- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
odorgg
addikt
válasz
Ghoula #35801 üzenetére
Nem eszik olyan forrón a kását sajnos..
1V alap 2d-ben különben BS itt is. Viszont 1500-on pöttyöz BF alatt, szóval annyira mégsem ok a buli a 390 mod biossal.
1500-at csak a DPM 6-7-re állítottam, a többi 1250. DPM 6-1250, 7-1300mV. Szóval kíséretezgetni kell még, de szerintem nem lesz ebből 1500, esetleg megnézem majd én is a gyári időzítésekkel. Azt is ki kéne mérni, hogy a gyári 1500 jobb e egyáltalán, mint mondjuk a 390-es 1375, vagy a Stilt 1375-ös időzítések. -
Habugi
addikt
válasz
Ghoula #34058 üzenetére
Soha nem használok vsyncet. Néztem hogy van vdrop de amíg tartja 100% mellett úgy az órajelet hogy az meg sem mozdul ez esetben pl 1150ről addig úgy voltam vele nem kérdezek rá ezt miért csinálja mert látszólag természetes/normális. Megnézed egyébként az Avg. GPU usage/utilizationt akkor látod hogy végig fullon ment, szóval kb annyi ideig nem 100%-on pörgött, amikor alkalmanként a térképen kolbászoltam, plusz egyszer ki altaboltam ránézni a fogyasztásra, +a végén ugye mint látható hogy meglegyen a shot.
szerk..
Ahh, leesett, ejtőernyős volt..
, szóval játék indítás után reseteljem ki és akkor nincsenek Idle értékek/nem kavarnak be a kalkulációba. Nevetni fogsz megpróbáltam, az a baj akár ablakban van, akár alttab, akár mix, mindig bele trollkodik az Idle órajel, így minden másnak az Idle értéke is..
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #33934 üzenetére
talan EK csinal ra egyedi blokkot, de akkor kb aranyaron lesz. ld a 35ezres vapor, matrix es 970 g1 blokkok.
en is hetekig vartam a TULra valo 290X SE blokkra. nekem tobbek kozott ezert nem lett matrix a masodik karyta, plusz meg mert az elso annyira antituning hogy nem tartottam indokoltnak a felarat.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #33926 üzenetére
a masodik kor a masodik GPUval jelenleg egy EK 120 XTX (60 vastag) / D5 1es fokozat / EK 290X SE komboval van osszerakva, meg egy kb 600on porgo EK ventivel (nem a Vardar, az azelotti).
60 fok alatt volt firestrike alatt, csendben, egy single radival (igaz vastaggal).
viszont, a radi jelenleg a foldon ul a gephaz mellett, szoval kb open benchnel lehet ilyen ertekekkel szamolni, haz eleg sokat ronthat ha nincs friss levego / beragad a 300W.
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Ghoula #33919 üzenetére
Konkrétan ezen gondolkodok:
De nem tudom megéri-e. Az a bajom, hogy most váltottam 1440p monitorra, és ahol eddig 1080p-n a vga szinte kussban volt játék közben (WoT, meg még elég sok játék) ott most full terhelésen megy, és emiatt előbb utóbb eléri a 78-80 fokot és hangja se gyenge már (MSI 390 Gaming).
Vissza nincs kedvem váltani Nvidiára, de eléggé idegesít a dolog. Most fixáltam a ventiket max 60%-ra, de nekem m ég az is hangos kategória.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #33919 üzenetére
mondjuk a dragabb jatekvizek arban mar elegge kozel vannak, foleg ha elfer egy tripla 45os es a cput is azzal a lendulettel levizezi az ember. egy top leghuto is 20k.
NZXTnek is van plateje megoldani a vrmhutest a vizeikhez, a krakenek egesz jok. Hawaiival elvileg kompatibilis.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ghoula #33885 üzenetére
67.1% az ASIC. - lehet visszatolom a GPU-t alap órajelre, plusz marad neki egy kicsi fesz..
1010/1600: + 20mV
Graphics Score 12136
Physics Score 9125
Combined Score 3411
1050/1600: + 38mV
Graphics Score 12550
Physics Score 9427
Combined Score 3237
1085/1600 +38mV
Graphics Score 12885
Physics Score 9440
Combined Score 3371
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ghoula #33878 üzenetére
38mV-t kap most, és így 1090MHz, ami stabil, 50mV-vel sem megy még az 1100, ha jól emlékszem.
Alulról a "hátsó" vrm kap levegőt, de a belső sajna nem.. Megnézem 50mV-vel mi a helyzet.
Igazad lehet, de ez Nálam nem valószínű, hogy lesz, max akkor visszaállok stock órajelre gpu szinten.
BIOS-ban még nem néztem, hogy ennek hogy állnak a beállításai. Annyira még nem merültem bele.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #33867 üzenetére
1.25 mellett olyan 1.170 korul kapott ahogy neztem. szoval ejt rendesen ez is. sima biost hasznalok (LN2hoz forrasztani kell).
DS4et tavaly karacsonykor vitte el a bootlock. vegulis 2008 apr korul vettem, 2014 karacsonykor ment el, 2012 februarig volt a main rigemben gyakorlatilag folyamatosan 3.0an ment benne a q66 alulfeszelve, 4 darab 2GB memoriaval meg nemi memtuninggal. szepen megszolgalt
.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #33864 üzenetére
ugy tudtam a GPU tweak minden karin engedett LLCt, akkor elneztem.
jaja, LLCvel kevesebb fesz kell, viszont a tuske fole mehet a beallitottnak. en emiatt ki szoktam kapcsolni anno, amikor tuningoltam.
P5Kban nem ment, P5K DX-WFben mar igen. aztan eladtam a P5Kt mert alaporajelen is instabil volt vele a q6600 (bonusz: 0.14es drop 1.35 mellett), utanna a P35-DS4 kb azt tudtam amiert vettem (0.06os drop 1.54 mellett is)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #33854 üzenetére
Asus sajat tuningprogijaban van loadline calibration, de LLCvel vigyazni kell a tuskek miatt (atlepheti a beallitott feszt, mig LLC nelkul elvileg nem).
plusz elvileg jobban terheli a VRMet. asus lapoknal mondjuk lattam olyat, hogy kevesbe csucskategorias megoldasoknal az LLC egesz konkretan semmit nem csinalt (Asus P5K).
-
-
janos666
nagyúr
-
janos666
nagyúr
válasz
Ghoula #31457 üzenetére
A GPU órajel emelés univerzálisabban és nagyobb súllyal érzékelhető, szóval a PowerPlay mellett elérhető GPU órajel jobban érdekel, mint a RAM frekvencia, vagy RAM időzítés, ezt csak borravalónak tekintem a Stilt BIOS-ban.
A Loadline calibration is jobb a 390X BIOS-ban, vagy az is át van véve Stil-től a moddoltba?Bár így, hogy farkasszemet nézek egy CFX-el, ez pillanatnyilag kevésbé izgi, hogy honnan húzhatnék elő pár százalékot, itt van 60-90%, ha beizzatom a másik 290-est. De este azt már nem tesztelem, mert alszanak a szomszédok...
...a szomszédos kertes házban
Már elfelejtettem milyen hangos a ref hűtő, ha hagyom felpörögni.Csináltam ma egy olyan tesztet, hogy a 290X 1000MHz-en, a 290 550MHz-en (ami így durván egy fél 290X-et szimulál) futott (kiakasztva PowerPlay nélkül) és néztem a GPU Load grafikont, illetve az fps számlálót a DA:I-ben.
Kicsit lehangoló, hogy nem csak DX11-el, de Mantle-el is ugyan úgy egy szál 290X teljesítményét kaptam, ~100%-on terhelt 290-el és fel-alá szaladgáló, de 50%-hoz húzó 290X terheléssel.
Nem fogom megvenni az Ashes of Singularity-t csak azért, hogy kipróbáljam ezt DX12-vel is. Más DX12-es benchmark-ról pedig nem tudok.
-
proci985
MODERÁTOR
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #29100 üzenetére
na megjott a nyar, Borderlands2 alatt tegnap 70fokba benyalt a GPU. a ramok es a VRM 65 korul. ok, 5760x1080 ultra, meg negy orat mentunk, de ez igy akkor se tokeletes.
szal lehet itt feladom, 1-2 fpst nem er, hogy a viz ne mukodjon csendesen.
vizho a GPU utan 44 fokos(!!).
az Antec TC az egyik legjobb 140es venti (radira). kb a TY140et tudja. a tapasztalatokat nem radival szedtem, de a Thermalright IFX14 is egy elegge restriktiv borda. a haz tetejen par terelolap van csak, de terhelve a Black Icebol es az EK XTXbol is szabalyosan dol a meleg levego. egyetlen problema, hogy pushban van fent a venti, ennek szerelesi okai voltak.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #29034 üzenetére
btw ti hogy toljatok?
elinditani a furmarkot, orajel emel afterburnerbol, aztan ahol artifactol/lehal azalatt ok? utanna meg mondjuk fel ora fur / nemi game?
vagy a masik irany, hogy orajelemeles mondjuk 20as lepcsokben, aztan fel ora furmark?
procit anno teszteltem ki, de GPUnal vagy kifogtam egy alaporajelen se stabil darabot (3870), vagy throttlingolt alapbol (6950, 290x gyari hutovel), vagy CFeztem es mindket kartya eleve az egekbe volt clockolva (7850, 1000Mhzs gyari orajelen 840 helyett). esetleg alapbol a kartya az egekbe clockolta magat (GTX970 G1, 1390-1420 koruli factory boosttal, az 1178as ref helyett).
szoval a 290x a vizzel ilyen szempontbol uj.
-
janos666
nagyúr
válasz
Ghoula #29034 üzenetére
Erre nem tudok kielégítő választ adni, nem gyűjtöttem be erre nézve kellő adatot.
Az alap gyári BIOS-al nem is teszteltem ki rendesen a tuningot, így feszt még annyira sem néztem.
A 390X BIOS-al kerestem meg először +/-10Mhz-re pontosan a végét, ami 1150 lett. Erről többen is azt írták a guru3d-n, hogy több feszt ad, mint a 290X BIOS, de itt sem próbáltam kézileg piszkálni a feszt és nem volt mivel összevetni emlékezetből, mert nem nézegettem gyári BIOS-al.
A 0mV-s Stilt BIOS-nak +31mV-ot kellett adnom AB-vel, hogy elérje az 1150Mhz-et (azért mentem így visszafelé, hogy összevethessem a benchmark eredményt, amit a 390X BIOS-nál 1150-en futtattam).
-
Speed®
titán
válasz
Ghoula #29034 üzenetére
Alapon 1000/1300, érdekes lenne, ha nem bírna 1375öt a RAM..1400on nem tapasztaltam hibát. Kérdés persze az eltérő strap miatt mi lenne. Egyébként visszavettem 1250re, semmivel nem lett lassabb, gondolom szintén a szűkebb strap az ok.
MSI AB nekem konkrétan nem okoz gondot, de írtak páran BSt vele. Ha TRIXXben nem lenne az idióta feszkezelés, ellennék azzal is amúgy, nem hibázik nálam. Viszont az, hogy +50mVhoz +56ot kell applyzni, ami profilba mentve restart után +42 lesz, jó nagy ökörség :S
Tri-X rezonancia téma: nálam az egyik venti az ok, a kivezetések melletti.
-
odorgg
addikt
válasz
Ghoula #29034 üzenetére
Én a gyorsabb utat szoktam járni. Nézek egy reális elérhető maximumot, (290/x-nél 1200Mhz) majd ahhoz adagolom a feszt, ami itt 50mV-os lépéseket jelent, és ugye +100-al indul a lépcső, mert alatta 99% hogy nem megy 1200-at.
Dmark ugyan így megy, csak ott a toplista alapján határozok meg egy maximumot, amit szerencsés esetben elérhetek az adott hűtéssel.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #28975 üzenetére
alap
meg ket nap, holnap-holnaputan ledokumentalok egy kiserletet, tekerek egyet a cikk drafton, aztan 4 het szabi. ramfer
. tapnak elegnek kell lennie, kb 200W headroomom van ahogy neztem.
Malibutomi: ha sikerulne beloni 24/7 1200ra declock nelkul, onnantol szerintem eleg elegedett lennek.
-
janos666
nagyúr
válasz
Ghoula #28971 üzenetére
Megoldotta az AB problémát, hogy átállítottam a "Default MSI v3" skin-re (az új verzió alapértelmezésnek egy újabb, csicsásabb külsőt használ, és első körben inkább nem nyúltam hozzá, még ha nem is tetszett, mert tudtam, hogy a skin is okozhat bizonyos funkcionális változásokat, kezdve ott hogy milyen csúszkákat pakol ki és miket nem).
Ja... az más, így már értem hogy Load Line Calibration az LLC.
Azt tudom, hogy mikor Stilt BIOS-al bányásztam 290(X)-eken (LTC-scrypt, SHA5, SHA5-candid keverékek, stb), akkor egyik kártyám sem tudta lelépni a RAM frekvencia további emelésével a javasolt 1375Mhz-et, mert hamarabb meghaltak, mint hogy lazább időzítéssel de magasabb frekivel lehagyhatták volna ezt gyakorlati teljesítményben.
Egy játékmotor nyilván más. Még ha valamicskét próbálkozik is GPU compute-al, az igénybevétel nagyobbik része biztos inkább sávszél igényes, mintsem latency érzékeny (főleg egy mai DX<=11 játéknál).
Bár azért a nyers sávszél is frekvencia/clock, CPU-nál is ennek az arányát érdemes maximalizálni úgy, hogy nem érdekes abszolút értelemben milyen magas a clock, de az arányba azért beleszámít, ha alacsonyabb (érdemes csökkenteni, ha a frekvencia már nem megy fentebb). -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #28971 üzenetére
erre 30 nap korul van a szabimennyiseg. egyebkent tenyleg tanarnak minosulok
, de pl meg kurzust tartok.
LLCt tud a matrix, VDDC/Mem/0,85V/1,8V fesz allithato, Power targer es load line szinten, VRM orajel szinten. szoval boven lesz mivel jatszani alapbol is.
hutest meg tudom overrideolni ha kell, de erre nyaron sincs annyira brutalisan meleg, mint Magyarorszagon.
-
janos666
nagyúr
válasz
Ghoula #28966 üzenetére
Az LLC-ről bevallom nem tudom, hogy pontosan mi, de ha jól gondolom, ez +50%-ra állított TDP limit és fixre erőszakolt órajelek (pl. AB féle PowerTune felülbírálás) mellett nem számít, csak ha aktív az energiagazdálkodás (de csak abból gondolom, hogy a VRM frekivel együtt említed).
Igen, a compute vs. graphics dolgot már én is odafűztem a végére, de DX12-ben elvileg már lesz GPU compute a játékmotorokban is.
(És ingyen fagylalt a benzinkutaknál, ahol 10 forint egy liter prémium dízel, tudom, tudom...
)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #28958 üzenetére
hat, itt egy honap szabi lesz, es meg mindig marad hat het szabim... ez elmondja hogy nezett ki a tavalyi evem meg eddig az idei
.
viszont szerintem az lesz, hogy leulok aztan vegignezem a karit. 1050en stabil, hutes van, hofokok jok, vizen ahogy nezem 1100 meg biztosan ok, az meg megiscsak 10% OC uberhez kepest, orajelledobalos refhez kepest meg eleg sok.
-
janos666
nagyúr
válasz
Ghoula #28961 üzenetére
Ó, már emlékszem a leírás átolvasása után, hogy van egy kis "megszorítás" a Stilt BIOS-al: csak egy bizonyos memória frekvencia tartományra érvényes a RAM tweak és ő 1375Mhz-ig lépett el.
Bár ez régi bányászós, nem grafikus tapasztalat, de gyakorlatilag lehetetlen lelépni frekvenciával effektív teljesítményben a fix 1375Mhz + egyedi szűk időzítés párost, mert 1500Mhz alatt még nem éred utol, 1501-től pedig ismét lazulnak az időzítések, így megint vastagon rá kéne húzni a frekivel, de sokkal magasabbra már nincs sok esélyed eljutni, mert laza időzítésekkel is van azért egy frekvencia plafon (én pl. nem is láttam még Hawaii kártyát, ami számottevően 1500 felett BIOS-tól függetlenül tényleg 24/7 stabil lenne).
Na persze ez abszolút nem probléma, ha azzal a fix 1375Mhz-es, de jól időzített RAM-al gyorsabb a kártya játékokban, mint akármilyen BIOS-al, akármilyen RAM órajelen (de lazább időzítésekkel), amit azzal legfeljebb el tudsz érni. Csak erre azért nem árt figyelni, mint egy külön tényező, hogy ha valaki felteszi ezt a BIOS-t, akkor előbb inkább ne is piszkálja a RAM frekit, aztán pedig tesztelje ki alaposan, hogy ha mondjuk eljut vastagon 1375Mhz főlé, az tényleg gyorsabb-e, mint az 1375 volt más időzítésekkel.
Itt gondolom az is szerepet játszik, hogy a játékmotornak mi számít jobban, a nyers sávszélesség, vagy az időzítés is. Gondolom a számítási műveletek (mint a bányászat is, de modern játékmotorokban akár GPU-fizika, stb) érzik meg jobban a késleltetést, a hagyományos grafika, főleg nagy felbontás és/vagy hagyományos anti-aliasing a sávszélességet.
(#28964) Ghoula
Jah, ilyenek ezek a kártyák, én is eltörtem egyet.
Szerintem nem pöcs, ha megengedték neki, hogy játsszon valamivel, amivel hivatalosan nem szabadna és ő nem rakta ki rögtön netre. Amennyire tudom, ez nem is csak az AMD-n múlik, hanem az alkatrész gyártókon is (akitől a VRM IC vagy memóriamodul, stb jön).
-
Milka 78
nagyúr
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Ghoula #27001 üzenetére
Lehet a paszta a sok,de van itt egyébb gond is.
Elméletileg a nyák és a blokk felfogatása közé kéne a 4 csavarra távtartó,pont akkora méretű mint a gpu magassága.Na ilyen nincs csak kisebb ,tehát ha az egyik csavart túl húzom lehet minimálisan nem fekszik fel.
Most düből megtéptem a csavarokat igy 72 fok a max ami nem rossz...csak 65 fok volt eddig. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #27001 üzenetére
nekem felment elsore (de ugye ez nalam kritikus volt), viszont volt mar korabban tapasztalatom kilos leghutokkel GPUknal es CPUknal is.
GPUnal en a szokasos "ujjas egyreteges" kenest hasznaltam (anno polirozott CPU + huto kombonal ez valt be, igy lehet finoman egy retegben felkenni szvsz es jobb lesz mint a kartyas megoldas), memorianal szinten, VRMnel pici pottyos megoldast.
aztan utanna meg csavarozast meg elegge odafigyelve csinaltam.
de tenyleg nagyon ovatos voltam mert a viz nelkul nem tudtam kiprobalni, hogy egyaltaln megy e, meg 10 orat debuggal szivni meg nem volt kedvem.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Ghoula #26995 üzenetére
Hát akkor...én barom állat!
Kár volt hozzá nyúlni,mert elég vegyes lett az összkép.Buktam 9 fokot a gpu-n,mert egyszerűen nem akar felfeküdni (vagy más nyűgje van).Újra pasztáztam MX4-el,de előtte is ez volt a rajta.Eddig 65 volt a max,most 74 +100mv-n.
Lövésem sincs mi történt,de lassabban is hűl vissza és kb szét kellett tépnem a csavarokat,mert ha nem feszegettem meg így őket elszállt 90 fokig is a hőfok.Nem vágom mit csináljak vele,de ez így nem gömböjű
A vrm-nél meg siker van,mert ott 89 fok is volt néha,most meg 79-81 fok között ingázik.traktorgumi : Ránk ne bízd,inkább a milyen vga-t...topickba lévőektől kérdezd
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Ghoula #26957 üzenetére
Lehetni lehetne,de erre egy ilyen borda kellene,de persze már nem kapható itthon,meg aztán meg kéne néznem,hogy újra rakva a bordákat mennyit javulna...meg jön a 980ti/390x is
Per pill 128mv 1180 a vége és így is belenyal a 90 fokba a vrm,ami nálam nem járható út,így marad a 1165/1570...hozzáteszem az 1200 még +160mv-n is néha artifactelt,így nem is feszegetem tovább.Az a fájó,hogy a gpu 68-70 fokos az még bírná bőven.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #26909 üzenetére
koszi, tenyleg mondtad
hm, akkor elvileg nekem picit tobb feluletem van, de max ilyen +25% (aztan kerdes hogy a holeadok hogy vannak megoldva).
HSM: hopp, azt neztem 8 fazis (es valamiert feleztem a 25ot), 33A mondjuk tenyleg elegge sok.
nalam alaporajelen legen a teljes gep peak fogyasztasa 610Won volt. ehhez kepest vizen sokkal kevesebbet eszik a kartya furprime alatt is, gondolom amiatt, mert a Hawaii 70 fok folott kezd el irdatlanul szivarogni, az enyem meg nem megy fel addig.
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #26904 üzenetére
Azért szépen látszik, hogy alapfeszen milyen szépen elketyeg 1100-on, de utána eléggé nagy ára van a tuningnak, főleg az 1250Mhz a +200mv-al, eléggé brutális, 200A.....
(#26905) proci985: Nálam jól mért a GPU Power Out, legalábbis HWiNFO-val, gondolom a GPU-Z se lehet sokkal rosszabb. Ebben nincs benne a memória, az még egy 50-60W plusszba.
450W-ot talán nem is, de a 400W meglehetett +200mv-on.(#26906) Ghoula: Szerintem nem véletlen +100mv sok tuningprogiban a vége. Afölé nem nagyon mennék tartósan. Eléggé el is borul a csip 200-on.
(#26907) proci985: ROsszul számoltál, a sima DC2-n csak 6 fázis van: [link]
Az fázisonként 33A. Kemény dolog. Mondjuk azok az IOR FET-ek elméletben akár 60A-t is tudnak [link], gyakorlatban nyilván kevesebbet, de azért ott vannak a kérdőjeles tekercsek, meg még kitudjami, jobb nem játszani azért a tűzzel. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #26906 üzenetére
mennyi radi van a rendszerben es mit hut?
hm, oke, valamikor lementhetem, de nekem sincs unlockolva a kartya (ahhoz forrasztani kene).
asus gpu tweak nalad is ilyen minimal beallitast enged? mondjuk lehet nalam le kene szedni mindent es vegigfrissiteni, mert hozzad kepest harmadannyi beallitast latok miota felraktam az asus gpu tweakjet.
ja, az a 200A az fazisonkent majdnem
13A25 (valamiert meg leosztottam kettovel), az azert huzos. mondjuk egy p35-ds4el anno 6 fazison at megetettem egy q6600al 1.48V mellett 180Wot legen, ott kb 20A ment at fazisonkent es aktiv hutes nelkul zenelt a VRM. namost az 1.1kilos suly minimum felet a rez VRMhutes tette ki. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #26904 üzenetére
nekem van LLC beallitasom
legutobb amikor neztem 46 fokig ment a viz, GPU/VRM/RAM/PCB 65-67ig, ventik meg 1000rpmig. de ez egy ora furprime volt. namost a 1200 / 1600 / 1900rpmes ventiket hasznalok, szoval booven van tartalek. jatek alatt nyuzva mondjuk csendben van.
a VDDC current out az mondjuk eleg ijesztoen nez ki. 65%al magasabb +200al. ha az a 170W in az csak a GPU, akkor 330W 1250en eleg nyomos ok, hogy miert izzik az FC blokkod. tippre ott eszik vagy 450Wot a kartya,
kulso fogyasztasmerod van?
---
mondjuk igy belegondolva 1250 az laza 25%al van az uber clock folott es 30%al a silent folott.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #26815 üzenetére
Igazabol a problemakor kb egyezik a "miert nem mertek Battlefield multi tesztet"el.
Az osszes valtozot fixalni kene, de az meg ugy kevesbe relevans ha a forgalomban esik be az fps.
Tetejeben hetente jon a patch es hetente valtoznak az eroviszonyok, szoval a menet kozben valtok tapasztalatai se feltetlenul allnak meg. Ld pl a Far Cry 4 es en, 5760x1080 ultra 0AAn anno GTX970el 15-20fpsem volt, ez jelenleg 30-35 290xel. Na igen am, csak kozben kijott par patch es az utolso eleg rendesen rendberakta a jatek teljesitmenyet.
-
daveoff
veterán
válasz
Ghoula #26811 üzenetére
Nem tökmindegy, hogy milyen beállítások voltak, amikor ugyanazt használták minden kártyával? Arra jó, hogy összehasonlíts a kártyákat, mert azonosak voltak a feltételek, a guru3D-nél nem. Én ezért gondoltam, hogy ez a teszt jobb, és ezt tartom is....
Miért változik az utolsó scene, ha haladsz a sztorival lehet változik, de az elején akárhányszor futtathatod, ugyanaz.....
-
GAbre
veterán
válasz
Ghoula #26750 üzenetére
Azért kicsit vicces,h azt mondod,mennyire jól optimizált.Így kb fél évre rá,és 2 csúsztatással,kicsit vicces lenne,ha még ráadásul rosszul optimalizált lenne!
Én személy szerint nem estem hasra tőle.Kérdés:
~1 hónapja újítottam 1 zalman z3+ házat.
És mivel így már tudom szerelni a hűtőmet is gép szétszedése nélkül.Rájöttem,hogy nagyon meleg az alaplapom mosfet bordája körül.
Hátra raktam 1 bordát is,de így is olyan tűz meleg tud lenne az a borda... :/
Elől kicsit szétnyitottam,annyira nem gáz így már de mellette a proci felé is eléggé tűzel.
Az alaplap nincs 1 éves.De tartok tőle,ha jönnek a nyári kánikulák gondot okozhat ez.
Alaplapi érzékelő 30fokot mutat max.
A többi is rendben van,gpu,cpu is max 60-70 fokos.
Ez normális vagy van miért aggódnom? -
HSM
félisten
válasz
Ghoula #26710 üzenetére
Nekem a C2 hasonlat onnan ugrik be, hogy miért ilyen GW-ös effektek beépítésével vacakoltak hónapokig megjelenés előtt, amikor mondjuk fordíthatták volna az időt mondjuk egy Mantle renderer készítésére, ami kapásból hatalmas turbózás lett volna minden AMD grafikus kártyának, és bármilyen procinak, de főleg az FX-eknek.
Egy magyarázatot látok, és az pedig ugyanaz, mint a C2-es storynál. Az Nv erősségére élezték ki a dolgot (itt nagyobb draw call képessége a DX11 driverüknek), mint ahogy ott is ez történt (csak ott nem draw call-ból álltak jobban, hanem geometry-powerből).Persze, értem, hogy bizonyos nézőpontból nézve a driver limitál, de ez azért sajnos nem ennyire fekete-fehér.
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #26707 üzenetére
Az semmit nem jelent, hogy nem koppan le egyik szál sem. Nézd pl. ezt az ábrát, nemrég csináltam:
Ha nem látnád a kép alján, hogy két szál fut a Linx-ben, és az limitál, akkor látnád a feladatkezelőből? Ugye, hogy nem....GTAV-ben sem nagyon mértek lényeges eltéréseket, a 8-magos szörny alig gyorsabb 4 magos i5-nél... [link]
Nem gondolom, hogy "veszélyes" lenne ilyesmikről beszélgetni, bár fél éve nincs gépem, de kb. végig volt a DX11 korszakban, nem újkeletű dolgok ezek.
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #26701 üzenetére
Nincs meg a játék, csak a hírekből informálódom.
"Nem volt ott semmi extra effekt, egyszerűen valami limitál, driver/api-ra tippelnék, cpu-t kizárnám, az bőven elég."
Pedig az API-limit gyakorlatilag a CPU-limit maga, csaképpen egyszálon "elfogyasztva" a CPU-t, és utána a többi munkaszál meg éhezik, mivel a driver szálára kell várni.
Másik fórumban megnézték, még LOW-grafikán is úgy fest, csak 4 szálig skálázódik: [link]A draw-call dolog elég gyanús, amit az FX proci siralmas teljesítménye is alátámaszt. i3 szintjén van a 8-magos FX, és kb. ugyanolyan gyors a 4-magos FX is.
[link]
Bár ezek még korai tesztek, de azért körvonalazódnak a dolgok....Nekem eléggé C2 szagú ez a dolog...
Ha nem is olyan durván és nyilvánvalóan.
-
Xmister
senior tag
válasz
Ghoula #26695 üzenetére
Na ezzel lehetett volna jól demózni/eladni a mantle-t...
Szerintem NV-nél mikor meglátták a lehetséges Mantle API-t a GTA-nál, akkor hívták a bankot, hogy kellene gyorsba pár millió...
(#26696) Silgard:
A 780Ti nem lesz érezhetően gyorsabb a 290-nél ([link]). A 290 CF viszont már elég közel lesz egy 980SLI-hez. Már ahol működik. -
deadwing
addikt
válasz
Ghoula #26570 üzenetére
Kezdelek irigyelni benneteket, akiknek nincs víz. Izgalmas a téma így. Mindig is szerettem játszani a léggel, szinte hiányzik, hogy nem tehetem... de ezt most komolyan mondom
Ráadásul a házam is hótt felesleges egy vizes konfignak. Lehet el is cserélném. Kisebb lenne a doboz legalább. Érdekel valakit egy űberbrutál Xilence Interceptor? Nem a felül külön kuckós -Pro- példány ez, hanem a sima, de még ez is óriási nagy.
Fő előnye, hogy feljebb van benne a lap, mint a megszokott, így CF-nél a 2-es pcie slot és a táp között is bőven marad hely. Továbbá emiatt a felső 3 venti is -ha raksz bele- lazán lehűti a lap VRM-jét is. Amikor vettem még CF-em volt léggel. Nincs olyan konfighoz jobb ház mint ez
Az összes vinyó backplane-el van megoldva és hot swappes fiókos. Az SSD rész is.Egyelőre nem rakom fel apróra, 5 perce találtam ezt ki, pár sör elfogyasztása után. Piackutatásnak jó lesz
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #26566 üzenetére
Hát nem tudom, én amikor az enyémen 1,15V-okat láttam, már égnek állt a hajam.
Furmark volt nálam 947Mhz-hez 1,05V környéke. [link]
"Alapfeszes tuningon" kapott az enyém 1040Mhz mellé 1,07-1,08V között terhelés alatt, visszanéztem egy régebbi Crysis 3 videómon.
Oké, picit magasabb ASIC volt az enyém, 81%-al, de azért ez közel sem olyan nagy difi, mint amekkora a feszekben van.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #26551 üzenetére
Lehet, viszont nagyon tipikusan memtulmelegedosen szemetelt. Viszont jellemzoen 94 fokon ment a kartya, telibenyomva levegovel is. Szal passz.
Aztan lehet az volt a baj, hogy mire nekiallt throttlingolni a kartya mar annyira meleg volt a gpu, hogy szinte mindegy lett.
Le ense fogom szedni a blokkoz rola
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #26559 üzenetére
Az volt számomra az érdekes, hogy annak a kártyának minden józan gondolkozás alapján lényegesen hűvösebbnek kellett volna lennie, mint egy DC2 (erősebb VRM-ek, nagyobb NYÁK), miközben jóval melegebb volt. Persze, ebben nyilvánvalóan benne volt a szokatlanul magas felbontás, de akkor is túlzónak találtam a hőfokokat. Én arra gondolok, Asus-ék kicsit áteshettek a ló túloldalára, ami a feszek adagolását illeti, túlzottan sokat hagyhattak "tuningpotenciálra" a kártyában. Persze, ez csak találgatás.
Én amúgy direkt kértem képeket pl. asdxv-től, hogyan működött nála a kártya komolyabb gyilkolászás alatt, és igencsak meggyőző eredményeket láttam, én ahhoz viszonyítva írom, amit írok.
No igen, nálad 1170-en az éppen 30%-al gyorsabb kártya, mint nálam 900-on. Szval ha nálad 60, nálam 46 FPS lett volna. Nekem ez nem érte meg a plusszbefektetést, hogy vizezzem, inkább ehhez lőttem be a beállításokat.
A VSR nálam nem játszott, szóval azzal nem volt gondom.Nekem pedig az utód 3870-em volt egy évig, szuper kis kártya volt az is.
-
Chrys_
addikt
válasz
Ghoula #26387 üzenetére
Olyan hűtőt találtam én is, amit proci985 linkelt, DCII-st. Pontos VRM-hőfokot most nem tudok írni, majd otthon megnézem megint. 10min Furmark alatt a VRM1 bőven 80 fok fölé ment. A GPU 55-56 fok volt 36 fokos víz mellett (léggel 83 fokig ment, ott volt órajel-visszaesés, amiről korábban már írtam).
Ja és ventit nem vagyok hajlandó pluszba rátenni, pont azoktól a szaroktól akartam megszabadulni
Még tesztelem ezt az Alphacool-t, ha nem lesz jó, akkor veszek EK-t. Assetto Corsa alatt meg nem figyeltem a hőmérsékleteket, mert nem volt hozzá 4. monitor
-
válasz
Ghoula #26301 üzenetére
A 2. állásban a gyári Bios van/volt (már becsomagolva a holnapi indulásra..), azzal sem ad képet vagy életjelet.
Nagyon sajnálom, mert vízzel nagyon effektív és halk volt, de ami a legfőbb, drága kártya...
Ennek ellenére, ha valamilyen módon sikerül a gariztatás, akkor valószínű, hogy nem térek vissza a topikba
Persze megfigyelőként itt leszek, mert naprakésznek kell maradni a fejleményekkel
-
Xmister
senior tag
válasz
Ghoula #26169 üzenetére
Már nem tudom szerkeszteni.
Elvileg az 1,45 már "túllőtt" érték, legalábbis a saját tapasztalataim szerint. Nálam most +70mV van beállítva, és néha fellő 1.31-ig, de egyébként terhelés alatt nem megy 1.2 fölé.
Persze lehet, hogy ennél magasabbra is lő, csak én azt nem látom...
-
Xmister
senior tag
válasz
Ghoula #26161 üzenetére
Az a 3 szenzor nem a GPU-n belul volt, ha jol emlekszem. A GPU 2 es GPU 3 nevuek voltak a VRM-ek.
Tobb jelenseget is illethetnek hot spot neven, en ugy ertettem, hogy egy chip-en belul, a tobbitol forrobb pont. Te mit ertesz alatta?
Egyebkent, a sracnal egyertelmuen az overtight okozta a torest, az eredmenyen tenyleg nem valtoztat, ellenben a fesz. emeleses temanal abszolut irrelevans.
-
Xmister
senior tag
válasz
Ghoula #26156 üzenetére
Idézném a tulajt, akinél történt az eset:
I got a damn good oc on this card with the gelid. +25mv core, 50% power increase, 1150mhz core 1375 mem stable. Wasnt OC'd when it popped [link]
Szóval még véletlenül sem lehetett az extra fesz. miatt, mivel nem is volt extra fesz.(#26146) HSM: Akkor nevezzük egy chip-nek, nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy a CPU magok általában (és a Te konkrét esetedben is minden bizonnyal) nagyon különböző terhelést kapnak. Le merném fogadni, hogy a példádban az adott mag később végzett a számítással, mint a többi.
A GPU magok tervezésnél nagyon komolyan veszik az ilyen "hot spot"-ok elkerülését, és lévén itt az ütemező felett teljes kontrollja van a HW/Driver párosnak, meglepődnék, ha nagyon inkonzisztens hőfokok lennének.
Én eddig egyébként olyan elemzésekkel találkoztam, ahol a GPU szerepel mint hot spot a CPU mellett. Vagy esetleg a vertex engine és az fbu a GPU-n belül még a GF4-es időkből ([link]), de olyannal még nem, ahol az egyes GPU magok között fordult volna elő ilyen.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #25702 üzenetére
passz, igazabol jatek alatt kene normalisan vegignezni a monitorozast.
namost lehetne mondani, hogy ha vettem egy OC kartyat akkor nem artana hozza erteni is, de forumokon kb nulla tapasztalat van ezzel a modellel, nekem meg tenyleg nincs mar idom arra, hogy OCvel es manualis tesztelessel foglalkozzak. jelenleg az itthoni geptol annyit varok el, hogy menjen. mar reg nincs arra idom, mint mondjuk 5 eve, hogy leuljek az open test benchel es harom napig benchmarkolja kulonbozo bealliasokkal.
mx4 van itthon egyebkent.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autószerelők, autószerelés
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sorozatok
- Milyen egeret válasszak?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Robotporszívók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest