- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yeffy
veterán
válasz
MrDerekas #20723 üzenetére
ertem.
igen, ahogy latom, ez sem sokkal vekonyabb, vagy hajlekonyabb, mint a mar eleve "keszen" kaphato Neon LED.a LED csikokbol akkor mar csak olyat kell keresnem, ami addressable. vagy varok oszig, es a pc-hez veszek majd ARGB HUB-ot, es ahhoz kotogetek ilyen LED szalagokat, vagy a fentebb linkelt Phanteks-bol par metert
koszi szepen, h valaszoltal!
-
jasper07
tag
válasz
MrDerekas #20614 üzenetére
Nem, a hátsó venti meg a 2 led strip rá van kötve a modulra (ez gyárilag így volt) és annak a kimenetét gondoltam hogy rá kell dugni a lapra hogy kapcsolatban legyenek. Ha külön dugom rá a lapra a ledeket, akkor gyakorlatilag semmi értelme a modulnak+távkapcsnak, nem?
-
Reflax
tag
válasz
MrDerekas #20582 üzenetére
Néztem egy összeszerelő vidit és ha jól emlékszem ott mondta a csávó, hogy a ház alap rgbje amit a házon lévő gombbal lehet irányítani, azt elég a fanba dugni, ha más rgbt is akarunk ezzel együtt irányítani, akkor egy vezérlőbe kell dugni. Nos az a kérdésem, hogy ha a lapon nem oldható meg, felvilágosítana valaki, hogy másképp hogy oldható?
-
ravap
csendes tag
válasz
MrDerekas #20537 üzenetére
Szia!
Tudsz segíteni nekem is az alapokban?
Eddig nem foglalkoztam ezzel, de most szeretném jól beállítani a ventilátorokat.
A számítógépházban 4 ventilátor van, elől - alul befelé fúj, hátul felül kifelé."Ekkor a biosban kell úgy beállítani, hogy a befújók egyel nagyobb Level-re legyenek állítva, mint az elszívók. Ezeket a szinteket, meg majd tapasztalás útján lehet finomhangolni. (Idle és terhelés, zaj és teljesítmény összefüggésben)"
Ezeknek hogyan kezdjek neki, merre induljak?
-
Yeffy
veterán
válasz
MrDerekas #20562 üzenetére
esetleg ismerős, aki fémiparban dolgozik le is tudja gyártani. Ha barkácsolós vagy, lehet te is meg tudod oldani.
igen, sajna pont ez a baj, h egyik esete sem all fenn, utobbi leginkabb azert, mert nincs hozza szerszamommondjuk a fekete plexis otlet nem rossz, meggondolom. az a klasszik, "forditott L" alaku takaras lenne a legjobb, mint pl itt is lathato, kar, h ezt a femlapot/darabot magat nem lehet kapni.
na mindegy, majd valamit kitalalok. azert koszi
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
MrDerekas #20512 üzenetére
Kitesztelem, köszi.
Csak kiváncsi lettem volna aki csinált már ilyent miként oldotta meg.
Bár szerintem a sima nyíláson(betű kivágás) ha fény van bent simán csak belát az ember, nem adja úgy ki egybe a feliratot.
De majd jól kitesztelem, és ha siker,lövök pár képet.
Thx -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MrDerekas #20506 üzenetére
Koszi, utanaolvasok en is meg jobban.
Van vmi uj (regi?) SATA tapcsati formatum is, ahol 3.3V kontaktok is vannak, ezek egyike pl. azt mondja meg a HDD-nek, ha ON, hogy induljon-e el vagy sem, amikor aramot kap.Ez meg arra jo, hogy kesletetve tudjanak indulni a diszkek, ha sokan vannak, amit a tap oldalon ezzel lemenedzselunk.
Erdekes mindenesetre.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
MrDerekas #20462 üzenetére
Köszi.
Közben alakult a dolog, komám intézett egy lézer vágásost.
Csak kartonból ki kell vágnom ami kell, ők be skennelik és kész is.
Úgy hogy ez marad.
Már csak egy kérdés.
Ez után ugyanúgy kell belülre mögé plexi nem?
Akkor fog érvényesülni gondolom, amúgy csak kijönne a fény és kész.
-
abdulka1
őstag
válasz
MrDerekas #20269 üzenetére
Az elmúlt 20 évben találkoztam néhány tucat ház típussal, ilyet csatlakozást még nem láttam, de nem kételkedem tovább
Ha közösítő alatt a fehér cuccra gondolsz az ismerős, nekem is van fehér(előlap), kék(USB), piros(IEEE 1394a).
Ezeket az ASUS lapokhoz adták korábban, és nagyon megkönnyítették a szerelést a szűkösebb házakban, mert nem közvetlenül a beszerelt lapra kellett rászenvedni szálanként a csatlakozókat, hanem a házon kívül ezekre dugdosva, könnyű volt a lapra csatlakoztatni egyben az egészet.
Elnézést a képminőségért de ez a hitvány telefon ennyit tud félhomályban. -
sheep
addikt
válasz
MrDerekas #20253 üzenetére
Köszi, így már tiszta. Remélem tényleg csak annyi hogy egyben van az összes előlapi kábel, és nem fogom szétqrni az alaplapot. Azért fura mert a ház manualja is különálló kábeleket ír. Persze azóta lehet módosították. A kiosztása alapján pont ráillik az alaplapra.
@abdulka1:
köszi neked is,szétszedtem a házat, de nem találtam a szálakra szedett vezetékeket. -
HUN_Szuh
tag
válasz
MrDerekas #20222 üzenetére
Melóhelyen csináltuk meg. A ledet 12 voltal megküldük és az korrekt volt, a power sw t pedig igen, multiméterrel és ha jól emlékszem, amikor benyomtuk nem sípolt, de nyomás előtt és után igen (holnap csekkolom megint).
Viszont akkor lehet h a 3 és 4 es pinekre kéne kötni? -
Nerazim
őstag
-
Nerazim
őstag
válasz
MrDerekas #19928 üzenetére
Gyárilag kék eloxált alu, ezt először csiszolópapírral átcsiszoltam utána meleg folyékony szappanos vízzel lemostam, szárazra töröltem papír törlővel és utána estem neki, de fújás után is pár órával már nagyon sérülékeny volt és lepattant, ha kicsit erősebben ért hozzá vmi.
-
TomiLi
addikt
válasz
MrDerekas #19925 üzenetére
Köszi, sajnos képek alapján nekem sem megy a beazonosítás
Persze lehet, hogy rossz helyen keresem, mert eredetileg más a felhasználási területe a Silverstone szűrőkben alkalmazott anyagnak. Azért a Silverstone a példa, mert ilyenem van, ez már bevált, de méretben nem jó.(sem a 120-as, sem a 140-es) Egyedi méretet szeretnék gyártani.
Az alábbi képen látható "szűrő" próbának elmegy (meg viccnek jó, mert port szűrni azt biztos nem fog....
)
-
sanyi0627
senior tag
-
CsabaSteel
aktív tag
válasz
MrDerekas #19856 üzenetére
Hali! Köszi az ötletet de nem erre lettem volna kivàncsi. Arra lettem volna kíváncsi, hogy rendeltem bitfenix ledet de mikor megkaptam akkor nem arra szàmìtottam amit akartam. Mert maga a led rá mézesre kb 15cm és a hozzá való kábel szintén 15cm. Én arra számítottam, hogy a led sor maga lesz 30cm de nem
. Hosszabb ledet hol lehet rendelni?
-
Nerazim
őstag
válasz
MrDerekas #19849 üzenetére
Egyébként ezek az akril spray-k mennyire tartósak egy fém felületen mondjuk alumíniumon. Több ilyen fújós festéket kipróbáltam, de szinte mindegyik lepattogzott egy kisebb koccanástól. Lehet a csiszolás nem volt elég vagy alapozó kellett volna neki? vagy védőréteg?
(#19846) Barret001
Igen valami olyasmi, az egyik molexból legalábbis, a másikból megkapta ami jár neki(#19845) MrDerekas
No igen ez lenne a cél. A meghitt derengés ami jobban vonz, vhogy megnyugtat vagy nem is tudom, mint egy kis Zen kertehhez kellene több infó, hogy pl: a szalagot fordítsam a lap felé vagy felülről surló fényt kapjon
-
mtomi95
senior tag
válasz
MrDerekas #19796 üzenetére
Tudnál nekem linkeni olyat pcxről mert azt sem tudom hogy keressek rá!
Vagy várj inkább ne... találtam, de nem írja, hogy ragad e mind két oldala és szállítással meg nem éri meg... Környéki pc boltokban nem tudom lesz e. Ragasztóval mi a baj? Anno még vrAmokra is moddoltunk így Radeon 9200-re, hogy 8500 szintű legyen... -
gudpikcs
tag
-
flymi
addikt
válasz
MrDerekas #19714 üzenetére
Na kérem. Összehegesztettem a két vezetéket (végre volt okom kipróbálni a hiperszuper tecsós Fahrenheit forrasztómat), rádugtam tápra s lőn csoda világít a világítandó. Az átalakító/inverter pedig legnagyobb meglepődésemre egyáltalán nem hangos, sőt. Én rosszabbra számítottam, videót is néztem róla, ott is annyira cicergett, hogy kis fadobozkába bújtatták el hangtompítás gyanánt. De ennek alig van hangja.
A fénye nem vakító vagy szemet bántó (zöldet vettem egyébként), egészen kellemes lesz élvilágításként a gépházon, bár kicsit túllőttem azt hiszem az 5 méterrel.
Ha legközelebb veszek, akkor csak 2 vagy 3 méterest. -
flymi
addikt
válasz
MrDerekas #19714 üzenetére
Nem baj az, h nem olyan erős a fénye, egy nútba illesztve viszont kellemes élvilágítást adhat, láttam róla egy videót. Ha csak cicereg (ez is hallható volt a videón), az nem olyan nagy probléma, ha nem melegszik, akkor egy kis dobozba rejtve elnyomható lesz a hangja, legalábbis ezt remélem.
Megrendeltem egy 5 méteres szettet, gondolom nem fogyaszt sokat. Ha hosszúnak bizonyul, akkor tényleg csak simán ollóval levágom a végéről a felesleget és kész? -
VTom
veterán
válasz
MrDerekas #19674 üzenetére
Lehet, hogy hanyagolom, igazából ilyen házam van, ami egy 240-es és egy 120-as radit fogad, de a kettő egyszerre nem fér be. Ezért gondoltam, hogy ha a hátsó venti helyét úgymond besüllyeszteném, akkor beférne a kettő, de lehet, hogy még így sem lenne megoldható.
Ami megoldás lehetne, az az, hogy kivágom a hátulját ott, ahol a két csőkivezetés van, teszek bele egy ilyet a megfelelő méretben, és a radi a házon kívülre megy, a pumpát meg bevezetem ezen keresztül.
De aztán az is lehet, hogy hagyom az egészet, és marad a mostani konfig (per pillanat ennek a legmagasabb a valószínűsége)
-
Kernel
nagyúr
válasz
MrDerekas #19632 üzenetére
Terhelés hatására a negatív visszacsatolás rászabályoz, primer oldalon megtolja egy kis energiával a PWM.
Emiatt viszont a terheletlenül maradt 5 V túlszalad, a feszültségvédelem ezt érzékeli, leállítja a primerkör működését.
Tehát ez két külön dolog, negatív visszacsatolás, stabilizálás az egyszerű dugasztápokban is van. De a PC-tápokban még külön aktív védelem is figyel.
-
energy4ever
addikt
-
Kernel
nagyúr
válasz
MrDerekas #19622 üzenetére
Oda nem kell, mert az alaplap tartalmazza a szükséges ellenállást, ami egy ilyen LED-en kb. 20 mA áramot hajt át.
A LED ugyanis nem zseblámpaizzó, hanem dióda. Nem egy meghatározott feszültséget kell rákapcsolni, hanem valamennyi áramot. Amikor a zseblámpaizzók után (vagy helyett) megjelentek a LED-ek, az már jó régen volt, de ezt a fórumokon még mindig nem értik sokan.
Ehhez elsősorban a feszültséggenerátoros vagy áramgenerátoros táplálás fogalmát kell megérteni, ami áramköri alapfogalom. Röviden az egyik feszültséget stabilizál, a másik áramot.
A diódának van egy nyitófeszültsége, de azt túllépve tönkremegy, alatta meg nem világít (egyszerűsítve). Ha például egy piros LED nyitófeszültsége 1,65 V, arra érdekes lenne pontosan 1,65 V stabilizált feszültséget kötni, attól tartva, hogy most akkor vagy világít vagy tönkremegy. Pláne, amikor a hőfokfüggés miatt változik a nyitófeszültség is.
Tehát ez nem így működik, van egy ellenállás, ami beállítja a szükséges áramot, a tápfeszültség pedig rugalmasabb határok között változhat.
Nagyon egyszerű egyébként, a példánál maradva legyen 12V - 1,65V = 10,35 V-ot kell ejteni egy ellenálláson.
R = U/I = 10,35V / 0,02A = 517 Ω
Ezt lehet felfelé kerekíteni, hogy inkább kevesebb legyen az áram és micsoda "véletlen", az előzményben is épp 650 Ω szerepel.
-
-Solt-
veterán
válasz
MrDerekas #19531 üzenetére
Leírom "tömören" a konkrét nyűgöm, hátha itt nektek van valami ötletetek,
Pár hete kész lett aluprofilból a cockpitem, amire egy T300 Alcantara került fel. A kormány és a pedál is a gyári csavar helyeken az előírt max csavarhosszúságot betartva lett rögzítve. Körülbelül 1 hét gondtalan használat után láttam, hogy jött új driver, firmware a T300-hoz. Feltettem, érzésre jobb is lett, még ajánlgattam másnak is, hogy frissítsenek. Pár nap múlva újabb firmware jött, V28 címszóval. Feltettem ezt is, majd cirka 1-2 óra használat után kiszálltam a cockpitből, mentem volna a kávémért amikor hallom, hogy elkezdte kalibrálni magát a kormány. Háttérben ment az ATS, csak az Oculus-t vettem le a fejemről és úgy hagytam ott a gépet. Visszamegyek, és csontra azokat a tüneteket produkálta amiket az alábbi videón is látni: [link]
Konstatáltam, hogy ennek annyi, jeleztem az Amazonnak, küldték az újat gond nélkül. Tegnap megérkezett az új, felszereltem a cockpitre ugyanúgy ahogy az előzőt, firmware frissítés, kb fél órát játszottam vele, örülünk, aznapra ennyi. Ma leültem megint játszani, cirka fél óra után a sztori ugyanaz... ATS fut, leveszem a fejemről a HMD-t, kiszállok a cockpitből, eltávolodom 3-4 méterre, elkezd kalibrálni és vége, megint ugyanaz mint a videón. Annyi a plusz sztori, hogy most megpróbáltam újratenni a firmware-t, félúton abbamaradt és azóta se kép se hang, semmire nem reagál.
Mivel annak az esélye, hogy az új is úgy pusztuljon el ahogy régi meglehetősen kicsi, ezért az első gondolatom az, hogy esetleg túlfeszt kap valahonnan a bázis. A konnektor ahova csatlakoztatva van, az egy túlfesz védelemmel ellátott hosszabbító amibe a gép és a monitor is csatlakozik, szóval ezt kizárnám mint hibaforrást. Az USB felől kaphat még pofont, viszont azt meg a Winfos jelezné ki, ha ingadozna az USB hubon a feszültség, illetve szerintem akkor az USB vezérlő is elszállt volna.
Amit észrevettem még, hogy amikor az utolsó alkalommal kiszálltam a cockpitből akkor megcsípet, vagyis statikus kisülés volt, de ekkor már a bázis halott volt. Az esetleg létezhet, hogy az általam előidézett (műszálas ruha, bármi egyéb) statikus kisülés kiüsse a bázist? Esetleg valakinek bármi ötlet, javaslat a nyűgömmel kapcsolatban?
Ha orbitális hülyeséget írtam volna valahol akkor elnézést, az elektromosság finoman szólva nem az én asztalom!
-
And
veterán
válasz
MrDerekas #19518 üzenetére
Hiába ad közel 5V feszültséget az alaplap, ha a forrásimpedanciája nagy, így a kapcsolón kialakuló áram harmatgyenge. Egyszerűen túl kevés egy led üzemszerű meghajtásához. A dolog nyilván alaplapfüggő is, de egy régebbi lapom (Abit NF7) power switch érintkezőin a kapcsolási áramot rövidzárlatban mindössze 0,5mA-nek mértem. A kapcsoló LED-jén ennél valamivel kevesebb lenne, mert - ahogy említették - annak is van saját soros ellenállása. Ennyire alacsony áramról derengene ugyan kicsit a LED, de azért messze nem világítana normálisan.
Egyébként van áthidaló megoldás: mint a kapcsoló bekötésén látszik, a váltókontaktus és a LED tápja teljesen el van különítve, vagyis megoldható, hogy egy szimpla kapcsolt tápágat vigyünk a nyomógomb ledjéhez, ami lehet akár 5, akár 12V-os is, és annak megfelelő kapcsolót választunk. Ráadásul azon felül, hogy kicsi az alaplap által szolgáltatott áram, az még állandó is (tehát a led állandóan világítana róla), és terhelve előfordulhat, hogy az alaplap folyamatosan úgy érzékelné, mintha nyomnánk a bekapcsoló gombot.
A reset-kapcsolón az adott alaplapon ugyan az előbbinél jóval nagyobb áramot (közel 10mA) mértem, de arra meg nem sok értelme van onnan tápot adni, maximum úgy, ahogy az előbb javasoltam: kapcsolt 5 vagy 12 voltos tápról.
Mod: a félreértés abból fakad, hogy úgy gondoltam, csak az alaplapi power (illetve reset) kapcsolószálat visszük ki a kapcsolóhoz, ami nyilván megkerülhető az adott kapcsolónál, éppen a len külön tápja miatt, ezért sorry. Valóban megtáplálható a MB power-led kivezetéséről is, utóbbi esetben talán jobban járunk, ha a legkisebb elérhető feszültségre (3V) tervezett példányt használjuk, mert abban a legkisebb a leddel soros áramkorlátozás. -
Kernel
nagyúr
válasz
MrDerekas #19518 üzenetére
Majdnem 5 V feszültséget ad, mivel a kapcsolótranzisztor levesz is belőle, valamint ellenálláson keresztül, ami a zárlat ellen is véd, illetve a külső LED-nek egyébként is kell.
A kapcsolóban is van egy LED + ellenállás, de még így is marad annyi áram, hogy világítson, mivel a LED érzékeny.
A 12 V-osban nagyobb ellenállás van, az 5 V-osban kisebb, az így beállított LED-áram alapesetben kb. 20 mA lenne (standard érték, ennél kisebb terhelhetőségű LED-et nem gyártanak / nem láttam még).
-
diceboii
újonc
válasz
MrDerekas #19505 üzenetére
Igen, én is pont ezen gondolkodtam, de láttam már hasonló gépeket, főleg youtube-on. Egy srác megoldotta a vízhűtést vgan és procin is igaz csak 1 titan x volt benne, és miniITX lap, de ha lehetne találni egy olyan microATX lapot amit valahogy be lehet préselni, akkor megoldható lenne mivel csak vertikálisan lenne nagyobb, max a kábel lyukaknak maradna picit kevesebb hely. Kellene egy kicsi 6-700-as táp is ami mellé be lehet paszírozni sli-be még egy vga-t. Szerintem lehetséges, csak nagyon utána kell járni hogy mi mekkora miliméter pontosan.
-
válasz
MrDerekas #19487 üzenetére
Köszi, de most találtam egy ilyet: DeepCool RGB 100 WHITE 300mm Molex fehér LED szalag, ennyiért megéri, még eldöntöm, hogy a kettő közül melyik legyen!
Nyáladztam már pár munkádtól...
Izé... biztos rám gondoltál? Nem sok gányom volt eddig. -
Pöttön
őstag
válasz
MrDerekas #19417 üzenetére
Sziasztok!
Jelentem plexi lap megrendelve, és valóban nem ijednek meg a kézzel rajzolt tervrajzoktól.
Nagyon rendesek, segítőkészek, eddig nagyon pozitív a véleményem róluk.
Rendesen lézerrel vágott szürke füst plexit rendeltem tőlük.
Ami még külön jó az egészben, hogy még takaró díszkupakot is forgalmaznak, így mindent egy helyről tudok beszerezni.
Majd a végeredményt megosztom itt is.
És még egyszer köszi a linket! -
imibogyo
veterán
válasz
MrDerekas #19342 üzenetére
+1 a teljes maszkolásra (én akár két rétegben is szoktam).
Általában dekopír + fémfűrész lap a legjobb kombó számomra, viszont mindig relatíve kis fordulatot (ütésszámot) és nagy előtolást alkalmazok. Ezzel kivédhető a plexi hevülése. Ha pedig nem kell nagy alkatrész, akkor vagy a marógépen, vagy az esztergán szoktam megoldani.
-
-Solt-
veterán
válasz
MrDerekas #19302 üzenetére
Igazából én itthoni forrásra gondoltam, amazonon én is találtam már olyat ami jó lenne... erős a fénye, derékszögben is fordítható, vágható, stb. [link]
A monitor cirka 40-50 centire van a faltól, szóval viszonylag messziről kéne a fal felé szórnia a fényt, nem a szemembe világítana!
-
tyielow
aktív tag
válasz
MrDerekas #19288 üzenetére
Nos, kivettem a plexit a keretből. Az a gáz, hogy plexi nélkül sem tudom rátenni az oldalára az oldallemezt, mert belelóg ebbe is a cooler. Vagyis az oldallemezből is ki kellene munkálni pár négyzetcentit, hogy rá lehessen tenni
Lehet újra kell gondolni az egész koncepciót
Amúgy nem vagyok nagyon otthon ah ázi barkácsban, mármint se anyagismeretem, se szerszámom. Amúgy mindig is vágyakoztam ilyen hobbi után, de ez van..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anime filmek és sorozatok
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Mobil flották
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Horgász topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest