- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- VoLTE/VoWiFi
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
dr_strange #7446 üzenetére
Köszi, nézem.
bambano: Köszi neked is! Azért nem jó, mert 2.0-s verziójú, a windows-os meg 4.0-ás. Ahogy néztem, van a kettő között pár fontos különbség főleg videó terén.
De egyébként nem ez az egyetlen progi, ami miatt kellene a win, csak példaként írtam. Szoftver tesztelési célra kell elsősorban a két rendszeren futó két kliens. -
bambano
titán
válasz
dr_strange #7350 üzenetére
nem akarok flamelni, de azt valaki magyarázza már el nekem, hogy miért akartok egy lekönnyített, lecsupaszított, leegyszerűsített mobil internetezésre szánt terminálon még emulátorral is súlyosbított helyzetben dolgozni?
ennyire azért nem jó egyik oprendszer sem. ez olyan, mintha anno, amikor a fickó (bocs, most nem keresem ki) épített egy ultrakönnyű gépet, hogy pedálmeghajtással át tudjon repülni a La Manche csatornán, felszállás előtt kapna két-két siklóbombát, egy durandallt, két mavericket, sidewindert, meg még mellé két egy-egy mázsás postazsákot levéllel, ha már úgyis arra megy...
Egyébként az a vélemény, hogy arra, amire én/ő használni akarja/akarom, nem alkalmas, az korrekt és el kell fogadni. Csak nehogy az legyen belőle két hét múlva, hogy a linux sz.r. Vannak anyagok, amiből nem lehet várat építeni.
-
BemAnyó
senior tag
válasz
dr_strange #7358 üzenetére
Köszi szépen megnézem őket
-
BemAnyó
senior tag
válasz
dr_strange #7356 üzenetére
Köszi, eddig én is erre jutottam, és linux ból melyiket ajánlanád a lenti feltételekhez ? nagyon nem vagyok képbe Linuxilag
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
dr_strange #7350 üzenetére
Most fogok nekiállni. Egyelőr sajnos (számomra) használhatatlan. Elképzelhető egyébként, hogy visszafele is így sűlne el a dolog, de egyelőre a világ 95%-a Billi bácsi kezében van...de mindenképp kipróbálom. Ha nem megy, akkor felrakok rá XP-t. (Valahonnan kerítek egy Home-ot).
Mod.: egyébként már akartam kérdezni, hogy az .exe mióta windows-os fájltípus?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #7109 üzenetére
no, a kereső csapott be... nem találta meg, de mégis ott volt. viszont ott sincs "valódi" fontnév, csak serif, sans-serif és monospace.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #7107 üzenetére
nincsen benne font szó egyáltalán...
&rew: itt meg csak a típus (serif, sans-serif) van, de hogy most épp mi az alap, azt nem tudom. a másik gépen is ezek a beállítások.
-
kem
addikt
válasz
dr_strange #6925 üzenetére
Köszönöm szépen a kielégítő és gyors választ!
-
kem
addikt
válasz
dr_strange #6923 üzenetére
bocs
ofice féle.
nincs net ott ahol a gép van. ha odamegyek és megnézem, attol nem lesz rajta.
ha odamegyek és van, akkor max nem teszem fel. érted -
kem
addikt
válasz
dr_strange #6889 üzenetére
Sziasztok!
Ezt tettem föl végülis, de nem emlékszem,h van-e benne valami pfiszféle, és most nem is tudom megnézni már. Ha nincs, akkor honnan szedjek le, és hogyan kell telepíteni? egyszerü? windowsban elboldogulok, ha nem bonyolult akkor megtudom csinálni, csak ne kelljen kernelt fordítani, meg scriptelni mertz azt a vizsga óta elfelejtettem
-
rtom
senior tag
válasz
dr_strange #6529 üzenetére
Az Xresources fájlba beszúrtam ezt:
<Key>F2: set-session-argument(lxp-icewm) finish-field()\n\
és F2-re az openbox helyett az XP kinézetű icewm indul.
Kösz!
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #6135 üzenetére
ezért nem azt írtam, hogy nincs, hanem hogy nem tudtam róla. az ubinak utánajárok, a gentoo-hoz nincs időm/türelmem.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
dr_strange #5980 üzenetére
Kösz, kicsit óckodom az ilyenektől inkább a vinyó végén hagyok pár giga helyet üresen tartalékba. A oprendszerekhez tartozó lemezterületet meg csak jól meg kell saccolni.
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #5978 üzenetére
dsub, dvi, tv
[link] -
Anakin007
aktív tag
válasz
dr_strange #5934 üzenetére
Ez az, köszönöm szépen!
-
VladimirR
nagyúr
válasz
dr_strange #5930 üzenetére
miert ne? le is lehetne kopni miatta ^^
-
Anakin007
aktív tag
válasz
dr_strange #5730 üzenetére
Nem.
#!/bin/sh
#
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.Gyárilag van kicsillagozva az "after". Mandriván így van, neki meg az van
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #5629 üzenetére
megcsináltam OOo bemutatókezelővel. úgyis a változtatás a lényeg. azért köszi, ezeket elteszem.
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #5606 üzenetére
köszi!
-
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #5605 üzenetére
de a legegyszerűbb ez:
www.dafont.com
látod a fontot és egyből le is töltheted
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #5591 üzenetére
nyertél! eddig elkerülte a figyelmem a lehetőség
2/1 megoldva. köszi
desktop -
GD
őstag
válasz
dr_strange #5591 üzenetére
hááát ilyet eddig nem láttam, de ha hazaérek megnézem.. gondolom te KDE-s vagy?
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #5592 üzenetére
aha, de én nem akarok kettőt kattintani, csak 1-et :-)
-
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #5547 üzenetére
részlet az mplayer gentoos ebuildjéből, látszik, hogy igényre szabva elég jól lekezeli a függőségeket, attól függően, hogy a felh. milyen flageket állít be:
SRC_URI="mirror://gentoo/${P}.tar.bz2
!truetype? ( mirror://mplayer/releases/fonts/font-arial-iso-8859-1.tar.bz2
mirror://mplayer/releases/fonts/font-arial-iso-8859-2.tar.bz2
mirror://mplayer/releases/fonts/font-arial-cp1250.tar.bz2 )
!iconv? ( mirror://mplayer/releases/fonts/font-arial-iso-8859-1.tar.bz2
mirror://mplayer/releases/fonts/font-arial-iso-8859-2.tar.bz2
mirror://mplayer/releases/fonts/font-arial-cp1250.tar.bz2 )
gtk? ( mirror://mplayer/Skin/Blue-${BLUV}.tar.bz2 )
svga? ( http://mplayerhq.hu/~alex/svgalib_helper-${SVGV}-mplayer.tar.bz2 )"
DESCRIPTION="Media Player for Linux"
HOMEPAGE="http://www.mplayerhq.hu/"
RDEPEND="sys-libs/ncurses
!bindist? (
x86? (
win32codecs? ( media-libs/win32codecs )
real? ( media-libs/win32codecs
media-video/realplayer )
)
amd64? ( real? ( media-libs/amd64codecs ) )
)
aalib? ( media-libs/aalib )
alsa? ( media-libs/alsa-lib )
amrnb? ( media-libs/amrnb )
amrwb? ( media-libs/amrwb )
arts? ( kde-base/arts )
openal? ( media-libs/openal )
bidi? ( dev-libs/fribidi )
cdio? ( dev-libs/libcdio )
cdparanoia? ( media-sound/cdparanoia )
directfb? ( dev-libs/DirectFB )
dga? ( x11-libs/libXxf86dga )
dts? ( media-libs/libdca )
dv? ( media-libs/libdv )
dvb? ( media-tv/linuxtv-dvb-headers )
encode? (
aac? ( media-libs/faac )
mp2? ( media-sound/twolame )
mp3? ( media-sound/lame )
x264? ( media-libs/x264 )
)
esd? ( media-sound/esound )
enca? ( app-i18n/enca )
gif? ( media-libs/giflib )
ggi? ( media-libs/libggi
media-libs/libggiwmh )
gtk? ( media-libs/libpng
x11-libs/libXxf86vm
x11-libs/libXext
x11-libs/libXi
=x11-libs/gtk+-2* )
jpeg? ( media-libs/jpeg )
ladspa? ( media-libs/ladspa-sdk )
libcaca? ( media-libs/libcaca )
lirc? ( app-misc/lirc )
lzo? ( >=dev-libs/lzo-2 )
mad? ( media-libs/libmad )
musepack? ( >=media-libs/libmpcdec-1.2.2 )
nas? ( media-libs/nas )
opengl? ( virtual/opengl )
png? ( media-libs/libpng )
pnm? ( media-libs/netpbm )
pulseaudio? ( media-sound/pulseaudio )
samba? ( net-fs/samba )
sdl? ( media-libs/libsdl )
speex? ( >=media-libs/speex-1.1.7 )
srt? ( >=media-libs/freetype-2.1
media-libs/fontconfig )
svga? ( media-libs/svgalib )
theora? ( media-libs/libtheora )
live? ( >=media-plugins/live-2007.02.20 )
truetype? ( >=media-libs/freetype-2.1
media-libs/fontconfig )
vidix? ( x11-libs/libXxf86vm
x11-libs/libXext )
xanim? ( media-video/xanim )
xinerama? ( x11-libs/libXinerama
x11-libs/libXxf86vm
x11-libs/libXext )
xscreensaver? ( x11-libs/libXScrnSaver )
xv? ( x11-libs/libXv
x11-libs/libXxf86vm
x11-libs/libXext
xvmc? ( x11-libs/libXvMC ) )
xvid? ( media-libs/xvid )
X? ( x11-libs/libXxf86vm
x11-libs/libXext
)"
DEPEND="${RDEPEND}
!>=media-libs/libdvdnav-4.1.1
doc? ( >=app-text/docbook-sgml-dtd-4.1.2
app-text/docbook-xml-dtd
>=app-text/docbook-xml-simple-dtd-1.50.0
dev-libs/libxslt )
dga? ( x11-proto/xf86dgaproto )
xinerama? ( x11-proto/xineramaproto )
xv? ( x11-proto/videoproto
x11-proto/xf86vidmodeproto )
gtk? ( x11-proto/xextproto
X? ( x11-proto/xextproto
xscreensaver? ( x11-proto/scrnsaverproto )
iconv? ( virtual/libiconv )"Nade befejeztem a térítést, természetesen a Gentoo sem világmegváltás, vannak hibák, a fordítás időbe telik stb. stb. mielőtt valaki nekem esne...
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #5545 üzenetére
ez kényelmesnek hangzik.. és mi a helyzet[ ha én nem disztro specifikus forrást szedek le, lásd mplayer oldaláról..
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #5541 üzenetére
hát ha én most elkezdek gentoozni akkor nektek szépen lesz melótok a gentoo-s fórumba
ha még azt is mondod hogy "magától" felteszi a libeket, nem kell kézzel egyessével akkor mától gentoo fan lettem.. -
Lacafi
tag
válasz
dr_strange #4909 üzenetére
Rám jár a rúd a francba.
Ez a foxmark nevet meg kódot kér. Beírom neki amikkel a kiwi-be lépek, de nem fogadja el. Milyen kell neki?
-
Lacafi
tag
válasz
dr_strange #4909 üzenetére
Hali.
Bocs. Nem írtam pontosan, így nem is voltam érthető!
Nem a google keresőre cáloztam, hanem a kiwi-be található keresőre, mert azt hittem, hogy valahol a rendszeren belül van az a izé.
-
Lacafi
tag
válasz
dr_strange #4905 üzenetére
Hali.
Köszönöm szépen, így már sikerült, mert teljesen érthetően lett levezetve.
xy dolog nem bonyolult azután, ha megtudtuk mit hogyan. Mostantól nekem se!
Mindenki kezdő, tudatlan dolgokba addig, amíg rá nem jön, nem kérdez, nem tanul meg valamit.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #4752 üzenetére
ezzel csak annyi a "gond", hogy erősen ajánlott a gentoo a desktop gépre is. namost ahoz nem igazán van időm/türelmem. ubuntu van, esetleg debian. az lfs-nek ez nem kell, bármilyen disztró alatt elmegy, a leírása disztró-független. ráadásul ha megvan az alap, olyan csomagkezelőt teszek fel, amilyet nem szégyellek, márpedig az apt-ot megszoktam, szeretem. ez az emerge nekem idegen egyelőre. úgyhogy ha sikerül, hétvégén kipróbálom ezt, aztán... meglássuk.
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #4512 üzenetére
debian alatt simán felment a kód, ubuntu-ban bele kellett nyúlnom, a $install változót (binárist) sehogy nem akarta meglelni a /usr/bin-ben, de mindkettőn műxik végre..
valahol találtam egy 2006-os újabb verziót is mint amit a frisshúson linkelnek -
GD
őstag
válasz
maga egy közkincs, vazzeeee
-
GD
őstag
válasz
megnézem és megosztom az eredményeket, köszi
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4170 üzenetére
Nem baj. Ha minimált akar, legye tényleg az.
Sianis -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3876 üzenetére
ebből a non-twinhead rész még lehet jó, köszi
jelentek ha lesz időm hogy mire jutottam vele -
Claudius
tag
válasz
dr_strange #3644 üzenetére
Nagyon köszönöm a választ
-
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #3462 üzenetére
Kézi kernelinstallnál a ''make install'' létrehozza. Nekem legalábbis van. Azt hiszem, initrd-alapú kerneleknél (pl. amit a genkernel gyárt) nem jön létre.
Egyébként tudtommal system.map nélkül is megy a rendszer, eddig egyetlen, béta modul nem fordult le, ezt hiányolva. De azt is szarul írták meg.
Sipi -
bambano
titán
válasz
dr_strange #3462 üzenetére
Kernel csinál System mapot fordítás közben. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy gentoo alatt ezt a fontos dolgot külön kitakarították belőle, csak hogy több baja legyen vele az embernek.
-
bambano
titán
válasz
dr_strange #3456 üzenetére
Szerintem nem gyártja le a modulokat, a modules_install gyártja le, ha nem találja őket telepítés előtt.
A System.map-ot is illik a bootba másolni. -
bambano
titán
válasz
dr_strange #3444 üzenetére
Azok az élő kiadások, amelyikek írnak a diszkre, azok nagyon hamar szétnyúzzák a pendrive-ot. Lehet, hogy a windows is ilyen. Azt szabad pendrive-ra tenni, amelyik ramdiszkbe bepakolja magát és utána onnan fut.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
dr_strange #3440 üzenetére
A Bart's PE-t fel lehet telepíteni CD-re, azt hiszem pendrive-ra is.
Netezni nem lehett vele.
[link] -
bambano
titán
válasz
dr_strange #3440 üzenetére
Nem értem ezt a kérdést. Az állítása az volt, hogy neki nem sikerült pendrive-ra ubuntut rakni, nem az, hogy egyáltalán nem is lehet.
-
válasz
dr_strange #2778 üzenetére
hát jó. de gondolom régebb ota használsz pingvint mint mi
meg azé kicsit kürülményes lenne számomra. de ez a szoftverirok gondja... gyökös linux szervernek jó duma
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #2777 üzenetére
LC? most nem vagyok linux gépnél, de mi is az?
-
dabadab
titán
válasz
dr_strange #2765 üzenetére
A gmplayer az az mplayer sajat GUI-ja, az mplayer nevu program az mindig GUI nelkul fut. DVD menuket szerintem meg mindig nem tud kezelni (bar dolgozgatnak rajta), de szeritnem ez feature
Az mplayer dvd://1 az esetek 99%-aban a kivant hatast adja.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
dr_strange #2630 üzenetére
xp írja-olvassa az ext2/ext3-at, nem tudom, mi a kérdés.
-
Jester01
veterán
válasz
dr_strange #2611 üzenetére
Hmm, nekem nem megy. Én tiszta 64 bites rendszeren vagyok, nincsennek 32 bites libek.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
dr_strange #2612 üzenetére
Thx.
-
zsoi
senior tag
válasz
dr_strange #2558 üzenetére
Ok.
Fontos a probléma megoldása de nem égető. (dolgozni lehet rajta de NET nem mehet).
Ha van egy kis időm előveszem és rádolgozok (ez ritkán fordul elő) -
zsoi
senior tag
válasz
dr_strange #2556 üzenetére
Igen, tudom hogy kitartó vagyok -mindenben.
A probléma és annak megoldása valóban érdekel de sajnos nincs időm több fele fórumozni,
+ Nekem a 9.1 van (és kell) nem a 10 vagy az fölötti ver.
Egyébként nem b*szogatást vártam hanem segítséget... -
HXY
addikt
válasz
dr_strange #2405 üzenetére
köszi szépen, megy
és a dmg? -
ragazzo
őstag
válasz
dr_strange #2363 üzenetére
Vagy pedig mert ismertebb mint a többi.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2353 üzenetére
értem én, igazad is van. csak sajnos úgy veszem észre, hogy a kérdezők előtt 2 út áll: vagy egy nem elég népszerű disztrib esetén nem kap választ, vagy egy népszerűre váltva megkapja a választ. a ph-s nem-vérprofi linuxosok elég nagy része (és a profik egy része is) ubuntut, vagy debiant használ, így pl. elég kevesen használnak mandrivát (gondolom én).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2351 üzenetére
csak akárhogy nézzük, linuxok között jelenleg az ubuntunak a legnagyobb a támogatottsága.
-
bambano
titán
válasz
dr_strange #2231 üzenetére
Szerk: elbeszélünk egymás mellett.
Tehát annak az esélye, hogy egy kosár véletlenszerű kártyából kihúzol egyet és csupa f lesz a mac címe, nagyjából azzal egyenlő, hogy döglött-e a kártya elektronikus logikájának egy része vagy sem. Illetve azzal is, hogy hulladék gyártótól származik-e a kártya vagy sem (már láttam olyan gyártót, ptc-t vagy hogy hívták, hogy minden kártyájának ugyanaz volt a címe. meg olyat is, hogy a driver állította be a címet, ha generikus drivert tettél fel, akkor marhaságot csinált, ha sajátot, akkor valahonnan előkotorta a rendes címet és bevéste a kártyába. ezt meg asusnak hívták, alaplapi kártyák csinálták).
Annak az esélye, hogy kiveszel egy kártyát és az általad elvárt címe lesz, meglehetősen kicsi. De annak, hogy kiveszed, és csupa F, ehhez az előbbihez képest lényegesen nagyobb.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
dr_strange #2216 üzenetére
Elektronikai szemszögből közelítve a dolgot a digitális integrált áramkörök jelentős része a szabadon hagyott bemenetét logikai 1-nek veszi. Tehát előfordulhat, hogy megpusztult a kártya vagy annak egy része, esetleg a címet tároló eeprom, és amikor be akarja olvasni róla a mac addresst, akkor nem olvas semmit, amit ff-nek értelmez. Tehát a kérdésedre a válasz: nem, matematikailag a tiszta f-nek nagyobb az esélye, mint a többinek.
-
dabadab
titán
válasz
Matematikailag igazad van, viszont a MAC addresseket nem csak egy egyszeru rnd() kopi ki, a csupa F pl konkretan a broadcast address, igy aztan ilyen MAC addressu kartya biztosan nincs.
-
GD
őstag
válasz
ööö az hogy minden jegy ugyan az? hm, majd szabad perceimben előkapom a kombinatórika ismereteimet, gyanítom, ilyen feltételekkel nehéz lenne hasonló kártyára bukanni..de nem is ez a lényeg hanem hogy mocorogjon
-
Sanyix
őstag
válasz
dr_strange #1995 üzenetére
Létezik, persze szokás szerint egy ősrégi változat van a tárolószervereken. zlib-re az apt-get ahogy írtam azmondja, not found. Telepítőcd-n sincs. Minden csomag aminek a nevében benne van hogy zlib fel van telepítve. Amúgy ubuntu 6.06.
-
Jester01
veterán
válasz
dr_strange #1726 üzenetére
Igen, az utolsó sorban lévő ''...'' jelölte a kívánt indítási parancs helyét
-
derossi
aktív tag
válasz
dr_strange #1571 üzenetére
én a gyári nvidiát próbáltam telepíteni...mert pl süsü 10.1 nek is az kellett a 3D hez..
amugy meg ezt eljátcottam.... -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1478 üzenetére
és le lehet cserélni? mert én kde alá még nem láttam más ablakkezelőt.
-
Pazo
tag
válasz
dr_strange #1464 üzenetére
remélem így érthetőbb lesz: [link]
egyébként az ntfs fast is valami fájlrendszer, az xp prof telepítésénél lehet választani, ő az egyik a 4-ből. egyébként én csak a hde1-t azaz a c meghajtót, a hde5-t, azaz a d-t, és a linuxrendszer valamint swap meghajtókat csináltam, a többi, mint pl a hde7 fogalmam sincs mi lehet.
[Szerkesztve] -
Pazo
tag
válasz
dr_strange #1462 üzenetére
[root@localhost ~]# modprobe ntfs
FATAL: Module ntfs not found.
a csoporttársam, akitől a telepítő cd-ket szereztem notin nyomja ugyan, de NTFS fájlrendszere van, amit felismert a rendszer. azon gondolkozok, hogy lehet, hogy ez ntfs (fast)? már nem emlékszem. az a gond, hogy a fat meg nem támogatná a 62 gigás partíciót. asszem, szal mindeképp meg kéne szerelni.
[Szerkesztve] -
Pazo
tag
válasz
dr_strange #1459 üzenetére
/dev/hde7
a kötetcsoportoknál azt írja, hogy van még:
/dev/VolGroup00/LogVol00 és LogVol01-em is -
Pazo
tag
válasz
dr_strange #1458 üzenetére
mount: unknow filesystem type 'ntfs'
nem értem én ezt, ezek szerint esélytelennek tűnik, hogy felismerjede ha valaminek van már 64 bites verziója, akkor miért nem támogatja a mezei ntfs-t?
[Szerkesztve] -
Pazo
tag
válasz
dr_strange #1455 üzenetére
Szóval a /etc/fstab állomány:
/dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1
LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0
[Szerkesztve] -
Pazo
tag
válasz
dr_strange #1455 üzenetére
gyorsba feltettem az uhu-t, hogy lássam ő megtalálja-e a vinyót és igen. szal most kicsit nem értem mi lehet a baja a fedorának, de körültekintőbben ptóbálom elvégezni a harmadik telepítést
azt mondja most a telepítés helyének kiválasutásakor, hogy vannak LVM kötetcsoportok és merevlemezes meghajtók, mindkettőben talál telepítésre alkamlmas helyet, elvileg a kettő ugyanaz, szal az lvm-re teszem. a többi ablak nem igényel beavatkozást...
az opcionális telepítési csomagoknaál felraktam a Windows fájlkiszolgálót (''Ebben a csoportban olyan programok találhatók, amelyek Linux és MS Windows rendszerek közötti fájlmegosztásra alkalmasak'') bár ez nem az ami nekem kell.
igen, van egy normál felhasználó és van rootjelszó.
a progi nem tudom máshol minek felel meg, itt logikai kötetkezelő névre hallgat, osztott ablakos cucc, mutatja az általa látott meghajtókat/kötegeket és mindegyiknek írja a méretét, fájlrendszerét, csatolhatóságát... és a /dev/hde5-t nem inicializáltnak látja.
a fájl tartalmát azonnal másolom, amint lesz működő fedorám.
[Szerkesztve] -
Pazo
tag
válasz
dr_strange #1453 üzenetére
egytlen felhasználó vagyok, és a kötetkezelő bekéri a root jelszót, de nem akar működni!!!
-
Yushchenko
őstag
válasz
dr_strange #1412 üzenetére
THX
fáljrendszer nálam azt akarná jelenteni, hogy ki kell csomagolnom jó sok filet és azt nem a home könyvtáramba kell, hanem feljebb(szóval érted :$)
Mod: de nem megy. Hiába jelentkezek be konozolba, nemtom kicsomizni a fileomat:S, mert azt mondja hogy nincs jogosultságom
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
dr_strange #1370 üzenetére
ok, látom, megtaláltam önállóan is ezt a könyvet, a kiadót is ismerem, majd megnézem könyvesboltban hogy mit tud.. köszi nektek
[Szerkesztve] -
éN79
addikt
válasz
dr_strange #1348 üzenetére
Ezekszerint NV karik abszolút tökéletesen működnek Linux alatt? Na majd jól eladom a karimat.
-
éN79
addikt
válasz
dr_strange #1330 üzenetére
Köszönet!
Van még mit tanulnom úgy látszik. -
éN79
addikt
válasz
dr_strange #1326 üzenetére
Gyakorlatilag 2 napja van linuxom, ami SUSE Linux 10.1-es, tehát azért nem olyan régi kiadás, ennek ellenére a kártyámat nem szereti. Mivel annyira új nekem még ez az OS, így biztos, hogy én nem csinálok valamit jól, de egyszerűen nem jutok egyről a kettőre. Néztem én is amit linkeltél, onnan töltöttem le a 34,5 megás ATI Driver Installertt, de azt csak megnyitja, nem indul semmiféle telepítés. Azt, hogy az alatta lévő XFree86 4.1 v. XOrg 6.8 kell-e, fogalmam sincs.
Abszolút kezdő vagyok még Linux téren, úgyhogy bocsánat a nagyon láma kérdésekért, de egyenlőre ennyit tudok, azaz még szinte semmit. -
Agostino
addikt
válasz
dr_strange #1291 üzenetére
Üdv.
Eszembe jutott, hogy elöbb tettem fel a kérdést, még mielött gondolkoztam volna. Asszem UHU tud egyenlőre magyarul csak, és mivel nekem szűkös az angol szókincsem, úgy érzem többre megyek, hogyha felfogom magyar fordításban a logikát, aztan utána megyek át másra, de akkor UHU után majd megnézem mit tud a Gentoo. ; )) Thx! -
snowflake
tag
válasz
dr_strange #1275 üzenetére
jaja.. esteleg érdemes még a nat táblát is törölni
fullosan valahogy így menne:
iptables -t nat -F POSTROUTING
iptables -t nat -F PREROUTING
iptables -t nat -F OUTPUT
iptables -F -
rokefeller
senior tag
válasz
dr_strange #1226 üzenetére
azért hogy ne fényezzük agyon a rendszert, az is előfordult már, hogy a rendszer igért valamit, aztán nem úgy működött... ez még a régi cd-írós kálváriám miatt, most, hogy hogynem gnome files-on találtam olyat ami ponjó, nem fagy, szép, érthető, és ír cd-t
-
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #1221 üzenetére
Köszi, jelentkeztem gyorsan.
Sipi -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #1215 üzenetére
Szerintem az Ubuntu nagyon is jó kezdő rendszer! Arra kijezetten alkalmas, hogy az alapokat megtanuld, megtanuld a terminál használatát, kiismerd nagyjából, hogy mi mit csinál. Nekem sem okozott túl nagy nehézdéget 1 év után a Gentoo telepítése. Azért Gentoo-val szerintem tényleg elég rossz lenne kezdeni, de folytatni nem is annyira!
Az Ubuntu rászoktat arra, hogy keress/olvass majd csak aztán kérdezz. Gentoo is nagyon jól dokumentált, de megrémülhet egy kezdő attól, hogy el kell olvasni egy komolyabb dokumentációt.
Sianis -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #1217 üzenetére
Jé, erre még tudnék is válaszolni.
Mellesleg ott legalább elintézhető a dolog egy abszolút részletes doksira való linkeléssel. Ha nincs meg magyarul, max. lefordítom.
(Mellesleg eltűnt az az illető, aki a Gentoo-doksik magyarítását intézte volna... Na, ha lesz időm, lefordítom az egészet egyedül.)
Kicsit azért zavar, hogy pl. ebben a topikban a kérdések nagy részére semmit sem tudok válaszolni, annyira kezdenek eltérni a disztrók egymástól...
Sianis: egy kezdő attól is megrémül, hogy _egyáltalán_ olvasnia kell valamit. Akár egy mondatot is.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #1215 üzenetére
Ahelyett, hogy egyből Gentoo-val kezdenének a kis buták.
Sipi -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #1168 üzenetére
Bizony, bizony! Novell nagy erőkkel ott áll, mint terméktámogató! A nagy cégek nem azért választják, mert sokkal jobb, hanem azért, mert olyan támogatása van, amit mi, mint fórumosok nem tudnak biztosítani. A főnök nem jön fel a PH!-ra, hogy fiúk ez meg ez nem megy.
1. Felveszi a telefont, ír egy mail-t, hogy küldjenek valakit 5000-es órabérért, aki megcsinálja úgy, hogy ahhoz többet ne kelljen nyúlni. Küldenek egy embert, aki általában valamilyen rendszermérnök vagy hasonló, kimegy, megcsinálja úgy, hogy az atombiztos legyen, megköszni, hogy őket választották és viszont látasra. Ha gond van, akkor gondolom van rá 1 hétgarancia, azon belül ingyenes javítják a hibát, azon kívül pedig ismét kemény összegek.
2. Kellemes havi fizetésért felvesz egy profit, aki már 2.2-es kernel óta SUSE rendszermendzsmentel foglalkozik.
És ugye mondanom sem kell, hogy egyik megoldásban sincs olyan, hogy ''nem tudom megoldani a problémát'', ami ugye azért Debian és társai oldalán néha előfordulnak, pláne, ha átlagos Linux fanok a helpdeskesek.
Sianis -
ragazzo
őstag
válasz
dr_strange #1168 üzenetére
Vagyis ha a cég nem letölti, hanem a disztrib képviselője feltelepíti a gépekre, és a cég mindezért fizet, akkor jár támogatás?Ezek szerint a többi kisebb disztribhez nem jár,mint mondjuk az ubuntu?Én is ezt használom.Már sokat gondolkodtam, hogy kipróbálom a suse-t,de amikor nagy guruk azt írják, hogy nem az igazi, akkor visszatáncolok tőle.
-
Vilmoskorte
tag
válasz
dr_strange #1109 üzenetére
Frissítettem 1.5.0.3-ra a rókát, tesztelem ezt is. Az adblock-ot megnézem, illetve az Operát is. Köszi a tippeket
-
Moddingfan
senior tag
válasz
dr_strange #952 üzenetére
Köszi! A root módra emlékeztem, csak utána voltam meglőve. Ezer köszönet!
-
escie
őstag
válasz
dr_strange #878 üzenetére
az, amit Sipi ír.
persze Gentoo-n, mi más?! hisz ismertek.
Tomi84,
amíg egynél több lehetőség van, addig lehet/kell válogatni, és ez így jó! nemde? -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #878 üzenetére
Lefogadom, hogy a kdeenablefinal flag volt az. A kmail különösen hajlamos szétzabálni a rendszert.
Sipi -
Dilikutya
félisten
válasz
dr_strange #865 üzenetére
Nem 200Mb az, mert amikor belépek, még ott bent is látom, hogy a home-ban van 300Mb. De bőven elég, csak netezni kéne, meg ismerkedni jobban.
-
Dilikutya
félisten
válasz
dr_strange #863 üzenetére
1Gb RAM van a gépben. A partíció mérete 2Gb, ez bőven elég, Ubuntut akarok rárakni, Vmware-ben már feltettem, 1,8Gb-ot eszik meg, hogy abban a nagy fájlban mi hogy oszlik el, nem tudom, 2Gb-ot adtam neki, és ennyit használt föl. A mentés az most nem megoldható, nem tudom kiírni az adatokat, ezért kérdeztem ezt a lehetőséget. Ha ki tudnám menteni, akkor nem főne a fejem miatta
.
-
Tomi84
aktív tag
válasz
dr_strange #811 üzenetére
köszi!
asszem én is ezt kerestem, csak nagyon nem emlékeztem rá. -
rokefeller
senior tag
válasz
dr_strange #727 üzenetére
ja, ez igaz, viszont látod a control panelt, meg a csomagkezelőt, plussz nagyjából képben leszel hogy milyen szoftverek mennek fel alapból, ami nem mellékes szerintem
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #727 üzenetére
illetve mi az ami az adott hw-t tuti támogatja.. nem mindegy hogy pl egy 3D felmegy 3 nyúlfarknyi parancsból vagy küzdeni kell hozzá..kezdőknél könnyen elveszi a kedvet..
bár ez leginkább gyári kernel függő ki mit rak bele alapból a saját disztribbe -
ReJim
őstag
válasz
dr_strange #481 üzenetére
áhh
én a gyerekeimnek nem engedem meg majd az ilyet. (kde, gnome) vagy fluxbox, vagy csak konzol..
de nekem még odébb van a családalapítás..
(meg sajnos most a linuxosdi is távolabb van)
-
ReJim
őstag
válasz
dr_strange #464 üzenetére
aham szóval a te családodban nem kell meglepődni, ha a fiad oda áll eléd és: ''apúúúú megint lefagyott ez a sz*r windóz, most már elegem van, lécci töröld le, úgyis csak foglalja a helyet... meg különben se használom, hiszen a játék amit írtam cében, csak linuxon fut, mert az új feature windowson bug-os.''
(bocsi nem hagyhattam ki, beindult fantáziám...)
-
TrollBalint
addikt
válasz
dr_strange #446 üzenetére
hát megnéztem a header file-koat meg a forrást is, a csomagkezelő szerint fent vannak, bár a header file-ok 2.6.12-es verziójuak a forrás meg a kernes viszont 2.6.16-os, ez lehe baj?
-
roz.zoli
csendes tag
válasz
dr_strange #446 üzenetére
köcc
még csak anyi kéne hogy én elég uj vagyok linux témában, és már töbször probálkoztam de nem irja felül ezt a fajlt milyen progit használjak? -
TrollBalint
addikt
válasz
dr_strange #440 üzenetére
az a baj, hogy az a topic nem igazán aktiv...
viszont most valami csodafolytán bebootolt a gép, és tudtam is hangot kicsikarni a gépből (ez sem ment tegnap)
viszont újrainditásnál az volt, hogy a ALSA hangerőbeálitásának elmentésére azt irta ki, hogy hozzáférés megtagadva
a hal démon leállitására meg kiirta, hogy hiba
szerk: amúgy én gentoo-t szeretnék majd végül felrakni, de ahhoz még kevés vagyok...
[Szerkesztve] -
TrollBalint
addikt
válasz
dr_strange #432 üzenetére
megnézném szivesen, de ezzel két gond van, a kisebbik, hogy nem tudogy kell megnézni, gondolom az usr/src/linux mappám megvan-e, de a nagyobbik gond, hogy nem akar elindulni...
bootolsáor megáll a CUPS services elinditásánál... egyszer tovább ment 4 perc után, de már ez sem jellemző, aztán ezt valahogy sikerült kiiktatni, azóta a HAL démon-nál áll igy meg, de legutóbb még előbb megállt... és nem tudom mitől.
Telepítés közbe kiirt valami olyamit, hogy csomagfüggőségi problémát talált, de mire rendesen el tudtam volna olvasni már tovább ment a telepítés, gondoltam akkor megoldotta, ez lehet a gond?
(azért megprobálok bebootolni még1x)
-
Yom
aktív tag
válasz
dr_strange #352 üzenetére
ezzel sincs éáű... betu
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #380 üzenetére
köszi, megpróbálom átrágni magam rajta, valami egyszerű dolgot megkeresek benne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Xbox Series X|S
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest