- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem nyílnak a Foldok?
Aktív témák
-
adik
őstag
válasz
D4rkm4n #5008 üzenetére
sőt! Szinte az összes kisfilmes ubit fel lehet csavarni, legfeljebb átalakítót kell almalmazni a régi típusoknál.
L := Luxory, profi kategóriás obikat jelölik így, legtöbbje időjárás-álló, van hogy fókuszáláskor és zoomoláskor sem változik a kihúzat hossza, és pláne nem forog a frontlencse.
USM := Ultra Sonic Motor, ultrahnagos motor tekeri a fókuszt - ultra halkan, és ultra gyorsan. -
-
adik
őstag
Ez mind szép és jó és igaz, meg minden, de én azt mondtam, hogy pl portrézni is lehet azzal az objektívvel, utána elmondtam, hogy miért gondolom így. Ha te ezzel nem értesz egyet, az egy dolog, de az én véleményemet ne vedd kioktatásnak, nem annak készült.
Peace, nem bánt senki. -
adik
őstag
stimmel-e a bajonett
Najó, szóval: fókusz tényleg oda állít-e élességet, ahova kell. Érdemes úgy tesztelni, hogy van nálad egy függőlegesen csíkozott papír, amit az obi síkjára 45 fokkal elfordítasz, és a középső fókuszpont segítségével a középső csíkra állítasz élességet autómatán - így látod, hogy a középső csík helyett hova állít éleset. Esetleg érdemes csak üresjáratban játszani a fókuszmotorral - mi van ha a 10. próba után döglik.
Autófókusz kapcsoló oda-visszánál azonnal bekapcsol-e a fókuszmotor, vagy beragad.
Érdemes lecsekkolni, hogy a blende beugrik-e.
Nézd meg, hogy akad-e akármelyik gyűrűje is, illetve, hogy mennyire egyenletes a tekerhetősége, hallasz-e tekerés közben homokszemre utaló hangot.
Előről is, és háttúról is nézzél alaposan bele karcokat, port keresve, illetve csekkold le, hogy a front lencse szélén milyen szennyeződés van.
- új és használt obi állapotának felmérésére más nem jut eszembe. -
adik
őstag
50mm APS-C szenzoron még azt mondom elmegy portrézni ha nagyon muszály és a tér nem enged többet, de egy szépen mosott háttérhez 85-100mm azért illik.
IMHO ON
Attól függ milyen perspektívában, körülmények között akarod bemutatni az alanyt. Ha az a célod, hogy (természetes) környezetével együtt mutasd be, mindenféle perpektívikus torzítás nélkül, ''közvetelnül, nyitottan'', akkor sztm üvegedre találsz Mr. 50mm-ben. És ugyebár a portré arról szól, hogy bemutass egy alanyt, és hogy másként lehetne ezt jobban tenni, mint természetes környezetében, ''öszintén''. Tény és való, hogy 85-100mm kevesebb háttérrel rendelkezik (és valamiért a Canon egyik legkedveltebb portré obija a 135/f2,8 usm, hozzáteszem nekem is nagy kedvencem, van is, csak ''kicsit'' régebbi eresztés (FD) ), és ha az a célod, hogy a környezetet kizárva, csak hődünket ábrázold, akkor egy jobb választás, de szerintem mindig ez a portré célja.
IMHO OFF
többi a káromkodós topikban
[Szerkesztve] -
adik
őstag
válasz
D4rkm4n #4876 üzenetére
Ez pl portréhoz überkirály. Alapvetően ez AZ alapobjektív - mármint az 50mm - persze full frame-en, vagy filmen. Mindenhez jó elméletileg, mivel az emberi szem látószögével megegyezik ennek a látószöge. - ami a látószöget illeti.
A többi meg: nagy fényereje van, és nagyon szép a rajzolata.
Pl Henry Cartier Bresson csak ilyennel fényképezett (igaz, hogy egy Leicán), és mindent meg tudott vele oldani, elvileg mindent meg is lehet, hiszen a te szemed is ugyanannyit lát aktívan a világból, mint ez (periférikusan persze sokkal nagyobb a szemed látószöge, de az nem aktív, így tudomást se nagyon veszel róla)
[Szerkesztve] -
adik
őstag
válasz
Hacker75 #4829 üzenetére
Mihez képest? Ugyanennyiért van Canon, az talán egy kcisit élesebb, de nem olyan szépek a színei. Cserébe usm motoros, makrózni viszont nem olyan jó vele.
Sokat segítettem? Bocsi. Szóval ennyi pénzért tlejesen jó tele az, ha kinézted, tetszik, és nem akarsz (tudsz) sokkal többet költeni egy telére, akkor nosza! Igazi minőségi áttöréshez legalább kétszer ilyen mélyen kellene a zsebedbe nyúlni - IMHO
szerk: ne feleljtsd el lecsekkolni vásárlás előtt! Sigmánál van nem csak néha nem kis minőségi szórás...
[Szerkesztve] -
adik
őstag
Sigma 10-20 EX f4-5.6
Féltem tőle, már tudom miért.
10mm-t kirajzolja teljes kockára is, és nem halszem, zoomos, meg minden. Ennek megfelelően hozza is kromatikus abberációban és minden egyéb színi hibában mindazt, ami csak elképzelhető, brutálisan görbülnek a vonalak, és az élességgel sincs minden rendben - nem, nem back-focus-os példányt kaptam. Sajnos simán csak silányka a képminősége - legalábbis egy EX jelű objektívhez, meg a 140K-hoz. Persze kisebb nagyításhoz, 1024*768 / 18*13 papír elég a minősége, de sokat ne vágjunk a képből. Tesztképeket prezentálni sajnos nem tudom. Mindegy, csak leírtam, hogy ilyennek láttam. Végeredményem: megvenném, mert nem szoktam nagyokat nyomtatni, és nagyszerű a képi világa, hatása, 140K-t megér. De akinek crop-os váza van, az inkább a Canon 10-22 USM-et vegye, jobban jár vele, nagyobb a képminőségbeli különbség, mint az árkülönbség... -
adik
őstag
[link]
szigorú IMHO:
Azt hiszem a Canon 35mm f/1.4 L USM, illetve Canon 45mm Tilt-Shift L optikáknak befellegzett... Tudom, nem az az árkategória, meg talán a célközönség se egyezik, de azért szerintem ez egy kicsit tényleg tényleg értelmetlen... -
adik
őstag
-
adik
őstag
válasz
j.bravo #2997 üzenetére
az Oly és a nagyobbik Nikon (d70s) kitobi a két legjobb. a Canon és a Minolta 7d a legvacakakabb. A többi a kettő között (a Minolta 5d-nek más a kit-obija, ha jól tudom). A kit-obik piaci ára, pláne kitbe foglalt ára elég csekély, 200KHufba nem valsz, hogy tényleges alternatíva elfér. Már sehol nem látom, de a Tokinának volt egy 24-200 obija 70-80 körül, az egész jó volt. Persze az átszámolva nem ennyi, hanem inkább 37-320. szóval pláne nem tudom, passz.
-
adik
őstag
Canon 28-80 usm obi fókuszgyűrűjének tekergetését AF módban mennyire nem kellene eröltetni? azért kérdem, mert olyankor, ha fókuszál az obi, akkor a fókuszgyűrű nem forog, de ha én forgatom, akkor arréb megy a fókusz.
[Szerkesztve] -
adik
őstag
válasz
sszever #2818 üzenetére
Attól függ mire kellene...
ha elutazom valahová, akkor tudjak csinálni fényképeket, mert bár mókás egy camera obscura a váz sapkájából, de talán nem az igazi.félre téve a tréfát. nem makrózok vele, nem járok koncertre, ahova xxl fényerő kéne, meg úgy egyáltalán. inkább családi - baráti összeröfiken, utazáskor, stb... az átfogás, fényerő nekem ok. a képminőségéről láttam tesztképeket, de gondoltam megkérdezek itt is párvalakit.
[Szerkesztve] -
adik
őstag
erről mi a véleményetek?
[link]
alacsony kölcségvetésű felhasználó vagyok egy eos 33-mal. (tudom mi az IS, most nincs rá pénzem, hallottam már az L szériáról, azt is nekem kéne kifizetni, így az is kiesik. fix 2.8 fényerő megintcsak álommég egy jó darabig) mindez egyébként mennyit érhet, ha kitűnő állapotú? -
adik
őstag
Ezért is érdekelnének az M42-es obik, ha valaki tudna róla valami használható információt, mintaképeket adni és hogy hol érdemes beszerezni, hol lehet kipróbálni stb. Semmit nem tudok róluk.
az index fórumán nézz szét! akár a fotós adok-veszek [link] -ben, vagy biztosan van egy m42 topik is. de a Fotózás - tanácsok kezdőknek [link] totyik is kiváló. valóban hozzáértők írogatnak. (nézd csak meg a képeiket: [link]
remélem tudtam segíteni -
adik
őstag
Kedves Canon 50/1,8 II userek!
forog-e a szűrőmenet fókuszáláskor? polár szűrők esetleges használhatósága miatt kérdem pusztán csak. -
adik
őstag
válasz
Obolony #2256 üzenetére
olvastam erről egy tesztet, már nincs meg az újság. a robosztussága miatt a sigmát hozták ki győztesnek. én elvből inkább a tamront venném, nem szeressem a sigmát, csak. amúgy lehet, hogy a kettő közül az a jobb
állítólag rajzolatban, meg úgy egyébként nincs lényegi különbség a kettő között.
nem túl durva az a 3,5 - 6,3? nem akarok belepofázni, mert csak értesz már hozzá, ha egyszer ilyen géped van, de én inkább vennék egy kisebb tele végűt, de jobb fével. én, magamnak. meg ilyen átfogást sztm még nem nagyon lehet minőségiben megcsinálni. - persze az rendben, hogy nem a NG-nek fogsz ezzel fotózni... -
adik
őstag
mi a tokina, tamron, illetve sigma objektíveken a jelölése a csak digitgépen használható obiknak? olyan obit szeretnék nézni, ami filmesen is müxik (ergo a jelölés lehagyását keresném
) jah, canon eos. köszi.
apropó, canon 50/1.8mm-ról újabb tapasztalatok? (filmesen)
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- VR topik
- Tőzsde és gazdaság
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen videókártyát?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- E-roller topik
- Nintendo Switch 2
- ASUS notebook topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest