Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telefonjavítás, szerviz
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
d@vee
üzenetére
Tegnap kiakasztott a pali. Mondjuk ezt mondhatta volna legelőször is, ilyen helyzetbe még nem voltunk nem pedig a legutolsó vezetési órán...
Hozzáteszem ebben a szakadó esőben azért elég szar volt vezetni. Csúszkált a motor, plexin nem láttam ki meg akkora tócsák voltak mint az állat, de azt se kerülgessük stb. Stresszes volt na.
-
d@vee
őstag
válasz
-secret-
üzenetére
Én ezt azzal oldottam meg, hogy ahányszor elengedett valaki, kéz feltesz, bólintottam egy nagyot és kész. Így oktato és vizsgabiztos is látta hogy megköszöntem valamit, mégha nem is vették észre hogy elsőbbséget adtak nekem valahol.
De mondjuk furamód nekünk azt súlykolta az oktató, hogyha lemondanak a javunkra az elsőbbségről, azonnal menjünk tovább, ne oda-vissza integessünk. -
Tegnapi vezetesen lementunk ide egyivbe megfordulni. Mondta az oktato figyeljunk mert jobbkez szabaly. Jó.
Lefele nem jott auto, visszafele jott jobbrol. Megalltam. Intett az auto, hogy menjunk. Oktato elkezd ordibalni mi a f... micsinalok, nem az elobb mondta el, hogy jobbkez? Megalltunk, mondom neki ember, intett azaz LEMONDOTT az elsobbsegerol. Jolvan mondja de vizsgan addig integessunk amig nem megy el Ő mert ha a vizsgbiztos nem latja, hogy lemondott az elsobbsegerol a masik akkor megbuktat.

Kedden vizsga.
-
bacus
őstag
válasz
csongi
üzenetére
"Ha ezeket lehamozzuk, egy nyers motor lesz"
Ebből azért arra következtetek, hogy nem mentél még GS-el. Az 1150 -ben még nem volt ESA (elektronikus futómű), és az is nagyon jó motor. A légolaj hűtésű 1200 (főleg a DOHC) mai napig nem véletlenül kelendőek, ott már sok mindent megoldottak, pl nem erőltették a szervoféket, nem romlik el az abs kocka, stb.
Én egy ilyennel mentem, mikor eldöntöttem, hogy nekem GS kell. Felmentünk a Hármashatár hegyre és vissza, majd ugyanezt az akkori v-strommal előtte és utána is. Annak a GS-nek épp nem volt jó az ABS-e, nem volt benne ESA, gyorsváltó, se tempomat, viszont volt benne telelever, meg paralever futómű. 2019-ben ültem fel egy 2007-es 1200-as OHC légolaj hűtésűre, és sokkal jobb volt mint a 0 km-es v-stromok amiken ültem, a 2004-es sajátomnál meg fényévekkel.
És itt jegyezném meg, hogy azóta mentem már 1050-es v-strommal, annak is volt már kanyar ABS-e, tempomatja, középállványa, gyorsváltója és az is nagyon belevisz a tutiba. Persze mindig mikor visszaülök a sajátomra, akkor mindig megjön az "itthon vagyok" érzés. Szerintem ez az amivel nálam nyert a GS, nem más.
Volt lehetőségem kipróbálni itteni fórumtársunknak köszönhetően az 1300 GS-t, és bár nem tetszett annyira, hogy cseréljek, de mikor felültem, ott is megvolt az otthon érzés, nagyon hasonló üléspozició, hasonló kanyarinthatóság, és szinte minden ugyanaz, csak picit jobb pár dologban, no meg picit rosszabb pár másikban.
-
-
csongi
veterán
válasz
vlevi
üzenetére
Megertem.

Ultra lassu vagyok, de 4ezernel a rotakapat sem valtom el mindig.
De ez van.
Az lesz erdekes info, melyik varziobol adnak el tobbet. De a tobbesegnek sztem a 4ezer is elegendo lesz. A kerdes ehhez a valtohoz hogyan hangoljak a motort. Sanszos, hogy nem ugyan az lesz, mint a valtos verzional.bacus: Pont erre gondoltam. Ezek a plusz kenyelmi dolgok adjak el a GS-t-is. Ha ezeket lehamozzuk, egy nyers motor lesz es maris nem 104 el mennel bele ugyan abba a kanyarba, es maris csokkene az erdeklodes a motor irant. A teknika sokat kompenzal, de nem mindent. Az elektronika teszi kezelhetove. Bovdenes gazkarral utalat lenne a terheles valtasok miatt. Lenne plexi bologatas.
Nem csak ezt, kb minden mai motornal az elektronikaval lesz olyan, amilyen.
Nem megszolas volt a motor, hanem hasonlat.
Mindegy a motor tipusa. A goldwing sem kellene ha nem lenne egy utazo hajo. Ott is van futomu meg hatra menet, meg minden josag. Ha nem lenne benne a sok extra a fene nem kuzdene vele.
.
Igeny van az extrakra, a dct-re is. A gyartok nem a vermotorosra vadasznak, hanem akinek penze van.
A konkurencia igyekszik felvenni a fonalat, amit csak tudnak, beleadnak.
Az olcso kinai motoroknal a mai minimal extrak 10 evvel ezelotti felszereltseg felso reszet adjak.
A covid ota ugrott egy fazist.
A BMW ezzel a futomuvel ebbe a katagoriba nagyot huzott. Eleg stabil alap a fejlesztesre, es onmagaban is jo.Ha dct ellen nem tetszes van, akkor a gyorsvalto ellen is lehetne. Milyen dolog mar ha nem kuplungozik az ember?

Ez mar csak verszivas, de nem rosszindulatbol irtam. -
válasz
macilaci78
üzenetére
En azota se mentem le kimerni a toltest a horneten. Jo, hogy mondod, viszek ragot.
-
bacus
őstag
válasz
csongi
üzenetére
"Remélem aki GS_t vesz az már annyira megtanult motorozni, hogy nem kell neki a tempomat, a kanyar ABS, és a motoros középállvány, elektromos futómű...stb. "
Dehogy, én pont azért vettem, mert már annyira megtanultam, hogy kell a tempomat, a kanyar ABS, a középállványt minden nap használom, főleg ahol helyszűke van, hiszen ott a motor jelentősen kisebb helyen elfér, illetve mindig van kisgyerek, aki fel akar ülni a motorra (és ezt sokszor úgy, hogy nem vagyok mellette. Nem baj, ha nem borítja magára). Az elektromos futómű pedig azért, mert a hátam nem kap akkora ütéseket a szar magyar utakon..., és kényelmes a menet közbeni átállítás is, mert általában jó a "hintaló" üzemmód, de van pár hely, ahol nem!
A tempomatnál kevesebb hasznos dolgot tudnék mondani, én azt rengetegszer használom. Lakott területen kívül a megengedett 90 km/h-nál 104 km/h-ig sehol nem mérnek be (hazánkban), ezért én azt szoktam belőni. (lakott területen belül meg 64 km/h-t)
Én azt figyeltem meg, hogy ahol nincs záróvonal és kanyarban kint a piros fehér sávozott terelő tábla (illetve ezeket mind megelőzi a veszélyes kanyar tábla), az a kanyar v. kanyarkombináció anélkül bevehető, hogy a tempomatot kioldanám (lakott területen kívül), vagy mindkét kézzel kéne fogni a kormányt, stb. Még a szar úton is, még esőben is, még fehér aszfalton is. (persze az én motorommal, és az eddig használt gumijaim mindegyikével). Ilyen helyeken régebben 60-as tábla volt kint, ha volt korlátozó tábla.
Ez nem jelenti azt, hogy ha mind ott van, terelés, záróvonal, veszélyt jelző tábla, akkor nem vehető be 104 km/h v. gyorsabban, csak azt, ha ezek közül bármelyik nincs, akkor ott technikailag be lehet kanyarodni 104 km/h-val.Ez még mindig nem jelenti azt, hogy be is kell ott kanyarodni, mert az ott álló lovaskocsi a kilógó kaszával még okozhat bajt..
-
pietrrr
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Basszus, akkor ezért nem tudok sétálni rágózás közben!
-
macilaci78
nagyúr
Még mindig az a téma, hogy séta közben rágózás elvonja-e figyelmet a járdáról és a többi gyalogosról?
-
csongi
veterán
válasz
zgospel
üzenetére
Majd 25 év múlva másik videót küldesz.

Értelmezd amit írtam, tudom elég sok és összetett. A fordulat számláló és km párosra, vagy a fokozat visszajelzőre. A kisebb rutinnal rendelkező keresni fogja a megoldást, hogy gyorsuljon, de előtte információhoz akar jutni. Ezek másodperc tört részei.
Ugyan úgy jelen vannak, mint a fék út és fáktávolság. Csak itt több feladatot kell lekordinálni az agynak, mint egy fék meghúzása. MInt írtam, gyakorolni kell, és sokat, és minden nagyobb kihagyás után újra és újra átvenni.
Most még lehet túlzónak érzed, idővel lehet változni fog.#151288vlevi: A ki indulási pontot értem, a reakciót nem.
A kettőnek semmi köze egymáshoz.
Aki vesz egy 400Le autót az csak tudjon már kuplungos váltást kezelni. Jah nem fog.
Mindegy,hogy autó vagy motor.Ez ellen úgy sem tudunk semmit csinálni. Ez a fejlődés útja. Akinek elég a dct tudása, az nem fog azon pörögni, hogy megtanaluja és tökéletesítse a váltásokat, és a motor kezelés bugyraiba elmélyedjen. Menni akar motorral azt jónapot.
A GS eladásokat sem a motorozni tudók, vagy tökéletesítésre vágyók, tudók növelik.
Mindkét váltó rendszernek megvan a felhasználói előnye és hátránya.
Remélem aki GS_t vesz az már annyira megtanult motorzni, hogy nem kell neki a tempomat, a kanyar ABS, és a motoros középállvány, elektromos futómű...stb.
Motor kezelés mély bugyrainak elsajátításához pont nem lesz zsükség egyikre sem. A DCT-nek sem.
Az hogy figyelmet tud elvonni az tény, de az automata váltó sem fog a balfasz idiótából értelmes közlekedőt faragni.
Ember ember marad, legyen bármi is a lába között. -
vlevi
nagyúr
válasz
csongi
üzenetére
Az egész talán onnan indult, hogy MT-09 automata váltóval.
Könyörgöm, aki MT-09-t akar, az remélem már megtanult annyira motort kezelni, hogy egy váltás ne okozzon gondot neki.Megint más egy Goldwinggel krúzolni a naplementében, és megint más egy AfricaTwin-el a sziklás, gödrös terepeen végigmenni. Ez utóbbi esetben pl. a DCT rohadt idegesítő tud lenni, mert érzékeli a terhelés váltást, azt is, hogy önkéntelenül is cibálod a gázt a terepviszonyok miatt, ennek megfelelően oda-vissza fog váltogatni, míg meg nem unod.
-
zgospel
őstag
válasz
csongi
üzenetére
"Minden eltereli a figyelmet, ami miatt le kell venni a tekinetet az útról, vagy a forgalomm követéséről"
"a visszaváltás kivitelezni, sok idő eltelik az adott szituációhoz mérve. A megvalósításhoz akaratlanul is lenéz az ember."Konkrét reakcióm ahogy ezeket a sorokat olvastam: [link]
Viccelsz velem? Mégis hova nézel le váltásnál, mit nézel, és minek???
Azta...
-
csongi
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Sztem most a végletekről beszélsz, és saját sport teljesítményhez igazítod az átlag közúti embert. És ez téves gondolathoz vezet.
Minden eltereli a figyelmet, ami miatt le kell venni a tekinetet az útról, vagy a forgalomm követéséről, ehhez nem kell váltani, elég zenét hallgatni.
Rádió, telefon, cigi, szivargyújtó. A váltó is ugyan ez, motorn is. Ha nem sikerül a váltás, ritmust veszít, mekkorát csattant, huppsz egy lyukat váltottam..stb, és újra bootlja az agy, mi történhetet, mit kell csinálni.
Van akinek ez gyors van akinek lassú. Mindenki lassúl önmagához képest az idő múlásával, ezt vagy érzékeli vagy nem akarja elfogadni. A tényen nem fog változtatni.
A tény a figyelem elvonás, ennek a feldolgáza és folyamatban kezelése egyén fűggő.
Neked és a gyakolott pilótáknak ez milisekundum, másnak tized másodperc lesz.
De megtörténik, és ez tény. Az is teljesen igaz, hogy ez fejleszthető, és ezek a figyelem elterelő külső ingerek gyors és precíz kezelése megtanulhatóak. A váltás önmagában egy motorikus működés, de mind egyes alkalommal tudatában van az illető mit csinál miért csinálja. A váltás figyelem elvonása a környezeti inger szám megnövekedésével lesz, figyelem elterelő. És ez legtöbbször kritikus helyzetben jelenik meg, de az esemény megtörténte után ez a hiba kiesik(elbasztam nem jókor jól váltottam). Az agyunk védekezik.
Pl előzési helyzetben a gyorsan csökkenő távolságból fakadó agyi blokk.
Mire eljut a tudatig, hogy vissza kellene váltani, és a visszaváltás kivitelezni, sok idő eltelik az adott szituációhoz mérve. A megvalósításhoz akaratlanul is lenéz az ember.De nem véletlen minden szezon elején, a ráhangolódás, egy ismétlő képzés, stb.
Minden tanult dolgunk kopik idővel.
Nem a fotelből mondon, hanem háttámlás székből.
Az AI-t vagy bonyolult dolgokat nem egy ember valósit meg, hanem emberek. A szürkeállomány mennyisége minősége egy nagyon fontos tényező a megvalósításhoz.
Bizonyítani már nem kell. Számtalan reflex és figyelem megosztási kisérlet, kutatás, tesztelés létezik. Minden egyes példára nem fognak kutatni.
Az eredmények átültehetőek az adott példára és környezetre.De nem kell ebből nagy ügyet csinálni sztem. Ez addig a közlekedés közvetlen emberi része lesz, míg önvezetővé nem válik a járműpark.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Autoval az atlag nagyobb kanyarsebesseget bevállal, mint motorral, mivel nem szarja ossze magat annyira, mert motorrol hamarabb elhiszi, hogy leesik a kanyarrol. (KÉPZETTSÉG hianya miatt). Ez csupan azt mutatja, ki meddig ment mar el motorral valaha a hatarokig, es az isten szerelmere - mindenkinek mast jelent a motorozas, de - ez az ugynevezett: mennyire tud motorozni.
Mielott barki megsertodne- melylevego- nem fefiassagrol van szo, hanem arrol, hogy egy mai normalis motorral bizony el tudsz fordulni jobban, mint egy dobozos ducatoval, mondjuk egy s21 es viszonylag regi gumikon a labtarto lesz az akadaly.
disclaimer: nem kell senkinek igy mennie, nagyon jo, hogy mindenki lassan megy, vagy a komfortzonajan belul, de ha vki azt allitja, hogy egy gastra vagy ducatoval nagyobbat lehet forgolaszni, mint egy mai motorral, az arrol arulkodik, hogy sok dolgot nem tapasztalt meg a motorozas teren. Ertem en, az en kurvaanyamat, de... atttyaeg. Aki ezt allitja, eleteben kanyarodott mar egy normalisat? Oszinten?
Volt mar egy rendes palyan? vagy nem is rendes palyan, csupan kakucson? Ott vmi normalis idot ment? (Megint nem a penisze nagysagat kerdezem, hanem a kepzettsegenek a szintjet)A valto figyelmet von el- azt hiszem ezt most mar elengedem. Vagy ugy ertelmezem inkabb, hogy aki ezt allitja annal valoban figyelmet von el.
Es mar megint auto. Mindig auto peldak, a belsoegesu motoroknal is auto analogiakat hozunk fel, a vezetesnel is, az olajoknal is. Mintha itt tobben autoznanak, mint motoroznanak.
A figyelem elvonas teny- nem. Ez a te velemenyed. A teny akkor teny, ha bebizonyitod valamilyen objektiv modszerrel. Kerlek ne inflald el azt a kifejezest, hogy tény.
nagyon nagy szuksegunk van a mai vilagban erre a szora, es ne keverjuk a velemennyel. Mondjuk mutatsz egy kutatast, hogy a valtasnal milyen agyi funkciok aktivak, emelle szimpla, valtas nelkuli vezetes soran megintcsak hol alakul ki aktivitas es bebizonyosodik, hogy kapacitast vesz el a vezetestol- akkor en is azt fogom mondani: baszki, hat ezt beneztem, valoban teny. De amig rokonokat kerdezunk, meg fotelben kitalaljuk, az a velemeny kategoria.Az agyi mukodes osszetett, de az agyi mukodes mintajara keszitett algoritmus az AI manapsag. Tehat az ember megalkotott ilyen bonyolultsagu dolgot, bar nem erti nehany esetben ott sem, h mi mitol van.
Ha ma kapnal egy 500 2T motort el tudnal menni a sarokig. Ezekkel a motorokkal a baj az volt, hogy a teljesitmeny erdekeben rettenetesen fasz nyomatekgorbet bevallaltak. Nemelyik markanal a membranvezerlest inkabb kinyitottak, hogy elveszitsenek 10 loerot, mert halomra tortek a pilotakat.
Amennyiben nem kanyarkijaraton nyekteted, bacus alatt sztm meg nem is egykerekezne egyenesben, mert a mai 4T utcai motorok loeroben tobbet tudnak, mint azok a 2T-k. -
csongi
veterán
válasz
zgospel
üzenetére
Sztem mindegy, hogy valtos vagy automata amivel motoroztak. A 2 kerek az nem 4kerek. Ket kereken lassab a kanyar sebesseg azonos kategorian belul, mint a 4kerek. Sztem erre gondolhatot.
A manualis valto pedig figyelmet von el. Lehet barmilyen motoroikus mozdulat, nagyobb %ban hibazik az emebri processzor.
Nem arrol van szo, hogy egyfolytaban a kuplungolasgra a valtsra koncetral az ember. Egy ures valtas, mar eleg hozza. Vagy egy nem megfelelo indulasi fokozat.
De az eletkor, testi-lelki allapot, a kornyezet osszetetele, mind kihatassal van arra az egy pillanatra, amig valtas van. Ez egy allandoan a fejben hatterben futatatott folyamat, aminek sok valtozoja van. Sokat kell valtani, hogy nagyon rutin legyen. Autoba is. Eleg sokat megyek autoval,de ott is van, hogy nem a megfelelo fokozatba vagyok. Ez is figyelmet von el. Az ido elorehaladtaval egyre tobbet. Latom a kornyezetem, es az autot vezetok korosodo es rutintalan vezetonel a kuplung-valto kuzdelemet. Varosba 5be nyomorgas, sporolni kell a benzinnel,de elgyorsitani nem tud mar. Komplex osszetett dolog, pedig csak egy nyomatek valto, ami majdnem a jarmuvekkel egyidobe jelent meg.
Felgyorsult a vilag. Fiatal es kozep koru szemelyek jobban elvannak vele.
De az emeberek zomenel ez kopni fog. A nagy ganehordoknal nincs manualis valto. Nem lehet rabizni az emberre. A mai sportautoknal illuzio a kezi valtas. A motoroknal meg a valtas manualis, de minden elektronikus eszkozel igyekeznek a rendszert vedeni.A figyelem elvonas az teny.
A tudas akkor is kell. Nem attol lesz jobb, ha nem kell valtani. Az automatat is tudni kell vezetni, es pont ugyan ugy lehet vele benazni.
Nekem az automata borzaszto kenyelmes, varosba, autoplyan egy luxus alom. Mikor szerpentines elvezet van, akkor meg ugy ba..nam ki a pics.a.a
hogy a galaxist is elhagyja
bacus
Sztem ezen nem jo viccelodni. Sokkal osszetetteb egy agyi mukodes es a kornyezeti erzekeles, mint barmilyen materialis dolog, amit megalkotott az ember. Ebbol fakadoan, a hiba lehetoseg is magasabb.
Ha ma kapnal egy 500ccm 2 utetmu motogp motort, sztem a sarokig nem mennel el vele, es ugy esnel el, ahogy nem is gondolnad.
Pedig azzal nagyon komoly tempokat motoroztak es csataztak.
Nem a Gs vagy mas tipus eloz. Egy motor+ember paros. Egyik sem eloz a masik nelkul. Bar lassan nem kell ra ember, es van olyan motor ami magaban jobb koridot menne mint itt barmelyikunk is tudna.
-
bacus
őstag
válasz
zgospel
üzenetére
Sportmotorosokra szokták írni, hogy "bezzeg a gázt azt minden hülye tudja húzni"
de még ha legalább ez igaz lenne, de csak egyenesben tudják neki húzni, ahogy írtad is. Erre szoktam írni, hogy kétféle motoros van, az egyiket már megelőzte egy GS* valamelyik szerpentinen, a másikat pedig pillanatokon belül meg fogja előzni

*ez itt sok típussal helyettesíthető
-
bacus
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Szép is lenne, ha onnan vonna el proc időt az agy
, most 100-adra reszelek, figyelni kell, bélműködés, vesék leáll...
Bár van vagyis kell legyen ilyen is, ajjaj kanyar jön, váltani kell, összeomlik a rendszer
... "casco-t akarok kötni, casco-t ..." . Bár ezt a reklámot a fiatalabbak nem ismerik.Egyébként szerintem kimondhatjuk, hogy aki nem kézzel vált, az buzi, legfeljebb ez a megállapítás pont annyira nem igaz, mint az, hogy elvonja a figyelmet. (de azért jobban hangzik
) Akinek meg még kuplungja sincs, hát az valami még rosszabb... -
Topiccsendőr
addikt
válasz
palfitom
üzenetére
Szerintem felesleges tovabbra is ervkent kapaszkodni abba, hogy mi von el figyelmet, ha egyszeruen nem tud vki motorozni.
Amugy motorszerelokent valoszinusitem a vegetativ idegrendszer nem attol az agyi reszrol von el energiat/figyelmet amivel vezetsz.
De tenyleg meg mindig ebbe az egy dologba kapaszkodsz?Tovabbra is te erted felre- nem a ferfiassagrol van szo, az alapvita nem errol szol. Ezt az ego serulese miatt keverik bele az emberek. Olvasd el az alapvita erveit objektiven.
-
palfitom
félisten
válasz
zgospel
üzenetére
Hogy pl. "automatikusan" lélegzel, nem kell tudatosan tenned érte, attól még az agynak ez tevékenység, tehát energiát, ha úgy tetszik figyelmet igényel. Minden tevékenység az agy munkájával jár, és a kapacitás korlátozott, tehát akármilyen készségszinten kuplungol és vált valaki, az bizony fegyelemmel jár.
Amit írtam, nem mind neked szólt, illetve nem mind a te kinyilatkoztatásaira volt reakció, ha visszaolvasol, láthatod, hogy 1-2 "fenegyerek" szerint csak a kézi kuplung - láb váltó a tuti, a férfias, az igazi motoros dolog.
De azért ha sikerült megérteni amit írtam, itt arról volt szó, hogy tempomat 100-zal kényelmesen fordul el
- OK, természetesen az gáz, hogy azok a motorosok képtelenek voltak kanyarban elvárható-normális módon közlekedni! Ezt nem is vonom kétségbe, és értettem a mondandód lényegét. -
zgospel
őstag
válasz
palfitom
üzenetére
Nem kell a csúsztatás, a téma kiindulópontja és továbbra is az origója az, hogy köztudottnak lett minősítve, hogy a váltóhasználat figyelmet von el. Erre reagáltam / reagáltunk, hogy ez nonszensz, a motor működtetése nem kellene hogy külön figyelmet igényeljen, ennek zsigerből kell mennie. Ha már ez nem megy külön odafigyelés nélkül akkor egész biztos hogy nem tud az illető megfelelően motorozni. Ettől még lehet hogy hazaér baleset nélkül, mint ahogy valószínűleg a fent leírt 3 motoros is hazaért, csak közben végig eléggé önveszélyes volt amit leműveltek.
Szó nem volt a kuplungolásról.Ha átmész a szembesávba mert nem tudsz kanyarodni és balesetet okozol, az nem egy eltérő vélemény kérdése. Ha beesel az árokba mert nem tudsz motorozni az nem eltérő vélemény kérdése. Ha nekimész az előtted feltorlódott kocsisornak mert nem tudsz megfelelően fékezni vagy kikerülő manővert csinálni, az nem eltérő vélemény kérdése.
Ezek nem olyan kérdések, hogy kinek miről szól a motorozás, hanem a motorozás alapjairól van szó.Ezek a kényelmi és biztonsági fejlesztések mint írtam szerintem tök jó és hasznos dolgok.
Azt pl elfelejtettem hozzátenni, hogy a modern 200+ lóerős sportmotorokat a modern kipörgésgátlók, slide control, stb nélkül nem is nagyon lehetne megfelelően használni, egy nagyon szűk réteg kivételével.Sehol nem írtam, hogy aki nem manuálisan vált az buzi, nem kell a félremagyarázás. Arról volt szó, hogy akinek egy automataváltó biztonságosabbá teszi a motorozást, az valószínűleg nem rendelkezik a motorkezelés más területén sem megfelelő tudással. Azt is írtam, hogy ez még mindig nem lenne probléma, ha az illető venné a fáradságot és gyakorolna, tanulna.
Sportmotorosokra szokták írni, hogy "bezzeg a gázt azt minden hülye tudja húzni" de közben a korábbi példámból hárman, meg a hozzászólásaitok alapján ti is szépen reprezentáljátok ugyanezt a sztereotípiát, csak másmilyen motoron ültök

Négy kerékkel könnyebb lehet adott esetben kanyarodni ha mondjuk racsing van, bár egy motor 200 kg, az autó meg 1,3 tonna vagy több, szóval ha mindketten racsing módban mennek akkor nem, egy átlagautó egyáltalán nem fog jobban kanyarodni.
De azért ha sikerült megérteni amit írtam, itt arról volt szó, hogy tempomat 100-zal kényelmesen fordul el egy nagyon alap futóművel rendelkező autó, sima közlekedő módban. Semmi kapaszkodás vagy billegés.
Egy szinte akármilyen motor is el tud ott fordulni 100-zal kényelmesen, különösebb dőlésszög vagy izgalom nélkül.A helyismeret akkor számít sokat, ha nem belátható, szűk, esetleg változó ívű kanyarok vannak. Amiket írtam hosszú, nyújtott, jól belátható kanyarok.
Az Astra meg a Ducato nem azért autóz körbe, mert racsing módban jön, hanem azért mert te mész kirívóan lassan a nem megfelelő tudásod miatt.
Automataváltós vagy akármilyen extrákkal szerelt motorral is ugyanúgy el kellett volna tudni ezekben a kanyarokban fordulni különösebb kóválygás, fékezgetés és szembesávbaátlógás nélkül.
Mondjuk ha megfelelően választottak volna fokozatot és fordulatszámot, akkor a fékezgetésre sem lett volna szükség a kanyar közepén, mert a motorfék pont eleget fog. Nyilván 3 ezernél nyektetve nem lehet ezt kihasználni.De ezen a ponton kezdem úgy érezni, hogy ti szándékosan nem akarjátok érteni.
-
palfitom
félisten
válasz
zgospel
üzenetére
A legnagyobb baj akkor van...
- Szerintem az is hasonlóan nagy baj, ha valaki nem tudja elfogadni, hogy más vélemények is lehetnek reálisak. Az nem baj, ha valaki úgy gondolja, a "motorozás sava-borsa a kézi kuplung és lábváltó duója, és ez adja a motorozás élvezetét", de az már baj, ha ezt a nézőpontot "alaptörvénynek" véli, és mindenkire megpróbálja ráerőltetni. Aki meg nem így gondolja, az b*zi, meg béna, meg nem tud motorozni.
Nekem mást jelent a motorozás. Az autóhoz képest ez egy teljesen más "nézet", itt érzem az illatokat, érzem a levegő hőmérséklet-változását, a menetszelet, de valahogy a "látkép" is teljesen más, mint zárt karosszériában ülve. Közel 4 évig használtam DCT-t, amit imádtam (bár az második 2 évben áttértem a manuális (kézi) váltogatásra, mert úgy jobban tetszett). Tavaly óta ismét manuális váltós motorom van, szeretem, meg minden, de kijelentem, hogy egyáltalán nem hiányozna a kuplungolás, ha úgy adódna a jövőben.Aztán meg megy a pislogás amikor egy szakadt Astra vagy Ducato körbeautóz.
- Kanyarban egy normális gumikkal rendelkező autóval nem nehéz tartani a tempót (sőt) a motorosokkal. -
zgospel
őstag
válasz
üzenetére
Kb két hónapja Rétság és Vác között jött 3 ilyen hozzáállású túramotoros. Én autóval voltam, a két Szendehely közti éles kanyarok kivételével tempomat 100zal szoktam ezen a szakaszon végig jönni egy öreg Astrával, ami csak azért fontos, hogy érzékeltesse a kanyarok komolyságát.
Na most ez a 3 motoros Rétságról kiérve az egyenesben jól elhúzta neki, 140-150 így szemre, de lehet túlzok és legyen csak 130. Eddig rendben van, a baj ott kezdődött, hogy a diósjenői elágazás utáni hosszú balos végére már mögöttük voltam. Tehát 1 hosszú nyújtott kanyar kellett hozzá, hogy utolérjem őket.
Kóvájogtak a sávban, leginkább be a vonal mellé, átlógva a szembesávba, féklámpa össze-vissza felvillant, gondolom végig hátsófékezgették az egészet. Totál vakon voltak.
Utána jön egy jobbos, szintén balfaszul 60-65tel teljesítettük is, majd jön egy egyenes fel az emelkedőre és egy az előzőnél enyhébb balos kanyar, ahol ráadásul kibővül 2 sávra. Az egyenesben persze meglógtak, majd a kanyar közepén már megelőztem őket simán. Illetve nem volt annyira sima, mert kurvára nem tudtak a sávjukban maradni, én figyeltem helyettük is.
Aztán enyhe jobbos, majd hosszú egyenes, ahol visszajönnek elém, majd beérünk Szendehelyre. Itt Szendehely és a másik Szendehely (Katalinpuszta) között van 4 teljesen jónak mondható kanyar, ahol lehetne kicsit élvezkedni még egy szakadt Astrával is ha 60-70nel elfordulsz. Túrásaink sajnos 30-40 között bukdácsoltak át a kanyarokon.Ez ment Vácig. Ahol volt két sáv és kanyarok ott megelőztem őket tempomat 100zal, majd minden kurva egyenesben visszaszáguldottak elém és feltartottak a kanyargós egysávos részeken.
Vác után már gyakorlatilag egyenes az út, ott végre elsuhantak a távolba ezek a háromkirályok.Na most azon túl hogy én bosszankodtam egy sort a balfaszkodásuk miatt, ez az eset pont jól bemutatja, hogy motorozni megtanulni igencsak megkéne, mert azt nem csinálja meg helyetted semmilyen segédlet.
Ezeket a kényelmi és biztonsági extrákat akkor lehet igazán jól kihasználni, ha az ember nem ezektől várja a csodát, nem azt várja hogy helyette intézkedjen a motor, hanem nélkülük is képben van és meg tudja oldani a feladatot, az extrák pedig csak egy védőhálót nyújtanak ha mégsem adja ki.
Azzal nincs semmi baj, ha a motor kiírja a guminyomást, és nem kell szarakodni a műszerrel, stb, ez tök jó, meg az összes többi dolog is tök jó, én örülök ezeknek a fejlesztéseknek. Pl egy kanyar ABS elhiszem hogy megnyugtat egy kevésbé rutinos tagot, és pusztán a megléte miatt ha helyzet van akkor mer majd fékezni.
Azzal viszont van baj, ha valaki nem tud normálisan kanyarodni, fékezni, gázt adni anélkül hogy ezek az extrák ne avatkozzanak közbe az esetek többségében.
De ezen még mindig lehetne fejleszteni, ha van kellő alázat a téma iránt, és az ember szán rá időt és energiát a tanulásra, gyakorlásra.A legnagyobb baj akkor van, ha valaki kategorikusan elzárkózik ettől a tanulástól, és azt gondolja hogy a motor is egy olyan használati tárgy, mint egy mosogatógép, amihez nem kell megtanulni semmit, mert majd automata módban úgyis megoldja helyettem a gép.
Aztán meg megy a pislogás amikor egy szakadt Astra vagy Ducato körbeautóz. -
törölt tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Abszolút nem akarok erodálni semmit. Egyszerűen elmondtam hogy én mit gondolok a témáról.
Az egóm olyan óriási, hogy készséggel elismerem hogy nem tudok motorozni
. fejlődni meg annyit fogok, amennyit a motorozás hozni fog. De közel az 50hez nincsenek illúzióim, de nem is kell, inkább örülök ha két keréken vagyok.
Hogy minek van értéke és minek nincs, mibe érdemes energiát fektetni és mibe nem, az megint egyéni beállítottság kérdése.
Annyit azért hozzátennék, hogy még mindig a közúti (hobbi)motorozásról beszélünk, nem például a pályaversenyzésről, ahol tényleg lehet értelmezni a technika tökéletesítését. Csak ott meg az a probléma, hogy semennyi tökéletesítéssel sem lehet pótolni a tehetséget, arra bizony születni kell. Aztán persze rengeteg munkát belefektetni, azt nem lehet megspórolni, de ha nem születsz kivételes tehetségnek, a csúcs közelébe se jutsz soha... -
Topiccsendőr
addikt
válasz
üzenetére
Annyira szuper, hogy erodalni probalod ilyen kisse pikirt fogalmazassal, ugy, hogy elismerted, te nem vagy kepzett, es igazabol nem is akarsz tovabb fejlodni, amit en inkabb annak tudok be, hogy az egod nem engedi hogy egyeterts vitan feluli dolgokban. inkabb relativizaljuk, hogy talan hasztalan is energiat fektetni vmibe ebben a vilagban, ahol az emberek tobbsege kozepszeru, es nem is akar jobb lenni. Es ha ez van, akkor azoknak van igazuk, akik igy csinaljak. Mert tobben vannak.
Ettol meg tovabbra is all, hogy az nem teljesitmeny, ha vmit nem tanulsz meg. inkabb a tanulas erteket probalod erodalni egy vitaban.
Elmentunk tavolra az alapvitatol. az ervek a kovetkezok voltak:
-Egy gyorsvalto biztonsagosabb egy hagyomanyosnal
-nem azert mondom mert nem vagyok kepzett, hanem mert koztudott.Abs es minden lofasz nelkul, ez igy nem igaz. Es szomoruan latom, hogy az emberek lustak, es milyen szar kifogasaik vannak. azt hiszem mindent elmondtam, tobbszor is.
-
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Holnap vegigtesztelem es meglatom, koszi
-
-
csongi
veterán
válasz
üzenetére
Ez igy van.
Ha nem igy lenne, ilyen szintu fejlesztesek nem lettek volna.
Tovabbra is lehetne kuzdeni, es zabolazni a nyers teknikat.
Igy a verseny sport pont kapora jon, sok fejlesztes a seria jarmuveknel realizalodik koltsegbe.A fejlodes kenyelmesse teszi az embert.
Lassan akkor tudja csak, hogy keves a guminyomas, ha az jelezve van kijelzon.
Ez az irany, ez mard, amig nem jon a big reset.
Es a tesztek a fizeto kozonsegnek szolnak.
A ralitashoz nem sok koze van. -
Topiccsendőr
addikt
-
-
törölt tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nyilván a képzett motorosnak levés egy szuper dolog, de igazából az átlag motoros szempontjából egy irreleváns cél. És továbbra is fenntartom azt a véleményem, hogy bármennyire lehet képzett az a motoros, a számítógépet nem tudja felülmúlni.
Ehhez jön még az is, hogy a motorozás az 50-60-as évek mobilitási kényszeréből a jómódúak hobbijává vált. A tipikus jómódú motoros meg 40 feletti, mert jellemzően nekik van pénzük a 15-25e eurós vagy még drágább motorokat megvenni plusz fenntartani plusz megvenni a drága felszerelést. Ezeknek az embereknek meg jellemzően nem életcéljuk a motorozási tudásuk tökéletesítése.
A gyártók meg az ő igényeik után mennek. Ez már csak így működik, aki fizeti a zenekart, az rendeli a zenét... -
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Ezek közül nekem a motoros jogsihoz semmit sem kellett csinálni.
Autóshoz pont akkoriban vezették be a rutinvizsgát, parkolás meg emelkedőn elindulás volt (egy ócska Skoda 120assal kellett szerencsétlenkedni egy sóderből hirtelen összedobált emelkedőn). Vészfékezés ott se volt.A lányom nemrég szerezte itt Németországban az autós jogsit, de szerintem emelkedőn neki sem kellett elindulni, eleve tán két órája volt összesen kéziváltós autóval, egyébként automatával vezetett és azzal is vizsgázott. Szerintem itt rutinvizsga sincs. De majd megkérdezem. Motoros jogsi nem tudom hogy megy errefelé.
-
válasz
üzenetére
Szerintem felreerted. En azert nem ertem, hogy tudtok ezek nelkul vezetni, mert ezek a jogsi megszerzesekor meglevo kepessegek, amiket kesobb kinda jogos, ha furan nezek, hogy nem alkalmaztok.
Az, hogy engem aktivan zavarnak ezek, az en problemam, de azert zavarnak, mert hozzam kepest lassabbak, kevesbe hatekonyak, veszelyesebbnek erzem, mert sokszor talalkoztam mar a problemaval, hogy nem kiszamithatoan viselkedtek. -
törölt tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"ezzel mintha azt sugallnad, hogy ez csak amolyan reakcios vén fasz, toxikus ferfiassag hiszti"
Nem sugallom én, hanem teljesen nyíltan ezt állítom
. Az átlagember nem akar a dolgokban elmélyedni, nem akar reggeltől estig gyakorolni, hogy ABS nélkül se tanyázzon el vészfékezéskor (mellesleg vitatnám hogy bárki is közúton, váratlan helyzetben 100 alkalomból 100szor szignifikánsan rövidebb távon áll meg ABS nélkül, mint azzal, még egyenes vonalú mozgással, száraz aszfalton sem. Szerintem 100 alkalomból 10x sem, ha egyáltalán).
Az átlagember dolgokat akar használni felhőtlenül, relatív kényelemben, biztonságosan. Azon meg tök felesleges vitatkozni, hogy kinek mit jelent az élmény, amit szeretne átélni, és hol kezdődik a kényelmetlenség, amit szeretne elkerülni ha lehet.
Ha viszont jön a felkérdezés hogy hát nem tudsz ezt és azt csinálni, hát ennyire balfasz vagy, akkor az már a toxikus maszkulinitás területe. Én meg már elég öreg vagyok hozzá, hogy bevallhassam: én nem tudok vészfékezéskor rövidebb idő alatt megállni ABS nélkül, sőt gyanítom hogy el is hasalnék
-
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ha mar akku, leterdelt a hornet masodjara is, feltoltottem labortappal itthon az akkut, mentem 5 km-t hazaig, ket nappal kesobb felultem es ket utca mulva megallt nullas akkuval.
2001 cb600s hornet
Lehet, hogy a fesszab halt meg, de idoszakosan jol mukodik, ha a toltofesz rendben volt, amikor neztem a legutobbi akku toltesnel?
Ha az akku halt meg, azt kb a feszultseg drop mutatna terhelesre? Felhozom majd, feltoltom ujra es merek toltofeszt meg inditaskori fesz esest is nezek.
Uj akkut honnan rendelnetek, ha arra kerul a sor? Fesszab cseredarab egyszerubb. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
üzenetére
Ez az analogia nem kifejezetten jo, hiszen visszamehetnenk a gozgepekhez is, hogy ott mennyit kellett gepeszkedni, megis megoldottak, es ezzel mintha azt sugallnad, hogy ez csak amolyan reakcios vén fasz, toxikus ferfiassag hiszti.
Itt nem teljesen ez a helyzet.
Az abs pl egy normalisan kepzett pilotaval osszehasonlitva szaraz utviszonyok kozott megnoveli a fektavot. Bar elvitathatatlanul tesz a biztonsagert ennek ellenere.
A berugokar csak vmilyen muszaki hiba eseten kelti nehezen eletre a motort, pl karburator uszoszint, vagy barmi a keverekkepzessel nem stimmel. Amugy teljesen megbizbato szerkezet, de valoban tobb ismeret kell hozza, mint megnyomni egy gombot. Viszont feleslegesse teszi az akkumulator hasznalatat, es rettenetesen konnyu es jo versenyendurok tudnak igy szuletni. Akarcsak a karburatornal. Nulla aramot fogyaszt, a fizika mukodteti, csak ismetelten, ha valaki feluletes, tajekozatlan, annal be fog szarni, mert nem lehet 1 evig benzint bennehagyni (bar benzinpumpaban sem nagyon, de ez hosszura nyulna)Es tenyleg nem a haladassal van baj, hanem az irannyal.
Ha vki fullkreten, attol nem fog vedeni. Ha nem kepes az ember egy bizonyos mennyisegu energiat belerakni tulkepp egy szenvedelybe, hogy megtanulja vagy megismerje azt, azzal van a baj. A feluletessegel, es az ehhez tartozo hatalmas ego val, emelle a konstans kognitiv disszonanciaval, mondjuk ½-1ev motorozas utan. -
bacus
őstag
Nekem megy az első fék és gáz adás egyszerre, nem kell ahhoz feltétlen a hátsó fék, sőt talán úgy még soha nem is indultam.
Az én motoromban is van ez hill start funkció, sőt használom is, de nem arra amire való, hanem lámpánál lejt az út, akkor szoktam aktiválni, és így el tudom engedni a kormányt, stb.
Indulásnál az az első, hogy kikapcsolom, engem megzavar az, hogy indulnék, de nagyobb gázzal kell, mert még fogja a kereket a fék.Autónál meg nem tudom, alig van olyan hely, ahova "gyors" láb kellene kézifék nélkül. Elkezded ráengedni a kuplungot féknél, egy ideig a motor elektronika próbál küzdeni a lefulladás ellen, ez pont elég ahhoz, hogy közben a féket felengedve ne guruljon vissza az autó. Diesel autónál ez még inkább így van, ott még a 20% emelkedőn is felmegy a kocsi alapjáraton, így elindulni is el tud. Ennél komolyabb lejtő hol van?
A kézifék persze ettől még kellhet, főleg ha alacsony az alapjárat, stb.
A hill start hátramenetnél is ugyan úgy működik??
-
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
"ezek kenyelmi extrak, amik elott ugyanugy volt elet."
Természetesen. Ahogy volt élet az elektromos önindító, az injektor, az ABS, az automatikus előgyújtás állítás előtt is.
"bal labad nem tudod letenni"
Például van amikor balra lejt az út amikor meg kell állnod, és ha a bal lábadra akarsz támaszkodni akkor felborulsz. Tele van a net ilyen videókkal. Persze ilyenkor használhatod az első féket is, az is lehetséges. De mennyivel egyszerűbb a hill assist.
Én autóban is szeretem, ott is használom. -
válasz
csongi
üzenetére
En nem keverem ezeket, ezert nem ertem, miert nem vesszuk ugy, hogy ez egy kenyelmi extra. En nem fizetnek erte felarat, az biztos.
#151231Topiccsendőr irasaval ertek egyet, en szeretem ezeket a kontrollokat megtartani. Nem vagyok tul gyors motoros, de technikailag szepen vezetni lehet nem olyan gyorsan is.
-
válasz
üzenetére
Persze, elméletben. A gyakorlatban meg ahogy sikerül.
Ha nem gyakorlod, akkor valoszinuleg igen, nekem jol megy, koszi, pedig sok fele autot vezetek parhuzamosan, amilyet epp sikerul berelnem/elkernem.Egyrészt ki mondta hogy nem tudok?
Akkor szereted hasznalni, de nem kell.
A bal labad nem tudod letenni, vagy mindket labad kell az elindulashoz?Nem ertetlenkedni akarok, de tenyleg nem ertem, miert nem fogadjuk el, hogy ezek kenyelmi extrak, amik elott ugyanugy volt elet. Engem a hill assist kifejezetten zavarni is szokott par autoban, ha nem lehet kikapcsolni. (J astra pl csak random radobja valamikor)
-
csongi
veterán
válasz
Pttypang
üzenetére
Ma már a kettő együtt van. Nem keverendő az elektromos kézifék az automata kézifékkel.
Az első generációk manulálisan aktivált elektromos volt. Aztán leváltotta az automta.
Az elektromosat is kerülték használni, mert ott is sok volt a hiba, a beragadt fékkel.
És volt-van a hibrid, mechanikus kézifék, visszagurulás gátlóval.
A vissza gurulás gátló a rendszer féket használja sok esetben.
A kuplunggal megtartás gyakorlás kérdése. Ahhoz olyan környezet kell.
Alföldön nagyon tudatosnak kell lenned ehhez. -
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
"Csak gyors lab kell hozza"
Persze, elméletben. A gyakorlatban meg ahogy sikerül.
"hatsofekkel nem tudsz elindulni a kuplungot csusztatva es szerinted ez oke."
Egyrészt ki mondta hogy nem tudok? Azt mondtam hogy van ilyen funkció és használom is. Azért van. A gázkart is tudom fix állásban tartani, mégis használom a tempomatot is.
Másrészt nem mindig olyan ideálisak a körülmények, hogy nem kell letenned a jobb lábad. -
válasz
üzenetére
komolyabb lejtőn nem működik.
Kerlek, mutass nekem komolyabb lejtot, amin nem megy. Csak gyors lab kell hozza.Kell is használni relatív gyakran.
Ez eleg furan hangzik, ha hatsofekkel nem tudsz elindulni a kuplungot csusztatva es szerinted ez oke.Gyakorold mindkettot, ha nem mennek. Kezifekkel egyszer kellett elindulnom autoval, amikor 2 centire volt a csomagterajtotol a kapu a tenyleg meredek felhajton. Azon kivul soha.
-
törölt tag
válasz
Pttypang
üzenetére
"Vagy a hill assist akkor kotelezo?"
Nem feltétlenül. De ugyanúgy kell akkor használni mint egy manuális kéziféket.
A "simán átlépek a fékről a gázra" kézifék használata nélkül komolyabb lejtőn nem működik.BTW: a motoromban is van hill start control. Kell is használni relatív gyakran.
-
csongi
veterán
válasz
Pttypang
üzenetére
Sajnos nem. Jellemzően a helytelen vagy egyáltalán nem használata a kivezetés egyik oka. Nem kényelmi okból vezették be a járműiparban, és ellenőrzik a műszaki állomásokon. Hivatalosan rögzítő fék a neve. Egy kézifékes elindulás az alföldi vezetők 99%-nak gondot okoz. Vizsgán egyszer sikerül, és az első amit elfelejtenek.
A rossz tapasztalok a berohadt kötelekkel...stb.
A sebesség fokozatba parkolás, felesleges terhelés a hajtás láncra. És nem rögzített állapot.Shadowbull:
Ha így haladunk, lehet évtizeden belül ez is meglesz.
Lehet nem törvényileg, hanem kényszerileg. Nem sok értelme lesz belső égésű motorhoz töltőállomásokat vadászni. -
csongi
veterán
A valto automatizalasa es robotizalasa egy kenyszer palya.
El kell venni az embertol ezt a feladatkort. A kezifek kar is ismertlen az uj jarmuvekben. Ahhoz sincs eleg figyelem, hogy kell, lehet hasznalni
Egy belso egesu motor optimalis kihasznalasa csak automata es vezerelt valto rendszerrel lehetseges.
Az Euro normak sem lesznek teljesithetoek manualis valtoval.
De az egeszbe bele rondit az Elektromos hajtas.Mindkettonek van elonye hatranya.
Az elvezeti faktorbol elvesz az automata.
Viszont tobb figyelmet hagy a kornyezetre es tartosabb uzembe tartja a motorot. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Apophis
üzenetére
Egyebkent ride by wire-el alapvetoen jo tapasztalataim vannak. A legelso rbw ami motorokon volt az az r1 esbe kerult bele 2009 ben. Velemenyem szerint tokeletesen mukodik. Nulla hezitalas, keslekedes. Tokeletesen adagolhato akar nyomatekcsucson is, 1 esben.
Viszont eleg sok euro 5 os motorral megyek, azokon szeria a gyorsvalto, ami a legtobb modellben jol mukodik, de ha gyorsvalto nelkul akarsz valtani hagyomanyosan, azt elfelejtheted, akkorat keslekedik a gaz. Meg egy 120 loeros motoron is ugy le van butitva, hogy csak gyorsvaltoval szabad hasznalni.
Mindezt nem tudom, hogy annak koszonhetem, h a celcsoportban tulreprezentaltak a balfaszok, akik nem kepesek egy normalis gazt huzni a motornak, vagy annyira oreg korosztalyra celoznak. De az irany nem jo. -
static00
tag
válasz
3800+
üzenetére
Azt írta,hogy üresben nem hagyja, csak egyesben kuplunggal.
Ez nem azért van, hogy kettesben és attól felfele ne csússzon ki az ember segge alól a motor?
Egyesben meg még nem megy olyan gyorsan.
Ez a tippem.Próbálta valaki innen igazi motoron?
Tegyük már tisztába, hogy akkor rendeljem-e vagy se

-
Topiccsendőr
addikt
Egyebkent ehhez a valtos temahoz annyit irnek, hogy abbol indultunk ki, hogy a hagyomanyos valto figyelmet von el. En itt maradnek, ebben a keretben.
Amennyiben kezzel csinalod a valtast kormanyrol, ugyanannyi fogyelmet von el, (tegyuk fel) mert a valtovillamra kell figyelned, hogy hol vagy a fordulatszamtartomanyban eppen. (Azt hiszem a vitaindito embernek nem epp ez a vezetesi stilus a profilja)
Ha full automata, es mindent magatol csinal, akkor nem tudsz olyat pl, hogy egy kanyarbejaraton pont leforog a fokozat-ettol elkezd osszeulni az eleje a motornak, es tokeletes idozitessel tudsz fekezni. Bar valtas tekinteteben biztosan gyorsabb tud lenni az embernel.
Kuplungolas nem csak elindulasnal kell.
Nagyon jol lehet vele motorfeket szabalyozni, hogy csusztatod.
Ertem, ez a topic 99% nal nem kriterium. Vilagos. De ezt akkor sem tudja az automata valto, csak egy versenypalyan gps-el egyutt.Es akkor miert ne lehetne egyszeruen megtanulni motorozni, ha ilyeneket akar csinalni az ember? Miert ez a szempont van az utolso helyen? A legtobb esetben az emberek azert cserelik le a motort, mert nem tudjak megfeleloen kezelni, vagy a tudasuk nem eleg hozza, ezert nem magukban, hanem a targyban keresik a hibat.
Ha pedig csak nyugalmas kozlekedesre hasznalja az ember a motort, es a fentebb emlitett kriteriumok fel sem merulnek, kb tokmindegy mivel es hova valt az ember, annyira a hatarokon vastagon belul van.
Az automata valto auto eseten egy szetfolyt agyu venember kezeben balesetveszelyesebb. A simaval legalabb el se tud indulni.

-
static00
tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Hmm
A hagyományos váltósokat?
Sebességben kuplunggal azért csak megy! -
static00
tag
Ha már automata váltók:
Volt nálam egy dct-s Honda tavaly pár napot, nem tudtam rájönni,hogy hogy tudnék gázfröccsöt húzni neki, amikor a gyerekek az út szélén mutatták a kezükkel , hogy húzzak oda neki, vissza is adtam
-
vlevi
nagyúr
válasz
bardi
üzenetére
"nincsen motorfék?"
Van motorfék az automatánál, bocsi, rosszul fogalmaztam, csak éppen elenyésző.
hegyenvölgyön kanyargós szakaszon, ha teljesen automatára hagyod, akkor 60-nál már felvált 6. fokozatba (pl. a Honda Africa Twin DCT), és pöfög 2000 körüli fordulaton.
Ha itt elveszed a gázt, kb. nem történik semmi.
Kéziváltónál szerpentinezés közben épeszű embernek nem jut eszébe 60-70 körül 6.-ban hagyni a váltót.
Persze, ha a DCT-t átteszed manuálba, és ott fixen 3-ban hagyod, akkor lesz motorfék.
De abból indultunk ki, hogy az automata egy kényelmi funkció. Ha manuálba akarom tenni, akkor pont elég lesz nekem a gyorsváltó is. Vagy egy MotoGP féle seamless gearbox, de arról ne is álmodjuk. -
törölt tag
válasz
zgospel
üzenetére
ezt így nem lehet kijelenteni minden automatára"
Valóban nem, de már vagy 15 éve ez a helyzet. A hagyományos hidromechanikus automaták csak elinduláskor használják a hidraulikus erőátvitelt, és nagyon hamar fixre kapcsolják a hajtásláncot, nincs slip, valamint több fokozattal operálnak, és természetesen van motorfék is.
-
bardi
senior tag
válasz
zgospel
üzenetére
Ezt honnan veszitek, hogy nincsen motorfék? CVT-ről nem tudok nyilatkozni, mert erre a részére nem emlékszem, de minden fokozattal rendelkező automata váltóval volt motorfék, amit vezettem. A tengelykapcsoló zár gázelvételnél is. Ha meg valami hibrid rettenet pláne, érezni, hogy mikor kezd el visszatölteni, legalábbis a suzukiknál.
-
zgospel
őstag
válasz
üzenetére
Az eredeti témához meg a motorozáshoz is lényegtelen már, de hivatalosan az F1-ben félautomata szekvenciális váltók vannak
"de utcai autóban csökkenti a fogyasztást, növeli a biztonságot"
Hát ezt így nem lehet kijelenteni minden automatára, pl a hagyományos hidraulikus biztosan növeli a fogyasztást egy manuálishoz képest, és a biztonság oldala is csökken, mert motorféked csak a végső direkt áttételnél van, a többinél nincs. -
törölt tag
válasz
GTVili
üzenetére
De, képes rá. Hogy a váltás azért történik, mert a pilóta meghúzza a kart, vagy azért mert az elektronika úgy dönt, az mellékes, ez csak a programozás része.
Mellesleg a lefulladásgátló funkció magától is visszavált, vagy üresbe teszi az autót adott esetben, tehát néha vált a számítógép is, ha úgy ítéli meg hogy szükséges. -
Apophis
őstag
Itt a szempont sokkal inkább az "én döntöm el, mikor váltok" vs a "program vált" ellentét volt, kihegyezve arra, hogy az elektronika nem mindig optimális fokozatot kapcsol, különösen olyan sport- vagy örömtevékenységnél, mint a motorozás (vagy komoly autózás), vagy ahol előrelátás szükséges. Számomra teljesen mindegy, mi kapcsolja, lehet egy motor teljes fly-by-wire. A felülvezérelt gázkar nem annyira jó példa, de rengetegen nem is szeretik, mert késik, finomkodik - az más tészta, hogy átlag Pista meghalna a 200 lőerős nakeden, ha bowdenes lenne.
Valaki említette, hogy az automata elvált kanyarban vagy előzéskor: ezek potenciálisan életveszélyes helyzeteket teremtenek, ha tempósan közlekedünk. Ne legyünk álszentek, egy szabályosan közlekedő autóval/motorral kb. tök mindegy, mikor vált, de ugye nagymotort vagy 500 lóerős kocsit a többség nem azért vesz, hogy 90-110-el tötyörögjön.
-
törölt tag
válasz
bardi
üzenetére
"Akkor a gázpedál is automata, mert semmilyen mechanikus kapcsolatban nincs a fojtószeleppel?"
Mondhatod annak is, pláne ha azt figyelembe vesszük, hogy a fojtószelep állásának néha semmi köze sincs a gázpedál álláshoz, mert a vezérlő elektronika dönti el, hogy mennyit nyit rajta.
A gázpedállal azt közlöd hogy mit akarsz csinálni. A többit a számítógép intézi. -
törölt tag
válasz
GTVili
üzenetére
Hmm, úgy látom itt némi fogalmi zűrzavar van.
A robotizált váltó is automata. Minden váltó automata, ami magától képes váltogatni a fokozatokat. Hogy a váltó belső felépítése milyen (hagyományos hidraulikus automata, duplakuplungos, vagy szekvenciális, stb) az mindegy.Az F1-gyel egyébként csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az egy tévedés szerintem, miszerint egy automata váltó egyetlen előnye a kényelem. Az F1ben azért használják mert sokkal gyorsabban vált mint egy ember manuálisan, de utcai autóban csökkenti a fogyasztást, növeli a biztonságot, nagyon erős autókban üzembiztosabb, megbízhatóbb. És még biztosan lehet sorolni.
Motorkerékpárnál nyilván más szempontok is vannak, de egy jó automataváltó szerintem nem öli meg feltétlenül a motorozás élményét. Nekem legalábbis nem szerves része a motorozási élménynek az elindulás és megállás közbeni kuplungozás, a dugóban szenvedés közbeni állandó kuplunghúzogatás meg mégannyira sem. Mivel én olyan helyen lakom, ahol a városból kifelé és befelé haladva 99% hogy dugóban araszolás van, ezért örülnék annak ha a motor megcsinálná magától. -
-
A Zéé
addikt
válasz
üzenetére
[link]
Én nem tudok versenyautóról automata váltóval... Talán a gyorsulási autók, ha azokon van egyáltalán kapcsolható fokozat. Nagyjából mindenhol a kormányon levő váltófülekkel operálnak jó ideje, F1-ben is vagy 30 éve...
A VW csoportnak volt/van DSG váltós TCR autója, de egyrészt azok is rendre elmaradtak a sima szekvenciális váltós társaiktól, és azoknak is ott a váltófül a kormány hátulján, hogy bele tudj nyúlni. -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Hidegebb időre milyen tucano ajánlott CB125F-re? Héti pár alkalomra kéne ingázni. Ilyen 5-6 fokban használhatóvá teszik a motort?
Én kis naiv gondoltam hűvös időben tömegközlekedek. Haromszor annyiba kerül, haromszor annnyi idő, de majd tudok legalább olvasni. Hát egy túrót. Egy zsúfolt buszon állva nyomorog az ember.
-
zgospel
őstag
Volt régen ez a Yamaha Motobot projekt, nem tudom mi lett vele azóta, de a mai diskurzus alapján úgy érzem, hogy egyre nagyobb piaci igény lenne rá

-
vlevi
nagyúr
Gyorsabb reakciók
Asszem ezzel sokan vitatkoznának.
Igen, ha teljesen béna a sofőr, és 60-nál 6.-ban kezdi el előzni az IFA-t, akkor igen.
De kézi váltóval már azelőtt dugók egy 4, vagy 3-ast mielőtt hozzá kezdenék az elozeshez, az automata viszont csak akkor kezd el gondolkodni, amikor nyomok egy padlót. Addig az is erőlteti a magasabb fokozatot. De olyan helyzet is van, amikor, bár vissza lehetne, nem vált vissza. Pl emelkedőn.
A váltó kezelését már a rutin pályán meg kell tanulnia, addig ki se engedik a forgalomba.
Szerintem az automata mellett egyetlen dolog szól, az a kényelem. Meg mondjuk talán egy hibrid rendszernél, mer ott annyira összetett a hajtás. -
zgospel
őstag
Konkrétan melyik fele urban legend és miért? Indokold is meg légyszíves, ha már ilyeneket kinyilatkoztatsz
Eleve államonként eltérő szabályok vannak, Utahban nem kötelező a bukósisak, Californiában legális a sorok között előregurulni, stb.#151190 a motorokon szekvenciális váltó van, amit kurva gyorsan lehet működtetni gyorsváltó nélkül is, gyorsváltóval meg pláne kánaán a dolog. A gyorsváltó sem biztonsági funkció egyébként, hanem kényelmi és teljesítménybeli, az élményfaktorról nem is beszélve.
Ezek amiket felsoroltál a te fejedben élnek.Ha az általad felvázolt helyzetekben stresszelsz, nem tudod zsigerből, külön figyelem nélkül megfelelően kiválasztani a sebességet, elkerülni a veszélyhelyzetet, stb, akkor a te tudásoddal van a baj. Ezt a hiányosságot az automataváltó elfedheti persze, de ha már ezzel is gondok vannak, akkor vajon milyen lehet a fékezés, gázkezelés, kanyarodás minősége... Illetve hogy a brébe megy át valaki a rutin- vagy akár a forgalmivizsgán, ha már a legalapabb motorkezeléssel is gondjai vannak?
#151195 állítasz valamit, de a forrást mindenki guglizza ki saját maga

Összegezve, minden biztonság mellett felhozott érved valójában egy kényelmi indok. Nem tudom miért olyan nehéz ezt belátni.
-
bacus
őstag
Nem is tudom hol kezdjem, de engem elgondolkoztatott..., lehet valahol kapni automata lélegeztető készüléket kifejezetten motorosoknak? Mennyivel biztonságosabb lenne úgy motorozni, hogy nem kell arra figyeljek, hogy belégzés, meg kilégzés, a gép ezt tudja, adagolja, stb.
Utánfutó témában, ma jött a szomszéd, hogy nem indul a motorja, vigyük el a szerelőjéhez, szóval megvolt az első utam az utánfutóval.
A lényeg, hogy a futó jól működik, könnyen összeraktuk, könnyű volt a motor feltenni, lekötni, az úton nagyon stabil volt, az autó meg sem érezte, szóval eddgi bevált. -
törölt tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Viszont lehet olyan befolyása, ami alacsony fokozatokban rángatási hajlamot okoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Visszakerült a GOG az eredeti társalapítóhoz
- Apple asztali gépek
- Mesterséges intelligencia topik
- Pánik a memóriapiacon
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Okos Otthon / Smart Home
- Projektor topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Telekom mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Mi Vacuum Cleaner mini kézi porszippantó
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo IdeaPad Slim 3 83ER00J0HV Notebook
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 152 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-12450H, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) Akinek meg még kuplungja sincs, hát az valami még rosszabb...