- One mobilszolgáltatások
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Netfone
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick3D
senior tag
Ha nem idevaló akkor bocsánat, nem volt jobb ötletem.
Ubuntu 22.04
TablePlus install (20.04 és 21.10 is próbáltam)
ERROR:$ tableplus
tableplus: error while loading shared libraries: libldap_r-2.4.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
FIX
A problémám:
Amikor a tableplus.desktopban próbálom átírni az exec sort erre :
Exec=env LD_PRELOAD=/opt/tableplus/libgio-2.0.so.0.6800.4 /usr/local/bin/tableplus
majd elakarnám menteni akkor ezt kapom:
Too many levels of symbolic links
Ötletek? -
Rick3D
senior tag
690 forintba került a solution. Lőttem egy G.driveot és oda felpakolgattam a cuccokat. Lassacskán végez mindennel.
Kezdhettem volna ezzel is de bakker, localba akartam megoldani. Ha nem lennék ilyen makacs, spóroltam volna több órát
Köszönöm mindegyikőtöknek a segítséget, valójában a probléma meg lett találva. Sajnos a megoldásra nem jöttem rá.
Szerintem ennél többet egyébként se lehetett volna tenni. -
Rick3D
senior tag
válasz
tordaitibi #40156 üzenetére
Hideg indításból is ugyan az ...
Értem én amit mondasz és tök logikus is. Esküszöm, hogy ötletem sincs, hogy mi lehet az. Leállítottam, directbe linuxra bootoltam. Akkor mit akarhat a win?
Srácok, valami bruteforce megoldás?->hcl: az előbb azt a mappa megosztást a sambával próbáltam. Legalábbis a linux kérte, hogy rakjam fel. Én meg felraktam
Következőre már nem 2db nvme-t vennék hanem egy darabot és az legyen 2TB.
Esetleg... még azt tudom megpróbálni, hogy kiszedem a wines ssdt majd rábootolok a linuxra és utólag rakom be mintha egy külső driveot csatlakoztatnék. Hátha így tudok majd rá írni. Nem egészséges dolgot de utolsó ötlet.
-
Rick3D
senior tag
válasz
tordaitibi #40151 üzenetére
Valami nem stimmel nálam ezt már láttam az elejétől fogva. Viszont lövésem sincs mi. Mindegy is. Most azért akarom átrakni a cuccaimat a másik ssdre mert virtualboxból vagy vmwareból fogom csinálni a linuxos dolgaimat és teljesen megszüntetem ezt a dualbootos rendszert.
Linuxra bootoltam, fájlkezelőben vagyok és igen itt van a windows
Az előbb próbálkoztam megosztani egy foldert -> ERIKPC, permission denied úgy hogy full jogom van hozzá. Még a jelszót is beütöm és hiába jó permission denied
Az 1000GB Volume a winem. Rákkantítok és behoz mindent:
Innen tudok másolni linuxra. Ott van az a kép .... window.png azzal teszteltem és áttudom húzni linuxra. (A copy to-val)Az imént ezt is megpróbáltam. Ez se megy
(Mármint megpróbáltam ezt az egyik ssdn létrehozni és a másikon is. Az egyikre azt mondja a winesre, hogy a win hibernálva van és kopjak lefele. A linuxra meg: Error unmounting filesystem,)
-
Rick3D
senior tag
válasz
tordaitibi #40145 üzenetére
+májkimiki
Windowsról nem látom linuxomat. Kivétel ha a partíció kézelőbe megyek max onnan. Linuxról viszont látom a winemet
Linuxról amikor próbáltam átmásolni fájlok, akkor a C-ben és a Usersben is próbálkoztam.
Ha erre gondoltál akkor mindenhova teljes körű jogosultság van adva(mind a 4 maxos)
Én ez most már komolyan nem akarom elhinni. Megint kezd hányingerem lenni a linuxotól ... -
Rick3D
senior tag
válasz
lev258 #40135 üzenetére
+hcl,tordaitibi
Ha erre gondoltatok akkor ezt a legutóbb mikor itt jártam, megcsináltam.
Szóval bebootolok linuxra és ott vannak fájlok amiket átakarnék másolni a másik ssdre amin van a windows. Nem kér egyébként jelszót csak rávágja a permission denied. -
Rick3D
senior tag
Adott egy dualbootos rendszer. 2db nvme. Egyikről linux másikról win fut. Szeretnék fájlokat átmásolni winre. Amikor ilyennel próbálkozok, azt írja értelemszerűen, hogy permission denied. Mi ennek a módja? Sok cucc van és se külső háttértár se drive nem játszik. Sőt még gyorsan is kéne
-
Rick3D
senior tag
válasz
tordaitibi #39891 üzenetére
Ezt a megoldást én is olvastam de hagytam mert sok macera
-
Rick3D
senior tag
válasz
#63718632 #39886 üzenetére
Édes istenem
Műűködik!! El sem hiszem. Köszönöm szépen a segítséget
Csupán az utókornak, mit rontottam el egészen idáig?(Az installerben, csak úgy lehet encryptedként telepíteni ha az LVM először kiválasztod. Nincs vagy-vagy lehetőség. Egyiket sem tettem meg ezúttal.)
Ami a tanulság szerintem: Gparted live usb stickről mintsem akármi más! Meg még egy apróság a boot repair disk konkrétan elfoglalta a pendriveot. 1 órán át próbáltam az írásvédelmet leszedni róla. Semmi, a létező összes módszert próbáltam ami megtalálható a neten. Egyik sem működött. Mára elég volt a linux troubleshootingból de majd a héten megnézem hátha Gparteddel letudom róla cibálni. Hihetetlen.
-
Rick3D
senior tag
válasz
#63718632 #39884 üzenetére
Csak kíváncsi voltam erre a feature -re azért kapcsoltam titkosítást
Nekem ez az LVM igazán nem lényeges de javíts ki ha egy kezdő otthoni ubuntu usernek kelleni fog.
Na most épp formáztam a linuxos ssdt.
Mire formázzam?
format fs=ntfs label=Data quick?
Akkor a linux installert is újra kéne raknom? -
Rick3D
senior tag
válasz
tordaitibi #39876 üzenetére
Amikor bootolok ugye automatikusan a linux aka samu ssd bootol mert azt állítottam be elsődlegesnek. Amennyiben az uefi-s boot menübe belépek akkor látom a következőket:
WD NVMe SSD - ezen van a win10
SAMU NVMe SSD - ezen a linux
winbootloader
Ezt a hármat tudom kiválasztani.Azóta már haladtam a témával és egy ilyen összedobtam usb stickre: bootrepairdisk
Aztán lefuttattam amit tudtam, bár rinyált az encrypted partíció miatt de megvan a report.
https://pastebin.com/PdicMR1U
Szerintem ebből ti valamit ki tudtok hámozni. Most annyit megtudok tenni, hogy újrarakom encryption nélkül az ubuntut. Ellenben ez nem fogja a problémát megoldani.
Tanácstalan vagyok, haladnom kéne a linuxos melóval de így nem tudok .. Winen csak egy részét lehetséges megcsinálni.erik@erikpc:~$ apt search os-prober
Sorting... Done
Full Text Search... Done
os-prober/focal,now 1.74ubuntu2 amd64 [installed]
utility to detect other OSes on a set of drives
Igazából van egy működőképes linux rendszerem, csak ha már elsődlegesen ezt fogom használni vagyis szükség lenne rá. Akkor az legyen patika, ebbe ez a drágaságos grub2 is beletartozikEngedjem el?
-
Rick3D
senior tag
Megcsináltam mindent abban a sorrendben, ahogy mondtátok. Egyenlőre még nincs hiba. Viszont nincs grub és nem hinném, hogy látja a winloadert. Egyébként egyenlőre ott van a winloader a uefi-s bootban meg persze a linuxos SSD is.
erik@erikpc:~$ sudo os-prober
erik@erikpc:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.13.0-37-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.13.0-37-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.13.0-30-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.13.0-30-generic
Found memtest86+ image: /memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /memtest86+.bin
done
Itt van a winloader csak én nem látom? -
Rick3D
senior tag
válasz
#63718632 #39862 üzenetére
Szuper köszönöm mindenkinek a segítséget!
Ha lesz időm akkor már holnap megpróbálom.
Visszajelzek majd, hogy sikerült
(Szándékosan nem írtam erről még mert szerintem csak tünet volt és nem az okozója a bajnak. 3 napos Ubuntun mikor munkálkodtam. Azt írta ki egyszer, hogy nincs elég hely stb... Én meg néztem, hogy mi van?! még van több mint 400GB. Aztán csak erősködött én meg találtam pár megoldást amit végig próbálgattam terminálba. Megjegyzés: IoT 2% volt használatban és a drive 9%-a.
Aztán kapott egy resit. Itt meghalt a linux de olyannyira, hogy nem is bootolt be. Lenyomtam pár clear cuccot és szerintem valami fontosat is kitörölt. Megismerkedtem a ttyvel. Majd miután nem tudtam bejelentkeznivissza mentem winre és ott folytattam a munkát. A nap végén mondom megpróbálom még1x és akkor valami csoda történt és bebootolt a linux
Azóta nem csinált ilyen manővert pedig nyúztam rendesen és azóta ráment több mint 100 giga arra a drivera.
Ebből arra következtetek, hogy valami a telepítés során ment félre, valószínűleg user error a partíció létrehozása során.)
#39864tordaitibi : Wao, köszi! Erről nem is tudtam. Be van kapcsolva. Nekem dettó egy ilyen van a biosban is. Most ki lett lőve, ahogy írtad. -
Rick3D
senior tag
válasz
tordaitibi #39859 üzenetére
Akkor a következőt fogom megpróbálni:
Csak a Samu SSD lesz bent és erre felrakom az Ubuntut. Majd ha minden kész, vissza rakom a wines SSD-t.
Valami másra még figyeljek? Grubot így automatán fogja rakni?#39860tordaitibi : A biosban van ilyen feature és soha nem kapcsoltam még be ha arra gondolsz. Valami ultra fast bootról ír a descriptionben.
-
Rick3D
senior tag
válasz
#63718632 #39856 üzenetére
Bent volt a wines SSD is igen. Upsz akkor itt lesz a gond, el is felejtettem már ezt. A jó öreg plug out all drives
Emlékeim szerint én csináltam meg rá a telepítőben a partíciót. Botegyszerű mindkét drive, csak 1 partíció van nekik. Nem bonyolítottam túl.Lehet rossz a partíció is ?
#39857tordaitibi: Látják ők egymást egyszerre, nincs azzal para. A trigger ha újra indítom a wint többször egymás után. Ekkor kell kivennem a linuxos SSD-t amolyan resetet kap és ha visszarakom a linuxos ssd-t újra látja azt is. Ez csak a win újra indításoknál jelentkezik, linuxot nem érdekli (teszteltem).
-
Rick3D
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék segítséget kérni, pár hetes linux userről lévén szó.Asrock taichi ultimate x470
Ryzen 2200G (iGPU van használatban)
16GB Flare X 3200Mhz CL14
1. NVMe: WD_BLACK SN850 1TB [Fő windows 10 rendszer](1 fő partíció van)x4 direct to CPU
2. NVMe: Samsung evo plus 970 500GB [Ubuntu 20.04.4 LTS] (1 fő partíció van) x2-chipset-cpu
Az ubuntu oldalán található leírás alapján feltelepítettem egy 0órás Samu ssdre, minden szuper volt pár napig. Majd mikor vissza akartam váltani winre azt tapasztaltam, hogy nincs a boot listában se az 1-es slotban lévő ssd se a winloadere. Keringtem egy darabig a biosban de nem látja. Kiszedtem a samu ssd-t és újra látja a wint, problémamentes a boot.Majd vissza raktam a samu ssd-t és újra látott mindent.
Beállítottam alap bootnak a samut és minden szuper volt kb 1 hétig. Majd többször újra kellett indítanom a wint egymás utáb és ugye ilyenkor a boot menüt be kellett hoznom minden alkalommal mert a linux az alap boot de én winre akartam bootolni. Kb 3 újraindítás követően eltűnt megint pont úgy a win és a loadere mint először. Újra kikellett vennem a linuxos ssd-t és most minden megint oké.
Időközben feltűnt, hogy nekem nem települt GRUB2 ami a linux loadere lenne és elvileg felülkéne írnia a winloadert mert a winloader csak wint loadol míg a grub2 tud loadolni wint és linuxot is.
Ez így nagyon nem pálya, hogy egy fix miatt ki kell szedegetnem az SSD-t.
Amit tudtam megtettem. Ötletek?
(Szívesen újra rakom, nem ragaszkodom az ubuntu rendszerhez viszont arról fingom sincs, hogyan kell a grubot feltuszmákolni a winloader helyére. SZVSZ a probléma valahol itt van.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- One mobilszolgáltatások
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Futás, futópályák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Medence topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest