- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
n9kv 10.2-es imaget megnéztem, nálam 2vcpu és 8G RAM per node-al OK, de az eve-ng is eszik RAM-ot, meg a hypervisor is. Most nálam fut 4db nexus 9kv vmware workstation alatt eve-ng-ben és a vmware RAM foglalás 45G RAM... sok az overhead. illletve a nexus-ok is logolják hogy 90% körül van a memória foglaltság, szóval lehet nem ártana 12G RAM-ot adni nekik.
CML talán kicsit jobb ma már, de én anno nem láttam ebben nagy különbséget (pár éve). A legtöbb RAM-ot mindig a virtual router/switch/eszköz eszi meg. -
válasz
Proci85 #16654 üzenetére
szerintem ilyet simán lehet csinálni, bár hogy egy WIC-et erre rá lehet-e venni....jobban belegondolva szerintem nem. Az nem egy modem, csak egy soros adat interface. Ha modem kell, akkor én mondjuk ISDN-t használtam régen ilyesmi célra (isdn S/T interface card-dal), de sima analóg interface-t nem használtam, bár miért is ne lehetne ilyen? (de az az érzésem, ez valami VIC card lesz)
De ez már régen volt, lehet nem jól emlékszem/gondolkodom, de jó volt egy kicsit nosztalgiázni ebben az elb*szott SDN-es világban.
Elvileg itt vannak a kompatiblis wic kártyák 1841-hez: [link]
-
A kevés, még valamennyire jól hangzó brand-et is sikerül majd leépíteni ezzel a lépéssel.
-
válasz
Cyber_Bird #16303 üzenetére
A forti azt mondja magáról hogy mindenben jó, de aki ezt mondja magáról az tudjuk, hogy valójában semmiben nem elég jó. Esetleg a tűzfaluk okés de fenntartásokkal kell kezelni minden marketing dumájukat. Ha van lehetőséged teszteld le az eszközöket.
-
Állítólag valami webes felületen keresztül toltak le konfigokat routerekre, aztán az fb prefixei eltűntek a nagyvilágból. A rollback sem tudott már lefutni mert ez a mgmt rendszer sem tudta már ezután elérni a routereket. Most fizikailag próbálnak odaférkőzni az eszközökhöz hogy rollback-eljenek. Állítólag.
-
válasz
Methionyl #16033 üzenetére
Szia,
"szerencsém" van, mert tele vagyok könyvekkel és jegyzetekkel, illetve azért sok minden a fejemben is meg van.
Ha nincs semmi anyagod, akkor ajánlom az INE-nél elérhető ondemand videókat, illetve az ebben a learning matrix-ban szereplő könyveket, előadásokat:
https://www.cisco.com/content/dam/en_us/training-events/le31/le46/cln/marketing/learning-matrix/CCIE-Service-Provider-v5-Learning-Matrix.xlsx
Az MPLS and VPN Architectures, illetve MPLS Fundamentals könyvek a Cisco Press-től, bár régiek, de nagyon jók. Illetve hát GNS vagy eve-ng és gyakorlás virtuális routereken.Ajánlom ezt, de csak azért, mert az első fejezet free trial-ban megnézhető:
https://learningnetworkstore.cisco.com/on-demand-e-learning/implementing-and-operating-cisco-service-provider-network-core-technologies-spcor-v1-0-elt-spcor-v1-024029
Amúgy szerintem az 1k USD 180 napos hozzáférésért sok... -
válasz
FecoGee #16031 üzenetére
Nem, hobbiból még labozgatok meg olvasgatok a témában, de nincs tervben egyelőre, hogy újra megpróbáljam. Szerintem a design rész az igen durva lehet, az egy nagy komplexitású és terhelésű dolog lehet 3 órában az elérhető infók alapján, aztán hajrá az 5 óra konfig
hát szerintem ez így durvább lehet, mint eddig bármikor. A topicok száma is csak nőtt az spben, alig esett ki valami...
Franc se kívánja már ezt -
válasz
Hedgehanter #16028 üzenetére
nincs lab, csak a szokásos.
-
Hello,
Tegnap voltam 350-501 vizsgán ez volt régen a "CCIE Written". Hát a kérdések száma ugyanúgy 100 körüli, de a kérdések komplexitása közel sem CCIE szint már... inkább CCNP-nek mondanám. Megnéztem a 3 évvel ezelőtti jegyzeteimet, sokkal komolyabb kérdések voltak. Szóval már nem annyira para mint korábban, azért egy ilyen vizsga anno elég meredek volt. Csodálkozom, hogy ez lett a beugró a lab-ra...
Na mindenesetre majd a lab-on lesz meglepetés, illetve nem, az ugyanolyan durva maradt állítólag, sőt -
wifi-ben volt szívás bőven az elmúlt 1 évben, de mi most nem panaszkodunk sem a virtual, sem a fizikai appliance-kre. A 9120-as és 9130-as AP-k is jól mennek high density környezetben is. 17.3.2a-t használunk asszem, de ha nem kell awips, akkor maradjatok a csillagos 16.12.x verzión.
9200-es switchekkel sem volt gond a csillagos verzión.
Egyébként meg egyetértek, körül kell nézni Juniper, Extreme, Aruba vonalon mert ez a sok subscription alapú licensz itt a balkánon (és már nem csak itt) egyre unszimpatikusabbá teszi a cisco-t.
A DNA Center amúgy sokat fejlődött, ott az upgrade-k tudnak szívbajosak lenni azzal az elvetemült 3tagú clusterkonfiggal ami nagyjából mindig letérdel. Meg persze a drága subsrciption license nem használ a népszerűségének...
Nem jó ez az irány, de majd észreveszik egyszer...
szerk: a dna-c wifi assurance része szerintem nagyon jó lett, a prime simán kiváltható ezzel, de hát ennyi pénzért... -
a cloud-nak megvan a létjogosultsága, de szerintem is meredek dolog "csak" cloud-ra támaszkodni. Most csak hálózati szempontból, van az internet, amin keresztül eléred a cloud szolgáltatást. Eleve rosszabb szokott lenni az SLA az internetes "bérelt vonal"-akra. Az egy dolog hogy nincs QoS, de ráadásul az egész infrastruktúra könnyen megbicsaklik: egyre növekvő szolgáltatói kapacitásproblémákból adódó magasabb latency és packetloss, esetleg valami BGP flowspec félrekonfig miatt teljes outage órákon át bizonyos régiókban (lásd Level3 1 hónapja), vagy csak véletlen vagy szándékos fals BGP hirdetés elterjesztés... mert még csak alapvető BGP védelmi mechanizmusok sincsenek implementálva bizonyos szolgáltatóknál, nem beszélve az RPKI-ról... és akkor ilyen infrastruktúrán keresztül akarjuk elérni a cloud-ot, aminek amúgy szintén megvannak a saját bajai.
(ha van privát, nem internet fölötti kapcsolat a cloud felé, az más, de általában arra már nem szeretnek költeni...)
Egy olyan autópályán (internet) száguldunk, aminek útburkolata folyamatosan romlik, és bár nem lehetne, de van szintbeli kereszteződése ahonnan néha oldalról is meg szemből is telibekapnak... -
sajnos Indiában tényleg vannak arra szakosodott cégek, hogy ccie lab-okat dumpoljanak...
A CCIE RS v5 nagyon népszerű volt, mert "népszerű" technológiákat kért számon, sokszor nyakatekert scanario-kban (hiszen mégiscsak CCIE...). Nagyon nagy volt az igény, nagyon sok hivatalos tananyag készült, több cég tartott bootcamp-eket, így nyilván több infó is szivároghatott ki vizsgákról, nagy study group-ok is alakultak. Valóban tűnhet úgy, hogy "csak" be kell gyakorolni a sok infó alapján task-okat és meg is van...
Hát nem. Sok emberrel találkoztam Brüsszelben, akik 3-4-5x voltak már RS lab-on. Néhányan tudták, min csúsztak el korábban, viszont meglepően sokan nem tudták... merthogy szerintük működött, úgy működött ahogy kérték, de aztán a kiértékelésnél ott virított a megmagyarázhatatlanul kevés % egy-egy section-nél. Szóval van egy ilyen faktor is. Hiába dump-olsz, az sem garancia. Meg ha tudod, az sem.
Egy ismerős, akivel egy bootcamp-en voltunk, már eleve JNCIE-SP volt, amikor elkezdte a CCIE-SP-t. Kisujjában volt az egész, nagyon éles esze volt ehhez, öröm volt vele készülni. Ötödszörre lett meg neki... Ebből az 5-ből 2 alkalom olyan volt, hogy egyszerűen nem hitte el, hogy nincs meg. nincs magyarázat, már csak dühből ment vissza ötödjére. Volt néhány ugyanolyan task, mint a korábbi vizsgákon, de a józan ész és a konfig guide-ok alapján sem volt más megoldás, mint amit először kitalált, nem tudta máshogy csinálni. Ötödjére már megkapta a pontokat ugyanarra a megoldásra, amire korábban nem.Lehet, hogy van "birkapásztor" CCIE, de szerintem ez a jelenség nem tömeges, főleg nem az EU-ban vagy az USA-ban.
A mostani CCIE lab-ok pedig tényleg húzósnak tűnnek nem csak a kibővült topic-ok és az automatizáció miatt, hanem a lebonyolítás miatt is. Az egész az eddigi DIAG section-re hasonlít nekem, csak itt még konfigolni is kell, meg design, meg tshoot... de mintha a CLI már nem lenne annyira fókuszban. Érdekes lenne tapasztalatot olvasni valahol erről, de még egy darabig nem lesznek lab vizsgák.
-
ezt a reread-et meg kellett volna játszanom mert a harmadik, negyedik attempt-nél 90%-os labort csináltam a kimenetek és a pontok alapján (én ennyit számoltam, mert egyeztek a kimenetek az elvárttal illetve egyértelműen úgy működtek a dolgok, ahogy elvárták) de nem adták meg. a TS meg a diag PASS volt. Értetlenül álltam a kapott százalékok előtt. abszolút nem volt reális. Viszont annyi horrort olvastam erről a reread-ről nyáron amikor aktuális lett volna, hogy hagytam az egészet. Most már az egész ccie vonalat hagyom a francba, sőt ha tehetném az egész cisco-t meg network-inget hagynám a francba annyira elment a kedvem az egésztől / vagy csak kiégtem. Már a Cisco sem az ami régen... soha nem volt bugmentes, de ez a rengeteg ipari hulladék enterprise termék ami mostanában piacon van, az szégyen. Tudom, nincs jobb... (?)
-
válasz
soma314 #14516 üzenetére
Pont ugyan így voltam én is júniusban. Pont ez történt velem is. Most pár hétre engedd el az egészet, aztán vissza fog térni a lelkesedés. Újra neki fogsz kezdeni, és máshogy fogod már látni az egészet.
"nem azért vagyunk erősek, mert soha nem bukunk el, hanem mert mindig felállunk." - vagy valami ilyesmi. -
ja még1, az általam favorizált és eddig bugmentesen működő eve-ng a héten azért jól megszívatott...
IOS XRv esetén összekeverednek a konfigok... nem hittem el, hogy ilyen van. Egy új topológiában az XRv routerek egy másik lab, már nem futó XRv routereinek konfigjaival jöttek fel. Nem kicsit idegesítő volt ez a gyakorlások közepette, amikor egy ilyen router kb 4 percig bootol, és van belőle 6-8 db egy topológiában...
Szóval a VIRL-en kívül jelenleg most nincs normális virtual környezet - legalábbis SP-hez. -
na srácok tegnap meg volt az első köröm Brüsszelben. CCIE-SP. Sajnos már a tshoot-on elcsúsztam, ezt már akkor tudtam és onnantól szétestem...elmúlt a koncentráció, ezután már az alap dolgok sem mentek simán, pedig nem volt nehéz, a konfig rész is abszolút fair volt. A diag az más tészta, az nagyon furcsa, talán az tűnt a legnehezebbnek... na mind1 jó tapasztalat volt, az biztos hogy legközelebb már nem követem el ugyanezeket a hibákat. Tegnap este persze úgy voltam vele, hogy elég volt, de most már nem szabad kiszállni... De most pihenés jön, mert az elmúlt hónapokban nem szólt másról az élet, csak erről.
Amúgy Feco ajánlotta a Micronics-et anno, mint training céget és be is vállaltam, ma ért véget a 10 hetes (10 x 1 nap) bootcamp. 2 lengyel srác tartotta, nagyon nagy tudásúak, nagyon jó workbook-ot raktak össze. 10/10.
INE-s oktatóanyagokat is vettem, Brian tudjuk hogy kocka
és nagyon jól magyaráz, de meg kell mondjam, azért kicsit csalódott vagyok. Megvettem 2 éve az SP advanced technologies-t. Alapozásnak jó volt, de közel sem érintett minden témát. Nemrég kijött az SP Lab Review course, megvettem. Jók a laborok, már több téma és mélyebben van érintve, de sajnos a videóknál csalódtam... szóval van a VPLS. Az egyik laborban Inter-AS VPLS volt a feladat. Hát a videó-ban Brian 2 mondattal elintézte a dolgot hogy mit kell csinálni. Hát egyrészt rosszul mondta, másrészt nem csak azokra kell figyelni amiket Ő mondott... Szóval pont az advanced témákra nem marad idő? A multicast is félbe lett hagyva... Pedig aztán ott van mint nézegetni. Ráfogja a virtualizált környezetre, hogy nem működik... Pedig csak a konfig volt rossz....
Gondolom ezt valami bootcamp-en vették fel egyébként és nekem az jött le hogy elcsúsztak időben ezért aztán jól félbe lett hagyva néhány fontos téma. Összességében ezért sokat lehet belőle tanulni, de csodálkozom, hogy az INE, meg Brian ezt megengedi magának.
Na mindegy, megyünk tovább. -
amúgy főleg itt a "balkánon" ez a subscription-based licenszelés nagyon nem jön be a KKV szektorban. A Cisco szépen el fogja veszteni ezt a szegmenst.
-
Ha Juniper semmiképp, akkor Aruba.
3850/2960x simán kiváltható, olcsóbban.
Nekem sem jön be ez az új licencelési politika amit a 9000-es sorozattal behoztak...A meraki is cisco és ott is subscription-based licencelés van... úgyhogy szerintem hagyd. Bár cserébe kapsz egy felhőben lévő, látványos, használható menedzsment rendszert is szóval legalább adnak valamit cserébe.
-
Hát ez így elég wtf kategória... Nem kevés sérülékenység látott napvilágot.
-
urak, aki volt már ccie lab-on: a putty-ban működik a jobbklikk-paste funkció? Illetve a kijelölésre a copy?
-
400-201 pass
éppenhogy... Durva volt. Június Brüsszel.
-
válasz
vzsolti1980 #13939 üzenetére
Először is nagy gratuláció hogy sikerült!
Másrészt nagyon köszönjük a beszámolót!A Juniper vizsgákkal kapcsolatban nekem 6, illetve 3 éve kicsit más volt a tapasztalatom, ma már lehet nem így van, de majd kiderül mert márciusban recert :/
JNCIA: kb egy CCNA szint volt emlékeim szerint amikor csináltam - 6 éveJNCIS-SP: kb CCNP-SP szint volt. Most ahogy nézem, nincs annyi topic mint 3 éve de amikor recertelnem kellett, hát eléggé izzadós volt MPLS l2 l3, bgp, TE is volt benne... Nagyon durvának éreztem, éppen hogy csak sikerült a recert.
Anno a JNCIP-t mondták a CCIE Written-nel egyenértékűnek.
Tök más a filozófiája a kérdéseknek emlékeim szerint. Sokkal életszerűbbek voltak, mint a Cisco kérdések.
Ezt megerősíti a beszámolód is. -
INE-vel kapcsolatban nekem is vegyesek az érzések... az SP anyagok mondjuk csak 80%-ban fedik le a lab-on elvártakat ami még nagyjából OK (ahhoz képest nem volt drága), illetve Brian nagyon jól magyaráz illetve frissített is néhány dolgot, mert a fórumokban sokan elkezdtek flame-lni. De csak az INE kevés sajnos. Egy alapnak rendben van, de ez alapján senki nem fog átmenni a LAB-on.
Úgyhogy most a micronics training-et nézegettem, van velük valakinek tapasztalata? Lenne egy webex-es bootcamp, szombatonként. Nem olcsó, de ha jó az instructor, sokat érne a dolog szerintem:
Adnának WB-t, nagy lab-okhoz hozzá lehetne férni, stb.
Itt van pl. Narbik Kocharians, ahogy hallom innen-onnan, Ő garancia lehet arra hogy hasznos lenne ez az egész.
A Cisco-s workbook-ok is vicc szintűek sajnos.
-
válasz
poker18g #13891 üzenetére
elsőre control plane policing-re gondoltam, de elég misztikusnak tűnik...
IPSec-ben megy a ping? A jump serverről pingetitek a PE-t, illetve a CE-t? Milyen access technológia? Van lehetőség arra, hogy közvetlenül a CE-ből pingeljétek a PE-t? Vagy fordítva?
Akkor láttam ilyet (ipsec nélkül), amikor volt metroethernet switch is az acces-ben és a ME switch-en a qos dobált. -
válasz
kowika87 #13654 üzenetére
a provider - ha nem valami sufni cégről van szó - l2/l3 mpls-en megoldja jól a pe-ce a qos-t, jó pénzért. Persze nem árt jól kitalálni és egyeztetni a class-okat.
Inkább az internet szokott a probléma lenni, mert internet fölött nincs garancia semmire és nem is vállal senki SLA-t ilyenre. A te oldaladon outputba inet irányba tudsz befolyásolni valamit, aztán ennyi. Ez nem qos. hiába csinálsz mindent jól, az internet az internet. Ha afölött tunnelezed az o365 meg kitudja milyen cloud-os forgalmakat, valószínűleg sokszor jól fog működni (ha elég vastag a cső), de sok ráhatásod nem lesz.
Pár ilyen projektben vettem már részt, az mpls-sel nem volt gond sem PE sem CE oldalon, de az internet...
Másrészt a customerek azt hiszik, ha van qos, akkor nem kell vastagabb cső. Pedig a qos csak arra van kitalálva, hogy átmeneti torlódásokat kezeljen, de ha állandóan torlódás van, akkor bizony lehet vásárolni sávszélességet. És ez fáj. És akkor jönnek a végeláthatatlan viták hogy akkor hogyan alakítsuk át a class-okat, mi a nem annyira fontos mégsem... és soha nem lesz vége. Csak akkor, ha végre ésszerűen bővítenek sávszélt. Jó projektek ezek, eltartanak egy darabig. -
válasz
kowika87 #13403 üzenetére
nagyon sok sikert!!!
Én most álltam neki újból...
Talán év végén próbálok egy labot, ha sikerül addig a written...Amúgy akit érdekel, most 200 helyett 150 dollár a VIRL.
Illetve, aki SP érintettségű: a Cisco is adott ki nemrég workbookot CCIE SP-hez, 220 dollár körül van. -
válasz
RogerP #13297 üzenetére
én olyat hallottam, hogy az ios-xe alapú controller fog eltűnni a 3650/3850-ből.
De majd később az ezekben az eszközökben lévő UADP-nek köszönhetően egy container-ben fog tudni futni "normál" airos-es WLC. Illetve nem csak a 3850-ekben, hanem a hamarosan érkező catalyst 9k-ban is. -
sziasztok,
eve-ng-t használ valaki amd ryzen cpu-val? Hiába van bekapcsolva az AMD-V, nálam nem látja ezt a feature-t...
-
úgy néz ki sikerült importálni mindent elsőre eve-ng-be, nem hittem volna hogy ilyen sima lesz. Van működő virtual switch is
Eddig jó. -
válasz
FecoGee #12643 üzenetére
Hát nem tudom még, most megyek pihenni egy kicsit aztán 1 hét múlva eldöntöm hogy mi lesz. A ccnp papírokat megújítottam egy sp edge vizsgával tegnap most ez volt a legfontosabb. Szakadék a különbség egyébként egy p meg egy e vizsga között... Hihetetlen. Dehát ezért ér sokat, nomeg nem azért csináljuk mert könnyű, hanem azért mert nehéz
-
Ma CCIE-SP Written: Fail. 768 pont, 821 kellett volna.
Az első vizsgám 10+ év alatt ami fail.Mivel fontos a hosszabbítás, most majd egy P-s vizsgát megcsinálok, erre meg majd visszatérek később. Nagyot csalódtam így összességében magamban is meg úgy általában ebben a vizsgában. Nagyon kevés real life, sok csak lexikális tudás, sok elvetemült kérdés, amit válaszokkal 3 átolvasás után sem lehet pontosan érteni... Az idő sem túl sok a kérdések komplexitását figyelembe véve. Pedig tudok angolul....
A készülés 3-4 hónapja tartott (igazából lab-ra gyakoroltam), az INE-s CCIE workbook + ATC videók alapján (ez kb 70%-ban fedte le az anyagot, de nem terjedt ki minden apró részletre), illetve Nicolas Russo workbook-ját használtam, ami bár 3000 oldal, mégsem tartalmaz mindent ami ehhez kellett volna.
Biztos volt néhány alap dolog is amit sietség miatt elnéztem és nem jól válaszoltam meg, úgyhogy így összességében reális sajnos az eredmény. Reménykedtem hogy a határon leszek de nem jött be.
Mindenki kösse fel a gatyáját aki erre adja a fejét, mert végtelen időt el lehet tölteni a felkészüléssel és akkor sem biztos hogy a szerencse az ember mellé áll. -
válasz
FecoGee #12084 üzenetére
hát a v4 WB nagyon jó, csak sajnos nem teljes. Brian nagyon jól magyaráz, a feladatok is rendben vannak, de sajnos nincs full scale lab... Azt ígérték, hogy frissítik majd a v4-et, de hónapok óta nem történik semmi. Pedig még lenne téma amiről nem ártana video és feladatok mellé. Főleg a multicast van eléggé elfelejtve úgy látom.
Megvan a v3-as WB is, azt még nem néztem át, elvileg abban van full scale lab. Majd sort kerítek arra is.
Karácsony alkalmából adott az INE 50db tokent rack bérléshez, de elnézve a topológiát meg az eszközöket, semmivel sem több mint amit unetlab-ban is össze lehet rakni.
Igaz, az itthoni unetlab-ban nem szabad mindenhol CSR-t használni (3G RAM / router), legtöbbször elég egy sima 7200-es spservices image-el (256-384MB RAM). Az INE-nél meg mindenhol CSR van... Felesleges memóriapazarlás. -
válasz
FecoGee #12065 üzenetére
lassan BUEK mindenkinek.
2016: szakmailag OK. Volt sok siker.
2017 terv: ccie-sp irasbeli februarig. Huzos lesz. Aztan lab valamikor... na az meg huzosabb lesz. Csak legyen ido felkeszulni... melo utan estenkent mar 3-4 ora tanulas (lab/stream/olvasas) utan teljesen lemerul az ember... huzos ez igy. Ha nyernek a lotton akkor mehetne a napi 12 ora, de igy... -
apropó: ccie-sp written-en volt mostanában valaki? Úgy hallottam elég nagy szívás (mint minden ccie written mostanában). Az SDN vajon mennyire hangsúlyos?
Kicsit túl nagy a hype -szerintem- SDN témakörben.
Nem tudom ki emlékszik a cisco "kiváló" termékére, az ISC-re (korábban VPNSC). Az volt a duma régen, hogy ez kivált egy CCIE-t.Hát, hogy azzal mennyi szívás volt. 1-2 task-ra OK volt, pl. ha nem volt dinamikus routing, meg pl TDM-ből migráltál Ethernetre... De a többi... Az SDN lesz az új ISC?
Ez is el fog tűnni?
-
válasz
TommyNagz #11742 üzenetére
csak becsapod magad ha dumpolsz. Egy interjún nagyon hamar kiderül ha valaki "papír mérnök". Az nem gond ha nem tudsz valamit, de látszódjon hogy a mélyére akarsz látni és valahogy értelmesen akarod megfogni a problémát. Aki papír, az elvérzik ezen.
Interjúztattam már CCNP-t, hát nagyon hamar kiderült hogy csak papíron CCNP az ember és 2-3 kérdés után már én éreztem kellemetlenül magam. Ez sokkal nagyobb baj és inkább az kerül ilyenkor kiválasztásra aki lehet hogy papír nélküli, de érti, vagy legalábbis érteni akarja a témát.
Inkább toljál bele időt és gyakorolj, egy CCNA-t simán meg lehet csinálni 1 hónap alatt 0-ról ha tényleg meg van benned az akarat.
Sok sikert. -
Sziasztok, egy VSS kérdés lenne: 2 c6k doboz, sso, 1-1 supervisor.
Mi történik az SVI-kkel amikor switchover van?
Az OK, hogy a layer2 infók szinkronizálódnak a supervisorok között, illetve az SSO-aware processek is szinkronziálódnak.
A control plane viszont alapesetben újra kell hogy építse pl routing táblát (azután meg cef-et). A dinamikus routing processek (pl eigrp és ospf) is resetelődnek by default.
De ezekkel a connected SVI IF-ekkel mi történik? -
válasz
Cyber_Bird #11060 üzenetére
És ha nincs mákod a projekteknél console se lesz csak Excel táblák tömege...
-
Akit érdekel, az INE-nél ezen a hétvégén 25% kedvezmény van mindenre a "FIREWORKS25" kuponkód használatával.
-
válasz
Cyber_Bird #10275 üzenetére
ez még kapcsolódik talán:
https://tools.cisco.com/bugsearch/bug/CSCux22229/?referring_site=bugquickviewredirWhen multiple bundles are configured on the MOD card and MPA OIR will be performed, some of the bundle members may stuck in the "Bundle is in the process of being replicated to this location" state.
Bár nálad gondolom nem volt OIR, de a root cause lehet ugyanaz. Valami alacsony szintű belső működés okozza, ami a cisco szerint feature.
-
wireless lab gns3-ban:
https://community.gns3.com/community/forum/blog/2014/11/21/install-gns12-and-asa842-by-poxximus
CCNP-ig elég. -
A feladat takarékoskodásra is nevel.
van egy /24-es subneted, amit 2db különálló LAN címzésére kell felhasználnod. A LAN-oknak különböző ip subneteknek kell lenniük, de bele kell férjenek az 1db /24-be.
Ha azt mondod, hogy legyen 2db /25 (255.255.255.128), az egy jó megoldás technikalag, viszont túl sokat pazarolsz, mert ebben az esetben akár 126db hostra is elegendő subnetenként a felhasználható IP cím. Feleslegesen elpazarolnál egy teljes /24-et 90db host miatt. Ha még bejönne egy LAN-C is, annak már nem tudnál subnetet adni ebből a /24-ből. Privát címzésnél nem annyira érdekes a dolog, de pl publikus IP-knél már nagyon ki kell centizni hogy ki mennyi címet kap.
A feladatban sokkal kevesebb hostnak kell cím, ezért olyan hosszúságú maszkot kell választanod ( /26), aminél ha eggyel kisebbet választanál (/27), akkor már nem férne bele a megadott host számbocs most ezt hirtelen így tudtam megfogalmazni
A /26 (255.255.255.192) teljesen megfelel, mert max 62db host fér bele, de az ennél eggyel kisebb subnetbe (pl /27) már nem férne bele 40 vagy 50 host. -
válasz
FecoGee #9435 üzenetére
CCNP Wireless-hez szerintem nem elég egy vWLC, mert asszem nem tud local mode-ot csak flexconnectet.
És rendes fizikai AP-k is kellenek, mert abból nincs virtuális. Aztán nem árt egy ISE (ebből jó a virtual).
Aztán olyan WLC is kellene szerintem amin ios-xe fut (pl 3650/3850-be integrált), nem pedig a hagyományos AirOS (2504, 5508, 5520-as WLC-k ezt használják). Elég nagy különbségek vannak a 2 wlc szoftver között. -
válasz
suomalainen #8839 üzenetére
2.5g RAM / Router. A cpu manapság már nem annyira fontos mint pár éve. (egy alap i3 is elég lehet.)
-
a vMX-el kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Létezik ebből valamilyen demo verzió otthoni/tanulási célra? A Juniper oldalán elég kevés az infó erről.
Ami durva benne, hogy a forwarding engine-t is emulálja egy virtuális gépben, tehát a platform specifikus featurek is gyakorolhatók (qos, vpls, switching, stb).
Ha ezt meg tudná csinálni a cisco is az XRv-ben, az maga lenne a kánaán. -
a "sima" 3750 tud xconnectet? nem metroethernetes switchek kiváltsága ez?
-
na én is megosztom hogy gns3-ban mit sikerült összehozni eddig:
- 4db ios-xr - P, PE, RR role (5.2.0 demo license) - 2G RAM / node
- 2db csr1000v - PE role (ios-xe 3.14 demo license) 3G RAM / node
- 3db iou L3 - CE
- 3db iou L2 - SWKár, hogy az L2 feature-k csak control plane szinten működnek az xr-ben... vpls-t be lehet konfigolni, up is lesz minden, de 1 db packet sem megy át. Nem bug, feature. Gyakorolni azért lehet vele a konfigot.
A csr1000v-t még nem teszteltem le teljesen, az elvileg már elég sokat tud. -
Igen, cert guide nincs, de azért össze lehet szedni az infókat az EDGE + CORE vizsgákhoz. pl a cisco press-es MPLS Fundamentals (elmélethez) könyv nagyon jó, illetve még a szintén cisco press-es IOS-XR Fundamentals (elmélet + konfig).
Ezeken kívül config guide-ok, white paper-ek.
Ennyi elég az IOS-XR specifikus tesztekhez.gns3-ban 1 xr kb 5 perc alatt bootol be, az iou meg 5-10 mp.
Úgy emlékszem, hogy a fizikai asr9k-k vagy CRS-ek sokáig bootolnak ugyan, de azért nincs az 30 perc. 10-15 max. a CRS lehet kicsit több.
Jó vasak ezek, de azért core-ba én még mindig juniper MX-eket tennék. -
kíváncsi vagyok a tapasztalataidra, majd plz oszd meg velünk.
Én eddig SP track-en voltam, most inkább enterprise, viszont az SP érdekel a legjobban. Úgyhogy most csak úgy hobbiból szórakozom a virtuális labokkal ha éppen van időm. Van pár dolog, amit élesben nem volt lehetőség implementálni, ezeket próbálnám ki ha egyszer működni fog.
Valóban, nexus az nincs, de nálam ez nem is scope.
A CCNP-SP amúgy a CCIP-hez képest nagyon jó, nagyon kellett már egy ilyen frissítés...
-
egy gns3 + virtualbox + demo ios xrv image-el jobban jársz szerintem. 2G Ram elég 1db routernek. Erről a VIRL-ről sok jót nem hallottam még. 1 év múlva talán érdemes lesz újra ránézni.
Az is igaz persze, hogy a gns3-as verzióval is van szívás egyelőre, de legalább ingyen van
Most egy ios xr core MPLS + l2 és l3 iou instance-okból álló labot rakok össze, de nem mondom hogy gyorsan megy.
Lehet, hogy vmware-el jobb lenne. -
sziasztok!
elsőként szólok hozzá, de már régóta olvasgatok.
Az ASR témához: az én tapasztalatom szerint igen jó széria ez, persze az kivédhetetlen, hogy egynéhány példány hardverhiba miatt néhány hónap után eldobja magát...
Mi ezeket (1001, 1002, 1006 ESP10, ESP20) használjuk MPLS PE-ként és ipsec termináló customer central routerként is, különösebb gond nélkül.Arra azért nem árt figyelni, hogy a sima asr1001, bár ESP5 van benne, az alap licensz csak 2,5Gbps throughputot biztosít (az ipsec pedig 1G csak). Licensz vásárlással lehet 5G-t áthajtani rajta. Az IPSec teljesítmény pedig valahogy úgy alakul, hogy:
ESP5: 1.8G ipsec
ESP10: 4G ipsec
ESP20: 7G ipsecBővebben:
http://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/routers/asr-1000-series-aggregation-services-routers/data_sheet_c78-450070.htmlüdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- PH! aranyköpések
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Path of Exile (ARPG)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen egeret válasszak?
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest