- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- (kiemelt téma)
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Fotók, videók mobillal
- Három új Pixel 11 render került elő, specifikációkkal együtt
- Kiszivárogtak a Pixel Watch 5 sajtóképei: marad a jól ismert forma
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- iPhone topik
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
-
60298 - 60201
60298 - 60201 60200 - 60101 60100 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2016-09-10 11:07 Téma összefoglaló
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
-
Golota
senior tag
Ez csak a Sony tulajokra igaz?
Valóban nem sokat próbálgattam, de az LR azért lényegesen komolyabb eszköz és kényelmesebb is, mint a vázzal molyolni. Maszkolni pl - tudomásom szerint- nem lehet a vázban. -
kovsol
titán
Lemerem fogadni, hogy az A6600 ban lévő 13 különböző creative style -ból nem sokat próbálgattál, és nem játszottál WB shifttel, meg ezek profilok finomhangolásával, expó korrekcióval, DRO, stb stb. Mint a Sony felhasználok 99,9999%-a.
Amúgy Sony, Canon, Lumix, Fuji gépem is van/volt. -
Golota
senior tag
Milyen gépen? Nekem az Oly jpg motor rendben volt, de azért a Sony után a LR csodát csinál, szerintem nem tudnám reprodukálni a vázban a rengeteg maszkolást pl.
-
kovsol
titán
Mióta megvettem a Pixel 7 pro-t, azt vettem észre, hogy nappali utcai/tájfotónál nagyon ritkán veszem elő a Sony A6600 és a Sigma 18-55 kombót, még akkor sem, ha mindkettő nálam van. Ha a családot fotózom, akkor már inkább, de olyankor rendszerint váltok a Sigma 56mm-re. Hiába csinál jobb képet a fényképező, annyit kell az utómunkával szenvednem, mire szemmel azonnal láthatóan jobb a végeredmény, hogy ritkán vesződök vele. Szerintem ez itt a fő kérdés: érdemes-e befektetni egy kitbe és utómunkázni, vagy erre a use case-re praktikusabb egy jó kamerás mobil. Egyre inkább hajlok az utóbbira, pedig a szívem az előbbi felé húz...
Nekem megvannak a bevált JPEG beállítások. Nem kell utómunkaval bajlódni legtöbb esetben kb semmit egy nyaralás után, vagy családi képekkel.
-
Golota
senior tag
Mióta megvettem a Pixel 7 pro-t, azt vettem észre, hogy nappali utcai/tájfotónál nagyon ritkán veszem elő a Sony A6600 és a Sigma 18-55 kombót, még akkor sem, ha mindkettő nálam van. Ha a családot fotózom, akkor már inkább, de olyankor rendszerint váltok a Sigma 56mm-re. Hiába csinál jobb képet a fényképező, annyit kell az utómunkával szenvednem, mire szemmel azonnal láthatóan jobb a végeredmény, hogy ritkán vesződök vele. Szerintem ez itt a fő kérdés: érdemes-e befektetni egy kitbe és utómunkázni, vagy erre a use case-re praktikusabb egy jó kamerás mobil. Egyre inkább hajlok az utóbbira, pedig a szívem az előbbi felé húz...
-
Neck
veterán
Segítek picit:
Ne vegyen mft-t mer szar, meg kicsi meg öreg, és nem sony, vegyen helyette apsc-t ami mondjuk ugyan az gyak, de inkább egy még kissebb szenzoros, még öregebb kompaktot, ami még csak nem is tud nagyobb zoom tartományt, de legalább sony.
De mindenki hülye, és nem olvassa el amit írsz de téged nem zavar, hogy mit írtam, le de beszólni sikerül, olyat állítva ami az ellenkezője annak amit mondtam, gépet meg nem a kérdezőnek ajánlasz, nem először amúgy, de legalább ...Sonyt.....
Mint amikor azt bizonygatjátok, hogy fókuszálni csak sonyval lehet, canonnal stb nem.
Kicsit többet utazok, és túrázok, mint te, és igen most már én is telefont használok, egyrészt olyat amit Magyarországon meg sem lehet venni, másrészt több napokat megyek, és öreg vagyok már cipelgetni. DE: Nem azért mert jobb minőségű, hanem mert soha senki bele nem nagyított egyetlen képbe sem, amin nincs rajta, és egyszerűen nem kell jobb.
Másrészt ez elvileg egy fotós fórum, ne írjunk már hülyeségeket folyamatosan. Igen jó képet lehet telefonnal csinálni, de egyszerűen egy normális objektív rajzolata állva hagyja még mindig a telefonokat (lehet azért nem tudsz róla, mert szerintem a sony apsc-objektívek jók....). Különösen igaz ez a tele tartományra, és egyébként mft-re kifejezetten használható utazó zoomok vannak. Alapvetően nagylátót, és egy portrét használtam, de amikor lundákat akartam fotózni a Feröer szigeteken nagyon jól jött egy 14-140, csináld meg egy telefonnal. A fényképező nem egy szenzorból áll.
Annyiban igazad van, hogy ha nem akar raw-vel szórakozni, annak nem kell feltétlen fényképező ma már.Úgy látom, megint nem sikerült megérteni, amit írtam. A "csak a Sony" szajkózása viszont megy, mikor baromira nem írtam semmi ilyesmit.
Sajnálom, én megpróbáltam, veszekedni meg nem akarok (viszont most az jönne, mert utálom, ha valaki olyat ad a számba, amit nem mondtam), úgyhogy én ezt annyiban hagytam, ajánlj annak és olyat, akinek és amit akarsz, részemről ezt befejeztem. Kérlek, ne is válaszolj, mert az sem fog érdekelni. Köszi!
-
haruspex
aktív tag
Jó messzire jutottunk a kiindulási ponttól a ~200eFt kerettől és a nagyobb átfogású zoomtól a kirándulásokra a mobiltelefon helyett...alapzoomos zsebkompakt, csúcsmobil, fullframe...

Az szép az ebben topikban, hogy kérdező igénye kb senkit nem érdekel, ha nekem elég a mobil mobil, akkor nyilván nem kellhet más, APS-C alatt nincs is élet, és a travelzoomok pedig semmire sem jó vacakok. Megéri olvasgatni...
A kérdezőnek ajánlom figyelmébe forceberg flickr galériáját (a nevére rákeresve az mft topikban megtalálható). Fullframe Nikon DSLR-ről váltott MFT-re és a képei jelentős részét egy szarfos Pana 14-140 travelzoomal lövi. Kiváncsi lennék hányan találnák el csak és kizárólag a képek alapján - szigorúan exif nélkül -, hogy mikor váltott...
Vajon bárki meg tudná mondani, hogy konkrétan mennyivel is lehetenének technikai értelemben jobbak a képei, ha történetesen nem egy E-M5-tel hanem APS-C- vázzal készültek volna...Mivel az elmúlt 10 évben volt egy pár (croppos) gépem, itt vannak a tapasztalataim a szenzorokkal, az oly 16-osa nem rossz a korához, a canon 18ashoz képest meg pláne , (jpg-g ben tényleg szépek a színei) iso 1600-on meglepően használható, de van némi zaj 200-on is, a 20 mp-s előrelépés, de valszeg inkább videóra lett kihegyezve, jó kiolvasási sebessége, de nem váltja meg a világot, viszont egy használható modern szenzor.. Zajban a Canon 24-ese kb ugyan az a szint. (azt hiszem egy 80d-vel néztük össze talán.). A Sony 24-ese az jobb tőlük valamivel, de messze nem nagyságrendekkel. (Nikon gépek a6300-6600 stb), A Nikon milcekben használt 20as viszont meglepően erős low lightban, de közben azért a zajszűrő programok is fejlődtek. EZ szigorúan szubjektív viszont, de talán segít annak aki gépet keres. A 14-140 viszont tényleg egy egész jó objektív. Hogy 10 éves szenzorokkal bohóckodnak agyártók még mindig sokszor elég sokat elmond az iparágról.
-
Grillo
őstag
Jó messzire jutottunk a kiindulási ponttól a ~200eFt kerettől és a nagyobb átfogású zoomtól a kirándulásokra a mobiltelefon helyett...alapzoomos zsebkompakt, csúcsmobil, fullframe...

Az szép az ebben topikban, hogy kérdező igénye kb senkit nem érdekel, ha nekem elég a mobil mobil, akkor nyilván nem kellhet más, APS-C alatt nincs is élet, és a travelzoomok pedig semmire sem jó vacakok. Megéri olvasgatni...
A kérdezőnek ajánlom figyelmébe forceberg flickr galériáját (a nevére rákeresve az mft topikban megtalálható). Fullframe Nikon DSLR-ről váltott MFT-re és a képei jelentős részét egy szarfos Pana 14-140 travelzoomal lövi. Kiváncsi lennék hányan találnák el csak és kizárólag a képek alapján - szigorúan exif nélkül -, hogy mikor váltott...
Vajon bárki meg tudná mondani, hogy konkrétan mennyivel is lehetenének technikai értelemben jobbak a képei, ha történetesen nem egy E-M5-tel hanem APS-C- vázzal készültek volna...Igen, a 14-140-et én is akartam írni. Ha meg nem gond a több obi, lehet akár egy 12-60 + 45-150, kis pénz. Én G9 és GX8 mellé használom, nem fáj.
Persze lehet most frissen mást vennék, de a megjelölt célnak meg fog felelni.
-
Tin_Shield
őstag

Vajon bárki meg tudná mondani, hogy konkrétan mennyivel is lehetenének technikai értelemben jobbak a képei, ha történetesen nem egy E-M5-tel hanem APS-C- vázzal készültek volna... -
haruspex
aktív tag
Itthon vennék inkább, de ez elég jó ajánlatnak néz ki, kösz!
@haruspex
GX9 hirdető nem ír vissza, ezért keresgélek tovább. Panasonicot sajnos nem találtam itthon.
Sokat utazunk és az utazáshoz kellene kiegészítő kamera a telefon mellé. Magunkat nem igazán fotózzuk, inkább a tájat, állatokat, természetet (nem makróval), városi látványosságokat. Augusztusban megyünk szafarira, ki tudja milyen közel sikerül kerülni az állatokhoz, ezért kellene nagyobb zoom, hogy ilyen helyzetben is tudjak értelmes képet csinálni. Nemrég voltunk olyan helyen ahol rengeteg szép vízesés volt, csak sajnos messze és a telefonnal értékelhetetlen képeket lehetett csak csinálni.gx9
Ha sokallod az árát (én igen kicsit) általában lehet alkudni.Sok jó megoldás van, nem ez az egyetlen, lehet inkább, egy lx100 mkII-t mondanék elsőre, de ha kell a tele akkor az ki van lőve, fény pedig van elég a választott témáidnál.
A telefonod kb 24mm-ről indul. Ehhez be tudod lőni, hogy az elég tág látószög-e az objektívnek amit adnak a géphez. (Mindig fel kell szorozni a szenzornak megfelelően mft 2x, apsc 1.5x.)
Mindenképpen érdemes beszerezni rövid távon legalább egy fényerős objektívet.
Nyáron nehezebb gépet venni, és könnyebb eladni sajnos.
-
ClioRS
őstag
Itthon vennék inkább, de ez elég jó ajánlatnak néz ki, kösz!
@haruspex
GX9 hirdető nem ír vissza, ezért keresgélek tovább. Panasonicot sajnos nem találtam itthon.
Sokat utazunk és az utazáshoz kellene kiegészítő kamera a telefon mellé. Magunkat nem igazán fotózzuk, inkább a tájat, állatokat, természetet (nem makróval), városi látványosságokat. Augusztusban megyünk szafarira, ki tudja milyen közel sikerül kerülni az állatokhoz, ezért kellene nagyobb zoom, hogy ilyen helyzetben is tudjak értelmes képet csinálni. Nemrég voltunk olyan helyen ahol rengeteg szép vízesés volt, csak sajnos messze és a telefonnal értékelhetetlen képeket lehetett csak csinálni. -
haruspex
aktív tag
Hűha, jó nagy kavalkádot okoztam
A telefon mellé mindenképp szeretnék venni egy gépet. Találtam közben drágábban egy új Canon RP 24-105 kitet 300ért, meg egy Lumix DC-G90 12-60 kitet 230ért. Ezek már értelmesebb választások lennének?
RX100 IV van egy eladó 240 körül, de az se mai csirke.Kiránduláshoz nem sok jobbat találsz a gx9-nél. Egy 12-32, és elfér zsebben. Fujikat érdemes még nézni.
Ezekből mind jó képek esnek ki de egyszerűen nagyok ahhoz, hogy csak előkapja őket az ember útközben. Vagy csak én vagyok öreg és lusta . A g90 egy jó mindenes gép, de nekem már nagy mft-hez képest, pláne, hogy nem szeretnél videózni.
Milyen témákat szeretnél fotózni? Ahhoz érdemes objektívet nézni, esetleg kompaktot.
RX100 Iv helyett ennyiért már kapsz panasonic tz200-at vagy egy lx100 mk ii-t. DE az első kettő az tényleg telefon minőség körül fog hozni. -
p_adam
addikt
A telefon mellé mindenképp szeretnék venni egy gépet. Találtam közben drágábban egy új Canon RP 24-105 kitet 300ért, meg egy Lumix DC-G90 12-60 kitet 230ért. Ezek már értelmesebb választások lennének?
RX100 IV van egy eladó 240 körül, de az se mai csirke. -
haruspex
aktív tag
Picit segítek. Megpróbálom megfogalmazni még 1x:
Én elsősorban azt mondtam, hogy nem vennék semmit a mai telefonos mezőny miatt.
Semmivel nincs több értelme egy régi MFT-nek travelzoommal, mint egy régi prémium kompaktnak. De ha mégis, mindenáron veszünk, mert zoomolni akarunk, a prémium kompakt előnye, hogy legalább kicsi, de jobb az se lesz képminőségben.Szerintem ettől többet kell költeni rá (vagy a vázra, de még inkább az obira) hogy lényeges különbség kijöjjön.
Tehát ne vegyen semmit.Na ennyi, remélem segítettem. És nincs benne Sony

Segítek picit:
Ne vegyen mft-t mer szar, meg kicsi meg öreg, és nem sony, vegyen helyette apsc-t ami mondjuk ugyan az gyak, de inkább egy még kissebb szenzoros, még öregebb kompaktot, ami még csak nem is tud nagyobb zoom tartományt, de legalább sony.
De mindenki hülye, és nem olvassa el amit írsz de téged nem zavar, hogy mit írtam, le de beszólni sikerül, olyat állítva ami az ellenkezője annak amit mondtam, gépet meg nem a kérdezőnek ajánlasz, nem először amúgy, de legalább ...Sonyt.....
Mint amikor azt bizonygatjátok, hogy fókuszálni csak sonyval lehet, canonnal stb nem.
Kicsit többet utazok, és túrázok, mint te, és igen most már én is telefont használok, egyrészt olyat amit Magyarországon meg sem lehet venni, másrészt több napokat megyek, és öreg vagyok már cipelgetni. DE: Nem azért mert jobb minőségű, hanem mert soha senki bele nem nagyított egyetlen képbe sem, amin nincs rajta, és egyszerűen nem kell jobb.
Másrészt ez elvileg egy fotós fórum, ne írjunk már hülyeségeket folyamatosan. Igen jó képet lehet telefonnal csinálni, de egyszerűen egy normális objektív rajzolata állva hagyja még mindig a telefonokat (lehet azért nem tudsz róla, mert szerintem a sony apsc-objektívek jók....). Különösen igaz ez a tele tartományra, és egyébként mft-re kifejezetten használható utazó zoomok vannak. Alapvetően nagylátót, és egy portrét használtam, de amikor lundákat akartam fotózni a Feröer szigeteken nagyon jól jött egy 14-140, csináld meg egy telefonnal. A fényképező nem egy szenzorból áll.
Annyiban igazad van, hogy ha nem akar raw-vel szórakozni, annak nem kell feltétlen fényképező ma már. -
ClioRS
őstag
RX100 IV van egy eladó 240 körül, de az se mai csirke. -
kovsol
titán
És hordod magaddal? Szerintem hamarabb elviszed az RX100-at, ha csak egy sétáról van szó, mint azt...
Én mostanában úgy vagyok ezzel, hogy ha a cél az, hogy fotózzak, viszem a FF gépet. Ha meg a cél az, hogy fagyizni menjek a gyerekekkel, vagy játszóterezni (vagy drónozni
) akkor nem viszem a cuccot egyáltalán. Ott a Samsung Fold, kattintgatni teljesen jó.Nagyjából 1cm az eltérés a két cucc között. Egy gép mindig nálam van. Én ilyen beteg agyú vagyok. Elfér mind a kettő zsebben is.
-
Neck
veterán
És hordod magaddal? Szerintem hamarabb elviszed az RX100-at, ha csak egy sétáról van szó, mint azt...
Én mostanában úgy vagyok ezzel, hogy ha a cél az, hogy fotózzak, viszem a FF gépet. Ha meg a cél az, hogy fagyizni menjek a gyerekekkel, vagy játszóterezni (vagy drónozni
) akkor nem viszem a cuccot egyáltalán. Ott a Samsung Fold, kattintgatni teljesen jó. -
vakablak93
őstag
Semmivel nincs több értelme egy régi MFT-nek travelzoommal, mint egy régi prémium kompaktnak. De ha mégis, mindenáron veszünk, mert zoomolni akarunk, a prémium kompakt előnye, hogy legalább kicsi, de jobb az se lesz képminőségben.Szerintem ettől többet kell költeni rá (vagy a vázra, de még inkább az obira) hogy lényeges különbség kijöjjön.

+1 anno még a GX80-al probálgattam eleget én is a travel zoomokat.
Elszörnyedtem a képminőségüktől, küldtem is vissza mindet.(Pedig nem gondolnám, hogy olyan óriási igényeim lennének, mai napig elvagyok kroppos rendszeren, egy pici hobbimasinával.)
Utálom az egész mobilos fotósdit, de mft-re szerintem sem éri már meg költeni, annyira keveset hoz.
Esztétikailag, színekben stb. persze biztosan jobb, a hányadék mobikos stílusnál de ennél többet már kár remélni.Az APS-C pedig igenis hatalmas ugrás az MFT 16 MPX után, aki mást állít az nem tudom mit gondol.
Egy korszerű APS-C szezor + obi az ma már minimum kéne legyen.
Minél előbb tudja meg a kérdező, hogy mi dörgés, annál kevesebb pénzt fog elpocsékolni, mire eljut oda, amivel hosszútávon is boldog lesz.
-
kovsol
titán
Ugyan nem MFT-s eset, de egyet tudok érteni Neck-el. A cégben van egy Nikon D300, lassan 20 éves és az egyik kolléga, aki a kisebb céges eseményeket ezzel fotózta a tavalyi év végéig. Ő is hasonlóan gondolkodott a zoom meg stb. miatt, de végül rájött, hogy egy újabb csúcsmodell telefon bedarálja a D300-at.
Persze ezt nem jelenti azt, hogy a telefon minden régi géptől jobb, mert javarészt nem, de van az a szint, amivel összehasonlítva már jobb.Én is szoktam mobillal is fotózni.
Nekem pl van FF, APSC, MFT és 1" gépem is.
Szerintem nem nekem kell magyaráznod a dolgokat. Az meg hogy kinek mi tetszik az is eltérő. Én pl utálom a digitálisan szétélesitett HDR-es jellegű képeket ami általában kijön a telefonból hacsak nem valami külön programmal használom. -
total90
támogató
Ugyan nem MFT-s eset, de egyet tudok érteni Neck-el. A cégben van egy Nikon D300, lassan 20 éves és az egyik kolléga, aki a kisebb céges eseményeket ezzel fotózta a tavalyi év végéig. Ő is hasonlóan gondolkodott a zoom meg stb. miatt, de végül rájött, hogy egy újabb csúcsmodell telefon bedarálja a D300-at.
Persze ezt nem jelenti azt, hogy a telefon minden régi géptől jobb, mert javarészt nem, de van az a szint, amivel összehasonlítva már jobb. -
kovsol
titán

Nekem van egy őskövület MFT gépem 16Mpixeles szenzorral, és jobban tetszik a képe, mint a telefonomé.

-
Neck
veterán
Hiányozni fogsz.
MOst komolyan leírod, hogy én nem olvasom el amit írsz, miután megint a kérdező szándékával kicsit sem passzoló dolgot ajánlasz, de legalább sonyt, aztán legalább beböfögöd, hogy 20 éves milcert ajánlok, amit nem tudom honnan haluztál....
Közben miután képes vagy leírni, hogy vegyen inkább apsc-t, mft helyett, nem tudom minek, mert amúgy sincs nagy különbség, de nappali fényben meg aztán semmi, beírsz egy még kisebb érzékelős gépet, ami amúgy 2012-es (hamár gond hogy régi, ugye)...Picit segítek. Megpróbálom megfogalmazni még 1x:

-
haruspex
aktív tag
Te el is olvasod, amit hozzászólok, vagy csak látod, hogy Neck írta, akkor blablabla Sony blablabla?
Annyira bosszantó, ahogy teljesen ignorálod, amit a másik ír, csak vélt indítékokat keresel a másik hozzászólása mögött.
Asszem egy darabig be se nézek akkor ide, ajánlgasd mindenkinek a 20 éves MFT gépeket...
Hiányozni fogsz.
MOst komolyan leírod, hogy én nem olvasom el amit írsz, miután megint a kérdező szándékával kicsit sem passzoló dolgot ajánlasz, de legalább sonyt, aztán legalább beböfögöd, hogy 20 éves milcert ajánlok, amit nem tudom honnan haluztál....
Közben miután képes vagy leírni, hogy vegyen inkább apsc-t, mft helyett, nem tudom minek, mert amúgy sincs nagy különbség, de nappali fényben meg aztán semmi, beírsz egy még kisebb érzékelős gépet, ami amúgy 2012-es (hamár gond hogy régi, ugye)... -
Neck
veterán
Csak azért irta, azt mert sony, és az fontosabb szempont mint amit a kérdező szeretne. Kompaktban a Panasonic tz100, tz200 ami megfelelne annak mit keresel.
Az m50 egy olyan rendszerű gép amit a Canon elkaszált évekkel ezelőtt, szóval, ha megveszed az objektívek, és a kiegészítők használhatatlanok lesznek, ha gépet akasz majd egyszer cserélni, illetve a bövités is esetleges, nincs az, hogy ha kell valami, akkor bemész a boltba, és megveszed, és eladni is nehézkes. Meg lehet venni, de az árának nagyin rendben kell hozzá lennie.
Azt viszont tényleg érdemes átgondolni, hogy milyen témákat akarsz fotózni, mert nekem kirándulásokon inkább az alsó, nagylátó tartomány van inkább használatban, a zoom elég ritkán kell-nekem legalább is
Arra amit keresel amúgy az mft pont egy elég jó választás, de ma már én sem venném a 16 mp-s szenzort az psc rendszerek közül a fuji lehet érdekes még, csak elég túlárazottak tudnak lenni néha.Te el is olvasod, amit hozzászólok, vagy csak látod, hogy Neck írta, akkor blablabla Sony blablabla?
Annyira bosszantó, ahogy teljesen ignorálod, amit a másik ír, csak vélt indítékokat keresel a másik hozzászólása mögött.
Asszem egy darabig be se nézek akkor ide, ajánlgasd mindenkinek a 20 éves MFT gépeket...
-
Tin_Shield
őstag
Csak azért irta, azt mert sony, és az fontosabb szempont mint amit a kérdező szeretne. Kompaktban a Panasonic tz100, tz200 ami megfelelne annak mit keresel.
Az m50 egy olyan rendszerű gép amit a Canon elkaszált évekkel ezelőtt, szóval, ha megveszed az objektívek, és a kiegészítők használhatatlanok lesznek, ha gépet akasz majd egyszer cserélni, illetve a bövités is esetleges, nincs az, hogy ha kell valami, akkor bemész a boltba, és megveszed, és eladni is nehézkes. Meg lehet venni, de az árának nagyin rendben kell hozzá lennie.
Azt viszont tényleg érdemes átgondolni, hogy milyen témákat akarsz fotózni, mert nekem kirándulásokon inkább az alsó, nagylátó tartomány van inkább használatban, a zoom elég ritkán kell-nekem legalább is
Arra amit keresel amúgy az mft pont egy elég jó választás, de ma már én sem venném a 16 mp-s szenzort az psc rendszerek közül a fuji lehet érdekes még, csak elég túlárazottak tudnak lenni néha.Legyen egy ellenvélemény is: szerintem semmi baj sincs az Olympusokban lévő 16-os szenzorral, én pl. nem éreztem semmilyen hiperűrugrást amikor felfelé váltottam erről a típusról. Persze mindenben egy kicsit jobbak az újabbak, de ezt inkább nevezném sima evolúciónak, mint revolúciónak (anno a CCD-CMOS váltás sokkal forradalmibb volt)
#60271 azóta levitte az eladó 155-re az Oly szettet, szerintem ettől jobbat nem nagyon fogsz találni ebben az ársávban.
-
haruspex
aktív tag
Arra amit keresel amúgy az mft pont egy elég jó választás, de ma már én sem venném a 16 mp-s szenzort az psc rendszerek közül a fuji lehet érdekes még, csak elég túlárazottak tudnak lenni néha. -
ClioRS
őstag
Ha a fényképezés kitapasztalása, manuális módok, különböző látószögek, zoomtartományok megismerése, esetleg RAW a lényeg, akkor jó az az Olympus travelzoom kit.
Ugyanakkor nappali túrázós körülmények között, telefonokat megrengető brutális képminőség javulást ne várjatok tőle.
Ez egy nagyon régi szenzor már, és helyén kell kezelni, amit tud, plusz a travelzoomok sose a fényerőről meg az élességről voltak híresek...
Mégiscsak 230 ezer forintról beszélünk, ez a mai elinflált világban azt jelenti, hogy pár évvel ezelőtti áron, 100 ezret se költötök a gépre. Szóval eszerint kell az elvárásokat is helyén kezelni...A magánvéleményem az, hogy a mostani telefonos mezőnyben turistáskodni nem vinnék cipelnék magammal egy régi MFT szettet, az tuti. Ha már mindenáron fényképezni meg zoomolni akarok, akkor elvinnék egy RX100-at (az legalább tényleg kicsi), vagy legalább egy kicsit modernebb MFT-t, de méginkább egy APSC szenzoros gépet vinnék.
De hát, kinek mi, ettől kerek a világ

Köszi neked is! Sajnos nem találtam még RX100-at nagy zoommal, bár az elmúlt pár napban nem is nagyon tudtam nézelődni. Esetleg ez a Canon M50?
-
Neck
veterán
Ha a fényképezés kitapasztalása, manuális módok, különböző látószögek, zoomtartományok megismerése, esetleg RAW a lényeg, akkor jó az az Olympus travelzoom kit.
Ugyanakkor nappali túrázós körülmények között, telefonokat megrengető brutális képminőség javulást ne várjatok tőle.
Ez egy nagyon régi szenzor már, és helyén kell kezelni, amit tud, plusz a travelzoomok sose a fényerőről meg az élességről voltak híresek...
Mégiscsak 230 ezer forintról beszélünk, ez a mai elinflált világban azt jelenti, hogy pár évvel ezelőtti áron, 100 ezret se költötök a gépre. Szóval eszerint kell az elvárásokat is helyén kezelni...A magánvéleményem az, hogy a mostani telefonos mezőnyben turistáskodni nem vinnék cipelnék magammal egy régi MFT szettet, az tuti. Ha már mindenáron fényképezni meg zoomolni akarok, akkor elvinnék egy RX100-at (az legalább tényleg kicsi), vagy legalább egy kicsit modernebb MFT-t, de méginkább egy APSC szenzoros gépet vinnék.
De hát, kinek mi, ettől kerek a világ

-
ClioRS
őstag
Igen, ez is egy jó szett. A váz képminősége (felbontás, zaj, dinamika) hasonló Panasonichoz, az objektív is kb ugyanazt tudja mint a Pana megfelelője. Amiben jobb, az a váz jpg motorja motorja, az Olympus a legtöbb ember számára tetszetős képeket dob ki magából különösebb hókuszpókusz nélkül. Amiben rosszabb az a videó, mindig is hátrányban van/volt a Panával szemben, de ebben az időben ez nagyon látványos volt.
(Ja, és az evf sokkal jobb, mint GX80-ban)Köszi, videót nem nagyon fogunk szerintem csinálni vele.
@haruspex
Neked is kösz! -
haruspex
aktív tag
Sajnos a hirdető nem válaszol, így tovább kellett nézelődnöm, ez az Olympus E-M10 II jó választás lehet? Ahogy látom már 10 éves gép.
A gép jó, de ez a 16-os szenzor már nagyon régi benne. Ahhoz képest nem rossz, viszont ha lehet, akkor én ma már az újabb 20 mp-s szenzorral szerelt gépet vennék.
A jpg-k viszont szépek a stabi, és akereső is jó, az objektív pedig olyasmi amit keresel. -
Tin_Shield
őstag
Sajnos a hirdető nem válaszol, így tovább kellett nézelődnöm, ez az Olympus E-M10 II jó választás lehet? Ahogy látom már 10 éves gép.
Igen, ez is egy jó szett. A váz képminősége (felbontás, zaj, dinamika) hasonló Panasonichoz, az objektív is kb ugyanazt tudja mint a Pana megfelelője. Amiben jobb, az a váz jpg motorja motorja, az Olympus a legtöbb ember számára tetszetős képeket dob ki magából különösebb hókuszpókusz nélkül. Amiben rosszabb az a videó, mindig is hátrányban van/volt a Panával szemben, de ebben az időben ez nagyon látványos volt.
(Ja, és az evf sokkal jobb, mint GX80-ban) -
ClioRS
őstag
Feleségemmel keresünk fényképezőgépet, sokat utazunk és a telefonok (S23 és iPhone 16) zoomja kevés kezd lenni. Tipikus nappali turistás fényképezésre kellene, állatok, növények, látnivalók, táj, stb, jó lenne ha tudná a telefonok minőségét, de ha jobb nyilván örülünk neki. Makro és videó nem fontos, inkább a zoom ami jól jönne. Elég amatőrök vagyunk fényképezés terén, használatban nézegettem a kínálatot, meg próbáltam ötletet nyerni ebben a topicban, van aprón egy Panasonic Lumix DC-GX9H, jó választás lehet? Árban is reális? Többet nem nagyon szánnánk rá, hacsak nincs valami nagyon tuti ajánlat, de 220-230 fölé már nem mennénk.
-
lugosi
MODERÁTOR
Már akkor is tudott jobbat amikor a gx7-be tette ugyanezt... Ráadásul fotónál croppol nem az egész működik, az csak videónál, ha jól emlékszem

Ettől még használható, csak nem jó. Viszont mozgatható 90 fokban, néha, pl. makrónál nagyon jól jön, a szivárványozás nem jön elő mindenkinél, csak aki érzékeny rá. Meg lehet hozzá kapni nagyobb kagylót, az sokat dob rajta.
A szenzora kb. Canon 24 mp-sével van párban minőségre.
"mozgatható 90 fokban"
Ezt pl nagyon bírnám, ha az én vázam is tudná. Tök jó funkció.
-
haruspex
aktív tag
Kicsi, nem túl acélos felbontás, a sajátságos működés miatt "szivárványeffekt". A képkivágás beállításához azért használható, amikor az LCD-n semmit sem látni a tűző napon akkor azért jó, hogy van. De az ipar már akkor is bőven tudott jobbat amikor a Pana úgy döntött, hogy ezt teszi a gépbe.
Már akkor is tudott jobbat amikor a gx7-be tette ugyanezt... Ráadásul fotónál croppol nem az egész működik, az csak videónál, ha jól emlékszem

Ettől még használható, csak nem jó. Viszont mozgatható 90 fokban, néha, pl. makrónál nagyon jól jön, a szivárványozás nem jön elő mindenkinél, csak aki érzékeny rá. Meg lehet hozzá kapni nagyobb kagylót, az sokat dob rajta.
A szenzora kb. Canon 24 mp-sével van párban minőségre.
-
Tin_Shield
őstag
Kicsi, nem túl acélos felbontás, a sajátságos működés miatt "szivárványeffekt". A képkivágás beállításához azért használható, amikor az LCD-n semmit sem látni a tűző napon akkor azért jó, hogy van. De az ipar már akkor is bőven tudott jobbat amikor a Pana úgy döntött, hogy ezt teszi a gépbe.
-
ClioRS
őstag
Köszi! Mit jelent pontosan, hogy gyenge az evf?
-
haruspex
aktív tag
Feleségemmel keresünk fényképezőgépet, sokat utazunk és a telefonok (S23 és iPhone 16) zoomja kevés kezd lenni. Tipikus nappali turistás fényképezésre kellene, állatok, növények, látnivalók, táj, stb, jó lenne ha tudná a telefonok minőségét, de ha jobb nyilván örülünk neki. Makro és videó nem fontos, inkább a zoom ami jól jönne. Elég amatőrök vagyunk fényképezés terén, használatban nézegettem a kínálatot, meg próbáltam ötletet nyerni ebben a topicban, van aprón egy Panasonic Lumix DC-GX9H, jó választás lehet? Árban is reális? Többet nem nagyon szánnánk rá, hacsak nincs valami nagyon tuti ajánlat, de 220-230 fölé már nem mennénk.
Évekig volt ilyen gépem, nagyon szerettem. Mindenképpen érdemes valamilyen pancake objektívet beszerezni hozzá, azzal konkrétán kényelmesen zsebre lehet tenni.
Hátránya a gyenge evf, illetve jpg-nek van egy jellengzetes színvilága, mondjuk én szerettem.
-
ClioRS
őstag
Csatlakozok, ez egy nagyon jó szett. Telefotóban messze felette lesz mind a két telefonnak, de ahogy a fórumtárs is írta, a telefonos képek túlfeldolgozottak, így színvilágban a fényképezőgépes képeket vagy a vázban paraméterezni kell, vagy némi utómunkát kell rátenni néha. De megéri mert így felbontásban, minőségben sokkal jobbak lehetnek a fényképezőgépes képek, pláne egy ekkora teleobjektívvel. Ezen kívül az olyan dolgok mint kihajtható lcd nagyon sokat hozzá tudnak adni ahhoz, hogy ne szokványos látószögű képek szülessenek.
Nekem egy ettől régebbi, a GX80 van. Egy ideig eltartott, mire kikísérleteztem, hogy hogyan állítsam be a képet a vázban, hogy oké legyen (standard alapbeállítás, kontraszt -1 vagy -2, szaturáció vagy alap vagy +1, zajcsökkentés levéve általában), és így nem kell utómunkázni (nem szeretek, nem szoktam). De raw-ból később sokkal több kihozható lesz.
Köszi neked is!
-
lugosi
MODERÁTOR
Csatlakozok, ez egy nagyon jó szett. Telefotóban messze felette lesz mind a két telefonnak, de ahogy a fórumtárs is írta, a telefonos képek túlfeldolgozottak, így színvilágban a fényképezőgépes képeket vagy a vázban paraméterezni kell, vagy némi utómunkát kell rátenni néha. De megéri mert így felbontásban, minőségben sokkal jobbak lehetnek a fényképezőgépes képek, pláne egy ekkora teleobjektívvel. Ezen kívül az olyan dolgok mint kihajtható lcd nagyon sokat hozzá tudnak adni ahhoz, hogy ne szokványos látószögű képek szülessenek.
Nekem egy ettől régebbi, a GX80 van. Egy ideig eltartott, mire kikísérleteztem, hogy hogyan állítsam be a képet a vázban, hogy oké legyen (standard alapbeállítás, kontraszt -1 vagy -2, szaturáció vagy alap vagy +1, zajcsökkentés levéve általában), és így nem kell utómunkázni (nem szeretek, nem szoktam). De raw-ból később sokkal több kihozható lesz.
-
ClioRS
őstag
Jó a gép, és az objektív is elégé rendben van. De azt tudnod kell, hogy a fényképezőgépekben - úgy általában - az automatika lényegesen butább, mint a telefonok algoritmusa. Nem árt az alapfogalmakkal (blende, záridő, fénymérés, érzékenység stb.) tisztában lenni, és ennek megfelelően hozzányúlni is merni a beállításokhoz, hogy ne legyen csalódás a gépből kipotyogó kép.
Köszi! A tanulási folyamat miatt nem akartunk most egyből egy zsír új gépre kiadni nagyobb összeget, azért is nézegettük a használt kínálatot.
-
Tin_Shield
őstag
Jó a gép, és az objektív is elégé rendben van. De azt tudnod kell, hogy a fényképezőgépekben - úgy általában - az automatika lényegesen butább, mint a telefonok algoritmusa. Nem árt az alapfogalmakkal (blende, záridő, fénymérés, érzékenység stb.) tisztában lenni, és ennek megfelelően hozzányúlni is merni a beállításokhoz, hogy ne legyen csalódás a gépből kipotyogó kép.
-
ClioRS
őstag
-
kátú
őstag
Köszönöm a segítségeteket, igaz, egy teljesen más vonalat választottam, mert fogasra nem tudtam kibékülni a Sonyval.
Végül egy Canon EOS R7 lett a kiszemelt, és elsőre gyakorolni egy 100-400. Ebből hamarosan 200-800 lesz
-
ANDROID???
addikt
Hát ez így leírva minimum 3 objektív: nagytele a madárhoz, makro a rovarokhoz, az éjszakai astro fotózáshoz meg egy nagylátó. Nem vagyok képben az új árakkal, de szerintem ezek önmagukban elérik a kereted felső határát.
Én a méretkorlát miatt valami APSC rendszerben gondolkodnék, esetleg MFT. Nézegess a juzaphoto.com -on képeket és ott látod, hogy milyen váz/lencse kombóval lőtték.
Ott van pl R7+18-50 Sigma, mellé használtan kell keresni 100-400-at.
-
xjj
csendes tag
Hát ez így leírva minimum 3 objektív: nagytele a madárhoz, makro a rovarokhoz, az éjszakai astro fotózáshoz meg egy nagylátó. Nem vagyok képben az új árakkal, de szerintem ezek önmagukban elérik a kereted felső határát.
Én a méretkorlát miatt valami APSC rendszerben gondolkodnék, esetleg MFT. Nézegess a juzaphoto.com -on képeket és ott látod, hogy milyen váz/lencse kombóval lőtték.
Köszönöm a választ. Ebből valszeg egyelőre a makrót akkor elengedném. Elviekben létezik olyan objektív, ami a másik kettőre jó, a kérdés csak az, hogy mekkora kompromisszumot jelent minőségben.
-
Golota
senior tag
Sziasztok!
Életemben először szeretnék egy nemkompakt gépet venni,
ebben kérem a tanácsaitokat.Gépre szánt összeg? Nagyjából két kategóriára szeretnék tippet kérni: 400-500K és 600-700K. Objektívvel együtt.
Felhasználás? Nagyon szeretek természetet fotózni. Ebben benne vannak a madarak, rovarok, egyéb állatkák is, illetve az ég (Hold, együttállások stb.) fotózása is.
Lehet, hogy idővel a portrézás, emberek fotózása is fog érdekelni, de van egy olyan érzésem, hogy ezekre más típusú gépek lennének a jók.Méret számít? Azért ne egy monstrum legyen, ha épp olyanom van, bármikor
bedobhassam a hátizsákba.Videóra szükség van? Úgy érzem, hogy az átlagos minőség is megfelel majd itt.
Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? Új.Egyéb kívánság, speciális igények? Sydney Sweeney selyemszalaggal átkötve.

Előrebocsátom, hogy eddig egy ultrazoommal kattintgattam, így nem tudok sokat a MILC kontra DSLR témában. A keresgéléseim során eddig a Canon EOS R8 jött szembe, de egy hosszabb review után elvetettem a lehetőséget, mert állítólag az aksija eléggé gyengécske. Meg állítólag a Canon eléggé szűkre szabja a 3rd party objektív lehetőségeket.
üdv
JánosHát ez így leírva minimum 3 objektív: nagytele a madárhoz, makro a rovarokhoz, az éjszakai astro fotózáshoz meg egy nagylátó. Nem vagyok képben az új árakkal, de szerintem ezek önmagukban elérik a kereted felső határát.
-
xjj
csendes tag
Sziasztok!
Életemben először szeretnék egy nemkompakt gépet venni,
ebben kérem a tanácsaitokat.Gépre szánt összeg? Nagyjából két kategóriára szeretnék tippet kérni: 400-500K és 600-700K. Objektívvel együtt.
Felhasználás? Nagyon szeretek természetet fotózni. Ebben benne vannak a madarak, rovarok, egyéb állatkák is, illetve az ég (Hold, együttállások stb.) fotózása is.
Lehet, hogy idővel a portrézás, emberek fotózása is fog érdekelni, de van egy olyan érzésem, hogy ezekre más típusú gépek lennének a jók.Méret számít? Azért ne egy monstrum legyen, ha épp olyanom van, bármikor
bedobhassam a hátizsákba.Videóra szükség van? Úgy érzem, hogy az átlagos minőség is megfelel majd itt.
Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? Új.Egyéb kívánság, speciális igények? Sydney Sweeney selyemszalaggal átkötve.

Előrebocsátom, hogy eddig egy ultrazoommal kattintgattam, így nem tudok sokat a MILC kontra DSLR témában. A keresgéléseim során eddig a Canon EOS R8 jött szembe, de egy hosszabb review után elvetettem a lehetőséget, mert állítólag az aksija eléggé gyengécske. Meg állítólag a Canon eléggé szűkre szabja a 3rd party objektív lehetőségeket.
üdv
János -
haruspex
aktív tag
Ha kézből akarsz videózni, vagy nagytelézni akkor hasznos az ibis, de hogy a sony-e mennyit ér, azzal nincs tapasztalatom, illetve ha van a telében, akkor az úgy is jobb, (a sigmákkal nem fog a váz összedolgozni)
-
Golota
senior tag
Nem megy bele. Nekem volt mindkettő. A 6600 IBIS a fasorban sincs az Olympusokhoz képest, de jelentős előny ha nincs biztos kezed a 6400-hoz képest. Nekem a 6400 akku kapacitással sem volt gondom, de a 6600 érezhetően többet bír és (ez nincs listázva mint feature) lényegesen jobb a fogás rajta.
-
ANDROID???
addikt
Google barátunk kb pár másodperc alatt kiadta a választ: Sony NP-FW50
Kompatibilis készülékek:
Sony Alpha 7, Alpha 7II, Alpha 7R, Alpha 7RII, Alpha 7S, Alpha 7SII
Sony Alpha 6400, 6300, 6100, 6000, 5100, 5000, 3000
Sony DSC-RX10, RX10M2, RX10M3, RX10M4
Sony NEX-7, NEX-6, NEX-3N -
kátú
őstag
Köszönöm! Esetleg arról van bármi infótok, hogy az A6600 aksija belemegy-e az A6400 ba?
-
kovsol
titán
Két lényeges eltérés van a két váz között. A6600-ban van IBIS és a nagyobb kapacitású aksit használja. Egyébként egy generációba tartoznak, egyforma képminőséget és AF teljesítményt lehet elvárni a kép géptől.
-
kátú
őstag
Én vennék egy Sony A6400 - at.
Obinak pedig egy ilyet: Sigma 100-400
Persze mindegyiket használtan lenne érdemes.
Hány expoval érdemes még megvenni az A6400 at? esetleg érdemes kicsit többet áldozni rá, és A6600 ra menni?
A Sigma 150-600 is jó vétel lehet? Ugyan ez a széria, csak hosszabb. Használtan viszonylag "jó" ajánlatot találtam rá.
Köszönöm válaszotok! -
csacsi77
senior tag
Sziasztok,
több év kihagyás után, úgy döntöttem, hogy visszatérek a fotózás világába, mint hobbi. Régen egy Panasonic Lumix G6 al nyomultam. Most az új irányzatom a természet(állat) fotózás lenne, lehetőség szerint ekv. 500-800mm körüli telékkel. Nem riadok meg a használt géptől, és optikától sem. Nagyjából 350.000.- (+15% még beleférhet) amit a vázra költenék elsőre, és nagyon maximum 450.000.- amit az optikára szánok. Egyéb kiegészítők(pótaksi, kártya, új táska, állvány, ezek nem számítanak, "elenyésző tételek") Köszönöm előre is válaszotok
Én vennék egy Sony A6400 - at.
Obinak pedig egy ilyet: Sigma 100-400
Persze mindegyiket használtan lenne érdemes. -
kátú
őstag
Sziasztok,
több év kihagyás után, úgy döntöttem, hogy visszatérek a fotózás világába, mint hobbi. Régen egy Panasonic Lumix G6 al nyomultam. Most az új irányzatom a természet(állat) fotózás lenne, lehetőség szerint ekv. 500-800mm körüli telékkel. Nem riadok meg a használt géptől, és optikától sem. Nagyjából 350.000.- (+15% még beleférhet) amit a vázra költenék elsőre, és nagyon maximum 450.000.- amit az optikára szánok. Egyéb kiegészítők(pótaksi, kártya, új táska, állvány, ezek nem számítanak, "elenyésző tételek") Köszönöm előre is válaszotok
-
hemaka
nagyúr
Boxba vissza dobod nekik aztan annyi, egy het mulva visszautaljak a lovet. Nekem kellett sos ciprusi nyaralasra valami, megrendeltem, belevagtam majdnem 2 ezer expot aztan siman visszakuldtem nyaralas utan.
-
HagaNRG
őstag
A fenyeros obik mindenhol dragak. Az atlagosak mittomen turazni/varost nezni ilyesmi, en anno a 28/2.8 palacsintat hasznaltam Canonon, parades es olcso, de jelenleg az FF Canon RF zart rendszer, mar ha kellene AF.
A Sony/Nikon nagy elonye, hogy ott a Sigma, Tamron stb vonal, ott azert penztarcabarat az arazas es korrekt a kepminoseg.
Esetleg probalj ra alzanal valamelyik olcsobb Fujira, hatha bejon, 30 napig visszakuldheted.Köszönöm a tippet! Ez a 30 nap visszaküldés lehetne opció, de sosem küldtem még vissza semmit. Az expo számmal mennyire szabad megszaladni ilyenkor?
-
hemaka
nagyúr
Látom, brutál áron vannak az objektívek is a Canonokhoz. A többi sem olcsóbb.
De látva, hogy fél millió a váz és még 500-1m egy objektív, hát... elgonodlkodik rajta az ember azonnal, hogy akkor szüksége van erre, vagy hagyjuk a francba az egészet.
Maradjon akkor az S25, az mindig ott van, mindig kéznél lesz és annyival nem lesz rosszabb az a minőség, hogy ezen múljon.A fenyeros obik mindenhol dragak. Az atlagosak mittomen turazni/varost nezni ilyesmi, en anno a 28/2.8 palacsintat hasznaltam Canonon, parades es olcso, de jelenleg az FF Canon RF zart rendszer, mar ha kellene AF.
A Sony/Nikon nagy elonye, hogy ott a Sigma, Tamron stb vonal, ott azert penztarcabarat az arazas es korrekt a kepminoseg.
Esetleg probalj ra alzanal valamelyik olcsobb Fujira, hatha bejon, 30 napig visszakuldheted. -
HagaNRG
őstag
Látom, brutál áron vannak az objektívek is a Canonokhoz. A többi sem olcsóbb.
De látva, hogy fél millió a váz és még 500-1m egy objektív, hát... elgonodlkodik rajta az ember azonnal, hogy akkor szüksége van erre, vagy hagyjuk a francba az egészet.
Maradjon akkor az S25, az mindig ott van, mindig kéznél lesz és annyival nem lesz rosszabb az a minőség, hogy ezen múljon. -
Neck
veterán
Az A7III az most épp 400e Ft egyébként, és valóban egy régi technológia. Szóval nem 500-700e Ft.
Nem lehet kijelenteni, hogy az xy gyártó most az etalon, mert mind a három nagy gyártó kiváló MILC vázakat késziít, és a Panasoniknak is van FF kinálata már.
Egyébként rendszerben érdemes gondolkozni, és megvizsgálni az objektiv kinálatot. Azért itt a Sony és a Nikon előrébb jár, mint a Canon, mert több 3rd party megoldás érhető el rá.+1. Egyébként a Tamron obik szinte 1:1 ugyanaz a két rendszerre.
-
hemaka
nagyúr
Sziasztok!
Olympus OMD EM10 után szeretnék Full Frame gépet.
Tisztában vagyok vele, hogy a Sony A7 számít kb. az etalonnak a kategóriában, mostanában nem is rossz áron érhető el.
Szokásos laikus félelmem, hogy akármilyen drága és profi fényképezőgépről is beszélünk, átlagos körülmények között (családi esemény fotózás, pl. elsőáldozás templomban, mikor gyenge fényviszonyok között kell vagy egy gyors, adott pillanatot precízen elkapni, vagy a türelmetlenül mozgolódó rokonokat kell csoportképen megörökíteni) sokszor bénának érzi magát az ember a komoly fényképezőgéppel, ha mellette ott egy Iphone 16, vagy S25, vagy hasonlók.
Én azért még mindig szeretném hinni, hogy egy fényképezőgép, az fényképezőgép, ezért hajlok arra, hogy áldozzak a minőség oltárán...
A ChatGPT pl. a Canon R8-ra próbál rábeszélni, mert szerintem most ebben az 500-700 ezres árkategóriában ez fejlettebb gép, mint egy A7 III, vagy Nikon Z5.
Mit javasoltok? (egyébként az Olympussal teljesen elégedett vagyok és van is hozzá egy drága, fix 2.8-as zoom objektívem, csak épp most gondolta meg, hogy pár év után a szalagkábel megörik és az LCD kereső már nem igazán működik, sőt, egiyk napról a másikra semennyire sem)
Köszönök bármi tippet!700-ba az r6II is belefer, csak elobb nezd meg milyen obikat szeretnel hozza, mert eleg limitalt es draga a felhozatal. Ott garantaltan nem lesz baj az af-el, de szurkeimportos boltbol meg olcsobban megvan, meg mas is, felteve ha bevallalod.
-
p_adam
addikt
Köszönöm szépen Lugosi és Kovsol tagok válaszát, tanácsát! Meglátom, gondolkodom még. Szokásosan könnyűvé teszi a döntést, ha nem márkafanatikus az ember és X összegig a teljes merítésből nézelődik.
Sony-Nikon- Pana-Canon, mindegyik szorozva még vagy 6 különböző típusú vázzal, amik átfedést mutatnak árban, de a különböző szériák és ezek különböző generációk már hatványozzák a kínálatot és végül vagy 50 gép közül kellene eldöntnei, hogy melyik is a legjobb nekem- mindezt látatlanban, netes infók, képek, vagy csoport és fórumtagok véleménye alapján.Annak ellenére, hogy vitathatóak a ChatGPT "gondolatai", jelen esetben a felsorolt gépek közül valóban R8 tech a legújabb és ennélfogva legjobb, az egyetlen, ami - a lehetőségekhez mérten - megbízhatóan jól fog beltérben szemre fókuszálni (Más géppel is elérhető, hogy a valahányadik képre betaláljon, de általában már gyengébb pillanat...) Régebbi Nikon MILC-k még jó fényben is nagyon sokszor szempillára fókuszálnak, nem szemre.
Persze ha nem egy-két kamerához relatíve közeli személyről készül kép, akkor nem biztos, hogy annyira feltűnő különbség, de MILC-k esetében egy laikus számára a könnyű kezelés és fókuszálás fontosabb kéne, hogy legyen, mint sok minden más. (szvsz) -
kisharsany
aktív tag
-
HagaNRG
őstag
Köszönöm szépen Lugosi és Kovsol tagok válaszát, tanácsát! Meglátom, gondolkodom még. Szokásosan könnyűvé teszi a döntést, ha nem márkafanatikus az ember és X összegig a teljes merítésből nézelődik.
Sony-Nikon- Pana-Canon, mindegyik szorozva még vagy 6 különböző típusú vázzal, amik átfedést mutatnak árban, de a különböző szériák és ezek különböző generációk már hatványozzák a kínálatot és végül vagy 50 gép közül kellene eldöntnei, hogy melyik is a legjobb nekem- mindezt látatlanban, netes infók, képek, vagy csoport és fórumtagok véleménye alapján. -
lugosi
MODERÁTOR
Sziasztok!
Tisztában vagyok vele, hogy a Sony A7 számít kb. az etalonnak a kategóriában, mostanában nem is rossz áron érhető el.
Szokásos laikus félelmem, hogy akármilyen drága és profi fényképezőgépről is beszélünk, átlagos körülmények között (családi esemény fotózás, pl. elsőáldozás templomban, mikor gyenge fényviszonyok között kell vagy egy gyors, adott pillanatot precízen elkapni, vagy a türelmetlenül mozgolódó rokonokat kell csoportképen megörökíteni) sokszor bénának érzi magát az ember a komoly fényképezőgéppel, ha mellette ott egy Iphone 16, vagy S25, vagy hasonlók.
Én azért még mindig szeretném hinni, hogy egy fényképezőgép, az fényképezőgép, ezért hajlok arra, hogy áldozzak a minőség oltárán...
A ChatGPT pl. a Canon R8-ra próbál rábeszélni, mert szerintem most ebben az 500-700 ezres árkategóriában ez fejlettebb gép, mint egy A7 III, vagy Nikon Z5.
Mit javasoltok? (egyébként az Olympussal teljesen elégedett vagyok és van is hozzá egy drága, fix 2.8-as zoom objektívem, csak épp most gondolta meg, hogy pár év után a szalagkábel megörik és az LCD kereső már nem igazán működik, sőt, egiyk napról a másikra semennyire sem)
Köszönök bármi tippet!A Nikon Z5 most az alzán 352e Ft, szerintem annyiért az nagyon jó vétel. Ha én most akarnék FF gépet venni, azt venném.
-
kovsol
titán
Sziasztok!
Köszönök bármi tippet!Az A7III az most épp 400e Ft egyébként, és valóban egy régi technológia. Szóval nem 500-700e Ft.
Nem lehet kijelenteni, hogy az xy gyártó most az etalon, mert mind a három nagy gyártó kiváló MILC vázakat késziít, és a Panasoniknak is van FF kinálata már.
Egyébként rendszerben érdemes gondolkozni, és megvizsgálni az objektiv kinálatot. Azért itt a Sony és a Nikon előrébb jár, mint a Canon, mert több 3rd party megoldás érhető el rá. -
HagaNRG
őstag
Sziasztok!
Köszönök bármi tippet! -
Panthera
őstag
Sziasztok!
Természet fotózásra hobbi szinten milyen használt DSLR-t vennétek Canon és Nikon vonalon úgy, hogy először megelégednék egy 70-300 telével? A keret legyen a nagylátószögű objektívvel 300e.
A nagy kérdés, hogy fullframe vagy APS-C? Nyerek-e az előbbi esetében annyi plusz fényt, ami előnyt ad nagy gyújtó távolságon az APS-C crop ellenében? Illetve mennyivel kell komolyabb objektív az előbbi kiszolgálására?Ha típust is kellene írnom, ezek rajta vannak a listán.
Canon 5D sorozat tagjai
Nikon D7500 -
PRDZsolesz
aktív tag
Sziasztok! Beárazós topik van esetleg?
-
b.vr
őstag
Sziasztok! Egy ismerősöm keres gyermekfotózáshoz gépet és objektívet, össze szeretném neki írni a lehetőségeket. Olympust és Fujit tudom saját tapasztalatból. Sonyból, Canonból, Nikonból mi lenne a már elfogadható opció? Kiindulsának legyen hogy
Sony A7III, kistele portréobjektívnek az FE 85/1.8 (úgy rémlik az egy korrekt objektív volt, de simán mondjatok mást ha van jobb ár/érték arányban, lehet 3th party is), na 50esnél nem tudom, nem igazán követem a sonyt, arra emlékszem hogy pont a saját gazdaságos 50ese az nem volt túl erős. Így itt is szükségem lenne javaslatra.
Szóval erre kérdeznék rá Nikon és Canon vonalon (nem kell őket egymásnak ereszteni, hanem csak a saját rendszeren belül mi az a legolcsóbb váz aminek azért már korrekt fókuszrendszere van, és mi hozzá egy korrekt 85/1.8 körüli kistele és egy 50/1.8 körüli normál látószögű (ha a rendszerben valamiért a 35/1.8 sokkal jobban megéri akkor lehet az is)
Köszi! -
vicces
addikt
-
vicces
addikt
Az R6 egy rendkivűl jó gép, ha A7III árban találsz egy tényleg alig használt darabot, akkor érdemes megfontolni. Optika tekintetében lehet találni régi, de jó cuccokat, amik hibátlanul működnek adapterrel (ma találkoztam valakivel, aki azt mondta, hogy Sigma optikákkal azért nem mindig hibátlan) én egy EF 28-80mm f/2.8-4 L-t használok jelenleg és megdöbbentő, mennyire jó képe van. De ha nem akarsz 1kg súlyú obit cipelni, akkor pl. ez se rossz: Canon 24-85mm f/3.5-4.5 USM nyilván nem hibátlan, de 40e Ft körüli összegért jó, amit tud, stb. rengeteg opció van.
Jo ajánlat lehetett, mert valaki le is ütötte, már nincs meg. 920 euró volt.
-
p_adam
addikt
Az R6 egy rendkivűl jó gép, ha A7III árban találsz egy tényleg alig használt darabot, akkor érdemes megfontolni. Optika tekintetében lehet találni régi, de jó cuccokat, amik hibátlanul működnek adapterrel (ma találkoztam valakivel, aki azt mondta, hogy Sigma optikákkal azért nem mindig hibátlan) én egy EF 28-80mm f/2.8-4 L-t használok jelenleg és megdöbbentő, mennyire jó képe van. De ha nem akarsz 1kg súlyú obit cipelni, akkor pl. ez se rossz: Canon 24-85mm f/3.5-4.5 USM nyilván nem hibátlan, de 40e Ft körüli összegért jó, amit tud, stb. rengeteg opció van.
-
Freeman007
senior tag
Sziasztok.
Szeretnék fényképezőgépet vásárolni és ehhez szeretnék tanácsot, tippeket kérni Tőletek - szakértőktől.
- Gépre szánt összeg? 250k huf környéke, max 300k de akkor alap obi legyen.
- Felhasználás? évente párszor utazásnál videó (tájat, lehetőleg 4k), tájképek - a többi részben makró fotózás (makró obi későbbi projekt, jelenleg nem számít bele a keretbe)
- Méret számít? Közepes mértékben - hegyi túrák során azért jól jön a kisebb súly, de nem zárom ki a középmezőnyt.
- Videóra szükség van ? igen, (4k)
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? ebben az árkategóriában szerintem nincs esély újra, jó a használt is megbízható helyről.
- Egyéb kívánság, speciális igények? Milc, aps-c ha lehet, vázba épített stabilizátor, olcsóbb obik lehetősége, (minden bekapcsoláskor csendüjön fel az icmájlájf
)Kutakodásom során lehetséges szimpatikus jelöltként sony a6500 került elém, nem tudom mennyire jó választás, esetleg milyen alternatívák lennének pro/kontra.. illetve érdemes-e a keretet picivel (+50k) növelni egy jobb jelölt érdekében.
Hálásan köszönöm előre is a segítséget, tippeket.

-
vicces
addikt
-
p_adam
addikt
-
vicces
addikt
Aktuális videó a témában: Full Frame Is Losing Nem feltétlen értek vele egyet, de mindkét útnak megvan a maga előnye és hátránya. Árfüggő a dolog, ha jól veszel akkor igen, eladható jelentősebb bukó nélkül, mindhárom említett modellt sokan keresik.
most találtam canon r6-ot 5100 expoval, de az ár ugyanannyi mint a sonynak
adapterrel felcsapnám a régi ef obiaimat /tamron 17050, 2,8 ; 50stm/ amig találok valami jobbat hozzá. ez milyen ötlet? -
p_adam
addikt
Aktuális videó a témában: Full Frame Is Losing Nem feltétlen értek vele egyet, de mindkét útnak megvan a maga előnye és hátránya. Árfüggő a dolog, ha jól veszel akkor igen, eladható jelentősebb bukó nélkül, mindhárom említett modellt sokan keresik.
-
vicces
addikt
sziasztok!
kinéztem egy a7iii-at. alig van benne expo, csak néhány száz. semmim nincs hozzá.
volt egy canon 100d-m meg még régről obik. a canon mindig kifordult a kezemből.
megéri még megvenni a sony-t vajon? hobby fotó a cél, de akkor szertnék jó képeket kapni. lehet csak kirándulás, nyaralós gép lenne. de lehet megint megjönne a kedvem a művészkedéshez. néha hiányzik a lightroomban matatás.
viszont uton útfélen feljön az a6700. viszont az megint "csak" aps-c, és tartok tőle, hogy szintén kicsi a markolata, ami kedvemet szegné.
vagy hagyjam a francba, spóroljak még és fél év múlva egyek a7iv-et?
vagy ha most bevásárolok még akkor is el tudnám adni az a7iii-at +párezer expoval kicsi bukóval
-
kfjoco
csendes tag
Sziasztok.Nyaralós gépet vennék ami jobb mintha mobillal fotóznánk 100-150 ft lenne a keret.Létezik ilyen ebben az árkategóriában amit érdemes lenne venni.
-
hcl
titán
De kevés is van, és az is drága+mindig ott van, hogy nem az a baja, mint amit rámondtak. Vagy nem csak az

Szemeztem LCD kábel hibás PL5-tel, de az is 60000. Törött P3 30, de az úgy néz ki, mármint olyan mocskos, hogy gyanús
Szóval hibásat úgy szoktam beszerezni, hogy
- beszívom
- direkt úgy veszem, amiről ki lehet deríteni, hogy megoldható-e.
Meg ezek a pici MILC-ek sokkal nehezebb esetek, mint egy tükrös. :S -
haruspex
aktív tag
A 16-os szenzorok valóban jók, kb azt tudják zajban és dinamikában mint a Canon 18-as APS-C. De ez főleg a Sony gyártotta 16-os MFT szenzorral igaz, a Pana saját 16-osa (az első generáció ami pl a G5/G6-ba került) gyengébb. A későbbi Pana szenzorok (G7/GX7-től) már sokkal jobbak.
Sztem azoknál jobbak, ha nem is nagyságrenddel, az a Canon szenzor egy katasztrófa volt, míg a sony 16-osa elég jól sikerült a maga idejében.
-
lugosi
MODERÁTOR
A szalagkábelt tudom cserélni, azt írtam
Annál már nehezebb dolog is sikerült. A m4/3 14-42 mission impossible, két verziója is kifogott rajtam
De amit néztem, hogy hogyan kell P5-ben a kijelzőét, hát az kb. sima ügy.Olyan meg mindig lesz, ami jobb. Ezen az alapon nem veszek semmit
A PL1-nél azt mondtátok, a 16MP-es szenzorúak már érezhetően jobb képet adnak, akkor ennek már van értelme, a PL3-nak, P3-nak nincs.Szerintem neked helyzeti előnyöd a piacon hogy meg tudod javítani a hibás vázat. Én egy ilyet néznék a helyedben. A hibás váz sokkal nehezebben eladható.
-
hcl
titán
A 16-os szenzorok valóban jók, kb azt tudják zajban és dinamikában mint a Canon 18-as APS-C. De ez főleg a Sony gyártotta 16-os MFT szenzorral igaz, a Pana saját 16-osa (az első generáció ami pl a G5/G6-ba került) gyengébb. A későbbi Pana szenzorok (G7/GX7-től) már sokkal jobbak.
A Sony az Sony
@Állvány téma. 8-10kg körül kinek van tapasztalata K&F állványokkal? Az 500-as telével a gépem kb. 2kg, de legyen 5, és akkor a 10kg.os állvány remélem lesz szves nem beremegni alatta

-
Tin_Shield
őstag
Annál már nehezebb dolog is sikerült. A m4/3 14-42 mission impossible, két verziója is kifogott rajtam
De amit néztem, hogy hogyan kell P5-ben a kijelzőét, hát az kb. sima ügy.Olyan meg mindig lesz, ami jobb. Ezen az alapon nem veszek semmit
A PL1-nél azt mondtátok, a 16MP-es szenzorúak már érezhetően jobb képet adnak, akkor ennek már van értelme, a PL3-nak, P3-nak nincs.A 16-os szenzorok valóban jók, kb azt tudják zajban és dinamikában mint a Canon 18-as APS-C. De ez főleg a Sony gyártotta 16-os MFT szenzorral igaz, a Pana saját 16-osa (az első generáció ami pl a G5/G6-ba került) gyengébb. A későbbi Pana szenzorok (G7/GX7-től) már sokkal jobbak.
-
hcl
titán
Egy eos m100 esetleg... DE azt mondanám, hogy ha nincs rá elég nagy keret, akkor inkább elengedném, annak nincs értelme, hogy olyanra költs pénzt ami nem jó. Nekem volt pl5, nem gyors a fókusz, és a stabi nem igazán volt érezhető. A képek szépek voltak, de amit eladtam azt is vissza kellett vinni később garanciáztatni a kijelzővel, és úgy néz ki ez több gépnél előjött, vagy a szalagkábel. Ha veszed ennek tudatában vedd.
A PL1-nél azt mondtátok, a 16MP-es szenzorúak már érezhetően jobb képet adnak, akkor ennek már van értelme, a PL3-nak, P3-nak nincs. -
haruspex
aktív tag
Igen, akkoriban én már fotóztam pár éve, és csak nyálcsorgatni tudtam ilyesmikre (2012-ig brigde gép, utána meg 1100D). A szenzorstabi a PL1-ben is jó, illetve ugyan nem az a varázslat, de mindennel működik

Szokták mondani, hogy a gagyi cuccok a kreativitást fejlesztik, de valójában csak a szívást.Köszi mindenkinek az infókat ám
Dönteni mindenképp segített.Egy eos m100 esetleg... DE azt mondanám, hogy ha nincs rá elég nagy keret, akkor inkább elengedném, annak nincs értelme, hogy olyanra költs pénzt ami nem jó. Nekem volt pl5, nem gyors a fókusz, és a stabi nem igazán volt érezhető. A képek szépek voltak, de amit eladtam azt is vissza kellett vinni később garanciáztatni a kijelzővel, és úgy néz ki ez több gépnél előjött, vagy a szalagkábel. Ha veszed ennek tudatában vedd.
-
hcl
titán
Szerintem nem rossz a PL5/PL6 általános sebessége a korabeli belépő MILC-ek között. A Fujiknál pl. érezhetően gyorsabb, a Panáknál és Sonyknál kissé lassabb. Az EP1/PL1-hez képest meg kb. Millenium Falcon. Ami inkább macerás az a kezelhetőség, kevés a gomb, és egy kicsi butácskán mozgó tárcsa van csak, az érintőképernyő valamit segíthet, ha szereted. A CDAF a kontrasztalapúak között közepes képességű, akkoriban gyak. minden belépő MILC-en kontraszt AF volt csak. A sebessége és a pontossága AF-S módban MSC obikkal aránylag jó - ha van elég kontraszt, de random hülyeséget is tud csinálni. A folyamatos AF felejtős. A szenzorstabi kb. annyit tud mint a PL1-ben, csak az E-PL7 kapta meg a komolyabb 3 tengelyeset, ami E-M10-ben is van.
Igen, akkoriban én már fotóztam pár éve, és csak nyálcsorgatni tudtam ilyesmikre (2012-ig brigde gép, utána meg 1100D). A szenzorstabi a PL1-ben is jó, illetve ugyan nem az a varázslat, de mindennel működik

Szokták mondani, hogy a gagyi cuccok a kreativitást fejlesztik, de valójában csak a szívást.Köszi mindenkinek az infókat ám
Dönteni mindenképp segített. -
Tin_Shield
őstag
A másik Canon, EF-S, (750D), szóval nincs átjárás semmihez.
A tárcsák hiányától nem halok meg, az se baj, ha nem gyors - ez is relatív, ami neked nem az, az nálam még simán elmegy
A PL1 kezelőfelülete (és sebessége) után bármi jobb lesz, az kifejezetten borzalmas. 
A Pana meg nem lesz kisebb akkor se
És akkor magában kerül annyiba, mint amennyi az egészre sok.Telefon meg telefon marad akkor is, ha drága... inkább egy fényképezőgép, ha megfelelne egy telefon, akkor amellett döntök
Kiskompaktok helyett már megfelel, de inkább csak a felbontás miatt. De ha megnézek egy Canon S100-S105 -öt, hát ha az nem a kompaktok teteje, hanem az átlag lett volna, akkor nem esett volna össze az a piac se
Szerintem nem rossz a PL5/PL6 általános sebessége a korabeli belépő MILC-ek között. A Fujiknál pl. érezhetően gyorsabb, a Panáknál és Sonyknál kissé lassabb. Az EP1/PL1-hez képest meg kb. Millenium Falcon. Ami inkább macerás az a kezelhetőség, kevés a gomb, és egy kicsi butácskán mozgó tárcsa van csak, az érintőképernyő valamit segíthet, ha szereted. A CDAF a kontrasztalapúak között közepes képességű, akkoriban gyak. minden belépő MILC-en kontraszt AF volt csak. A sebessége és a pontossága AF-S módban MSC obikkal aránylag jó - ha van elég kontraszt, de random hülyeséget is tud csinálni. A folyamatos AF felejtős. A szenzorstabi kb. annyit tud mint a PL1-ben, csak az E-PL7 kapta meg a komolyabb 3 tengelyeset, ami E-M10-ben is van.
-
hcl
titán
A pl5/6-nak két pozitívuma van a kis méret, és a szép jpg, de mellette dög lassú, és ha kell a manuál beállítás-nos ha jól emlékszem meglepően jó ahhoz képest, de tárcsák azok nincsenek. a g7-gx80-gx800 vonalat erőltetnem, még ha többe is kerül, pláne ha sok évre tervezel, a másik géped milyen bajonettes?
Nem szeretem a drága telefonokat, de útközben túrán, itt-ott sokkal könnyebb cipelni, és tényleg mindig ott van, emiatt fizettem ki érte azt a pénzt.A másik Canon, EF-S, (750D), szóval nincs átjárás semmihez.
A tárcsák hiányától nem halok meg, az se baj, ha nem gyors - ez is relatív, ami neked nem az, az nálam még simán elmegy
A PL1 kezelőfelülete (és sebessége) után bármi jobb lesz, az kifejezetten borzalmas. 
A Pana meg nem lesz kisebb akkor se
És akkor magában kerül annyiba, mint amennyi az egészre sok.Telefon meg telefon marad akkor is, ha drága... inkább egy fényképezőgép, ha megfelelne egy telefon, akkor amellett döntök
Kiskompaktok helyett már megfelel, de inkább csak a felbontás miatt. De ha megnézek egy Canon S100-S105 -öt, hát ha az nem a kompaktok teteje, hanem az átlag lett volna, akkor nem esett volna össze az a piac se
-
haruspex
aktív tag
Hát, azért a PL5 bőven elég a feladatra. Telefonból meg, ha azt nem nézem, hogy optikailag, egyéb képességekben mik a hiányosságok (nem tudom rátenni a Smena obit, fordítottat, m42-es Jupiter telét, DIY tilt-shiftet, Heliost, nincs blende, stb.), nincs ugyanígy 100 ezrem egy olyasmire, amire van 4-5 év support. Egyáltalán, egy telefonra nem adok ki 100k. 40-50 körüli telefonjaim szoktak lenni (most 2020-as iPhone SE), amire van hosszabb távú support, pl. LineageOS-el, nem nagyon netezek rajta, nem azon élek, stb.
@Grillo : Kb. 100 ezerrel több, mint amit rászánnék

A pl5/6-nak két pozitívuma van a kis méret, és a szép jpg, de mellette dög lassú, és ha kell a manuál beállítás-nos ha jól emlékszem meglepően jó ahhoz képest, de tárcsák azok nincsenek. a g7-gx80-gx800 vonalat erőltetnem, még ha többe is kerül, pláne ha sok évre tervezel, a másik géped milyen bajonettes?
Nem szeretem a drága telefonokat, de útközben túrán, itt-ott sokkal könnyebb cipelni, és tényleg mindig ott van, emiatt fizettem ki érte azt a pénzt. -
hcl
titán
Hát, azért a PL5 bőven elég a feladatra. Telefonból meg, ha azt nem nézem, hogy optikailag, egyéb képességekben mik a hiányosságok (nem tudom rátenni a Smena obit, fordítottat, m42-es Jupiter telét, DIY tilt-shiftet, Heliost, nincs blende, stb.), nincs ugyanígy 100 ezrem egy olyasmire, amire van 4-5 év support. Egyáltalán, egy telefonra nem adok ki 100k. 40-50 körüli telefonjaim szoktak lenni (most 2020-as iPhone SE), amire van hosszabb távú support, pl. LineageOS-el, nem nagyon netezek rajta, nem azon élek, stb.
@Grillo : Kb. 100 ezerrel több, mint amit rászánnék

-
Grillo
őstag
Streetfotóra is?
Meg pl. be van fogva asztrofotóra is néha (na erre a PL1 tök alkalmatlan) a Canon mellé. Meg van, hogy javításokhoz ezzel fotózom az éppen kókányolt cuccot (értsd, fordított objektívvel, USB csatit, ilyesmit). És igen a Pana mind nagy, GX nincs eladó, meg az se jobb.Telefon meg arra jó, hogy a villanyórát ledokumentáljam vele kb.
Bár nem a legkissebb, de GX8?
-
haruspex
aktív tag
A gx80 szokott még beesni néha száz alá. A gx800-880 meg ritka madár. Az abaj, hogy 50k is sok pénz valamire ami nem jó.
Telefonból én direkt olyat vettem ami elég elég sok mindenre.
-
hcl
titán
Streetfotóra is?
Meg pl. be van fogva asztrofotóra is néha (na erre a PL1 tök alkalmatlan) a Canon mellé. Meg van, hogy javításokhoz ezzel fotózom az éppen kókányolt cuccot (értsd, fordított objektívvel, USB csatit, ilyesmit). És igen a Pana mind nagy, GX nincs eladó, meg az se jobb.Telefon meg arra jó, hogy a villanyórát ledokumentáljam vele kb.
-
haruspex
aktív tag
Fotózni
Portrét nem szoktam (tehát a Fujik az áruk és méretük mellett a részletekkel kapcsolatos hibák miatt is kiesnee), az a másodgép inkább olyanokra, amikor nem fotózni megyek, de legyen nálam valami. Általában streetfotó, otthon valami, ismerősökkel esemény, akármi. Szóval erre amúgy megfelelne kb. akármi, aminek szebb képe van, mint az E-PL1-nek. Főleg ezért előny a kis méret, ahogy írtam is.G6-G7 nem tudom, hol lehet, ha a GH3 is 100 körüli

De köszi az infókat amúgy

60-80 ha jól láttam, de erre lehet nagyok lesznek akkor viszont. Mondjuk erre célra én már telefont használok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
60298 - 60201
60298 - 60201 60200 - 60101 60100 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- (kiemelt téma)
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Top Gear / The Grand Tour topic
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- BMW topik
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lightyear - befektetési app
- Óra topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB Natur Titán / 12 hónap jótállással
- ÚJ/bontott 0perces! 16" Legion Slim 5 Ryzen 7 7435HS 16GB DDR5 2x512GB SSD RTX 4060 8G QHD+ 165Hz
- Samsung 860 EVO 2.5 1TB SATA3 SSD
- 27% - Noctua Noctua NH-U12S Chromax Black(FAN-NH-U12S-CH)
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

) akkor nem viszem a cuccot egyáltalán. Ott a Samsung Fold, kattintgatni teljesen jó.

De amit néztem, hogy hogyan kell P5-ben a kijelzőét, hát az kb. sima ügy.
Mr.Csizmás