- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #39802 üzenetére
Megtaláltam. Köszi!!
-
válasz
tordaitibi #39800 üzenetére
https://askubuntu.com/questions/6009/where-are-icons-stored
Illetve mit szeretnél? Mert van hozzá ezer téma...
-
válasz
tordaitibi #39797 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #39794 üzenetére
Amit growler mond, és utána terminálból a szokásos sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Ha lock file-okat panaszkodik, akkor azokat sudo-val törlöd, utána végig szokott menni (hogy a lock beragad, az néha előfordul). -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #39794 üzenetére
Szerintem lod le a frissiteskezelot az xkill paranccsal.
Majd futtass egy: "sudo dpkg --configure -a" parancsot.
Es kesobb (holnap ?) probald meg ujra a frissitest. -
válasz
tordaitibi #39749 üzenetére
De látszik a partíciós képekből, hogy az GPT-s lemez, mert 4 primary partíciótól több van rajta. Ha átalakítja MBR.ré akkor meghal a windowsa. Ha mindenáron legacy módra akarjátok telepíteni a linuxot, akkor meg kell hagyni a GPT-s partíciós sémát a windows miatt és kell csinálni rá egy 1 MiB-es formázatlan partíciót és rá kell akasztani a bios_grub flag-et és mehet fel legacy módban a linux, mert azt a pici partíciót fogja MBR-ként használni.
A grubot ez esetben is a /dev/sda célba kell irányítani.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #39720 üzenetére
A telepítő GPT.
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #39652 üzenetére
Csak nem magával vitte az xorg server-t?
-
válasz
tordaitibi #39556 üzenetére
A hír igaz.
Az efibootmanager-be ragyogóan látszik a gépem EFI partíciójába kézzel betett Ubuntu, az előbb tettem be, persze maga az Ubuntu sehol nincs a gépen.tibi@TibiXubuntu:~$ sudo efibootmgr
[sudo] tibi jelszava:
BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0000,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001* UEFI OS
Boot0002 ubuntu
És semmi módon nem tudom előcsalogatni magába az efi bootmenübe pedig ott van az efi bejegyzésben.
Valószínűleg az uefi program se teljesen hülye mert az ubuntunál nincs csillag, ez szerintem azt jelenti hogy lecsekkolta, a boot bejegyzés sehová nem mutat.
Most eléggé álmos vagyok már de holnap kipróbálom a fennti linkelt cikkbe leírt timeout nulláról 5 másodpercre átírását, így elvileg meg kell jelennie az efi választómenünek 5 másodpercig és benne a fantom Ubuntunak.sudo efibootmgr -t 5
Mivel nincs sehol, telepítve sincs, én lennék a legjobban meglepődve ha elindulna
A kolléga először fussa meg egy live rendszerről az alábbiakat, persze csak ha nincs gyárilag a live rendszerbe az efibootmanager:
Indítsa el a megfelelő parancsot az EFI indítókezelő telepítéséhez a használt Linux-terjesztés alapján:
Ubuntu, Linux Mint, Debian és Zorin esetén használja az apt-get parancsot:
sudo apt-get install efibootmgr
Fedora és CentOS esetén használja a yum parancsot:
sudo yum install efibootmgr
Az openSUSE esetében:
sudo zypper install efibootmgr
Az Arch, Manjaro és Antergos esetében használja a pacman parancsot:
sudo pacman -S efibootmgr
És sasolja meg egyáltalán látja-e a uefi az Ubuntuját és az hányadik a sorban. -
válasz
tordaitibi #39555 üzenetére
Es megegy, nalam okosabbak kukkantsak meg ezt, nem ez a baj?
[link] -
afi0903
aktív tag
válasz
tordaitibi #39535 üzenetére
Ez megvan, érintetlenül.
A sudo update-grub parancsot próbáltam.
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.Aztán
sudo mkdir /mnt/chrootdir
sudo mount /dev/sdb5 /mnt/chrootdir
for dir in proc dev sys etc bin sbin var usr lib lib64 tmp; do
sudo mkdir /mnt/chrootdir/$dir && sudo mount --bind /$dir /mnt/chrootdir/$dir
done
sudo chroot /mnt/chrootdir
sudo grub-install /dev/sdb5
Installing for x86_64-efi platform.
grub-install: error: cannot find EFI directory. -
válasz
tordaitibi #39537 üzenetére
Sajna ismert hiányosságaim miatt sokat nem tudnék hozzátenni a threadhez, mivel sem Windows-t sem az UEFI-t nem ismerem, így aztán.....
-
válasz
tordaitibi #39535 üzenetére
Nem akarok belevauzni, de az sdb5-nél azt a csatolást nézzétek meg, nekem az a saját farkába harapó kígyónak tűnik. Ott nem csak egy / -nek kéne lennie?
-
afi0903
aktív tag
válasz
tordaitibi #39527 üzenetére
Hibaelhárítás majd Speciális lehetőségek és itt az UEFI-vezérlőprogram beállításai?
Így simán a Bios jön be. Ahol nem volt Ubuntu. Próbáltam megcsinálni több leírás alapján már bejön a Grub, de ide csak írni tudok. Szóval nem a telepítések előtti operációs rendszer választó jön be.
Ami érdekes, hogy nem mindig szerepel a listában a Windows valamikor hard drive szerepel, amit, ha kiválasztok, akkor újraindítás után tudom a Windowst kiválasztani.Lehet eddig félreértettem a kérdésed. Szóval a biosban választottam az UEFI kezdetű pendrive-om, ami GPT és rufus-szal írtam ki rá az iso-t, amikor a Windows telepítettem.
-
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #39406 üzenetére
Azt is lehet.
Vagy a
--script-opts=ytdl_hook-ytdl_path=/usr/bin/yt-dlp
opcióval indítjuk az mpv-t, vagy (ha az SMPlayer-t használja az illető) a ~/.config/mpv/config fileba kell írni:script-opts=ytdl_hook-ytdl_path=/usr/bin/yt-dlp
Máris a yt-dlp-t fogja használni.Szerk.: Lehet a közvetlen elérési út nélkül is megadni, ha path-ban van (
=yt-dlp
), de én így szeretem. -
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #39404 üzenetére
Nem kell átnevezgetni! Erre való a symlink (Szimbolikus link), és yt-dlp frissítésnél sincs gond.
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #39374 üzenetére
Köszönöm. Ilyesmire gondoltam én is, hogy a yt kavar valamit. VLC-ben is csak homokóra, annak meg igen kevés az esélye, hogy mindkét app egyszerre hülyüljön meg. Akkor várunk.
-
Syl
nagyúr
válasz
tordaitibi #39378 üzenetére
Be van kapcsolva [kép]
Alap 4K felbontásban teljesen használhatatlan. Kb 50 centit kell húzni az egeret egy teljes képernyő-szélességhez.
4K HDPI picit jobb, ott kb 20-25 centi, de ez nekem így kampó. A skálázás végett "túl kicsi a hely" és még így is kb 10x akkora utat kell bejárni az egérrel, mint Mac-en. -
válasz
tordaitibi #39358 üzenetére
Ja értem, Te a démonjaiddal küzdöttél szokás szerint! Hát ugye, az is lehet megoldás, de én ezeket nem ismerem és az álmoskönyvek szerint nem is szerencsés túlzásba vinni ezekkel a harcot! De tény, hogy elég sok módszer van a kulcstartó kiiktatására, nekem is felugrál boot után egy ilyen kulcstartós ablak, de nem bántom, a particiók autocsatolását is kb 9 hónap után ejtettem meg jelenlegi rendszeren, ennyire nem piszkálom már egyetlen disztrómat. Igaz nem is sűrűn indítgatom újra a notit, január óta az van, amit felraktam, lassan lehetne frissítenem Mint 20.2-re pedig.....
Kezdek kiöregedni a variálgatásból.
Gnome Tweaks meg egy elmebaj, mármint az, hogy miért nincsenek benne a DE-ben ezek a beállítási opciók, sose értettem.
-
válasz
tordaitibi #39356 üzenetére
Valami ilyesmi lehetett anno a megoldás?
#keyring, seahorse, kulcstartó
Egyébként Ubuntu alatt régebben nem seahorse volt, azt a Linux Mint használta ezer éve, ezek szerint az Ubuntu is átvette volna a saját megoldása helyett?
No de mint a kérdező is, sokan szeretnek legózni, így Ubuntut raknak fel, de azért azzal is el lehet bíbelődni, hogy használható legyen.
25 Things to Do After Installing Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa)
24 Things To Do After Installing Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
16 Things to do After Installing Ubuntu 20.04
Épp reggel láttam egy cikket a seahorse-ról, ha valakit érdekel: (gyakorlatilag előbbi kérdésemre benne is a válasz, már a Seahorse van a Gnome password manager helyett)
Seahorse: Manage Your Passwords & Encryption Keys in Linux
Ja és ez is hasznos lehet legózóknak, pont most láttam: (nehogy már tweak nélkül is be lehessen állítani a full DE-s OS-t)
10 Ways to Customize Your Linux Desktop With GNOME Tweaks Tool
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #39349 üzenetére
Neki GTK-s rendszere van, ott nem játszik a KDE Wallet. A Seahorse-t kéne kiütni, de azzal csak össze lenne zavarva. Tökre nincs értelme egy kezdőt bevinni egy olyan erdőbe, amiről még azt se tudja, hogy milyen fák vannak benne.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #39340 üzenetére
A Zenwalk Linuxot is idekapcsolva, régen még létezett hazai Zenwalk Linux honlap is.
-
afi0903
aktív tag
válasz
tordaitibi #39318 üzenetére
Nem tudom, hogy efi partíció-e. Ezt hol tudom megnézni?
Nem találtam ls paranccsal sem a /boot, sem az /etc, sem az /etc/default mappákban.
Az exfat-re (gondolom ezért rövid az UUID) formázott tároló. De az jó helyen van, ahhoz nem akarok nyúlni.Kipróbálás előtt lementsem a rendszert? Vagy könnyen meg lehet oldani, ha valamit rosszul írtam volna? (Ubuntu Severről van szó.)
-
afi0903
aktív tag
válasz
tordaitibi #39309 üzenetére
Jelenlegi fstab:
LABEL=writable / ext4 discard,errors=remount-ro 0 1
LABEL=system-boot /boot/firmware vfat defaults 0 1
UUID=CB73-08F2 /media/SGIW exfat defaults,uid=1000,gid=1000 0 0lsblk -f:
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 system-boot 492B-6CB8 126.2M 50% /boot/firmwar
└─sdb2 ext4 1.0 writable df0f4049-f404-4bcb-b221-80e3ad073ea6 100G 5% /Tervezett fstab:
UUID=df0f4049-f404-4bcb-b221-80e3ad073ea6 / ext4 discard,nofail,errors=remount-ro 0 1
UUID=492B-6CB8 /boot/firmware vfat defaults,nofail 0 1
UUID=CB73-08F2 /media/SGIW exfat defaults,nofail,uid=1000,gid=1000 0 0Ez jó lesz így?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #39273 üzenetére
Azért nem agysebészet jogokat állítani, pláne ha azt egyetlen alkalommal, a formázás után 777-re álítod. Az meg hogy Te egyedül használod, vagy nem érdekelnek a jogosultságok, az nem érdekli a többfelhasználós, jogosultságokat is kezelő rendszereket (linux, ext fs )
Ha pl. bekapsz egy zsarolóvírust, akkor mi a jobb?
- csak a saját home fiókodban tud randalírozni
- az egész rendszert lekódolja, a többi felhasználó fiókjával egyetembenNem beszélve arról, hogy egy (kezdő )felhasználó nem képes beletörölni a rendszerfájlokba, pl. véletlenszerűen törölni a /bin könyvtárból. Ezt is a fájlrendszer jogosultságkezelése biztosítja.
-
Necroman_Mk2
őstag
válasz
tordaitibi #39251 üzenetére
Köszi neked és cigamnak is!
Hasonlóan gondolkodom én is, viszont még régen csak 16 gigára partícionáltam a /-t. A 18.04-ig még nem volt gond vele, még úgy sem, hogy pl. a LibreOffice is rajta volt, viszont a 20.04 már állandóan a helyhiányra panaszkodott. Szerintem kitaláltátok már, hogy csak LTS verziókat használok. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #39163 üzenetére
Van egy ilyen oldal: [link]
Az alja felé kellene nézelődni, ahol frissebb infók is vannak. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #39151 üzenetére
Semmi. A fejlesztő változtatott ppa címet.
[link] -
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39142 üzenetére
Nem vagyok oda érte, meg többet kell nyomkodni, mert az F11-et is többször nyomom, hogy biztos legyen, meg még abban a menüben is többet kell lépkedni. Meg grubban meg lehet csinálni, hogy a legutóbbi induljon. Így meg a biosban fixen beállítom, mondjuk a linuxot, és minden alkalommal az indul, kivéve, mikor F11-el kiválasztom a másikat ideiglenesen.
-
kymco
veterán
válasz
tordaitibi #39114 üzenetére
Sajnos ugyanez van velem is, nem segít a beállítás, ha a gépet indítom előbb, nem a tv-t vagy ha kikapcsolom a tv-t de a gép tovább fut, akkor sajnos vissza áll a belső audio kimenetre.
Szeretném, ha tudnál valami okosat mondani ennek a problémának kezelésére. -
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39124 üzenetére
Ez az után történt, hogy jött egy frissítés, ha a BIOS boot menüjénen kiválasztom a szokásos Windows Boot Managert vagy mit akkor az indul. Ha a Linuxot akkor meg az. A Linux egy egész SSD-t kapott. EFI.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39121 üzenetére
Így semmi. Kéri a jelszót, beírom, aztán üres sor, mintha végzett volna, vagy mintha most nyitottam volna a terminált. Jó, nem olyan, mert ott maradt előtte, a sudo os-prober, meg a jelszókérés.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39118 üzenetére
unshare failed: Operation not permitted
mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/var/lib/os-prober/mount”: Engedély megtagadva
mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/var/lib/os-prober/mount”: Engedély megtagadva -
válasz
tordaitibi #39093 üzenetére
Alapvetően a telepítőt hozza olyan "formába", ami telepíthető minden részével az ilyen ketyeréknek. Működő rendszeren nem fut, de ilyen értelemben nincs is haszna, a benne foglaltak működő rendszeren is elvégezhetők, azonban ehhez utánajárás is szükséges lehet.
Őszintén szólva, BT-t sose próbáltam rajta, hangra pedig fillérekért vettem USB-t, évekkel ezelőtt ez az isorespin sem tudott rá hangot varázsolni, azóta elvileg volt fejlődés, de az eszköz nem nálam van, és amúgy is ott az USB hang "stick".
Igény és idő esetén utánanézek, hogy mit csinál pontosan az isorespin.sh a telepítővel.
-
válasz
tordaitibi #39084 üzenetére
https://github.com/armbian/firmware/tree/master/brcm
Nem az volt a baja hogy nem volt driver, hanem valami más.
Hát azért kb de, mivel ha valóban kideríted az ID számát, akkor a fenti fw felrakva, meglett volna a hiányzó txt fájl is. De a nálad szokásos kitartó pitbullmunka is elvezetett ugyanide. Nálad tuti biztos lehet az ember abban, hogy addig keresed a megoldást, amíg meg nem lesz és Te vagy arra az élő bizonyíték, hogy Linuxon mindent is meg lehet oldani! Gratula a mostanihoz is!
(nekem ez nagyon kínai terület, nem is vágok bele a kínai kütyüm Linuxosításába emiatt)
-
válasz
tordaitibi #39081 üzenetére
Nem nagyon akartam beleszólni, de a tegnapi hosszú leírásod arról szólt, hogy nincs alap, egyszerűen az eszköz id. számát kell megállapítanod, de azok a terminalos megoldások minden disztróban ugyanúgy működnek. Sajnos a Debian-t is kipróbáltad, de semmi értelme nem volt, mivel ilyenkor kizárólag a non-free verzióval érdemes nekikezdeni.
Tegnap egy rövid hsz-ben ott volt a wl....megnézted mi az? Egyébként a Debian csomagok között van legacy driver is, ha rákeresel, de ezt a
wl
-t próbáld ki szerintem először Ubuntu-kon, leánykori nevén :bcmwl-kernel-source
Tárolókban is ott van. Utána próbáld a bcm43xx-legacy drivert és ne hopperkedj, az Ubuntu-t ismered most már jobban, azon oldd meg!
Itt egy régi, de sok mindent tartalmazó Ubuntu help.
inxi -Nxxx
kimenet végén is ott az chip ID,lspci -nnkv
is írja elméletileg:Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060
bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422bEzen ID alapján tudod megkeresni pontosan az eszköz megnevezését és utána érdemes tovább menni.
(mivel nem csináltam még ilyesmit, az eszközt sem ismerem, kb ennyit tudok belevauzni, hátha... néha vak tyúk is talál szemet alapon, remélem nem torkollik ez is értetlenkedő nyekergésbe, itt most nem rád gondolok)
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #39077 üzenetére
A fent leírtakból a Manjaro tűnik legígéretesebbnek.
A b43-fwcutter ... csomag alapból telepítve van (nálam)
firmware-b43-installer ... ilyen csomag viszont nem található.De ! ... Arch/Manjaronak van telepíthető csomagkonvertere a "debtap" [link]
Ha van hozzá időd/kedved ... -
válasz
tordaitibi #39077 üzenetére
Szia! Van egy erre szakosodott blog(?): [link]
Ajánlom ez alapján egy ISO készítést, nekem egy hasonló kínai csodán fut a Xubuntu egy jó ideje. -
válasz
tordaitibi #39072 üzenetére
Hú... régen volt egy broadcom-os gépem. Mintha nem broadcom, hanem
wl
meghajtóval ment volna... -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #39074 üzenetére
[link] Igaz, ez Mint 20 - de mindegyik régebbi kiadásban is bent volt.
Neked Ubuntud van - felvetted a partner tárolót ? Talán amiatt nem találja
hogy az nincs felvéve. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #39072 üzenetére
Egy net kapcsolattal rendelkező rendszeren synaptic-ot nyitsz.
Megkeresed: b43-fwcutter
Kijelölöd telepítésre, - de nem telepíted, hanem bejelölöd:
"Csak csomagfájlok letöltése" [link] -> Alkalmaz
Ezt megismétled ezzel a csomaggal is:
firmware-b43-installerEzeket a csomagokat a: /var/cache/apt/archives mappában fogod megtalálni
.deb kiterjesztéssel.
Kimásolod őket egy pen.-re, azt bedugod a net eléréssel nem rendelkező gépbe,
átmásolod pl. a Letöltések (Download) mappájába, és a GDebi-vel vagy
dpkg -i-vel telepíted őket. -> Próba a wifi kapcsolattal. -
sittes79
addikt
válasz
tordaitibi #39070 üzenetére
Köszi a választ megnézem, de igen külső házas HDD.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #39044 üzenetére
Ertem. Regebben Clonezillat hasznaltam... manapsag meg semmit.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #39042 üzenetére
Timeshift? Errol meg nem hallottam sosem.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #39038 üzenetére
Szerintem minden mbr.
Nem akartam volna újra telepíteni mindent. Piszok sok idő.
-
Marcsello31
őstag
válasz
tordaitibi #39008 üzenetére
Alakul, alakul,
. Valahogy így képzeltem el a dolgot ahogy írod.
.
Csak valahogy le kell egyszerűsíteni a dolgot, nem e tudom, hogy a tabletemmel megvalósítható e ez. annak elég erős az akkuja,
Bajom hogy jelenleg android fut rajta, nem tudom hogy az felismerné e a rá dugott usb 4g modemet? Ha olyan helyre mennék, magaslat, rét susnyás fasz tudjaahol senki sincs, csak én meg a térerő
. Akkor végképp életképes a történet mert a kutyát sem fogja zavarni hogy picknikezés közben torrentezek ezerrel
"vicceltem'.
VAgy az van, hogy használom az android tabletet, amiről le gyalulom az androidot, de annak van egy jó funkciója, akkor is megy ha kikapcsolom a kijelzőt, maga rendszer aktív, így, háromnapig el van, "tétlenül" teszteltem, ha rá teszem a winfost, az már nem ilyen, ha kikapcsolom a kijelzőt, kikapcsol a rendszer is, nincs szunyadós működő üzemmód. A linuxnál nem tudom hogy van e olyan mód, hogy sötét kijelző alatt is használhatod távolban a rendszert. persze lehet hogy van...
HA csak nincs mákom, és az android felismer néhány modemet usbn kersztül, vagy?! most jutott eszembe hogy hordozható wifi modem routert veszek, így wifin keresztül csatlakozik rá,
Addig világítana csak a kijelző míg beállítom a dolgokat, aztán táskába vissza és cső, a modem routert el helyzem valami magaslati helyen.
Szerintem megoldható, tablettel biztos. De az 5V linuxos panelem elférne egy könyv méretű dobozban is, hozzá csapnék pár tölthető ceruza elemt és kész, a linuxos panelemen android is futtatható. Nem csinálnék én ebből rendszert, csak néha, elkezdtem összeszedni a
hozzávalókat.
Próbálok úgy rendelni hogy ne utólag fogjam a fejem.
Minden választ köszönök előre is! ha összeállt a rendszer mutatok képeket róla
De f@szom, pár utcával arrébb van már térerő fullosan nálunk nincs.
Mondjuk azt is ki próbálom hogy veszek egy parabola antennát, annak fókuszába raknám a modemet, s talán azzal messzebre is el látok.
De a téma érdekel.Hozzávalók amik kellenének:
Tablet vagy mini pc vagy amid van.
külső 1tb merevlemez hordozható változat.
usb hub, sok portos csatlakózóval
egy otg usb átalakító.
kábel,
antennás modem,
ennyi. -
Marcsello31
őstag
válasz
tordaitibi #39006 üzenetére
"Egy szóval sem mondtam hogy hülyeség, én már számtalanszor erőszakoltam meg mindenféle rendszert, nemcsak IT vonalon, pl. a saját fűtésrendszeremet mert megdöglött karácsonykor a cirkóm és a szükség nagy úr. Ha egy gázos-cirkós szaki meglátta volna, azonnal főbelő de fűteni kellett.
Ez azért kellemetlen tudott lenni, de a szükség nagyúr! Meg megfagyni sem akar az ember.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Amúgy megvalósítható de a Linux távoli asztal elérést egyszer próbáltam, de helyi hálón sem sikerült, nemhogy távolról, ezért ebben nem tudok tanácsot adni."
Én a cuccot nem hagynám magára, ott lennék akár ha kell egész délután vagy délelőtt, mikor jó az idő, vannak helyek ahol nagyon gyors a trékom, bár lehet hogy korlátoznak 1 idő után, mert hogy ne terheld a hálózatot jelszóval, de ki kel próbálni, 1 napra 3 napra 10 napra ad korlátlan opciót a telekom ha jól tudom. Ráadásúl helyenként 5gén.
Szóval nekem bármilyen megoldás jó, sztem sem lehetetlen, Azt tudtam írni amim jelenleg van.
Vagy tényleg fogom a tabletem, az egy inteles masina, rá tolom a windowst, aztán cső neki,
usb hubon keresztül tölteném valahogy power bankal, meg rá erőszakolnám a netet modemen keresztülTalán ez még egy egyszerűbb megoldás.
Vagy az 5V vackomat átalakítom hordozhatóvá, szerintem még a ceruza elemről is el menne, mivel egy tenyérnyi panelről van szó, Tényleg. Egy tölthető litiumos elemmel. A távollétet úgy értettem, hogy egy teamviewerrel oldanám meg, így telóról vezérelném a dolgokat a panelen, no mindegy, valami lesz, mert érdekel.
Bicajjal olyan helyekre el tudok gurulni, ahol full extra a térerő minden egyéb nélkül, még csak másokat sem zavarna....idézet:
Jelenleg is mobilneted van a házba csak? Semmilyen madzagos szolgáltató nincs?
Háztetőn sem jó a térerő?
Létezik simes router, erre találták ki, és van külső gsm antenna csatija is, a router a padláson, az antenna kinnt."Értem nézegetem a routereket olyat keresek ami cserélhető antennás, és egy jó vételű antennával talán lesz valami de kétlem, mert a telefonom nem lát ott telekomot semmilyen képp
irok még
.
-
Marcsello31
őstag
válasz
tordaitibi #39003 üzenetére
Akkor szerinted ez a megoldás hülyeség. De jól értelmezed amúgy ,ezt szerettem volna.
Vagy, van egy inteles tabletem arra rá teszem a linuxot usb hubon a modemet, aztán kész.
sajnos nagyon messze van a háztól a jó térerő a telekomnál, az megoldhatatlan hogy ott hagyom majd otthon nyomkodom távollétben, Köszi a választ! Akkor járhatatlan, valami jobbat kell kitalálni. -
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #38996 üzenetére
"Letoroltem a swap file-t is," ...??
dik' hajjakmeg, eddig swap partíció voltAzt rosszul irtam... Volt swap particio, csak nem azt hasznalta a rendszer, mert elrontottam a beallitasokat. Most vegre a particiot hasznalja.
Az fstabban eddig nem volt semmi, de mostmar beleirtam, hogy a particiot hasznalja, es igy mar jol mukodik.
(#38997) lev258 válasza tvamos (#38995) üzenetére
"Az ext fájlrendszer zárol egy részt."Nos... az volt az elcseszerintes, hogy eredetileg nem volt kulon home, /home konyvtar volt a gyokerben, az "elso" SSD-n. Es en ugyesen, utolag csinaltam egy uj home particiot a "masik" SSD-n. At is mozgattam oda mindent, es mar azt hasznalja. Viszont az tortent, hogy a regi home-ot nem toroltem le, de mar nem lattam, hogy ott van. Szoval bootoltam USB-rol, es igy mar lattam, hogy van az "elso" SSD-n egy /home, meg van egy home particiom is. Ezt a masodikat hasznalta a rendszer, ugyhogy nemi kaland utan elokerult a hely. Hat ennyi tortent... mostmar ezt latom:
/dev/sdb1 30639744 11796152 17264136 41% /
Mindenkinek koszonom a segitseget, es a turelmet!
-
válasz
tordaitibi #38976 üzenetére
Ez volt a bibi, doualbootos a gép, és nem szoktam leállítani a wint eleve, csak hibernálni, de most kiléptem, és kikapcsoltam a fast startupot, és így természetesen egyből jó lett. Köszönöm szépen.
-
batyuska100
senior tag
válasz
tordaitibi #38964 üzenetére
Szigetelt a tető, nyáron max 28°C, télen 3°C volt az eddigi mért legmagasabb/legalacsonyabb értékek. Már 2.5 éve megy fent egy asztali gép.
#38965 Frawly: Először még procit szeretnék venni, mire vga-t veszek addigra valszeg jobban lemennek az árak. Eddig is 1030-at szerettem volna venni mert nem igazán játszok nagy gépigényű játékokkal. Volt a családban valami Ryzenes laptop, állítólag nagyon melegedett, szerencsére nekem nem kellett vele foglalkoznom.
-
batyuska100
senior tag
válasz
tordaitibi #38962 üzenetére
Lehet hogy amik nálunk voltak azok a külső hatások miatt mentek tönkre. Az egyik a műhelyben üzemelt, a másik meg a padláson szerverként. Asszem Dell vagy HP vékonykliensek voltak. Az egyik ismerősömnél volt valami első generációs Intel NUC, újonnan vette és 2 hónapig bírta. Netezés közben túlmelegedett (jelezte, majd kikapcsolt) és utána többet nem ment.
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #38915 üzenetére
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38915 üzenetére
Ezek ilyenek, mármint a spéci, RGB, laser precision 100 gombos ultra gaming Windows only pro egerek (és billentyűzetek, RGB ledek és headerök). Meghajtja a Linux kernel, meg a libinput csomag, de csak ilyen általános sablondriverrel, ami azt eredményezi, hogy félig megy, alap kattintások (jobb, bal, középső), görgetés, kurzort mozgatja, de egy csomó extra gomb, meg extra funkció nem lesz rajta elérhető, vezérelhető.
Néha lehet ezekhez kernelmodult forgatni, néha nem. Sok mindentől függ, milyen gyártó, modell konkrétan, milyen disztró, hányas kernel/gcc stb..
Most, hogy már te is átálltál a linuxos oldalra, a jövőben erre fokozottan figyelj hardvervásárlás előtt, hogy legyen a harveres kulturált linuxos támogatás. Kulturálton azt értve, hogy nem csak hogy van driver, de az nem ilyen hekkelős, forráskódból DKMS modulforgatós vagy githubos vergődés, hanem valami nagyobb driver, ami a disztrók majdnem mindegyikében a kernelbe beépítve jön alapból. Olyat már nem is érdemes venni, ami nem ilyen, főleg ha Windows only.
Ez tisztán hozzáállás kérdése is. Ha megveszel Windows only hardvert, az a gyártónak pozitív visszajelzés, hogy nem kell Linux drivert kiadniuk, mert elég a windowsos támogatás, így is veszik, inkább használnak Windows a hardverük miatt, szívesen betonozódnak be ebbe. Magyarul amikor fizetsz egy ilyen termékért, akkor meghálálod, hogy kicsesztek veled.
Meg azt kell érteni, hogy a gyártóknál ez nem erőforráshiány, hanem szimplán ménkű lustaság. Eleve megvan már a driverkód, Windowsra megírva, API, hardverhivások specifikálva, onnan már nem lenne túl nehéz átportolni más OS-ekre. Főleg, ha valami másik termékükhöz már van linuxos driver, mert akkor abból is felhasználhatnak általános libként részleteket. Tehát nem az van, hogy a gyártónál a pattanásos, kockás inges kóder nekiáll minden egyes termékhez 0-ról pötyögni Linux drivert, hanem munkamegosztás van, meg meglévő sablonokból, libekből, stb.-ből dolgoznak, és már csak egy kisebb erőfeszítés kell, hogy rendesen, multiplatformosan kódoljanak. Mondom, egyszerű igénytelenség meg nem akarás kérdése. Mert a gyártó hozzászokott, hogy minek fektessen ebbe bele akár 5 percet is, ha az emberek enélkül is veszik.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38877 üzenetére
Értem, de sok másik 6W TDP-s processzor is van, az N3150 a legalja. Pl. N4200, N5000, m3-8100Y, de ezek mind mobil CPU-k, ahogyan a TDP is sugallja. Nekem más a tapasztalatom, de érezhetően jobb üzemidőt csak a TLP-vel sikerült elérnem, és KDE Neon alatt, ami sokkal kevésbé van telepakolva egy Manjaro/Kubuntuhoz képest. Viszont míg Windows update alatt nagyon felforrosódott a Surface Go 2 hátulja, addig a Neon alatt alig-alig melegszik, és sokkal gyorsabban végez is, közben pedig lehet bármi másra is használni.
-
Cucuska2
addikt
válasz
Miért nem veszel laptopot, ha fontos a fogyasztás? 50k körül már simán kapsz olyanokat, amiknek 6-8 W a fogyasztása netezés közben.
-
I02S3F
addikt
válasz
Jó, hogy mu ka közben van időd/tudsz gépezni!
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38875 üzenetére
Ezek kb. használhatatlan CPU-k, gyakorlatilag Atom új köntösben. Én nem veszem észre az update-et, pedig a Core m3-Y8100 sem egy acélos darab (de közel 3x gyorsabb annál, amit hivatkoztál). Ugyanez Windows alatt tűzforróra melegítette a tabletet, KDE Neon alatt pedig gyakorlatilag fel sem tűnik hogy fut a háttérben. A desktop gépként használt mobil Ryzenes processzorom pedig 10x gyorsabb, és ez még mindig csak egy mobil processzor 15W TDP-vel. Sajnos az intel a mai napig ad ki szemeteket az alsó szegmensben, ami már a megjelenésekor is elavult volt. Ez nem igazol semmit sem, mert ezen minden lassú lesz, maximum máshol van az ingerküszöböd.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38856 üzenetére
hehe.. a Win zabálná az erőforrásokat...
Nem. A programok és szoftverek, na azok igen.Elég egy Windows update ennek cáfolatára
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38858 üzenetére
Ja, ez ilyen. Mikor jönnek itt a fórumra is, hogy régi gépre milyen Linuxot, néha megsértődnek, mikor azt a választ kapják, hogy régi gépre csipketerítő vázával.
Egyébként vannak soványabb böngészők is, de annak az az ára, hogy egy csomó weboldal nem fog helyesen működni és megjelenni. Az, hogy milyen videókat visznek a régi gépek az sok mindentől függ, GPU-tól, felbontástól, kódektől. Szoftverrenderben, izomból, CPU-val a P4 és hasonló szintűek 480p környéke, kicsivel erősebbek 720p, erősebb C2D-tól 1080p is meglehet, de Core i szintű mindenképp viszi, természetesen x264-re értendő, nem az általad írt x265-re. Attól is függ, hogy natív, vagy webes lejátszó.
Ha nagyon régi, csotrogány gép, akkor azon a böngészés elég reménytelen, egy olcsó, androidos okosteló is szétveri ebben. Sajnos halad a technológia. Muzeális gépet se kell egyébként kidobni, csak nem érdemes napi szinten, böngészésre, munkára, fő gépnek használni. Hobbinak, retrózásra még jók lehetnek.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38856 üzenetére
Az XP hardverigénye is nőtt az évek folyamán, SP-ről, SP-re. A végén, egy teljesen felfrissített XP már egy P4 szintű gépen, 2 giga RAM-mal is nyögött. Nem is csak maga az OS, hanem amit írsz, hogy a programok is bloatabbak lettek, meg a net. De a Win7 esetén is megfigyelhető volt, hogy SP1-ig bezárólag még egy P4-en is el-elment 2 giga RAM-mal, nem volt rajta sebességbajnok, de nem érezte az ember annyira botrányosan lassúnak. Na, ha most próbálja valaki, a legfrisebb Win7-et egy ilyen gépen, hát, kellemetlen meglepetésben lesz része.
Egyébként tapasztalatom szerint egy sovány Linux még mindig jobban fut azonos gépen, mint egy XP SP3. De 256 MB RAM-mal max. a kiadáskori, 2001-es alap XP hasított, emlékeim szerint egy SP1-SP2 már elég nyögvenyelős volt vele. De hiába fut a sovány Linux jobban, ha nagyon muzeális, gyenge gépről van szó, akkor az mindenképp belehal, amikor elindítasz rajta egy böngészőt, beröffented a modern webet. Onnantól készen van, hiába futott amúgy a pehelysúlyú rendszer rajta elég simán.
-
Teagol
aktív tag
válasz
tordaitibi #38767 üzenetére
Nem. Az usb-s egér pl. működik tovább, de a tapipad és a pöcökegér nem megy.
A tapipadon a görgetés sem működik ilyenkor.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38704 üzenetére
Ez Ubuntun valóban ritkaság, hogy egy nap 3-szori frissítés, és akkor is ennyi mindent talál. Pedig a 4.15--ös kernelből elnézve ez egy elég régi Ubuntu verzió ráadásul, tippre 18.04 lehet?
Full rolling disztrókon viszont ez mindennapos, hogy összejön 20-30 frissítés, és akkor az még mindig átlagos.
De ez egyébként nem tragédia, mert ez nem Win10, ahol órákat frissít, de min. fél órát. Végül is csak az idő, amíg lehúzza a csomagokat, ez netsebességfüggő, ha nem túl ergya neted van, full sávszélességgel húzva nem egy nagy idő, a ténylege kibontás, telepítés meg csak néhány másodperc, közben meg végig reszponzív a gép, csinálhatsz a háttérben mást, nem úgy, mint Win10-nél hogy update közben beállhat az egész gép, mint a szög, meg update végeztével kilövi alólad a gépet, újrabootoltatva a rendszert. Szóval nagy kényelmetlenség nincs, legalább friss a rendszered, pénzbe nem kerül, se sok időbe. Vedd pozitívumként, hogy törődnek a rendszerrel, te meg kényelmetlenség nélkül kapod meg, ingyen a frissebb verziókat.
Windows után fura lehet persze, ahol csak a core rendszerkomponesnek frissülnek (felhasználói programok nem), és azok is csak havonta alig pár frissítéssel vannak érintve, meg fél évenként egy nagy update-tel, és ezekből a fele is Defender update. A Linux világa ehhez képest dinamikusabb, több a fejlesztés, meg itt a felhasználói programok is a rendszerrel frissülnek, úgyhogy hozzá kell szokni, de könnyű, mert mint írtam, ez pozitív, meg villámgyors. Majd meg fogod látni, ha hozzászoksz az évek során a Linuxnak ehhez az előnyeihez, gyors/sima futás, rendszeres és átfogó update-ek, nagy fokú testreszabhatóság, onnantól képtelen leszel Windows elé ülni, mert olyan érzés lesz, mintha hátra kötött kézzel kéne gépezni, meg mintha őskövület elé ülnél le újra, és nem fogod érteni, hogy hogyan bírtad ezt a trágyát annyi évig használni, meg miért vártál olyan sokáig a Linuxra átállással, mikor előbb megérte volna rá váltani. Ezzel én is így vagyok.
#38717 ubyegon2: igen, ez is gáz szokott lenni. Megint: a Linux világa elég gyorsan változik, új verziók, új módszerek jönnek-mennek. A magyar oldalakat ritkábban update-elik (nem csak a fordítás miatt, hanem kevesebb önkéntes gondozza, ritkábban érnek rá), gyorsan avulnak, nem csak a letöltőlinkek, de leírások, tutorialok is, sőt, sokszor a magyar mirrorok is le vannak maradva a sync-kel (csomagverziók). Ezért nem kell a magyarhoz ragaszkodni, hacsak annyira nem muszáj, mert pl. valaki annyira nem tud angolul, hogy ilyen alap Download http meg torrent gombot/linket sem talál meg a disztró központi (külföldi) oldalán, meg pl. egy Win10-et se tud megtanulni önállóan felhúzni (nyelvtől függetlenül), de nekik a Linuxot magát is nehezen ajánlom ilyenkor. Mirrornál meg nem a nyelv a gond, hanem a szerverek sávszélessége, válaszideje, a sync állapota, ezért célszerűbb valami nagyobb, de még nem túl távoli német, osztrák szervert próbálni, mert arról nem csak hogy frissebb csomagverziókat találhat, de még lehet gyorsabban is jönnek le a csomagok, update-ek, meg kevesebb a karbantartási leállás is ezeken a szervereken.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #38701 üzenetére
A frissítési előzményeket itt tudod megnézni:
/var/log/apt/history.log -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #38699 üzenetére
Szerintem az:
APT::Periodic::AutocleanInterval "7"; legyen "7"
(Ha jól értelmezem ez automatikus tisztítást végez.)
Fordíttasd le az oldalt, és olvasd el figyelmesen.
Mert pl. ez is fontos lehet:
A legfontosabb: szüntesse meg a „updates
” sor törlését a két perjel törlésével az elején:"${distro_id}:${distro_codename}-updates";
Meg:Ajánlott: távolítsa el a nem használt kernel csomagok és függőségek és ellenőrizze, hogy a rendszer automatikusan újraindul, szükség esetén kitörlöd és adaptálása a következő sorokat: ; ↑ Ubuntu Server 18.04: Lehet, hogy a sor végén pontosvesszőt kell hozzáadnia.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #38697 üzenetére
[link] ??
Ha jól emlékszem neked 18.04-ed van - válaszd az ahhoz tartozó ajánlást. -
mtomi95
senior tag
válasz
tordaitibi #38674 üzenetére
Rosszul fogalmaztam!
Engem a Windowsra emlékeztet a KDE, de a valóságban a Windows 10 néz ki úgy mint a KDE. -
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38647 üzenetére
Ja, akkor itt értettem félre az egészet, szó szerint azt írtad, hogy „egy szót se” értettél. A PPD-t el sem magyarázom, az házi feladat, keresőzés gyakorlására se rossz. A foomatic-ról bevallom, hogy arról meg én se tudom micsoda, az magamnak lesz házi legfeljebb, ha nem leszek ménkű lusta utánakeresőzni.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38645 üzenetére
Ja, jó, csak akkor meg nem értem, hogy mit nem értettél abból, amit írnak, mert világosan erről volt benne szó. Azért feltételeztem, hogy mégse ismered a témát. Ha félreértettem, akkor bocs.
Egyébként ez a Linux másik előnye, hogy multiplatformosan megtanít szemlélni a dolgokat, míg egy windowsos user sok mindenről nem érti, hogy hogyan működik, ő csak azt látja, hogy be kell kapcsolni, meg megosztás, aztán működik (vagy nem). Nem is lesz motiválva, hogy a részletekkel tisztában legyen, meg megnézze más rendszereken van-e jobb alternatíva. Ezért térül meg sokszorosan, ha linuxos témával küzd valaki, meg annak olvas utána, hogy az a tudás, amit összeszed, az nem csak Linux-specifikus lesz, hanem univerzális.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38634 üzenetére
Itt egy kulcskifejezés van, az SMB1, ami a Samba (Windows által használt file és nyomtatómegosztás) első verziója. Persze az évek folyamán volt több verziója is, de a régi windowsok (pl. XP), a régi verzión ragadtak. Ez addig nem is volt nagy probléma, amíg le nem csapott két éve a WannaCry nevű ransomware, amit letitkosított minden fájlt a windowsos megosztásokon, világbotrány lett belőle, mert egy csomó ember és cég adatait megsemmisítette. Ezért MS letiltotta a frissítésekkel, még újabb Windows-verziókban is, tűzzel-vassal irjta, és a Linux disztrók is kezdik kivezetni. A szívás viszont ott jön, hogy ez az SMB1 tudja a hálózaton gépi megosztások, nyomtatók felkutatását. Ez nem csak Linuxon szívás, hanem a Windowsnak minden verzióján. A megosztás továbbra is megy, újabb SMB verziókkal, de ha nem tudod eleve a megosztás nevét, akkor kitallózni nem tudod. Az egész gondot az okozta, hogy a SMB1 régi, amikor 35 éve megírták, akkor még nem voltak ilyen szigorú biztonsági követelmények, meg nem lógott minden gép az interneten, hogy boldog-boldogtalan, hacker és botnet támadja.
Keress rá az SMB1-re Google-ban, olvasd el az első néhány találatot, ott írni fognak róla több részletet. A lényeget szem előtt tartva leegyszerűsítettem most neked ilyen bakteriológus = vasutas jelleggel.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38628 üzenetére
Megértem az álláspontod, de ez egy beidegződés. A GUI elhiteti veled, hogy könnyebb, igazából meg bonyolultabb. Pl. fstab-ban nem úgy értettem az UUID-re csatolást, hogy /media/UUID-re csatolj, hanem csak a partíció azonosításánál. A csatolási pontban azt adsz meg, amit akarsz, csak létező mappa legyen, pl. /egyebek/aminek-kereszteled/akármi, csak tőled függ, hogy minek nevezed el, mit tudsz megjegyezni.
Amit még fstab-hoz nem árt tudni, hogy lehetőleg első alkalommal használni kell a nofail mountopciót, hogy ha valami el is van gépelve, akkor se lesz bootképtelen a rendszer.
Egyébként Arch-on van egy genfstab szkript, azt úgy kell használni, hogy felcsatolod kézzel oda a partíciókat, ahová akarod, az összes lemezt, ez fontos, semmi ne maradjon ki, nem muszáj UUID alapján, akárhogy, akárhova csatolhatod, de az végleges hely legyen. Aztán kiadod a genfstab -U parancsot és kiírja, hogy mit írjál az fstab-ba. Ezzel egy életre, UUID-vel beleírod a csatolási pontokat, nem kell neked semmilyen UUID-t nézni, minden oda lesz felcsatolva, ahová te csatoltad a szkript indítása előtt, méghozzá UUID alapján csinálja, nem lesz az, hogy következő bootkor valami meghajtónév eltolódik.
Abban egyetértek, hogy a példámban a veterán hibázott, rutinból ment, nem figyelt. Nem is az a lényeg, hanem hogy még egy veterán is beleeshet ebbe, nem hogy egy kezdő. Rufus nincs is Linux alá, Etcher van, de nem mindig írja fel normálisan bootolhatóra a lemezképet. A dd-vel biztosra lehet menni, de ez az egy veszélyes benne, hogy ha rossz meghajtónévre megy rá, akkor annak reszeltek. cfdisk legalább kiírja a meghajtót, amit particionál az ember, dd-nél viszont figyelni kell, 2-3× meg kell nézni, hogy tényleg a jó név van-e beírva, ennyiből nem felhasználóbarát, de rendkívül hatékony.
Egyébként az segítség lenne, ha be lehetne állítani Linuxban, hogy az ember egyes meghajtóknak név, csatoló, bájtra pontos méret alapján lehetne adni egy azonosítót, és így is lehetne rá hivatkozni /dev/előrelefoglalnév alapján, ami soha nem tolódna el. Ez kb. olyan lenne, mint egy címke, de ezt külön kéne eltárolni a rendszeren, de nem a céllemezen, mert ha dd-vel mész át egy egész meghajtón, akkor a rajta tárolt azonosító meg partíciós-tábla-UUID az elveszik, ez azért nem alkalmas az azonosítására. Meg dd-be be kéne építeni azt a biztonsági mechanizmus is, hogy default (hacsak kapcsolóval nincs letiltva), akkor nem enged arra a lemezmeghajtóra, fájlba, stb.-be írni, amiről a rendszer fut, meg kiírás előtt kiírná az eszközméretet is, csak a biztonság kedvéért. Ezzel sok ilyen véletlen bedarálást meg lehetne előzni.
Ezek az átneveződő eszközök egyébként a rákfenéi a Linuxnak, még hálózati eszközöknél is ingatag, hogy egyszer wlan0, egyszer wlp1s0, meg eth00 vagy enps2akármi, és ha valami script hivatkozik rá, akkor néha nem működik, mert drágalátos udev szájíz alapján átnevezte.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38625 üzenetére
Már pedig a kézimunkának több előnye is van:
1) megy minden disztrón, olyanokon is, amelyeken nincs fent alapból a Gtk3, Gnome, Gnome Disks (magyarításban: Lemezek), akár még grafikus felület nélküli szerveren vagy hálózati eszközön is
2) nem kell feltenni hozzá mindenféle GUI-s programot, ami régi, csotrogány gépeknél nagyon meghálálja magát
3) mivel te kézzel csinálod, nem detektálja semmilyen automatika hibásan, nincs az, hogy benne maradt egy külső meghajtó a gépben, és az borít fel valamit.
4) ha terminálban kézzel csatolod, akkor esetleges hibánál azonnal van értelmes hibaüzenet, hogy mi miatt nem tudta csatolni. Grafikus felületen csak azt látod, hogy nincs felcsatolva, azt nem tudod miért, lehet nyomozgatni.
5) kézi fstab-ot egyszer kell megcsinálni, UUID-vel lehetőleg, onnantól nem fog semmilyen probléma jelentkezni többé, nem hogy 3 havonta, nem havivérzés ez.Pl. ezek a partíció meg pendrive listázásaid nagyon pontatlanok, sokkal több minden kiderülne az lsblk && blkid kimenetéből.
Ez különösen akkor jön jól, ha dd paranccsal vitézkedik az ember, vagy particionál és formatál, azoknál nagyon meg lehet szopni, ha valami automatika valami meghajtót vagy partíciót nem a szokásos helyre csatolt fel, te meg rossz meghajtóra ereszted rá a parancsot és adatvesztést okoz.
Ezt még 20-30 éve linuxozó vagy unixozó veteránok is be tudják szopni, nekem van ilyen ismerősöm, lemezképet akart kiírni pendrive-ra, még terminálban is csinálta, de reflexből nyomatta be a dd of=/dev/sdb parancsot, mert ugye a pendrive sdb nevet szokta nála kapni. Igen ám, de benne lett felejtve a gépben a pendrive, így bootkor az az sda jelet kapta, a rendszermeghajtó lett az sdb, és a koma szépen bedarálta magának az egész rendszerét. Komoly adatveszése persze nem volt, mert felhasználói adatokból mindből volt biztonsági másolat, de a rendszert húzhatta újra, ami nagy blama volt.
De ugyanez van bootolásnál is. Sokkal sírnak, hogy így nem bootol UEFI-vel, úgy törik el a GRUB, ha meg valaki kézzel telepíti terminálban, kézzel bekonfigolva, akkor tuti megy, és nincs az, hogy valami automatizált grafikus telepítő tolta el a beálíltásokat, vagy a default egyenbeállítások nem jók az adott gépre. Pont ezért nincs pl. az Arch Linuxnak sem telepítője.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38620 üzenetére
Na, ezért használok én kézi módszereket. Saját magam csatolok lsblk és blkid parancsok kimenete alapján, és saját magam írok fstab-ba. Semmilyen automatikás megoldás nem cseszi el a felcsatolásokat, hogy egyszer ide, egyszer oda csatolja. Ugyanez a xapian indexszel, indexet nagyrészt nem használok, csak egy konfigfájlokat nyitogató scripthez, de az saját szakállra indexelget, amikor én indítom, nem fogja meg a gépet.
A csatolásra tippem, hogy van két ugyanolyan label-lel ellátott partíciód, és a label alapján ugyanoda akarta csatolni, de nem tudta. Ezért a legbiztosabb az UUID-vel csatolás, bár ez is egyezhet, ha klónozott fájlrendszerről van szó.
#38598 tomtyi: látom megoldódott, de ez a gép tuti nem gyárilag jött Ubuntuval, mert akkor ilyen Basic Data FAT32-es partíció nem lenne rajta, azt a Win7-10 hozza létre. Garantálom, hogy eredetileg ez egy windowsos gép, aminek valaki feltolt egy Uborkát análisan, kondom és vazelines rásegítés nélkül. Ha nem vagy képben, hogy milyen partíciók kellenek, akkor bízd rá az Ubuntu telepítőjére, hogy az egész lemezt saját belátása szerint particionálja (egy partíció, de az LVM kötetekre osztva emlkeim szerint), és darálja be, ami rajta volt. Ha meg egyedi igényeid vannak, akkor neked kell eldönteni, hogy neked milyen és mekkora partíciók kellenek, ez valahol még a lemezmérettől is függ. Mindenesetre ezt a fura méretű 628 megás EFI, meg FAT32-es extra Basic Data szutykot, meg a többit is darálhatod befelé, jobb is tiszta lappal kezdeni.
Én úgy szoktam particionálni, hogy 100-500 megás EFI partíció, ez attól függ, hogy milyen Linux megy rá, meg milyen OS lesz esetleg mellette, egy Archnak egy szál magában elég a 100 mega, egy Gentoo-nak, ami feltolja mindig a régiek mellé kerneleket, meg a kerneleket halmozó Ubuntu, Debian vonalnak viszont kevés lehet (működhet, de renceresen pucolgatni kell kézzel), még a 200 is, ha mellett mondjuk még Windows is lesz. Az 500 mega biztonságos méret EFI partíciónak, ought to be enough for anybody. Ha nem akarsz UEFI-vel bootolni, akkor nem is kell ilyen partíció. Utána létrehozok 40-50 gigát rootnak, csak annak, ami marha sok, főleg minimalistább disztróknak (azok megvannak 5-10 gigából), de egy bloatabb Ubuntunak megint lehet kell annyi, mert a simán 10-20 gigát is megehet, és hízhat, apt cache telhet be, /var-ba logok hízhatnak, egyes alkalmazások pakolhatnak a /opt-ba is, és nincs az, hogy hirtelen betelő root partíció miatt nem tudna működni vagy indulni a rendszer, akár évek múltán. A maradékot meg egyben (vagy addig, míg mögötte egy másik OS partíciója nem kezdődik) home partíciónak, hogy egy esetleges újratelepítéskor megmaradjanak a home-ban a user beállításai, meg az egyéb adatok (felhasználói fióktól független doksik, torrent, film, letöltések, stb.). Swap az nem kell, vagy ha kell, akkor sem kell külön partíciónak lennie, lehet swap fájl, ezt akár telepítés után is létrehozhatod, csak akkor neked kell mkswap-pal terminálból formázni, meg fstab-ban felcsatolni. Ez a felosztás általában néhol overkill is, de jó benne hagyni tartalékot, mert ha valami partíciót túl kicsire szabsz, akkor utólag kínosabb partíciókat méretezgetni, meg újraparticionálni. Ha viszont normálisan particionálsz, jó eséllyel az életben nem kell többé hozzányúlni, legfeljebb egy újratelepítéskor csak a rootot formázod, meg a /home-on új felhasználói mappát kezdesz.
Ez mindig szokás, ízlés, igény kérdése leginkább. Abszolúte méretfüggő is, egy 120 gigás SSD-re nem szabnék 50 giga root partíciót, egy ilyen SSD olyan régebbi gépben van, amire úgyse telepítenék sok szutykot (meg második OS-t), akkor lehet arra mennék, hogy max. 250 MB EFI FAT32, 25-30 GB ext4 root, a többi ext4 /home-nak. De régen használtam már 500 gigásnál kisebb lemezt. Az sem mindegy, hogy a gépben mennyi RAM van, mekkora swap terület kell, de azt lehet a root partícióra is tenni swapfile formájában. A swapfile azért jó, mert később is módosítható a mérete, ha kiderülne, hogy túl kicsi vagy túl nagy.
Még a titkosítástól is függhet, mert ha pl. egész lemezes LUKS szoftveres titkosítást használ valaki, arra az a jó, hogy a booton kívül az egész lemez egyben, és az felosztva LVM kötetekre.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38622 üzenetére
"Vagyis fizikailag lehetetlen hogy ne legyen csatlakoztatva." - Kivéve, ha a kábel a csatlakozásnál meglazul. :)
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #38620 üzenetére
Ha ezt a cserélhető lemezt betetted az fstab-ba, akkor rendszerindításnál
ügyelned kell arra hogy csatlakoztatva legyen. Különben keresni fogja - sokáig! -
Cucuska2
addikt
válasz
tordaitibi #38607 üzenetére
Sajnos nem tudok érdemben válaszolni a kérdésedre.
-
Cucuska2
addikt
válasz
tordaitibi #38605 üzenetére
Én is már futottam bele ilyenbe, valami olyasmi volt a probléma, hogy USB volt bedugva, és azt mountolta az első helyre, és csak azután futott le egy másik lemez mountja. Az fstabban viszont ha megadod UUID-val, akkor az mindig ugyanoda mountolódik.
-
Cucuska2
addikt
válasz
tordaitibi #38602 üzenetére
Tibi, hogy néz ki a
/etc/fstab
-od? -
válasz
tordaitibi #38590 üzenetére
kb. 1 órát ketyeg el normál terhelés mellett.
Az világos, hogy az akkuja már nem a régi, de attól még nem normális dolog az, hogy fixen 0 Wh a 0% töltöttség.
Éppen ezért lenne jó az alsó küszöbértéket feljebb emelni, hogy a valóságnak jobban megfelelő értéket jelöljön a százalékos érték, illetve ha direkt szűkebbre szabom a használható tartományt, azzal kímélni is lehetne az akkut, bár ez ezen az akkun már nem sokat segítene.
Ami viszont biztos, hogy a jelenlegi kalibrálatlansága az akkunak kicsit sem tesz jót. -
Cucuska2
addikt
válasz
tordaitibi #38590 üzenetére
Az mindig megvan, hogy magának újraírja a package-eket, hogy jók legyenek a százalékok, de kétlem, hogy ennyi energiát bárki rá akarna fordítani.
-
válasz
tordaitibi #38587 üzenetére
Igen, tisztában vagyok az akkuk működésével, csakhogy te épp az ellenkezőjét írod le annak, amit el szerenék érni:
Én azt szeretném, hogy 0 helyett egy általam megadott Wh érték legyen a 0%, hogy ne legyen az, hogy 40% körül fogja magát, és lekapcsol a gép, hanem a 0% az legyen, ahol lekapcsol, ami kb. 18,5 Wh, szóval ne is tudjon az alá menni, ezt akarom elérni, nem azt, hogy lejjebb tudjak menni vele. -
válasz
tordaitibi #38583 üzenetére
nincs cserélve benne a cella, teljesen gyári.
Kb. 5 éves, szóval volt ideje elöregedni, de ez akkor sem magyarázat arra, hogy miért 0,0 Wh a 0%, amit elvileg el sem lenne szabad érnie, mert az tönkreteszi az akkut.
A kérdés az, hogy honnan vesz a rendszer ilyen légből kapott értékeket, és hol lehet ezeket felülírni.
Én éppen csökkenteni szeretném azt a tartományt, ami a 0-tól 100%-ig van, mert a gyári értékek értelmezhetetlenek, ennek megfelelően pedig a működés sem optimális (sőt, kifejezetten szar) -
válasz
tordaitibi #38570 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #38570 üzenetére
Egyszerű, a Synaptic nem kezel snap csomagokat, használd azt.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #38567 üzenetére
A lényeget kihagytad.
sudo apt purge snapd
Ne a snap-nek mond, hogy törölje a snap-et. A gnome-os csomagnál meg elírtad a számot. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #38565 üzenetére
[link] ? (Mert a Gooogli a barátom)
-
válasz
tordaitibi #38558 üzenetére
Oka lehet hogy kb. 3 napja lett a háttér ssd-re húzva 300GB film, egyéb?
És a mutatvány után ki is lett kapcsolva rögtön a pc.Naná! Nem értem a működését, de valami algoritmus tuti észlelte a nagy mennyiségű adatváltozást és végigscannelte a meghajtódat, épp imént olvastam egy pár éves hsz-t, ahol sok órát bíbelődött a xapian. Azért ha ez jól működik, nem szabadna neki nem idle időben szórakozni és főleg nem 100% proci pörgetéssel! Egyetlen előnye van, a hosszú CPU magas terheléssel tesztelte a hw környezetet és nem füstölt el a gép.
(ezt most viccen kívül mondom)
Ja és igazán nincs mit, jó kicsit több évre visszamenőleg végiggondolni eseteket.
mióta okostelefon van, komolyan mondom nehéz kikelni az ágyból és ülni a monitor előtt...
Ne is mondd, ezer éve nem ültem a desktop előtt, félig hanyattfekve dolgozom a notebookon. Nagyon lustulunk!
-
válasz
tordaitibi #38556 üzenetére
Ez a xapian index ugyanaz kb, mint a Windowson az indexelő szolgáltatás, szerintem sok haszna nincs, nálam 6 éve tán Debian alatt csinálta ezt a 100%-os CPU pörgetést, azóta kerülöm a xapian-t. Ezen kívül még egyszer volt 100%-os CPU pörgetés, de az a xapian-nál még specifikusabb volt. Viszont Te okosan megnézted htop-ban, mi pörget, így minden más kizárható. Tényleg semmi köze nincs ennek az apt update && upgrade-hez.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #38550 üzenetére
Ringyóz 10 különben pont ugyan azt csinálja. Amikor frissítéseket talál, hirtelen minden sokkal lassabb lesz, míg fel nem engedem azokat. Aztán ha letöltötte, és feltelepítette, lőn csoda, újra megy minden normálisan. Remélem, csak összeesküvés elmélet, hogy ugyan azt az update-terrort vezetik át éppen linux alá.
-
válasz
Super! Majd fog még ilyet csinálni a xapian, valószínűleg rengeteg indexet kellett frissítenie, vagy nem bivaly a CPU vagy sok az adat/meghajtó, amiatt csinálja ilyen sokáig. Én a helyedben leszedném a xapiant, mert egy helyen láthatod hasznát, a Synaptikban van keresőablak, ha leszeded, nem lesz. A Linux Mint-et évek óta nincs is fenn alapból ez, gondolom más indexelő service van, mert keresőm van a Synapticban. Viszont ha nem szeded le, legközelebb tudni fogod, hogy mi okozza a jelenséget.
Amúgy ja, tényleg frissítés volt, csak nem a csomagok frissítése.
Ha ez sűrűbb lesz ezután, rámegy a gatyád a fodrászra!
-
válasz
Szerencsés ember...
Ha az én asszonyomat viszem fodrászhoz, másfél óra kevés, mert utána mehetek vele shoppingolni -
válasz
tordaitibi #38547 üzenetére
Nem is gondoltam, hogy a xapian index még default, de 99%, hogy ez pörög 100-ra, régebben gyakori gond volt ez. Egyszerűen szedd le, ha nem kell a kereső miatti fájl indexelés. Ha később mégis ragaszkodnál hozzá, az itt lévő módszerrel talán lehet hangolni a működését. Reméljük legalábbis, mivel a probléma idejéből vannak csak módszerek, úgy látszik nálad, mint minden hiba, ez is előkerült.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38547 üzenetére
Nincs beállítva, hogy a háttérben töltse le és telepítse a frissítéseket?
Szerk. : Mondjuk talán akkor sem lenne indokolt ekkora igénybevétel.
-
válasz
tordaitibi #38539 üzenetére
Akkor az varjú effekt: kár....
-
sonar
addikt
válasz
tordaitibi #38524 üzenetére
Az exFAT MS termék és ha jól tudom 2019-ben kiadták a speckóját és a szabadalommal se élnek. Tehát onnantól mindenki használhatja. 20.04-ben már bent van natívan.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38524 üzenetére
Értem! :)
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #38522 üzenetére
Ez nem negatív. Ilyen a Linux. Nem megy valami, majd telepíted és megy :).
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #38515 üzenetére
Amikor NAS-nak kerestem USFF gépet, a T610 is játszott, csak mókás lett volna a bővítése és az E350-es CPU-t kicsit vékonynak találtam és a fogyasztását is sokalltam. Így lett egy Atom 330-al szerelt Dell OptiPlex160. Szerencsére a DOM modul mellett egy mSATA is van benne, így nem volt probléma a 2 2,5"-os meghajtó (1x SSD, 1x HDD)
Évek óta rágom a cég informatikusának a fülét, hogy vegyünk 4-5db mini PC-t. Így le tudnánk selejtezni 3 kutatótermi gépet és egy ügyfélszolgálatit. Előbbieken Internet alapon kutatnak tudományos és amatőr kutatók, utóbbin meg űrlapsablonok vannak töltögetve.
De neeeeeeem... Inkább nézegetjük a 10 éves szarokat.
A központban is inkább vettek 20+ db 10. gen I5-ös ACER TravelMate-et (~250-280EFt/db) W10-zel (Office nélkül) ügyfélszolgálati gépnek -- mint vettek volna passzív mini-ket egy alacsony fogyasztású i3-mal (akár még 4 magos cerka is jó lenne) vagy Ryzen-nel...
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38515 üzenetére
Te linkelted azt. Én is mini PC-t használok itthon, asztaliként, TV-re kötve. Egy ilyet: link Ez is alapon 10W alatt van, teljes terhelés alatt (CPU+GPU) sem éri el az 50W-ot, miközben az asztali középkategóriát hozza teljesítményben. A legjobb tulajdonsága, hogy ki/bekapcsolja a TV-t a HDMI-n keresztül, így már azzal sem kell külön foglalkozni.
-
Cucuska2
addikt
válasz
tordaitibi #38507 üzenetére
Van egy ilyen Cherry Trailes csodám, egy kis hackelés után ment könnyen. Linuxium volt annó a kulcsszó.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Windows 10
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3019, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest