- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
De jó lenne ha ütemezetten le tudnám állítani a gépet pld a bekapcsolástól számított 12 óra üzem után. Tudtok erre valami scriptet, segédprogramot ajánlani?
A Cron pont erre való. Itt egy kis tutorial róla: https://www.cherryservers.com/blog/how-to-use-cron-to-automate-linux-jobs-on-ubuntu-20-04
Itt pedig az Archwiki, ahol példákkal van szemléltetve a mit-hogyan: https://wiki.archlinux.org/title/cron#Crontab_format
Itt pedig egy segédeszköz a dátum/idő beállításhoz: https://crontab.guru/ -
Bocs a mániám miatt, miyen gép? Az enyém 10-14 wattal elvan, ha tétlenség van akkor 5W alatt.
Ha van 1-2 router, ap, meg a modem, azok is sok.#!/bin/bash
sleep 12h ; poweroff
#!/bin/bash
sleep 12h ; shutdown -h now
Amelyik szimpatikusabb, elmented valami.sh néven, ami neked beszédes, futtathatóvá teszed és a szerver indításakor elindítod. Ehhez tök vagyok, gui alatt van az Automatikus indítás, nekem csak oda be kéne tenni. -
-
-
-
-
-
Ha mégse válnak be a kapott tanácsok, ebből kellene elindulnod:
pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
Nekem a 0 az az Intel gpu hangkártya és a hdmi kimenetem a hdmi-stereo ra állítva adja ki a hangot.
Ezek nálad szinte biztosan mások lesznek, hacsak nem Intel N3150 soc van és 2 hdmi kimeneted, akkor talán.
Ha sikerült azonosítani mindent, a fennti parancsba átírva a te gépedhez valókat, akkor ha átváltasz a másik, vagy az analóg kimenetre, és utána ezt a parancsot terminálba lefuttatod, vissza kell jönnie a hdmi-re a hangnak.
Ha ez már működik, mentsd el a parancsot egy tetszőleges néven, nálam a neve
hdmi_audio_restore.sh
Ezt futtathatóvá téve, majd keresel nekii egy neked tetsző ikont és kiszögezed a panelra.
Így ha mégis elmenne a hdmi hang, az ikonra kattintva máris visszajön.Ha automatizálni szeretnéd, azaz minden monitor-off/on esetén lefusson, akkor ezt szabd át a te igényeidnek, a te gépedre az előző szerint, mentsd el bármi.sh néven, tedd futtathatóvá, és tedd bele Autostartba vagy tedd valahogy a rendszerrel indulóvá egy sleep 15-20 késleltetéssel.
#! /bin/bash
function wait
{
sleep 10
}
function monitor
{
xset q | grep -q "Monitor is On"
}
while true
do
while monitor
do
wait
done
while ! monitor
do
wait
done
pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
done
Nálam mióta ez a leírtak szerint meg lett csinálva, ennek kb. 10 hónapja, egyszer sem kellett babrálnom semmit, mindig a hdmi szól.
Előtte meg 1 évig szenvedtem a problémával.
A leírt probléma az én gépemen 5 év alatt Windowson soha nem fordult elő, viszont előjött 2 Minten, 2 Manjaron, Ubuntun és Debianon.
Mindent elkövettem amit csak a neten találtam de valami kéjes szenvedély fűzi nálam az Analóg sztereo kimenehez a Linuxokat. -
Próbáld már meg azt a két sort felülírni a etc/pulse/default.pa fájlban (eredetileg nincsen előttük hashmark, te viszont tegyél):
#load-module module-switch-on-port-available
#load-module module-switch-on-connectInnen van az ötlet: [link]
Vagy ha nem megy, a pavucontrolban ki tudsz kapcsolni egy-egy hangkimenetet, úgy, hogy az utolsó tabon a legördülő menüben kiválasztod a legalsó (szerintem nálad is az az off) opciót.
Szerk: a pulseaudio -k egyszerűen újraindítja a pulseaudiót.
-
Én ugyanezzel szenvedtem Intel N3150 SOC alatt Ubuntuval és minden más Linuxszal 1 évig.
Nem segített a fentebb leírt beállítás sem, bele van szerelmesedve az Analóg sztereo kimenetbe néha.
Akkor fordul elő mikor a tételenség miatt a monitor, illetve a hdmi kimenet a beállított idő múlva kikapcsol.
Ilyenkor mikor visszakapcsolt nálam 10-ből 5x az Analóg sztereo lett az alapértelmezett.Ha a leírtak nem segítenek, jelezz vissza és segítek megoldani a problémát.
Cucuska2,
ha átváltott hdni-ről akkor (legalábbis nálam) az se segített ha a mediplayert beállítottam hogy a hdmi-re küldje a hangot.
Mivel az a kimenet Pulseaudióba elérhetetlen ha épp az Analóg sztereo az alapértelmezett kimenet. -
Sonja
nagyúr
Így állítsd be!
Gondolom ez működik 20.04 alatt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest