- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A14 és A14 5G - a kisebbik rossz
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Byk01
őstag
válasz
w.miki #26128 üzenetére
Jobban járnátok némi utánaolvasással és próbálgatással, mert az automata nagyon el tudja vinni a képet attól, amit igazán szeretnétek. Első lépésként a záridő-rekesz-érzékenység összefüggései, valamint a fénymérés működése az, amit ha megismertek, és használjátok/kihasználjátok, sokat dob a képeiteken.
Ja, és inkább RAW-ban mentsétek a képeket, mert van, ami még korrigálható belőle, ha az auto mód tévedett.
-
törölt tag
válasz
w.miki #26125 üzenetére
Érdekes az EXIF. A 0008-as képnél az is szerepel benne, hogy vakuzott a gép. Mondjuk nem tudom miért, mert ilyen képeknél az égvilágon semmi értelme. (HA a túloldalra dobnál egy Sztálin-gyertyát, az adna megvilágítást. De olyan vaku szerintem nem létezik, ami ilyen távolságból használható lenne, pláne ekkora felületre.)
Egyébként alul lett exponálva a kép (gondolom a vakuzás miatt is).
-
Byk01
őstag
válasz
w.miki #24947 üzenetére
Nézd meg a fölötted lévő linken látható Tami állapotát.
Az is 75 ezer. Szerintem látni fogod, miről beszélünk.
Autóra szoktunk fordítani: Mit veszel meg? Egy 10 éves szakadt Golfot kopott belsővel, vagy ugyanazon az áron egy 5 éves Kia C'eedet kicsit jobb motorral, fejlettebb vezetést segítő rendszerekkel, "patika" állapotban? -
matyi012345
őstag
-
Throme
veterán
válasz
w.miki #24880 üzenetére
Én nikonra hobbi célból nikkor 55-200 VR, 55-300VR, 70-300 VR és tamron 70-300 VC obikban gondolkodnék.
Ezeket a régebbi tami meg sigma 70-300, 75-300 apo, meg anyó, meg nem tudom milyen lencséket nem venném. Tudom csábító az áruk, míg az előbbiek drágábbak, főleg újonnan.
De még egyszer ez erősen szvsz.Némely telék nevében, megjelölésében szerepel a makró (macro, esetleg micro vagy a fene tudja még hogyan cifrázzák), ezek nem makró objektívek, ne tévesszen meg.
Ha elkezded böngészni a teszteket lassan tisztulni fog a kép, amennyiben a nem ismert, nem értett kifejezéseknek is utána nézel.
-
Throme
veterán
válasz
w.miki #24875 üzenetére
Venni márkakereskedésben, ahol engedik kipróbálni személyes átvételnél.
Ha webshopnál, akkor mondjuk van 8 vagy 14 napod (nem tudom pontosan hol tartanak, mert van ahol 30napot is adnak, hogy meggondold magad). Utóbbi talán azért jobb, mert indok nélkül visszaküldheted, míg a személyes vásárlásnál a 3 nap cseregari csak hibás áru esetén él.Itt megnézheted melyik márkakereskedés van legközelebb hozzád.
Ha nincs tapasztalatod, akkor a használt vásárlásához hívj segítséget (ha van ismerős).
Nem makrózom, de ha makróznék én gyűjtenék makróobira.
Közgyűrű, raynox előtétlencsék témakörben nem vagyok jártas. -
Byk01
őstag
válasz
w.miki #24875 üzenetére
AF-es makrózáshoz fényerős objektív kell. Az ilyen sötét tele-zoomok annyit veszítenek a fényerejükből a közgyűrű miatt, hogy az AF rendszer beint, és elmegy pihenni.
Esetleg előtét lencse (egyértelműen a Raynoxot ajánlják).
Vagy a drágább de legjobb minőséget adó makró objektív (fix gyújtótávolságú, nem a makrónak kinevezett zoomok) -
aleister
veterán
válasz
w.miki #24868 üzenetére
Na akkor egyszerűbben...ha egy 50 mm fókusztávú lencsét akarsz úgy közgyűrűzni, hogy +1 nagyítást kapjál, akkor 50 mm-nyi közgyűrűt kell közbeiktatnod. Ha a 70-300-as obin 150mm-en makrózol, akkor ez a 150mm lesz.
Tehát minél kisebb fókusztávolságú egy objektív, annál kisebb kihuzat kell +100% nagyítás eléréséhez.Az más kérdés, hogy telével kényelmesebb munkatávot kapsz.
-
-
válasz
w.miki #21244 üzenetére
Magyar nyelvű menüje nincs, kezdőknek javallott (vagy sokak által ellenjavallott) Scott Kelby
négyötrészes Digitális fotózás kötete. Az alapokat innen megtanulja, a magyar és angol szakkifejezésekkel együtt, meg azt is, hogy mi mit jelent.Aztán először próbálgassa a gépet, meg tanuljon meg fényekkel játszani, kihasználni az adott napszakok nyújtotta előnyöket, elkerülni a hátrányait, majd utána kezdjen mélyebben belemászni a gépbe, a fényméréssel, a fókuszpontokkal bohóckodni.
Addig elegendő tudni a rekeszérték fogalmát, a hatásait, a záridőt tudni, meg esetleg tudni azt, hogy hol kell formázni a memória kártyát. Másra nem lesz szüksége. Szerintem. Inkább tanuljon kép komponálási szabályokat.
(#21252) imyourfriend: szerintem nem mér rosszul a gép, hanem egyszerűen el van tolva az expozíció korrekció, amit nem nehéz produkálni főleg ha egyszerre nyomkodja a gombokat meg tekeri a hátsó tárcsát.
-
imyourfriend
őstag
válasz
w.miki #21249 üzenetére
Azt javaslom ténylegesen olvassa el a használati utasítást, hogy sötétek a képek az lehet attól, hogy rosszul mérte a gép a fényt, nincs megfelelően beállítva (az csak egy dolog hogy automatára van állítva) be lehet állítani a fénymérés módját meg egyebeket. Egyelőre azt javaslom ismerkedjen meg a géppel, felesleges addig elkezdeni manuál fókuszt meg makrózást amíg nem tudja rendesen használni a gépet.
-
Byk01
őstag
válasz
w.miki #21244 üzenetére
Egy, a fotózás alapjairól szóló könyv, plusz a használati útmutató olvasgatásának elégnek kell lennie.
Magyar nyelv nincs a D90 menüjéhez. Szvsz jobb is, ahogy tudnak fordítani. Vannak kifejezések, amik az egyik szerzőnél egy módon lettek lefordítva, egy másiknál meg másképp. Ha ismeri az eredeti angolt, akkor rájön, mit is akartak mondani, de ha csak a magyart, akkor lehet, hogy soha nem gondolná, hogy a két kifejezés ugyanazt jelenti.
Az a közgyűrű, amit vett, átviszi a jelet, szóval van autofókusz (megfelelő fényerő, és beépített motor (AF-S jelölésű objektív) esetén). Ennyi pénzért manuális közgyűrűsort a legnagyobb hülyeség lenne venni.
-
imyourfriend
őstag
válasz
w.miki #21247 üzenetére
Mikor megvettem a D90-emet annó, az illető jegyzetelt magának hozzá egy "leírást" hogy mit miként tud elérni rajta, ezt ajánlom ismerősödnek is ezen esetben. Jegyzetelje/szótárazza ki a dolgokat és az alapján tanulja meg használni a gép azon funkcióit melyekre szüksége van. Viszont erre ott van a használati útmutató amelyből meg lehet tanulni hogy melyik funkció mit jelent. Igazából csak a menürendszerbe kell belenézni. Egy egyszerű példa, ha megnézem a d1-es pontot leírom hogy azzal a hangjelzést tudom állítani és odabent van egy hangerő valamint egy hangmagasság állítási lehetőség. Ezeket leírja magyarul fonetikusan aztán előbb utóbb elsajátítja. Ilyen ez, persze én amúgy sem szoktam sokat turkálni a menüben (mert minek) meg D90-en vannak külső gombok melyek megkönnyítik a felhasználó dolgát, példának okán az ISO gomb. De nem is gyarapítanám tovább a sorokat, olvassa el a kézikönyvet és ha van további kérdése azt nyugodtan tegye fel itt.
-
imyourfriend
őstag
válasz
w.miki #21244 üzenetére
Azt a pár Angol nyelvű kifejezést legyen szíves elsajátítani az ismerősöd (igen, már elértük azt a kort amikor kötelező megtanulni idegennyelven a Magyar embernek ha szeretne valamit elérni (mi ez a max 40 kifejezés amit meg kell tanulni..). Kézikönyv hozzá itt található.
Természetesen mindez offenzíva nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- iPad topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen egeret válasszak?
- Villanyszerelés
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Samsung S25 Ultra 256GB Csak kipróbált!! Jótállás: 2028.06.19.-ig
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest