- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Drága bluetooth tagek olcsóbb alternatívái (MiLi MiTag, LiTag, OTAG, stb.)
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
Aktív témák
-
GD
őstag
6.5ös béta vmware letölthető egy sima mailcímes regisztrációval még most..
egyik meglepő újdonsága, hogy nem kell patch-el tökölni, felmegy forrásból ubuntu-ra,
(7.10 alatt a 6-os nem ment fel könnyen..)
továbbá ha kernel verzió váltás van, egy frontend auto megcsinálja a modulfrissítéseket amiket a vmware használ..
ez egyéb újdonságokról meg írnak a honlapon, pl vmi dx-es 3D is van.. ezt még nem nyálaztam át -
valóságépítő
tag
[erre] senki többet?
mi kutyulhat be a tty termináloknak? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
ngabor2
üzenetére
Én Kubuntu-ból felraktam a rc-t, igazából KDE-s próbaként is (kde-t utoljára cirka 4-5 éve láttam élesben).
Kinézetre jobban tetszik a KDE, viszont van pár furcsasága a Gnome-os ubuntuhoz képest. Nem tudom ezek mennyire adódnak az rc-ből, de azért rc már elég működőképes szokott lenni, szóval gyanítom nem amiatt. Az egyik ilyen dolog, hogy a partíciókat nem sda1, sda2, stb-vel nevezi el, hanem disk, disk-1, stb, ami nekem elég furcsa volt. Ugyancsak az volt, hogy (a linux külső usb-s hdd-n van) a laptopomban lévő hdd-re azt mondta, hogy külső hdd, ezért csak rootként lehet felcsatolni (s nem is csatolja fel automatikusan, mint a gnome). Ebben az egyetlen poén volt, hogy kilépéskor is kiírta, hogy csak root csatolhatja le, azonban hiába jött fel az ablak, graf rendszer közben már félig leállt, így be se tudtam írni a root jelszót
Illetve a Ubuntus dolgokat is jobban rendszerhez-integráltnak érzem Gnome alatt. -
Vladi
nagyúr
(#6087) n00n:
Próbálkozz meg egy nem hivatalos diszt updéttel. Suorce listát átírod az újra - ha még nincs - aztán mindent frissíts. Ha sikerül akkor jó. Ha nem akkor tiszta telepítés.
Egy ilyen áramszünet szívás elég durva tud lenni dist update közben.
(#6089) ngabor2:
a cápa megy elől, a reményhal meg utolsónak...Asszem ezt lenyúlom...

-
n00n
őstag
Sziasztok!
Tegnap elhatároztam, h felfrissítem az Ubuntumat (7.10) az új 8.04-re. El is kezdtem így:
gksu "update.manager -d"
Minden faszán ment, csak hogy volt egy áramszünet úgy féltávon, már késő volt gondoltam ciki de majd holnap megcsinálom. Megnyitottam a frissítéskezelőt ami hibát jelzet, akkor azt megcsináltam. De a disztró frissítések feketék és nem lehet rájuk kattintani. Ha újra kiadom az update-manager-es parancsot, akkor elindul, de kiírja, h "nem minden frissítés telepíthető, Indítsak egy részleges frissítést" Ha arra nyomok, h mégse, akkor vissza térek a frissítéskezelőbe és semmi, ha a részleges frissítés gombra nyomok:
"Nem lehet frissíteni!
A upgrade from "Hardy" to "Gutsy" is not supported with this tool."Na valakinek van valami ötletel, hogy mit lehetne tenni?
-
bsh
addikt
egy "vad" ötletem támadt, gondoltam, körbeszaglászok kicsit itt...
szóval két gépem van, egy winxp és egy ubi szerver, gigabit hálón. arra gondoltam, hogy kipróbálnám a win gépen a 64 bites ubit, de viszont abban van egy pár vinyó, ráadásul még raid0 is akad, és jócskán tele is vannak, és nincsen semmi kedvem átpartícionálni semmit az ubuntu miatt.
szóval arra gondoltam, mi lenne, ha a win-es gépet hálózatról bootoltatnám?
hogy működik ez? lehetséges?
a gép nforce4ultra, azt nem tudom, van-e benne boot rom (asszem ez kell lan boothoz, nem?), de az tuti, hogy a bios boot menü felajánlja a network boot lehetőséget.
szóval mi kell ehhez? valami speckó boot image-et raknék a meglévő ubi szerverre, hogy arról bootoljon? -
ngabor2
nagyúr
ja... én is tűkön ülök
bár leszedtem az rc-t, de már nem telepítem, azt a napot még kivárom. aztán torrenttel letépem, és osztom vissza, mert az jóóó. a bétát is valami 10-es arányig osztottam, akkor lelőttem... és nem telepítettem, mert nem volt rá időm.vajon az rc-t dist-upgrade-del véglegesre lehet hozni? valszeg igen.
-
GD
őstag
már csak 1 nap..

-
valóságépítő
tag
ajjajj
eltűntek a ttyűim
ctrl alt f1-f6 ra nem reagál
merre keressem őket?
-
Van Ubuntu alatt 3270-es terminál emuláció?
-
GD
őstag
hardy-ban milyen x86-os verzióra kiadott gyári kernel fogja látni a 4giga ramot?
debianban van bigmem-es, azzal működött jól..
az integrált vga 256-ot eszik, hiányzik 7xx mem.. csak 3gigát lát
generic kernel legújabb hardy-hoz kiadott
fordítással nem nagyon szeretnék macergálódni.. -
vamzi
senior tag
válasz
dr_strange
üzenetére
köszi szépen, az adblock extensionnal megcsináltam.mostmár hál istennek nem jön be
a hosts fájlt már tegnap is akartam szerkeztgetni, de mivel nem tudtam, hogy mit hova inkább hagytam
-
vamzi
senior tag
hogyan lehet ubuntuban letiltani egy weboldalt, hogy ne jelenítse meg egyáltalán? a foxban nem találtam semmi ilyen opciót. iptablest meg nem ismerem. Egyébként a myvip-t akarom letiltani
zavar, hogy betud jönni 
-
zabu
tag
Hello!
Melyik a legfrissebb ubuntu? 8.04?vagy annál már van újabb?
A közeljövőben tervben van új gép beszerzése, lehet hogy ott újra megpróbálkozom ubival. -
ballington
addikt
egye fene megvárom, de csak azért mert rengeteg a meló és nem lesz rá időm.
rtom: nem lesz teljesen új, volt már fennt kb. 2 hónapig ubuntu, aztán valamiért leszedtem, de most megint fel akarom tenni. persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy linux zseni lettem, sőt, elég sokat felejtettem, amikre akkor rájöttem vagy tudtam.
anno találtam egy kb. 10-12 cikkes sorozatot, amelyben ubuntu 5.10-est mutatnak be, de csak nem találom azt a linket.
-
róland
veterán
válasz
ballington
üzenetére
Arra a pár napra dobj fel egy Virual Box-ot a gépedre és az Ubuntu 8.04 RC-vel ismerkedhetsz. (Bár vannak korlátai.)
-
róland
veterán
válasz
ballington
üzenetére
Most már érdemes megvárni a 8.04-est.
-
rtom
senior tag
válasz
ballington
üzenetére
Meg nem mondom, kezdőként mivel lenne jobb a 8.04, mint a 7.10, elsőre biztos mindkettő szokatlan lesz. ATI drivert mindenképp telepítened kell.
Én úgy látom, hogy már nem bírod ki azt a 4 napot...
Aztán 24.-én dist-upgrade 
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington
üzenetére
érdemes azt a 4 napot kivárni imho. én is azt akarom feltenni, ha kijön.
blue@X: ezek alapján nem igazán látja...
pár parancssor kimenete alapján hátha összejön valami, utána áttérünk a graf dolgokra.
lspci | grep Network
ifconfig
iwconfigezeknek a kimenetét ha beszúrod, akkor mondom a folytatást.
-
rtom
senior tag
A képek alapján nem jött létre ath vagy wlan elnevezésű hálózati eszköz, úh. lehet, hogy telepítette az Atheros HAL-t, de nem megy vele. Ha posztolsz egy lspci kimenetet, meg tudjuk mondani, hogy egyáltalán támogatott-e a chipset, vagy ndiswrapper-t kell izzítanod. Emlékeim szerint utóbbi lesz a megoldás, mert a madwifi még nem tudja 6-os és annál nagyobb végű Atheros chipseteket meghajtani.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
ballington
üzenetére
Várd meg a 8.04-et.
WillChi:
Partíciónálóval töröltél minden partíciót? Esetleg MBR törlését próbáld meg, fdisk-el /mbr kapcsoló, de a partícionáló programok többsége tudja törölni. -
WillChi
őstag
Még csak kóstolgatom az Ubuntut, és egy dolog nem hagy nyugodni. Feltelepítettem a 7.10-et egy 30-as winchesterre. Gondoltam egyet később, és arra a HD-re XP-t szerettem volna telepíteni. A partícionáló, másolás, telepítés lefut, és az első újraindítás után 'lemezhiba' és társai jönnek elő. Az XP nem bootol be. Az Ubuntu ismét feltelepül ez után is, és előtte Win volt a lemezen.
A kérdésem az, hogy mit piszkál meg az Ubuntu a lemezen, hogy ez így előjön, és lehet-e ezután valamit csinálni, hogy lehessen ismét telepíteni rá mindent, amit szeretnék?
-
ballington
addikt
kezdő userként érdemes megvárnom a végleges 8.04-est, vagy inkább rakjam fel a 7.10-est?
-
Blue@X
senior tag
Hy,
Acer Aspire 5315-re telepítettem wubi-val az Ubuntu 8.04 LTS RC-t.
Hang a 7.10-el nem volt, de ezzel már van.
Mostmár csak internet kellene, az Atheros wi-fivel.
Elvileg felismerte a wi-fi kártyát:
kép
De nem lát vezeték nélküli hálózatot.
Hogy tudnám megcsinálni, hogy lássa az itthoni vezeték nélküli hálózatot?
Illetve akkor a kép szerint müködik a wi-fi(én azt veszem ki belőle).előre is köszi a választ
-
ZCoyote
őstag
Juhhuuuu, végre alapból működik a 3945 intel wifi kártya. Tudnak ezek a srácok ha akarnak. Egyébként az isten rogyassza rájuk az eget, hogy eddig hagytak kétségek között vergődni
-
Jag
senior tag
Hello!
Azt, hogy tudom megoldani, hogy a Wlan automatikusan csatlakozzon, ne keljen nekem állandóan kézzel konnektálni'.
Még egy.
Miért nem tudom a főmenühöz hozzáadni a Debian menüt? -
vamzi
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Egyébként amit feljebb linkeltél, az csak egy Art-os téma.Nem tudom eldőlte, hogy bekerüljöne a rendszerbe alapértelmezett témaként.Mindenesettre én nem találom sehol a rendszerembe ezt a témát
persze, lehet csak figyelmetlen vagyok.Én még megvárom a véglegest, és ha azután is megmaradnak a rigolyái, akkor downgrade lesz 7.04-re a notin, mert a hardy nem igazán akar együtt működni a vga-mal
meg sok kis apró idegesítő dolog van benne, amik biztos megvannak valahol, csak nem ott ahol én is megtalálom 
pl:
ha lecsukom a noti fedelét, akkor zárolja nekem a képernyőt.7.04be alap volt, valamér 8.04be sehol nem találom. -
dekoninck
aktív tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
A támogatás ingyenessége nem feltétele a free (szabad és legtöbbször ingyenes) fogalomkörnek!
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Gyere bátran. Telepítek, konfigolok, beállítok, testreszabok tetszőleges disztrót. Jah 5000 huf/óra.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére

Mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy új gép volt, ami direkt úgy lett összeválogatva, hogy ne legyen inkompatibilitás, azért ez nem kis könnyebbség volt. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Mint ő is írja, miután be lett állítva minden. S ugyebár mikor felraktam neki, be is lőttem a dolgokat

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
JÓ akkor 8 nap után.

-
-
Cathfaern
nagyúr
Az idézet egy (linuxhoz) laikustól van, akinek az új gépére megegyezés után Ubuntut raktam fel
(már kb. két hónapja, szóval nem csak kezdeti lelkesedésről van szó)
"komolyan ilyen egyszerüen programokat leszedni és telepiteni
a linux a világ legfelhasználobarátabb OP-rendszere
ha már meg van csinálva (video kártya ilyesmi)" -
rtom
senior tag
válasz
ballington
üzenetére
A VaniliásRönk által megnézett oldalt nem frissítették, ezért vélte úgy, hogy nincs támogatás a kártyádra. Ha ezt teszed fel, mennie kell (bár ATI-nál ilyet kijelenteni lehet, hogy még kicsit korai
)Ha feltetted, megírhatnád ide a tapasztalataidat.
-
ballington
addikt
most akkor mi van?
normálisan megy ubi-val, vagy nem? játszani nem nagyon fogok rajta, max egy 2003-as játékkal. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Csak a Driver Support oldalt nem frissítették rendesen, a driver támogatja az összes Radeont... (9500-tól felfele) [link]
-
rtom
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Most akkor én nem tudok olvasni, vagy mi? Ottan van benne a listában, na.

Más kérdés, hogy milyen teljesítményt hoznak ki belőle.
Ha visszajött a lapim a szervízből, tolom is felfelé, merthogy az X1100 is szerepel a listán.
-
VaniliásRönk
nagyúr
"But the driver still lacks more advanced features like 2D, 3D and video acceleration as the information for such an implementation hasn't been made available yet."
Tudod mikor lesz ebből valami...
a legfrissebb hivatalos driverben már az összes idegesítő bug javítva lett, dualview-val van még szívás, de az legalább nem sok embert érint. -
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Pontosabba a Linyukszos drájver támogassa a hátét.
A beépítettnél meg várd csak ki a végét. -
-
Vladi
nagyúr
válasz
ballington
üzenetére
Szerintem rollins. De nem ubival.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Jut eszembe, a beépített driver használlata pedig maximálisan ellenjavallott HD Radeonokon, hacsak nem akar valaki karakteres konzolon rendszer-helyreállítani/mindent újrahúzni.

-
rtom
senior tag
válasz
ballington
üzenetére
Ha jól olvasom, a gyári Catalyst driver 7.11-től támogatja, úh. nem kéne, hogy problémás legyen. Hogy a közösségi driver támogatja-e, passz.
A 8.04-ben (is) alap a compiz (3D eyecandy), FF3 (rulez!), gaim helyett pidgin, meg biztosan sok egyéb is más, de hirtelen ennyi jutott eszembe.
-
ballington
addikt
hasnál valaki ubuntu-t hd 3850-es ati karival? lennének sztetek problémáim a driverrel a 8.04-essel?
előjött megint az a kósza gondolat, hogy felrakom megint hogy ismerkedjek a linux.egyébként mennyivel lehet másabb az új, mint pl. a 6.10 volt? mert nekem még anno asszem az volt fenn.
-
törölt tag
köszi a tippet, működik a dolog.
rájöttem, hogy én voltam a hülye (vagy az, aki kitalálta a különböző karakterkódolásokat...
), sikerült rámásolni valami olyan karakterekkel elnevezett fájlokat, amiktől meghülyült a cucc, és azt a könyvtárat nem lehetett törölni, illetve bele másolni egyéb cuccokat. -
törölt tag
válasz
.:GoliBali:.
üzenetére
nem, így nem megy, de közben találtam egy linket, amivel sikerült feltenni: [link]
memóriakártya ügyben továbbra is szívesen veszek javaslatokat...

-
rtom
senior tag
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Amennyiben a Xorg.conf-od tartalmazza a Synaptic nevű device-t, akkor
synclient TouchpadOff=1
kikapcsolja, 0 bekapcsolja.
-
törölt tag
válasz
dekoninck
üzenetére
- a parancsaban nincs, azt is bemásoltam ide, ahogy beírtam. nem létezik, hogy 3-4-szer begépelve véletlenül hozzányomok egy shift+8-at
ha a fájlban van, az szuper, de hogy keressem meg egy bináris fájlban, hogy hol van?
- nem létezik, mert nincs ilyen kapcsoló sem a kártyán, sem a kártyaolvasón... -
-
bsh
addikt
hát a sorfrekvenciát jól ki is lehet számolni, ha tudod a max. függőleges felbontást és hogy abban mekkora frissítést tud. a sorok számát összeszorzod a frissítések számával, ez adja a függőleges frekit.
pl. ha a legnagyobb felbontás 1600x1200, és ezen tud 60hz-et, akkor a függőleges freki az 1200x60=72khz, vagy picit nagyobb, mondjuk 75khz. -
Egyértelmű voltál, meg is csináltam, hogy visszakapcsoltam a restricted drivert és utána minden okés is - csak a képfrissítés nem. Mivel fejből nem vágom, mekkora a max. függőlege s frekvencia, nem tudom, hogyan fogom megoldani
De majd kitalálok vmit. A segítséget köszi.GD: Neked is köszi.
-
Kicsirics77
veterán
asus x51rl laptopon a synaptic touchpad-ot hogyan lehetne letiltani????
-
bsh
addikt
igen, azzal nekem is bajom volt, valamiért a gnome és xfce felbontásbeállító felület nem engedte nekem sem, csak ilyen 56 meg 60 hz-eket :S
megoldás: ismét reconfigre x-server, és mikor a monitort állítod, medium vagy advanced módba menj, és ott add meg a max függőleges frekit, akkor van rá esély, hogy működik majd. de néha így sem szokott.
ja amúgy a múltkor lehet nem voltam egyértelmű: a reconfigure x csak azért kellett, hogy legyen megint gui-d. miután ez megvan, ott kapcsold vissza a restricted ati drivert, és állítsd be újra az x servert, hogy megint az ati drivert használja. (mert ha jól értettem, az volt a gondod, hogy kikapcsoltad a restricted drivert és ettől nem ment a gui)
szóval a vesa mód csak ilyen ideiglenes megoldás, hogy legyen gui-d, amíg beállítod ismét a cuccot. -
törölt tag
lenne két kérdésem (ismét):
1. hogy lehet realplayert feltenni? amit letölt a hivatalos oldaról, az egy .bin fájl. erre azt írják, hogy az "sh realplayer.bin" paranccsal lehetne telepíteni, de erre csak egy hibaüzit kapok:
$ sudo sh RealPlayer11GOLD.bin
RealPlayer11GOLD.bin: 7: Syntax error: "(" unexpected
rmvb fájlok lejátszásához kéne. elvileg ugye mplayer alatt kéne menjenek, ha felrakom az essential kodekcsomagot (gutsy alatt ment is), de valamiért nincs semmi hatása...2. miért van az, hogy a 4GB-os MS Duo Pro kártyámat nem tudom írni a kártyaolvasóval? Gutsy alatt, de még ha jól emlékszem, akkor Kubuntu 8.04 alatt is gond nélkül ment. de például az 1GB-os microSD-t tudja írni gond nélkül, csak ezt nem ("write protected disk"). sehogy nem tudok rá másolni, vagy törölni róla.
Aktív témák
- Akvarisztika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mini PC
- Ford topik
- Bestbuy játékok
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- 3db - Dell Alienware 18 Area-51 AA18250 18" - Intel Core Ultra 9 275HX, 64GB, 2TB SSD, RTX 5090
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955, 100% Akksi
- Honor 200 Lite / 8/256GB/ Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 12/128GB Fekete / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

meg sok kis apró idegesítő dolog van benne, amik biztos megvannak valahol, csak nem ott ahol én is megtalálom