- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
GD
őstag
válasz
rokefeller #3612 üzenetére
jó hír: atheros wifi, nem lesz vele gond, viszont egy ubuntu 7.04 live modban nem tudta megszólaltatni az nvidiás MCP51 hangot.. most google-zok erősen
van fotóm az lspci-ról linkelem hamarosan..ha találsz vmit a hangról szólj (bárki más is) -
bambano
titán
válasz
rokefeller #3473 üzenetére
Először is a csúnya nagy fagyás még nem indok a gondolkodás nélküli resetre. Attól, hogy a kernel és/vagy az oprendszer nagyrésze lefagyott, még lehet menteni az adatokat, a magic sysrequest dologgal. Ez szerencsés esetben akár jelentős adatvesztést is megakadályozhat.
Nekem még nem volt rossz tapasztalatom ext2-vel, amit éppen akkor ír a rendszer, mikor fagy, az természetesen megy a levesbe, más nem szokott. Nem zárom ki, de nem valószínű.
Én nem mondom meg senki helyett, hogy neki a journal erőforráspazarlás-e, sőt, azt se, hogy egy gépen mi neki a jobb. A journal egyértelmű előnye, hogy akár sok száz gigás partíciót is pillanatok alatt felmountol a rendszer, még összeomlás után is, viszont a journal metadata írása pont ugyanolyan írás, mint a többi, ez peches esetben simán lefelezi a teljesítményt. Ami nagy méretű filmek írásakor jól jöhet, tehát még az is simán előfordulhat, hogy valakinek egyik gépe ilyen, másik olyan vagy egy gépen belül egyik partíció ilyen, másik olyan. -
Veriakilis
senior tag
válasz
rokefeller #3447 üzenetére
Honnan lehet letölteni?
Kerestem google-val... -
Veriakilis
senior tag
válasz
rokefeller #3447 üzenetére
Azt nem tudod, hogy ennek is van olyan funkciója, mint a Slax Linuxnak, hogy a memóriába másolja a telje Live-Linuxot, és akkor nem teszi tönkre a pendriveot az állandó írással?
-
Veriakilis
senior tag
válasz
rokefeller #3434 üzenetére
Egyetértek veled.
Már régóta akarok Live-al netezni, az Uhu-Linux Live 1.1-el is próbálkoztam kb. vagy 1-2 éve. Aztán jött a 2.1, az meg el sem indult az akkori Dual-core procin.
Az egyik régebbi hardveremmel, és az 1.1-el egyetlen egyszer sikerült a netre menni úgy, hogy működött is,- ellentétben a mostani helyzettel.
Nem értem, hogy akik a Linux-Kernelt, és a Disztribúciókat készítik, azoknak nem jut eszébe az, hogy sokkal népszerűbb lenne a Linux, ha gondolnának azokra is, akik csak felhasználói szinten akarják használni a Linuxot.
Meg esetleg észrevehetnék akár az egyik reklámot is: betárcsázós internet: 'tessék mondani, és mit eszik?'.
Szóval a modemes internet kapcsolat létrehozásnak ma már csak a második helyen lenne a helye,- első helyen az adsl kéne hogy legyen, és simán elérhető, és beállítható kéne hogy legyen grafikus felület alól is..
Kap az ember a szolgáltatótól egy felhasználó nevet, meg egy jelszót, és azt várná, hogy egy-két kattuntással, és a két adat begépeléséve lsimán létrehoz egy kapcsolatot, pont úgy, pont olyan egyszerűen mint a win alatt.
Veriakili -
Veriakilis
senior tag
válasz
rokefeller #3426 üzenetére
Sajnos úgy van, ahogy írtad.
Most próbáltam a 6.10-es Ubuntut egy leírás aéapján feltenni a pendrive-ra, de egyáltalán nem bootol.
És még csodálkoznak, hogy a win elterjedtebb...
Ha az ember keresgél a google-val, akkor azt veszi észre a Linux-al kapcsolaban, hogy mindenki csak kérdez, és alig van válaszoló...
Pedig én szívesen próbálgatom, csak előbb utób kiakaszt az, hogy mindenért meg kell szenvedni, és még így sem megy...
Miért nem raknak ki a Live-okban az asztalra egy bazi nagy ADSL ikont, amire rákattintva beírom a felhasználó nevet, és a jelszót?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
rokefeller #3409 üzenetére
sajnos élnek és virágzanak, pl nem értem hogy egy ilyen név mint az asus miért taknyolja össze a laptopjait mindenféle 3.világbeli noname gyártók cuccaival...persze, az oldalukon egy árva szó sincs arról hogy az adott gépen miféle a wifi.. wifi b/g.. hát köszi...
legközelebb egy livecd-vel megyek laptop-ot venni, az tuti.. első parancs egy lspci lesz
a csodás ati hangvezérlőről ne is beszéljek..
amitől eléggé viszakozok, de pl a fujitsu laptopokban meglepődve láttam hogy atheros wifik vannak, talán még egy toshiba gépen találkoztam vele, őt nagyon szeressük -
GD
őstag
válasz
rokefeller #3407 üzenetére
a logout cikkembe ,mivel nekem is pont ilyen van, találsz leírást ami működőképes szokott lenni.. bár kb félévente van rá szükségem, addigra pont el szoktam felejteni az apró trükköket..
-
sszever
őstag
válasz
rokefeller #3357 üzenetére
Nem a pénz a lényeg, mert van jogtiszta XP, Vista, stb., hanem az, hogy nem szeretnék túl sok WIN-t használni, ha nem muszály
-
bambano
titán
válasz
De minek átbootolni windowsra? Főleg, ha nincs is windowsa vagy telepített windowsa az embernek...
-
VladimirR
nagyúr
válasz
ilyen alapon a windoze is ingyenes ;p
de komolyra forditva, egy pillanatig sem ellenkeztem Sianis eziranyu velemenyevel, mindent a maga helyen -
04ahgy
nagyúr
válasz
rokefeller #3193 üzenetére
rokefeller, bambano
!
Köszönöm a segítségeteket. A hsync-et, vertrefresh-t nagyobbra álítottam az xorg.conf-ban. utána a grafikus felületről megpróbáltam állítani a felbontást. Ekkor érzékelhette, hogy elállítottam, mert lelkesen tanácsolta a következőt: ''A képernyő felbontása nem megfelelően van beállítva. Ha a megjelenítéssel problémákat tapasztal, telepítse a 915 resoulution nevű programot.'' Mivel keresgélnem sem kellett, és fel is ajánlotta, hát feltettem, azóta jó.
3D desktopom még nincs, majd próbálkozok vele, de még oda nem jutottam.
SuperTux: megvan... rpm-ben is leszedtem, a rendszeren figyel, de még windowsos telepítőt is leltem hozzá.
HGyu
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
rokefeller #3191 üzenetére
Nem nyert 2.0. A linkedről van az idézet:
''The Intel driver uses the bios to determine resolutions'': inkorrekt fordításban a biosból olvassa ki a monitor paramétereit. Korrekt fordításban a bios felhasználásával (a bios segítségével) állapítja meg a felbontásokat.
Érdemes még ezt elolvasni:
[link]
Továbbá a /var/log/Xorg.log.0 alapján:
(II) Module i2c: vendor=''X.Org Foundation''
compiled for 7.1.1, module version = 1.2.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) RADEON(0): I2C bus ''DDC'' initialized.
(II) RADEON(0): Legacy BIOS detected
(II) RADEON(0): Connector0: DDCType-2, DACType-1, TMDSType-0, ConnectorType-4
(II) RADEON(0): Connector1: DDCType-3, DACType-0, TMDSType--1, ConnectorType-2
(II) RADEON(0): I2C device ''DDC:ddc2'' registered at address 0xA0.
(II) RADEON(0): I2C device ''DDC:ddc2'' removed.
(II) RADEON(0): DDC Type: 2, Detected Type: 3
(II) RADEON(0): DDC Type: 3, Detected Type: 0
(II) RADEON(0): EDID data from the display on port 1 ----------------------
(II) RADEON(0): Manufacturer: VSC Model: 6911 Serial#: 16843009
(II) RADEON(0): Year: 2005 Week: 26
(II) RADEON(0): EDID Version: 1.3
(II) RADEON(0): Digital Display Input
...
(II) RADEON(0): Panel infos found from DDC detailed: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from Detailed timing table: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1600x1200
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1280x1024
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1280x960
(II) RADEON(0): Valid Mode from standard timing table: 1152x864
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 1280x1024
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 1024x768
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 832x624
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 800x600
(II) RADEON(0): Valid Mode from established timing table: 640x480
(II) RADEON(0): Total of 17 mode(s) found.
(II) RADEON(0): Total number of valid DDC mode(s) found: 17
(--) RADEON(0): Virtual size is 1600x1200 (pitch 1600)
(**) RADEON(0): *Default mode ''1600x1200'': 162.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 75.0 kHz, 60.0 Hz
Maradjunk annyiban, hogy nem a biosból olvassa ki. -
bambano
titán
válasz
rokefeller #3188 üzenetére
A biosból biztosan nem, mert nem cserélsz biost minden monitorhoz...
A monitorról tölti le közvetlenül, ha rendesebb a monitor. -
magic7
tag
válasz
rokefeller #3099 üzenetére
Köszönöm szépen a segítségedet, mostmár csak a telepítésével kell megbírkózzak,mert egyelőre nem találtam meg az install leírást a csomagban.
-
magic7
tag
válasz
rokefeller #3097 üzenetére
Sajnos angolul nem tudok, így meg kell kérdezzem, hogy a középső linken található játék teljesen linux-os? Mert akkor feltelepítem. Az első már fenn van és jó a grafika ,nomeg elég gyors is.
-
bambano
titán
válasz
rokefeller #3077 üzenetére
A kérdés az, mi a célod az ubuntuval. Ha nem szakmád, csak használni akarod valahogy a géped, akkor jó az ubuntu. Ha szakmád és az a célod, hogy pc-s unixokon tapasztalatot szerezz, hogy később átülhess (mondjuk munkaviszony keretén belül) nagyobb unixokra, akkor nem jó az ubuntu, akkor debian, mert az hasonlít legjobban az svr4-es nagy unixokra.
Hehe, én olyan környezetben kezdtem a szakmát, ahol előbb volt rendes, hálózatos, erőforrás megosztós nagygép (mainframe, vax, sun hálózat, minden volt), mint dos meg windows. Szövegszerkesztésre latex-et használtak és mindenki boldog volt. Nagyon bambán néztek, amikor megjelent a 3.11-es windows az összes bajával, amik közül párat azóta se nőtt ki -
k.krisz03
tag
válasz
rokefeller #3066 üzenetére
Köszi, ez jó hír!
Már csak rá kellene jönni, hogyan fogadtassam el a Compaq géppel a Linux-ot?! -
bnss
veterán
válasz
rokefeller #3053 üzenetére
Kösz iaz infót, de sajnos még mindig nem lettem okosabb DVD írás ügyileg. Az oldal, amit linkletél ott kerssem a firefoxot?
-
KrAt
veterán
válasz
rokefeller #2935 üzenetére
Nah az tökjó
És el tudod mondani, h működik / mit kell csinálni?
(tök láma vagyok linux-hoz
)
-
KisApám
addikt
válasz
rokefeller #2926 üzenetére
Most ismerkedem a Knoppix-al, de úgy látom valamit akar, valamit nem... mintha meghajtó függő lenne, mert egy gépen a 3. partícióra nem hajlandó, de a 2.-ra igen...
-
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #2904 üzenetére
Meg az sem elfelejtendő, hogy nem Win-es szemmel kell nézni, hogy mennyi memória van használatban.
A Linux körökben ismert a mondás: ''Nincs annyi ram, amit a Linux ne tudna betölteni.''
És érdekes módon mégsem lassul a gép.
Sianis -
kalló
aktív tag
válasz
rokefeller #2893 üzenetére
köszönöm a választ
: R
opensüsüre feltettem a berylt csak nem ment elhasalt és vissza lőtte az alapértelmezett kde ablak kezelőt,semilyen driverrel,tök mind1 hogy xgl vagy aiglx
olyan hibát dobott amit googleba betettem és csak 2találat jött (nem akartam elhinni)és ott sem oldották megezért hirtelen felindulásból felraktam a fedora core 6 ot és most faxa csak néha belassulok mint a xar és csak a berly kikapcsolása segít azt hallotam hogy jobb a ''radeon'' driver mint az ''fglrx'' ezért fedora alap radeondriverét használom aiglx!de lehet bepróbázom az ati drivert hátha jobb lesz
-
04ahgy
nagyúr
válasz
rokefeller #2712 üzenetére
Tetszik, amit írtál...
Este lejött a Fedora Core 6 DVD image. Midkettő. Az i386 kerneles, és az x64 is... Majd meglátom, mennyire leészen stabil az x64-es... Ha nem vok elégedett, marad az i386. Abban gondolom jobban is tudnak majd a többiek segíteni (ha oda kerülne a sor), mert elterjedtebb...
Leszedtem a resource image-et is. Az mire jó?
Jah, akkor fognak majd lesni, mikor emulátor nélkül fog hasítani a Doom 3...Amúgy nem játszani akarok rajta úgy sem. Arra, hogy szétbarmolódjon 1 hónap alatt, a win is tökéletes...
Most a Vista kapcsán nagyon kíváncsi vagyok az Open-source térnyerésére... Olvastam a PH-cikket... És tényleg, a legtöbb dolog XP alatt mind megvan tökéletes, ingyenes formában (Mozillák, stb.), Linux-on meg még régebben...
És milyen dolog már, hogy alaplapcsere --> nem jó a korábban megvásárolt licenszed... Ha alaplapot cserélsz, vehetsz új windowst... Persze csak OEM licensznél..
HGyu -
Lajos1908
csendes tag
válasz
rokefeller #2684 üzenetére
Köszi a segítséget rokefeller!
-
Toni_boy
csendes tag
válasz
rokefeller #2683 üzenetére
Akkor most szerinted mit kellene tenni ebben az esetben? Hogy a drága jó kliensek megjegyezzék azokat a szép beállításokat!
-
bambano
titán
válasz
rokefeller #2683 üzenetére
A samba domain kontroller is. Legalábbis a régebbi, nt domaines időkben még az volt, az ad-t nem valószínű, hogy tudja.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #2675 üzenetére
amin meglepődtem most Etch telepítése után: reboot után egyből grafikusan jött be... ezelőtt az x-et se tette fel. lehet, hogy korábban volt nálam a hiba, de ezt az etch-et már egész felhasználó-barátnak nevezném.
oké, még épp nem annyira, mint az ubuntut, de akkor se rossz. -
dany27
őstag
válasz
rokefeller #2675 üzenetére
az ubuntu nem volt rossz de mindíg egyik ''kiütötte'' a másikat felrakom ubuntut akarom indítani az megy de amiko winfost akartam hiányzó ntldr berakom xp cdt nyomatok neki egy fixmbr meg egy fixboot parancsot minden ok de linux sehol!
-
VladimirR
nagyúr
válasz
rokefeller #2631 üzenetére
a diot csak peldanak irtam a ''mindent meg lehet oldani'' c. suletlensegre, a szerver tobbi resze opensource, sot, van beloluk debian csomag is (bar kisse elavult, meg az unstable-ben levo is) - ebbol viszont csak egy darab windoze-os binaris van csak
es igen, abban egyetertek, hogy linux eseten az ntfs-t el kell felejteni, ha jol tudom, nem is valoszinu, hogy valaha is 100%-osan fogja tamogatni az irast
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
rokefeller #1957 üzenetére
ember, windózos progikat ne ajánlgassá
wine olyan félkarú óriás, kicsit nagyobb progiknak már kifekszik
-
GD
őstag
válasz
rokefeller #1584 üzenetére
annyira talán mégsem független, pl ha a live cd jáva nélkül érkezik és mondjuk pont otp számlája van, akkor minden boot-kor jávát telepít, szimlinkel a firefoxnak stb?
a többi bank nem tudom milyen dolgokat igényel de az otp tuti jávás
https pedig tényleg alap már sztem minden banknál ha nem akarnak ezer őrjöngő ügyfelet üres számlákkal, még ha nem is az ő hibájuk..
az adathalászat pedig e-mailben küldött kamu bank levelekben rejtőző linkeken is valósulhat meg, amit tudni kell, egy bank sosem lép ügyfélkezelés szinten veled mail-ben kapcsolatba
az igaz hogy inkább linux-al mint win-el és minden látogatás után gyorsítótár ürítés, ha live akkor ez nem kérdés..
városi legenda szinten a win-nek még a pagefile-ból is lehet eltárolt dolgait kiszedni..
az absz parás usernek a mindenkilépéskorlapozófiletörlésis ajánlott..de ez már xp topik.. -
escie
őstag
válasz
rokefeller #1587 üzenetére
ja, ez a phising...
van a netcraftnak valami kis anti-phising toolbarja ( [link] ), érdemes használni, ha az ember netbankozik... -
escie
őstag
válasz
rokefeller #1584 üzenetére
hát, ha https-en keresztül folyik -márpedig valószínűleg ezen keresztül folyik- kapkodhatják el csomagokat...
mire valamit kihámoznak, már bank sem lesz...
(én is próbáltam már, ilyen sima webes jelszót, vagy telnet-jelszót lazán el lehet csípni ethereal-lal, de a webbank azért titkosított...)
Loveless, maradj a live-cd-nél, szerintem. -
Pazo
tag
válasz
rokefeller #1476 üzenetére
hát mát késő, mert áthívtam egy haveromat, és ''megszerelte'' a linuxomat, de azért köszi a választ.
hosszas bűvészkedés után felkerült egy ubuntu (azért kellett bűvészkedni, mert valami gáza volt a vinyónak és nem akarta megcsinálni a telepítő a hde5-t, a swapot, így előbb egy nagyon alap debiant nyomtunk fel, mert az rendbe bírta hozni a vinyót). ''örültem'' hogy időközben sikerült elbasszintani a windowsomat, és a tegnapom azzal ment el, hogy ott szívtam a telepítgetésekkel: a zonealarm tűzfal (legújabb telepítőjével felrakva!!) rendellenesen működött, nem akart megmutatni magát a tálcán meg amúgy sem, így nem lehetett a programcontrolban szabályozni a nethasználatot, semmit nem engedett se ki se be -> kill zonealarm.
de mostanra minden ''kifogástalanul'' működik, ismerkedek a linuxszal, annyira nem is gáz ez a rendszer mint gondoltam, látom az ntfs partíciókat meg minden, SŐT még a tv-tunerem is működik, pedig erre nagyon nem számítottam -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #1473 üzenetére
a kde-nek a kde a default (és összeépített) ablakkezelője. ez az előnye és hátránya a gnome-mal szemben. egyben van, tehát nem cserélgetheted szabadon, de mivel egyben van, sokkal jobb az integrációja. de innentől megintcsak hitvita
-
Pazo
tag
válasz
rokefeller #1446 üzenetére
igazából nekem sem jött be eddig soha a partmag, de mivel a linuxhoz zsír hülye vagyok, nem mertem a véletlenre bízni, így megcsináltam előre mindent. jelenleg épp a ''telepítésre kiválasztott csomagok közötti függőségek ellenőrzése'' folyik. szal csak most tudtam nekikezdeni, mert még előtte mindent visszamásoltam az elkészült ''új'' adatpartícióra. jelenleg épp azon izgulok, hogy elég legyen az a 6,5 giga, amit a rendszernek hagytam, mert a teljes fedora minden opcionális csomaggal együtt 9-et fogna, de én kiikszeltem pár dolgot...wow, továbbengedett. ja, ami rohadtul bosszantó, hogy (a live cd-khez hasonlóan) nem ismeri fel a genius ps2-es egeremet, így kénytelen voltam a notitól kölcsönvenni az usb-set, remélem később megbarátkozik vele, bár ha jobban belegondolok erre semmi esély nincsen.
az első láma kérdés: mi az a gnome és kde környezet? mindkettőt telepíttetem vele, tutira felesleges, de mivel nem tom melyik a jobb vagy szebb vagy valami, és fér, így arra gondoltam megleplek benneteket egy ilyen alap kérdéssel és persze égetem magam hogy még ezt sem tudom -
Digitalboy
senior tag
válasz
rokefeller #1427 üzenetére
köszi
akkor megyek kreálok valami akontot! -
Digitalboy
senior tag
válasz
rokefeller #1423 üzenetére
Bocsi de nem értek a linux dolgokhoz sajna.
Ezek a free shellek win alól futtathatók? Vagy mik ezek pontosan?
És ha letöltöm a putty.exet azzal is tudok parancssorozni? Mert akkor az is elég lenne talán! -
ragazzo
őstag
válasz
rokefeller #1372 üzenetére
Akkor így már világos minden.Mondjuk suse könyv is volt.Persze tudom, hogy Amerikában jobban szeretik az rpm alapú disztrókat mint itthon.Lehet hogy ez is szerepet játszik a nagyobb elterjedtségben.
-
dr_strange
senior tag
válasz
rokefeller #1228 üzenetére
természetesen nem erre gondoltam, hanem ha valaki másik operációs rendszer viselkedését várja el a linuxtól
távol álljon tőlem, hogy azt gondoljam, alinux tökéletes és nincsenek néha nagyon is bosszantó hibák -
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #1225 üzenetére
Dehogynem...de nem szeretnék senkit megsérteni
...mindenki volt kezdő és szerencsére Isten nem mindenkit teremtett informatikusnak, ebből a két dologból kifolyólag néha olyan kérdések születnek...
, de hát valamin mulatni kell!
dr_stange: Pedig tud az úgy is működni, csak rendesen be kéne állítani. Itt most tekintsünk el az eszközmeghajtóktól, ez gyártó és nem rendszerfüggő!
Sianis
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
válasz
rokefeller #1225 üzenetére
a gond soha nem ott van, ha valaki hülyeségeket kérdez (ki ne tett volna már ilyet), hanem ha elvárja a rendszertől, hogy úgy működjön, ahogy az ő kis fejében azt ő előre elképzelte, és hanem, akkor persze a rendszer a hibás
-
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #1223 üzenetére
1 kis mese következik: mikor elkezdtem linuxszal foglalkozni, akkor még a legfrissebb kernel a 2.0.35 volt, nem volt internetem, cd-mellékletről olvastam linux archívumokat, és kevés angoltudással lőttem be a suse 6.3-t (asszem az volt akkor). akkor még a kérdések is egyszerűbbek voltak, a válaszok is egyértelműbbek. aztán elkezdődött a begyorsulás, a kavarodás. suse után jött nálam a mandrake, egy darabig ismét suse, majd debian néhány apró kitekintéssel egyéb disztók felé. tavaly váltottam egy öreg, félig-meddig karban tartott sid-ről kubuntura. azóta is ezt gyűröm, és már nem érzem igényét a ''frissítésnek''. az újabb progik szerintem nem adnak annyi plusszt, ami nekem megéri. aztán lehet, hogy 2 nap múlva mondok egy apt-get dist-upgrade-et, de lehet, hogy még fél évig ez fog futni (aki ismer, tudja, hogy miért
).
az ismeretem nagy részét debian alatt szereztem, mert abba a lelke mélyéig belenyúltam (ezért omlott majdnem össze párszor).
nyáron, ha lesz időm, lehet, hogy megnézem a gentoo-t, de arra sok időt kell szakítani, ahogy hallottam.
azóta az újoncok is türelmetlenebbek lettek, mindent már azonnal tudni akarnak, mert máshol megszokták, megszokatták ezt velük. pedig a türelem nagy erény, különösen egy új rendszernél. de akinek van türelme, azt érdemes segíteni, akkor is, ha az elején hülyeségeket kérdez. -
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #1213 üzenetére
Mondom én, divat...
Aztán persze majd egy nehezebb feladatnál elakadva megy a nép felé a ''gyűlölöm a Linux-ot, mert ez nincs benne, az nincs benne, pedig én hűdemekkora hozzáértő ember vagyok''. És igen ahogy strange doki is mondja, a tájékozódásra való hajlam. Ez tényleg hiányzik a kezdők nagyrészéből. Pedig egy doksi sokkal hamarabb kezemben van, mint egy fórum hsz és ott még a későbbiekben felmerülő gondok is meg vannak oldva. Hiába elmélkedünk itt, most ennek van itt az ideje, ezt kell ''szeretni''.
Sianis -
GD
őstag
válasz
rokefeller #1200 üzenetére
hm, én olyasmikre gondoltam mint letöltött csomagtárolók tartalma, log-ok, ideiglenes file-ok, régi kernelek és modulok,stb..
poénnak jó, de most vmi szakmai hsz-t várok a kérdésre -
rii
nagyúr
válasz
rokefeller #1181 üzenetére
dosemu
meg lehet neki adni a különböző VFAT, FAT32 particiókat is, hogy azokat lássa, C-nek, D-nek, működik FILE-ból is, mint vitruális lemez ...
------------------ --------------
Linux alá van olyan program, mint Win alá a NetLimiter? -
Vilmoskorte
tag
válasz
rokefeller #1179 üzenetére
Ja, így igaz. Sok esetben érzem azt a debian felhasználóknál, hogy azt valami magasabbrendű dolognak tartják. Pedig dehogy. Van amiben jobban testhez áll, van amiben kevésbé. Sokat kísérleteztem vele desktopra, nem igazán jött be. Egy fedora vagy suse alapban pöccre van hangolva erre a feladatra, oda azt kell tenni. Másik dolog, hogy sok ''gyári'' program erre a kettőre készül. Ha nem ezeket a disztribeket használod, akkor már hátrányban vagy. Lehet keresni a megoldásokat, ilyen-olyan gányolásokat.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #1087 üzenetére
nem pont photoshop, de a linux photoshop-jaként szokták emlegetni a gimp-et. egy próbát megér.
másrészt olvastam valahol, hogy be lehet wine-nal lőni a ps-t is. egy próbát megér. -
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #926 üzenetére
hát még az init1
... itt nincs más csak root belépési lehetőség, méghozzá csakis egyetlen root léphet be...
-
Tomi84
aktív tag
válasz
rokefeller #869 üzenetére
4 éve megy a windowsod???
az nem semmi, nekem eddig a leghosszabb windows az egy 2000 Prof. volt, 8 hónapig bírta. Mondjuk az is igaz, hogy én nem szoktam nekiállni foltozgatni, meg javítgatni, ha besz@rta magát, akkor még egy mentés erejéig összetákolom, aztán retelepítés.
Egyébként visszatérve a Linuxos kérdésre: meg lehet úgy oldani, hogy ne haljon ki az XP, de én azt a két giga helyet ikencsak karcsúnak találom. Főleg, hogy nincs külön swap partíció. (elvileg a teljesen optimális működéshez minimum 2xmemória méretű swap partíció ajánlott)
Mondjuk ettől fog az menni, fog nem csak nem lesz egy kapkodó idegbolond -
ReJim
őstag
válasz
rokefeller #835 üzenetére
hát, arra azért gondoltam, így az is fémből lesz
mint a többi gomb is...
meg az egész aljára valami ólom nehezék, vagy betonöntvény, nehogy egy ''jóllakottovodás'' mérgébe felburíccsa, ha nem nyer a pekkmenen
(egyébként valószínű nekem is kell rá írnom játékot)
-
Tomi84
aktív tag
válasz
rokefeller #800 üzenetére
mindenkinek más az ízlése
Mindenestre a jelenlegi tényállás szerint egy dologban különbözük
[Szerkesztve] -
Tomi84
aktív tag
válasz
rokefeller #798 üzenetére
ubuntu vagy fedora?...
háát...
Megvan! Debian
Megvallom őszintén, hogy én se az ubuntut se a fedora disztribet nem ismerem. A Linux-szal a Suse meg a LindowsOS ismertett meg, aztán jött a Debian és azóta nem is próbltam mást. Nem azt mondom, hogy profi vagyok benne, de eléggé kiismertem már a rendszer lelkivilágát, megszoktam, megszerettem. Redszernek azt használom, tűzfal gépeknél pedig a Devil linuxot használom
Persze sok jót hallottam már a fent említett 2 disztribről, ezek kívűl még a Slackware amit sokan dícsértek. -
Tomi84
aktív tag
válasz
rokefeller #796 üzenetére
Szerintem nagyon ne beszéljünk tovább erről a témáról.
Olvasgattam a srác weblapját, és elég beteg dolgokat ír (rohanjuk le európát, küldjük vissza a rohadt túristákat a kis, sz@r országaikba, stb.), neki alapvetően mindennel baja van. Tipikusan ''csak az jó ami amerikai, és ami jó az biztosan amerikai'' személetet vall.
Egy ilyen tapló nem érdemli meg, hogy szót, akarom mondani biteket fecséreljünk rá.
Egyszerre nevetséges és idegesítő, de szerintem ne hergeljük magunkat ezen tovább. -
dr_strange
senior tag
válasz
rokefeller #721 üzenetére
én úgy gondolom, a screenshot alapján választani disztribúciót elég becsapós dolog, hiszen gyakorlatilag bármelyik úgy átszabható, hogy az anyukája sem ismerne rá
szerintem a következő szempontok számítanak:
- mennyire hajlandó/van kedve elmélyedni a rendszer terelgetésében (next-next-klikk vagy ''fapadosabb'')
- mennyi ideje és kedve van a rendszer felépítésére (bináris vagy forrásalapú)
- mit használnak a segítőkészebb ismerősök
A legtöbben úgyis kipróbálnak két-három disztribet, mire megállapodnak egynél. -
Tomi84
aktív tag
válasz
rokefeller #705 üzenetére
drivereket nem nagyon szoktam frissítgetni. Elég egyszerű az oka: minek???
Linux alatt nem igazán lehet játszani. Nincs nagyon rá játék, azok is régebbiek. Jó az a driver ami benne van a kernelben. Mondjuk kernelt azt azért szoktam fordítani, de nem a driverek, hanem az optimalizálás miatt.
A progik telepítése meg nem túl bonyolult dolog. Én Debiant használok, ami kell azt elintézem egy apt-get install paranccsal és már húzza is le. Amit meg netról szedek le, az meg 95%-ban tar.gz fájl, ezt sem olyan bonyolult telepíteni.
Persze, lehet hogy kevesebb csomag van fönnt a Debian szerveren mint a windows alá elérhető progik összesen, de aki a meglévő 15ezer közül nem találja meg amire szüksége van... -
LuiT
aktív tag
válasz
rokefeller #703 üzenetére
Feltelepíthető, de ilyen bonyolultan?
Kipróbálok majd más Linuxot is, hátha azzal több sikerem lesz. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
rokefeller #527 üzenetére
XGL nem megy DRI-vel. Ami az ubuntu.hu-n van leírás ATI driver telepítéshez, azzal nekem csont nélkül felment az R9600 mobilitymre. Amúgy az R7000-el elvileg megy az xgl, dx7 szint elég neki.
-
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #518 üzenetére
Hali! Az ATI nem készít valami fantasztikus meghajtót a kártyáihoz. Ezalatt azt kell érteni, hogy felteszed és vagy megy, vagy csak igen sok küszködés árán fog menni, vagy egyáltalán nem is fog menni. Általában az utóbbi 2-be esnek a kártyák...nVidia ebben bizony sokkalta jobb.
-
KrAt
veterán
válasz
rokefeller #415 üzenetére
Köszi, már töltöm, majd kiderül, mire jutottam
-
zLegolas
őstag
válasz
rokefeller #309 üzenetére
Ez a kép nem ennek az írásnak a része, szvsz semmi közük egymáshoz. Az eresdeti írást min. 10 oldalon megtalálhatod különböző formátumokban magyarul, az egész enten meg min. 10 nyelven millió verzióban.
Szvsz Te is kiteheted az oldaladra egy bögyös-csöcsös maca képe alá. -
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #309 üzenetére
Azért mert egy programhoz van GUI nem jelent semmit, attól még lehet BETA, sőt ALPHA is. Valaki ír hozzá egy GUI-t és onnantól kezdve lehet azt is tesztelni, de ettől függetlenül alatta megy a fejlesztés. No meg ugye ez a világ annyira sokszínű, hogy nem lehet mindenre egyértelmű törvényt kimondani, mindenki úgy fejleszt, ahogy ő a legjobbnak érzi, és ettől lesz csodás a dolog. Örülök, hogy elolvastad, gondolom, hogy ezek után megérted, hogy mi ''öregek'' miért nem hasonlítgatunk, mert nincs mire. Grafikához hozzászólva, nem teheti meg a nyílt világ, hogy hagyja hogy gyalázzák, ezt ugye megérted. Hiszen van kritika a túloldalról is...sajnos ez már csak egy ilyen adok kapok, de szerencsére a felszín alatt ez egy sokkal nyugodtabb dolog, aki nem akar sosem keveredik bele, és soha nem fogják megszólni, hogy mit használ.
-
zLegolas
őstag
válasz
rokefeller #301 üzenetére
Az oldalamon találsz más megoldást rippelésre - én azokat használom.
-
zLegolas
őstag
válasz
rokefeller #298 üzenetére
Gyors hardvertesztnek írj egy Movix vagy Geexbox Live CD-t, bootolj be róla, és indíts vele egy filmlejátszást.
Ha nincs gond 1-2 óra múlva, akkor valszeg nincs nagy bibi. -
zLegolas
őstag
válasz
rokefeller #296 üzenetére
Sírni fogsz és vért izzadsz, mire végzel: de igen.
Szvsz jobban jársz, ha felteszel valami emberbarát disztrót, és a hiányokat meg a nem tetsző dolgokat elkezded kigyomlálni.
Az első, akármit is választasz, hogy felteszed az MPlayert, forrásból. Ezzel a multimédiaproblémáid 90%-a kilőve.
A második, hogy felteszel egy pár olyan dolgot, amit alapból nem szívesen pakolnak bele a disztrókba a jogi b@szogatások elkerülése érdekében, pl. mp3 kódolók (Lame, Blade Encoder) Ez újabb 5% kilövése a multimédiás bibikből.
A harmadik, hogy megkeresed, mivel mit tudsz leginkább megcsinyáni, pl. mindenféle Grabbelők, meg konvertzálók, frontendek. 4%. A maradék 1% bajod meg fog maradni.
A lényeg, hogy ne akard 2 óra alatt belőni az egészet - nem fog meni. Lépésről lépésre, és közben megtanulod amit kell. -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #292 üzenetére
a géppel minden rendben? egy overnight memtesz86+-t én ráengednék, aztán ha az nem talál hibát, akkor valami egyéb gépnyúzót jópár órára. ha ezt is túléli, akkor nem tudom, hogy hol a hiba, nem illene ilyenek miatt az egész gépnek lefagynia.
indián képű kollégaez tetszik!
mod: #296: ha mindenáron fordítgatni akarsz, akkor inkább a gentoo-t ajánlom. az lett ilyenre tervezve. ha előtte/közben szorgalmasan olvasol, akkor a végére meg is érted, hogy mit csinálsz. és ez lenne az igazi. pár napod/heted rá fog menni, de megéri (ha van időd).
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
rokefeller #292 üzenetére
Örülök.
Ha kérdés van, szívesen segítek. -
zLegolas
őstag
válasz
rokefeller #283 üzenetére
Ezt írhattad volna magyarul is, ha azt akarod, hogy valaki el is olvassa.
Ha valami neked nem megy, a többi sokezer user meg meg van vele elégedve, az nem a rendszer hibája. Az nem fog neked galambot sütni, hogy csak a ződ gombra kelljen rákattintanod, és máris szép az élet.
Egy nagy dologban tévedsz, vagy nem látod át.
A Linux nem az, amit a CD-ről default-ban felrak a telepítő, szal szó sincs több ezer programról. Az a disztribució, magyarán válogatás. Ami neked vagy tetszik, vagy nem. Mert ugye alapból az XP-ben sincs Néró, Office, normális médialejátszó, anyámkínnya.
Ha igényeskedsz, tegyél fel egy alap rendszert, és válogasd meg Te a neked kellő progikat.
Ja, hogy ehhez olvasgatni kéne fikázás helyett? Hát így jártál.
A legnagyobb jószándékkal kérem, olvasd el ezt:
[link]
És sok sikert. -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #285 üzenetére
akkor te igen érdekes disztribeket használhatsz, vagy igen érdekes vason. eddig nekem még nem sikerült összeomlasztanom egyik disztribemet se (vagyis egyet igen, megszakítottam egy defragot... de erre nyomatékosan felhívta a manual a figyelmet, hogy ne tegyem... reinstall.)
-
_Petya_
őstag
válasz
rokefeller #284 üzenetére
A Nero nem tud iso-ba iríni, csak nrg-be, ez a probléma...
-
ragazzo
őstag
válasz
rokefeller #270 üzenetére
Ennyi leírás után még megnézhetnéd ezt is [link] Állítólag a legközelebb áll a windowshoz.Ha már mindenképpen ragaszkodsz hozzá. Ha ez sem lesz jó, akkor nincs több ötletem.
-
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #268 üzenetére
Nero nincs? Bocs, de van, neve Nero for Linux. Pussz nem hinném, hogy megvetted jogtisztán a Nero-t Win alá, bocs, hogy flémelek tényleg, de akkor milyen jogod tolod le az ingyeneseket? Amúgy meg ott a GnomeBaker a világ egyik legjobb nyílt forráskódó Cd írója, az én szememben lekörözi a Nero-t.
-
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #262 üzenetére
''Barátom'', ha mondhatom ezt, egy dokumentumot szeretnék a figyelmedba ajánlani, címe:
A Linux Nem Windows
kérlek szánd rá az időt, és olvasd el, ha tényleg érteni akarod a dolgokat. Ebben le van írva, hogy kinek a Windows, kinek a Linux. Továbbiakban nem szeretnék itt arról olvasni, hogy Vista miért lesz jobb, mert nem érdekel senkit! Köszönöm!
Tisztelettel: Sianis -
zLegolas
őstag
válasz
hisz nero nincs, linuxos cuccot nem ismerek...
Hát ja.
Ha nincs Néró, és nem ismered a Linux cuccokat, akkor megáll a szekér.
Hiába, ilyen sz@r ez a Linux... -
T. Almeida
senior tag
válasz
A kernel közös minden linux rendszerben, ezt gondolom tudod...a szabványok, protokollok is közösek...
> spanyol viasze effektusa ami visszafogja az open source rendszereket
Miért fogná bármi is visszaSzerintem meg a különböző projektek éppenhogy húzzák egynmást, nemhogy visszatartanák...
A véleményem az, hogy ha használni akarod a linuxot, használd, ha nem, akkor ne használdSenki nem szegez kést a torkodnak.
Ha használni szeretnéd, nagyon szívesen segítünk neked (nemcsak mi, hanem az egész Open Source közösség a neten). -
dat
senior tag
válasz
Linuxot nem az átlagusernek, nagymamának meg apukának találták ki. Szerverekbe tökéletes, desktop rendszernek meg egyre jobbak, de csak olyanoknak akik hajlandóak utánaolvasni/tanulni/kérdezni.
Azt hiszem ezen nincs mit vitatkozni. A Windows könnyebben érthető/használható egy mezei user számára (lásd CD írás példa), aki valószínűleg sosem használná ki azokat a plusszokat amit egy linux rendszer nyújthat számára. Szenvedni meg nem akar olyan hülyeségekkel hogy mountolás, parancsosros installálás, kernelfordítás, modul keresgélés, szöveges config fájl szerkesztés.
Apuka/nagymama soha sem fog reguláris kifejezéseket szerkeszteni vagy shell scripteket írni, ellenben szeretné gond nélkül elolvasni a mailjeit meg megnézni az unokái fotóit. Erre tökéletes a windows.
Használjunk mindent arra amire való, és mindenki találja meg azt az oprendszert amire neki személyszerint szüksége van. -
ngabor2
nagyúr
válasz
mostanában gnome vs. kde helyett gnome és kde van... megférnek egymás mellett, nekem is mindkettő fennvan. ha van hely, akkor megférnek. ha nincs, akkor ki lehet válogatni a szükséges libeket, amik elegek, és csak az egyik kell, hogy fenn egyen fullosan.
a fejlesztőszigetek nem fogják vissza a fejlesztést, mindössze nincs egy erős anyagi háttér, ami mihamarabbi (félkész) kiadásra ösztönözze a fejlesztőket. és igenis átveszik egymástól az ötleteket, és szabadon felhasználják.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #267 üzenetére
akkor részemről csak annyit: otthon nincs winem, és nem is érzem hiányát. a melóhelyen viszont érzem a linux hiányát...
leginkább ízlések és pofonok. a jövőjéről: ha nem szúrnak el egyes disztribek pár dolgot, akkor valódi desktop alternatíva lehet, irodába OOo-val, sőt, játszani is. egyszerű programokat fejleszteni alá, mert nyílt, és alapból biztonságos, az alapoktól hálózatra van készítve.
az, hogy nincs nero linux alatt... hogy is mondjam, gyenge érv. win alatt meg nem megy a top, vagy a midnight commander, sőt, a krusader se. ja, hogy ezek nem wines progik... a nero meg nem linuxos, pontosabban portolták oda is, csakhát...
linux alatt ha cd-t/dvd-t akarsz írni grafikus felületen, akkor próbáld meg a k3b-t. ennél jobb frontendet még nem láttam. igen, ez nem külön progi, ami önmaga kezeli a dvd-írót, hanem ''csak'' az arra készített programok (mkisofs, cdrecord, growisofs, stb)paramétereit segíti optimálni. és nagyon jól működik.
[Szerkesztve] -
T. Almeida
senior tag
válasz
rokefeller #263 üzenetére
Ubuntut én úgy telepítettem, hogy ''server'' módban bootoltam, utána gnome-core feltétele...aztán az alkalmazások egyesével, amiket használok..szvsz így gyorsabb, mintha mindent fel, utána meg 70%-át le..
Akadálymentesség: Aki nem ismeri ki magát a Gnome/KDE-ben (ráadásul magyar nyelvűek), az ne is üljön számítógép elé...
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #263 üzenetére
nem kell itt win vs. linux flame. ha nem tetszik a linux... ne használd. nekem otthon 61 nap volt az uptime-rekord, ez is áramszünet miatt csak ennyi. win alatt kb. 1 nap múlva kifagyott egy tc, de nem kapcsoltam ki. 3 nap múlva már egyszerűbb volt újraindítani, mint a hibákat kerülgetni...
ha nem tetszik, hogy nagy a választék, akkor ne tegyél fel mindent. és a kb. 4 éves debianom szerint a felteszem szabályosan a csomagot, leszedem szabályosan a csomagot nem viseli meg, mert nem 1 registryt írkálnak. minden külön szövegfile-ban van, könnyú eligazodni. persze aki linux alatt documents and settings-et keres, az nem fog találni... itt más a logika.
az elérhetőségről: itt is van ''start menü'', csak vagy gnome menünek, vagy K menünek hívják... logikus felépítés, minden megtalálható.
[Szerkesztve] -
T. Almeida
senior tag
válasz
rokefeller #260 üzenetére
nekem a csúcsom 13 nap uptime volt a melóhelyi gépemen, pedig nyúzom rendesen...Szal nem mondhatni, hogy nem stabil (Ubuntu 5.10). Gondolom a sem mind1, hogy milyen stabil hw van az OS alatt (HP Workstation)
-
T. Almeida
senior tag
válasz
rokefeller #255 üzenetére
Ott az UHU, azt nagyon könnyű feltelepíteni, még a particionálást is lehet automatizálni...
Stabilnak is stabil...
> nem ebben verhet rá nagyon sokat a vista a linuxra, hanem az akadálymentesség miatt
Mi az, hogy ''akadálymentesség''? -
Sianis
addikt
válasz
Miért, mit fog felmutatni a Vista? Azt mondák lesz 3D Desktop, nem lesz. Azt mondták lesz új WinFS, nem lesz. Akkor mi lesz? Maximum bugjavítás, meg feature ömlesztvény, de olyan nagy érdemleges dolog nem lesz benne, pláne, hogy megintcsak nem jön ki idén. Hogy mennyi idő van hátra? 0 nap! Ubuntu! Szerintem apád által is telepíthető, fagyásmentes, és használható, csak esetlegesen kell kicsit megszokni a terminált, de már azt sem nagyon! Megkeresi, hogy milyen progi kell, és apt-get install vagy synaptic és települ, még csak keresgélni sem kell crack után, hogy fullos programot használj, jah és persze nem leszel tele vírussal és spyware-el sem. Persze ATI vga-kal szokott lenni némi baj, de ha nem akar 3D-t akkor az sem életfontosságú.
-
ragazzo
őstag
válasz
Én már próbáltam több disztibet, és nekem nem fagyott egyik sem.Mondjuk nem használtam kint a gépet -10 fokban...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Videós, mozgóképes topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Reklámblokkolók topikja
- Doctor Who (2005)
- Suzuki topik
- Vicces képek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest