- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
tordaitibi-nek is.
Köszönöm!MBR/BIOS módban vagyok, öregecske a laptop.
A Linux installálása előtt a laptop indításakor ESC-et nyomogatva a gyári BIOS ablakot kaptam. Most az installálás után a GRUB választómenüt kapom, a szokásos 5 menüponttal, ahol a Win10 az utolsó.
Próbáltam a sudo grub-set-default 4, sudo update-grub parancsokat, de újraindításkor változatlanul a Linux boot-ol.
Így már tudom használni mindkét op. rendszert, családom meg vagy megtanulja az ESC-es indítást, vagy a Linux-ot
.
Ha meg mégis szükségem lenne a BIOS-ra, legfeljebb lehúzom az SSD-t.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Win 10 után installáltam az UBUNTU 24.04-et. Gondoltam megmarad a Win10 boot lehetősége, úgy mint korábban sokszor.
Sajnos nem, nincs elérhető boot menü.hw.: Aspire 5735Z, SSD, de csak másodmonitor (külső) van, mert a laptop monitorja törött.
A grub.cfg-ben nem találtam a korábbi GRUB_DEFAULT = 0 sort, amivel korábban beállítható volt az automatikus boot.
Az grub2 volt, amivel korábban érkezett az UBUNTU?
-
mezis
félisten
-
mezis
félisten
válasz
PociAti #39787 üzenetére
Rövid összefoglaló:
hw: Dell Wyse Z90D7 Thin Client, 240GB SSD (GPT)Windows10/64 (GPT) installálva, rendben működik.
Ubuntu (GPT) installáló PEN drive:
Monitor vezérlő: Nem jelenik meg a PEN drive-ról betöltött menü. Egér a monitor bal oldalán messze el tud kalandozni.
Ott van valahol a kezdő képernyő. Találomra nyomva tartott bal egérgombbal "fülön fogva" előcibálható.
(Talán két munkaasztalos üzemmód, de a Win + PgUp, Win +PgDown nem működik.)Ubuntu Linux installálásakor létrehoztam egy 500MB-os EFI System particiót is, ebbe kerül majd a grub, de ezt a telepítő nem tudja megtenni, majd a telepítés után ismét a telepítő PEN drive-ról Live üzemmódban egy Boot Repair Tool-al lehet megtenni:
"Get Ubuntu live USB/DVD stick and boot into the live desktop.
Connect to the Internet and then open your terminal.
Install Boot Repair Tool by entering these commands:
sudo add-apt-repository -y ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair
Boot repair tool will appear. Select the recommended option and follow all steps exactly as it says.
Your PC will be repaired and Nothing will be lost.
Remember, repair speed will vary according to your internet connection"
https://www.linuxandubuntu.com/home/ways-to-rescue-or-recover-grub-menu -
mezis
félisten
Azon kívül hogy a Linux telepítésekor létrehoztam, esetleg csatoltam, nem csináltam velük semmit. Időnként a Windowst is elindítottam a működésének ellenőrzésére, de nem csináltam vele semmit.
Most nem csinálnék újabb telepítést, ha legközelebb telepítek megpróbálom kideríteniLehet hogy a Linux "udvariaskodik" a Windows-al, hátha az is szeretne írni bele?
-
mezis
félisten
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
GYŐZELEM! Az SSD-n....
Ennek a leírásnak a 4. módszerét csináltam meg. Első kísérletre az sda1-et hagytam javításra, de hibaüzenet jött, nem tud írni az sda1-re.
A második kísérlet sikerült, akkor a korábban telepítésnél létrehozott sda5-öt jelöltem ki (EFI, 500MB) és ekkor már nem volt hibaüzenet. Rémlik, hogy korábban a HDD esetében is valami hasonló módszerrel lett meg a "dual boot", de akkor csak saccra, hátha. Nem jutott eszembe a fórumot felkeresni.
Windows is épem maradt, BIOS Boot menüjével választható az op. rendszer.Még egyszer köszönöm a segítséget, oktatást!
Már ki kellene takarítanom azt a sok fölösleges képet, HSZ-t amivel az elmúlt napokban teleszemeteltem a fórumot. A 39778, 39775, 39773, 39772, 39771, 39769, 39767, 39764, 39754, 39734, 39716
HSZ-eimet gondoltam töröltetni.Tudtok ajánlani fórumgazdát?
-
mezis
félisten
Indítottam PEN-ről 1.3.1-es Gparted-et.
sda: SSD, Ubuntu is telepítve rengetegszer, de a GRUB sehogyan sem jön össze.
Win10 betöltődik a BIOS Windows Boot Managerével
sdc: 320GB-os HDD. Erről a tegnapi gigafrissítésig indult az Ubuntu, most már nem indul.
Win10 betöltődik a BIOS Windows Boot Managerével. -
-
mezis
félisten
Gparted: beírom neki a root psw-öt és eltűnik. A tálcán sem jelenik meg mint futó program.
Pedig megtaláltam az Ubuntu Software-ban eltávolítottam, újra installáltam. Ugyanúgy csak a psw benyelésére képes.
Van a Gparted-nek egy Live változata Windows-ra. Legközelebb a Win-SSD-t indítom, 320GB-s HDD-t USB-n csatlakoztatom aztán meglátjuk mit hoz a sors.
Monitor, asztalok: lecseréltem a szélesvásznú Samsung-ot a XEROX 1280x1024-esre, ezt korrektül kezeli. Egy monitor, egy ablak. (A Samsungnál jól indult, de most jobbra a francban volt neki még egy asztalja...) -
mezis
félisten
Sajnos kiléptem a terminálból és nem lőttem le ezt a "számlálós" programot.
Elindítottam egy sudo apt update parancsot és az elkezdett visszaámlálni 30 percig!
Gondoltam leállítom és újra indítom, de nem hagyja magát, most a leállításnál számo vissza, 30 percig!
Hamarabb leállt. Újra indítással most 750MB frissítés megy. Hosszú lesz. Lassú a proc, lassú a HDD. -
mezis
félisten
válasz
gregory91 #39763 üzenetére
Ma ismét letöltöttem az Ubunt-ut. Érdekes módon a ma letöltött csaknem 300MB-al hosszabb a 3 nappal ezelőtt letöltöttnél. Megtaláltam az SHA256-ot a maihoz, stimmel. Megint a Rufus-al készítettem a PEN drive-ot. Volt még néhány kísérletem, ugyanazzal végződtek mint tegnap. Most viszont van egy rövid lista az utolsó műveletekről:
Ugyanez volt, amikor a korábban létrehozott 500MB-os sda5 volt kijelölve rendszerbetöltőnek.
Itt abbahagytam a rendszerbetöltő, csatolási pont variációkat, inkább visszacsavartam a 320GB-os HDD-t, amiről rendben beindul a Linux. Most is egérrel kellett "tetemre hívnom" a "másik kijelzőn" bujkáló dolgokat:
Ezt azért csináltam, hogy megnézzem GPT vagy MBR:
Lehet hogy egyszerűbb lenne egy diszk klónozás?
-
mezis
félisten
Valóban észrevettem, hogy az egér bőven túl megy a két szélen. Volt már korábban is, hogy az End gombra feljött az Ubuntu indító menüje.
Most volt egy újabb cicus képernyőm. Csak az egérrel nem sikerült behúzni az indító menüt, de az End nillentyű leütésre bejött. Korábban is volt már ilyen, de akkor nyomkodtam előtte mindent, ami eszembe jutott.
Megejtettem az utolsó kísérletemet: rendszerbetöltőnek a 0,5GB-os sda5-öt jelöltem ki, ugyanúgy nem tudja végrehajtani a grub-install-t.A következő kísérletem talán ez lesz:
Method 3 To Rescue Grub
If you have dual boot and any of the above steps aren’t working, this might come
in handy for you.
• Get a Windows OS installation DVD, borrow it from your friend or anyone.
(Don’t get Windows XP or Vista DVD.)
• Launch it on your PC and run the installer. This can be done by selecting a
boot medium either by pressing F12 or by setting boot order in your
bootloader. It can be accessed by pressing F2 or Del. or any key your
manufacturer suggests.
• After all your Windows files are loaded then select repair your computer.
Usually, this option appears at bottom of dialog box after selecting a couple
of options.
• If prompted select OS, then in system recovery option choose command
prompt. Now enter this command one by one –
bootrec /fixboot
bootrec /fixmbr
https://www.linuxandubuntu.com/home/ways-to-rescue-or-recover-grub-menu -
mezis
félisten
válasz
lev258 #39735 üzenetére
Csináltam 0,5GB-os efi particiót, de nem adott olyan lehetőséget, hogy boot/efi-nek csatoljam:
Elindítottam a telepítést, a végeredmény a szokásos:
Vagyis van egy telepített Linux, csak nem tudom betölteni.
Talán a grub rescue-val kellene folytatnom vagy mégis a rendszerbetöltőt nem a dev/sda-ra, hanem erre a dev/sda5 (efi)-re próbáljam? -
mezis
félisten
-
mezis
félisten
válasz
lev258 #39719 üzenetére
Pillanatnyilag azzal küzdök, hogy már nem sikerül monitorra csalnom az installálás legelső menüjét. Csak egy szúrós tekintetű oroszlán, semmi más.
Korábban sem mindig jelent meg, de néhány újra indítás után csak sikerült.Lehet hogy egy sokkal korábbi Linux verziót kellene telepítenem, aztán majd frissítek?
Jelenleg a DP portra nem tudok monitort csatlakoztatni. A port váltó Ctlr/Alt/F1 - F7 működik, sötét lesz a monitor meg ismét visszajön a cicus.
májkimiki: Az EFI 104MB-jából 33MB-ot használ a Win10.
tordaitibi: Igen van elég hely (38GB), a képeken nem látszik. Már többször felírt od mindent, csak a legvégén a grub-ot nem tudja írni.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #39720 üzenetére
A telepítő GPT.
-
mezis
félisten
válasz
lev258 #39717 üzenetére
Semmiféle leírást nem követek.
Eddigi "normális" esetekben elegendő volt az installálás követése, a Grub2 is rendben volt, létrejött a betöltéshez a menü (Linux, tesztek, Windows 7, vagy újabban Windows 10.
Volt olyan esetem, (lehet hogy ezzel a hw.-el) amikor grub rescue -val sikerult a dual boot.A mostani esetben az sda1-et alapból EFI-nek jelzi és jobb szélen van, hogy Windows boot Manager.
Kevés lenne a 100MB-ból maradt hely? -
mezis
félisten
Kattintottam a módosítás legördülő menüjéből a Fenntartott BIOS boot területet választottam, grub célt hagytam. Folytatást nyomtam, hibaüzenet jött, nincs hova írni a betöltőt.
Ha meg az EFI System Partitiont választom, akkor módosításnál nem ad lehetőséget csatolási pont megadására.lev258: A telepítés azzal kezdődik, hogy ellenőrzi a telepítő készletet. Gondolom ha nem talált hibát, akkor rendben lehet. Az ISO file-hoz nincs kontrollösszeg mellékelve.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Küzdök egy Ubuntu 20.04.3 LTS installálásával. Illetve az installálás végén a következő hibaüzenetet kapom: A 'grub-install /dev/sda1' végrehajtása meghiúsult.
A hw. egy Wyse Thin Client, 240GB SSD, 6GB RAM. A BIOS tartalmaz egy Windows Boot Managert.
A Win10 már fent van az SSD-n, működik. Korábban egy 320GB-os HDD-n már tudtam használni Win10-et és Ubuntu Linux-ot azzal a kényelmetlenséggel, hogy bekapcsoláskor a P billentyűvel lehetett felhozni a BIOS boot menüjét és a HDD-t választva töltődött be a Linux.Egy grub rescue-t kellene indítanom?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Yettel topik
- Tőzsde és gazdaság
- XIV. Leó pápa szerint a politikusoknak kezdeniük kell valamit az AI-veszélyekkel
- Mozilla Firefox
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged