- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Magyarított Android alkalmazások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
Sianis #20081 üzenetére
Nézem már, jó is lenne ha rájöttem volna hogy használjam. Nagyon belemélyedni se akarok csak egy sima vonal grafikont szeretnék.
Ilyesmit próbáltam (a példa bemenetre), de mindig van valami baja:
#!/usr/bin/gnuplot
set timefmt '"%Y-%m-%d %H:%M"'
set xrange ['"2014-06-04 10:00"':'"2014-06-05 10:00"']
set title "asd"
set xlabel "asdasd"
set ylabel "asdasdasd"
set ytics "1"
plot "plot.data"
pause -1 "dsa"mezis: Azzal macerás lenne.
-
-
-
GD
őstag
ha ftp-n sok kicsit file-t másol akkor téves eredmények lehetnek, mivel minden file-nál lefut a protokolhoz tartozó összes adatközlés, érdemes nagy file-al vagy sambával mérni
esetleg van ncurses alapú hálózati sebesség mérő ami generálja a forgalmat, vmi egyszerű szerver-kliens oldalú, a neve most nem ugrik be hirtelen.. -
Daneey
tag
Az a lényeg, hogy iwconfig felsoroljon valami eszközt amire nem azt mondja, hogy :
no wireless extensions.
Pont az a lényeg, hogy iwconfig-ban nincs olyan interfész, aminek lenne vezetéknélküli kiegészítése...Hol lehet hálózati interfészeket beregisztrálni? (pl. a Vmware servernek is van egy pár hálózati interfésze, ezt kérdezem, hol lehet beregiszrálni...)
De most átnézem az iw-, wlan-os parancsokat, hátha van olyan parancs, ami inicializálja már végre ezt az eszközt.
GD:
wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
Ez a wlanconfig parancs nem a madwifi driverrel van összefüggésben? -
Daneey
tag
Sziasztok!
Fejlemények: sikerült lefordítani az ieee subsys-t és az ipw drivert is (drv-upgrade volt a megoldás 1.2.0-ról 1.2.2-re)
Viszont az iwconfig outputja nem sorolja fel a wlan0-t, mint lehetséges interface-t. Próbáltam módosítgatni az interfaces fájlt, de nem sok sikerrel, mert bármilyen lehetőséget is írtam, mindig aztt írta, hogy "no such device" "unknown device".
Gondolom valahol be kéne regisztrálni ezt az interfészt wlan0 néven. De ezt hol lehetne?
Egyébként működik a betöltött ipw2200 modul (mármint hiba nélkül betölt és betölti a szükséges függőségeit is), csak mondom, nincs egyelőre wlan0 interfészem...
-
GD
őstag
lényege a kíváncsiságon kívül: ha van egy fix leosztásom partíciókra
/boot, /, LVM
egy linuxhoz, de kísérleti jelleggel ki szeretnék próbálni ugyan arra a vasra másikat, ne kelljen túl nagy mozgásokat csinálni, partíciókat faragni, tökölni,csak egy kis lvm matatást..
mondhatnám hogy a szegény ember klón szervere, hogy az élest ne túrja szét amíg vmi hack, újítás nem biztos, vagy csak ha látni akar a gépén nem virtuál gép megoldásban egy másik disztro-t futás közben.. -
GD
őstag
valahol lemaradtál :
nem figyelő kell, azt a gnome kisalkalmazás alapból csinálja jól
(ezt csak kijelzésre használom szemmel követhetőség miatt)
hanem cpu frek automanagelő, ala powernowd alternatívakézzel nem akarok semmit állítgatni onthefly sem, csinálja a rendszer ahogy nő a terhelés..azé kapja a delejt
-
doc
nagyúr
így van, használat közben nem fogsz sok különbséget tapasztalni
esetleg extrém helyzetekben igen, pl. az ext2 nem naplóz, tehát egy áramszünet után macerásabb javítani, de ext2-t már nagyon régóta nem használnak (elvileg) sehol
az, hogy melyiket találod gyorsabbnak, erősen függ a felhasználási módtól, pl. sok pici file-hoz (mondjuk /-nak) a reisert szokták ajánlani, de nekem volt már rossz tapasztalatom vele (arról nem beszélve, hogy a fejlesztője, Hans Reiser jövője a gyilkossági gyanúsítás miatt elég bizonytalan, a börtönből meg nehéz FS-t fejleszteni), így inkább az ext3-ra szavazok
ha nagy teljesítményű fs kell, akkor szokták még ajánlani az xfs-t, de az meg nem igazán díjazza az áramszüneteket, viszont pl. serverekre jó választás
MOD: látom mást is erősen befolyásol Hans helyzete
[Szerkesztve] -
.mf
veterán
Ez érdekes...
Winben rmclockkal már addig eljutottam, hogy egy sw-es throttle-el fixen x hmz-re szorítottam vissza, és tényleg lassabb is lett, viszont fogyasztás/akku-idő alig változott.
Sőt, úgy látom, most már a broadcom wifi is támogatva van, nem kell ndiswrapperrel szórakozni
Kösz, akkor belemerülök -
Vladi
nagyúr
Szerintem az a aláírásgyűjtés arról szólna, hogy az nVidia nyissa meg a driverek forráskódját.
Ez olyan szép. Szinte könnybe lábad a szemem. Sajna szinte esélytelen.
Viszont nemrég föröppentek pletykák arról, hogy az AMD-Ati közzéteheti az fglrx forrását. Ha ez a nap eljön, akkor az nVidiának is lépnie kell. Hátha....
[Szerkesztve] -
Kormi76
aktív tag
itt a bibi...Synapitc szerint nincs fenn driver, valami NVIDIás van kipipálva, és amikor feltettem a az fglrx drivert Synapticcal, akkor elcsesződött az egész...De jólvan, szerintem sem érdemes több szót fecsérelni a témára, egyszerűen valami csoda folytán működik, hiába tűnik úgy az oprendszer visszajelzéseiből, hogy nem kéne neki....Minden esetre érdekes eset.
-
ngabor2
nagyúr
végülis még fenn van a firefox...
az operához nincs valami ilyesmi? mindjárt utánanézek
doc: azt is kipróbálom, ha a fireftp nem jönne benincs nekem semmi bajom a konzollal, x alatt a 4 munkaasztal közül most is 3-ban futnak terminálok, az egyikben 3 is (és mind használatban van). a gftp-vel is ''csak'' az a bajom, hogy iszonyú instabil.
-
bambano
titán
Nem vagyok én mester, nálam sokkal jobb linuxosok is vannak.
Egyébként nem túl sok nap múlva töltöm be a 38-at, azt is levonhattad volna következtetésül, hogy vén trotty
Ti egy dologból fogtok kimaradni: milyen az, amikor még a hálózat is meg a linux is hardcore dolog abban az értelemben, hogy nincs szines szagos telepítő, másik gépen kell keresztfordítani a kernelt, úgy kell mindent odataszigálni a diszkre. Meg a hálózat összerakásából is sokat lehetett tanulni anno. Ha az ember ott van a kezdeteknél, akkor sokat tanulhat az alapokról.
A blogomban van hálózati történelem, reménykedem benne, hogy a korai dolgok feelingje azért megérezhető belőle. -
bambano
titán
Ha jól emlékszem, a 0.95.0 körüli kerneleknél szálltam be a linuxozásba, akkor még csak slackware volt elérhető, debiannak híre-hamva se volt még. Az volt a harmadik unix verzióm, előtte Interactive meg Sco unixom volt kb. 1991-től, dos is volt kicsit, de windowst soha nem használtam szinte semennyire se. Melóban meg 4.7-es meg 5.4-es vms volt, később (1993 nyarán) lett 2.2-es solarisom. 1995-ben kerültem olyan munkahelyre, ahol még a régebbi, sunos 4-es szerverek voltak, az meg teljesen bsd jellegű rendszer.
A wikipedia szerint az 1.0-s slack 1993. július 16-án jelent meg, akkor már nekem régen slackwarem volt, de nem sokkal később átálltam debianra. Debianból rex-em biztosan volt, 1996. decemberi megjelenéssel, de mintha lett volna előtte buzz-om is, de ebben nem vagyok biztos.
Hát innen -
bambano
titán
Induljunk ki abból, hogy a legtöbb linux azt állítja magáról, hogy svr4-es initje van. Ennek ellenére shutdown -h now utasítással lehet kikapcsolni, ami bsd shutdown, az svr4-es shutdown-t shutdown -i0 -g0 -y -nak hívják.
A redhat pl. előszeretettel pakolja a saját lomjait a /opt alá. Aminek azért nincs értelme, mert bármi, amiről a csomagkezelőnek pontos tudomása van, mehetne a /usr alá is, mivel onnan is le lehet szedni, fel lehet upgrade-lni. Emellett, amikor csináltak volna linuxos fájlrendszer szabványt, az lfs-t, akkor a redhat beintett, mondván, hogy nem az apróságok fogják szabályozni a nagy cég linuxát.
Amikor utoljára néztem a suse-t, akkor volt neki olyan registry-je, mint a windowsnak, csak nem bináris, hanem txt. A debianban mostanában kezdik elkapni ezt a betegséget és firkálnak a /etc/default alá.
A legtöbb linuxban /home dir van, az svr4-es solarisban /exports/home vagy /export/home (nem emlékszem). Ami elvileg azért van, hogy nfs-en egyszerűen exportálhasd.
Azt is érdemes lenne megnézni, a /usr/share hogyan van összerakva linuxonként. Vagy a reformattált man lapokat melyik hova teszi. A több architektúrás lib-eknél is lehet kavarodás, van, ahol /lib64 könyvtár van. A /etc/alternatives is megérne egy misét, a /etc alatt rendes unixokon csak konfigok vannak, nem pedig végrehajtható állományok (vagy azok linkjei).
Azután itt van ez a /var/lib dolog, kódkönyvtárak a /var alatt? majd utána beletenyerel a postgresql adatbázisokkal? én nem oda tettem volna, ez tutti.
biztos derülne még ki pár dolog, ha megkapirgálná az ember...
szerk: a cdrom és a floppy mountolása szokott még egyedi lenni..
[Szerkesztve] -
Claudius
tag
Azért gondoltam, hogy ide teszem, mert nem akartam a wines hdd-hez hozzányúlni és gondoltam, hogy a biosban beállítom majd, hogy a linuxosról bootoljon és ott majd kiválasztom, hogy melyik rendszert akarom használni.( a /dev/hdc-t kellett volna inkább beírni?)
Ha újra telepítem lehet simán úgy kezdeni telepíteni mint először és automatikusan úgy is felülírja amit most rátettem, vagy elinditok win-ről és letörlök mindent a linuxos hdd-ről és utánna kezdem a telepítést.
Köszönöm válaszod -
-
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
-
@Pirate@
tag
Hát én PQM 8.0 át használtam és telepités befejezése elött problámája is van neki hogy valami nem okés a lemezekkel! éa gondolom azért nem látom!
Tehát Live Linux----melyiket ajánlod? és a Terminál az rajt van mint egy alkalmazás???
mert nem non vagyok otthon a linuxban!köszi
-
bambano
titán
5.5.2-es vmware workstation (amikor vettem, még pénzes volt), advanced meg custom módban konfigurálva ad olyan választási lehetőséget, hogy
use a physical disk (for advanced users).
Még nem teszteltem, lehet, hogy nekifutok a héten
A mikrokernel az kicsit más tészta. Ott az eszközmeghajtók felhasználói programokként futnak. és sima szolgáltatásként vannak eszközeid, ebbe bootolnak bele egy unix processzt is. Elvileg mach mikrokernelen anno futtattak több linuxot egyszerre, arra volt jó, hogy egy gépen lehetett debuggolni és fejleszteni és tesztelni a kernelt. -
cucka
addikt
-
VladimirR
nagyúr
k, megnezem, bar behuz 45 fuggoseget,meg 50 mega lesz (eleg szereny a graf feluletem meg)
a Modeline-ekrol meg irnal meg valamit? csak mert hasonolo sincs a xorg.conf-omban
ami esetleg szamithat, az a monitor es screen section
elobbiben a kovetkezo van:
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-120
utobbiban pedig tobbnyire az van megadva, hogy milyen szinmelyseg mellett milyen felbontasokat hasznalhat -
GD
őstag
a külseje díszíthető, de pl nyomsz egy file info vagy beállítások gombot és behánysz tőle olyan ronda, továbbá az info ablakon nem műkdik a copy paste menü csak nyögvenyelősen..
(msn, dc chat ezt hallgatom copy paste-hoz)
a winamp skineket a linkelt progi is megeszi (Audacious)
[Szerkesztve] -
Renegade(c)
csendes tag
Hát, elsősorban a disztrófüggetlen doksikat gyűjtöm majd össze, és rakom fel, mert ebből van a legkevesebb. Szóval maga a Linux legbelsőbb működése.
Igen, disztrókkal meggyűlhet a baj, de majd igyekszem, amennyire időm telik, hogy
azért nagyjából lefedjem a ''legnagyobb disztrók'' megoldásait.
Fordítóból pedig ha minden jól alakul, akkor nem fogok hiányt szenvedni! -
ngabor2
nagyúr
nálam már megfordult egy pár, egy kivételével mind ment. lehet, hogy azóta változott a helyzet, de a digitális tunerral szerelt változat nem ment, az analógok viszont mind. jelenleg egy pixelview playtv pro van a gépemben, rendesen megy a tévé és a rádió is, mikor be van dugva az antenna, és bekapcsolom. (amúgy eladó... de ezt nem ide írom D)
-
Sipi
addikt
Minden ilyenhez kell egy másik rendszer, amin elkészíted. Onnantól úgy csinálod, ahogy akarod.
Én egyet ismerek (mármint a nevét), a catalyst-ot. Vagy amit említettem, a mondo, ez mindenképpen készít bootimage-et és minimál rendszert, ezt indítja, majd futtatja a mondo-restore programot. Ez is egy minimálrendszer, kiindulhatsz ebből is.
Sajna, sosem készítettem ilyet.
Sipi -
-
Sipi
addikt
Alapban minden Linux: kernel boot, detect hardware. Ebben a fázisban már csatolja a / fájlrendszert. Ehhez még semmi sem kell.
Innentől egy glibc kell, mert amint a kernel kész, átadja neki a vezérlést. Az initnek pedig talán ez az egyetlen függősége.
Az init az rc fájlok alapján indítgat dolgokat. Normál init esetén is lelőhetsz szinte minden szkriptet (pl. netmount nem kell ilyen gépre), az init futásának vége az, hogy az inittabban megadott konzolokon indítja a login processzt. Ez alapban a login (amit ma már inkább a pam lát el). Ehhez kell még pár backend (shadow, esetleg különféle passwd adatbázisok). Single user módban indítva az initet, ennyi sem kell, meghívja a megadott programot (ami - ha használni is akarod - többnyire egy shell.)
A login után pedig az van, amit Te akarsz.
A Busybox nagyon klassz. Érdemes megnézni a mindi/mondo/mondo-archive nevű cuccot. Ez egy rendszermentő, bootolható mentést készít. A bebootolt rendszer erre épül, kapsz egy shellt, meg pár konzolos programot. Amit azon a cédén találsz, egy abszolút minimálrendszer! (Csak annyi, amennyivel a restore elindítható.)
Sipi -
Sipi
addikt
De miért akarsz a kész rendszerre Portage-fát tenni? Azt hittem, csak egy OS kell, ami fut, ha bootolsz. A frissítését a saját gépedről is megteheted. Szerintem ilyen minimál-rendszert nem is lehet olyanra csinálni, ami képes rendesen frissítgetni magát, hiszen már maga ennek leírü adatbázisa is több mega lehet.
128MB RAM szerintem rengeteg.
A 64MB hely nem tudom, nekem kevésnek tűnik. Sosem csináltam ilyet, ki kell próbálni.
A busybox nálam (két fájl kell belőle) 2,4MB. Ebben úgy tudom, még talán login is van. Ha nem kell X, akkor talán elég lehet, hiszen emellé szinte csak egy minimál glibc kell kell.
Sipi -
Sipi
addikt
Szia!
Első körben nem tudom, 2.6-nál régebbi kernel jó ötlet-e. Nem emlékszem ugyanis, van-e benbne olyan opció, mint a 2.6-ban: külön megadható, mi ne legyen benne, pont embedded rendszerekhez.
Eztán érdekes lehet a klibc (minimal libc subset for initramfs systems) és a busybox. Ez utóbbi a legfontosabb parancssoros eszközöket egy binárisba készíti el, minimális méretre törekedve. Szintén ilyen célra.
Grafikus felülethez a kdrive lehet jó.
Tudom, szívemhúz, de szerintem érdemes lenne először Gentoo alatt készíteni, mert ott lehet leginkább minimumra fordítani a csomagokat. (No meg ugye X szervert is diribdarabra szedve teheted fel.)
A többi disztribbel szerintem az lenne a gond, hogy mindneképpen kész csomagokkal kell operálnoid, amelyekbe minden firlefráncot beletettek, és nem méretre forgattak. Ennél mindenképpen kisebbet is elő tudsz kézzel állítani. Ja, és Gentoo alá létezik valami eszköz (catalyst) saját bootolható cd létrehozására: [link]
Sipi -
ngabor2
nagyúr
én még nem. de ha a temérdek züllés közben jut rá időm, akkor felpakolom (most úgyse számít az uptime, mert hw-változások voltak/lesznek
). remélem a telepítőben visszatérnek az 5.10 hagyományaira, illetve kultúráltan bekapcsolja x alatt a numlock-ot, mert progival eddig nem sikerült rávennem (igen, az xnumlock-ot is próbáltam).
-
GD
őstag
ha berakok 100 file-t a listába, innen-onnan, de közben vmi miatt kell a net, sávszél, restart,stb, szóval leállítom a letöltéseket a gftp-ben vagy zárom a progamot, akkor kinulláza a listát..
ergo ha újra megnyitom akkor össze kell szedegetni újra az összes kócerájt hogy melyik mappából hová milyen file-ok, na ez a kurva macerás.. lehet hogy ezek után már tudja folytatni amit addig letöltött, de nekem kell kézzel rágyomlálni hogy mi is volt az a file honnét és hová...remélem így már érthető a probléma és hogy miért nem elég jó nekem a gftp..
továbbá nem ismeri a szinkronizálást ftp és helyi gép között amit pl a TC tud win alatt...hüphüp,,
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Én inkább udev-dbus-hal ''hibára'' tippelek. Gondolkodtam a bugreporton, de ehhez nem ártana tudni, mi is bugzik valójában. Gyanús ugyan a kernel, de nem hiszem, hogy az udf és ntfs modul lenne ilyen. Ugyanis nem a fájlrendszer olvashatatlan, hanem a csatolt partíció mount pontja lesz az. (Pl. a /media/usbdrive könyvtárnak nem lesznek megfelelő jogai.) Emellett meg kell nézni, hogy a létrejövő /dev és /proc bejegyzések jogai milyenek. Úgy emlékszem, ezek rendben vannak - sajnos. Ezt ugyanis könnyen ki tudom javítani. De a létrehozott könyvtár jogairól gőzöm sincs.
Ja, esetleg a pmount kavarhat még be. Ezt meg végképp nem lehet debugolni, rettenetesen elkúrt baromság, tiszta Windows-fíling. Semmit nem lehet tudni a működéséről - még azt sem tudom, a KDE a pmountot, vagy a pmount-halt hívja-e meg. Nem mindegy, utóbbi esetben a hal szabályaival bármit be lehet állítani.
Majd igyekszem beleásni magam, hátha jutok valamire.
Ja, igen. Azt hiszem, ha kézzel csatolod, akkor jól megy.
Sipi
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nintendo Switch 2
- Magyarított Android alkalmazások
- Renault, Dacia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Egyedi ékszerdobozka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest