- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zLegolas
őstag
válasz Mandrake833 #2162 üzenetére
Mit-mit... pár hete XP-t. És örülök neki nagyon, mert eddig NT-m volt...
(Más szóval amit a gazdi alám tesz, az ettől eltérő törekvéseim megbuktak vala... mondván, hogy akkor engem senki nem tudna távellenőrizni, hogy mit mívelek...)
[Szerkesztve]Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Mandrake833 #2159 üzenetére
Szvsz minden a rendszergizda álláspontján múlik - ha ő nem pingvin szimpatizáns, akkor képes rá és meggyőzi a Főnököt, hogy hülyeség kockáztatni az átállással, és igaza is van.
Ha nagy spiller Linux téren, akkor - esetleg - meggyőzi a vezért a cég átállásáról, akár ideiglenes, duplikált módon. Ehhez persze sok minden kell, hogy összejöjjön.
Ha meg egy élő Linux rendszerhez keresnek gazdit vagy szakembert, akkor az OnlyXP szakemberek eleve kiesnek.
A lényeg, hogy menjen a szekér. Egyikről a másikra váltani olyan macera, amit nagyon komoly érvekkel kell alátámasztani.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Tök jó, hogy kéthetente csak én is rendszeresen megválaszolom ezt a kérdést - másokról nem is beszélve... na mindegy.
''...
Minden merevlemez tartalmaz egy Master Boot Record-nak nevezett, 512 byte méretű adatterületet. Az ezen a területen lévő bejegyzések hivatottak indítani a merevlemezre telepített operációs rendszert. Ez a fél kilobájtnyi terület magától értetődően nem elegendő komolyabb programok tárolására, egy több operációs rendszer indítását lehetővé tevő, úgynevezett bootloader program ennél nagyobb helyet igényel. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a MBR-ban csupán egy utalás található, amely megmutatja a tényleges rendszertöltő program helyét, így az gyakorlatilag bármekkora méretű lehet.
...
A SuSE 9.0-ban a Grub a /boot/Grub/ könyvtárban található. A legfontosabb rendszertöltő beállításokat a /boot/Grub/menu.lst fájl tartalmazza. A menu.lst egyszerű szöveges fájl, root-ként szerkeszthető például a KWrite vagy a Midnight Commander programmal, esetleg a Yast-tal a megfelelő almenüben. Álljon itt egy fiktív példa a menu.lst -re, érdemes pár percet a tanulmányozására fordítani.
color white/blue black/light-gray
default 0
gfxmenu (hd0,0)/boot/message
timeout 5
title SuSE 8.2
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz root=/dev/hda1 vga=0x317 hdc=ide-scsi hdclun=0 splash=silent showopts
initrd (hd0,0)/boot/initrd
title Win_98
map (hd0,0) (hd0,1)
map (hd0,1) (hd0,0)
rootnoverify (hd0,1)
chainloader +1
title win
root (hd0,2)
makeactive
chainloader +1
title Red Hat 9a SE
root (hd1,0)
kernel /vmlinuz-2.4.20-18.9 ro root=LABEL=/ hdc=ide-scsi
initrd /initrd-2.4.20-18.9.img
title floppy
root (fd0)
chainloader +1
Az alapértelmezett rendszer a fenti példában a SuSE 8.2. Ha a például a Red Hat-et szeretnénk automatikusan indítani, akkor a default 0 értéket kell default 2-re módosítanunk. Az alapértelmezett rendszer a menü megjelenését követően öt másodperc múlva elindul (timeout). A Primary Master -t (hda) a Grub hd0-ként jelöli. Ennek első partícióján (hd0,0) egy SuSE 8.2, a másodikon (hd0,1) pedig egy egy Windows 98 található.
...
A rendszertöltő helyreállítása
Windows és Linux együttes használata esetén gyakran előforduló probléma, hogy a szokásos Windows újratelepítés során az addig meglévő multiboot rendszertöltő Master Boot Record bejegyzése felülíródik, a Linux nem indul. Kezdők gyakori megoldása ilyenkor a Linux újratelepítése. Erre természetesen semmi szükség sincs. Lássunk néhány egyszerű módszert a MBR helyreállítására:
Az egyik legegyszerűbb, hogy a SuSE telepítőkészlet első CD-jéről bootolunk, mintha új telepítést kezdenénk. A Telepített rendszer indítása pontot választva elindul a Linux, onnan pedig a Yast-tal a Rendszertöltő beállítása almenüben vissza tudjuk rakni a Grub-ot a MBR-be.
A MBR tartalma floppyra is kiírható. Célszerű ezt a biztonság kedvéért mindenképpen megtenni, ha máskor nem, legkésőbb a Windows újratelepítése előtt. Például a Primary Master merevlemez Master Boot Record tartalmának a lementése:
dd if=/dev/hda of=/dev/fd0 bs=512 count=1
A Windows telepítés után bootoljunk Linux CD-ről rescue módban. A MBR visszaírása a floppyról a fenti utasítás fordítottjával lehetséges:
dd if=/dev/fd0 of=/dev/hda bs=512 count=1
A rendszertöltő helyreállítása Live CD -ről
Bootoljunk egy Linux Live CD -ről, pl. Knoppix-ról vagy Damn Small Linux-ról.
Mountoljuk fel az eredeti linux rendszerünk gyökérpartícióját:
mount -t típus /dev/hdXY /mnt/hdXY
ahol típus a fájlrendszer típusa (ext2, ext3, reiserfs), X a merevlemez, Y a partíció.
Konkrétan például csatoljuk fel a helyreállított rendszert a /mnt/rosszvolt-ba
mount -t ext3 /dev/hdb3 /mnt/rosszvolt
Ekkor a /mnt/rosszvolt könyvtárban fogjuk megtalálni a javított rendszer könyvtárstruktúráját, tehát a /boot, /users, /home stb. könyvtárakat.
A chroot paranccsal elérhetjük, hogy az adott pillanattól kezdődően a megadott elérési úton talált fájlrendszerben legyen a gyökerünk.
chroot /mnt/rosszvolt
Utasítsuk a rendszert, hogy innentől kezdve ezt tekintse gyökérpartíciónak!
chroot /mnt/rosszvolt
Az ettől a pillanattól kezdve kiadott utasítások az új, javított fájlrendszerre fognak vonatkozni. Ezt követően telepítsük újra a Grub-ot a
grub-install /dev/hda
, vagy a Lilo-t a
lilo
utasítással. Telepítési célként a /dev/hda helyett természetesen mást is választhatunk.''Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
válasz M@tt|-|3W #2015 üzenetére
És mi a kérdés?
A csatolási pont azt mutatja meg, hogy az adott akármilyen adatterületet (floppy, partíció, CD) a rendszered fő gyökerében, fájlstruktúrájában hol fogod megtalálni csatolás után.
Telepítés során az lehet a gáz, hogy nincs igazán a linuxnak kedvére való partíció, vagy csak lusta, és tőled várja, hogy megmondd neki hová települjön.
hda - első merevlemez (Primary Master)
hdb - második merevlemez (Primary Slave)
hdc - harmadik merevlemez (Primary Master)
...
hda1 - első merevlemez (Primary Master) első partíciója
hda2 - első merevlemez (Primary Master) második partíciója
...
-
zLegolas
őstag
válasz Forest_roby #2001 üzenetére
Adtam volna konkrétabbat is - ha a céges proxy nem tiltaná az elérését...
Sok sikert.
Ja, és nézzél rá a Feather Linux-ra is - nekem jobban bejött, mint a KnoppixÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Forest_roby #1992 üzenetére
Parancsolj:
[link]Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
válasz Sátán44 #1765 üzenetére
Röviden:
1-Csinyász helyet/particiót a Win-nek
2-Telepíted - ez felülírja a MBR-t - magyarán a Linuxod valszeg nem fog indulni
3-Helyreállítod a MBR-t Linux alól. Erre számos lehetőséged van, LiveCD, Floppy, telepítőCD...
4-Létrehozod a Win-nek megfelelő rendszertöltő (Grub v. Lilo) bejegyzéseket
''Minden merevlemez tartalmaz egy Master Boot Record-nak nevezett, 512 byte méretű adatterületet. Az ezen a területen lévő bejegyzések hivatottak indítani a merevlemezre telepített operációs rendszert. Ez a fél kilobájtnyi terület magától értetődően nem elegendő komolyabb programok tárolására, egy több operációs rendszer indítását lehetővé tevő, úgynevezett bootloader program ennél nagyobb helyet igényel. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a MBR-ban csupán egy utalás található, amely megmutatja a tényleges rendszertöltő program helyét, így az gyakorlatilag bármekkora méretű lehet.
...
Particionálásra nagyon jól használható az fdisk nevű program, amely minden Linux terjesztés részét képezi, még a legkisebb disztribuciókban is megtalálható. (Figyelem, nem azonos a DOS/Windows alatt megismert, azonos nevű programmal!)
...
Amennyiben a szükséges helyet a meglévő partíciók átméretezésével kell felszabadítanunk, pl. a SuSE telepítése során, grafikus felületen könnyen megtehetjük... I]
-
zLegolas
őstag
Sianis. bambano: köszi, wget - ez kellett nekem!
Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Üdvözlet!
Az ötlött fel bennem, hogy jó lenne egy olyan bash scriptet összeütni, ami szépen leszedegeti a netről a neki paraméterként megadott fájlokat... az érthetőség kedvéért legyen mondjuk a www.pandoraszexkepek.hu/ittenvan/01.jpg ....120.jpg
Van valakinek ötlete, tippje?
-
-
zLegolas
őstag
A leválogatásról nekem a Kmail szűrői gondoskodnak.
Persze, jobban meggondolva lehet, hogy ez is külön-külön, szal kétszer-háromszor csatlakozik a szolgáltatóhoz, csak nem veszem észre, mert 5 sec. alatt megvan az egész cakli-pakli...
A lényeg: a végén ott vannak a levelek leválogatva-szortírozva, mintha nem is 3 címről jöttek volna.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz kisgyerek85 #1026 üzenetére
Tremészetesen van megoldás, de az, ami nekem perpill eszembe jut mindenféle parancssori mahinációkkal járna, ami nem egyszerű úgy, ha lövésed sincs az egészhez. Én asszondanám, hogy telepítsd újra, egyszerűbb.
Ha kell az én megoldásom szólj, és leírom (hosszú lészen!)Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Parancsolj:
DVD-írás
A parancssoros DVD-írás nagy hasonlóságot mutat a fentebb tárgyalt konzolos CD-írással, adat DVD iso-t például az adat CD esetében leírtakkal teljesen azonos módon készíthetünk.
DVD ISO képfájl készítése egy vagy több könyvtár tartalmából:
mkisofs -pad -R -J -dvd.iso /amit/akarok1 /amit/akarok2 /amit/akarok3
ISO képfájl készítése DVD-ről:
cat /dev/dvdram > /ahová/akarom/dvd.iso
vagy:
mkisofs -R -J -V dvd_neve /media/dvdram > /ahová/akarom/dvd.iso
ISO képfájl készítése VideoDVD-ről:
mkisofs -dvd-video -V dvd_neve -o /ahová/akarom/dvd.iso /media/dvdram/
A mkisofs program -dvd-video kapcsolójával a kimeneten szabványos DVD-Video struktúrát kapunk. Ha ez a forráslemezen eleve adott, akkor csak arról kell gondoskodnunk, hogy a lemez Windows és Linux környezetben is megfelelő fájlnévbejegyzésekkel íródjon, ezt valósítják meg a -J (Joliet) és -R (Rock Ridge) kapcsolók, ahogy azt már írtam a mkisofs alfejezetben. A DVD-Video lemezen a szükséges fájlok az AUDIO_TS és a VIDEO_TS nevű könyvtárakban találhatók. A lemez .ifo, .vob és .bup kiterjesztésű fájljait a VIDEO_TS -be kell elhelyezni. Ilyen lemez másolása esetén egyszerűen csak ezt a két könyvtárat kell DVD-re írnunk.
A K3b nevű, grafikus felületű író program a fenti struktúrát automatikusan is képes létrehozni az File/New Project/New Video DVD Project menüpontban, na nem mintha ez olyan nagy segítség lenne... A példákban a DVD-író a /dev/dvdram és a /media/dvdram pontokra való hivatkozással érhető el, ez természetesen gépenként változhat.
DVD írásra általánosan a growisofs programot használjuk.
ISO képfájl kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -Z /dev/dvdram=/ahol/van/dvd.iso
Könyvtár tartalmának kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -R -J -Z /dev/dvdram /ahol/van/könyvtárnévÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Moddingfan #938 üzenetére
nézd meg a /boot/.../menu.conf fájlt, és tanulmányozd kicsit. Pláne a default bejegyzés környékét.
-
zLegolas
őstag
válasz Dilikutya #871 üzenetére
A swap=2xMEM szabály a régi időkből ered, mára már nem szentírás. 1/2GB a tapasztalatom szerint bőven elég, de azt sem feltétlenül bizgeti a rendszer.
1GB-nál szvsz akár el is hagyhatod a swap-ot. Szerintem.
Mondjuk a 2GB szerintem is elég karcsú Linux rendszernek, de attól még elég lehet.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz vegyszer #857 üzenetére
A sync utasításal beállítható, hogy milyen gyakran mentse a memória tartalmát hdd-re. Az ext3 korrekt naplózó fájlrendszer, elvileg crash után visszaállítható valami korábbi állapot.
Okosabbat nem'tok fejből, ilyesmit még nem csináltam.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
A másik út, hogy a SuSE telepítőkészlet első CD-jéről bootolunk, egy darabig úgy kell csinálni mindent, mintha új telepítést kezdenénk. Itt fogsz találni valami diagnosztikai módot, csak per pill nem jut eszembe, mi a pontyos menüpont felirata.
Ha megtaláltad, válaszd a teljes, automatikus rendszerellenőrzést.
Lehet, hogy többször is kell futtatnod, néha nem javít, csak ellenőriz - nemtom miért. Mondjuk lehet, hogy ezt a 10.0 -ban már javították, 9.0 esetén így volt.
Érdemes nézni és gyorsan felírni a parancssort, amit kiír ellenőrzéskor a graf. ablak középtáján - hasonlókat fogsz látni, mint az előbb leírtam. Sokat lehet belőle tanulni, na meg így vettem észre, hogy nem javít a piszok, csak ellenőriz....Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Megsérült fájlrendszer helyreállítása
A Linux a memória- és hátértárkezelésének sajátosságiból adódóan meglehetősen rosszul viseli a váratlan áramszünetből és pl. meggondolatlanságból bekövetkező szabálytalan rendszerleállásokat. (Ezzel kapcsolatban lásd még a Linux memóriakezelésével foglalkozó fejezetet!) Előfordulhat tehát, hogy a legközelebbi bekapcsoláskor a rendszerünk nem indul el a megszokott módon. A következőkben az ilyen jellegű hibák elhárítására mutatok be néhány példát. Az alábbiakban megemlített segédprogramok többnyire a legkisebb Linux disztribuciókban is megtalálhatók.
A helyreállítás egyik lehetséges módja az, ha egy külső Linux rendszert bootolunk. Ez lehet egy LiveCD, megfelelő bootfloppy, vagy akár merevlemezen lévő Linux rendszer is. Ügyeljünk arra, hogy a vizsgálandó fájlrendszer az ellenőrzés idejére ne legyen felmountolva! Az alábbi utasításokat valószínűleg root-ként, szöveges módban kell kiadnunk.
Reiserfs fájlrendszer ellenőrzése a /dev/hda3 partíción:
/sbin/debugreiserfs /dev/hda3
Ext2 fájlrendszer ellenőrzése a /dev/hda3 partíción:
/sbin/fsck.ext2 -n -f /dev/hda3
Ext2 fájlrendszer javítása a /dev/hda3 partíción:
/sbin/fsck.ext2 -v -f -p /dev/hda3
Ext2 vagy Ext3 fájlrendszer ellenőrzése és javítása a /dev/hda3 partíción:
e2fsck -py /dev/hda3
FAT16 vagy FAT32 fájlrendszer ellenőrzése és javítása a /dev/hda3 partíción:
dosfsck -a /dev/hda3
A partícióra jellemző létfontosságú információk az úgynevezett superblock területen találhatók. Ennek sérülése akár a teljes tárolt adatállomány elvesztését is jelentheti, ezért erről a kritikus területről a rendszer több biztonsági másolatot is készít. A másolatok helyét a /dev/hda3 partíció esetében a következő utasítással kaphatjuk meg:
mke2fs -n /dev/hda3
Az utasítás eredményeként valami hasonlót kapunk:
…
Superblocks backups stored on blocks:
12345, 23456, 34567, 45678
A sérült superblock helyreállítása a fentiek szerint kapott információk alapján például:
e2fsck -py -b 12345 /dev/hda3Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
A MD5 sum használata
Az MD5 egy kódoló algoritmus, amelynek a lényege, hogy bármely tetszőleges fájl ellátható egy úgynevezett digitális ujjlenyomattal. Ez az ujjlenyomat egyedi, minden fájl esetében eltérő. Ha a fájlon változtatás történt, vagy esetleg az megsérült, az MD5 ellenőrző összege is megváltozik. Az eljárásról annyit érdemes tudni, hogy az említett ellenőrző összeg viszonylag könnyen előállítható, de abból a fájlra visszamenőleg következtetéseket levonni nem lehet.
Az algoritmus tehát közvetlenül alkalmas annak a megállapítására, hogy egy fájl azonos-e az eredetivel. Ehhez mindössze az eredeti és a kérdéses fájlról elkészített, néhány byte méretű MD5 karaktersorozat összehasonlítására van szükség. Az internetről letölthető állományok mellett is gyakran megtaláljuk a hozzájuk tartozó, MD5 összegeket tartalmazó rövidke fájlt is. Ha a két összeg nem egyezik, akkor a fájl valami manipuláción esett át, esetleg sérült, például a letöltés során.
Ezen az elven a rendszergazda könnyen ellenőrizheti például a rendszere integritását, mindössze a kritikus rendszerfájlokról és mappákról azok garantáltan sértetlen állapotában készült ellenőrző összeget kell a pillanatnyi állapotra érvényessel összehasonlítani. A Linux rendszerünkön az adott fájlhoz tartozó MD5 ellenőrző összeget a következők szerint kaphatjuk meg:
md5sum fájl.neve
A számsor ellenőrzését nyugodtan a számítógépre is bízhatjuk. Ehhez egy könyvtárba kell helyezni az ellenőrző összeget és az ellenőrizni kívánt állományt -például a valami.iso -fájlt, majd:
md5sum -c md5sumfájlneve.md5
A válasz lehet OK, ha minden rendben van, és FAILED, ha valami hiba történt.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Dufresne #741 üzenetére
A mkswap a barátod.
A telepítő létrehoz egy második, úgynevezett swap partíciót is, a memóriakezelés (lapkezelés) elősegítése céljából. Ennek funkciója leginkább a Windows rendszerek virtuális memóriájának felel meg. Általános szabály, hogy a mérete legyen a számítógépbe épített operatív memóriatár méretének kétszerese-négyszerese, de csak extrém esetben van szükség 512 MB-nál nagyobb swap partícióra.
...
A rendszerünk által swap területként használt merevlemezrészek felől a
cat /proc/swaps
utasítással érdeklődhetünk
Szal csinálj egy valamekkora partíciót a lemezen, pl. az fdisk-kel (nem, nem a windows-ossal, linux alatt), állítsd be a megfelelő típusrúra (szintén fdisk).
A gyakorlatban: van valamekkora helyed. Ezen csinálsz pl. 2 partíciót, az egyiket a rendszernek, meg egy picit a swap-nak. Én mondjuk 3-at javallanék, a raktár/spájz célra szánt tárhelyet elválasztanám a rendszertől.
Szal pl. 40GB hdd esetén: 0, 5GB SWAP, 4.5GB rendszer, 35GB raktár/homeÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz sirály12 #742 üzenetére
bootolhatsz egy Live CD-ről. Onnan átteheted a root-ot a chroot utasítással, ekkor már a telepített stuff gyökere lesz a root (ha megfelelően csinálod.
Innentől vehetsz fel az adduser paranccsal.
A visszaállításról passz, esetleg man adduser (?)
Két kis idézet, hátha...
A rendszertöltő helyreállítása Live CD -ről
Bootoljunk egy Linux Live CD -ről, pl. Knoppix-ról vagy Damn Small Linux-ról.
Mountoljuk fel az eredeti linux rendszerünk gyökérpartícióját:
mount -t típus /dev/hdXY /mnt/hdXY
ahol típus a fájlrendszer típusa (ext2, ext3, reiserfs), X a merevlemez, Y a partíció.
Konkrétan például csatoljuk fel a helyreállított rendszert a /mnt/rosszvolt-ba
mount -t ext3 /dev/hdb3 /mnt/rosszvolt
Ekkor a /mnt/rosszvolt könyvtárban fogjuk megtalálni a javított rendszer könyvtárstruktúráját, tehát a /boot, /users, /home stb. könyvtárakat.
A chroot paranccsal elérhetjük, hogy az adott pillanattól kezdődően a megadott elérési úton talált fájlrendszerben legyen a gyökerünk.
chroot /mnt/rosszvolt
Utasítsuk a rendszert, hogy innentől kezdve ezt tekintse gyökérpartíciónak!
chroot /mnt/rosszvolt
Az ettől a pillanattól kezdve kiadott utasítások az új, javított fájlrendszerre fognak vonatkozni.
Új felhasználói felvétele
A rendszer felhasználói körének bővítésére az adduser utasítás szolgál. A program indítása során több kérdésre kell választ adnunk. Ezek egy része személyes adatokra vonatkozik, megadható például a teljes név, elérhetőségek. A kérdések másik részével az új felhasználó számára megadandó jogosultságok definiálhatók.
Természetesen a szükséges beállításokat grafikus felületen is megtehetjük a Yast segítségével.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Szal van egy 20GB-os NTFS-ed, ami valszeg XP, meg egy 100GB-os raktárad, amit nem lát a windózod, meg egy 2GB-os Linuxod, ha jól értem.
Ezek szerint a partíciók megvannak, bár Linux alatt a 20GB-osat perpill nem látod.
Nemtom mifene lehet a /dev/hda1 1 2550 20482843+ 7 HPFS/NTFS sorban a plusz jel, lehet, hogy valami nálam okosabb majd megmondja, de elvileg nem látok hibát.
A Grub Lilo-ra cserélése szerintem nem okozhatta közvetlenül a problémát, az ugyanis tudtommal nem buzerálja a particiókat, csak mindenféle linkeket meg fájlokat kreál azok alapján, meg a MBR-be írkál.
Szal sajna nem'tom az XP-d miért nem látja a raktárad. Rendszergazdaként Win alól nem tudsz valamit macergálni?Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Egy kis idézet:
Merevlemez és partíció információk
A többnyire particionálásra használt fdisk program segítségével egyszerűen kaphatunk tájékoztatást a merevlemezeinkről:
fdisk -l
vagy
/sbin/fdisk -l
Ha a rendszerünkbe felcsatolt háttértárakról és azok tulajdonságairól szeretnénk többet megtudni, használjuk a
cat /proc/mounts
utasítást. Az egyes partíciókon lévő használt és szabad adatterületek méretét a df -fel kérhetjük le.
Amint látható a -h kapcsoló hatására a méreteket megabyte-ban illetve gigabyte-ban kapjuk.
A rendszerünk által swap területként használt merevlemezrészek felől a
cat /proc/swaps
utasítással érdeklődhetünk.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
bootolj linuxot, és nézd meg mit aszond pl. a fdisk kimenete. Parancssor:
fisk /dev/hda
Másold be mit ír!
A gáz az, hogy XP előtt kb. 1 órát ültem életemben, szal makkhülye vagyok hozzá, ergo nemtok ehez az oldalához hozzászólni.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Az X-et gondolom újraindítottad a változtatásokat követően... (?)
cp /etc/X11/XF86Config-4 /etc/X11/XF86Config-4.custom
md5sum /etc/X11/XF86Config-4 > /var/lib/xfree86/XF86Config-4.md5sum
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
1.sor: másolja a ...Config-4 -et ugyanoda, más néven (biztonági mentés)
2.sor: md5sum ellenőrző összeget készít a mentett fájlról (nemtomminek)
3.sor: bállítja az X-szervert az új (módosított) XF86 alapján.
(ha jól értem)
A gond az, hogy itt nem látok semmi módosítást - de lehet, hogy azt előzőekben már megtetted. Szal a biztonsági mentést az ertedeti XF86Config-ról érdemes csinálni, hogy ha beüt a ménkű, és nem jön össze a változtatás, akkor csak vissza kelljen másolnod az eredeti fájlt, és visszaáll az eredeti állapot.
Magyarán a 2. pontban nem md5sum-ozni kéne, hanem átírni a config fájlt.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz TrollBalint #632 üzenetére
Szinte kizárt, hogy a kernelt kéne macerálnod, a gyári előfordítotaknál jobbat legtöbbször úgysem tudsz csinálni.
Én a helyedben a Samba felé keresgélnék.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz -=Lord Tom=- #635 üzenetére
Röviden:
1. igen
2. nem (99%)Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
A GeexBox csak lejátszó, felvenni a MEncoderrel lehet. Úgyszóván mindent tud.
-
zLegolas
őstag
válasz TrollBalint #579 üzenetére
Dehogy! Ha módosítod a leírtak szerint a megfelelő fájlokat, onnantól pl. simán kikapcsolhatja a gépet a megadott user is, pl. nem kelll root pass a shutdown-hoz.
Ha erre akarsz ikonozni, semmi gond, egy fájlba benyomod hogy ''shutdown now'', futtathatóvá teszed, és oda linkeled megh ikonozod, ahová akarod.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
válasz TrollBalint #559 üzenetére
A sudo utasítás lesz a haverod. Laffogj el az UHU honlapjára, ott találsz egy Tudásbázis oldalt, és keresgélj az utasítások root joggal való kiadásának lehetősége irányában.
-
zLegolas
őstag
válasz TrollBalint #557 üzenetére
És most már okés a balhé?
-
zLegolas
őstag
válasz TrollBalint #510 üzenetére
viszont ah az fstab-ba be van irva, hogy users, akkor miért nem mount-ja fel automatikusan, mint a többi meghajtót
Mert ahhoz nem az ''users'' bejegyzés kell, hanem az ''auto'', ugyanott.
A chmod-nál ne felejsd ki a ''-R'' kapcsolót, mint írtam vala!
-
zLegolas
őstag
válasz TrollBalint #493 üzenetére
A kérdezők letolásával kapcsolatban soxor netiketbéli problémák vannak, szándékosan nem írtam lustaságot.
A kérdezés témában Irányadó lehet pl. a [link] dokumentum. Két mondatban összefoglalva:
1. - Senki nem boldog, amikor minden másnap ugyanazokat a kérdéseket kell megválaszolnia, mert a kérdezőnek nincs kedve a keresőt használnia, vagy 10 hozzászólást visszaolvasnia.
2. - A Google nagyon jó barát.
Mindezektől függetlenül van ilyen.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz TrollBalint #499 üzenetére
Mert az fstab-ba beirtam, hogy ro,users de csak rendszergazda látja..
Ezzel csak azt mondtad meg, hogy ki csatolhatja. A jogok megváltoztatása ügyében inkább a chmod-ot kék zargatni. Pl az aktuális könyvtár tartalmához rekurzívan:
chmod 777 -R *
vagy pl.
chmod 777 -R /mnt/BálintNTFSkönyvtárja
-
zLegolas
őstag
A tegnapi:
# !/bin/sh
konyvtar=''/raktar/DVD/kabare/''
ujkonyvtar=''''$konyvtar''64/''
mkdir ''$ujkonyvtar''
cd ''$konyvtar''
ls -R ''$konyvtar''* > lista
for a in *;
do
cd $a # be az alkonyvtarba
for i in *.mp3* *.MP3 *.Mp3 *.mP3;
do
lame -b64 ''$i'' ''$ujkonyvtar''''$i''
done
cd $konyvtar # vissza a gyokerkonyvtarba
done
cd $ujonyvtar # be az alkonyvtarba
for f in *.mp3* *.MP3 *.Mp3 *.mP3;
do
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''MP3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''Mp3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''mP3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: '' '': _:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''á'': a:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ö'': o:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ó'': o:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''é'': e:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ú'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ű'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''í'': i:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ü'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Á'': A:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ö'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ő'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ó'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''É'': E:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ú'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ü'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ű'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''_-'': -:r -s
done
exit 1Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
-
zLegolas
őstag
Elmondom én miért szeretem a Pingvint, akit nem érdekel ugorja át.
Szal olyan feladatokat lehet vele (relatív) könnyen megoldani, amit Windows alatt eléképzelhetetlennek tartok.
Tegnapi példa: Van 4 GB kabaré felvétel (Kabarécsütörtök rulz), egy ''kabare'' mappában 30-40 alkönyvtár, olyanok, mint ''Markos-Nadas'', ''Usztics'', stb... Ezekben rengeteg mp3 fájl, a nevük ékes hosszú őúűé betűkkel megtüzdelve, 128-160 kbps.
Vettem egy 256MB-os mp3 lejátszót óccsóért germániában. Erre bőven elég lenne a 64kbs szöveges anyagból, így több is ráférne, meg jó lenne olyan neveket hasznalni, amit a lejatszo is meg tud jeleniteni.
Írtam egy kis scriptet, ami rekurzivan végigmegy a megadott könyvtár alkönyvtárain, az ott talált mp3-akat átkódolja és átnevezi, majd menti egy másik megadott helyre.
Tegnap este elindítottam, ma reggelre megcsinálta az egészet, mindenféle kézi buzera nélkül.
Régebbi példa: Reggel adott időben kapcsolódjon be a PC-m, induljon el egy Linux, kapcsolódjon be a gépre dugott rádió deck, a Sláger Rádióból vegyen fel 2,5 óra anyagot kapcsiból mp3-ba kódolva (a'la Rokker Zsoltti), mentse el úgy, hogy a fájl neve tartalmazzza az aktuális dátumot, majd vegyen fel a Cartoon Network-ről fél óra Tom és Jerry-t kapcsiból .xvid avi-ba, és kapcsolódjon ki az egész hóbelevanc.
Lehet sorolni a fenti két feladat megoldásait Windows alá.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz #51736960 #461 üzenetére
Ejgen, ez így van.
Nem megy rajta a Need4Speed 10, tehát szar. Különben is, a zixpé jobb, mer mindenki azt használja és az összes havernak az van. A Linux alatt meg mindent DOS-ban kell megcsinálni. És még Néró meg Zónalarm sincs, wáááá, milyen gagyi! Programot telepíteni meg maga a horror, nem elég a kettős katty a setup.exe-re, hanem be kell írni 4 egész szót: ./configure, make, make install - hát nem katasztrofális? De egyszer mégis láttam/felraktam Linux-ot, egy káosz az egész, még a Cé meghajtót se találtam, egyszerűen nem lehet kiigazodni rajta!
Szal ha még jó sokat fejlesztenek rajta, és nem lesz ilyen sz@r, akkor talán többen fogják használni, és akkor lehet, hogy majd megint kipróbálom, de a haverom azt mondta, hogy nem érdemes, ő a héten kipróbálta, és nem ismerte fel a rádiós billentyűzetét, pedíg ő ért a számítógépekhez, és a legújabb játékok is mindíg megvannak neki.
Szal szar és kész.
Ja, és majdnem elfelejtettem: a Linuxosok mind nagyképűek.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz roz.zoli #444 üzenetére
Nem emléxem pontosan, lehet, hogy mezei user-ek alapból nem mountolhatnak fel/le CD-ket.
Nézd meg az /etc/fstab fájlt, a CD meg DVD sorába írd be az users kifejezést!
Valahogy így:
/dev/cdrom /media/Sony auto ro,noauto,users,exec,iocharset=iso8859-2 0 0
Ez azt jelenti, hogy innen a users csoport tagjai is csatolgathatnak fel és alá. Még pár stuff:
ro - (read only) csak olvasható
users - az adathordozó felcsatolása normál felhasználók (users) számára is engedélyezett
auto - a meghajtó a rendszer indulása során automatikusan felcsatolásra kerül
noauto - a meghajtó nem csatolódik fel automatikusan (nekünk kell mountolni...)
exec - a futtatható fájlok indításának engedélyezése
iocharset - a használt karakterkészlet kódolása, az ISO 8859-2 a nekünk megfelelőÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Jester01 #430 üzenetére
Én is próbáltam segélni egy valakinek, csak valami SATA-s vagy PATA-s vagfy mittomén milyen cucca van, kezébe nyomtam egy Live CD-t. Állítólag ''nem megy'', sem /hda-val, sem /sda-val, oszt' itt megállt a dolog.
Én személyesen nem láttam a gépet, úgyhogy passz...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz question man #382 üzenetére
A tudás hiánya a gáz. A rendszerinformatikusoké pláne.
számítástechnika != XPÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz szijartg #346 üzenetére
Ez kábé úgy működik, hogy van a Linux kernel - ez az, ami a Linux, a legszorosabb értelemben véve, de ezzel magában a világon semmit nem tudsz kezdeni. Erre épülnek rá a felhasználói programok, a parancsértelmező (''DOS ablak''), meg mindenféle rendszer és egyéb programok.
Gyakorlatilag ilyen felhasználói program az X-szerver/kliens, (röviden: az X) ez nem más, mint a grafikus rendszer alapja, olyanokat definiál, hogy mifene a gördítősáv, hogy értendő egy ablak, mifán terem egy nyomógomb, meg effélék.
Ezt az alapot használják ki a különböző ablakkezelő rendszerek, amiből cefetül sok van, kezdve a nagyon puritántól a jajde csiricsáréig (szétpukkanó/átlátszóvá váló/pörgő-forgó ikonok, stb...).
A két legkedveltebb és legkönnyebben kezelhető (meg a legcsiricsárébb) a Gnome és a KDE.
Remélem segítettem.
-
zLegolas
őstag
Lehet, hogy hülye kérdés, de most bökték nekem, és nem tudtam rá válaszolni...
Szal az ATA winyókra miként érdemes hivatkozni (pl. fdisk esetében) ? Nincs ilyesmim, úgyhogy passzoltam.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
...nyissuk meg a /boot/grub/menu.lst -fájlt például a kwrite-al, és a megfelelő Linux menüpont alá írjuk be a hdc=ide-scsi bejegyzést. Hasonlót kell látnunk:
title Linux
kernel (hd0,2)/boot/vmlinuz root=/dev/.... hdc=ide-scsi hdclun=0 ?
A többi passz.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Ha elindult a Knoppix:
1. -Nyiss eny konzolt (terminált), olyan mint a DOS ablak
2. -Válts rendszergazda módba (nem'tom a knoppix hogy csinálja, olvasgasd a doksiját)
3. -Írd be: fdisk /dev/hda (az első merevlemezhez!) (második:hdb, harmadik:hdc, stb...)
4. -Csináld mega mit akarsz az ott látottak alapján.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz rokefeller #309 üzenetére
Ez a kép nem ennek az írásnak a része, szvsz semmi közük egymáshoz. Az eresdeti írást min. 10 oldalon megtalálhatod különböző formátumokban magyarul, az egész enten meg min. 10 nyelven millió verzióban.
Szvsz Te is kiteheted az oldaladra egy bögyös-csöcsös maca képe alá.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz rokefeller #301 üzenetére
Az oldalamon találsz más megoldást rippelésre - én azokat használom.
-
zLegolas
őstag
válasz rokefeller #298 üzenetére
Gyors hardvertesztnek írj egy Movix vagy Geexbox Live CD-t, bootolj be róla, és indíts vele egy filmlejátszást.
Ha nincs gond 1-2 óra múlva, akkor valszeg nincs nagy bibi.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz rokefeller #296 üzenetére
Sírni fogsz és vért izzadsz, mire végzel: de igen.
Szvsz jobban jársz, ha felteszel valami emberbarát disztrót, és a hiányokat meg a nem tetsző dolgokat elkezded kigyomlálni.
Az első, akármit is választasz, hogy felteszed az MPlayert, forrásból. Ezzel a multimédiaproblémáid 90%-a kilőve.
A második, hogy felteszel egy pár olyan dolgot, amit alapból nem szívesen pakolnak bele a disztrókba a jogi b@szogatások elkerülése érdekében, pl. mp3 kódolók (Lame, Blade Encoder) Ez újabb 5% kilövése a multimédiás bibikből.
A harmadik, hogy megkeresed, mivel mit tudsz leginkább megcsinyáni, pl. mindenféle Grabbelők, meg konvertzálók, frontendek. 4%. A maradék 1% bajod meg fog maradni.
A lényeg, hogy ne akard 2 óra alatt belőni az egészet - nem fog meni. Lépésről lépésre, és közben megtanulod amit kell.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz rokefeller #292 üzenetére
Örülök.
Ha kérdés van, szívesen segítek.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Parancsolj, egy kis idézet:
Windows CloneCD és Nero képfájlok kiírása
A Windows rendszerekben a CD-k pontos másolására szolgáló egyik legközismertebb program a CloneCD névre hallgat. A CloneCD a lemez tartalmából három fájlt készít, amelyek kiterjesztései .ccd, .img, és .sub. Sajnos ezek nem szabványos állományok, így közvetlenül nem írhatók lemezre Linux alatt. Ezen probléma megoldására született a ccd2iso nevű konverter program, amely könnyen elérhető az interneten a http://sourceforge.net/projects/ccd2iso/ címen. A fájl neve ccd2iso-0.1.tar.gz, mérete 200 kB.
Hasonlóan problémás a ma Windows alatt egyeduralkodónak számító Nero CD író program által készített .nrg kiterjesztésű fájlok Linux alatti írása, amely szintén egyedi, nem szabványos képfájl. A megoldás a Nrg2Iso program letöltése és használata. A program elérhető rpm formátumban is, a mérete mindössze 12 kB. A program letölthető többek között a http://gregory.kokanosky.free.fr/v4/linux/nrg2iso.en.html és a http://www.gknw.com/mirror/nrg2iso/ címekről.
A segédprogramok kimenetét célszerű pipeline-nal közvetlenül a CD író alkalmazás, mondjuk a cdrecord bemenetére küldeni. Ezek alapján például egy Nero fájl kiírása az alábbi módon történhet:
(nrg2iso nerofile.nrg /dev/fd/4 >/dev/null) 4>&1 | cdrecord -v -dev=0,1,0 -speed=8
Remélem segítettem.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz rokefeller #283 üzenetére
Ezt írhattad volna magyarul is, ha azt akarod, hogy valaki el is olvassa.
Ha valami neked nem megy, a többi sokezer user meg meg van vele elégedve, az nem a rendszer hibája. Az nem fog neked galambot sütni, hogy csak a ződ gombra kelljen rákattintanod, és máris szép az élet.
Egy nagy dologban tévedsz, vagy nem látod át.
A Linux nem az, amit a CD-ről default-ban felrak a telepítő, szal szó sincs több ezer programról. Az a disztribució, magyarán válogatás. Ami neked vagy tetszik, vagy nem. Mert ugye alapból az XP-ben sincs Néró, Office, normális médialejátszó, anyámkínnya.
Ha igényeskedsz, tegyél fel egy alap rendszert, és válogasd meg Te a neked kellő progikat.
Ja, hogy ehhez olvasgatni kéne fikázás helyett? Hát így jártál.
A legnagyobb jószándékkal kérem, olvasd el ezt:
[link]
És sok sikert.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz rokefeller #268 üzenetére
hisz nero nincs, linuxos cuccot nem ismerek...
Hát ja.
Ha nincs Néró, és nem ismered a Linux cuccokat, akkor megáll a szekér.
Hiába, ilyen sz@r ez a Linux...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Szvsz semmi érdemleges infó nincs a dologról, csak hóttökmindegy dolgok, mint procitípus, meg hogy nem megy. Ez tuti kevés valami érdemi hozzászóláshoz.
Érdemben mondjuk nekem sincs esélyem okosat szólni, merthogy nincs ilyen megosztogatósdira ingerenciám, soha nem próbáltam és nem is akarom mostanában.
Szerintem az a gáz, hogy itt nem indul be a szekér az install.exe -re katty után.
De majd az okosok megmondják.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Alapból linuxos virusirtó linuxos virust keres linuxon, nekem nem ez kell.
Linuxos virusirtó keressen windowsos virust linuxon átmenő forgalomban.
Szó sincs róla. Az ilyesmi 100%-ra csak a Window$ rendszerek tutujgatására alkalmas.
Szvsz Linux vírust még senki nem látott. Gyakorlatilag.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
RAV antivirus
A RAV AntiVirus a világ élvonalába tartozó vírusvédelmi eszköz, számos nemzetközi díj birtokosa. A termék hatékony megoldást kínál az otthoni és a professzionális felhasználók számára, MS Windows és Unix operációs rendszerekhez. Alkalmazható munkaállomások és szerverek védelmére egyaránt. Mivel a Microsoft Corp. felvásárolta a GeCAD RAV anti-vírus üzleti tevékenységével kapcsolatos minden szellemi tulajdonát és technológiáját a RAV termékek forgalmazása 2003. szeptember 3-án átmenetileg megszűnt, és olyan hírek keltek lábra, hogy a Microsoft nem folytatja a RAV termékek forgalmazását. Jelen pillanatban a projekt honlapja ismét él, ingyenes változatokról viszont semmi hír nem található.
A korábban megjelent, térítésmentesen használható programok sorsa és jogi státusza kissé bizonytalan. Mindenesetre két, legális forrásból letölthető változat () található a következő címeken:
RAV v7.6 for i386 Linux:
ftp://ftp.sac.sk/pub/sac/avir/rav7lin.tgz
RAV v8.1 for i386 Linux:
ftp://download.ravantivirus.com/pub/rav/desktop/linux/i386/ravdsk/8.x/ravlin8-8.1-4.i386.rpm
Vagy Clamav.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Kábé és nagyjából felejtős.
Ugyan a net szerint vannak akik állítólag láttak ilyen ( jellemzően Connexant chipes soft)modemeket Linux alatt menni, de én még ilyennel nem találkoztam.
Mint a kísértetek, UFO-k és a szűzanya - többen látták, de nem jellemző.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Viccrovat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Politika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- Proxmox VE
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest