- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
Aktív témák
-
hali01
őstag
Én csak szeretném konkretizálni a hibát.
Ha a középső fókuszpont aktív és le is pittyen,meg látod is,h felvillan akkor tök mind1,h mi van előtte,mellette,mögötte.Az lessz éles ami középen van.De ha minden fókuszpont aktív akkor oda fókuszál ahova kedve tartja.
Amiket eddig írogattatok abból nem derül ki semmi.
Konkrét példa: [link] Canon 100-300/350D,középső fokuszpont volt aktív,kapáslövés.Előtte-mögötte minden életlen de a téma éles.
Mostmár csak azért is érdekel a hiba,nem mintha bármi hasznom lenne belőle. -
hali01
őstag
Érdekes mindkét képed.
Kérdés:A középső fókuszpont volt aktív mindkét képen?
Ha igen akkor le is pittyent,h élességet talált?
Ha manuálisan fókuszálsz akkor is mellé megy annak ellenére,h te élesnek látod a keresőben?
Az első kép 2,8-as rekesszel készült.Az ilyen jellegű témánál illik legalább f5,6-ig rekeszelni mert azon egy darab éles rész nincsen. -
hali01
őstag
Készítettem néhány képet Hydra 50-es obijával.
Teljes méretű jépegek: [link] -
-
hali01
őstag
Sztem ezen nem kell sokat gondolkodni.Ennek az obinak ennyi a reális használt értéke.
Ha van rá kereted akkor meg kell venni.
A 28-135 egy teljesen használhatatlan átfogású objektív,főleg ha van mellette egy 70-200-as.
A 28 induló túl hosszú a 135 meg minek ha van mellette egy jó telezum.
A képstabi ebben a tartományban teljesen felesleges.Csak az árat emeli.
Én inkább egy 17-70-körüli átfogással néznék valamit.Tájképeknél jó ha van egy nagyobb látószög és még olcsóbb is. -
hali01
őstag
válasz
Zoroaszter #4038 üzenetére
A 70-200 nem keverendő a 70-210-el!![link]
-
hali01
őstag
Ez a sigma úgytúnik nemcsak téged szivat.
Van egy ismerősöm,szintén 350D-vel fotózik egy sigma 17-70-el.
Együtt fotóztunk egy ködösebb estén Pesten és folyamatosan panaszkodott,h nem találja az AF az élességet.Nem értettem,h miért,hiszen én mellette álltam és ugyan azt fotóztam csak Canon 24-85-el és mindíg ment az AF.Én még egy ND8x-et is feltettem,h meglegyen a 30mp és úgy sem tévesztett.Majd ezek után egész este panaszkodott.Én fótóztam akkor a kitobival is és az sem ugatott vissza egyszer sem.
Majd másnap átküldött néhány képet amik elég életlenek voltak.Pedig hasonló beállításokat használtunk.
Az én képeim viszont mind penge élesek lettek akkor.
Majd egyszer elmentünk Szentendrén együtt és elkértem a sigmáját.
Másik váz,másik fotós de a hiba ugyan az.Kínszenvedés volt néha olyan pontot találni a témán amin talált élességet az AF.
Csinálhattam én azzal akár mit.Hiába rekeszeltem akár hova.Sehogy nem lettek olyanok a képek mint a canon obiaimmal.
más: Ha jó képet akarsz (függetlenül az objektívedtől) akkor minden képpen rawban fotózz.
A különbség ég és föld. -
hali01
őstag
Készítettem egy gyujtótáv összehasonlítást a nállam fellelhető obikkal.
Ha vkit érdekel nézzen be ide: [link] -
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3966 üzenetére
Nem semmi,h lefordítottad nekünk tudatlanoknak!Köszönjük!
Baromi száraz volt de végig olvastam,közben sörrel olajoztam a torkomat.
Érdemes volt elolvasni.Nem mondom,h mindent megértettem de annyit biztosan amennyire ebből nekem szükségem van. -
-
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3944 üzenetére
én értem amit mondasz,csak te nem érted amit én mondok
Egyébként meg nem olvasom el mert nem tudok angolul. -
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3934 üzenetére
Elolvastam az írásod és éppen bele akartam kötni.De elolvastam mégegyszer és akkor vettem észre az ''aprobetüs ''részt: (most a felbontást, optika minőségét hagyjuk.
Így csak folytatom.
Ha van két optika.Egy 300 és egy 150mm-es és mindkettő azonos minőségű és a 300as egy ff gépen,míg a 150es egy x2 croppos gépen van és a két gép minősége is legyen ugyan az.Akkor sem kapnám azt a minőséget a croppos 150-essel mint a ff-es 300-assal mert attól,h croppos a gép nem fog megnőni a gyujtótávolsága hanem csak kisebb képet rajzol.
Vagyis ha ugyanazt a minőséget szeretnénk a croppos géppel akkor arra is 300as objektívet kell tenni és akkor kapjuk ugyan azt a távolságot a keresőben csak fele akkora képpel.Vagyis lemarad a széle de a felbontás és a minőség ugyan az lessz mint a ff-es társánál.
Remélem érthető amit mondani akartam mert én értem csak esetleg kicsit kusza a gondolatmenetem
Tehát ha valami messze van akkor ahoz 300mm kell és nem elég a 150xCrop. -
hali01
őstag
nekem egy jó öreg 24-85 van,ami nekem teljesen megfelel.100-300-am csak volt mert eladtam.De nagyon jó kis obi csak nem volt rá szükségem.Használtan 50ér megkapod.
Kitobival is lehet nagyon szép képeket készíteni.Aki az ellenkezőjét állítja az vegyen inkább rajztáblát.
Nézzél szét az apróneten.Ha kitartó vagy találsz kedvedre való darabot. -
hali01
őstag
Ha elolvastad amit írtam akkor gondolom kihámoztad a betühalmazból,h ekkorában küldte és azt is odabiggyeztettem,h nem akartam linkelni de mégis megtettem.
Láttam már én is rengeteg gyönyörű képet ezzel a sigmával de az mind csöpögött a photoshoptól.
Nem kívánok tovább vitázni ebben a témában.
eleget tettem a kérésednek és számomra ennyi.
Csak még annyit,h szembe mertem állítani egy 24ezres vasat egy 328ezressel.
Ezt bármikor megteszem. -
-
hali01
őstag
Bár nem ismerem személyesen a sigma 50-500-at de a tesztekre hagyatkozva megpróbálok véleményt írni róla.
A nyáron vettem egy tamron 28-75-öt [link] amit itt lehuzták,miszerint még a kitobi is jobb nálla.Az enyém valóban rossz volt mert félre fókuszált de ez nem az objektív hanem az összeszerelés hibája volt.
Ehez hasonlítva a fent említett sigmát [link] ,azt kell mondjam,h egy ágytál,ha a tamron egyesek szerint rosszabb mint a kitobi [link] .
Két oka lehet amiért az emberek szeretik.
1.nagy átfogása van,ezért nem kell sűrűn cserélgetni.
2.nagy,nehéz,tekintélytparancsolo a mérete,lehet virítani vele.
Az én véleményem az,h egy zum bőven elég 200mm-ig.Ha attól több kell akkor nagyobb fix a jó megoldás.Persze ez csak akkor igaz ha a minőség az elsődleges cél.
Fixek alatt persze nem a fehér obikat értem hanem az öreg súlyos darabokat amik sztem csúnyán maguk mögé utasítják az 50-500-at minőségben és jóval alatta maradnak árban.
Ha a kényelem a fontos akkor nem marad más csak a sigma. -
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3711 üzenetére
Kompromisszumokat kell kötni.De ennyiér lehet is.
-
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3708 üzenetére
Ebben igazad van de még úgy is nagyobb látószög marad mint a kitobi 18mm-e.
-
hali01
őstag
Legújabb szerzeményem Zenitar 16/f2,8
18mm kitobi vs Zenitar 16mm: [link]
Nem a minőséget hanem a gyújtótávot hasonlítottam össze. -
-
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3433 üzenetére
A hátrányaiból származnak az előnyei is.
Csak a közepét rajzolja a senzor és nem kell benyomni a laza talajba az állványt,bemegy magától
Most épp a képeidet lesem.Szépek!Ügyi vagy -
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3431 üzenetére
Ha letesztelted azt a soligort tennél fel képet?
Van egy ismerősöm aki ekkora telét keres.
Én egy Pentacon 500-ra vadászom.Van is egy az ebay-en csak sajnos nemtudom,h hogyan megy ott a vásárlás és a nyelvet semigen értem. -
hali01
őstag
válasz
ThufirHawat #3428 üzenetére
Asszem ezek után méginkább kutakodok az M42-es vonalon.Ha bukok is az max annyi lessz mint egy hibás százezres obinál a garancia utáni rohangálás miatt elpazarolt benzinpénz.
-
hali01
őstag
válasz
pacorro #3424 üzenetére
Ez szép és jó!De szted mit szólnának az üzletben ha nekiálnál obit tesztelni úgy,h kimész vele az utcára,felragasztasz egy újságot a falra,felálványozol és nekiálsz szarakodni?
Viszont ha a magyarországi gariviszonyokat nézzük akkor csak így lehetne biztosra menni.
Én nem is fogok uj obit venni ebben az életben az nagyon valószínű. -
hali01
őstag
Csináltam egy rövid tesztet a Pentacon 300-al,magában és egy Miranda kétszerezővel.
A konverteres képen f16,f22-nél látszik egy fehér folt a kép közepén,az valszek a konverter hibája lehet.Minden fájlnév tartalmazza a rekeszértéket.
Az obi korát tekintve és azt,h a hátsó belső lencse karcos (nem kicsit),egész jól rajzol sztem f5,6-f16-ig.
[link]
A képek 8mpixeles méretűek!!!
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
M42-es obik: [link]
-
hali01
őstag
válasz
ArthurMiller #3404 üzenetére
pü ment!
Persze,h nem mert ezt a sherpát nekem kell cipelnem[link]
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
válasz
ArthurMiller #3402 üzenetére
nemtom,nem ismerem.Csak egyszer találkoztam vele.Ha kell a száma,elküldöm.
Nekem van egy Sherpám. -
hali01
őstag
Hát ez is egy szép darab.Ennyi pénzér sztem megbocsátható ha némi utómunkára szorul a kép.
Holnap kipróbálom szűkebb rekesszel is,mert aztmonják,h 8-nál már jó.
A Sonnarnak pedig kicsit jopbbnak kell lenni,drágábban is adják.
Egyébként nem lehet egy nagy összeg elvinni egy szakihoz aki rendbeteszi -
hali01
őstag
válasz
sszever #3392 üzenetére
A használhatóságát láthatod.Az emberről annyit tudok,h nem egy fiatal suhanc és míg ott voltunk a Deák téren,azalatt a néhány perc alatt legalább három hasonló korú fotós köszönt rá és állt meg beszélgetni.Ha kell a száma elküldöm priviben vagy keress az aproneten egy pentacon 300-at 24ér,ő lessz az.
Ja tettem még fel két képet amit remegő gézzel készítettem állvány nélkül teljesen nyitott blendével.
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
válasz
sszever #3388 üzenetére
Hát amikor megláttam és kézbevettem nekem is elakadt a lélegzetem
24ér sikerült hozzájutni.Egy olyan embertől aki javítja,szervizeli is ezeket.
Ezt is szétszedte,kipucolta,megzsírozta.Finoman is megy rajta mindkét gyűrű.
Van ennek egy betegsége (amit ő is mondott meg más is),h össze szokott akadni a blendélye a piszoktól ha nem tartják karban.Olyankor TILOS eröltetni mert összegyűrődnek a lemezek!!
Ha lessz egy kis zsetonom akkor vadászok egy 500ast és egy 200ast is. -
hali01
őstag
Egy Újabb háború előtti ágyút mutatnék annak aki még nem ismeri.
Pentacon 300 f4: [link] [link]
A képek 5,6-os rekesszel készültek.Nem akartam nagyon lerekeszelni mert kiváncsi voltam,h mit mutat majdnem teljesen nyititt rekesszel.
A linken ott vannak az eredeti és a PS-ben korrigált,átméretezett képek.
ui: ArthurMiller-nek ajánlom utazóobjektívnek
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
-
hali01
őstag
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Néha nagyon pihent de jókat röhögtem -
hali01
őstag
Szivesen.
Nem használtam emulátort mert sztem felesleges és drága.Valóban néhány helyen arrébb csúszott az élesség de ezek csak amolyan hipp-hopp tesztek állvány nélkül.
Asszem ezeknél rekeszelőválasztást használtam és nullára tettem de többnyire el szoktam huzni minuszba az expot mert sokszor fölé mér.
Én ezek utánn szeretnék egy kisebb sorozetot ezekből összevásárolni.
Egy 135/2.8-at egy 200/4-et és egy 300/4-et.Van M42-es kétszerezőm és így már sztem el lehet lenni.Tipusból Pentacon vagy Sonnar lehet de ahogy néztem azt a jupitert,az is nagyon jó.Sőt!
Ami viszont zavart és még szokni kell az a fókuszálás.3km-t kell csavarni a két végpont között.Így ezekkel nehéz egy váratlan pillanat elkapása ha éppen a másik végéig kell gyorsan csavarni. -
-
hali01
őstag
Ma a kezembe akadt két régi M42-es cucc.Egy Pentacon 200/4 és egy Jupiter 135/3.5.
Készítettem néhány képet mindkettővel,három féle rekesznyílással.
A szenvedő tesztalany a nagyfiam volt
A képek neve tartalmazza az obi nevét és a rekeszértéket.
[link] -
hali01
őstag
Nekem egyenlőre csak kettő manuális van.
Az egyiket egy azenitről csavartam le,egy Helios 44M-4 58/f2 szeméjében.
Van hozzá közgyűrű sorom meg kétszerezőm.Ezzel makrózok.
A másik egy Opteka 500/f8. T2-es menettel.Ehez is van kétszerező.
Az utóbbit valszeg lefogom cserélni egy rövidebbre mert 10 méter a közelpontja és az sok ahoz amit egy fotós ismerőssel tervezünk.Viszont holdat nagyszerűen lehet vele fotózni
Tervbe van még néhány menetes kukker vétele.
Szeretnék egy 300/4-et (Opteka helyett) és egy 200/4-et.Ezekből Pentacon vagy Zeis Sonnar jöhet szóba.
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
-
hali01
őstag
Sziasztok!
Nemrég szert tettem egy Opteka 500mm/f8 fix telére,40db jó Magyar ezresér.
Ezt szeretném bemutatni azoknak akiknek nincs többszázezer otthon,h beruházzanak egy professzionális teleobjektívre,nomeg egy amatőrnek nincs is rá szüksége.
[link] [link] [link] [link] [link]
A cucc kb 700gramm súlyú,67mm-es szűrőmenettel,T2 csatlakozással bír amihez könnyen beszerezhető bármilyen adapter,közelpontja 10méter.A rekesz 8 lamellából áll,f8-f32-ig állítható két gyűrűvel.Azért kettővel mert a beállított rekeszt a hátsó gyűrűvel kilehet nyitni az élességállítás könnyebbsége miatt és utánna csak koppig visszakell fordítani ami fokozatmentesen történik.
A rajza az árához képest sztem teljesen megfelelő.A széleken kissé lágy de beljebb elég részletes ami pl madárfotózáshoz teljesen jó.
Két képet tudok mellékelni tesztfotó gyanánt:
f8: [link]
f16: [link]
A képek már photoshoppal korrigálva vannak.Méret,szintek,élesítés.
Remélem nem leszek megkövezve amiért nem millios cuccot mutatok be. -
hali01
őstag
válasz
ArthurMiller #2630 üzenetére
Ma megvettem és sztem is egész korrekt képe van.Legalábbis az árához képest mindenképp.
Ráadásul gyors,halk és van FTM.Kaptam hozzá egy HOYA +4-es makrolencsét és egy Sigma EX MC UV szűrőt.Így volt 72k.
Azt a Tamront én is megtaláltam de a tulaj Pekingben lakik és 2 hónap múlva jön csak haza,addig vége a nyárnak.
Újat meg mint már írtam nem fogok venni mert nagy bukta és nem szoktak tartósan hozzám nőni a cuccok. -
hali01
őstag
Erről mi a véleményetek? [link]
-
hali01
őstag
Júni 25.-én fotóbörze lessz a Ferencvárosi Műv. Központban.
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Diablo IV
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- HP Series 3 Pro FHD monitor Professzionális képminőség otthonra vagy irodába!
- Csere- Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest