alapból enabled az
ip routing
, így azip default-gateway 10.0.0.254
parancs nem is jut érvényre, amit ashow ip route
-ból látszik is, csak én azt hittem ez bug. Ano ip routing
parancs után rendben működik minden:Switch#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
Switch(config)#int vlan1
Switch(config-if)#ip addre
*May 11 08:31:41.149: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to downss
Switch(config-if)#ip address 10.0.0.1 255.255.255.0
Switch(config-if)#no shut
Switch(config-if)#exit
*May 11 08:31:56.352: %LINK-3-UPDOWN: Interface Vlan1, changed state to up
*May 11 08:31:57.354: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to uplt
Switch(config)#ip default-gateway 10.0.0.254
Switch(config)#do ping 10.0.0.254
Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 10.0.0.254, timeout is 2 seconds:
.!!!!
Success rate is 80 percent (4/5), round-trip min/avg/max = 2/2/4 ms
Switch(config)#do ping 192.168.1.1
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 192.168.1.1, timeout is 2 seconds:
.....
Success rate is 0 percent (0/5)
Switch(config)#do show ip route
Codes: L - local, C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
o - ODR, P - periodic downloaded static route, H - NHRP, l - LISP
a - application route
+ - replicated route, % - next hop override
Gateway of last resort is not set
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
C 10.0.0.0/24 is directly connected, Vlan1
L 10.0.0.1/32 is directly connected, Vlan1
Switch(config)#no ip routing
Switch(config)#do show ip route
Default gateway is 10.0.0.254
Host Gateway Last Use Total Uses Interface
ICMP redirect cache is empty
Switch(config)#do ping 192.168.1.1
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 192.168.1.1, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 2/203/1005 ms
Switch(config)#
Amúgy ilyen egyszerű a topológia, a fontosabb dolgokat ráírtam: [kép]
A tanulság: default route != default gateway, ha azip routing
enabled akkor azip default-gateway
parancsot hülyeség használni. -
bviktor93
tag
192.168.1.1 egy linux host, nem SVI, ugyanarra a routerre csatlakozik, mint a switch, mind két hálózat (10.0.0.0/24, és a 192.168.1.0/24) a connected route-ok közt van. Linux host-on is be van állítva a def.gw.
Azt értem, hogy nincs routing, de ahhoz, hogy a switch a def.gw.-re küldjön egy másik hálózatba (192.168.1.0/24) szánt Echo Requestet/Reply-t, ahhoz nem is kell azip routing
, nem? Mert jelenleg ez a helyzet: Wireshark packet capturrel monitorozva a switch semmit nem hajlandó a def.gw.-re küldeni, a saját subnet-ében működik minden, de kifelé nem, ezért is gondolom, hogy valahol a switch default gw.-énél lesz a hiba.
Mind1, holnap leszek gépközelben, berakom a topológiát meg a parancsokat, sokkal egyszerűbb lesz, mint leírni. -
bviktor93
tag
Lehet, hogy ez a probléma, megpróbáltam átrakni minden portot full duplex-re, így:
Switch(config-if-range)#no negotiation auto
Switch(config-if-range)#duplex full
Maradt minden link "Sha", nem változott semmi. Lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, még csak tanulom az IOS-t... A fenti két parancson kívül kellene még valami hogy full-duplex-ben működjenek?
Az alábbi show szerint is maradt minden auto:Switch#show interfaces g0/0 status
Port Name Status Vlan Duplex Speed Type
Gi0/0 connected 1 auto auto unknown
Mit rontok el? -
tusi_
addikt
En lekapcsoltam a device classifier-t - fingom sincs, hogy kerult a configba - lekapcsoltam az ipdt, toroltem az entryket es azota jo.
Ugyanaz a Switch HW,SW config - kiveve hostname, gw, mgmt ip - de 98% ban nem volt a konfigban a classifier, 2% ban igen. De hogy honnan jott??
TAC ot mar nem nyitok, amiot ki outsourceoltak mindent indiaba, azota semmi ertelme szvsz.
TAC ot csak DNAC ugyben nyitok, de azt hetente -
FeRkE
őstag
Igy hogy ilyen regi az image nem lenne erdemes felrakni elobb egy parevest koztes lepesnek? Hatha kevesebb szivas lenne a vegen.
Cisco IOS Software, C2960X Software (C2960X-UNIVERSALK9-M), Version 15.0(2)EX5, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2014by Cisco Systems, Inc.
Compiled Fri 21-Feb-14 05:54 by prod_rel_team -
FeRkE
őstag
Koszi szepen Crok, ez hasznos info, pont c2960x-universalk9-mz.152-7.E6-et neztem ki magamnak, a Cisco is ezt irja az oldalan suggested release-nek.
Igen jo regi, eddig az ugyfelnek nem volt valid contractja, igy nem volt frissites se szerintem miota megvannak nekik az eszkozok, aztan most raszantak magukat, hogy frissitsunk minden switchet. Vannak egyeb joszagok is az estate-ben, 2960S & 2960XR, 3560E, 3750X, 2921, N9372PX, meg Cat 9200/9300L-ek.
Ugy latom akkor az elso lepes az lesz, hogy megkerem a helyi erot, hogy fotozza le a serialokat a stack modulokon
Lesz meglepi, ha kiderul hogy erintett
-
Yeffy
veterán
ah, olyan hulye ez a feloldas szo magyarul. tudom, h arra forditjuk, de nah... mint az utvalaszto es tarsai. english pliiz.
jah, azt en is lattam redditen, h most megvasarolhato, de ez hogy? most azert, mert ilyen problema van, nem jelenti azt, h a birtoklasa is megszunt, nem?
jopofa az uj avatarod am.
-
tusi_
addikt
Ah szevasz crok. Te voltal a megmentom meg evekkel ezelott is.
Ugyanezt tapasztalaod te is??
Sirni tudnek lassan, hogy akamit csinalok, megoldok egy problemat, jon 3 masik helyette. Cisco valtoztat folyamatosan mindenen, 99%-ban a rossz iranyba - szvsz rossz az irany -
en meg nem erem utol magam.DNA centert ugy ahogy van ignoraltattam a ceggel, mert ha ugy mukodik, mint a prime, akkor köcsögöm szeken, de nem köll.
Tanacstalan vagyok, mit csinaljak...
-
Alcsi69
senior tag
A házifeladatban IPv4 és IPv6 címkiosztást kell csinálni egy megadott infrastruktúrában, beállítani a routereket meg ehhez hasonlók. Ezekhez ha létezne valami jobb fajta anyag vagy videósorozat, annak örülnék, mivel a tanár nem igazán tudta jól elmagyarázni a dolgot szerintem.
Feltöltöttem ide a feladat leírását: [link] hátha ebből jobban látható hogy miket is kellene tudni a megoldáshoz. -
@tco@
aktív tag
Ezeket próbáltam, még traffic generatort is bevetettem
Végül kapott több ezer pinget 255.255.255.255-re és felment a CPU 90~ köré, de nem igazán sikerült leolvasztani a switcheket
Igazából nem volt lényeges a nagy vihar, csak alap storm control-t akartam tesztelgetni, mielőtt prod-ba kerül esetleg.
-
-
kenwood
veterán
Igen,az talan a kitty volt,amit a smartscreen megfogott.
Kozben rajottem,hogy a sima putty sem megy (pedig korabban ment). Feldobtam a visual studio 2013 redistribet,elindult a putty,es mar multitab. Megjelent egy donate gomb, a menu aljan ami a putty-nd fejlesztojere mutat,igy valszeg o a "bunos"
Ez tetszik,remelem,felmegy a cegesre is(#15156) Szerintem ezt neki,illetve a managerenek,senioroknak kellene felmerni.
Nekiugorhat a linuxnak,de melyik reszenek ?
Az egesz linux kb. 5-10 ev,mire kitanulod.
Ha csak valamit linuxban kell megoldani,az par ora google/youtube.
Annak sok ertelme nincs,hogy random dolgokat megtanulsz belole,mert egyszer valamire jo lesz -
Ripper17
tag
Én elég sokat dolgozom Aruba wifivel, szerintem messze a legtúlgondoltabb és körülményesebb (Cisco és Huawei wifivel is sok tapasztalatom van). Szimplán az Aruba megközelítéséből adódik, a wireless controller náluk a hálózat közepe, míg a többi gyártónál igazából csak az access réteg kiterjesztése. Ami mondjuk Ciscon 5 kattintás vagy 15 parancs, Huaweien mondjuk 1.5x ennyi, az Arubán sokmillió profil létrehozása, kereszthivatkozás, miegyéb. Cserébe legalább nem is olcsóbb....
-
soma314
tag
ez nagyon találó, de kicsit azt juttatja eszembe, hogy az önvezető autókkal sokkal kevesebb baleset történne(?) mert nem fáradnak, kiszámíthatóan döntenek és szabálykövetőek
a probléma ott van, hogy amíg nem az összes autó önvezető, addig az emberek kiszámíthatatlansága miatt mégis több baleset lenne
és akkor még nem is beszéltünk az úton átfutó (autonóm vezetésű) szarvasról, pláne gyerekről.Valahogy ezzel is így vagyok, hogy remek az automatizáció az emberi hibák megelőzésére, de azok kijavítására alkalmatlan. Nem beszélve arról az esetről, hogy a szabályokat, amit az automatizáció követ emberek hozzák.
-
Yeffy
veterán
Szoval nem szereted a Win-t.
Ertem. Csak erdekelt, h van-e valami speci Win utalat, vagy ilyesmi. "Megutotte a fulemet" az a szocska.Nekem a Linux az egyelore, ami tul geeky, meg ugy is , h mekkora kocka vagyok mar majd' 20 eve, de muszaj lesz ez iranyba is mozdulnom, ugye a jovo reszben az automatizacio, meg a scripting a szakmankban, azok meg elegge kapcsolodnak Linuxhoz.
-
Yeffy
veterán
Mea culpa, en voltam a lama, igazad van!
switch: load_helper
Unknown cmd: load_helperswitch: dir flash:
Directory of flash:/2 -rwx 1516 <date> vlan.dat
3 -rwx 12312 <date> config.text
4 -rwx 129 <date> dhcpsnoop.dat
5 drwx 192 <date> c2960-lanbasek9-mz.122-53.SE2
559 -rwx 3582 <date> private-config.text
560 -rwx 2072 <date> multiple-fs20210688 bytes available (12303360 bytes used)
-
Yeffy
veterán
switch: dir flash
unable to stat flash/: no such deviceswitch: load_helper
Unknown cmd: load_helperswitch: flash_init
Initializing Flash...
flashfs[0]: 540 files, 19 directories
flashfs[0]: 0 orphaned files, 0 orphaned directories
flashfs[0]: Total bytes: 32514048
flashfs[0]: Bytes used: 12303360
flashfs[0]: Bytes available: 20210688
flashfs[0]: flashfs fsck took 14 seconds.
...done Initializing Flash. -
Yeffy
veterán
Koszi, ezt en is megtalaltam, viszont nekem ebben a reszben:
The system has been interrupted prior to initializing the flash file system. The following commands will initialize the flash file system, and finish loading the operating system software:
flash_init
load_helper
bootCsak
flash_init
megboot
van,load_helper
nincs.Vagy az nem baj? Nem mertem nekiugrani.
Methionyl: koszi neked is, addig eljutottam
-
Yeffy
veterán
A legfelso kivetelevel mindegyik a cegemtol kerult kolcsonzesre lab-ozashoz, gyakorlashoz.
A 3560-as az refurb, azon nincs korabbi konfig, viszont a ket 2960-as korabbi site-rol lett elhozva, mikor csereltek, ergo meglevo konfig van rajta, aminek nem tudom a belepesi adatait.
Szeretnem legyalulni/alapra visszaallitani oket, hogy jatszhassak veluk kicsit. -
donatel
tag
Köszi.
Vannak imageim a GNS3-hoz. Melyeket érdemes használni gyakorlásra (CCNA és CCNP szinten): c1700, c2500, c2600, c3725, c3825, c7200.
Nem akarom betölteni az összeset, ha nem muszály.
Eddig csak Packet Tracert használtam, ott meg ezekből csak a 2600-as routerek vannak benne. -
kmisi99
addikt
Igazából az eredeti tervem egy tök nagy topológia volt és azon akartam mindent összehozni, szóval kb mindent belerakni, hogy jó komplex legyen hisz külön külön oké lenne összehozni 1-1 feature-t de már egy nagy komplex felkonfigolt topológiában nagyobb kihívás hibát keresni.
De azért rá próbálok a C3745 re ha másnem.
-
kmisi99
addikt
3745 el se jó, azt is próbáltam első körben, ott meg up/down a port hiába van rákötve a VPC.
És tényleg tök natúr dolog még csak be se állítok semmit. De persze switchport mode acc, switchport acc vlan1 se hatja meg.
És igen tudom hogy a 0/0 0/1 es portok csak layer 3 ban mennek azokat nem használom. -
kmisi99
addikt
Full full alap. Vlan1, access 1db switch 2db vpc 192.168.1.10 x.11 a két pc ip configja. Ha egy natúr gyári gns3 switchet rakok be úgy jó a ping azaz a vpc-k jók.
CCNP re készülök szóval ilyen basic hibákat nem vétek, eddig packet tracert használtam ez az első hogy gns3-at próbálok. -
kavik
csendes tag
"Ebben azért volt már róla szó ; )" jogos
láttam gyanúsan jó áron egy 3550-24 SMI switchet, belelkesedtem, próbáltam hamar utánaolvasni, de pont a fórum a kérdés előtt már elmaradt
igazából elég alap laborban gondolkodom, ha majd egyszer egy állásinterjúra eljutok, nehogy már úgy menjek hogy még egy eszköz se volt a kezemben mert vizsgára csak PT-vel készülök. de amit írtál az alapján nekem bőven elég lesz
Köszi!
-
suomalainen
tag
Egyértelmű. A Boson viszont teljesen legális, annyira, hogy korábban az OCG kódokat is a Practice Exam alatt lehetett csak beregisztrálni.
A Sybexnek is van egy elég szép felkészítője, a neve: "CCNA Routing and Switching Practice Tests: Exam 100-105, Exam 200-105, and Exam 200-125" -
Methionyl
senior tag
CLI-ról szó, de igen, ezt aláírom..
De szerintem az is benne van, hogy sok emberbe cisco van meg ugye, és így legalább biztosan tudod mi minek a megfelelője.
Mint pl.: az AMD is át vette a i3 i5 i7 számozástcopy-nak copy. De pont azért, hogy belődd hogy a konkurenciánál mi a párja.
Nem védem amúgy a sárgákat, mert a dokumentálás a béke feneke alatt van. A Román supportról meg inkább ne is beszéljünk..
-
Methionyl
senior tag
Ha huawei-ről van szó, akkor maradnék olyan 70% ban. Mármint, persze hogy copy, csak legalább próbálkoztak azzal, hogy ne úgy nézzen ki..
Nekem legalábbis ez jött át, pedig a nagy dög CX600-x3 (VRP v6/v8) keresztül a kis fapados switchtől, L3-mas switchig bezárólag mindegyikkel volt dolgom. 2309, 2350, 5324, 5328, 6320, 5320-36C, 5320-12-TP VRP: V1R3 tól V2R10igSzerintem más
-
Igen, közben pont akartam írni, hogy RJ50 van ehhez a típusszámhoz írva, szóval valami nem stimmel. Mondjuk amit postolt fotót, azt szerintem nem ő készítette, valami netes termékfotónak tűnik. Persze ettől még ha tényleg RJ50, akkor nem tudná bedugni. Mindegy, magic...
Pisti525: com1 csak akkor jön fel, amikor bedugod a kábelt a gépbe, vagy előtte is látszik?
-
ace05
senior tag
-
BlackJapan
tag
Router#sh run
Building configuration...Current configuration : 657 bytes
!
version 12.3
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname Router
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
memory-size iomem 10
no network-clock-participate slot 1
no network-clock-participate wic 0
no aaa new-model
ip subnet-zero
ip cef
!
!
!
no ftp-server write-enable
!
!
!
!
interface FastEthernet0/0
ip address 10.1.1.1 255.255.255.0
duplex auto
speed auto
!
interface Serial0/0
no ip address
shutdown
!
interface FastEthernet0/1
ip address 192.168.1.10 255.255.255.0
duplex auto
speed auto
!
ip classless
ip http server
!
!
line con 0
line aux 0
line vty 0 4
!
!
end -
BlackJapan
tag
a maszkok is jók.
Azt vettem még észre, hogy ha kihúzom az kábelt az interfaceből, olyan mintha egy éles fémdarab végigkarcolná az rj-45 fejet. A másik routerben mint kés a vajban, úgy jár ki-be.
Lehet hogy az előző tulaj beletört valamit? Kattanni kattan, de a kihúzás az para.
-
BlackJapan
tag
semmi se latszik ha pingelem es kozben megy a debug
Router#show interfaces fa0/0
FastEthernet0/0 is up, line protocol is up
Hardware is AmdFE, address is 0012.7fec.c120 (bia 0012.7fec.c120)
Internet address is 10.1.1.1/24
MTU 1500 bytes, BW 100000 Kbit, DLY 100 usec,
reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
Encapsulation ARPA, loopback not set
Keepalive set (10 sec)
Full-duplex, 100Mb/s, 100BaseTX/FX
ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00
Last input 00:04:55, output 00:00:09, output hang never
Last clearing of "show interface" counters never
Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0
Queueing strategy: fifo
Output queue: 0/40 (size/max)
5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
38 packets input, 2526 bytes
Received 38 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles
0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored
0 watchdog
0 input packets with dribble condition detected
163 packets output, 15067 bytes, 0 underruns
0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets
0 babbles, 0 late collision, 0 deferred
25 lost carrier, 0 no carrier
0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out -
BlackJapan
tag
Köszi!
Fejlesztésnél majd mindenképp előveszem a listád.
CCENT-et csinálom egyelőre, és nem akartam sokat költeni (mert mi van, ha mégsem tetszik a dolog és nem nem lépek tovább vagy rájövök, hogy hülye vagyok hozzá
).
Mindenesetre a szempontjaid reálisak, csak így nyilván így egy picivel többet kell költeni az elején.
(Mondjuk láttam már 2950-et 20-30 ezerért is
)
-
Gesztiboy
tag
És ezek közül melyikre érdemes ráfeküdni? Melyikre van jobban kereslet? ASA és Checkpoint R77.X van napi szinten használva, viszont még a Juniper, amiben látok fantáziát. Mennyire nehéz ebbe beletanulni? Főleg Secu terén. Nagyon minimálisat foglalkoztam vele.
ASA-ból még amit szeretnék megismerni, az a FirePOWER, de még nem nagyon volt rá lehetőségem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged