- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyurkikrisz
őstag
Honnan lehet a legolcsóbban Pi Zero W-t rendelni? PiHut?
-
gyurkikrisz
őstag
Letöltő"szerver"-t építenék, egy random kártyaPCből és egy külső HDD-ből. Igazából az lenne a feladat, hogy néha-néha beraknék 1-1 torrentet letölteni, és azokat töltse le a HDD-re, majd hálózaton átmozgatnám őket a gépemre. Későbbiekben lehet médiacenterként is funkcionálna a cucc, max HD-FullHD szinten. Ami fontos, hogy WiFi-ről menne, illetve hogy minél olcsóbb legyen. Hogy jönnék ki a legolcsóbban? Nem csak Pi-s megoldás érdekel, mert szerintem torrentre meg egy kis filmre tökmindegy hogy milyen a szoftveres támogatás, transmission meg kodi az mindegyik boardra van.
Köszönöm
-
gyurkikrisz
őstag
Sziasztok!
Lecsúsztam a mai Zero adagról, de legközelebb mindenképp vennék. Kérdés: Mennyi is volt nektek a szállítási költség?
A másik az, hogy elbír egy USB-s wifi adapterrel a Zero?
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Blackdeath12 #15495 üzenetére
Raspbian
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
wassermann #14975 üzenetére
most konkréta a boot partíció mentésére gondoltam, de akkor csinálok egy mentést rsync-el, és egyet win32diskimagerrel is, az egyik csak használható lesz
-
gyurkikrisz
őstag
Le tudom úgy menteni a pi-n a rendszert, hogy szükség szerint pl a /home mappából egy windowsos gépről is tudjak fájlokat kiszedni? a probléma az, hogy a jessie frissítéssel elromlott az apt-get, gondolom rossz a sources.list fájl, meg a dependencykkel is baja van, és úgyis érett már ez, így újraflashelem az egészet, egy tiszta image-t. Namost ami eszembe jut az előtte lementem, de nem tudjuk mink van, amíg el nem veszítjük alapon szeretnék megtartani egy mentést mindenről, hogy hátha eszembe jut valami, vagy egy config file-t meg tudjak nézni, kéne a régi rendszer. Hogyan tudom úgy elmenteni, hogy továbbra is tudjam "nézegetni"?
-
gyurkikrisz
őstag
Hogyan tudom teljesértékűen lementeni a rendszer file-jait, majd azt egy másik (konkrétan jessie) imagen visszarakni? gondolok itt a telepített csomagokra, konfig file-okra, stb. Melyik mappákat kéne "átemelnem"?
-
gyurkikrisz
őstag
Ki lehet olyat vitelezni, hogy a Pi-n játszok egy filmet, és azt streamelem az androidos eszközömre? Fontos lenne hogy a pi-n fusson a videó, mert így azt direktbe a hifire kötve tudnám hallgatni, nem kell még bluetooth hogy visszajuttassam a hangot a hifi-be a tabletről.
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
redwhite78 #14607 üzenetére
Ha a TV-d tjdja a HDMI CEC-et, akkor nem kell hozzá külön, a TV távirányítójával is tudod irányítani. Ha nem, akkor RPiboltnál/MálnaPC-nél lehet kapni egyszerűbb távirányítókat, de ahhoz kell egy IR vevő is.
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
OnlineWolf #14337 üzenetére
Python 3.x megy, az SQL is megy, legalábbis a google szerint (ilyen "tényszerű" dolgoknak nem nehéz utánakeresni, mindenkit bátorítok hogy ne féljen használni a google-t)
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
s3toraph #14307 üzenetére
Ha beteszed az sd-t, akkor bedugsz egy tápbkábelt, (esetleg HDMI-t, ha monitorról akarod, nem ssh-ról), egeret, billentyűd, és meg is vagy. Egy módosított linux fut rajta, van rá többféle IDE (nekem a Geany jön be, tud C-t is.), shell, stb. Nem kell külső eszköz ahhoz hogy programozni tudd. Bekapcsoló gomb nincs rajta, ha áram alá kerül, akkor elindul. Kikapcsolni ki tudod, de eddigi tapasztalataim szerint ebből csak táplkábel ki-be művelettel tudod felébreszteni.
-
gyurkikrisz
őstag
Lehet kapni IR LED-et, amivel tudnék mást is távirányítani (pl a hifim, és így nem kéne bekapcsolgatni külön.), viszont kell neki 1 legalább 100mA áram, amit a Pi nem tud leadni. Hogyan tudnám mégis megoldani, hogy tudjam vezérelni a Pi-ről?
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
martinkeet #13922 üzenetére
csinálsz egy smb megosztást a pi-ről, és úgy másolod át
-
gyurkikrisz
őstag
-
gyurkikrisz
őstag
hogyan lehet átállítani a Pi-t hogy ékezetes betűket is meg tudjon jeleníteni a python, vagy az apache? pythonnál hibaüzenetet kapok ha ékezetes betűt írok, az apache szerverről futtatott weboldalon pedig más betűket ír.
minden beállításom a "locale" parancs alatt en_GB.UTF-8
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Root Banane #13664 üzenetére
én is wd vonalon gondolkozok, vagy elements vagy passport, ami olcsóbban lesz
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Root Banane #13660 üzenetére
most hogy utánaolvastam, arra jutottam hogy nem, vagy csak szerencsével. ugye egy usb 2.0 500mA-t tud visszaadni max. általában ezzel beérik ezek a vinyók, mivel a WD-ken nincs külön táp USB, ezért max ennyit kérhet. az alap beállítással 600mA-t ad le a Pi a 4 USB-n, szóval így eselytelen, max_usb_current=1-el lehet hogy megy, mivel így 1,2A-t ad le a 4-en, viszint ez se biztos, attól függ mennyi kér a vinyó, amire pontos adat szinze sehol sincs. én ajánlom az aktív hub-ot, én is veszek egyet, jol jönni csak jól jöhet.
persze próba kérdése. vedd meg egy korrekt webshopban, ha nem megy élj a 14 napos jogoddal az elálláshoz
-
-
gyurkikrisz
őstag
Van aki HDD-t használ a Pi-vel? És milyet? És milyen aktív HUB-ot használtok mellé?
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
bwin.party #13648 üzenetére
semmi baj nincs velük, múlt héten voltam, igaz csak egy USB kábelt vettem, de nem úgy néztek ki akik át akarnak verni. ha NOOBS-os Pi-t veszel akkor egy Samsung kártyát adnak hozzá, attól nem kell tartanod.
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Root Banane #13644 üzenetére
1-2 honapja en is ugy vettem meg hogy semmi se tudtam a linuxrol, de mostmar egesz jol kijovunk egymassal
a neten sok tutorial van, azokkal el lehet boldogulni, talan meg tanulni is, en is igy jottem bele.
-
gyurkikrisz
őstag
[link] pl igy, mostanában én is nézegetek a témában, egy ilyen kijelző alig néhány ezer forint, az ébresztős projektembe illene is.
más: a 2-es modellen van ugye 4 rögzítőpont, addig eljutottam hogy M2.5-ös csavar kéne, csakhogy jó a sima fém is, vagy mindenképpen műanyaggal próbálkozzak?
-
gyurkikrisz
őstag
Hogyan tudnék úgy egy USB-t indulásnál felmountolni, hogy az általam kívánt mappába mountoljon, vagy legalább én legyen az owner? mert csak a root-nak ad jogokat, ez pedig FTP-nél kényelmetlen, mert onnan csak a sajátjaimat tudom írni.
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Mr Dini #13614 üzenetére
én is ezt vettem, nagyon jól funkcionál, semmi feszültség esés, semmi szivárvány. engem az zavar hogy a tetejébe kell bedugni a kábelt, azért figyelni kell hogy ne törjön meg.
ha már ugyis írtad hogy a Duna Plázában vetted át, tudom javasolni hogy a MálnaPC-től rendelj egy 1,4m-es kábelt, 620 Forint, 2,5A-t tud. Én most azzal használom. És a Duna Plázától csak egy busznyira van az "üzletük", csináltam egy kört és így beszereztem mindent az RPi-hez
-
gyurkikrisz
őstag
Hogyan tudom kényszeríteni a Pi-t hogy újra- esetleg felcsatlakozzon wifire? Milyen parancssal?
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Redneck #13467 üzenetére
Egyelőre még szinte semmit sem lehet tudni, de szerintem egy Raspbiannal jobban jársz majd.
Ha az 1GB RAM kevés, akkor ez Neked nem a megfelelő célezköz. Egyébként a hardverhez képest gördülékeny, de azért egy webböngészés már fájó tud lenni.
Flowtation: Egyszerűbb lenne ha megtudnád a cucc fogyasztását.
-
gyurkikrisz
őstag
Hogy lehet megcsinálni hogy egy adott python script bootnál lefusson? Egy háttrben wifi ellenörzgetö script lenne, tulajdonképpen pingelne egyet, és ennek eredményeknént tenne ezt vagy azt. /etc/rc.local és crontab-os megoldást ismerem, megy is más scriptnél (pl egy egyszeri másolást simán megcsinál), de ha a python scriptet teszem be, se híre se hamva hogy elindítaná. A paranccsal nincs probléma, konzolba beírva tökletes. Mit csinálhatok rosszul?
-
gyurkikrisz
őstag
Van néhány tapasztalatom a telóról osztott nettel:
Először is figyelj arrra hogy a Pi statikus ip-t kapjon. Mivel ezt a 'routerből' nem tudod beállítani, ezért a Pi-n kell.Legyen egy szkripted ami folyamatosan kapcsolódni kényszeríti a wifire esetleges eldobás esetén, mert megfigyelésem szerint ha nem talál wifit bootnál, vagy valamiért eldobja, akkor nem keres újra.
-
gyurkikrisz
őstag
Meguntam a szopást a Netgear adapteremmel, vettem egy Tenda W311M-et. Bedugtam, és megy is. Imádom. Ajánlom, 2k-ért ajándék!
Már korábban is előjött, de most látom. A Pi-hez két IP is rendelvr van, mindkettőről el tudom érni, ssh-zni stb. Ez hogy lehet?
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
PpenoO #13115 üzenetére
Most nincs előttem a config fájl, kb 10 perce csuktam el a Pi-t, de én is épp ft-t állítgattam. Van egy olyan beállítás, ami alapból 0022-re van beállítva, ha megváltoztatod 0002-re és nyomsz egy restartot a service-nak, akkor írható lesz, nekem legalábbis ez bevált. Ha addig nem lesz más, akkor holnap délután tudok pontosítani.
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
RoundRobin #13142 üzenetére
Köszi, túl nagy volt az öröm ahhoz, hogy sikerüljön helyesen leírni
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
azbest #13135 üzenetére
Köszönöm, ma kipróbálom. Illetve ha így sem megy az adapter azthiszem inkább újrahúzom az egészet, úgyis annyit piszkáltam már bele, lehet csak én csesztem el
Mert próbáltam hozzá feltenni azt a drivert ami kb 3 éve kellett neki, mivel mostanra már állítólag alapból a rendszerben van a driver.
Illetve vennék egy normális tápot neki (a mostani egy gagyi kínai), 2A elég egy wifi adapternek, bill.-nek, és egérnek?
-
gyurkikrisz
őstag
Van egy Netgear N150 (W1000N) wifi adapterem, 8188CUS chipsettel. Boot után nem kapcsolódik, ha kihúzom-bedugom akkor néha működik, néha nem. Az alap GUI-s wifi szoftver különböző "Cannot initiate AP scan" avagy "Can't get status from wpa_supplicant" hibaüzeneteket dobál. Mit tudtok rá ajánlani?
Illetve ha minden kötél szakad, milyen olcsó és jó wifi adaptert tudtok ajánlani? Lehetőleg itthonit, hogyha mégsem jó akkor legyen 14 napom elállni.
-
gyurkikrisz
őstag
Egy USB-s wifi adapter rosszalkodását okozhatja a gyenge tápellátás?
-
gyurkikrisz
őstag
Honnan érdemes tápot venni ehhez? Mindenképpen 2A-s kéne. Amit vele kaptam, az olyan jó volt hogy mikor bedugtam a konnektorba kigyulladt
-
gyurkikrisz
őstag
Hol érdemes RPi-t venni? A legújabb, négymagos modellre gondolok
-
gyurkikrisz
őstag
Sziasztok!
Milyen az eszköz működési sebessége? Úgy értem, hogy a mondjuk egy Python IDLE-t, vagy egy terminált folyékonyan el tud futtatni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Legion 5i 15 notebook: légiós fegyverzetben
- Google Pixel topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- PlayStation 5
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest