- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #32152 üzenetére
Igen, de ezzel is igazoljuk azt, hogy mit szeretnénk csinálni, mi a felhozatal és mennyire hülyeség, hogy tájfotóra ez, portréra meg az kell, mert van igazolványkép ami portré, meg a lovasportré is portré, meg néha az a kreténkedés is, amit mi csinálunk :-P És nincs olyan szabály, amit alap axiómaként nyomatnak és prüszkölnek rá. Baromi tág határok közt mozog minden.
Ugyanez a fámról, csináltam pár képet 50-200mm közt, de csak a 7mm-es jött be. Másnak meg lehet nem. Ez volt 50mm-en:
Vagy ez:
És 7mm-es szerelem, de most ez a bajom, hogy ha minden dőlborulgörbül, csak akkor jó :-D Ugyanabból a szögből:
Színe kicsit más, így is nehéz volt, mert 2 gép csavarta a sorozatos expót és mellette volt egy másik fa, ott rohangáltam obicserélgetve a 6 perces napfelkeltében és persze a 7mm-es elöl van, vagy a 135mm-es volt messzebb, valami mindig akadék volt saját magamnak. De el vagyok, megérte ennyit autózni.
Szóval kinek merre. Mindenre van példám és ellenkezésem is
-
theporcupine
tag
válasz
inf3rno #31730 üzenetére
GDPR egy elég érdekes téma. Hogy akkor a streetfotó hol van, mivel az elvileg művészi tevékenység. De magyaroknak, ha pénzt keres vele, legalább adószámos magánszemélynek kell lenni, bár az még nem vállalkozás. Ha csak natúr kiállítja, akkor csak egy magánszemély, művész. Az, hogy esetleg mellette van vállalkozása, amit pont fotózás, nem számít. Szóval, nem kellene, hogy GDPR alá tartozzon, de ehhez már jogászkodni kell.
Egyébként is az a szép, hogy a törvények soha nem adnak teljes tiszta megoldást, (rossznyelvek szerint azért, hogy az ügyvédeknek is legyen munkája).
A visszavonja a hozzájárulását is egy érdekes kategória, mert talán megteheti (a kép már nem lehet meg nem történt), de én meg kártérítést kérhetek tőle, szerintem, ebben az esetben. Igaz, ezt praktikus lehet a "modellszerződésben" rögzíteni. -
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31727 üzenetére
Azért arra is kíváncsi lennék, hogy akik fotós suliba mennek azok hány ezreléke kalózkodik az utcán, mert nem az a tipikus pénzkereseti műfaj.
Teljesen más specifikus, de az is jogos, hogy iszonyat technikai körítéssel jár az egész. Aztán meddig menjenek el a suliban? Én rá vagyok pistulva az éjszakai égboltra, ennek kapcsán szoktam emlegetni, hogy tele vagyok kék órát, arany órát számoló alkalmazásokkal, napfelkelte és lemente színtúgy alap, amik szintén kellenek egy sima fotósnak is. De Hold járása, ahhoz képest mikor van tele a hol, mennyire fogy, ahhoz képest merre áll a tejút mikor a hold lemegy a horizont alá? Ismét keskeny szelete. Ha nem tudja akkor olyan baj nem éri, mint egy esetleges adatvédelmi incidensnél, de meddig menjünk el a fotós sulival?
Kezdő ismerősök még azzal is bajban vannak, hogy könyvtárszerkezet, megabyte, miképpen érdemes kicsinyíteni, mailban küldeni, milyen albumban osszák meg a képeket, adatmentés, biztonság és ezek kérdésköre, amik nekem a kisujjamban vannak. Más meg naponta meglepődik, hogy valamelyik nézegető a RAWba beágyazott JPGet mutatja, meg hasonlók.
Abban is van valami, hogy ha külföldi könyvet olvas vagy anyagot néz róla, akkor ezekről a sztrítes dolgokrül nincs szó, mert másképp működik, meg abban is, hogy ha valakit érdekel akkor 1 percen belül idehaza is találkozik a szabályokkal. Én kezdő csoportba linkelni szoktam Völgyi Attila írásait, mellé meg szívás mikor fotósok is hülyeséget állítanak, aztán max. toppant a lábával, hogy ne ugráljak így van és kész én egy senki vagyok hozzá képest.
Linkelhetsz bármit, most éppen mellékszálként az mp3 letöltésbe mentem bele, előtte meg a Mikrosat tulaja volt gyagya pont ebben a vállalkozós témában, aminél az volt az érv, hogy X éve ebben dolgozik és tudja, nem kötelező OKJ meg egyéb a fotós vállalkozáshoz. Addig jutott, hogy hirtelen felindulásból előadást/oktatást szervezett volna, míg pár nálam nagyobb névvel rendelkező MTI meg egyéb fotós helyre nem tette a száját, hogy hát mégsem beszélek én akkora hülyeséget. Nehéz ügy.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
inf3rno #31658 üzenetére
Gyorsan vidd el! Szerintem ideális kezdő szett, ami nagyon jó árban is van.
A váz és az obi is inkább 120 körül szokott menni.
A G80 egy modern, korrekt minőségű, fotóra és videóra is tök jól használható váz, a 14-140 meg egy kiváló mindenes obi. Használod, aztán majd meglátod, merre kellene fejleszteni, nagylátók, telék, vagy fényerős fixek irányába, vagy esetleg komolyabb vázak felé.
Ha meg nem jön be, akkor nagy eséllyel ugyanennyiért, vagy minimális bukóval el tudod majd adni pár hónap múlva is.
Jahno: Ennyi.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31658 üzenetére
D3500 nikon belefér újonnan, sokkal jott ötletem nincs, vagy használt Oly E-M5-II és környéke, ahhoz aztán lehet obit gyűjteni, majd obikhoz egyre jobb vázat és akkor feneketlen kút, öntheted a pénzt :-D Mert tükröset nem vennék és ennyire kretén a piac, Fujiból vannak jó cuccok, amik műszakilag jók, de öregebbek és sem kijathatós kijelző, sem semmi. Ezek is szempontok lehetnek. Valami X-T1 is 100+ezer, az már egész értelmes darab, de obikkal el lehet tévelegni rendesen.
Most láttam G7et 14-140 kitobival 200k alatt és akkor jut tartozékokra. Nem a legvilágbajnokabb gép, de ki tudod találni, hogy mire van szükséged, mit szeretnél, mert úgyis mindig mindenki feladja és baszik fotózni vagy tanulni. Kezelése jó, fogása jó, pont nem túl kicsi sem nem nagy.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31656 üzenetére
Hááát, minden is, kérdés a keret. Meg egyéni szubjektív izé, meg persze attól függ milyen obik vannak a haverodnak, amit el lehet tarhálni.
Én Pana buzi vagyok, az összes hátrányával együtt, Fuji is van odahaza, ahhoz azért obipark elég drága bír lenni és a váz sem éppen occsó. Sonynak az új APSC cucca tetszik, de kitben 600ezer+ :-D
Alap MILCekből Canikont biztos nem vennék, azok nekem nagyon betegesnek tűnnek, több gyártó jó ár év fejlesztési előnyben volt. Új szériát meg már csakazértsem és olyan árfekvésben főleg nem az én szintem...
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31654 üzenetére
Csillagok, hold járása, tejút állása és hasonlók is így vannak, vagy éppen a mikor hol kel fel a nap....
Használton érdemes, sokan nekilódulnak, néhányan sokat is költenek rá, aztán pár év után rájönnek, hogy semmit nem csináltak mert ahhoz meg kell mozdulni és tanulni. Ismerősöknek most 1-4ezer expós gépeket is találtam, az a nem semmi.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31651 üzenetére
Na, itt van, hogy melyik fajta köd, mert egyik az szmog-szerű és a légszennyezettséghez meg a lebegő részecskékhez van jobban köze. Ha csak nyirkos, párás, akkor az megint más. Áááá, mennyi vacak alternatív ismerettel jár a fotózás...
És simán ilyen, még egyszerű autópályán is futhatsz ködfoltokba, vagy melletted látod az út túloldalán összeállva.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31650 üzenetére
Jégmadarat mindenki így csinálja, előre elég nehéz lenne fókuszálni, hogy hova csap le. Max. annyi, hogy leszállóág kell, akkor tudod, hogy oda száll le, onnan várhatóan merrefelé csap be és akkor két géppel.
Fa is csak teszt kép, no de miképpen készült és volt-e köd? Most úgy kompletten a fákkal és villanyoszlopokkal van agyi problémám. Jövőre kiheverem. Talán
Ezt pld. Google műholdképen találtam, hogy talán jó lehet és jó irányba áll, nyáron ilyesmikre jó, télen meg kopaszon, aztán haversráccal elmentünk megnézni. És tényleg ott volt
Mert a térképen már nehezen látszódik, hogy mennyi felhőnél mennyire világít bele a város.
-
ph_5.5
aktív tag
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
inf3rno #31636 üzenetére
A fotózás a kompozíción és pár dolgon túl sima "matematika".
Ha egy égbolt (tejút) helyes exponáláshoz pl a következő értékekre van szükség:
ISO 100 30 sec F 2.8, akkor mennyi az esély arra hogy csillagfényes este nulla holdnál ilyen fényviszonyokat láthatunk a talajon? Ugyanis ha telihold van, akkor ilyen csillagképed.
Illetve ha ekkora élességi tartományod van ennél a látószögnél akkor milyen rekeszre is lesz szükséged? Plusz ha a földet ezzel a látószöggel készíted el akkor az égbolt látószöge azonos kell hogy legyen. Mármint ha ez egy expo lenne...
Rákeresel a tejút (milky way) kifejezésre (és nem a csokira) akkor látszik hogy ott ha ennyi látszik a csillagokból akkor nagyon nagy látószöget használ a fotós és teljesen más a földfelszín látványa. Illetve konkrétan 1 eypoból készült fotóknál ha a tejút helyesen exponált, a föld még mindig sötét... Ugyanis brutál fényérték eltérés van a két terület között.
A konkrét fotó két expo, és utómunkával húzta rá a tájképre a csillagos eget. Annyira reális mint csillagos égbolt fotóján a telihold képe tökéletesen kiexponálva... -
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31632 üzenetére
Ebből sokára sem lesz beszámolás, mert 2 éve csak gondolkozom rajta
Jó munkához idő kell na, ennek meg nekiállni, ááááá, faszom.
Tavasszal próbálkozom, hogy valami deszkás park környékén leállok dumálni az ottaniakkal és adhoc vagy tervezünk valamit. Addig bénázok, de akár jó is lehetne, szomszéd gyereknek csináltam bicajos profilképet, annak elment, 10 évesen még nincsenek nagy igények:
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31630 üzenetére
Névjegyen nincs körítés és nem érti, hogy mi merre. Valami több csak kellene, olvassa el ott helyben és keltse fel az érdekalődést annyira, hogy tegye el és odahaza nézte meg a linket.
Ezt nem tudom kitalálni. Marketingesek meg leszophatnak, fele csak nagyszájú kókler, oszt nyomják a sok követőt megmozgató posztot Facén, hogy írd ide milyen színű az ég és akkor de jó lesz, majd 8millióan aláírják, hogy én tudóóóóóm kéééééééééék.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31625 üzenetére
"odajött egy csaj, hogy lefotózna hátulról, "
Gondolkoztam azon, hogy írok valami nyomtatott szöveget, néhány referencia és leírás, hogy nem vagyok túl tolakodó meg semmi egyéb szándék, nézze meg itt egy link, gondolkozzon el rajta, ha érdekli akkor jelentkezzen és kiosztom a villamoson, vagy csak úgy utcán vagy valami ahol érdekesebb kinézetű pógárt látok, de még emésztem a gondolatot.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31625 üzenetére
" Szerezned kell " Ez volt a kérdés :-D Igen, jöttek itt is, hogy ismerős, munkatársak, blábláblá. Nem, olyan nincs. Vagy nem érti, nem hadra fogható, ésvagy. Egy rokon csajszival néha csináltam dolgokat, de kb. ennyi, munkában találkozom a recepcióssal és 3 kollégával, de kb. ennyi. Kapálóztam itt-ott, majd folytatom, csak a kezdet nehéz ugye :-P
Néhány akad, ami szerintem nem túl szar, meg van ilyenolyan is, csak sok év alatt ez nem túl mérvadó mennyiség:
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31623 üzenetére
Én bedobtam a szakcsoportba kérdéskörnek, de csak pár értelmezhetetlen megkeresést kaptam, meg elment a sztori teljesen más irányokba. Egy pro modell közvetítős jelentkezett, szarrábonyolított feltételekkel, csak a kérdésemre nem válaszolt, hogy mik a lehetőségek, aztán valaki kiajánlotta a barátnőjét, a tervezett dátumig semmi nem derült ki, kérdésre nem válaszolt, majd vártam +1 hónapot, rákérdeztem, jajj nyaral, modell sem ér rá, blábláblá, de az én kurva anyám volt, hogy ennyit vártam. Én meg csak a koncepcióra vártam :-)
Igen, elvileg lehet, gyakorlatilag meg falak és titkolózás van mindenfelé, meg komolytalan dolgok.
Ezt a kérdést dobtam be, csak kár, hogy sok poszt törölve lett, mert szerintem tanulságos volt:
"Helló!
Szokott valaki ügynökségtől kérni modelleket?Merre induljak el, ha ilyesmi gondolatom támadt és kellene pár alany ilyen-olyan projekthez? Googlénak elsőre nem esnék neki, mert biztos beletenyerelek az első 20ba, akik csak nagyban és hosszabb távú filmes castingolásban utaznak, ezért kérdezmém itt, mert szerintem mindent is láttatok. Aztán ha nem jutok előbbre, akkor párat véletletszerű algoritmus alapján felkeresek.Nyilván sejtem, hogy az árazás a szakértés/kivitel/tudás projekt minőségi mennyiségétől és sok más szorzótól is függ, de mire számítsak az átlag piacon, ha akár kezdő kategóriás, még szárnypróbálgatós modell is jó lehet (elvégre a minimális referenciáim alapján én sem vagyok az a nagy király) mert nem a Life magazin címlapképét tervezném megoldani, hanem átlagos utcai/külvárosi pár órás örömfotózkodás, tanulás, gyakorlatozás a célom?"
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31621 üzenetére
Volt az nyilvánosan is, csak ez akadt kézre. Az jogos, hogy az ilyen magamutogatós ész nélkül osztós fotósok is csak akkor háborodnak fel, ha negatív a kritika, míg leányzó felől dől a nyál, addig nem számít.
Írtam is Neki néha, hogy ha már alany van (nekem ez jön össze nehezen) akkor legalább világítás, korrekcció, vagy több fény, vagy +záridő, mert rossz nézni. Valamit mellédumált, hogy izébizé, aztán maradtunk ennyiben.
Jó, hobbi, meg amatőr, de legyen már egy szint, XY fotós név alatt ez elfogadhatatlan.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31616 üzenetére
Hát nem szokták. Ismerősök is sorban futnak bele. Éppen ezt írtam, kirak 30 referencia képet, amik sikerültek, aztán egy átadott anyaggal meg a szívás megy. Esküvős fotósból pld. alig találtam olyat, aki egy komplett átadott sorozatot hajlandó volt megmutatni. Na, azok világbajnok fotósok és mégsem mindig megy olyan jól a sorsuk.
-
szazbolha
addikt
válasz
inf3rno #31616 üzenetére
Egyetértek. 20 éve is hasonló gondok voltak, most kb. ugyanott tartunk, bár most csak netes véleményekből tudok erre következtetni. A kutyaütők és a lelkes amatőr-szerűségek szerintem nem maradtak a pályán akkor sem, most sem fognak.. De ez a harc vagy gond legyen azoké akik pénzt keresnek fotózással.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Friss videón az Industria II
- Windows 11
- Viccrovat
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Elemlámpa, zseblámpa
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest