Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
Feladtam
alsa-val eddig se tudtam megcsinalni (10.04-en) és most se, hogy default hangkártyát állítsak be. így maradnak azok a softverek amiknél tudom állítani a sink-et (vlc wine(foobar)). Van valakinek tippe? USBDAC + internal. Alsa
aplay -l kimenet
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC1200 Analog [ALC1200 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC1200 Digital [ALC1200 Digital]
card 0: SB [HDA ATI SB], device 6: Si3054 Modem [Si3054 Modem]
Subdevices: 0/1
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
card 2: Device [USB Advanced Audio Device], device 0: USB Audio [USB Audio]
Subdevices: 0/1
/home/usr/asoudnrc is csinaltam már de nem megy -
Ha CD-re ki van írva egy 10.4-es Ubuntu verzióm, azt lehet feltelepítés után a legújabb ( 12.04 ) verzióra frissíteni?

-
-
válasz
MacCaine
üzenetére
Én már segítettem hasonlókban párszor, de szerintem semelyik sem nézett vissza. Ezért tuti, hogy most nem fogom törni magam, főleg nem ilyen sokért. Amúgy is ha ő tanulja, akkor neki is kéne megoldania ezeket és nem minekünk.
(#49895) Eastman: A témák a ~/.themes könyvtárban tárolódnak, eléggé meglepő módon. Csak ennek a beállításnak az importálása már nehézkes, főleg a dconf esetében.
-
törölt tag
persze hogy mennek flottul. domainben van a gépem meg minden. pingelni tudom a szervert is, csak valamiért nem jelent meg újra a mappa. logout login egyből dobott egy nautilus hibát, de utána megjelent minden a helyén, és felvettem még vagy 3 helyet, meg 2 ftp-t azóta is látom az összeset megint. furcsa no.
-
-
törölt tag
nah egy érdekes probléma akadt mára.
bent a cégnél elkezdtem a saját laptopomra feltolni a hálózati helyeket.
ubi 12.04-en nautilus alatt megy a móka.első körben a network fülön a windows network mappában szépen láttam a céges domaint mellet a munkacsoport mappát is, a céges domainben az összes gépet, a saját bentimet is, így gyorsan fel is tettem kedvencekbe a megosztott mappáimat.
mentem volna vissza hogy a céges tartomány többi elemét is hozzáadjam, erre csak a workgroup mappa van fent, a domaint nem látom... f5-re semmi, hibát nem jelzett a nautilus
-
deiksupp
csendes tag
Üdv, valaki itt ért a linuxos pipeline-okhoz?
Akárhogy próbálkozok nekem nem jön össze 1sem.- Kiírja a képernyőre, az adott könyvtárban található állományok méretét blokkban.
- Kiírja a képernyőre, hogy az adott könyvtárban milyen jogosultsági beállítású állományok vannak.
- Kiírja az összes olyan állományt az adott könyvtárban, melyre csak a tulajdonosának van olvasási joga.
- Kiírja a márciusban létrehozott/módosított állományokat.
- Kiírja azokat az állományokat, melyre bárkinek van futtatási joga.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kiírja az összes szervezeti egység nevét
- Írja ki hány szervezeti egység van
- Írja ki hány dolgozó van
- Kiírja az összes szervezeti egységet, és azt, hogy az adott egységben hány ember dolgozoik.
- Név szerint csökkenő sorrenben
- Kiírja a legmagasabb fizetést.
- Kiírja a legalacsonyabb fizetést.
- Kiírja azokat a szervezeti egységeket, melyben egynél több ember dolgozik.
- Kiírja a 2GBB szervezeti egység dolgozóit!
- Kiírja a 2GB szervezeti egység dolgozóit!
- Vegyen fel a 2GBB szervezeti egységbe egy 99999 kóddal rendelkező dolgozót, akinek 150000 Ft a fizetése!
- A 2GEA szervezeti egység kódja megváltozott, cserélje ki 2GEX-re!
- A 2GEB szervezeti egység megszűnt, a dolgozóit kirúgták. Töröljük az állományból!Fontos lenne, köszönöm.
A megoldást privátban is elküldheted. -
-
Hennet
aktív tag
Semmi, első hsz....

-
-
-
válasz
MacCaine
üzenetére
Akkor ezt már az előző kommentben megválaszoltad

De ne a HDD-vel kezdd, hanem a rammal, az is ilyet okoz.
Kábel nekem még kb. sosem okozott ilyen gondot@Zaji : Bármelyiket.
Kérdés, mit akarsz rajta elérni. Ha parancssort, akkor mondjuk egy Debian is jó lesz, vagy bármelyik Ubi, csak le kell róla pusztítani a GUI-t, hogy ne foglalja a helyet.
Ha VNC, akkor kérdés, milyen gép, gyengébbekre Lubuntut, erősebbekre bármit.Távoli elérés : mit akarsz használni rajta?
Fileszervernek Samba és FTP, parancssoros távoli eléréshez SSH, GUI távoli eléréshez VNC vagy Nxclient. Webszervernek Apache. Letölteni ot a Ktorrent, vagy a Transmission, meg van még pár. -
Zaji
őstag
Sziasztok!
Van egy PC, amit monitor billentyűzet nélkül szeretnék a hálózatra kötni és csak letöltésre használni. Melyik linuxot, illetve milyen programokat érdemes rá telepíteni, hogy Windows 7-es laptopomról könnyedén elérjem.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
lakatosturbo
üzenetére
ezek szerint a 3.5-ös verziótól vették ki, hogy csak a 4 derékszög látszódjon a sarkain. szóval vagy downgradelsz 3.4.x-re vagy minden oldalon oldalkeretet használsz...
Ui.: esetleg meg lehet próbálni az Apache tulajdonába került OpenOffice 3.4-et is, hátha abban még benne van ez a funkció: [link]
-
Fooler89
őstag
válasz
vodkaboy22
üzenetére
ALT+F2 gksu amdcccle
Ezzel nekem ment.Köszönöm a segítségeket.

-
lakatosturbo
aktív tag
Üdv!
A libreoffice-ban hogy lehet bekapcsolni a szövegrész határt mint az ms officeban?
Mert a libreofficeban csak a négy sarkán van ilyen kis derékszögek azt annyi.
Előre is kösszi a válaszokat.
-
-
-
MacCaine
őstag
A 12.04 server az alaprendszer telepítése közben dob egy ilyen hibát: dpkg-deb: error: subprocess paste was killed by signal (Broken pipe).
Ötletek?

-
-
-
-
ngabor2
nagyúr
mikor kijött, frissítettem 11.4-re a rendszeremet. természetesen itt se megy minden. apróságnak tűnik, de a midnight commanderben már nem megy a nyilakkal a navigáció (lynx-like navigation). valaki meg tudná hirtelen mondani, hogy melyik az utolsó verzió, amiben még benne van ez a feature? vagy valahogy életre lehet kelteni ismét benne?
köszi.
-
-
-
Eastman
addikt
Ubuntu alatt egy felhasználó egyéni témabeállításai melyik mappában vannak? Át tudom másolni egy másik user ugyanazon könyvtárába a tartalmát?
-
rybank
senior tag
Azon gondolkodom megnézem az openSUSE-t. Valami tapasztalat valakinek? Úgy a jobban szembetűnők.
-
rybank
senior tag
válasz
vodkaboy22
üzenetére
"a softver center néha lefagy" - Nem rég kezdték. Emlékeim szerint az első kezdetleges változat a 11.10 alatt jelent meg. Kényelmesebb, mint a synaptic, de butább. Használom mindkettőt. Ha szoftvert keresek a szoftver központot használom, egyéb cuccok --> synaptic
(#49850) Laybee - Kezdem értékelni azt amit sokan támadtak. Hogy egyre butább az Ubuntu, és sok beállítás el van rejtve. Ez nekem tetszik. Az emberek ne babrálják, mert csak instabilabb lesz. Aki meg belenyúlhat az meg a szöveges configokat átírja és kész.
Az Ubuntu 12.04-et bárkinek ajánlanám. -
rybank
senior tag
Én főleg Lubuntut használok. Gyors egyszerű. Mindent betudok rajta configolni. Ma már csak openbox-ot használok benne, de soha semmi gondom nem volt vele. A Lubuntu minden, csak bug-os nem! 12.04 detto.
(#49845) God Vazzeg - Namost. Leszeded a sima Lubi-t. Ott a bejelentkezésnél választasz egy olyan session-t, amelyben a netbook szó szerepel. És voilá. Különben szerintem csak annyi, hogy elindítja az lxlauncher-t. De ne hallgass rám, biztosan nem ennyire bagatell. Ha nagyon fontos minden egyes szabad pixel a képernyőn, használj openbox-ot. Meg kell szokni, de gyakorlatilag egy egér jobb-middle klikk-el mindened megvan. És kevesebbet eszik. Nincs panel stb.
-
chab7
addikt
Hogy mi van?

(A túláramnál még nem szóltam be mert nem érint és hát mindenki tanulja meg maga minek mi a pontos kifejezése, de hogy egy régebbi gépekre való tök jó kis rendszert így leblamálni mert neked nem jön be... nem mindenkinek pesti forgalmú gépe van, van akinek csendes ki vidéki falucska gépe van. Oda meg miért nem jó a Trabi? Már ha annak nevezhető egyáltalán. Amúgy meg mondj egy bugot, mert én nem találtam eddig benne.)
(#49847) vodkaboy22: Dettó, az xfce felületes disztrókban én is találtam bibiket, lxde alatt eddig nem. És a Trabantomat is feltuningolta

-
vodkaboy22
addikt
Én eddig ubuntubol csak 64bitest raktam a gépemre (másra raktam 32-est is de azokat nem én használom) mot már lassan 1 hónapja 12.04 lubi van fent nincs vele bajom rengeteg mindent gördülékenyebben megoldottam mint 10.04 xubi alatt. Gyors remek tudom mindenre használni persze nem hibátlan de ha véletlen feldob egy hiba ablakot akkor maximum egy softvert kell ujrainditanom fagyás vagy bármilyen komolyabb hiba mint egy program ujrainditasa soha nem volt (ez is ritkan kevés softverrel). Eddig itt tudtam legkönnyebben megcsinálni minden hardveres dolgot. Wine mégtöbb softverrel lett barátságosabb. Egyszeruen jo.
Upsz a softver center néha lefagy télleg de akkor restart orvosolja a dolgot. -
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Simához tuti van, a main Ubuntuból asszem van netbook remix ISO, de hogy L- ből...?
-
Tamoo
nagyúr
-
-
aag
őstag
válasz
Brutforsz
üzenetére
próbáld ki a Lubuntu változatot is
Bocs, hogy beleszólok, de olyan bugos, hogy kapásból megutálja a linuxot aki ezzel kezd. Olyan mint egy 30-éves Tarbanttal tanulni meg vezetni a mai pesti forgalomban. Vagy még ennél is rosszabb. Én továbbra is csak a 10.04-es ubit javaslom. Abból is csak a 32bites változatot. A frissebbekkel bizony még várni célszerű.
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Ha van Lubuntu a közelben, próbáld ki, főleg, ha fent van a netbook téma is

Úgy néz ki, mint az első EEE PC-k felülete.
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
pl kisebb felbontásra optimalizálták nem lógnak le az ablakok 1024x600 felbontáson sem.
-
-
törölt tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
nekem t-s stick van (ezekből is van pár fajta, az enyém asszem zte gyártmány) simán indul pöccre, semmit nem kellett állítani. bedugtam, bekérte a jelszót, aztán a hálózatkezelőben meg kell neki adni hogy hol vagy, milyen szolgáltató, next next és már csatlakozhatsz is. beállít mindent hozzá. de mivel kismillió sticet árult-árul a té ezért 100%-ra nem merem mondani, volt amivel fél napot szívtam amire frissítettem, mert win7 alatt nem akart indulni...
-
Brutforsz
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Azt javaslom, hogy az alap Ubuntu mellett próbáld ki a Lubuntu változatot is (Live rendszerként indítsd el őket, hamar kiderül, mi az ábra), szűkebb erőforrások mellett is jól muzsikál, miközben a lényeg - a rendszer - ugyanaz.
- igen, telepíthető pendrive-ról > ez az alap módszer, ha egyszerre szeretnéd feltenni az eszközre mindkét variánst, azt így tudod
- drivereket valószínűleg nem kell hozzá letöltened, a rendszer tartalmazza a szükséges dolgokat
- T-online-t nem tudom, a Telenoré megy
- igen, vannak ilyesmi játékok, néhány része is az alaptelepítésnek, a többit a szoftverközpontból fel tudod tenni
-
Skacok! tanácsot szeretnék kérni.
A nejem netbookjára szeretnék egy kis erőforrásigényű oprendszert és az Ubuntura gondoltam.....
A kérdéseim:
-pendrive-ról telepíthető e?
-alap driverek (hang, video, lan, stb.)mennyire megbízhatóan tölthetők le?
- T-online mobilstic működik e vele
- egy két alap nőcis játék (mahjong szerűek) futnak e rajtaelsőre talán ennyi.... még annyit, hogy a nejem gyakorlatilag csak emailezésre, netezésre és a fent említett játékokra használja a cuccát.
előre is köszi a válaszokat!

-
aag
őstag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Igen, tanusíthatom, működik! Ezúton is köszönet érte!
-
szoke12
őstag
Na jó, a 12.04 kubi a jelenlegi konfigomon nem életképes, úgyhogy még várok vele.
mindig elfelejti a felbontást, lassúak az animációk, úgyhogy beuntam. -
God Vazzeg
veterán
válasz
csibor
üzenetére
Itt van egy egyszerű leírás, igaz még 10.04 alatt csináltam, de szerintem működni fog!

Ja és ezután az ányk egyszerű lesz, szinte magától felmegy

-
-
csibor
addikt
Adóbevallás programot hogy kell telepíteni? Emlékeim szerint tavaly még megtudtam csinálni, idén már nem megy.12.04 (jre-7u4-linux-i586.rpm),(jre-7u4-linux-i586.tar.gz) két verziót is letöltöttem.
-
válasz
vodkaboy22
üzenetére
Lol, kösz!

-
vodkaboy22
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
mindkét monitorra külön háttér képet tudok berakni így ha szétvágod a képet akkor egyik fele ide másik oda és kész

-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Nem hát, ezért nem próbáltam még ki

Mostanában inkább Ubit futtatok hálóról
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Tud az domaint is, csak az macerásabb

(Hadd ne mondjam, az előző melóhelyemen a Samba fileszerver nem windóz volt... (mondjuk a DC az volt) És multicégről van szó.) -
God Vazzeg
veterán
válasz
Lacces
üzenetére
A samba egy olyan megosztást hoz neked létre, ami kompatibilis a gennydózzal, gyakorlatilag ugyanúgy munkacsoportként fog látszódni az itt megosztott könyvtárak, mintha win alól osztanád meg. Simán lehet rajta járkálni a telóddal is, nekem az androidos telóm simán megtalálja, és kezeli is

-
válasz
vodkaboy22
üzenetére
Szia!
Köszi!
És ha a képernyőfelbontásodnak megfelelő (mondjuk tájképet) raksz be háttérnek akkor az a két monitorra ugyanúgy kiterjesztődik mint winen vagy 19xx-nél levágja és mind a két monitoron megduplázódik?

Üdv. core2
-
MacCaine
őstag
Telepítette már valaki sikeresen a BC trader nevű progit linuxra?
-
-
mzx
senior tag
Ezeket is már mind kipróbáltam, semmi eredmény...
Bár a winetrick esetén lehet, h nem próbáltam meg mindent, nem értek annyira hozzá.
Sőt, Nautilus file-"manEGÉRrel"
rákerestem minden "earth" nevű file-ra, mappára, de csupa pici, max néhány megás file-t talált csak az egész file-rendszeremben. -
Lacces
őstag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Betallózás alatt mit tallózok be?
Win7 és teló fájljait vagy az Ubuntu fájljait? Ahogy most nézem kemény cucc ez a Samba, hétvégén lesz időm foglalkozni vele 
-
No, hát most reggel, tisztább fejjel megnéztem újra.
Shift-el megállítottam a boot-ot és megnéztem, hogy mik vannak a listában, mikor a raid-ről próbálok bootolni.
A listában nem is szerepel egyáltalán az általam átnevezett menüsor, hanem csak az alap van, ami még a WD-ről került át. Így egyértelmű, hogy valamiért még az a grub konfig maradt meg, amit a WD-ről Samsungra klónozás során átkerült. Ezért keresi mindig a WD-t bootkor.
Nem értem, mit rontottam el? Volt konfig módosítás után update-grub /dev/sda és sdb rendesen, meg előtte persze install is mindkettőre és mégsem változott, nem értem...

/boot alá lett téve md0, /boot/grub/grub.cfg lett módosítva és ellenőriztem is mindig gedittel, rendesen átíródott és ott van benne a menüpont, ami tartalmazza az md0-ról bootot.

-
Figyelmetlen voltam, a két menübejegyzés egy néven volt, ezt javítottam, sajnos így sem műxik.

A helyzet:
A két vinyón kívül, amit a raid1-be tettem, van egy harmadik vinyó is. Két Samsung és egy WD, megegyező méretűek.
A WD volt egyedül a gépben eddig, erről átmásoltam mindent (CloneZilla) az egyik Samsungra, majd a raid létrehozása során erről szinkronizálódott a másik Samsungra. Mivel a Raid létrehozásakor folyton gond volt az, hogy az sda használatban van, ezért a WD-ről kezdtem elölről megcsinálni a raid-et, így sikerült is gond nélkül.Amíg bent van a harmadik vinyó, addig nincs gond, bootol a cucc szépen, csak ugye nem a raid-ről... Amikor kiveszem, akkor jön a hiba, hogy a WD UUID-jét keresi valamiért a grub és ha az nincs, akkor hibaüzenettel leáll a boot.
A grub bütykölése során (a leírás alapján) installáltam a grub-ot az sda-ra és sdb-re is és a későbbi próbálkozások során mindig volt upgrade-grub /dev/sda és sdb is. Mégis egyre rosszabb a helyzet, már syntax errort is ír, pedig nem lehet olyan a grub konfigjában, ami el lenne gépelve, vagy ilyesmi.

-
válasz
vodkaboy22
üzenetére
A tömbbel nincs gond, csak a grub-al.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Futottam bele én is ilyen gondba azt ajánlom a raid1-est xfs-re particionáld nekem úgy ment.
-
chab7
addikt
Keresem egy ideje, de nem találom. Van-e Lubuntura feltehető Aurora téma?
-
Ha valaki esetleg tudna segíteni... Ubuntu 10.04 LTS, Raid1 létrehozva, minden nagyon jó, csak nem akar róla bootolni sajnos.
Így néz ki a /boot/grub sarkalatos része:
### BEGIN /etc/grub.d/09_swraid1_setup ###
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.32-41-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
insmod raid
insmod mdraid
insmod ext2
set root='(md0,1)'
linux /vmlinuz-2.6.32-41-generic root=/dev/md0 ro quiet
initrd /initrd.img-2.6.32-41-generic
}### END /etc/grub.d/09_swraid1_setup ###
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.32-41-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod raid
insmod mdraid
insmod ext2
set root='(md0)'
search --no-floppy --fs-uuid --set 6292b0dc-88a6-40ce-a247-6b36b2475f0d
linux /vmlinuz-2.6.32-41-generic root=UUID=ca79a1c5-b8b4-492f-926b-7d956410ab4f ro quiet splash
initrd /initrd.img-2.6.32-41-generic
}A boot során ezt az UUID-jű eszközt reklamálja valamiért a grub:
ca79a1c5-b8b4-492f-926b-7d956410ab4fEbből arra következtetek, hogy valamiért nem a ### BEGIN /etc/grub.d/09_swraid1_setup ### rész menüje fut le, hanem a ### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ### részé. Ergo nem tudja a grub, hogy raid-ről van szó, pedig csak a két raid 1-ben lévő vinyó van a gépben boot-kor.

-
válasz
vodkaboy22
üzenetére
Még az a szerencse, hogy van hozzá indítóikon és nem kell rootként bejelentkezni.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Fooler89
üzenetére
Huh ezzel nekem is volt gondom.
1. Rakd fel az amd ati softvert (Aditional drivers) restart
2. desktop-ra root.ként bejelentkezni
3. AMD catalyst control center
4 És megfognak jelenni a dual monitor beállítások
-Grafikus processor használata a méretezéshez alapdolog
- a többit meg kedved szerint a monitor beállítások között.
De fontos csak root-al tudod ezeket catalystban állítani. -
válasz
vodkaboy22
üzenetére
Szia!
A dual monitoros felállásodról tudnál lőni egy képet? Érdekelne.
Köszi!
Üdv. core2
Aktív témák
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U
- Honor 90 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Surface Laptop 5 Touch 13.5 Retina i7-1265U 10mag 4.8Ghz 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Logitech Webkamera MeetUp 120 -os látótér, mikrofon, 4K Ultra HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
mindegy mert kijelentkeztem, és azóta megy rendesen. passzolom miért akadt meg, csak kissé furán néztem
alsa-val eddig se tudtam megcsinalni (10.04-en) és most se, hogy default hangkártyát állítsak be. így maradnak azok a softverek amiknél tudom állítani a sink-et (vlc wine(foobar)). Van valakinek tippe? USBDAC + internal. Alsa

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

majd lehet elindítom rajta, de én a merevlemezre gyanakszom.

különösebb átalakítás nélkül, nekem tetszik az alap felület.