- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
esetleg próbáld meg az ubuntu topicban
-
FixY67
senior tag
Konkrét tapasztalatom ezzel a dologgal nincs, de Xorg.conf-t kell keresni.
Az X86*-ot licenszproblémák miatt évekkel ezelőtt leváltotta az Xorg, ha jók az emlékeim.
Egy alap konfigot lehet gyártani az X paranccsal is, utána doksi alapján lehet benne kézzel matatni, de fejből nem tudnám megmondani, pontosan mihez is kell nyúlni. -
nyc
csendes tag
Amennyiben pl a html adatfolymat akarod scannelni, ahhoz ''ingyen'' ezt
http://www.pcxperience.org/dgvirus/ erdemes megnezni.
Ennek beallitasa viszont nem egyszeru es bar en kb. 2-2,5 eve csinaltam egy 2,4 ghz-es xeonon 1 giga rammal kb. 50 userig birta a terhelest.
Ezen kivul a drweb-nek van egy icap-on keresztul mukodo kiegeszitese a squidhez, de ez kemenyen fizetos.
Annyit tennek meg hozza, hogy most kb. 3 honapja egy ''celhardvert'' tesztelunk ez ugyben, es ez ido alatt 2 azaz ketto ''virusgyanus'' dolgot szurt ki egy 500 useres forgalom mellett... Szoval nem biztos, hogy megeri.
A mail egy mas teszta, de ahhoz is kell egy jol bealitott mail szerver. Regebben hasznaltam a fetchmail-t, ami leszedte a leveleket kulso pop3-as kiszolgalokrol, majd az exim szetdobta a userek ugyanezen szerveri imap fiokjaiba. Itt az eximben be lehetne loni a clamavot szurni.
Megjegyeznem, hogy otthon ezt sem csinalnam.
Amit csinalnek: ADSL router --- netfilter/iptables (esetleg squid, ha mindenkepp akasz proxyt) --- LAN itt legyenek naprakesz virusirtok
ui: Ha a ''biztonsagvagyad'' maximalis iptables+tproxy+zorp.
nyc -
doc
nagyúr
van vírusirtó, bár én még eggyel sem tudtam irtani, hiába adtam meg nekik a megfelelő kapcsolókat...
viszont legalább megtalálták a vírust
pl. clamav, avg
bár ezek csomagszűrőként tudtommal nem működnek (sőt nem tudom, egyáltalán létezik-e ilyen megoldás), meg egy kicsi gépet haza is vágnának gyorsan... -
bambano
titán
Szerintem:
- otthoni user szintjén elég tűzfalnak a natolás védelme meg egy kis iptables.
- vírus és spyware irtót meg lehet oldani, de csak a leveleket és a linuxon tárolt, a winek által használt állományokat
- milyen protokoll proxy szerverét akarod beüzemelni? Egyébként nem biztos, hogy van értelme, ha nem elég gyors a régi gép. Egy bizonyos internet előfizetés sebesség fölött a p2-es kevés lesz web proxynak. -
GD
őstag
1. ha valamiben jó a linux az akkor a netfilter, az iptables-en kívül mi van még szted?
a kulcsszó a ''jól bekonfigolt''
2. gyanítom hogy: mivel az alkalmazások nem ott futnak, víruskergetni akkor tudsz ha wines gépek mappáit megosztod és azt nézi át a linuxos vírusírtó, de ez terheli a helyi lant, meg értelme se sok van..
3. sztem fölös proxy háztáji lanra..
ui: hogy lehet vírust és spyware*t beszerezni?
a költői kérdésre:válaszban ezek a szokások elhagyása gyökerében megoldaná a problémát..
ha Pistike kattint hogy ''yes, intall the supersexy-screensaver.exe, sure'' akkor úgyis mind1..
amíg windózt többet használtam, addig is csak másoknak irtottam a vírusait.. -
-
ngabor2
nagyúr
olyan progi, ami gnome alatt nem fut, csak de alatt? ilyennel én még nem találkoztam. a gépen fenn van a gnome és a kde is, gnome alatt is fut minden kde-s progi (k3b, kcontrol, stb), hisz a kde-ből csak a libeket használják. persze ha azok nincsenek fenn, akkor nem is csoda.
-
ngabor2
nagyúr
remélem nem baj, ha én válaszolok.
a számítógépes kémia pl. molekula-geometria optimálás matematikai alapon. sokatomos bonyolult molekulánál a sok kölcsönhatás miatt ez sokáig tart.
a progi nem optimálva nincs, csak nem menti a köztes állapotokat. lehet, hogy programozói nemtörődömség, de ezek a progik általában elég pénzesek és nagyon zárt forrásúak.
a sync nem a mem tartalmát menti lemezre, hanem azt, amit te látszólag a vinyóra írtál, de a rendszer (ütemezés miatt) fizikailag még nem írt ki (mert ugyebár memóriába gyorsabb írni, mint vinyóra). a mem vinyóra mentése az a már többször felvetett suspend-to-disk.
az áramszünet áthidalására valóban jó workaround a nagy szünetmentes aggregátorral kombinálva. csak a suspend szoftveresen, egyéb beruházás nélkül meglehet, míg aggregátort forráskódból fordítani meglehetősen nehéz. -
-
ReJim
őstag
köszi az ötletet, de a billencs sem lesz rajt. csak egy billentyűzet panelja, arra meg rá lesz vezetve a nyomogomb drótja, stb.. a joy meg majd kisül hogyan lesz megoldva..
a pénzbedobálósdira gondoltam, de mivel a célszemélyek nagyrész kereset nélküliek, inkább nem húznám le őket.
(habár biztos van itthon elfekvőben egy-két érmevizsgáló.)
majd jönnek a tervek, infók.(build your own linux arcade machine
)
-
ReJim
őstag
köszi meglestem, találtam is párat... de még majd keresgélek..
csak lehet, hogy a végén 2 ''terminált'' kell csinálni
láttam az egyik hipermárket bejáratánál egy terminált, amin egy x11-es képernyőkímélő futott. odamentem meglöktem a vandálbiztos hanyattegeret (5cm-es acélgolyó) és egy KDE szerű díszes fejlécű firefox fogadott... ámultam egy nagyot.
természetessen netezni nem tudtam, mert proxyn keresztül tiltva voltak az oldalak, csak a cég oldal jött be. így csak akkor lehetett, ha vettem valami hozzáférést... (vagy nem is tudom, lehet az ilyen freemail-ek elérhetőek voltak...) szóval megfogott az ötlet, és úgy döntöttem, hogy csinálok egy ilyen terminál szerű dolgot, ami a régi arcade stílusú mortalkombatos pénzbedobós játékgéphez fog hasonlítani. azzal az eltéréssel, hogy inkább a fiatalabb korosztály lesz a célpont, és nem lesz agresszivitást felkeltő játék...(nyáritáborba kell majd, ha esőnapon nem bírunk a rosszabb gyerekekkel
) szabadszoftverekből, meg elektrónikaji szaktudással hamar össze lehet rakni. (csak a programokat kell esetleg átírni, hogy ugyan azok a billencsek legyenek használva...)
szerintettek, nagyon elvetemült ötlet?
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
igazad van, de ez az inkompetencia kibuggyantotta belőlem ezt... egyébként az ubuntu vagy fedora esetre, én a fedorát választottam, tettszik, de az ubuntu kezdetnek praktikusabb, desktopnak mert nem kell az ntfs-sel bajlódni (mer ugye a win az marad) meg mp3-at is játszik le...
-
LuiT
aktív tag
Én sem akartam frissiteni drivert. Először egy voodoo 3 3000 vga volt a gépemben, amit állítólag eléggé támogatott hardver a Linux részéről, de nem így volt.
2D-ben minden oké, de egy 3D-s játék sem indult el. Hiába kapcsoltam be a 3D-s támogatást, akkor is azt a hibaüzit kaptam hogy nincs 3D-s vga a gépemben.
Ekkor úgy döntötttem hogy váltok egy Geforcra, hátha..., de nem így lett.
Először is amint kicseréltem utána a Linux bemondta az uncsit. Grafikus felület nem indult, csak valami logint és jelszót kért, amiket hiába is pötyögtem be, mindig incorrekt volt számára.
Újratelepítést követően letöltöttem 2 nvidia drivert is, de hiába, mert ez nekem még egy kicsit magas.
Ellenben még egy problémám volt a megjelenítéssel kapcsolatban, mégpedig az hogy a képernyőbeállításokat sosem tartotta meg, vagy totál elállítódott újraindítást követően.
Azt meg végképp nem értem, hogy miért nem lehet azonnal a képernyő beállításait érvénybe léptetni, miért kell ahoz újraindítani.
Bár teljesen feleslegesen, mert úgy sem maradt meg a beállításom, soha.
[Szerkesztve] -
LuiT
aktív tag
-
stanci
aktív tag
Kipróbálom amit írtál.
Ctrl+Alt+Backspace-t ismerem, de nem tudom alkalmazni mégpedig a következő miatt:
A gép egy Sun Ultra 5 Type 6 billentyűzettel. Induláskor az X beléptető felületénél nem tudok belépni mert, számok jelennek meg a betűk helyett a beviteli mezőben.
Ezért kellene szerkesztenem a billentyűzet szekciót, pontosan így: [link]
Konzolról meg is csináltam, csak éppen nem történik semmi, mintha nem alkalmazná a módosított konfigfájlt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós kamerák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmgyűjtés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest