- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hadde
tag
Nem hiszem h megsült volna, egyszer feltoltam szépen szakaszosan neki 1200 Mhzre de 100 százalékos venti mellett és nem fagyott nem kockásodott nem volt rendellenesség, tartotta a max 85 fokot és droppolt is lefele a kártya h tartsa a hőmérsékletet!
BF4 et repítette mint a szélvész, ez csak egy 15-20 percet nyomtam neki de rájöttem h ez felesleges, és a gyári hűtőpasztára gyanakszom a hőmérsékletek végett, alap biossal hozza a 38-40-41 fokot a másik állasban melegszik jobban.
Megpróbálok egy Bios frissítést hátha ott van valami zűr.
Vagy szerinted sűlt ? Mert Én nem hiszem...
Ettől függetlenül h új Rendszert raktam és a 14.4 drivert a Ram és a GPU frekvenciái sosincs alap helyzetben,
ugrál fől és le, a GPU terheltség szintén, auto beállítások mellett mikor ugrálnak az órajelek és a kihasználtság 36% fordulat melett 45-50 fokos a kártya. -
Ghoula
senior tag
Milyen windows az, hogy nincs safe mode?
Ha emeled a feszt, akkor bírja tovább is a memvezérlő. Én inkább azt mondanám, hogy adott feszen annyit bír. Nyilván megtehették volna, hogy emelik gyárilag a feszt, a TDP limitet, de akkor meg kifutsz a TDP-ből, túlmelgszik a GPU, VRM.
Afterburner meg ha lefagysz a memó miatt, restartnál nem adja meg a plusz feszt, de a powertune az xml alapján meg beállítja az emelt órajelet. -
Ghoula
senior tag
Legközelebb ha belefutsz, elég a safe mode és keresd meg a profilodban az AppData\Local\ATI\ACE\Profiles-xml-t.
Keresd meg ezt a szekciót:
<Feature name="MemoryClockTarget_PCI_VEN_1002&DEV_67B0&SUBSYS_046C1043&REV_00_4&80E7924&0&0008A">
<Property name="Want_0" value="15000" />
<Property name="Want_1" value="140000" />Nálam most így néz ki 1400-on, tehát az alsó sorban visszaveszed és máris spóroltál egy reinstallt.
-
Joshi
titán
A Mantle is csak egy driver amitől elsőre nem kellett volna sokat várni, kell időt hagyni mire kiforrja magát. Ha anno nem hallgatok rád és nem a ratyi béta driverekkel szórakozom akkor talán a komplett gépemet se kellett volna lecserélnem. Persze most már egyáltalán nem gond ez mert így lett egy jó kis gépem amit ki tudja mikor cseréltem volna le.
-
HSM
félisten
Ezt tapasztalatból írod? A refin elvileg egy igen magas minöségű paszta van gyárilag, amit sokan nem ajánlanak piszkálni. A 7970 refim se romlott szerintem az egy év alatt, míg használtam.
Nagyon profi, magas minőségű cuccok ezek, csak a 290-re picit kicsi már ez a hűtőkapacitás a normális hangerejű, dobálásmentes működéshez.
De amúgy a WF3 is jobban dolgozik, v-sync nélkül ebben a 30 fokban már nagyon megfűti a 950-es órajel, majdnem úgy meghajtja a 825-ös is, mint 20 fokban a 950....
-
HSM
félisten
Nem hiszem, hogy baja lenne a pasztának, nem szar ami benne van. Csak 30 fok van, és ennyit tud az a hűtő.
(#14897) daveoff: gyuszaa linkelt refi valley tesztet, neki is fel kellett alaposan tekerni a ventit, hogy ne dobálja az órajeleket. Keresd vissza, jó összehasonlítási alap szvsz. És ő "csak" 26 fokban nézte emlékeim szerint.
Látod, mondtam, hogy vagy ordít., vagy órajelet dobál, nem hitted el... -
-
-
Chapel
addikt
Értem. Bár mégsem. Most ne hasonlítsam hozzá, mert a 7950-et 95 fokra lőtték be, ami nálam a 70-et az említett körülmények között sem érte el...?
Vagy csak a fogalmazásod nyakatekert és az R9-eket lőtték be 95 fokra? Nem tiszta amit írsz.
Nekem akarok én 70 fokot, sőt az sem zavar ha 200, csak menjen rendben a kari, ennyi a lényeg.Meglepett a 80-85 fok, de így már nem fog.
Egyébként használ itt valaki i7 mellett ilyen msi gaminget?
-
HSM
félisten
71%-on már én se kedvelem... Nálam BF3 825/1250Mhz (alulfeszeli magát automatikusan), maxon, V-sync off szokott 50% körül tekerni, azt nagyon szeretem, 70-120FPS.
Amúgy 3000-3200rpm, ami még nekem oké fordulatban, ezt tudja hozni még a gyári 950Mhz-en, ez max 60%.
Ami a hűtőt és a pasztát illeti, egész korrektnek tűnik így gyárilag. A ram is jóféle, 1500Mhz-re hitelesített Hynix AFR R0C. Nekem mondjuk Elpida van rajta, jó az is, 1400Mhz-et simán viszi.
(#14585) Asbee: Szerencsés darabod van akkor. Nekem 81% ASIC, és +44mv kell neki 1100-hoz.
Jól melegszik is vele.
Bár lehet, kipróbálom majd 1250Mhz-es ramokkal, hátha úgy kevesebbet kér, én egyből 1400-as ramokkal teszteltem az 1100Mhz-et.
-
HSM
félisten
Az az élmény felbecsülhetetlen lehet.
Beszámolóra kíváncsi leszek.
(#14537) brumi1024: Igazad van. Jóval olcsóbb, egy Gbit switchre+NAS-ra tenni a belső hálót.
De amilyen áron ezeket adják, marad a HDD fiókom. Azzal legalább megúszom a windóz-hálós megosztás jóságait is.
-
ffodi
veterán
Persze.
Mivel érzésem szerint nincs baja a kártyának, így felesleges gariztatni, azzal amúgy is csak a tökölés lenne, mert Alpenföhn hűtő le, gyári vissza, stb........ Illetve engem nem abból a fából faragtak, hogy ha valami rendellenességet tapasztalok, akkor viszek mindent egyből gariztatni.
-
HSM
félisten
Így teljesen jó valóban.
Gyakorlatilag a lehető legjobb.
De azért szerintem nem mindenkinél ilyen jó a helyzet vízzel.
(#14267) Tails111: Én a GPU-t engedem 80-82-ig is, de a VRM-re jobban kell figyelni, lehetőleg ne nagyon menjen tartósan 80 fölé.
De azért a ventiből se csinálok harci helikoptert. Bár amióta főleg BF3-azok a 825/1250Mhz-es profillal, inkább a 70-75 fokos tartományban van lusta ventivel is.
-
SkyS1gn
félisten
A rosseb tudja...
Mindez alapon. Víz 36C
-
SkyS1gn
félisten
Beraktam 5$-ért egy pólót, így nem ajánlotta fel a 8$ postát, kivettem és megrendeltem simán azt 8$ postával.
Amúgy levettem a blokkot, VRM1 gappadjára pecseteltem egy kis MX4-et de így is MÉG alapon is 80+C a VRM1....furmark alatt.
Ennél jobban a csavarokat se tudom meghúzni már.Lesz pár hét mire megjön, neten olvastam mindeki aki cserélte extremre kapott minusz 20-30fokot, az ultra meg mégjobb.
-
janos666
nagyúr
Ja... Amennyire örültem először, hogy "ingyen upgrade" (ha már kiesett ~40 nap), épp annyira jártam rosszul a csupasz RAM-os kivitellel, mert ezzel se bánya, se víz (legalább is egyszerűen és további adás/vétel/kiadás nélkül).
Arra mondjuk jó, hogy ez nem süketít meg gyári léghűtéssel sem, szóval berakom a fenti gépbe, kipróbálok pár új játékot pár napig, és akkor az alapján talán el tudom majd döntöm, hogy akarok-e már egy Hawaii GPU-t a játszós gépbe (leköt-e valami új játék, aminek kell ilyen erős vas), vagy még mindig hasznosabbnak érzem, ha inkább bányászik minden.
-
HSM
félisten
Jó nagy batár a Vapor-X is a 2,5 slot magas hűtésével... Súlyban is látszik, a Toxic 1092 g, míg a Vapor-X is 1052 g.
A Vaporban az tetszik, hogy előre-hátra hűl, míg a Toxic-ban, hogy akár az eszetlen tuningot is arcpirítóan jól bírja.
Viszont jóval többet adnak használtan a Toxic-ért, és a gyakorlatban nem számít nekem olyan sokat, hogy 1100Mhz vagy 1200Mhz, amit kényelmesen megy, amúgy is jobban preferálom az 1000Mhz-es teljesen néma allulfeszelt üzemmódot az esetek többségében....
-
HSM
félisten
"Szerintem mindig azt kell nézni adott kártyatípusnál melyik gyártó karija a jó."
Maximálisan egyetértek.
Én is így vagyok a Sapphire 280X Vapor-X-emmel és a Toxic-ommal, imádom őket, csak azt nem tudom eldönteni, melyiket tartsam meg, egyik jobb kari, mint a másik.
Amúgy ami a Gigát illeti, nekik ez sajnos hagyomány, a határon járatott, instabil, nem túl tartós kártyák. Valahogy hiába igyekeznek, nem akar nekik sikerülni ezen túlhaladni.Ezt több szériájuknál is meg lehetett figyelni, évek óta. Így pedig hiába a 3 év gari, nem biztos, hogy érdemes bevállalni.
-
daveoff
veterán
Gigáról nagyon sok rosszat lehet olvasni, szerintem lényeges több a gond velük, mint a többi gyártóéval. Nem tudom ez mire vezethető vissza, de szinte már minden VGA topikban kerülendő márkának van kikiáltva, itt is.
Nekem első és egyben utolsó kapcsolatom a Gigabyte-al egy 780Ti személyében volt nemrégiben, a 200K-s kártya nem bírta a gyári tuning értékeket. Féltem is kicsit tőle mielőtt megvettem, de úgy voltam vele, hogy ilyen szinten már csak nincs velük probléma. Hamar kiderült, hogy tévedtem, többet soha gagyibájt....
-
GeneraL_XTX
veterán
-
HSM
félisten
Téged mindig elkerülnek az ilyesmik. Az Asus-ból sincs több hibás 280x, mint másból, Giga se ment gallyra több 7900-ból, mint a többiből.
Azért vannak fokozatok, annyira nem rossz a Giga, hogy ettől forrongjanak a topikok, de azért főleg a 7900-ak azért elég sűrűn haltak. A 290-esük amúgy korrekt, de én is viszonylag sok elektronikai problémáról olvastam más gyártókhoz képest. Kár, mert amúgy a 290-es az utóbbi idők egyik legigényesebbnek tűnő Giga karija volt. Azért remélem, idővel megtanulnak rendesen VGA-t tervezni, mert az igyekezet látszik.
(#11553) Devid_81: Részemről ajánlás a Sapphire. Ha zörgeti a venti a műanyag burkolatot, filléres költségből javítható kis lítiumbázisú, EP adalékos, hőálló csapágyzsírral.
Itthon 700 forint körül szerezhető be bringásboltban.
Ami még nagyon jónak tűnik, az a PowerColor PCS+, bár ott kérdéses, javíthatóak-e házilag a ventik. (A 7950-emen másmilyenek voltak, de azok nem voltak házilag szerelhetők sajnos.) -
hgy1967
csendes tag
a 90% os ventihez képest az 50% , az kifejezetten halk lett
Valamit akkor se értek.
a PH cikke szerint "A másik opció a csendes (Quiet) üzemmód, amit az AMD előre paraméterezett. Ez bizonyos mértékben lassabb működést eredményez az "Uber" módhoz képest, és aktiválásával nem használható a Catalyst Overdrive menüje sem, így nem tuningolható a termék"De nálam mindkét modban van tuning. szerintem a Giga nem a referencia beállitásokat alkalmazza, hanem valami sajátot.
Asbee Igen, az órajelet néztem, azt ténleg néha visszaveszi 9xxMhz-re.
a Másik bios állásba, nem nagyon vette vissza. -
HSM
félisten
A gyakorlat nem engem igazol? Mutassam akkor ezt [link]?
Szval majd nyár végén eldől.(#11477) ffodi: Bizony. Ráadásul a hűtetlen ramosokon a memória hőfokára sem árt figyelni, 85 alatt maradjanak.
(Ebben csak az a szívás, hogy a lgtöbb karin nincs rá szenzor, szóval csak megfelelő külső eszközzel mérhető.)
-
Devid_81
félisten
Oda pontosan befujni kellene a friss levegot kivulrol.
Es ha lehet, talan ugy, hogy a nyak tetejet ahol a VRM van, oda is menjen levego.
En egy 12cm ventivel tamogatnam oldalrol a kartyat ebben az esetben.
Nekem a hazamban ehhez kepest sok hely van, nekem hatulrol kap a kartya gyarilag 2x12cm ventiktol levegot. -
Ennyire nekem nem 1értelmű, uis második nekifutásra engedte felemelni az órajeleket és akkor adta be az unalmast, amikor már 2D-ben voltam. Ha lesz időm, kipróbálom friss windowssal+catalysttal.
#9013: Gondoltam erre is, hogy a Hynx meg az Elpida másféle kommunikációt igényel a driver részéről. Kérdés, hogy menne-e a két kari CF-ben?
-
HSM
félisten
Ha tippelhetek, az alaplap lehet a gond. Mármint, hogy a kártya legjobb tudomásom szerint az alaplapról veszi fel az áramot a memóriának, a 290 512bitje és sok memóriacsipje miatt alapból nem keveset. Mivel kicsit alul is van tervezve a memória VRM, ez lehet, hogy bizonyos lapoknál vagy tápoknál gondot okozhat. De ez nem 100%, csak hangosan próbáltam gondolkozni.
-
-
-
HSM
félisten
No, meglestem a memóriákat!
Tökugyanaz a Hynix, ez 100%, illetve 99%, hogy az Elpida is. A hynx Vapor-x-ről fotó: [link], látszik az egyik felső csipen, hogy R0C. Az Elpida-ról nem találtam a Vaporon PCB-shotot, így csak a széria 100%, hogy egyezik, de vélhetőleg a Vaporon is tökugyanaz az 1,5V-os 1500Mhz-es csip van, ugyanis ennél lassabbat kizárt, hogy rátesznek, de gyorsabb 1750Mhz-eset nem hinném, hogy erőltetnék jóval drágábban.
A 290-ekről itt találtam infót: [link]Na, és a mérés!
LTC bányászattal néztem meg, mert az szépen egyenletesen terhel, és elvileg memória intenzív, és első, konnektoros, kártya kikapcs/bekapcs méréssel 15W-al valóban kevesebbet fogyasztott a Hynix-es Vapor, hasonló ASIC (2%-on belül) és azonos fesz mellett.
Szóval lehet alapja a 290 mellett ennek a dolognak. Bár én 1500Mhz-es memóriaórajelen teszteltem, ahol azért 20%-al többet kérnek enni, mint 1250-en, szóval alapon bőven elégnek kéne lennie a 290 tápkörének.
Érdekes, a VRM szenzor adatok alapján viszont nem volt ekkora difi, ott a Hynix-esen 25W-ot mutat, és az Elpidáson 30W-ot. Ami viszonyításnak talán jó, de tuti nem pontos, mert a Hynix-es 80plus gold tápról 1000Mhz-ről 1500Mhz-re átállítva 20W-al fogyaszt többet a kari azonos sebességű számolás, azaz GPU-terhelés mellett, tehát mivel az órajel lineárisan hat a fogyasztásra, így nagyjából 60W lehet 1500Mhz-en a Hynix-es memória fogyasztása. Az az érdekes, hasonló tesztet eljátszva az Elpidással szintén 60W-ra jött ki a memória-fogyi, bár ott csak 1250-1500-ra tudtam eljátszani, ami így tuti nem volt olyan pontos.
Szóval azt mondanám, valahol 0 és 20% között lehet, amennyivel az Elpidás többet kér azonos órajelen és feszen.
(#8166) ricshard444: A hátulját célozd be, a PCB-t, elég egy 12-14-es venti, a jó irányítás a lényeg, hogy jól lefújja róla a hőt. Nálam azt imádja a refi 7970.
Hagyni kell neki időt, hogy kifejtse a hasznát.
10-15 perces terhelés alatt már szépen kijön nálam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Update 06.26. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest