- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
GZoli7
senior tag
válasz
peti_s #11737 üzenetére
Ugyan nincs IPC-1l-em, de van OPUS BT-C3100, ami látszólag IPC-3.
Nagyobb töltőáramokat be lehet állítani, mint az 1l-nél. Szerintem minden lényeges dolgot tud. Rátöltést is enged és bármi mást, amire képes, akár cellánkét variálva. Többet használom Lithiummal. Teszi a dolgát. -
Kernel
nagyúr
Az is elképzelhető, hogy az akku hibája (megnövekedett belső ellenállása, selejtes példány stb.) miatt nem tört le a feszültség.
Arról nem beszélve, ha előbb a töltő kinyírta az akkut, a túlzottan nagyáramú töltéssel, majd utána jött az, hogy már a feszültség sem úgy "hajlott rajta", ahogy kellene, emiatt már leállni sem tudott.
-
And
veterán
"Amúgy And, van bennük kisütés funkció, tényleg van [..]"
A TLG1000 típus - merthogy azt akciózzák most a Lidl-ben - korábban belinkelt adatlapján nincs szó kisütésről. Az általad közölt videóban is látható, felváltva vörös-zöld fénnyel jelzett állapot a leírás szerint nem egyszerű kisütés, hanem frissítés. Ennek ugyan része a kisütés, csak épp nem tudunk róla semmi egyebet.
"[..] csak nekem is az nem tetszik, h mindent ő automatán akar intézni."
Pont erről van szó: 'valamilyen állapotból' indulva csinál 'valamit' (vagy épp nem csinál, hisz fogalmunk nincs, miért teszi), amiről még csak azt sem tudjuk pontosan, hogy micsoda:
- Mit jelent, hogy (szó szerint idézve a manualból) "az akkuk felváltva töltődnek és kisülnek"? Milyen időtávon történik a váltás, ahogy a led villog, vagy kisüt-feltölt-kisüt-..., mint az IPC? Vagy ez csak egy egyszerű töltés előtti kisütés volna? Mert a szövegezés nagyon nem erre utal.
- Mi alapján indul el a program? Honnan tudja egy töltő (amely nem mér kapacitást, és a töltöttséget is az első 5 másodperc (!) alatt próbálja meg kitalálni minden típusú / gyártmányú cellához, állítólag a feszültségük alapján), hogy szükséges-e a frissítés, vagy nem? Ezt nemhogy a feszültségből, de még a kapacitásból sem lehet eldönteni, hisz a töltő nem tudja, mekkora kapacitású akkut tettünk bele.
Tudom, hogy az átlagfelhasználó szereti az egyszerű dolgokat, de attól ez még nem mindig járható út. Ez a töltő (meg egy csomó más típus) arra épít, amire az ellenőrizhetetlen csodagyógyszerek forgalmazói is: fizess, ne akard tudni, hogy hogyan működik (jobb is ha homályban hagyjuk, mert a végén még kérdezősködnél róla), de legyél benne biztos, hogy ez neked jó. Ha meg nem, hát ne panaszkodj, mi nem ígértünk semmi konkrétumot, és különben is: olcsón adtuk.
Ha pedig már a töltésvég-detektálás sem működik mindig jól, amelynek az érzékelése sokkal egyértelműbb mondjuk egy automatikus elsődleges programválasztásnál (ami leginkább a vajákolással ekvivalens egy univerzális töltő esetén), akkor a hajunkra kenhetjük az egészet.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
M_o_g_y_i
őstag
Nagyon sok cég csinál ilyet, ez még a kisebbik gond.
Csak ráadásul itt közbeszól a "magyar kereskedői mentalitás" és szembeköpi az ügyfelet, mondván a törvény erre kötelezi őket.
Nézzük már meg az ALDI/LIDL áruházakat pl., ugyanezt csinálja mindkét cég gyakorlatilag, saját márkanév alatt forgalmaznak "OEM-beszállítású" termékeket, amik ugyan lehet más színben/terméknév alatt de ugyanazzal a belsővel forgalomba kerülnek a világ más tájain, lévén kínaiak mind.
Ez szerintem 100%, hogy így van. DE!!! Ha hozzájuk a blokkal 3 éven belül visszaviszed a cuccost, nem tökölnek, mert tudják az elégedett vevőnél nincs jobb reklám.Visszaadják a lóvét és kész, nem sz@roznak.
Mostanában az nkon árulja Memorex néven is az MH-C9000-et, de írják is az oldalon, hogy megegyezik a két termék.Mondjuk én ezt kifejezetten sajnálom, hogy a programot nem frissítették rajta.
Belekerülhetett volna egy "automatizmus", ami a behelyezett akkukat először lemeríti és mondjuk egy belső ellenállásból számított értékkel, vagy pl. 500mA-es árammal elkezdi feltölteni őket. -
Kernel
nagyúr
Ebben CP-830FP alaplap van, amivel Daewoo TV-ben valóban találkoztam (a CP-betűjelzés eleve Daewo-ra utal) Panasonic változata nekem kimaradt. Ettől függetlenül ezek a dolgok nem úgy szoktak működni, hogy utólag barkácsolgatnak rajta. Valószínűleg eleve így rendelték / kapták a Daewoo-tól.
Annak sincs értelme, hogy csak a gyártási jogot (terveket) vegyék át, mert a Panasonic mérnökeinek sem okozna gondot egy ilyen CRT-lap kifejlesztése. Egy ilyen üzletkötés épp amiatt gazdaságos, mert a Daewoo-nál már adott volt a gyártás, onnan kezdve minél többet nyomnak ki a beállított gépsoron, annál jobban jár mindenki.
Egyébként egy ilyenről ránézésre is meg lehet mondani, hogy nem Panasonic tervezés, mert azok valahogy másképp néznek, amit így megfogalmazni sem könnyű, egyszerűen csak "más". De gyakran tippelni lehet már szemre a Daewoo-t is, kínait stb.
-
Ádyka
őstag
Csak a sima 2500-as 0,9V-ra merülve kapható, formázgatni is kéne vagy 6-8 feltöltés / kisütéssel, valamint kipurcan 2 éven belül, az eneloop meg használható állapotban van. Ez a két adatlap pont arra nem terjed ki, hogy mennyire tartják a töltöttséget.
Viszont ha tényleg az van ami a véleményed, akkor roppant szimpatikus húzás a sanyotól, hogy sima 2500-ös akkukat fekete XXX kabátba csomagolta, és pofátlanul magas összeget elkér érte.
Na én pont ezért gondolom, hogy nem ugyanaz a kettő.Amúgy tényleg nem kell beotjni. Névváltás? China vagy Japán? Na és. Legyen 5%-kal rosszabb vagy jobb, vagy ugyanolyan mint volt. Úgysem érzékeli a user. Csak az veszi észre, aki azért vesz drága töltőt, meg nagy fogyasztású AA akkuval működő készüléket, hogy az akkuival bíbelődhessen.
-
Kernel
nagyúr
Te honnan veszel ilyeneket, és komolyan gondolod, hogy a Panasonic előbb megrendel a Daewoo-tól TV alaplapokat, utána nekiállnak bütykölgetni vele, kiszedni alkatrészeket? Amit pedig kibarkácsoltak, utána felhasználják más fusiba?
Egyébként, amikor összehasonítasz két TV belsőt, vedd tekintetbe a különböző méretű és típusú képcsövek különböző energiaigényét (eltérítés teljesítményfelvétele + fűtőteljesítmény + sugár), attól függően változhat az alaplapi alkatrészek, hűtőbordák mérete, a tápegység össz. energiafelvétele.
Melyik volt konkrétan ez a Panasonic TV, aminek Daewoo belseje van?
-
Kernel
nagyúr
Én meg belülről látom a Panasonic készülékeket (TV, vagy régebben video stb.), de merem állítani, hogy szakmailag, mérnökileg igényes, szimpatikus felépítésű szerkezetetek. Igaz, ha szervizbe kerül, az látszólag nem jó jel, de arányaiban nem olyan sok, és azok sem olyan hibával, ami a tudatos alulméretezésre és túlzott spórolásra utalna, mint más típusoknál.
Persze, valamilyen korlátozott élettartamra ők is terveznek, ez a mai világban már alap, de nekem az a benyomásom, hogy az átlaghoz képest ők hosszabb üzemidőben gondolkodnak. Ugyanakkor kivételek, hibák mindig akadhatnak, ez is természetes.
Saját célra is nem ok nélkül vásároltam már Panasonic készüléket. Újat is, használtat is. Nyilván díjazom a konstrukciót, belülről is.
-
kaliber
aktív tag
A Panasonic termékei eddig mindig meg akartak halni nálam, és az ismeretségi körömben
Akkor én a kivételek közé tartozom 10éves Panasonic ds60 kazettás digi kamera eredeti lithium ion akkuval (számomra ez bizonyíték, hogy valamit tudhatnak az akku gyártásról) tökéletesen működik, két éves Panasonic fz-45 fényképezőgép tökéletesen működik valamint ismerettségi körben Pana plazmaTV is tökéletesen működik, úgyhogy veled ellentétben teljesen más tapasztalatom van a Pana termékekkel.
-
TeeJay
félisten
egy felirat változás még nem a világ vége...
akkor sajnálnám ha a két cégnek külön akku részlege lenne és mondjuk a Panasonic jóval gagyibb lenne mint a Sanyo és ezentúl ott gyártanák már de itt szó sincs, már évek óta a Sanyo Pana tulajdona főleg gondolom az akkutudás meg napelemek miatt vették meg a céget és mostantól Pana név alatt fog menni minden ilyen termék. márpedig ők laptop meg mindenféle akkukat is gyártottak szerintem mobilokba tabletekbe is
szóval nem éri meg a Sanyo nevet gagyira vinni.jó lesz ez az Pana Eneloop ami már 4. generációs
-
TeeJay
félisten
az a baj hogy amibe elem kell mint tipikusan a távirányítók kis órák faliórák azokba egy 100-150forintos elég tartós alkaline elem elmegy 2-3évig is. na most egy Eneloop 7-800forint tehát 7-8 nagyon tartós elem kijön az árából amit ha beszorzok a 2-3évente cserével az jön ki hogy sajnos az akku túl drága és nagyon sokára térül meg a használata.
-
Ádyka
őstag
Úristen ennyire nem érthető? Tényleg tők az ellenkezőjét lehet kivenni a kommentemből?
Kb ezek azok a dolgok amik miatt kimondottan utálok fórumozni, mert egyesek mind1.
Felejtsük már el a klasszikus nagy kapacitású akkukat! Igen, azok nem jók, sőt nagyon nem jók! Most is ezeket sorolod itt nekem.Ki beszél ezekről? Persze, hogy rosszak, mert klasszikus mind. Nem LSD egyik sem.
Itt az alacsony önkisülésű, és az alacsony önkisülésű nagy kapacitású akkukról van szó az elmúlt 30 hsz.-ben.
Itt ami nem érv, az egyetlen dolog. Miszerint minden LSD rossz, csak egy van ami jó és kész.
Sokadik szerk. Mi a különbség? Miért szerinted semmi? Akkor a Sanyo XXX alatt, a klasszikus 2500-as sanyot sózza el fekete ruhában?
-
kugyu21
senior tag
Nekem éppen Panasonic-kal borult ki a bili (2 db AA-val müxik).
Frissen feltöltött 2500-as Ansmann-al 7-8 kép után kikapcsolt. Újakat vettem (Vartát is) formáztam öket, az eredmény szinte ugyanaz.
Elvittem a szervizbe a gépet bevizsgáltatni, visszaadták hogy a gyári előírásoknak megfelelő az áramfelvétele. Ezek után kerültem ide a fórumra, szereztem be az Eneloopot és megoldódott a problémám.
Amikor a gép már nem kapcsol be vele, a kivett akkumulátorban annyi maradék van, hogy hónapokig használom elemlámpába, szakállborotvába, elemes gyerekjátékba. -
TeeJay
félisten
szerintem nálam nem jelentkezik még ez
IPC-be is ha 250mA-os kisütéssel megküldöm simán órákig 1,2V felett van még
majd ha már köhög az SB-900 vaku akkor lecserélem ezt a 8AA méretűt vadiújra de egyelőre amíg simán hozza a 2Ah-t kisütésre illetve 6-700 vakus képet el tudok érni egy 4-es garnitúrával addig szerintem nincs értelme lecserélni. szépen karbantartom mindig kap teljes kisütést, évente egy refresh-t és kutya baja.
én nem vettem észre hogy kevésbé menne.persze újfajta Eneloop-ot még nem próbáltam de majd 1x
azt hiszem a wireless egeremben is még az első gen. AAA méretű van az is teszi a dolgát rendesen
1-2havonta kell csak tölteni pedig sosincs kikapcsolva az egér -
runner 125
nagyúr
Oks, köszi.
Iomega
Sajna nem sikerült beszereznem, illetve időközben eladtam a vakut, mert nem használtam ki, úgyhogy emiatt feladtam Voltkraft töltő keresését akkor.
mod.
6k-ért egész baráti töltővel együtt, vagy megér annyi felárat a Voltkraft töltő?
Mert, 1690-ért látok 2db-os Eneloop szettet. -
Ádyka
őstag
Ha csak klasszikus power, akkor nem csoda a kb 2 év utáni fáradás.
Én most az XXX-re és vele megegyező tulajdonságú V. Prof. R2U 2500-ra gondoltam. Nyilván nem bírnak annyi ciklust és energia tartási időt, mint a 2000-2100-asok, de valamit valamiért, és legalább nem csak 2 évig stabilak.....elvileg -
hamyka
senior tag
Ez kéne íde :
1 emberke aki használ többfajta akkut is az az eneloop/varta stb stb akkut és összehasonlítás
Persze AA/AAA akkukra céloztam
de jöhet teszt góliátból meg 9 voltos akkubol is sose tudni mikor kell
illetve töltőkről 1 jó teszt
Még valami:
Olvastam valami Tronic Eco akkukról, böngészővel lefordítattam és valami olyasmit írtak hogy :
ídézem :
,, Eneloop túlárazott valami, Tronic Eco sokkal jobb ,, persze lehet nem volt pontos a fordítás
valami fekete színűk van, ismeri ezt valaki? ha valami hülyeséget mondtam elnézést kérek
majdnem rá felejtettem ezekre rá kérdezni amit az elébb írtam
Illetve:
Azt írták hogy új fejlesztés ez a Tronic Eco akku, tesztet olvashattam
videó nem volt róla sajnos
ha tudtok bármilyen információval szolgálni szívesen veszem
Érdekes hogy csak kinn külföldön kapni Magyar Shopban még nem láttam ezt a Tronic Eco akkut, ( igaz emez Tronic akkukat sem láttam csak a töltőjét
)
-
PHM
addikt
(#6678) Kernel hsz-ában lévő képek alapján meg kell, hogy kövesselek.
Elméletileg megoldható a dolog egy közdarabbal.
(Rosszul emlékeztem a mechanikai kialakításra.)
Az alufólia gombóc továbbra sem jó, rövidre zárhatja az érintkezőket.
Viszont továbbra is fenntartom abbéli véleményemet,
hogy nem éri meg a belefektetett időt/energiát. -
PHM
addikt
Azért, mert te az AA akkut akarod beszuszakolni az AAA helyére.
Ez pedig nem fog menni, bármekkora gombócot is használsz hozzá.
Személy szerint nem javaslom ezt a töltőt neked.
Az elődje volt a kezemben, szét is szedtem,
és villámgyorsan letettem róla, hogy megvegyem.
Pedig hidd el, át tudnám alakítani a saját szájam íze szerint.
Csak nem éri meg...
14 dollárért lehet kapni olyan töltőt, amin van kisütő gomb.
Van rajta LCD, van hővédelme is, úgyhogy ha valaki nem akar különösebben
foglalkozni az akkumulátorai lelkivilágával, annak szvsz bőven megteszi.
Jómagam, bár van itthon IPC 1L is, zömében az Ansmann Power line4-est
használom, mert nincs vele semmi faxni. -
-
Kernel
nagyúr
Ha úgy van megoldva, ahogy gondolom, a nagyobb átmérőjű AA akku nem tud lejjebb esni, a kisebb átmérőjű AAA fészekbe, egyszerűen nem fér bele.
Így nem is érthető, hová kellene az alufólia, hiszen a negatív érintkező rugalmasan csúszik egy sínben, vagyis az gyárilag át tudja hidalni a hosszkülönbséget, tehát nem azon múlik. Esetleg a töltő szétszerelésével tudnám elképzelni, valamilyen belső átkötéssel, átalakítással, hogy az AAA töltőáram menjen az AA akkura. Én mondjuk nem ijednék meg tőle (ennél azért komolyabb dolgokat az is építettem már), de egy laikusnak ez már nem olyan egyszerű.
Mivel gondolom, úgy van beültetve a nyomtatott áramkörbe, hogy nem oldható meg két vezeték felcserélésével, mert akkor még egyszerű is lenne. (A sorozatgyártásban igyekeznek kiküszöbölni a vezetékeket, mert kézi munkát igényel.)
-
peti_s
addikt
Ám, közben gondolkodtam valamin. Nézegettem a TLG1000-s videót, és az jutott eszembe, hogy AAA akkuk esetén 500 mA a töltőáram, e felett pedig 1A. Nos, úgy látom, hogy érintkezők vannak különböző magasságokban, és ezek segítségével történik az akku megállapítása. Amennyiben jó a meglátásom, akkor akár szigetelő szalaggal ha leragasztjuk a felsőket, és csak a legalsót hagyjuk meg szabadon, akkor 500 mA-el fogja tölteni a ceruza akkukat is, ami azért jóval barátibb érték.
-
laszlo168
senior tag
-
hamyka
senior tag
Én annyi különbséget vélek felfedezni hogy a 1800 x feltölthető (már ha lehetséges ) feltölthető eneloop 5 év után a feltöltöttségéből 70 %-ot megőriz
A régi eneloop akkumulátorok 3 év után megőriznek valamennyit ( nem tudom mennyit )
Én ennyi különbséget látok
ja és még valami,
amennyiért adják itthon a tronic töltőt, nyugodtan árulhatnák ezt is :
Ez picit komolyabb, gondolom ez sem olyan mint a voltcraft Ipc 1 L
de legalább van kis grafikonja
-
tomcsi23
veterán
Eneloop generációk.
Most nézem, Eneloop Plus (HR-3UPT) meg hővédelemmel van. -
hamyka
senior tag
Használsz tronik Akkut ??
és milyen töltővel? kérlek írd le !!
Bocsi tényleg hogy írok ide, de érdekel az olcsó kategória is !
És kicsit reagálok a te hsz-edre is ha lehet :
Különböző eneloop vannak, csak döntés kérdése hogy melyiket veszed, ha érdekel elmondom nekem milyen van :
AA/AAA méretből olyan akkum van ami állítólag 5 év után megőrzi a feltöltöttségének a 70%-át, a régiek nem ilyenek, a régi széria ha jól emlékszem olyan hogy: 3 év után megőrzi valamennyi feltöltöttségét.
Gondolom nagy a kavar nálad is, nálam is
Nekem a legújabb eneloopom van, a gyártási időt nem találtam meg az eneloop csomagolásán
de működnek.vezeték nélküli egerembe kell kettő, ( micro méretű) másik kettő ment set-top-box távirányítóba,
Ceruza elem: azok meg majd távirányítóba mennek majd, még megvannak a régi akkujaim így azokat is használom, Eneloop ceruza akksit Pdaw fórumtárs is árul itt a ph-n ( ha érdekel ) illetve egy másik fórumtárs is árul itt, nála 2400 milliamperes eneloop van ez is ceruza akku,
A 2400 milliamperes akkut hivatalosan 500x tudod feltölteni
kis számítás :
eneloop ceruza akku : 2400 milliamper x 500 feltöltés =1200000 milliamper kb
( Nekem ilyen eneloopom van ceruza akkuból )eneloop ceruza akku: 1900 milliamper x 1800 feltöltés = 3420000 milliamper kb
Felhívom a te figyelmedet és mindenki figyelmét hogy ezek csak kb értékek, erősen függ a felhasználástól hogy hogyan is vannak használva az akkuk
A 1900 milliamperes az 2000 milliamperes lenne de 1900 milliamper van feltüntetve minimumnak !!
eneloop micro akku (eneloop elite ) 600 milliamper x 2000 feltöltés = 1200000 milliamper
ilyen van nekem )eneloop micro akku: 750 milliamper x 1800 feltöltés = 1350000 milliamper ( 750 milliamper van ráírva minimumra a csomagra amiből kivettem )
Hatalmas a piac tudom és nem tudsz dönteni, hát valahogy én is így vagyok
A voltcraft ipc 1l töltőt+ micro/ceruza eneloop akkukat javaslatra vettem meg, nem bántam meg csak sokkba voltak nagyon váh,
gondolkodom tronic/Activ energy cuccban is ha jó véleményeket fogok olvassni róluk, bár valahol az egyikről rossz véleményt olvastam bár az német megjegyzés volt, fordítóval olvastam el, mivel németül meg egyáltalán nem tudok
Amit vettem Pdaw fórumtárstól majd azokat is fogom használni, nem fognak kárba veszni, de gondoltam megveszem őket előre nehogy akku nélkül maradjak
üdv néktek és írjatok
-
ArGab
őstag
Nem, csak itt a legközelebbiben (nem éppen BKV orientált helyeken vannak). Ma munka után lett volna még időm elmenni másikba, de egyrészt szkeptikus voltam a vasárnap miatt, másrészt ilyen hidegbe fenének volt kedve mászkálni. Inkább rendeltem egy Soshine-t, kb egy árban van. Úgyis csak AA/AAA-ra kell.
-
And
veterán
#5109. Azért nem egy eneloop kategória, na. Sok helyre megteszi, de nagyfogyasztású terheléshez nem használnám szívesen.
Mod: a cellákon mérhető feszültség pedig (ekkora, a névleges feszültségnél nagyobb tartományban) továbbra sem jelent semmit. A megmaradt töltésmennyiség annál inkább. -
drnet
aktív tag
OK, a sima Eneloop a jobb, de akkor ezt ((#5581) Dluinet) miért nem cáfolta senki?
Sőt a 4 db sima Eneloop nem 4 eFt, hanem csak 2,8 eFt.
-
drnet
aktív tag
6 db régi AA-s akkum van. 2 db GP + 2 db Sony + 2 db Pana.
Ezek kb. 3 éve a fiókban vannak lemerülve, amióta megvan a pana infinium.
Ez a 6 db régi akkut szerintem kukázhatom, de majd az IPC-1L után meglátom.Akkor az Eneloop XX jobb mint a Panasonic Infinium?
Nekem nagyon tetszik az Infiniumban, hogy ha elrakom feltöltve, és 1 hónap múlva előveszem, akkor alig merült valamit.
Eddig minden más akksim 1 hónap múlva elővéve szinte teljesen le volt merülve.
Nekem ez is szempont. -
And
veterán
450 mAh-t biztosan nem írtak rá, mivel az nem áram
. Ha pedig mA, és a maximális áramfelvételt jelenti, az akár hihető is lehet, de ennél érdekesebb, hogy magára a tápegységre - ha van hozzá - mekkora maximális terhelhetőség van megadva. A motor felpörgetésekor viszonylag nagy áramerősség is kialakulhat.
-
And
veterán
Adatlap biztos található hozzá, esetleg ez: [link]. Alacsony önkisülést nem említenek, a belső ellenállása viszont adatlap és a kisütési görbék szerint is 40mΩ körüli fele töltöttségnél, tehát egyáltalán nem vérezne el egy digit gépben. 1,2V-os kapocsfeszültségig 1A-es terhelésnél a kapacitása 80%-át adja le, 200mA-nél ez az arány már 90%-os.
"14 órát hajtotta szépen, itt hozta az eneloop teljesítményét."
Ismered az átlagos áramfelvételét annak a lejátszónak? Vagy egy nem túl régen töltött eneloop-pal is eddig bírja? -
Ádyka
őstag
2Ah-s alacsony önkisülésű akkuja nincs az energizernek, tehát az normál akku. Fura, hogy még mindíg kapható ekkora kapacitású nem R2U akku, de tényleg van még.
Azt tesztelni igazából nincs sok értelme. Ugyanazt tudhatja, amit már ismer a nagyközönség. Az elején jók, aztán idővel egyre gyengébbek. -
kugyu21
senior tag
Akkor neked is nagyon megérné egy ilyen, ha a stabil elhelyezéshez még nem gyártottál le saját magad egy ilyen adaptert. De azért be kell látnod, hogy a te helyzeted elég speciális, mert azok a készülékek amikbe AA-nál nagyobb méretű cella kell azok általában "zabálnak" is és akkor hagyományos akkumulátorhoz felesleges ilyen átalakítót venni, mert azzal sem fogja sokáig bírni.
Egyszóval nem diszkrimináció, vagy formai (pl csak az fér bele, mert kizárólag az Eneloop-hoz gyártották) hovatartozás miatt, hanem a jól kihasználhatóság miatt ajánlottam inkább Eneloop-osoknak.
Egyébként igen Eneloop-Fan vagyok. Én (a saját, litiumos aksikat használó eszközöket nem számítva) az akkumulátoros életet az Eneloop és IPC páros óta számolom. Előtte mindig csak gondjaim voltak az akkumulátorokkal, amikor szükség lett volna rájuk, soha nem működtek, nem lehete számítani rájuk, pedig elég sok félét kipróbáltam (ez még az LSD előtti, NiCd és NiMh korszak).
Az Eneloop-ot ott is lehet használni ahol nagy energát kell kivenni, Az IPC-vel pedig belelátok az aksik lelkébe, amik korábban csak fekete dobozok voltak és soha nem tudtam miért nem működnek, akár már új korukban sem. -
kugyu21
senior tag
OK. Természetesen bárkit érdekelhet, de én úgy gondoltam, hogy a fizikailag nagyobb cellaméret nagyobb teljesítmény leadását feltételezi/szükségelteti. Ahhoz pedig szvsz az Eneloop (a többi LSD között is) a legalkalmasabb, ezért én ahhoz ajánlanám. Ám nem akartam senkinek a lelkivilágába taposni, sőt vitát elindítani sem.
-
And
veterán
Leginkább adatlapról
. Ha az nincs, akkor a védelem megszólalását vagy annak hiányát kell kipróbálni, csak az a baj, hogy ugye a védőáramkör nem véletlenül van ott. Például ha a cella 2V közelébe kisüthető, akkor biztosan nincs benne a védelem. De ugye 2,7V alá nem igazán illik meríteni a Li-iont, a védelem pedig (bár ez nem tudom mennyire általános) csak 2,4 ±0,2 vagy ±0,1V alatt fog reteszelni, lásd pl. ezt a 18650-es méretű cellához való modult: [link]. Lehet próbálkozni az 1C-nél nagyobb kisütőárammal is, de csak óvatosan..
-
And
veterán
A névleg 3,7V-os Li-ion és Li-polimer cellák töltési végfeszültsége fixen 4,2V. Eddig szabad elengedni áramgenerátoros módban, majd ha ezt a pontot eléri a töltő, akkor átmegy feszültséggenerátoros üzembe, és addig tartja ezt a feszültségszintet, amíg az áram elegendően kicsire csökken. Ekkor van feltöltve. Egyébként ezt a végfeszültséget rajta is hagyhatjuk a cellán, mert az áram ekkor már nullához tart.
-
And
veterán
12-13 éves lítiumion-akkuktól ne várj csodát. A rájuk jellemző végleges kapacitásvesztés valószínűleg már sok-sok évvel ezelőtt végzett velük.
"[..] ezért egy 800 mAh-s, igaz sajnos 5,7 V-al töltő Nokia töltővel megküldtem az egyiket 2 órát"
A töltőnek árama van, nem kapacitása, és 5,7V-os végfeszültségű dugasztáppal nem töltünk Li-iont, mert kivégzed vele a cellákat (ha nincs bennük a védőáramkör, de ez akkor sem egészséges). Bár azoknak már szinte biztosan édesmindegy. -
And
veterán
Az utánvételes szállítás 1050 Ft-ba kerül (24 órán belül is kérhető, plusz egy ezres felárért). Tavaly több áruküldő szervezett karácsonyi akciót, a Conrad két megrendelt tételt már ingyenesen küldött futárral, talán értékhatártól függetlenül. Most ilyenről nem láttam infót.
#4963: Csak egy egész picit olvass vissza!
1.) A teszt-program töltéssel kezd, ilyet töltés után nem indítunk csak kisütött cellákra, és
2.) a töltésnek nincs fixen meghatározható végfeszültsége.
Komolyan, ez a két dolog a legutóbbi <100 hozzászólásban többször is ki volt vesézve. -
Kernel
nagyúr
Véletlenül pont a memória-effekt tünetei jelentkeztek rajta, ami köztudottan a gyakori rátöltés következménye.
Amúgy nem tudom, miről beszélsz, a T250-ről azt írják a neten, hogy Li-Ion akkuval üzemel. Még jó, hogy bírja a rátöltést. De itt most nem erről volt szó.
Viszont ehhez a T250-hez nagyon hasonló kinézetű Motorolája volt a barátnőmnek, csak ebbe 3 db hengeres Ni-MH akku való. Itt pihen még mindig a lomtáramban. Pár évig bírta, ez is elég rapszodikusan volt töltve.
-
Kernel
nagyúr
Valóban elméleti szinten gondoltam ezt ki,
Érdekes elnevezése az alaptalan kitalációnak. Ha elmélet, akkor valamilyen kémiai vagy fizikai érvet várna az ember.
2000 körül volt egy Ni-MH akkus telefonom, az öreg T10-es Ericcson. Amíg szabályosan töltögettem, mindig hagytam teljesen lemerülni, jó is volt az.
Később az autóba beszereltem egy kihangosítót, ami mindig töltötte a telefont. Ahányszor felraktam a műszerfalra, annyiszor indult el a töltés. Márpedig én ahányszor beültem, rögtön ez volt az első mozdulatom. Ki is purcant egy idő után, nem tartotta a töltést.
-
And
veterán
Az a baj, hogy egy ilyen tesztnek már elméleti szinten is buktatója lehet. Például az előbbi költői kérdés: honnan tudja egy töltő (akár kisütéskor), hogy 50%-nál járunk? Ha nem tudjuk a valós kapacitást, akkor nem határozható meg annak a fele. Kiinduláskor meg hiába tudjuk, ha közben csökken, akkor minek az 50%-a? A kiindulási kapacitásnak, vagy a már erősen csökkentnek? Ahhoz, hogy megtudjuk, teljesen le kell meríteni a cellát, akkor meg lőttek az 50%-nak. Oké, elismerem, hogy nem kell pontosan 50%. De az biztos, hogy a Ni-xx akkuk a teljes kisütésű ciklusokat szeretik, annál nem fognak jobban teljesíteni, vagy több cikluson keresztül teljesíteni, ha nem sütöd ki teljesen azokat, és ez nem csak a NiCd-re igaz, lásd a #4905-ben idézetteket. Ha pedig egy tesztben azt látom, hogy száz durva áramú teljes 0..100%-os ciklus után az induló kapacitásból alig 1% fogyott (eneloop), akkor kijelenthetem, hogy ennél már csak akkor lehetne jobb, ha egyenesen növekedne az a kapacitás
. Ilyen kis értékű degradálódáson a vélt vagy valós nagyságú memóriahatás csakis ronthat, javítani már nem fog. Nincs hová javulni, jó minőségű cellánál ez látható abból a tesztből.
Az IPC-1(L) természetesen megfelelhet egy ilyen teszt céljára, csak baromira oda kell figyelni (elvégre az 50%-os kisütés nem automatizálható vele), meg aztán a linkelt tesztből és tapasztalatokból is megfigyelhető, hogy a kapacitáscsökkenés csak rengeteg mérés statisztikai kiértékelésével közelíthető, az kurva hosszú ideig tart. A görbe nemhogy nem szigorúan monoton, de még csak nem is monoton: ez a száz ciklus kábé a minimum, amennyiből a végleges kapacitáscsökkenés úgy-ahogy megbecsülhető. Mod: ha 2Ah-s akkukkat tesztelünk az IPC-1L-lel, akkor egy ciklus még a legnagyobb elérhető árammal is nagyjából 1,6 (töltés) + 1 órán át (kisütés) tart, vagyis 8 órás munkaidővel számolva is több, mint egy hónap alatt végeznél vele.
-
bazsy_
tag
Hát ha nem is hiteles, de közel van a valós értékhez. A teszt üzemmóddal érdemes próbálkozni:
"A töltés teszt üzemmódban egy teljes töltési ciklus után az akkut kisüti a töltő, hogy megállapíthassuk, mennyi a cellából kiszedhető töltésmennyiség. A kisütés után természetesen a teljes feltöltés is végbemegy, azonban a kijelzőn nem a betöltött, hanem az előző töltés után kivett töltésmennyiség olvasható le."
Üdv
-
And
veterán
Az igaz, hogy nem az ennek az összehasonlítás célja, hogy félig vagy teljesen kisütött cellákra töltünk (eleve kétféle típusról van benne szó), és mennyi lesz úgy a kapacitáscsökkenés. De: a te csak félig sütöm ki, mert úgy hosszabb marad a ciklikus élettartam feltevésedet azért remekül cáfolja az a tény, hogy mindkét (LDS és hagyományos) típust teljesen - ráadásul bazinagy árammal - feltöltötték, majd ugyanezzel a lendülettel teljesen le is merítették. Ehhez képest (mármint hogy nem hagytak benne fele töltést sem) a kapacitás csökkenése száz ciklus után az LSD-cellánál alig észrevehető, de még a hagyományos nagykapacitású NiMH-nál is csak néhány (<7) százalékot jelent. Lefogadom, hogy ha minden ciklusban félig kisütött állapotra töltöttek volna rá, az eredmények ennél rosszabbak lennének. Hogy mennyivel, azon lehet vitatkozni, ez a kialakuló memóriaeffektus erősségétől függ. Lehet hogy nem sokkal kisebb kapacitás eredmények születtek volna, de hogy ennyi ciklus után több nem maradt volna, arra mérget vehetsz.
-
And
veterán
Szép elméletet kreáltál, de lássuk be, hogy a gyárilag specifikált ciklusszámot átlépni még párnapos gyakoriságú használattal is igen sokáig tart. Ha meg úgy töltesz rá az akkura, hogy nincs kisütve, az lehet, hogy nem káros (szerintem ugyan abszolút nem egészséges, bár többször említettem, hogy a hatás a cellában hagyott maradéktöltés függvénye lehet), de hogy a töltés előtti kisütés nem hátrány, az biztos. A NiMH nem valami zárt ólomakku, hogy a megélhető ciklusszám a kisütés mélységének függvénye legyen. Úgyhogy ez a 'félig merítem, mert az kevésbé megterhelő' gondolat a kapacitás csökkenését a ciklusszám függvényében vizsgáló tesztek (pl. ez a 100 fullra töltés - teljes kisütéssel végzett vizsgálat: [link]) szerint minden, csak nem igaz.
Mod. #4899: "Ezzel azt akarom mondani, hogy miután jelezte a töltő, hogy ready az kb 70 80 % lehet és a fennmaradó töltést a csepptöltés intézi el."
Ez nem túl szimpatikus: egyrészt a teljes töltöttségre utaló nulla vagy negatív dV-t csak állandó áramú töltés mellett lehet detektálni (gondoljunk bele: honnan a rákból tudja egy töltő, hogy egy általa ismeretlen cella 70%-on áll?), másrészt a csepptöltés pont azért csepp, mert a cella szinten tartására elegendő, azzal tölteni egy nagy lópikula. Még ha a klasszikus 140%-os szabályt vennénk is figyelembe (ami csepptöltésre egészen biztosan nem igaz), akkor pl. C/100 áramú csepptöltéssel 70-ről 100%-ra a töltés ideje 42 óra lenne. Az meg minden, csak nem ésszerű. De az alacsony áramú csepptöltés tényleg nem - vagy a megszokott rátánál is sokkal-sokkal lassabban - tölt. Egyszerűen nem arra találták ki, hogy soktíz százaléknyi töltést vigyen még be a 'félbehagyott töltésű' cellába. -
bazsy_
tag
Az én akkuim azt mondják nem volt felesleges pláne nem káros
Majd ha meglesz a voltcraft-od és indítasz egy teszt üzemmódot a sanyo akksikra azt kíváncsian várjuk
És ajánlom figyelmedbe:
Do NiMH batteries have memory effect?
Technically, NiMH batteries do not have a "memory effect", but strictly speaking neither do NiCds. However NiMH batteries can experience voltage depletion, also called voltage depression, similar to that of NiCd batteries, but the effect is normally less noticeable. To completely eliminate the possibility of NiMH batteries suffering any voltage depletion effect manufacturers recommend an occasional, complete discharge of NiMH batteries followed by a full recharge. NiMH batteries can also be damaged by overcharge and improper storage (see the NiCd section immediately above this one). Most users of NiMH batteries don't have to be concerned with this voltage depletion effect. But if you use a device say a flashlight, radio, or digital camera for only a short time every day and then charge the batteries every night, you will need to let the NiMH (or NiCd) batteries run down occasionally.
Szval alkalomadtán nem árt kisütni, azt meg senki sem mondja, hogy káros a kisütés minden alkalommal. De ha alá tudod támasztani valamivel, akkor azt kíváncsian várom/várjuk.
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Synology NAS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Apple MacBook
- Mini-ITX
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Formula-1
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest