- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
- iOS alkalmazások
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Mobvoi TicWatch Atlas - üzemidő ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Yettel topic
▼ Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót, légy szíves! ▼
Aktuális:
Yepp - Korlátlan belföldi net kötöttségek nélkül
Új hozzászólás Aktív témák
-
CellWalker
tag
válasz TeeJay #105795 üzenetére
Mert az is. Attól még ugyanúgy egy ötödik generációs adatkapcsolat, csak sokkal kisebb sávszélességen.
Az a baj, hogy sokak fejében az van, hogy 5G = közel végtelen sebesség.
Az 5G kb. 1,3* hatékonyabb a 4G-nél ugyanazon sávszélesség (frekvencia) esetén. Tehát ahol átfér 100Mbit/s 4G-vel, ott nagyjából 130Mbit/s megy át 5G használatával.
-
donjohnson
addikt
válasz TeeJay #104819 üzenetére
a xiaomi-nál össze-vissza van. valamelyik firmware-nél eltalálták, hogy működjön vagy sikerült lemásolniuk egy működő telefonról. az egyik snapdragon-os, a másik mediatek-es.
az 5g-t meg nem mindenhol szeretik. ha pár lakó összefog, akkor leszavazzák és mehet a yettel másik helyet keresni magának.
ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz TeeJay #104561 üzenetére
A 4K youtube mennyit használ?
max 50-60 mbit/sec-et?
mondhatja azt is Szolgáltató hogy annyi sávszélességet fogsz kapni abban a pillanatban amire szükséged van.
A 2gbit/sec meg ki tudja, lehet eleve rossz konfiguráció eredménye 😁De azt el kell felejteni hogy majd hosszabb távon gigabites lesz az 5G.
[ Szerkesztve ]
-
SztiviVander
őstag
válasz TeeJay #104550 üzenetére
Ja, de a kulcsszó az hogy "ahol van" meg "ha van". Csak épp sok helyen nincs és nem a peremkerületekre gondolok. Itt az utcában pl végig van telekom optika (mellesleg szolgáltat rajta a vodafone is) aztán van amelyik házba behúzták az ftth-t, van ahova nem. Itt nálam fttb van, házban koax hálózaton, kösz, egy határ sz*r. Garantált (erősen idézőjelbe téve) 100/15 ugyanannyiért (7280Ft) mint két házzal arrébb optikán a 800/500... Dugják fel maguknak pont oda, inkább a yettel, az legalább most még jó. Ha meg túlterhelődik akkor nem csak a mobilosok fognak szopni hanem mindenki.
-
Masato
tag
válasz TeeJay #104553 üzenetére
Egy ilyen szolgáltatás akkor rentábilis, ha minél több előfizetőnek lehet értékesíteni. Eleve a szolgáltató olyan helyre telepít kapacitást, ahol a népsűrűség nagy, mert ott valószínűbb, hogy talál ügyfelet. Vidékre meg nem fog fejleszteni, mert nagy területet kell lefedni relatíve kevés ügyfél részére és az infrastruktúra fejlesztése is drága.
Konklúzió: nem azért telepít a Yettel drága 5G-t, hogy neked 2 gigabit legyen a speedtest.
-
4Grider
nagyúr
válasz TeeJay #104553 üzenetére
Mindent szét lehet terhelni, de azért a bőven 1 Gbps feletti egy aau-ra jutó sebességet kicsit nehezebb, mint a 4G egységekre jutó 1-200 Mbps-ot.
Ráadásul az otthoni neteknél ott a nem is olyan apró betűs részben, hogy bizony megkaphatják a qos-t hamarabb, mint az egyéb mobilnet előfizetések. -
donjohnson
addikt
válasz TeeJay #104550 üzenetére
mert praktikus, egyszerű elintézni, hogy kihozol egy dobozt a yettel-től és sok helyen majdnem olyan gyors mint a vezetékes.
a vezetékes internet-szerelőre meg várni kell 1-2 hetet, hogy kijöjjön.
ha valaki albérletben lakik, akkor esetleg nem engedi neki a főbérlő hogy szétfúrkálják a falat.
városban leginkább ezért váltanak az emberek ilyenre.ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
CellWalker
tag
válasz TeeJay #104068 üzenetére
Tegyél fel Netmonitort vagy NetMonstert, és a service menüben találsz egy "Set Preferred Network Type" mezőt, ezt kell "NR only"-ra állítani.
Ne feledd, amíg NR only módban van a készülék, egyelőre nem lesz hálózati kapcsolatod, csak cella infót tudsz vele gyűjteni, helyi naplózással (vagy WiFi-t adsz neki más forrásból). Ha netet kap a készülék később, fel fogja tölteni.
[ Szerkesztve ]
-
bociusz
aktív tag
válasz TeeJay #104044 üzenetére
Az a modemtől függ, hogy a megosztott B20 cellákat a saját előfizetésed szerinti vagy a helyszínt üzemeltető szolgáltató alá sorolja-e be. Jellemzően az újabb modemek teszik az utóbbit. Törölni viszont felesleges őket, pláne, hogy meg fog jelenni újra a térképen, ha valaki régebbi modemmel naplóz.
-
bociusz
aktív tag
-
Katicza
tag
válasz TeeJay #103551 üzenetére
A pesti oldalt nagyon megtolták. Régebben többen írták, hogy a Szabadság téren rekord 1700mbps sebességet mértek. Én szoktam a nyugati, deák, kálvin környékén és nem semmi adatokat látni. Én is többször írtam, hogy 1400 felett mérek, és nemcsak hajnalban. Mindenféle napszak. És ez is panel, pontosabban csúszószalus ahol még vastagabb is a fal mint a panel és a nappaliban mérem. Hallottam a ferencvárosból is szép sebességeket, úgyhogy le a kalappal amit pesten produkál nyár óta a Yettel. Remélem máshol is mihamarabb megtapasztalják.
-
bociusz
aktív tag
válasz TeeJay #103534 üzenetére
Van rá kalkulátor, bár a Sybol allocation, Frame structure és TDD slot format paraméterezést nem tudom hogy konfigurálták. Ami biztos, hogy 1 carrier, TDD, 4x4 MIMO és BW:100MHz FR1 µ:30kHz, ez default értékek mellett 1352 Mbit/s maximumot jelent downlink irányban. Ehhez még hozzáadódnak a 4G carrierek és így jöhet ki a mért 1527 Mbit/s. (Emlékeim szerint tomp mért egyszer 1,7-1,8 Gbit/s körül.)
-
bociusz
aktív tag
válasz TeeJay #103220 üzenetére
A listára csak az kerül fel, ahol kiesés lesz. Ha már korábban volt modernizáció, akkor az AAU bővítés miatt nem igényel leállást.
Frissült közben a lefedettségi térkép, sok új 5G helyszín lett 3 hét alatt, köztük azok is, amiket 4Griderrel írtunk.
Országos változás
Budapesti változás -
Akelaus
senior tag
válasz TeeJay #102627 üzenetére
Én tök máshogy érzékelem ezt a lekörözést, azaz hogy lekörözte őket a Yettel 4G-5G szinten. (igaz az 5G-t az én telóm nem tudja)
Direkt felraktam a telefonomra a Cellmapper-t és megy a rögzítés mióta azzal kábít az ügyfélszolgálat hogy holnap végeznek, hetente, és akkor milyen remek lesz.
Örülök ha 4G-t látok a telómon, és nem a H virít a térerő mellett.
Van Telekom kártyám is, az végig 4G+ ugyanott.
Mivel havi szinten itt töltök kb. 200 órát, nem mindegy hogy milyen a hálózat. -
4Grider
nagyúr
válasz TeeJay #102257 üzenetére
Ha 50 e Ft különbség van a két hely havi bérleti díjában, már megértheti az olcsóbb helyre tenni a bázist. Vagy az optika az új helyen volt kivitelezhetőbb. Vagy a szomszéd bázisokhoz az volt jobb helyen. Vagy lefedett egy fehér foltot. Vagy bármi más oka is lehetett...
-
Landsmann
addikt
válasz TeeJay #97524 üzenetére
Pedig nem mindegyik szerver olyan, hogy ne számolna adatkeretet. Nem korlátlan csomagoknál figyelni kell. Például a Wavecom, Túrkeve, Internet-X Magyarország, Békéscsaba, Znet Telekom, Debrecen, ezek biztos, hogy nem számítanak bele az adatkeretbe, adatcsomag nélkül is lehet tesztelni a saját szerveren kívül.
Videóim: http://www.youtube.com/landsmann?sub_confirmation=1
-
mjuti
tag
válasz TeeJay #97420 üzenetére
Ezek alapjan a Redmi Note 11 es 11s kozott eg es fold a kulonbseg az elso javara.
Ez gyakorlatilag Magyarorszagon CA szempontbol jelent valami szignifikans kulonbseget?
Sajnos a Redmi Note 12 4G-rol meg nincs semmi a cacombos.com-on, az erdekelne meg mit (nem) tud CA teren. -
törölt tag
-
tomp
félisten
válasz TeeJay #97387 üzenetére
Attól mert 3CA-n van még nem jelenti azt, hogy mind3 bandot 100%-on pörgeti. Ez több dologtól függ.
Mint ahogyan a 4x4 MIMO sem jelenti azt, hogy dupla sebesség lesz. Sőt ahogyan bociusz is írta attól mert 4x4 MIMO még nem feltétlenül használja 4x4-es üzemmódban. Lehet az kevesebb is. Vagy ha megvan mind a 4 oda-vissza akkor is lehet, hogy a 3. és 4. már sokkal kevesebb.
Én 4CA-n B1+B3+B7+B20 felállásban mértem 600-at. Tudható, hogy a B1+3+7 tud 4x4 MIMO-t bázis szinten. A telefonom szintén. De azt már nem tudom, hogy melyik bandon volt kihasználva valóban a 4x4. -
4Grider
nagyúr
-
bociusz
aktív tag
válasz TeeJay #97014 üzenetére
Nem csak a többi felhasználó korlátozza az elérhető max sávszélességet, hanem a környező tornyok interferenciája, a tereptárgyakon szóródó és torzuló jel, a légköri páratartalom, stb. Ez nem egy kábeles net, amit a névleges teljesítmény 95%-ára gond nélkül ki lehet hajtani.
Nagy átlagban a 4x4 MIMO-ból nálam 2x2, esetenként 3x3 szokott menni a Network Signal Guru szerint. Ha rootolt a telefonod, meg tudod nézni vele a pillanatnyi és az maximálisan elérhető MIMO értéket is (a toronytól távolodva ez csökken). Az imént lőttem ezt a screenshotot, ezen látszik, hogy 4 antennán ad a torony (eNB Tx) de abból pillanatnyilag csak 2-t tud használni az eszköz (Dev Rx), illetve a Rank Indicator is 2, azaz a 4 antennából jelenleg csak 2 tud egymással nem interferálva, párhuzamosan működni. Ebben a helyzetben az elérhető sávszélesség nem fog 150 Mbit/s fölé menni.
(Mivel a screenshot idején nem volt aktív adatforgalom, ezért QPSK-ra is levált ilyenkor kommunikáció, de ez ne zavarjon meg, aktív adatforgalom mellett jellemzően 16 és 64QAM-re vált fel.)
-
tomp
félisten
válasz TeeJay #96985 üzenetére
Igen.
Az már a telefontól függ, hogy használja e és ha igen akkor mekkora részben.
B7 nálad is nagy eséllyel 4x4 MIMO és nem 2x2 MIMO 256QAM. A magasabb MIMO-t sokkal könnyebb alkalmazni mint a magasabb modulációt. Utóbbihoz zavarmentes tiszta rálátás kell. A nagyobb MIMO az viszont gond nélkül megy falakon keresztül is. -
Sumptuous
senior tag
válasz TeeJay #96617 üzenetére
Én 3Gb-os telekomos netet cseréltem 13Gb küf aktívra. Azt is és a mostanit is ketten használjuk. 28.-án lesz nullázva, még van belőle 10,64Gb.. Persze azért 13-as, mert a 7Gb-os csomag sem sokkal ólcsóbb, akkor már legyen biztosan elég. Ötletem sincs, hogy aki egyedül havi 50Gb-ból nem jön ki, és valóban kell neki a korlátlan, ő mire használja.
Ha nincs otthoni net, akkor oké. De egyéb esetben, munkahelyen, iskolában gondolom nem lehet sokat netezni mobil eszközön, hazafelé ha vezet valaki, akkor sem..tömegközlekedésen jó esetben ül az ember naponta max 2-3 órát. Erre nekem soknak tűnik az 50, de lehet én vagyok már öreg ehhez. Esetleg éjjel nappal megy a speedtest?
Nem bántásnak szánom, komolyan érdekel.
-
makoss
veterán
válasz TeeJay #96567 üzenetére
Biztos lentebb fog esni de ez nekik jó, nekünk egyáltalán nem
Addig nem váltanák míg a Telekom végre valahára be nem köti az optikát ahogy tavaly megígérte, ez azért lenne fontos mert műhold már van T-s, nem tudom milyen csomagok lesznek ha lesznek, lehet-e kombinálni mobilnetre, ha nem, marad a yettel jóval drágábban mint eddigKülföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
félisten
-
Landsmann
addikt
válasz TeeJay #94851 üzenetére
A múltkor Győrből hazafelé jövet a navigáció egyszer csak kiírta, van gyorsabb útvonal, elfogadom-e. Először úgy voltam vele, járt utat a járatlanért el ne hagyd. De amikor láttam, hogy a kocsisor nagyon meglassult az M1-en, akkor inkább mégis letértem az autópályáról. Utolsó pillanatban, mert pont ott volt egy kihajtó. Na, mondom, erre sem jártam még, de a navigáció csak elmondja merre menjek. Nem is volt semmi gond. Azóta is jól látszik a térképen, hogy Tatabánya előtt lejöttem Környe felé és Tatabányán keresztül haladva a 61-es km-nél tértem újra vissza a pályára. Végig volt 5G a kerülő szakaszon. Érdekes módon, akkor pár órával később már fel is kerültek a pontok a térképre, pedig nem vagyok prémium felhasználó. De ahogy nézem, nem is térképezték túl sokan az M1, M0, M4 4-es főút szakaszt azóta sem.
Videóim: http://www.youtube.com/landsmann?sub_confirmation=1
-
félisten
-
mjuti
tag
válasz TeeJay #94713 üzenetére
Sajnos nálam ez volt a helyzet, nem vettek le a volte tiltást, hiába volte képes , mondván nincs benne az általam is linkelt volte támogatott listában.
De majd meglatod, par napon belül aktívnak kellene lennie, ha az lesz HURRA, ha nem, akkor úgyis hívod őket es elmondjak azt amit pl. nekem is.... -
4Grider
nagyúr
válasz TeeJay #94713 üzenetére
Nem egy olyan yeti által forgalmazott készülék van, aminél ugyanez volt, csak épp nem hajlandóak a bennük lévő sim kártyákról leszedni a VoLTE tiltást, mondván, nincsenek rajta a kompatibilitási listán. Nem egy precedens volt már erre. Az a tuti hivatkozási alap, ami a yettel.hu/volte oldalon van.
-
mjuti
tag
válasz TeeJay #94706 üzenetére
Melyik? Es mi van a listájukon? En sem az Alcatel 3080 4G-t sem a fent említett 2 Nokiat sem latom a listán
[link]
Bar ha ez alapján [link] megy az Alcatelen, akkor mehet a Nokian is, de miért nincsenek a listában akkor?
Nekem egy hete Poco M3-ra azt írta az ügyfélszolgálat, hogy nem támogatott, de a voLTE topic táblázatában az áll, megy rajta yettel voLTE... ki érti ezt...
[link] -
Latency
senior tag
válasz TeeJay #94667 üzenetére
Szóba jöhet még esetleg a Nokia 225 4G is [link]
Anyámnak egy Nokia 8210 4G-t vettem, készülékcserével ingyen volt, Vodás 4G-n simán megy, csak fel kellett hívni az ügyfélszolgáltatot, hogy engedélyezzék. Annyi szépséghibája azért van a történetnek, hogy 2G-n több, mint egy hétig elvan a teló egy töltéssel, de 4G-n csak 3-4 napot bír. -
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
félisten
-
félisten
-
Landsmann
addikt
-
MODERÁTOR
-
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan Új M2 M4 IPAD PRO 2022 12,9 128GB - 256GB Wi-Fi Azonnal DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- Akció Új IPAD MINI 6 64GB WI-Fi VAGY 5G LTE , Minden Színben BONTATLAN AZONNAL ÁTVEHETŐ DEÁK TÉRNÉL
- Apple Watch Series SE 2024 40mm Stairlight ÚJ BONTATLAN Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple Gara
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- iPhone 16 Pro Max 256GB desert/sivatagi titán új, bontatlan, gyári független
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest