Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
0519
senior tag
válasz
bally4 #46783 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy frissült a qbittorrent is az új rendszerrel:
[packages.debian.org]@cog777 : meg tudod erősíteni?
-
-
UberMutant
őstag
válasz
bally4 #46593 üzenetére
csakis docker. hagyd a natív telepítést.
mióta áttértem dockerre , nyugodtabban alszom, nem kell egész éjjel mókolni.
a frissítés meg 2 sor docker-compose pull majd docker-compose up -d és kész.
nálam ez vált be (meg még 100M további letöltőnél)
https://hub.docker.com/r/linuxserver/qbittorrentmondjuk azt nem tudom ilyen régi hardveren mit fog csinálni, egy próbát megérhet.
-
0519
senior tag
válasz
bally4 #46529 üzenetére
Hozzáadhatsz a rendszeredhez egy alternatív forrást:
[launchpad.net]Ők 4.5.5 -nél járnak most
-
válasz
bally4 #31277 üzenetére
Terminálban. ssh-val bejelentkezel egy másik gépről. Ill. számítógpen. Windows alatt a komolyabb lemezkezelő programok is képesek ext4-re formázni.
-
válasz
bally4 #31035 üzenetére
Saját tápos "nagy" házat, benne egy 3.5-es merevlemezzel (SSD-vel).
Nekem egy kitudja hány éves 1TB-os Medion lemez van rajta, a mai napig teszi a dolgát. Persze ez a 2.5 is igaz lehet. Kinek mi jön be.
Ha kevés lett volna a táp, akkor folyamatosan "kattogott" volna, állandóan fel akart volna pörögni, és ez a SMART adatokban is megjelent volna. +csak észre vennéd, ha néha-néha elérhetetlen, és csak sokadik próbálkozásra tud csak felpörögni, és elérni az adatokat.
Szerintem "természetes" halált hallt, eljött az ideje. Nyugodtan tedd bele a cseredarabot, és használd tovább mint eddig. -
cinemazealot
addikt
válasz
bally4 #31035 üzenetére
Bővebb infó híján zavart érzek az erőben:
"...nagyon alap felhasználás" vs. "Lejön 2-3 film, 2-3 sorozat..."
Sorozat alatt mit kell érteni? Komplett sorozat összes évaddal, vagy csak 2-3 évad, esetleg csak 2-3 epizód?
Mert ha ezeket még seed-eled is, akkor azért van ott forgalom, ami már okozhat terhelést a Pi-nek.
-
válasz
bally4 #27454 üzenetére
Nekem minden esetre van egy puppy linux live cd-m (imádom, sok adatot mentettem már meg vele az évek során), azt használom minden olyanra, amit csak linux alól lehet megoldani, pl. nemrég új kártyára költöztettem a libreelec-et, és a régi kártyáról a .kodi könyvtárat is egy az egyben átmásoltam az újra az említett disztrót futtatva.
(Azért nem backupoltam, mert egyrészt 2gigás kártyán volt a rendszer, és nem volt rajta hely, másrészt, mert elromlott, és nem bootolt róla a pi. Érdekes, mert amúgy olvasható volt a kártya, adat sem veszett el róla.)
-
válasz
bally4 #27439 üzenetére
Ha pi-re lesz kötve, akkor ext4, mert ugyan ntfs-el is működni fog, de túl nagy processzor terheléssel jár.
ExFat-ot meg hogyne tudná olvasni a Windows? Esetleg ha közvetlen tv-re lenne dugva, azzal lehetne esetleg gond.
Mellesleg ha csak olvasni kéne Windows alatt, akkor sem okozna gondot az ext4, mert van hozzá ingyenes program, amivel lehet olvasni. De én ezt a problémát úgy hidalnám át, hogy ext4-re formáznám a vinyót, majd tennék rá vmi minimál linuxot, 2-300MB simán elfér az 1T vinyón. -
vargalex
félisten
válasz
bally4 #22743 üzenetére
Jobb egérgomb -> Hozzáadás a kedvencekhez. Ha nem egérrel használod, akkor pl. CEC-et használva érdemes megpróbálni az OK gombot hosszan nyomva, vagy nálam egy 2009-es LG-nél zöld+sárga gomb egymás után.
Kicsirics77: ő is inkább a Kodi-ra gondolt, hiszen ez egy Kodi feature.
-
Bobolit
aktív tag
-
Bobolit
aktív tag
válasz
bally4 #21902 üzenetére
Hmm, egyelőre érdekes tapasztalataim vannak. Megy a deluge, de folyamatosan hullámzik a letöltés, felmegy 3MB/s-re, lemegy 500KB/s-re és ez így megy végig. Ez mi a vihar lehet? Esetleg kevés a sávszél a csatolón? Egy felmount-olt share-re megy a letöltés, nem usb-s lokális tárolóhelyre.
-
azbest
félisten
válasz
bally4 #21631 üzenetére
Természetesen. Ha nagyon 5V alá esik a feszültség, akkor a tunerek elkezdenek problémázni, mint ahogy más eszközökkel is előfordul.
A dvb-t tunereimnél annál rosszabb a vétel, minél jobban leesik a feszültség. A max_usb_current bekapcsolása is erősen ajánlott.Némelyik rendszerrel, pl openelec, van tuner ami nem akar jól működni, ha közvetlen a pi-re van kötve a tuner (a dvb-t it9135-ökkel tapasztaltam én, a t230 nem tudom máshogy viselkedik-e). Egy kihúz-bedug után viszont közvetlenül is jó volt. Úgy láttam, hogy induláskor egy pillanatra áram alá helyezi a pi az usb portokat, aztán lekapcsolja, majd később, amikor betöltődnek a driverek, akkor újra áramot ad neki. Talán ez okozza. Lehet, hogy kernel függő. Aktív hubnál a hub ad áramot, így nem kapcsolgatja alatta a pi.
-
azbest
félisten
válasz
bally4 #21614 üzenetére
Szegeden ezek a telekom dvb-c paraméterei, nem tudom máshol különböznek-e
170MHz, 6875ksymbol, QAM/64, FEC 3/5
218MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
226MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
234MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
418MHz, 6875ksymbol, QAM/64, FEC 3/5fecből ilyen nincs a listán, állítsd másra vagy autora, majd a átvált.
Ha az elsőt beállítod, akkor a tvheadend a network discoveryvel felveszi a többit is. Ahogy írtam a w_scan rosszul működik az újabb raspbianon, nem tudom mi baja lett. De attól a tvheadend rendesen megy.
Az antennás dvb-t -hez pedig ott a mux lista a szolgáltató honalpján, azt kell beállítani, ami hozzád közel esik és az antennád amerre fordítva van.
-
bally4
tag
válasz
bally4 #21561 üzenetére
Na van egy kis előrelépés. Az config.txt-ben felemeltem az áramot, így "működik" már.
A TV adapter résznél a DVB-C, enabled, felvettem egy Networks-t (T-home), majd a TV adaptersnél az engedélyezett adapternél hozzárendeltem.Networks "T-home" force scan viszont nem talál semmit, nincs mux, nincs csatorna.
T-home DVB-C adásánál van valami speciális beállítás? Mit rontok el? Elég kezdő vagyok a témában..
-
schferenc77
aktív tag
válasz
bally4 #21491 üzenetére
Ez volt nekem is a tippem (spéci nem angol karakterek a megosztás nevében), de akkor sem lett jobb, ha vigjatek-ra neveztem át. Illetve még egy ellenérv: az RPi-n sokkal gyorsabban megy a betallózás.
ezek szerint a wetek ennyivel lassabb? Még azért megeresztek egy support ticketet hátha... -
stopperos
senior tag
válasz
bally4 #20853 üzenetére
Szia, én aliexpress-en vettem, a gyártótól. $22 volt egy fél éve. Ebay-en nem találtam normálisat.
A firmware itt érhető el, vagyis innen töltöttem le és linkeltem be.
A DVB-T/T2 megy windows-on és linuxon is, a DVB-C állítólag csak linuxon. Ezt a részt nem próbáltam, a tvheadend felismerte mint T és C vevő.
Azért megjegyzem, hogy a témának nem vagyok a szakértője. Utána olvastam, ez tűnt szimpatikusnak (vagyis, hogy ez működött és volt hozzá fw), és megvettem. Azóta be van üzemelve és semmi gond. A jelerősséggel volt néha gebasz, de elfordítottam az antennát és azóta semmi gond. Egy 2 órás film alatt 1-2 error van a streamben. -
Beni2360
félisten
válasz
bally4 #20776 üzenetére
Nálunk a felállás hasonló volt kivéve, hogy a 2.TV sima analóg adás jött minden beltéri nélkül.
Ekkor tettünk be egy DVB-C boxot, nem t-homos ALMA néven fut és attól fogva az M1, Duna,Duna World, egyszerűen nézhetetlen volt. Nálam az IPTV-vel is gondok vannak nagyon gyenge az adás, nagyon az elosztó végén lehetek. Tavaly 3x voltak kint és nem tudtak nagyon rajta változtatni. Az M4 adáson ment a vízi póló és állandóan bekockásodott a vízfelület és a gyors mozgások.A Tv-re fogta élősszőr aztán átkapcsoltam a DIGI kábelre leesett az álla. gondolkodás után - más az adás.
A szolgáltató mondta ez mellék termés,(zörgés) mivel nincs fizetve utána nem foglalkozik vele. -
stopperos
senior tag
válasz
bally4 #20772 üzenetére
- Pi-n van analóg kimenet. Ezzel nincs gond.
- DVB-C és DVB-T vevőnek a Geniatech Mygica T230-ast választottam. Gyorsan keres és nincs vele gond. A firmware is elérhető.
- Sorozatok letöltése, akkor OSMC. Mert debian szerűség fut alatta és tudsz könnyen telepíteni plusz csomagot, pl rtorrent vagy társai.
- Openelec és OSMC is tud tvheadend backend-et. El kell szöszömötölni a telepítéssel és a beállításokkal elsőre, de menni fog. Én elkezdtem még Pi 1B-vel, de nem volt elég stabil a tápegység miatt, úgyhogy máshogy oldottam meg. Nálam MindigTV Alap megy egy Ubuntu szerverre kötve, és onnan kiosztva a hálózatra.
- Felvett tv adások streamelése: tvheadend+ Tárhely. Ezt te döntöd el, hogy nagy SD kártya vagy külső tápos külső merevlemez.
Javaslom, hogy Pi2-t vegyél. Nem melegszik annyira, és sokat dob hogy 4 mag meg a tápellátás is stabilabb.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Sorozatok
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Microsoft Excel topic
- Politika
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5800X / RX 7600 XT 16GB / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB SSD / 650W
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- HP EliteDesk 800 G1 USDT i5-4590s 8gb ram 120gb ssd wifi gigabit minigép eladó olcsón
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest