- One mobilszolgáltatások
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kellcucc
aktív tag
válasz
aleister #24975 üzenetére
Nem tudom, nekem elsőre nagyon összetett és bonyolultnak tűnik ez az egész dolog. Auto modon kívül még nem sikerült értelmes fotót lőnöm, így muszáj beleásnom magam
Viszont egy kérdés: vannak ezek a portré, tájkép, stb módok. Gondolom itt ugyanazok a beállítások vannak összekombinálva, mint amit az M módban ti is manuálisan beállítotok, vagy tévedek? (Ergo ezeket sose használjátok, vagy csak akkor, ha nagyon gyorsan kell valamit lefotózni, mert elveszik a pillanat?) -
Larry303
addikt
válasz
aleister #24802 üzenetére
asztrofotot azért ne keverjük már a videoval.
videonál a záridőd 2x fps lesz szal legtöbb esetben 1/50 1/60 vagy még gyorsabb...míg asztronál másodpercek...teljesen máshogy jelentkezik a zaj...btw videonál sokkal zavaróbb é s előbb előjön, az instant tömörítés miatt, arról nem is beszélve, hogy nagyságrendekkel kissebb tered van postban mint fényképnél.
melegedés: amiket én használtam szenzorok nikontól nem melegedtek túl...d7100 2és fél órán át fel volt csapva, d610 2óra, nem kell ettől parázni...jó nyilván ha nyáron 60fokos alapból a váz, az más téma...beltérben no para, ameddig az akksi bírja a szenzor is...ja és vedd le csutira a kijelző fényerejét ha ne rakod ki a hdmit- mert az lezabálja... -
Müszi
senior tag
válasz
aleister #24792 üzenetére
Én ezt elfogadom, de szerintem régebben volt ennek igazán létjogosultsága. A mai modern szenzorok és chipek már messze nem melegednek annyira. Persze a gyártó óvni akar minket és főleg magát az esetleges garos meghibásodásoktól, mert a nagy igénybevételtől természetesen ennek is nagyobb az esélye.
Én már leküldtem ez enyémmel egymás után három etapotigaz nálam csak 20 perc a max. (D3200) és mondhatom nem vettem észre semmi bibit a felvételen. Melegebb sem volt szerintem a harmadiknál mint az első után szobahőmérséklet mellett.
Persze aki nagyon szeretné óvni a masináját az ne tegye.
A EU-s vámos dologra nem gondoltam. Sajnálom hogy nekem csak 20percet tud bár az előd 10percéhez képest ez is egész jó és végül is a 30 is kevés lehet néha. -
Müszi
senior tag
válasz
aleister #24786 üzenetére
Bocsi, hogy beleszólok de nem hiszem, hogy azért lenne így megoldva, mert melegszik, hiszen ha leállt akkor rögtön indítható újra, így nem hül vissza picit sem. Tudtommal a túlmelegedésre van bennük védelem. Én inkább szándékos "butításra" gondolok vagy a mem kezelés nem teszi lehetővé a hosszabb snitt-et.
-
fireman123
őstag
válasz
aleister #24772 üzenetére
Köszi, megtaláltam a manuálban ......ugyanaz mint a D5500-nál, valóban 4 GB ...ez 10 illetve 20 perc, a tömörítés minőségétől függően
Kérdésem még, hogy ha eléri ezt a fájl méretet akkor leáll a felvétel és újra kell indítani manuálisan, vagy pedig automatikusan veszi tovább egy másik fájlba?
-
Müszi
senior tag
válasz
aleister #24756 üzenetére
Ebayt most inkább kihagynám. Sürgős lenne, mert a hétvégen már használnám is.
Az összefoglalóban lévők nem túl bíztatóak így inkább felhívtam a boltot és ők megnyugtattak, hogy sokat eladtak már és még egy panasz sem volt incompatibilitás miatt, de ha viszem a gépet, bele is próbálhatom, vagy vissza is vihetem akár, ha nem megfelelő.Köszi mégegyszer.
-
Müszi
senior tag
válasz
aleister #24750 üzenetére
Igen azt észrevettem, hogy rendesen behallatszik az AF a felvételbe, de ha tutin menne a témakövetés, lehet hogy beszereztem volna egy külső mokrofont és akkor még sztereóban is rögzülne a felvétel.
Ez a Subject tracking mód nem nagyon akart nekem menni, de majd még próbálgatom, és egybként sem az igazi mint írod, így viszont tényleg jobb megoldás a gyakorlás, a hangja meg monoban is elegendő nekem.Köszönöm a válaszod.
-
Throme
veterán
válasz
aleister #24680 üzenetére
Abban a vázban nincs AF tuning, így lehet csak egy peches obi, másik 35 még ettől lehet jó, ahogy egy másik 50 mm-es fix meg rossz.
Freddynek pl azért volt rossz, mert ide-oda fókuszált AF tuning ellenére is (d7k).
D7100-en én is próbálgattam (kézből, nem állványról) a 35-öst és volt, h mellélőttem f1.8-on, de nem mondom rá újabb áldozat.
A nikon szervizben meg valamiféle referenciához állítgatták a fórumtárs obiját (meg azt hiszem vázát is). Na az se biztos, hogy megoldás.
Ki tudja mi az a referencia, milyen tűrésekkel dolgoznak...Kéne egy fotóstali és ott ki lehet próbálni obikat, vázakat.....
-
Mézes B Ödön
csendes tag
-
Andie
őstag
válasz
aleister #24597 üzenetére
Naja, csak a csomagküldés ilyenkor ezekszerint engem terhel. Ettől függetlenül, lehet hogy megérné a hercehurcát, kiküldeni, bevizsgáltatni... aztán ha ugyanazt mondják, akkor buktam. Ezen még tökölök egy kicsit, köszi az infót!
Colonel993: Döbbenet! Akkor sehol sem jobb a helyzet.
Lehet, hogy nem kamerát kell cserénem, hanem országot?...
-
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
aleister #24406 üzenetére
Hmm, nem hangzik rosszul. Igen a tesztek alapján valóban jobb a G-s háttérmosása. Na de ez a shift... Pffhiiijjj
Vicc az egészben, hogy a régebbit meg tudták oldani shift mentesre? Az újat meg nem? Ugyan ez igaz a 85 1.8 G és D verziókra is.
Szóval te elégedett vagy a D-s változattal.
Lehet meg kellene lépnem a cserét. A G-s obim zsír új szinte (második példányom) és még garis (11. hónap garancia van még
). Próbáljak cserét kérni, vagy adjam el olyan áron kb. mint amiért már megkapom a D-s változatot újonnan?
-
TurpiUrfi2
tag
válasz
aleister #24278 üzenetére
Üdv!
Köszönöm részletes válaszod. Néztem az angol menüt. Igen, Flicker Reduction lesz az a bizonyos vibrációcsökkentés. Jól tippeltetek.
Nézegettem Ebay-en filtert, napellenzőt. Még ha minden esetleges Obi-ra másik is kell, akkor sem olyan dúúrva összegek.
A Kit obi felhasználhatóságával kapcsolatban mennyire értetek egyet ezzel a cikkel, kommentekkel?
Köszönet!
-
Throme
veterán
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
aleister #24296 üzenetére
Vajon az tudja a srác a videóban, hogy amíg folyamatosan nyomva tartja Q módban az exponálógombot, akkor addig nem csapódik vissza a tükör? Így még jobban kitolhatóak a fel-le csattanás hangjai.
Azért van értelme a csendes módnak, nincs az az éles csattanás, lágyabb, de talán nem halkabb, ugyanakkor kevésbé figyelemfelkeltő.
Normál kioldás: hangos csattanás
Csendes mód rögtön felengedett expógombbal: kissé késleltetett csattanások sorozata.
Csendes mód későn felengedett expógombbal: egyénileg meghatározott tükör visszatérés, még kellemesebb hanghatás. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
aleister #24265 üzenetére
Mielőtt megvettem a D7100-at utánanéztem ennek a hibának és nem tulajdonítottam túl nagy jelentőségét neki, mert nagyon extrém esetekről írnak, ahol ez előjön. Most kíváncsiságból egy ISO6400-as felvételet ráncigáltam meg, amit alapból -1 2/3 fényértékkel alexpóztam, majd DxO-ban +3.21 expókompenzálás-t, +100% shadow-t, 0 zajszűrés-t alkalmaztam.
Eredmény:Eredeti kép:
Ebben az esetben nem igazán látok efféle sávosodást.
A másik pedig, hogy a büdös életben nem alkalmaznék ilyen szintű belepiszkálást, mert hányadék lesz már a kép.
Gondoltam arra, hogy talán a túl magas ISO miatt nem látszik, mert a rengeteg zajban már nem tűnik fel. Ezért megnéztem ISO100-on és ISO800-on is, hasonló körülmények közt, és hasonló beállításokkal. Eredmény: Semmi.De ennyiben nem hagytam: Megnéztem ellenfényes körülmények között, ISO100-on, na itt már van némi bibi:
Eredeti kép:
Szóval nekem az jön le, hogy leginkább ellenfényes, van nagy kontrasztátmenettel rendelkező helyeken jön elő ez a sávosodás. Egyébként DxO nagyon szépen kiszűri ezt is, nem csak a zajt.
Annyiban védenem kell a gépet, hogy maga a szenzor szerintem bitang jól sikerült, alacsony ISO-n áll leejtős a részletesség az eddig általam próbált DX lapkák közül, magas ISO-t pedig szintén jól tűri, ISO 6400 + értelmes zajszűrés, és nagyon is vállalható a kép, mindez 24 megapixelen.
Kissé hátránya, hogy sikerült már moire-t is észrevenni jó pár képemen, simán a 18-105-el, ergo ez az obi képes rá finom részleteket rajzolni, ami előhozza az anomáliát.
-
Throme
veterán
válasz
aleister #24265 üzenetére
"I choose a totally extreme situation: 9 stops underexposure on a black item (a TV set + top speaker). The original files are almost totally black. ISO 200 on both cameras. I applied +9 EV compensation in Lightroom."
Ez mennyire életszerű? Lehet ki lehet hozni ezt a sávosodást szenzorból, de minek?!
-
mutyuru
aktív tag
válasz
aleister #24258 üzenetére
Eladni nem akarom a "régi" cuccokat, akkor sem ha újabbat veszek. Házat extrán tervezem megvenni 1-2 új objektívvel és persze lehetnek használtak is.
Tudsz esetleg megbízható eladót, aki itt is szokott hírdetni? Az csak extra ha a használt ellenére volna rá még egy kis garancia. -
mutyuru
aktív tag
válasz
aleister #24256 üzenetére
Igazad van az ár elég nagy befolyásoló tényező. Kb. 500 eurot tudnék rááldozni és a német ebayen nagy szerencsével leüthetek egyet.
Felhasználási terület nagyon vegyes - természet, tárgy, makró és városi fotózás.
Amiért képbe került az FX-s verzió: volt alkalmam kipróbálni egy 800-ast karácsonykor és mondhatom alig tudtam letenni.
De azért nem lóg bilibe a kezem az árral kapcsolatosan, lehet kicsit feljebb kellene mennem az árral. -
válasz
aleister #24190 üzenetére
Amit írtam, nem hülyeség, tényleg jobb megoldásokat soroltam fel, viszont az is tény, hogy nem ismerem Bajnokpityu költségvetését, feltételeztem, most nem azt firtatjuk, hanem mi lenne a valóban jobb neki. Ha lenne ársáv, hogy meddig lehet nyújtózkodni, akkor esetleg abból könnyebb dolgunk lenne meghatározni, hogy abból mi a legjobb választás számára.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
aleister #24190 üzenetére
Közelre kevéssé tud fókuszálni a gép, ha már szürkület van. Ilyenkor hátrébb kell lépjek, vagy oldalabbra kell álljak, hogy menjen neki. Segédfény működik.
Igazából örülök, hogy végre valaki a D5200at is támogatja
Megnézem, hátha van belőle a 18-55nél jobb kitobi is, az nagyon a maximum, amit rá akarok költeni, de, ha megéri, oké.Nikon topicban nyilván nem fognak átküldeni, de nézzek szét más márkáknál is?
-
spanyoll
addikt
válasz
aleister #24162 üzenetére
Igaz. Gondolom. Mittudomén, azt sem tudom miről beszélek.
-
kilozsul
aktív tag
válasz
aleister #24058 üzenetére
+1
Elég sokszor kell rendezvényt fotóznom, ráadásul főleg valamelyik közösségi médiás megjelenéshez és ott gyilkos módon az idő számít. Ha egy esti esemény fotói nem kerülnek publikálásra legkésőbb másnap délutánig akkor az szinte értékét veszti. Raw+jpg fine teljesen jó megoldás: ami eleve jól sikerült vagy inkább "töltelék" kép a témáját tekintve az mehet jpg-ből (esetleg kicsit igazítva, crop után), ami meg ütős kép és/vagy lényeges momentum, ott meg pár képnél el lehet tökölni a raw állítgatásával. Ilyen helyzetekben hiába vagy te a szkottkelbi, ha nem produkálsz képeket egy napon belül, akkor legközelebb nem téged hívnak, ennyike..
-
válasz
aleister #24047 üzenetére
Ez igényesség/önérzet kérdése is... Jpg-ket be lehet állítani egész jó a vázakon is, de nem minden esetben azt adja, amit szeretnénk. A rawból bármikor lesz jpg, de fordítva nem igaz.
Elfordulhat, hogy jó pillanatban hagy cserben az automatika, aztán készül rossz expós kép, vagy a fények épp nem olyanok, mint amilyennek szeretnéd. Ilyen kártya árak mellett nem igazán tétel a fájlméret. Meghagyni meg nem is kötelező az összes rawot, csak amelyik kell, hogy a HDD se teljen feleslegesen.
A nyaralás nem feltétlenül csak dokumentálás... sőt. Nyaraláson(utazás, nem csak pl. a sokak számára "kötelező éves Balaton kör") nem mindenki csak natúr képeket kattintgat, amire egy kompakt is megtenné. -
Real_Necro
veterán
válasz
aleister #24042 üzenetére
Szerintem ez ízlések és pofonok kérdése. Van aki meg azért lő abban, mert ki tudja, idővel lehet újragondolná a kép feldolgozását és van mihez nyúlni.
Én a raw + jpg párosítást nem tudom hova tenni. Ma már majdnem mindennel meg lehet nyitni a raw-t is. Minek tárolni a jpg-t? (ne keverjük a raw-ból feldolgozott jpg-vel)Ja meg pár kattintással meg van belőle a jpg. De ez megint csak az én véleményem, második karira pl én is jpg-t mentek de kb sosem tartom meg. Ellenben az bosszant hogy ha pl nem sikerül egy kép és kitörlöm a raw-t, a jpg még meg marad...
Aztán folytathatnám, hogy így meg eléggé gyorsan fogy a tárhelyem mert nincs elég időm raw-t válogatni...
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
aleister #24024 üzenetére
Na most ha magamnak fotózok nem számit annyira az idő, megcsinálom mikor ráérek, ha másnak akkor meg engem minősít mit adok ki a kezemből.
Egy import és plug in használata egy korszerű gépen nem vesz el sok időt, ki igy ki úgy csinálja.
Xxxian: egy gyors sorozatnál 8-10fps raw-ban hurka kártya megfullad, ami meg bírja az meg egyáltalán nem filléres, persze relatív.
Pláne a te példádnál egy rohanó kutyát elkapni, ahhoz kell a gyors sorozat. -
Ed Parker
nagyúr
válasz
aleister #23946 üzenetére
A D600/610 széria a legjobb low light váz sorozat egyike (egész pontosan jelenleg nincs egyértelműen jobb nála Nikon vonalon)
A d800/800E,D4/4s felette van a dxo mérése szerint, ha nem is sokkal.
Ropi: nekem is a madárfotókban jobban tetszik a tamron képe, de ott a macis állványról lőtt képeket akkor valszeg elqrták.
-
torzo
őstag
válasz
aleister #23948 üzenetére
Volt (van) mind a kettő. 100%-os nézetben azonos iso-n a 600-as képek zaja alacsonyabb volt.
A különbség nem óriási, de észrevehető.
Természetesen leméretezve már nem volt különbség, ott a +12 MP behozta azt a kis lemaradást.@Colonel: A d800-at sem tekinti a Nikon pro váznak. Semi pro. Nekünk persze pro.
Amúgy meg egy váz értékét, profizmusát nem (csak) az iso tűrés határozza meg. A d800 überebb, ez nem vitás. -
JohnyBlue
addikt
válasz
aleister #23869 üzenetére
ha a reciprok-szabályt be tudod tartani (azaz ki tudod tartani ), akkor felesleges az állvány.
Nemrég voltam szállodákat fotózni kint, bent meg úgy mindenhol. És azt vettem észre, hogy ami állványról volt lőve azokba ha belenagyítok akkor azok penge, tű, szike élesek. Amit meg kézből lőttem azok meg nem annyira ultrabrutálok
és azért bőőven a reciprok felett voltam (1/500 körül 17 milin
)
-
törölt tag
válasz
aleister #23855 üzenetére
Akkor már inkább a Samyang 14-es, az is manuál, szerintem mindkettőt elveri
és spéci szűrőkerettel stb. szűrőzhető az is. Na nem mintha kéne, olyan eszméletlen jó színei vannak..
És mindezt a "zeissz" -hez képest apróért. (Valaki szóljon már neki, hogy ez egy "cájssz")
-
torzo
őstag
válasz
aleister #23793 üzenetére
Az 5DM3 fókuszterülete sem fed le jobban, de a keresztszenzorok elosztása kb. egymilliószor jobb. Nikonék mindent be középre, mint a lelkes amatőr a témát!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Ford topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- One mobilszolgáltatások
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest