- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
N3urotic
csendes tag
válasz
LLKobe #39243 üzenetére
Az alaplapon a legújabb bios van fent. Igaz, hogy az is már 4 éves, de azóta nem jött újabb. A videokártyán is frissítettem a firmware-t.
Egyébként nem értem mi okozhatja a problémát, mert van hogy órákig semmi gond nincs. Máskor meg állandóan szétesik ugyanaz a játék és tele lesz textúra hibával meg villódzással. De van, hogy csak egy egyszerű alt+tabltól megfekszik. Afterburnerrel is loggoltam, hogy mi történik és semmi furát nem vettem észre. Annyi, hogy valamiért stabilabb kicsit a kártya ha még 60 fok előtt maxra tekerem a ventiket és igyekszem 70 fok környékén tartani. De mostanában már úgy tűnik ez sem sokat segít rajta.
-
Hunork
veterán
válasz
LLKobe #38416 üzenetére
Egy nappal előtte derült ki, hogy nincs MSI, hanem helyette van Asus plusz Adidas magyar focimez.
Plusz 3 év gari ugyebár. (ja, 98k volt így, és lejött belőle a GTX960 beszámítás is) ) De nem rossz, majd az Afterburner-rel beállítom a saját kis grafomat.
Szerintem nagyon magabiztosak voltak Asusnál, hogy ilyen későn kapcsolnak be a ventik, és egy, kettő, és full load-nál három. De még soha nem volt ilyen szép egyetlen játék sem, sőt, a TV-n is szebb az asztal.
A BF4 Mantle módban meg na!
-
Semin
őstag
válasz
LLKobe #38027 üzenetére
Sziasztok!
A saját tapasztalatommal is csak az tudom alátámasztani, hogy a probléma a felhalmozódó meleg levegő.
(Az alaplap hőmérséklete egyébként vagányul mutatja mennyi hő rekedt meg a házban)Bitfenix Prodigy házam van(Mini-ITX) , és ki kellett próbálnom 1-2 hűtési megoldást, mire elértem a célom.
A kártya akkor hűt hatékonyan ha a ventilátor nem tudja másodszor is visszaszívni azt a meleg levegőt,
amit már felfűtött. Nekem 390 XFX DD Black kártyám van (le a kalappal a hűtése előtt csak ajánlani tudom),
és nem érezte jól magát, amíg nem csináltam "negative pressure-t".Jelenleg csak az ARCTIC 240 viszi a házba a levegőt (Frontban), minden más kifelé fúj (2Top+1Back)
Nyilván a rendszerben nincs vákum, a hiányzó levegőmennyiség a oldallap szellőzőin jut be, egyenest a kártyára (a fekvő alaplap miatt álló kártyám van). Viszont minden hő azonnal távozik.
Most 74C körül áll meg a kártya tartós terhelés után.(Eredetileg 82C körül mozgott)
-
válasz
LLKobe #38033 üzenetére
En egy ilyet vettem ra : Alphacool
Ez nem full cover , csak a gput huti viz, a tobbi reszevel csak az nagy hutoborda erintkezik.FC blokkot idehaza nem talaltam ,kulfoldrol meg nem akartam rendelni.
GPU max 68fokig ment eddig ,VRM 75-77 ig tobb ora jatek utan , de raktam a borda ele egy 600rpmes ventit igy most 65fokon megall a VRM is.
igy nez ki -
teko99
tag
válasz
LLKobe #37855 üzenetére
Próbálok mindent leírni ami hibák eddíg jelentkeztek,csak nem sikerül egy hsz-be belezsúfolnom.
Figyelek,próbálom az általatok leírt módszereket kipróbálni mivel az a szándèkom hogy jó legyen a gèp.
Haveri körbe nemigen van akinek combosabb gèpe van ès majd tesztelgetek..
Tápcsere tuti lesz,ha megoldja ha nem. Ha nem, akkor jövök mèg sírni úgyis..Nem vagyok OC király,de hamár tuning kártya akkor kipróbálok ezt azt,de ahogy olvastad ezsem sikerült de nemis bánom..
-
Picco
addikt
válasz
LLKobe #37342 üzenetére
nincs valami uber agressziv ventiprofil beallitva valamilyen programban? (pl afterburner)
Nekem kifejezetten rosszul szellozo hazam, ref 290-em van es bar terheles alatt 90 fok korul szokott tanyazni de 50% fole csak akkor megy a venti ha sajat ventiprofilt hasznalok.mod: oke, kivancsisagbol feltoltam 100ra AB-ben par masodpercre...nem hallok a bal fulemre, a sotetito fuggonyt meg majd kitolta az ablakon es a kemenyfa asztalom beleremegett ahogy a venti felporgott.
-
Habugi
addikt
válasz
LLKobe #36890 üzenetére
Tegnap úgy vetődtem rá a 16.3-ra mint gyöngytyúk arra a bizonyosra amikor olvastam hogy belekerült ez az opció. Kíváncsi voltam hogyan sikerült, szóval a tesztelése idejére ment a PP.
Ahogy írod is, sokkal kisebb mértékben, kevésbé dinamikusan szabályozza az órajelet de azért még piszkálja, ami pedig egyenesen zavaró, mint azt a PH-s cikk topicjában páran kitárgyaltuk az-az, hogy amennyiben a Power Efficiency ki van kapcsolva, addig oké hogy játékokban észrevehetően jobb, viszont asztalon/2D-ben, pl böngészés közben is nem ritkán 1Ghz-re tolja a GPU-t.
Szóval elkezdtek dolgozni rajta ami szuper de nálam egyelőre maradt bekapcsolva mert olyankor nem megy 300 fölé 2D-ben tök feleslegesen, játék esetén pedig lásd a tegnap linkelt videó..
(#36889) robertosz91:
(#36901) Runner_fxr:
Nem feltétlen a te sarad/user error, lásd fentebb, kvázi ha úgy tesztelted hogy 16.3 volt fent kikapcsolt power effel akkor simán elképzelhető hogy sikerült resetelned csak mivel ment mellette böngésző vagy egyéb, így nem állt vissza 2D-ben 300ra mert most már ezt is/ilyenkor dinamikusan kezeli.
Egyéb esetben lehet még Win10 (
) vagy softveres fétis eredménye is..
-
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
válasz
LLKobe #36853 üzenetére
Már írtam lejjebb is, hogy miben különbözik biztosan. Ez a különbség rádadásul igencsak tetszik. A 290-390 teljesítménybeli különbsége azonos órajeleken csak 1-2 % tehát az nem mérvadó. Meg persze remélem, hogy pl egy 290/X-est olcsóbban kapok meg használtan, mint egy 390-est újonnan...
Mert ha már 390-est veszek, akkor abból már újat veszek. Szóval nem a kártya nevét nézem.
@ricinus13 : igen, arról az ötletről már én is letettem inkább.
-
Raggie
őstag
válasz
LLKobe #36850 üzenetére
Nem ragaszkodom, csak ha lehet akkor olyat szeretnék. Még úgyis van pár hetem mire vásárolni fogok, addig meg nézelődöm.
De bevallom igenis nagyon megtetszettek a vapor kártyák. Nagyon szeretem túlhúzni a VGA-imat, legalább annyit elpöcsölök az OC-val, mint utána magukkal a játékokkal
. És eddigi OC tapasztalataim alapján a VRM-ek melegedtek inkább kritikusan mint maga a GPU. Ezért különösen bejön, hogy erre is nagyon odafigyeltek a vapor-nál. Természetesen tudom/olvastam, hogy a Nitro-k VRM hűtése is igen jól sikerült, de kipróbálnék egy vapor-t ha lehet. Meghúznám a bajszát rendesen.
-
-
Lemaitre
tag
válasz
LLKobe #36791 üzenetére
Nálam ez jött ki az alap 1025Mhz-el, ugyanaz a 8.9 Min FPS
Ui: Nézegettem most egy kicsit hogy mi lehetett ez és azt vettem észre amikor rákattintasz a Benchmark elindítására akkor droppol le hirtelen ennyire az fps (a kamera hirtelen odaugrik). Ha utána többször elindítom akkor nem droppol le ennyire másodjára már nekem is a Min Fps 27,1 lett -
pcsabat
őstag
válasz
LLKobe #36778 üzenetére
az szép eredmény, még patch-ek nélkül, korábban próbáltam a witcher 3-t, akkor még azért elbírt volna némi optimalizálást a játék. Viszont hétvégén megérkezett a far cry primal is. Az állam egyszerűen sokszor leesik, mennyire gyönyörű a játék és nagyon szépen megy a 390-en. Néha beesik 50 fps alá, de jellemzően simán tartja a 60-at - very high - ultra beállításokkal, SMAA-val -. Szóval aki fél a teljesítménytől ezekkel a vga-kal, ne tegye, nyugodtan megveheti a játékot - ÉS MÉG JÓ IS -
-
-
DeckardCain
senior tag
válasz
LLKobe #36701 üzenetére
Peak power readings were taken from both HWMonitor and an APC Pro 1500 unit
A gpu-z részével és a HWmonitor részével nem nem foglalkoznék.Mondjuk inkább a hőmérséklet az érdekes. Lehet vele nyerni, de ez kártyánként változó illetve nem mindenki hajlandó ezzel ennyit foglalkozni.
[link]
Itt 390x-el nézték.Szerk: arcsi84,Apone33 Köszi az eredményeket.
Terhelve a procin a venti 800 rpm-mel megy max, játék alatt nem megy így se 50-55 fok fölé jelenleg 21-22 fokos szobában.
Zaj miatt szerintem ez nekem kimarad.. -
-
oliba
őstag
-
Habugi
addikt
válasz
LLKobe #36534 üzenetére
Tényleg passzolom, elmondás alapján valóban hasznos lehet, nálam csak egyéni becsípődés hogy kerülöm az automatic beállításokat, változókat hagy az egyenletben szemben azzal ha mindent kézzel végzek..
A Powerplay kikapcsolása szerintem tetszeni fog, ugye a Crimson hypeolva volt azzal hogy fogyasztáscsökkenés így meg úgy, szerintem belenyúltak a PP-be elég rendesen mert korábban nem próbálta ilyen "agresszíven" szabályozni az órajelet/fogyasztást (Catalyst) vagy legalábbis nekem nem rémlik.
Szóval ennek kikapcsolása csak annyi, hogy nem buzgerálja az órajelet, kihúzod ezen funkció alól a széket de ez igaz 2D/3D-re egyaránt, ezért fontos a Reset játék végeztével.
Eleve nem értem egy olyan funkció létjogosultságát, ami kvázi korlátozza hogy a GPU kifussa magát játék közben de simán elképzelhető hogy bennem van a hiba.Létezik elvileg egy Clockblocker néven futó tool is, ami dettó ezért felelős, nem hagyja hogy játék közben a Crimson/PP babrálja az órajelet de mivel nekem a MSI AB-n keresztül történő megoldás bőven elegendő így azt még sosem próbáltam. Elképzelhető hogy esetedben ha ezt az automatikus 2D/3D ventiprofil váltás használni szeretnéd MSI AB-vel akkor ez az App praktikusabb lenne az órajel "fixációhoz" mint a PP kiiktatása ugyancsak MSI Ab alól, pusztán csak a Reset okán.
Szóval érdemes kitesztelned. -
Habugi
addikt
válasz
LLKobe #36530 üzenetére
Így:
A lényeg, amikor a Powerplayt kikapcsolod elképzelhető hogy restartot fog kérni a Windows, még ha nem is OC-zod a kártyát érdemes egy kitolt TDP-s és/vagy manual ventiprofilos Profilt létrehozni, kiválasztod, játék előtt, Apply, játék közben végig fullos órajelen fog menni a 390/nem ugrál, annak végeztével pedig Reset, hogy visszaálljon Idle órajele (300/150 egy kijelző esetén), ellenkező esetben asztalon is fullon marad.
Értelemszerűen alul az "Apply overlocking at system startup" ebből kifolyólag nem az a robot amit keresünk..
-
Habugi
addikt
válasz
LLKobe #36523 üzenetére
Powerplayt kapcsold ki adott tuning és/vagy venti profil mellé (MSI AB-vel) amikor játszol, annak befejeztével pedig Reset..
Kiherélt vsync mellé egyébként állíts be neki 85-90-es FRTC értéket, mert a játék a Skyrimhez hasonlóan rosszul viseli a 100+ FPS értékeket, bugzik össze-vissza.
TTomax tanácsára a Fallout4 okán/kapcsán kezdtem el így használni, azóta vissza sem kapcsoltam, teljesen mindegy mivel játszom, Powerplay nélkül teszem.
-
N.Ferry
senior tag
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
LLKobe #36275 üzenetére
Nekem 10/10 esetben, mire bejön az asztal, felteszi a Win10 update a microsoftos, rendszerint kokany driver-t, ezert szerintem ne erőltessük, de lehet csak a netem és a gépem gyorsabb
Es sajnos-nem sajnos a Win-t sem árt cserélni, nem a VGA, hanem a VGA gyártó megváltozása miatt... de lehet brazírozni, csak semmi értelme. Itt is elég sokan futottak bele, főleg AMD->nVidia váltásnál. Aztán pár napi kínlódás után vissza a kályhához.
-
digo00
tag
válasz
LLKobe #36104 üzenetére
De lehet.Csak vidéken lakok és postán kellene elküldenem.De ha mégsem a kártyával hanem valmi beállítással van valami gáz akkor...nem tudom nem-e az energiagazdálkodási beállításoknál vagy a crimson vagy a catalist míatt csinálja.De ugyenez win 8 és 10 nél is jelentkezik a probléma.Ami még érdekes,hogy csk monitoron HDMI to VGA átalakítóval csinálja sima HDMI kábellel a tv-re kötve pedig nem.Próbáltam laptoppal az átalakítóval ott meg nem csinálja.
-
válasz
LLKobe #36064 üzenetére
Elképzelhető, hogy rosszul mértek. Ilyen órajel leeséssel még nem találkoztam régebben, vagy csak nem figyeltem.
Az igazat megvallva én soha nem tettem le a voksom egyik gyártónál se, ár/érték alapján döntöttem mindig.
Volt amikor geforce, volt amikor radeon kártyám volt. Mindegyikkel meg voltam elégedve. Persze volt egy két rossz vételem, anno még a geforce fx-et nagyon hamar lecseréltem 9600xt-re, de ez már több mint 10 éve volt.Viszont arra is emlékszem mennyire szerettem a 8800gtx-et. Most eléggé kiegyenlítődöttnek látom a két gyártót, ezért nehéz a döntés.
-
-
-
-
törölt tag
válasz
LLKobe #35886 üzenetére
ahogy már írták, kérdezz rá a tápos topikban, mert osztott 12 voltos ága van a tápodnak 18A limittel.
nálam egy alulfeszelve (-0.175V) 4ghz-re húzott i5-2500k és alulfeszelt (-87mv) r9 290x 300 watt környékén eszik vsync mellett konnektorból nézve. alulfesz nélkül bevillant 350 watt is, de nem akarom fölöslegesen izzasztani a 400 wattos tápom (bq l8 400w, 22+20A 12V ág). tudom, hogy kevés a táp, de a kártya csak nyár elejéig lesz nálam, mivel klíma nélkül nem vállalom tetőtérben. viszont még mindig jobb, mint az lc power és társai, mert vész esetén az enyém max lekapcsol, ami amúgy még nem történt meg. -
Habugi
addikt
válasz
LLKobe #35883 üzenetére
Tiszta sor de itt az emberek többsége ugyan ebben a szellemben igyekszik eljárni.., ajánlás esetén is.
Táp ügyileg részemről még mindig passz, mondanám hogy belefér de vannak ezen a fórumon egy páran akik 20x jobban értenek hozzá nálam.
Ámbátor szerintem a tápos topicban inkább érdemes érdeklődnöd efelől sem mint itt.Ennyivel tudok hozzájárulni max a kérdéshez/dilemmádhoz:
Egészségesen húzott i5 illetve szintén húzott 390X GTA V-ben, ami elég szépen dolgoztatja mindkettőt..
Pontosan méri magát a táp.
-
Habugi
addikt
válasz
LLKobe #35880 üzenetére
Mea culpa, félreértelmeztem azt hogy "XFX mellett döntöttél"..
Ez esetben vissza a kályhához: [link]
Tegnap ezt írtad:
"Hát nem könnyítitek meg a dolgom"
Mert nem igazán hagyod..
A linkelt postom két nappal ezelőtti de olyan is akadt aki korábban írta neked ezt a bizonyos hármast:Powercolor, Sapphire, MSI..
Igen, még mindig..
-
Habugi
addikt
válasz
LLKobe #35878 üzenetére
Pusztán érdekesség képen, azt hol/mikor hallottad hogy a Gigákon nincs VRM hűtés?
Tegnap eléggé rá voltál feszülve.., tudtommal VRM szenzor nincs rajtuk, olyanról nem igazán tudok hogy hiányozna a VRM hűtés.
"Viszonylag" rövid életű lenne egy ilyen dVGA, pláne hasonszőrű TDP mellett..Megjegyzem az XFX amit lerendeltél egy ideje arról híres (nem kártya hanem maga a gyártó/hűtés konstrukció..) hogy hurkapálcának sem csúfolható VRM hűtéseket alkalmaz..
Kvázi forr de legalább látod mert azokról nem spórolták le a szenzort..(#35874) Raggie:
Pont fordítva..
-
laci.csabi
tag
válasz
LLKobe #35875 üzenetére
Szerintem picit felfújod ezt a cicergés dolgot ennyire azért nem zavaró ha elő is jön, de az ÉN kártyámról nyilatkozva csak nagyon spec estekben hallottam akkor is inkább benchmarkok alatt és nem is túl sokáig. Itt fórumon olvasgatva senki nem panaszkodott, hogy nagyon ciceregnének.
-
CsonkaImo
addikt
válasz
LLKobe #35789 üzenetére
Mióta Xbox 360-ról visszatértem PC-re, ezek a Radeonok fordultak meg nálam egymást követően: 7850, 7970, R9 290X. Kb. 4 év alatt, jó pár cím és több ezer játékóra után azt tudom mondani, hogy különösebb problémával még nem találkoztam driverek terén AMD oldalon. Persze nem mondom, hogy minden meghajtó tökéletes, de a folytonos szívástól nagyon messze van. Próbáld ki a 390-et, aztán ha nem tetszik 14 munkanapod van az elállásra.
-
CptAdamica
veterán
válasz
LLKobe #35789 üzenetére
A 970-nél csak 3,5 giga vram van. Most volt driver szívás, de már szerencsére javítva lett, nekem a 16.1 van fent és semmi probléma nincs eddig vele szerencsére.
kp59 Igen, ez az nvidia malmára hajtja a vizet, a kisebb fogyasztás, amiből következik a hűvösebb kártya is. De szerintem nem vészesek a 390 hőfokok sem.
-
kp59
aktív tag
válasz
LLKobe #35789 üzenetére
Talán nem illő ebben a topikban az "ellenséget" dicsérni a 970 mellett jelenleg több dolog szól mint a 390 mellett (mondom úgy hogy nekem is 390 van). Jóval kevesebbet fogyaszt és sokkal hűvösebb is. A teljesítménye ott van ahol a 390 (kivéve a full-hd-től magasabb felbontások mert ott már azért a 390 több helyen megelőzi ha nem is sokkal). A zöldek meghajtóprogramjai sokkal jobbak mint a pirosaké. A játékok nagyobb része nVidia kártyákra vannak optimalizálva (és ez már régóta így van -. nem is nagyon lesz ez másképpen nagyon úgy néz ki). Szóval szinte minden a 970 vásárlása mellett szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest