- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Elérhető az iOS 18.4, vele pedig megérkezett az Apple Intelligence is
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tvamos #39427 üzenetére
Valahol mintha azt olvastam volna, hogy M4700-ad van. Neked nincs problemad az integralt/dedikalt video valtassal?
Jaja Quadro van benne, de ezzel a K-s mobilverzióval egyébként nem szokott gond lenni, a váltás is megy a jelek szerint:
ubyegon@Precision-M4700:~$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Dell driver: i915
v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Device-2: NVIDIA GK107GLM [Quadro K2000M] vendor: Dell driver: nvidia
v: 460.91.03 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:0ffb
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: modesetting,nvidia
unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: Quadro K2000M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.91.03
direct render: YesA Cinnamon panelén van ez a miniapp, ott kattingattam át:
A fenéket, tévedtem, ebben az appban csak kétféle nVidia beállítás közül lehet választani, szóval bocsi....nem nagyon foglalkoztam még ezzel a géppel, amúgy meg minden gépem IGP Inteles volt eddig meg AMD APU-s, akkor hirtelen fogalmam sincs, hol lehet a váltást intézni.
Érdekes amúgy, mert az app Intel-t mutat aktivnak, az inxi meg nem......
Váltottam az appban Intel-re, reboot volt, de a terminalos inxi kimenet ugyanazt mutatja, viszont a panelen kattintva az apon már az egyik opció az Intel energiatakarékos mód....
No most ki-bejelentkezés után eltűnt a panelról az app, de a inxi kimenet változatlan.
Most már tényleg nem értem, bele kéne ebbe kicsit ásni magam.....
-
válasz
tvamos #39421 üzenetére
Ha tetszett, akkor ugyanaz dettó a normál Linux Mint Cinanmon is, nem akarod szerintem a Debian alapú LMDE-t felrakni! Elég más, ami a motorháztető alatt van.
A mai méret és rendszer sebesség mellett egy pendrive hamar kifeküdne, annak a memócellái nagyon nem erre a terhelésre vannak kitalálva.
-
válasz
tvamos #39418 üzenetére
(Meg jo, hogy beirtam ide, es nem kezdtem el installalgatni...)
Hát ja, megúsztál valószínűleg egy arcidegzsábát, de minimum egy hajtépést! Én legutóbb raktam fel egy nemLTS verziót Ubiból és tök klassz volt meg gyors, mint Józsibá másfél liter must után félórával. No aztán amikor reboot-ra került a sor, simán fejjel lefelé jelent meg a desktop a notin és úgy is maradt. Fogalmam se volt, mi a fenét kéne vele csinálnom így elköszöntem tőle....
Ugy van tudod, hogy nagyon szeretem azt, amikor megnyomom a kikapcs gombot, es 2 masodperc mulva csend van, meg amikor a boot 5 masodperc, de nem gyorsinditassal, hanem fullosan.
Szerinted egy NVME SSD-s gépen hány sec lesz a boot? Minap a Dell M4700-ra felraktam ezt a csodadisztrót Garuda talán, ja....no ott kb 5s volt a boot és csak Sata3-as SSD-ről bootol, mondjuk kicsit magamnak mondok ellent ezzel, mert access time kell a bootnak is, ott meg egyik SSD olyan, mint a másik.....szóval ez a géped úgy fog bootolni, hogy nézés közben leviszi a hajadat!
Amúgy már a Lubuntu sem light-os disztró jó ideje, mivel nem LXDE a felülete, kb a KDE, Cinanmon is van olyan gyors. Gnome3 is sokat javult amúgy sebességre.
-
urandom0
senior tag
válasz
tvamos #39415 üzenetére
Szerintem nyugodtan válassz rá valamilyen nagyobb gépigényű felületet.
Az én PC-m sokkal gyengébb (i5-2320, 8 GB RAM, GeForce GT 710 1GB RAM, 128 GB SSD + 1 TB HDD), de még ezen is száguld a Gnome, mint a villám. Ha a Gnome és a KDE nem a barátaid, akkor az Cinnamon, a Budgie, a Deepin, vagy akár az Xfce és a Mate is jó választás lehet. -
growler
őstag
válasz
tvamos #39415 üzenetére
Szia!
Ha Neked a könnyűsúlyú Lubuntu (LXQt felülettel) a kedvenced, akkor
jó választás a Lubuntu. (Ez a gép, bármilyen felülettel könnyedén megbirkózik.)
A 21.10 viszont szerintem nem a legjobb választás - igaz ugyan hogy kb. 5
hónap múlva lehet majd frissíteni a 22.04 LTS-re, de egy ilyen verziófrissítés
kockázatokat rejthet magában. -
válasz
tvamos #39043 üzenetére
Ez egy komplett rendszermenő alkalmazás Linuxra.
Olyan mint a Windows beépített rendszervisszaállítása.
Csinál egy pillananatképet a rendszerről, és erre bármikor, bármilyen gebasz esetén vissza lehet állni.
Automatikusan teszi, bármilyen ütemezést beállíthatsz neki.
Nálam napi 1 mentés, és 2 darab mentési pont megtartása van beállítva.
Nemegyszer segített már, pl. valamit eltelepítgettem, és még+ jól el is állítgattam terminálba a Pulesaudióba.
(nem való nekem a terminál, mindig is hangoztattam)
Ezektől a mutatványoktól meghalt a mikrofonom, és a BT. mikrofon is.
1 nap guglizás meg fórumozás sem segített, nyomtam egy 2 napos visszaállítást a Timeshiftnek és problem solved.Nem a Te kedvedért, hanem mert egy váratlan áramszünet ma 18.40-kor agyonvágta a pendrájvról futó Ubuntumat, gyorsan ráklónoztam a jelenlegi stabil endszeremet.
Megvolt hamar, azonnal bootolt, és ennyi.Stabil rendszerről készíts egy TELJES Timeshift mentést egy olyan eszközre, lemezre, patíciór amit el tudsz érni majd a klónozandó gépről, nekem több lemezem és ezeken tucat partíció van+félmarék pendrájvom.
Neked a pendrájvot ajánlo,m, a menés akkora helyet igényel mint a mostani rendszered+legalább 30%
Vagyis ha most 50GB akkor kellegy 64-es pen.
Telepítsd fel a Timeshiftet, ere neten bőséges leírás van, és van disztró aminek benne is van a tárolókba.Indítsd el. A beállításoknál add meg a pent mentési útnak, majd mindent jelölj be, mentse a /, a boot és a home helyeket is.
Beállítóablak:
Típus---rsync
Hely---itt megadod a pendrájvot
Ütemezés---tökmindegy mert egyszer használod, most
Felhasználók---itt hülyén lett lefordítva magyara, a JOBBOLDALT az "Alkalmazások kihagyása", itt mindent pöttyözz be. NE baloldalt! Mondom rosszul lett fordítva az applikáció.
Szűrők---itt mindent pöttyözz be a + jel alatt.
Misc-- nem érdekes,ne babráld.Leokézod, visszadob a fóoldalra és itt katt a Létrehozás-ra.
indul a mentés.Ha kész, átszereled az új lemezt, bebootolsz szinte bármilyen Live linuxról.
A live rendszerre rátelepíted a Timeshiftet.
A liverendszer beépített lemezkezelőjével (gparted, disks, KDEdisk stb.) megcsinálod az új lemezen a neked tetsző partíció szerkezetet, arra nagyon ügyelj hogy ha eddig mbr volt akkor azt, ha gpt/efi akkor azt.
nálad mbr van ha jól emlékszek.Elindítod a live rendszeren az előbb feltelepített Timeshiftet, a bejövő tündérnek kinyomod a szemét és ráböksz a Visszaállítás menüpontra.
Itt a logikát kell követned de adja is magát, kiválasztod hogy mit és hová állítson vissza.
A pendrájvról, pl. sdb1-ről a lemezre, annak megfelelő partíciójára, pl. sda1.És most olyan jön amiben viszont nem tudok tanácsot adni, mivel én nem használom a klónozott rendszer grubját, én egy ventoy rendszert használok indítónk, az ő saját grubjába drótoztam bele a portable Ubuntut, sdc4 és a kernel és az initrd pontos verziójával egyetemben.
Szerintem neked az a pont kell hogy telepítse újra a grubot is és asszem van még egy pötty lehetőség, azt is be kell jelölnöd.
Ha kész, mindenből kilépsz, reboot, pendrájv kihúz és elindul a klónozott rendszered.A Timeshift van annyira intelligens hogy fstab-ba az új uuid-t írja be, ezzel nem kell foglalkozni, és így, ha benntmarad is a régi rendszer lemeze, nem lesz uuid ütközés,
valamint átviszi a swapfájlt is, és természetesen használja is az új rendszer.Egyetlen egy sor terminál nem kell, végig GUI alól simán meg lehet csinálni, célapplikációkkal.
Köszönet érte a Timeshift teamnak.
Gyakorlatilag dd-vel dolgozhat a szoftver szerintem de mégsem áll fennt a veszélye egy terminálos elírásnak, egy apró baki, pl. sda-sdb elírása és dd-nél ugrott is a partíció, vagy az egész lemez. -
válasz
tvamos #39039 üzenetére
Akkr ne telepíts hanem vagy klónozz, vagy,
telepíts egy UGYANOLYAN disztrót, teljesen frissítsd fel,
majd a régiről készíts egy Timeshift mentést,
és ezt a mentést húzd rá az új telepítésre. Ezt megteheted live rendszerről.
Így ugyanaz lesz minden.
Nekem így sikerült egy pendrájvra áttenni a komplett, belakott másfél éves rendszeremet.
Nem mondom hogy nincs közbe pár buktató de ha nekem sikerült ezeken úrrá lenni akkor másnak simán menni fog.
Fstab macera, esetleges grub újratelepítés, ilyesmi. De a megoldás valószínűleg jó mert hónapok óta így használom a portable Ubuntumat, frissít, szoftverezhető, minden ok. -
válasz
tvamos #39037 üzenetére
Attól függően hogy mbr vagy efi, ha nem másolod/klónozod/újratelepíted a grubot /mbr-t/efi partíciót akkor nem fog bootolni.
Külső eszközről igen mert elég neki ehhez a kernelt és az initrd-t megmutatni, ezekkel már elstartol de ez nem jellemző házi használatra.
Ezektől megmenekít a Sytembeck, elvileg tudja a komplett klónozást.
Azért írtam hogy elvileg mert ezt a funkcióját nem használtam még sose. -
válasz
tvamos #39025 üzenetére
Nagyon hasonló megfontolások voltak nálam is.
Se túl gyengét nem akartam, se túl drágát.
A k620 és a gt1030 is jó volt a low profile gépünkbe - nekünk ezt is figyelembe kellett venni. Rengeteg összehasonlító oldalt néztem, a PH! "milyen vedeókártyát vegyek?" topikot is boldogítottam, végül ez a két kártya volt ár/teljesítmény arányban a legjobb - számomra.
A gt1030 haználtan már olyan 25k körül van, és szépen lassan mintha az ára is menne fel (én még 20k-ért vettem 1 hónapja).
És bár aktív hűtésű mindkettő (igaz, a gt1030-ból létezik passzív is), egyátalán nem hangos alapjáraton.De amugy persze, jobban orulnek egy RTX 3090-nek vizhutessel, csak hat na...
-
válasz
tvamos #39023 üzenetére
Gt710-et ne vegyél szerintem.
Nekem volt, lassabb volt, mint az integrált alaplapi Intel (HD530).
Majd 10k-ért beszerztem egy használt Quadro K620-at, nekem házi használatra elég.
De a vége az lett, hogy a gyerekek játszani akartak, és Má$ operációs rendszeren a Fortnite jobban fut a GT1030-cal, így végül az lett a gépben.
De Ubuntu 20.04 Mate esetén sincs bajom a 1030-cal. Legalábbis amire én használom (r=1 user szinten, néha egy kis UrbanTerror), akka bőséggel elegendő.
Mondjuk a plot3d esetén pont a gt710 hozta a legmagasabb pontszámot. -
gregory91
senior tag
válasz
tvamos #38989 üzenetére
Képfájlok, számára szánt "virtuális meghajtók" tömbelege alapért. esetben üresek(ahhoz iso img fájlt kellene megnyitnod/mountolnod).A /dev/ mappát azért hagyd békén.
sudo apt-get clean illetve sudo apt-get autoremove is segíthetnek a "felszabadításban".
Ha másként nem megy akkor egy újabb gparted művelet 1 GB-al nagyobb mérettel(mondjuk ezek után tényleg óvatosan!). -
-
-
Frawly
veterán
válasz
tvamos #38993 üzenetére
Terminálban a df parancs mondja meg, hogy melyik felcsatolt meghajtódon mennyi a hely: df -h | sort
Ha meg akarod nézni, hogy mi foglal sokat, melyik mappa, arra meg a du parancs való: du -sh /*/ 2>/dev/null | sort -hr
Egyébként simán lehet helyhiány is, azzal azért nem foglalkoztam, mert állítottad, hogy egy másik meghajtón zsugorítottál partíciókat, nem azon, amiről a Lubuntu fut. Nagyon elméletileg még inode-betelés is lehet, amikor még a meghajtón látszólag van szabad hely, de elfogytak az ún. inode-ok: df -i | sort
-
válasz
tvamos #38986 üzenetére
A partíción, a linuxoson?
Ha Te 1,77 centi magas vagy, akkor egy 1,77 centi magas szobába a lábujadat se tudod kinyújtani, a hajad se nőhet mert ekkora.
Kb. ez van ha pontosan ugyanakkorára zsugorítottad mint az os mostani mérete, egy bájtot se tud írni mert tele a hely.
Jártam hasonlóan, megszaladt a numpadon a nulla és 20 helyett 200GB-ot adtam meg egy virtuális gépnek. Rögtön mirelitre fagyott,
F3 konzol, töröltem a fájlt és máris bootolt rendesen.
Szerintem a lehetséges minimumra lett zsugorítva, akkorára mint maga a rendszer.
Törölgessél konzolba legalább 1-2 gigát, inkább többet és nézd meg, elindul-e.
Vagy, nem tudom milyen külső programmal csináltad, töröld a swap partíciót és növeld vissza a linuxosat. -
gregory91
senior tag
válasz
tvamos #38979 üzenetére
" Addig jut a gep, hogy irjam be a jelszot, de amikor beirom, nem tortenik semmi..."
"...telepitettem a gpartedet, majd a 2. SSD-men osszeb nyomtam a particiot, hogy letrehozzak egy ujat. (Az ujra szerettem volna swap-ot csinalni.) "
Ez lehet azért mert profil "működéséért felelős" fájljaiba nem tud írni.Lehet hogy írásvédettek lettek de lehet azért is mert betelt a tárhely. -
Frawly
veterán
válasz
tvamos #38979 üzenetére
Abban majdnem biztos vagyok, hogy az update a ludas és a Quadro kártyát hajtó zárt NV driver. Vagy a driver vagy a kernel vagy a X.org frissült, és az újabb csomag összeakad a többi régebbi verzióval. Ami inkább a millió dolláros kérdés, hogy mit downgrade-elj le. Esetleg Ctrl+Alt+F3-at nyomni, úgy kinyitni a tty3 konzolt (ennek nem kell grafikus felület), és kézzel nyomatni neki mégegyszer a sudo apt update && sudo apt upgrade, majd ha lefutott, akkor újraindítani még egyszer a gépet. Hátha segít, ha minden lefrissül.
Nem muszáj a 3-as konzolt kinyitni, lehet a 4-es, vagy 1-7-ig akárhányas. Most nem is emlékszek, hogy Ubuntu-származékokon hányad tty a grafikus felület. Azért írtam 3-ast, mert az biztosan jó.
-
Frawly
veterán
válasz
tvamos #38917 üzenetére
Ja, jó. Nem kell bocsánatot kérni, időközben rájöttem, hogy én olvastam félre, mert nem disztróupgrade-ről van szó, hanem csak sima update-ről. Bár annyiból releváns a verzió, hogy legyenek hozzá tárolók. De a 20.04 rendben van, az a legújabb LTS, azoknak a tárolóinak problémátlannak kéne lenniük.
-
gregory91
senior tag
válasz
tvamos #38905 üzenetére
"E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (13: Permission denied)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root?"
Valami root folyamat ment, emiatt nem tudott lefutni.
A többire esetleg egy tükör-váltást javasolnék. -
Frawly
veterán
válasz
tvamos #38910 üzenetére
Nem talált az magától semmit se, valószínű a szerver volt elérhetetlen, amit mirrornak felvettél, és időközben helyreállt az elérése, azért javult meg látszólag magától.
Máskor több infót írj, azt értem, hogy Ubuntu, de az is lényeges, hogy milyen verzió. Különösen, ha LTS, vagy valami nagyon régi verzió.
-
lev258
veterán
válasz
tvamos #38905 üzenetére
"
Failed to fetch http://no.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/focal/InRelease Temporary failure resolving 'no.archive.ubuntu.com'
"
A "no" kezdet elég fura nekem. Bár elvileg létezik.
A másik meg tipikusan olyan, mint amikor nyitva van egy Synaptic/ Frissítéskezelő/Szoftverközpont (bolt) és emiatt nem fér hozzá bizonyos fájlokhoz.
Miért nem próbálsz egy másik szervert? Mindig találni jobbat a főszervernél. -
válasz
tvamos #38472 üzenetére
Linkeltem a megoldást. Ki kell csomagolni, szétcitálod kedved szerint, és onnan tudod futtatni a módosított verziót. Viszont ha frissül(módosul) a nap csomag, újra el kell játszani a folyamatot.
Esetleg felvenni a kapcsolatot a snap csomag készítőjével, hogy megoldható-e a profilozás. -
-
válasz
tvamos #38413 üzenetére
Azt tudod csinálni, hogy az összes log terminal kimenetét, amiket linkeltem, berakod pastebin-be és annak a linkjeit meg ide hsz-be és valaki csak talál bennük valami értékelhetőt, mert ezeknek a fagyásoknak nyoma van.
A böngészős parancs helyett inkább ezt használd a terminalban, a pontos dátumot írd át a szükséges időintervallumra:
journalctl --since "2020-12-18 23:00:00" --until "2020-12-20 16:00:00"
de használhatod ezeket is:
journalctl -b
journalctl -b -p 3ez utóbbi csak az error-os sorokat listázza, ezt akár ide is berakhatod, de jelöld ki a szöveget és nyomj rá Programkód billentyűt.
minta
journalctl -b -p 3
-- Logs begin at Wed 2020-04-01 19:23:42 CEST, end at Mon 2020-12-21 15:11:49 CET. --
dec 19 13:49:01 MintCbeta-8570p kernel: ima: Error Communicating to TPM chip
dec 19 13:49:04 MintCbeta-8570p pulseaudio[964]: Found duplicated D-Bus path for adapter /org/bluez/hci0
dec 19 13:49:04 MintCbeta-8570p pulseaudio[964]: Found duplicated D-Bus path for device /org/bluez/hci0/dev_EC_D0_9F_2B_44_6F
dec 19 13:49:05 MintCbeta-8570p kernel: cdc_wdm 1-1.5:1.8: wdm_int_callback - 0 bytes
dec 19 13:49:05 MintCbeta-8570p kernel: cdc_wdm 1-1.5:1.5: wdm_int_callback - 0 bytes
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_normalize_name() failed.
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_key_new() failed.
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_normalize_name() failed.
......Samsung SSD 850 EVO egyébként igen kis eséllyel lesz hibás, a 860 EVO-val együtt a legmegbízhatóbb SSD-k.
-
válasz
tvamos #38409 üzenetére
Az gond lehet, hogy piros szöveg van a journalctlben?
Nálad ez valami hardver újraindítást emleget.....lényegében azok a sorok listázzák a hibákat, ahol az error szó is ott van, a többi vagy warn vagy más figyelmeztetés.
Elsőnek nézd meg ezzel a paranccsal az SSD smart-ot:
sudo smartctl -x /dev/sda
gnome-disk-utility is tud meghajtó tesztelést vagy a gsmartcontrol
Egyébként a 390.318 nvidia drivert kipróbáltad tegnap a tárolóból?
-
I02S3F
addikt
válasz
tvamos #38394 üzenetére
"Az eredeti OS-t viszont letörölte." - Ubuntu és variánsai/sok más disztribúció esetében alapbeállítás a telepítőben, hogy "Minden törlése és telepítés". Én szoktam ezért előre szólni, figyelmeztetni fórumtársakat! Sajnos téged nem figyelmeztettelek/figyelmeztettünk.
Most már tudod, hogy így működik! Remélem _fontos_ adatot nem vesztettél!
-
Frawly
veterán
válasz
tvamos #38381 üzenetére
Ez milyen gép konkrétan? Azt értem, hogy NV 4200M, de milyen laptop, milyen proci, abba van-e valami másik GPU integrálva, nem amiatt fagy-e.
Egyébként a kimeneteiden látni, hogy nem jó, mert a nouveau (nyílt) drivert használja, nem a zártat. A 390-es driverág egyébként újabb, mint a 334-es, hacsak nem elgépelted, nagyon cselesen a főverzió száma is jelzi, hogy 390>334. De! Függ attól is, hogy mi van a főverzió mellett alverziónak, mert a 334-esnek, 390-esnek is vannak karbantartási kiadásai.
Egyébként az NV oldala a 390.138-as drivert ajánlja, nem tudom Ubuntun benne van-e a tárolókban. Az Arch tárolóiban benne van, de az Arch az szar, instabil, nem LTS, nem corporate grade, nincs mögötte olyan fain kis support cég, mint a Canonical. Így Archot meg azon alapuló disztrót használni nem szabad, érdemes Ubuntun maradni, abból is valami ropogósan friss kis LTS-en, 18.04, vagy esetleg Debian 9.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
válasz
tvamos #38358 üzenetére
Miért nem a "konténer"es verziót telepíted?
-
-
-
Dhampir
félisten
-
-
-
-
-
válasz
tvamos #20186 üzenetére
keress valami log anayzert...
Illetve mikor jelentkezik a dolog? Amikor hálón van, vagy amikor nincs boot közben? Ha van rádugva USB eszköz, vagy amikor nincs?
Nekem művelt olyat, hogy ha rajtahagytam a telefont, akkor azt hitte, arról lehet bootolni, és megállt a BIOS-nál - oké, ez nem OS gond. Aztán olyan is volt, hogy ha be volt dugva pendrive, akkor összekavarta a csatolási pontokat. Igaz, akkor meg feljött a rescue prompt.
-
törölt tag
válasz
tvamos #19477 üzenetére
Felrakod a Limbo pc emulátort. Kelleni fog hozzá a Hacker's keyboard meg a kívánt disztró lemezképe.
És idő. Nagyon sok idő.
A leláncolt, taknyos jégen haladó csiga gepárdi sebességűnek tekinthető ehhez képest. -
Zoli1222
őstag
-
válasz
tvamos #17034 üzenetére
Ha tárolót cserélsz, akkor disztrót is. Ez a Debian-way frissítés, szóval most van egy szép 13.10-ed. Cseréli a kernelt. Az upgrade és a dist-upgrade különbsége az, hogy az upgrade csak frissít, míg a dist-upgrade tehet fel új csomagokat (pl kernel), és persze törölhet is, mindamellett, hogy frissít. Így a dist-upgrade után az upgrade-nek semmi értelme.
FYI: Debianon azért számít ez verziófrissítésnek, mert ott sokszor nem a kódnév szerepel a reponévnél, hanem a stable/unstable/testing. Ezáltal, ha kijön egy új stable, akkor a repo automatikusan az újra fog mutatni, a dist-upgrade pedig az ott lévő új csomagokat / kerneleket fogja felrakni, mindamellett, hogy a többit is frissíti.@lordjancso: Nem kellett volna szétparticionálni, főleg nem 500-500 arányban, 500GB a rendszernek eszméletlen sok... Programokat mindegy hova teszed, a konvenció az, hogy ha minden usernek el kell érnie, akkor /opt, egyébként pedig /home.
Ne vegyél ki minden feleslegesnek tűnő opciót, mert bármikor jól jöhet egy recovery indítás, vagy akár a memtest is. Inkább cseréld a sorrendjüket, hogy az Ubuntu-Win7 páros kerüljön felülre.
GUI-s megoldásnak a Grub Customizer valóban megfelelő. -
-
törölt tag
válasz
tvamos #16904 üzenetére
Hali!
Szerintem a legegyszerűbb a 14.04-gyel újratelepíteni. Ennek a menete:1. Írd össze, milyen extra tárolóid vannak.
2. Csinálsz egy listát a telepített fájlokról terminálban kiadva az alábbi(forma) parancsotdpkg --get-selections>telepitett_csomagjaim.txt
3. Újrarakod a rendszert (ha van külön /home partíció, azt érintetlenül hagyod, ha nincs, akkor a fenti fájlt kimented), felrakod újra a tárolókat, majd a terminálban
sudo dpkg --set-selections<telepitett_csomagjaim.txt
majd
sudo apt-get update
sudo apt-get dselect-upgradeEz telepíti a lista csomagjait. Annyit könnyíthetsz magadon, hogy a lib-bel kezdődő csomagokat törlöd a listából. Jelentősen rövidebb lesz, és nem akar majd újratelepíteni egy csomó már fent lévőt.
Nem biztos, hogy egyből lefut végig, de nem kizárt. Live módban telepítsd, akkor tudsz jönni kérdezni.
Bár lehet, már túl vagy mindenen.
-
válasz
tvamos #16913 üzenetére
Az általat próbált módszert Debianon lehet gond nélkül használni, de ott is lehetnek érdekes dolgak ebből, ha nem vagy tisztában mindennel.
Ettől függetlenül Ubuntura is van Sources List Generator, ha mindenképpen repo átírással akarsz kísérletezni, ezzel csináld. Viszont a Raring már ebben sincs benne, mivel nem támogatott már.
Debianra is csak oldstable- től vannak a választható repok.Az tűnik a legtisztábbnak, ha a /home elé egy új telepítést teszel fel.
-
válasz
tvamos #16911 üzenetére
Medibuntu ezeréve nincs már.
Verziót frissíteni meg nem fájlátírással kell, mindenféle egyébként nem is erről szóló guide alapján.
Van raring release notes: https://wiki.ubuntu.com/RaringRingtail/ReleaseNotes
És utána trusty: https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseNotes -
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #16910 üzenetére
Es ez mit jelent:
Err http://packages.medibuntu.org trusty/free Sources
Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-11 - System error)
Meg ez:
W: GPG error: http://dl.google.com stable Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY A040830F7FAC5991 -
-
stopperos
senior tag
válasz
tvamos #16904 üzenetére
Frissíted a következő verziókra (Raring -> Saucy -> Trusty LTS) a mostani rendszeredből. A frissítés kezelő kiadja valószínűleg. El kell menni 14.04 -ig, mert már csak az a támogatott.
sudo do-release-upgrade
Vagy letöltesz egy 14.04 telepítőt, és azt használva egyből frissítesz.Már nem támogatott a jelenlegi rendszered.
-
válasz
tvamos #16836 üzenetére
Peppermint ! Király, van még ilyen Mint is, Egész jó a szoftverközpontja.
No ezt kipróbáljuk alkalomadtán. Ezt olvasgatva tényleg egész jól sikerült.
En tobb elegedett Ubuntu user-t ismerek, mint aki egyaltalan ismeri a
LinuxmintLMDE-t.
és most nézd meg, mennyit ér, amit írtál:En tobb elegedett Widows user-t ismerek, mint aki egyaltalan ismeri a Linuxot.
Szerinted eme mondat a Linuxot minősíti?
(#16837) tvamos
Volt már nyekergés nemrég.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged