Hirdetés
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Megjelent a OnePlus 13T
-
Mobilarena
Yettel topic
▼ Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót, légy szíves! ▼
Aktuális:
Yepp - korlátlan belföldi net kötöttségek nélkül
Yettel Full - kombináld rugalmasan a kedvezményekért
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
Hol lehet bejelenteni ha valamelyik tornyon nem jön internet?
Üllői út - Darányi ignác úton ha megyek a busszal kiírja hogy van 4G, térerő is 4-5csík de mobilnet nem megy rajta, legközelebb akkor tölt be mikor átérünk a Kispesti részre onnan megindul a forgalom.
Létezik ilyen hogy térerő van adatforgalom meg nincs és erről hetek óta ne tudnának? -
Diák66
őstag
válasz
bociusz #80648 üzenetére
A Balatonalmádi T-Mobile tetszik
Nyilván egy telekomos toronyra való betelepülésről van szó, de azért aki kiírja ezeket, megéri a pénzét....béremelést neki. Egy ügyfélnek ezek az adatok nagyjából semmit mondóak. Elegendő lett volna Balatonalmádi és pont. Amúgy se nagyon fogják ésszrevenni nagyon az adótorony kimaradását.
-
bociusz
aktív tag
A következő 10 napban újabb 42 helyszínre ütemzetek be hálózatfejlesztést, többségében változatlanul balatoni és 11. kerületi címekkel.
-
4G Bp 2.ker halott
3G ok
másnak ? -
4Grider
nagyúr
válasz
Predator2 #80641 üzenetére
Mert a szolgáltatók nem szeretik a nekik kisebb marzsot jelentő flottákba beengedni a saját, jól tejelő előfizetőiket, mert nem érdekük, hogy saját maguknak csináljanak konkurenciát. Ezért aztán előírják a flották részére, hogy hány százalék postpaid előfizető léphet be az adott flottába hálózaton belülről.
-
Predator2
addikt
válasz
Viktor0610 #80636 üzenetére
Értem köszönöm a választ.
Egy másik flottába szeretnénk belépni, de előbb sima feltöltős csomagba kell lépni, és csak onnan tudunk az új flotta csomagba. (számhordozás lesz, adatmegosztó simmel)
Miért ilyen körülményes? -
TeeJay
félisten
És 5G-ből is lesz olyan mint most a 4G B3 1800MHz hogy viszonylag nagy területet lefed és a budin is van térerő mert átmegy a vasbeton falon simán?
Ez a 3800MHz 5G panel telepen karcsú lesz ha jól érzem a falak miatt, ráadásul most 2 torony között van 500-600 méter, szóval még sűrűbben is kell majd pakolniuk -
-
szkaroly
senior tag
Ez valószínűleg láma kérdés lesz (sorry), de sim kártya csere esetén le kell menteni valamit előtte (beállítás, etc.)?
-
tomp
félisten
válasz
Somatom #80629 üzenetére
Jó hát amikor elmentem beadatni magamnak az 5G chipet (
) akkor Budakeszi elején csak a viber üzenetek mentek de érdemi netezést már nem tudtam végezni mert B20 volt csak és az is -110dBm. De Budapesten okés a sebesség.
Amúgy én most a feltöltési CA-nak jobban örülök mint a pont szerű 5G-nek. Előbbi óriási fejlesztés!
Itthon is hatalmasat gyorsult a feltöltés! Az eddigi max 13mbit helyett már 30Mbit is megvan. Éjszaka akár 40 is! Ennyit számít, hogy végre nem 1frekin megy a feltöltés hanem 2-n!leo81
Az elsődleges freki nem csak a hálózattól függ hanem a telefontól is!
Ha a telefon modem konfigurációjában a magasabb freki van elsődlegesnek beállítva akkor mindig a magasabb frekit fogja előre tenni a telefon.
Nálam van ilyen beállítási lehetőség: kép
Szoktam is használni ha magam akarom eldönteni, hogy melyik frekin menjen a telefon.
pl 3CA-s bázison ki szoktam dobni a B20-at azaz B3+B7-et állítok be mert a B20 lelassítja a kapcsolatot a B7 meg ott van kb majdnem üresen... -
-
-
Orgi
addikt
Sziasztok,
az normális, ha egy pár napja a Telenor applikáció minden belépésem után küld egy mailt, hogy az ügyfélazonosítóhoz tartozó előfizetést sikeresen hozzáadtam a MyTelenor fiókomhoz? Nem csináltam semmit és nem változott semmi
-
viktorhu
veterán
Ezt akkor csinálják, ha túlterhelt a B20, és ha elég jó a telefonod hozzá, hogy át tudjon dobni egy gyengébb de még elérhető B3-ra, akkor megteszi. Én ugyanígy voltam a vodánál, amikor kínai mobilról annak idején galaxy s8-ra váltottam - sokkal többször tolt át akkor még a voda az 1800 MHz-re a 800-asról, így ahol addig pl. tudtam kihangosítóval online telefonálni útközben, ott el kellett engednem a dolgot, mert szakadozott a vonal menet közben.
-
leo81
aktív tag
Valóban jó lenne eldönteni a Telenornak, hogy melyik frekvenciát is tekinti alapértelmezettnek. Zalaegerszegen pl. egy B20-as bázis mellett állok 100 méterre és mégis a másfél km távolságra lévő B3-as bázisra áll rá a telefon -110dbm térerővel. Ha nekiállok telefonálni vagy netezni akkor szinte azonnal átvált a közelebbi B20-ra és -65dbm a térerő. Mi értelme ennek, ha a városban teljes lefedettség csak B20-on van és talán 3 állomáson van B3. Tehát akkor a B20-at kellene alapnak tekinteni és nem a B3-at.
Így a B3 sokkal nagyobb területet fed le pedig pont a kapacitás bővítés lenne a cél kisebb területen. Persze ez a váltás nem mindig jön össze: hol eldobálja a hívást, van amikor 3G-re ugrik. -
MadMancs
veterán
válasz
Somatom #80629 üzenetére
Nagyon nagy a szórás ám országos szinten.
Nálunk közép-dunántúlon megyeszékhelyek kivételével Telenor saját B20 a van csak, ezen többnyire 2/1 nél többet nem lehet összehozni. Pedig se S20+, se S21 Ultra, nem mondható alsó kategóriás készüléknek ( na meg a másik 3 szolgáltatóval nincs baj).
Viszont elmegyek Alföld irányába ahol már Telekom B20 at használ már simán jó sebességekkel lehet találkozni, de arra meg másik szolgáltató gyengélkedik.
Ilyen ez a mobil technológia. X helyen pocsék, Y helyen megy szépen. Ez mindegyik szolgáltatóra igaz. -
Somatom
veterán
-
tomp
félisten
válasz
TeeJay #80620 üzenetére
Átlagosan 3600MHz-en 400méterre is még van 400Mbitet lefelé és 30-40Mbitet felfelé. De itt konkrét rálátás kell a sugárzóra. Azaz beállsz egy busz mögé már nem lesz 5G.
Ezen felül ami még nagyon fontos az az 5G "kísérő" 4G cellája! Ha a telefon elmászik az adott 4G celláról, máris nem lesz 5G mivel adott helyen az adott 4G cellához van párosítva az 5G-s cella.
Ha a telefonom B20+B3 CA-n van, nincs 5G hiába ott van az 5G fent. De ha B3+B20-ra vált máris lesz mivel a B3 a kísérő cella. Ha nem akar a telefon váltani, mindig beállítom a fix B3-at azaz nem hoz létre CA-t de 5G-t igen.bociusz
5G DSS 20MHz-en alapból 225Mbitre képes. 4G-n 195Mbit de itt már emelt moduláció kell ami ugye nem default. Kevés helyen(5G-s bázisokon ahol van 3CA, balatoni 3CA-s bázisok és olyan 2CA-s helyeken ahol B3+B7 van) alkalmazzák az emelt modulációt így inkább vehetjük a max 150Mbitet. -
zsida.kornel
tag
-
bociusz
aktív tag
válasz
Landsmann #80617 üzenetére
Talán a Massive MIMO és a Beamforming a két legfontosabb új technológia az 5G/NR rádiós közegben (itt egy látványos ábrákkal illusztrált leírás arról, hogy ezek mit jelentenek). Ami még említést érdemel, az a maximális blokkszélesség, a 4G/LTE szabványban egy cella max 20 MHz széles sávot tud használni (ez behatárolja a kapacitását, a Telenor pl. a meglévő 30 MHz-es B3 blokkját így csak 20+10 MHz intraband CA-val tudja kiszolgálni). 5G/NR-n az itthon is használt n78-as sávban a maximális szélesség pl. 100 MHz.
Ezen felül lehetőség van privát hálózatok üzemeltetésére is, pl. gyártelepek, egyetemek kiszolgálására. -
4Grider
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #80621 üzenetére
Attól, hogy a telefonod támogatja-e az adott frekvenciák összefogását. Leggyakoribb a B3+B20. Már ha a helyi cellán van ilyen szolgáltatás.
-
Predator2
addikt
Helló
Előfizetéses csomagból, feltöltő kártyás csomagba van lehetőség online "átmenni"?
Vagy azt csak személyesen lehet?THX
-
TeeJay
félisten
válasz
Landsmann #80617 üzenetére
De a magasabb freki miatt nem is visz olyan távolra majd. Gondolom ahol most B3 van 1800MHz-en ott ha 3600MHz 5G-t dobnak az jóval kisebb kört tud majd de gyorsabb mobilnettel ellátni. Szóval még sűrűbben kell majd kitenni a házak tetejére
u.i.
hajnalban fogtam a sim kártyát vissza dobtam az LG G4-be ami tud CA-t és láss csodát 130megabit körül mértem letöltésre a Redmi Note9S nem tud CA-t és ott 60-65megabit körül mérek B3-on hajnalban. Mondjuk egyelőre bőven elég, kibírom ezzel a telefonnal még 2évet aztán cserélem már 5G képesre majd -
MadMancs
veterán
válasz
aprokaroka87 #80616 üzenetére
Az oké, de ha 5G valóban 20x annyi usert képes kiszolgálni 1 cellában mint 4G, máris megoldódhat a probléma. 4G esetében nem csak a sebesség kevés , hanem képes szimplán bedugulni, legalábbis a többségében használt B20, azaz X user felett nem tudja kezelni felhasználókat.
-
Landsmann
addikt
Az világos, hogy az 5G más frekvenciákat is használ mint a 3-4G. Nagyobb frekin nagyobb az elérhető sebesség. De mi az alapvető különbség a 4G és az 5G között?
-
MadMancs
veterán
válasz
Viktor0610 #80614 üzenetére
Voda topicban már sokszor kitárgyaltuk, hogy egy két nethuszár kivételével 5G-t nem a sebesség miatt várja az embert (na jó Telenor esetében a közép dunantuliak igen) , hanem a terhelés elosztás miatt. 5G még DSS el is sokkal több embert képes stabilan kiszolgálni. Persze ha megvan a megfelelő betáp. 4G-n főleg a B20 esetében már sok esetben a használhatatlansági küszöb alá csökken a sebesség. Ha 4G és 5G között eloszlanak userek, plusz 5G többet képes ellátni már mindenki jól járt.
Én mindig azt mondtam mobilra 20/20 mindenre IS elég. -
-
tomp
félisten
válasz
Viktor0610 #80611 üzenetére
Pontosan!
A kisebb hatótávú de gyorsabb 5G-nél használják az N78-as frekit és teljesen új technika kell hozzá!
kép
A bal oldali tégla az N78-at adó sugárzó vagyis a hivatalos nevén AAU. Itt nincs külön sugárzó és rádiós egység(RRU) hanem egybe van építve. Drága így csak nagy városokban éri meg a forgalmas helyeken és kizárólag csak optikai betápról mehet.
A nagy hatósugarú 5G az úgynevezett 5G DSS. Ezt gyakorlatilag bármelyik meglévő 4G-s bázis adhatja mert nem kell másik sugárzó hozzá de még RRU sem. Sőt ha maga a bázis hardvere képes rá akkor csak szoftverfrissítés kell a BBU-ra(ez vezérli a bázist). Ha nem, akkor kártya csere és már megy is. 700/800/1800/2100MHz-en mehet az 5G DSS.
A gyors 5G-t adó sugárzót lehet látni. A lassút nem. -
4Grider
nagyúr
válasz
Viktor0610 #80611 üzenetére
Már 3G-n és 4G-n is így volt.
-
Egy oktatáson azt hallottam, hogy alapvetően kétféle 5G létezik.
Egy kisebb hatótávú, de gyorsabb, és egy nagyobb "hatósugarú", de lassabb.Szóval nem lehetetlen lassabb sebességet mérni 5G-hálón sem.
-
tomp
félisten
válasz
MadMancs #80608 üzenetére
Inakítv állapotban(nekem fél perc kell) visszavált 4G+ jelzésre igen. De adatforgalom közben ha 5G-t lát de nem kapcsolódik hozzá akkor 5G lesz.
Van amikor már rég csak 4G-t használ(látszik a sebességen) de még 5G van kiírva.
Csak akkor vált 4G-re a jelzés adatforgalom közben(és úgy, hogy látja az 5G cellát) ha a bázis kényszeríti a visszaváltást!
pl pár napja a Deák téren az 5G cellán csak letöltés ment! Feltöltés nem! Ott visszament 4G-re. Eldobta az 5G cellát és a kijelzés is váltott.Gyakorlatilag a kiírás azt mutatja, hogy aktív e az 5G modem a telefonban vagy nem mivel még mindig különálló modem!
-
MadMancs
veterán
válasz
bociusz #80606 üzenetére
És tomp.
Akkor az a gyártók hülyesége. Ez olyan náluk mint wishes telókon az 5G jelzés 3G modemmel 😁
Samsung csak akkor jelez 5G ha valóban 5G, inaktív állapotban szépen visszavált 4G és azt is jelzi hiába vagyok ugyanazon az 5G képes tornyon. Ez olyan mintha eddig 3G hálón száguldva is 4G mutatott volna merthogy a torony tudja. -
tomp
félisten
válasz
MadMancs #80605 üzenetére
Ez nem teória!
OnePlus-on ha látja az 5G cellát de NEM kapcsolódik hozzá, már 5G-t mutat.
CellMapper viszont szépen mutatja, hogy mi a helyzet.
5G jelzésnél az app: NR NSA cella és alatta LTE+: látja az 5G cellát de nem használja
NR NSA cella alatta LTE + NR NSA: ténylegesen kapcsolódik az 5G cellához.___
Most, hogy 4G-n is el lehet érni 100Mbit fölötti feltöltést, az 5G is erősödött: kép -
bociusz
aktív tag
válasz
MadMancs #80605 üzenetére
Ez nem teória, rengeteget cikkezett róla a sajtó is.
“"5G" can be shown if the phone is idling or actively using 4G on an NSA LTE cell with no detection of 5G coverage.” (Androidpolice)
Az Alleeban amúgy felkerült egy promóplakát (itt látható). -
MadMancs
veterán
válasz
INGJOKE #80603 üzenetére
Nincs, tudni kell használni app és értelmezni amit ír. Legtöbb play értékelő 1.0 user (minden appnál) olyan technikai analfabéta hogy néha fáj. Persze hogy lehúzzák.
Én spec olyannal még nem találkoztam hogy 5G írt volna teló azért mert torony 5G. Azért is tartom ezt a teóriát kizártnak, mert ha nincs aktív adatforgalom ugyanazon a tornyon levált teló 4G re, 4G kijzéssel, és csak akkor vált vissza 5G ha adatforgalom szükséges. Szóval torony tudásának és a kijelzesnek kb semmi köze egymáshoz.
-
bociusz
aktív tag
Az állapotsorban lévő 5G ikon csak annyit jelent, hogy a torony, amire épp kapcsolódsz, az (megfelelő rálátás esetén) tudja az 5G-t. Mivel a Telenor által is használt n78 frekisáv (~3600 MHz) magasabban van a legtöbbször 800 és 1800 MHz-es 4G frekiknél, ezért korántsem biztos, hogy valóban fel is tudott épülni a kapcsolat. Ez pl. a Cellmapper appal tudod megnézni, ha ott látod az "LTE+NR" feliratot, akkor aktív az 5G kapcsolat.
Melyik kis falu amúgy, szabad tudni?
(Mivel nincs még hivatalos térkép, ezért felhasználói mérésekből gyűjtögetjük a lefedettséget.) -
válasz
zsida.kornel #80600 üzenetére
Addig még szerintem van pár frekventáltabb hely. Meg minek oda, kiránduláshoz nem kell 5g.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Kingston KC2000 500GB M.2 PCIe (SKC2000M8/500G)
- Nagyon különleges Lenovo laptop!! (i7, HD4600 + Nvidia GT755M + GT755M, SSD, cserélhető VGA, SLI!!)
- Videokártya Hűtés Segéd 92 - 120 mm Ventikhez / 3070 3080 3090 4070 4080 4090 Ti Super / AMD-hez is!
- 9700x februári vásárlás,foxpost az árban
- Gran Turismo 7 - PS4
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest