- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen GPS-t vegyek?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Santiagain #7653 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, fórumon azért szoktam használni az "energiamennyiség" szót mert igen jól kifejezi a lényeget, hogy itt egyfajta halmozódó mennyiségről van szó. Szinte mint a liter, vagy a köbméter, csak annál kicsit nehezebben megfogható.
Míg a teljesítmény (egységnyi idő alatt végzett munka), inkább például a sebességgel rokonítható, vagyis itt annyira eltérő fogalmakról van szó, hogy a "pongyolaság" erre még enyhe kifejezés is, szerintem
-
Kernel
nagyúr
válasz
Santiagain #7650 üzenetére
Áramfelvétel a mA, de a fogyasztást (energiamennyiséget) a villanyóra is kWh-ban méri. Watt a teljesítmény.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Santiagain #7506 üzenetére
Nyilván, de próbáld ki pl. egy fényképezőben.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Santiagain #7503 üzenetére
Nem rossz, persze, de kb. sehol máshol nem tudod már használni azokat.
-
Viktoár
addikt
válasz
Santiagain #7420 üzenetére
Köszi,ránézek.Onnan hogy megy a posta vagy mennyivel kell számolni?
-
Ádyka
őstag
válasz
Santiagain #7206 üzenetére
Mert ügyes voltam, mindjárt moderáltatom
-
Kernel
nagyúr
válasz
Santiagain #6953 üzenetére
A feszültség előállításának módja ilyen szempontból mellékes, elem / generátor / akármi / mindegy.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Santiagain #6943 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a fogyasztóhoz legközelebb esőn átfolyik az összes többi töltése. Ez inkább árt neki, vagy használ?
Később gondolkodtam, hogy mi lehet itt a félreértés tárgya (ami szakmabelinek természetes, másnak nem feltétlenül). Bár én is használtam egy víztartályos hasonlatot, de az csak arra értelmezhető, amire írtam, arra is csak nagyon durván. Az elektromosság nem így működik.
A soros cellákat nem úgy kell felfogni, mintha egyfajta "üzemanyag" áramlana át rajtuk, hanem mindegyik feladata egy bizonyos feszültség fenntartása, amiben egymásra támaszkodnak. Majdnem úgy, mint amikor egymásra pakolok négy téglát, hogy alátámasszak valamit, csak ez sem jó hasonlat, mert ott az alsó viseli a többi tégla súlyát is. De ha súlytalan "elméleti téglákat" képzelünk el, az már egész jó közelítés.
Még jobb hasonlat, ha 4 db egyforma nyomórugót képzelünk el, ami egymással sorban helyezkedik el. A rugók súlyát most elfelejtjük, vagy legyenek vízszintesen. Ha a két szélsőt nyomjuk össze, normális esetben mindegyik rugó egyformán megy összefelé. Idővel gyengülnek (kimerülés), és tegyük fel, az egyik túl hamar összeroskad (ez a leggyengébb cella).
Így talán jobban érthető, hogy tökéletesen mindegy a cellák (rugók) sorrendje, mert ők úgyis csak egymást támasztják ki.
-
TeeJay
félisten
válasz
Santiagain #6946 üzenetére
azért egy refresh nem árthat, legalább szintre hozza mind a 4-et
és mondom ott rögtön kibukik melyik a gyengébb ha pedig valamelyik beteg ráküldöm a 350-es kisütést és szinte pakk már akad is le 0,9V alá és már indul is a töltés
4 darab 2700-as Sanyo sima akkum ilyen, ha 100/200-as refresh-t küldök rá 2,5Ah-t is ki tud akár szedni belőle
de amint kap egy nagyobb áramfelvételt pakk akad is le magyarul óriási lett a belső ellenállása
órába távirányítóba még tökéletes lesz de vaku vagy fényképezőgép már be sem kapcsol vele
az ilyen beteg régi halott akkukat mindet távirányítóba meg fali órába használom
már úgysem lehet velük semmit sem kezdeni, ha NiMH akku kell csakis Eneloop a többi felesleges pénzkidobás... tavaly vettünk pl Panasonic hordozható vezetékes telót, 500mAh-s AAA akkut adtak hozzá ami Panasonic szintén de nem alacsony önkisülésű hanem még sima
hiába tudok belőle 480mAh körül kisütni 100/200-as refresh esetén
ha maga a készülék 2napot nem bír már készenlétben sajnos1év alatt kampó szinte mert megnövekszik a belső ellenállás és így hamarabb fog a készülék kikapcsolni mert ugye lecsökken a feszültsége x volt alá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kivétel után fel szokott ugrani a feszültség, ez sajnos nem árul el biztosat a terhelés alatti állapotokról, ami egyébként attól is függ, hogy mennyi az a minimális feszültség, amiről még hajlandó működni a táplált szerkezet.
Az egyszerűség kedvéért vegyünk példának egy 3 V-os egeret, ami még 1 V-ról is hajlandó működni (nekem is van egy ilyen, régebben használtam). Ha akkut teszek bele, könnyen előfordulhat, hogy az egyik cella már rég lemerült nullára, sőt kicsit át is fordult, mégsem vettem észre semmit, mert a másik cella még mindig táplálta az egeret. Négycellás áramkörben is hasonló a helyzet, csak több a szereplő, más a kritikus küszöb.
Ez az állapot mindig arra a cellára káros, amelyik "nullázódik". A másik egyszerűen csak nincs lemerítve.
Soros áramkörben azonos áram folyik mindegyik alkatrészen, és mindegyiken átfolyik, mindegyik árama.
(Ezt nem töltésnek nevezzük, illetve nem is szabad töltésnek nevezni. Laikusnak persze megengedhető, semmi gond, de szakmailag butaság kategória.)
-
TeeJay
félisten
válasz
ácsi
sose azt nézd mennyit tudsz beletölteni
refresh-t küldj rá és majd mikor FULL-t ír mindre írasd ki mekkora volt az utolsó körnél az akkuból "kivehető" kapacitás. az a mérvadó! -
Kernel
nagyúr
válasz
Santiagain #6939 üzenetére
Soros áramkörben teljesen mindegy a sorrend, egy közös áram folyik rajtuk. Gyakorlatilag ugyanaz, mintha elképzelünk sorba kötött víztartályokat, ahol mindegyik azonos nyomásra terhelődik.
Majd a használat során válik el, hogy amikor már nem működik a szerkezet, amiben üzemel, ekkor megnézed egyenként a cellákat (kisütéssel), akkor ki tudod értékelni a helyzetet.
Valamint érdekes lehet még az is, ha üzem közben, vagyis terhelt állapotban rámérünk multiméterrel egyenként a cellákra, és azt tapasztaljuk, hogy leggyengébb cella kapocsfeszültsége nem csak lemegy 0,9 V alá, de a terheléstől képes még átfordulni negatívba is, amit nem kell mondani, hogy eléggé káros a lelkivilágára.
Ilyenkor ugyanis a másik három cella rátölt a gyengélkedő negyedikre, a soros áramkör törvényszerűségéből adódóan fordítva. Ugyanez van persze két cella esetén is, ha azok nem egyformán merülnek.
Szerk: most látom a másik hozzászólást, tehát ilyenkor célszerű feszültségméréssel ellenőrizni a működést.
-
TeeJay
félisten
válasz
Santiagain #6939 üzenetére
tudtommal ha a 4-es valamelyik tagja gyengélkedik akkor az a többire is ki fog hatni
nálam a 8 Eneloop között szerintem nincs 50-60mAh-tól több eltérés az meg lehet simán mérési hiba
de pl ha egy 2Ah-s mellé beraksz egy 1,8Ah-s akkut akkor tippre a kisebb mikor kimerül a cucc nem fog tovább működni pedig a másikban lesz még 0,2Ah -
Kernel
nagyúr
válasz
Santiagain #6766 üzenetére
A 3,7 V-os Li-ion modernebbnek számít, a 3,6 V-os valamivel elavultabb, a katód anyagában különböznek. Sőt, amiről időközben megfeledkeztem (pedig régebben már egyszer utána néztem), hogy régebbi verzió állítólag a 4,1 V-os töltéssel működik. De ez megfelel a 3,7 V-os (4,2 V-ig tölthető) cellákhoz is, legfeljebb marad némi biztonsági tartalék. Az a kis alultöltés meg gyakorlatilag nem számít. Külföldi források is elintézik annyival, hogy nem ideális, de OK, vagyis gond nincs belőle.
Viszont 4,2 V-os töltőáramkör + 3,6 (4,1) V cella már nem OK.
Ni-MH akkunál nem kell tartani robbanástól, bár elvileg egy rövidzárlat elintézheti azt is, de ott legalább nagyobb az esély, hogy még egy zárlat is megúszható egy alapos felforrósodással, kifolyással, a túlnyomás miatt.
Főleg a Li-ion robbanhat túlterhelés, zárlati áram, túltöltés, vagy túlmerítés miatt is, de a tokba épített védőelektronika erről általában gondoskodik. Ha esetleg gyári hiba miatt a belsejében keletkezne zárlat, az védhetetlen, de ezt szerintem igyekeznek kiszűrni még a kínai gyártók is. Láttam viszont olyat, hogy telefonba való utángyártott Li-ion kifolyt, tokja felpúposodott.
A készülékre káros túlfeszültséget egyébként egyik akku vagy elem sem tud produkálni, ezt kizárja a kémia. Túltölteni persze bármit lehet, de amelyik túléli, a töltés lekapcsolása után az is hamar visszaesik a saját kémiai szintjére.
-
PHM
addikt
válasz
Santiagain #6764 üzenetére
Többnyire csak a ráírt kapacitás kamu, de rossz esetben
kifolyhat, vagy akár fel is robbanhat a rossz akku.
Persze nem ez az általános, de azért az óvatosság sem árt. -
Kernel
nagyúr
válasz
Santiagain #5910 üzenetére
Én meg innen rendeltem:
http://www.tme.eu/hu/katalog/akkumulator-toltok_100647/
Kihasználtam az év eleji ingyen posta akciót, plusz egyúttal más alkatrészeket is rendeltem, csavarhúzóba forrfüles akkut, kondenzátorokat stb.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Santiagain #5888 üzenetére
Rakd be valami eszközbe, ha ott is bírja, akkor öröm, bódogság.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Santiagain #5886 üzenetére
Az rendben, de a feszültséget nem nagyon tudja tartani. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a frissen töltött akku nem/rövid ideig képes a gépet működtetni.
Amúgy az honnan jött, hogy a nagy áramerősség jobban regenerálja a régi akkukat
Ja: duracell 2650-es pár éves akkuk, frissen töltve a kompakt gép halott, fogkefe be se indul, zseblámpa is csak haloványan világít. Pedig 2200-2300 mAh-t kiszed belőle a töltő. -
válasz
Santiagain #5884 üzenetére
Igen kiszedhető alacsony terheléssel 0,9V merítve.
Normál használatnál (pl fényképezőgép) jó ha 800mAh ki tudsz szedni. -
válasz
Santiagain #5882 üzenetére
3 évesnél idősebb már ősöregnek számít, örülj, hogy működik.
A Ni-Cd akkuk használhatóak éveken keresztül. -
válasz
Santiagain #5878 üzenetére
simán rátöltesz
-
tomcsi23
veterán
válasz
Santiagain #5873 üzenetére
Szerintem egyáltalán nem döglődik a topik.
Eneloopokat csak kezdd el használni, ha lemerült, akkor kell tölteni. Nem szükséges a kondícionálás szvsz. (Bár ez a ready to use inkább Varta szlogen, de tulajdonképpen ezek is reditujúz).A régi akksikat meg nyomd be egy discharge+refresh programra, ez tekeri (kisüt, tölt, kisüt, tölt..) egy ideig, közben a legnagyobb kivett kapacitást jelzi. A sima discharge egy kisütés, töltést nyomat mindössze. Ez a készülékek által meghagyott kapacitásokat fogja még kiszedni, majd feltölti az akkukat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- OTP Bank topic
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- MSI CYBORG 15 A13V
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest