- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
andrade
senior tag
válasz
ebeni95 #14181 üzenetére
Akkor a power LED tűi nem tudják működtetni mert ahogy mértem terheletlenül ott 3,33V van, megmértem a LED-el terhelten 1,95V-ot mutat. Máshova kell kötni
A power LED azért van így lekorlátozva mert évekig megyí folyamatosan.Az öcsém nem ismerte a 3V-os LED-et adtam neki egyet, visszahozta elvillant!Kérdem mit csináltál? Azt mondja megpróbáltam a 4,5V-os lapoelemmel.
-
andrade
senior tag
-
andrade
senior tag
-
andrade
senior tag
válasz
ebeni95 #14136 üzenetére
De azt tudod hogy az alaplapra csatlakozó power gomb benyomásra rövidrezár de elengedve a rúgó kinyitja az érintkezőt?A gép indításához csak egy rövidrezáró impulzus kell! A te gombod mit csinál?
A rajzon 12V van ez nem hiszem hogy LED hanem glimm.Szerintem ez 12 voltot kapcsol és akkor a glimm áramot kap. -
andrade
senior tag
válasz
Montesantos #14057 üzenetére
Akkor nincs más mint egy anya PCI-e-re ráforrasztasz 2 apa dugót. De nem egyszerű mert két vezetéket kell egyszerre forrasztani és előbb rögzíteni kell.Ilyenre van 0,3 körüli ónozott drót vagy csupasz réz.Meg kell kötni először.
-
andrade
senior tag
válasz
Montesantos #14054 üzenetére
Minden csatlakozó Y csatlakozó ami egy érintkezősort két érintkezővé bővít! Van a 4.es molexnek Y-ja a 3pines ventillátornak ésatöbbi. Neked PCI-e Y csatlakozó kell.
-
andrade
senior tag
válasz
Montesantos #14052 üzenetére
Az ilyen kétfelé ágaztató csatlakozót Y elosztónak nevezik.Van egy anya dugó ami két apa dugóra van elosztva, szétágaztatva. Ilyet a számtech boltok tartanak.
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #14011 üzenetére
Akkor az a leírás rossz hogy a halogén kiváltására jó! Ugyanis nekem van halogénem ilyen 2 tűs és az AC 12V-ról megy.Meg minek van 6 pici lába? Ha csak sima anód katódos lenne?
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #14007 üzenetére
Ez az DC-hez is használható.De ha halogén izzó kiváltására használható akkor???
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #14007 üzenetére
Van egy olyan érzésem hogy ennek a diódának van egy áramköre kétirányú egyenirányítással egyen és váltakozóáramra is be lehet kapcsolni csak a feszt kell biztosítani.Ugyanis találtam olyan több diódából álló egységet ami a kéttűs lábú halogén foglalatba dugható
-
-
andrade
senior tag
válasz
tornas #13895 üzenetére
" szerves üveg!"
Nade atyafi a szerves üveg kifejezés azóta van amióta a plexit feltalálták és az már régen volt!Plexiglas a német neve kémiailag poli-metil-metakrilát.
Az meg nem igaz hogy nem adok használható ötleteket 17 éve csinálok javítok számítógépet és a gyakorlatban megcsinált dolgokat amik még működnek is mondom el a kérdezőknek.Mint amikor a tápventillátor gyártási hibáját dokumentáltam és kijelentettem hogy a Yate Loon ventillátor adott időszaki darabjai bizony gyártási hibától szenvednek. -
andrade
senior tag
válasz
tornas #13889 üzenetére
" A kötődő láncok addig kötődnek tovább, ameddig a polimerszálak csak bírják, így tartós műanyaghálót alkotva. Ezek a polimerek több millió polimerszállal kötik össze az összeragasztandó felületeket, így különlegesen erős köteléket alkotva."
A térhálós anyag és a láncmolekula nem azonos vegyület! Térhálós a sziloplast polimer láncmolekula a PVC! Az akrilátok is térhálósak.
-
andrade
senior tag
válasz
tornas #13887 üzenetére
Tudod okleveles vegyész vagyok merő véletlenségből! Ha nem értettem volna hozzá hogy lett volna kereső foglalkozásom 25 évig? Ugyan nem szerveskémia a szakterületem de azért nem vagyok teljesen hülye hozzá! A ferrobond nem gyanta, hanem szerves üveg! A link nem ér semmit össze vissza kevernek fogalmakat! Hozzá nem értő fordítás!
-
andrade
senior tag
válasz
Lompos48 #13881 üzenetére
"Ugyan a ragasztó megkötése polimerizációt jelent"
A polimerizáció sok molekula összekapcsolása lánccá.Pld etilénmolekulák vinil-klorid molekulák.A ragasztók megszilárdulása addició és térhálósodás eredménye.A szilicium alapúak térhálósodnak a kétkomponensűek addicióval (összeadódással) szilárdulnak meg.
A ferrobond pld cianoakrilát, víz hozzáadására ecetsav lehasadással szilárdul meg.Ezért van a megszilárduló anyagnak kicsit szúrós szaga. -
andrade
senior tag
válasz
Lompos48 #13879 üzenetére
Az akrilsav alkoholban oldódik semlegesen, vízben viszont savasan hidrolizál ionos formában és az az oldat már vezeti az áramot.
A régi plexi poli-metil-metakrilát (szerves üveg) és vannak most a cianoakrilát típusú ragasztók amik folyékonyak de víz felvételével megszilárdulnak.(a levegőből veszik fel a vízet, ezért van hogy ezeknél a ragasztóknál a szilárdulást ráleheléssel gyorsítani lehet) -
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #13863 üzenetére
Pontosan azért mondtam a két verziót a puha ragasztót meg a keményet.A puhánál elfordítani kell próbálni.Semmi esetre nem emelni
-
andrade
senior tag
válasz
rafreeman #13861 üzenetére
Feszegetés nélkül pedig nemigen tudod.Két eset van vagy ilyen félkemény ragasztó fogja vagy egy megkeményedő.A félkeménynél fínoman elkezded jobbra balra csavarni ha megmozdul akkor nyert ügyed van.A keménynél éles csavarhúzó pengével alányúlva ide oda csavarni fínoman a pengét.Mindkét esetben nem szabad emelni a paneltől a procit.Inkább lefele nyomni.
-
andrade
senior tag
válasz
speed3456 #13837 üzenetére
A processzorhűtő nem az automatika miatt hangos hanem a ventillátor zaja miatt.Van két azonos felszerelhetőségű venti az egyik ugyanolyan adatok mellett sokkal zajosabb mont a másik.Pld vettem silent elnevezésű hűtőt ami egyáltalá nem volt csendes lecseréltem a ventit és csendes lett.Ezért jó ha olyan processzorhűtőt használunk amin a venti más gyártmányra is cserélhető.
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #13833 üzenetére
Kérdező! Hol a potméter és a gombja?
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #13829 üzenetére
A ventinek áramot is kell biztosítani amit a potméter változtat!
A potméter háza meg a gomb nem is egy helyen van! -
andrade
senior tag
válasz
speed3456 #13823 üzenetére
Ez egy sima potméter aminek látom az alaplapi 3pines dugóját és kell egy aljzat amibe meg a hűtő 3 pinese megy és a potméterrel lehet a fordulatot változtatni. Azt tudni kéne nincs e a hűtő ventillátoron termisztor mert az akkor változtatja a fordulatot a potmétertől függetlenül.
-
andrade
senior tag
válasz
intercooler #13813 üzenetére
A ventillátorokat minek kellene kapcsolgatno ki be? Azok a melegedés megakadályozására vannak!
-
andrade
senior tag
-
andrade
senior tag
válasz
#83381760 #13276 üzenetére
Nem hiszem hogy elvállalnak egy vörösréz alumínium alkatrsészt 20%-os kénsavban eloxálnak a rezet rondán megmarná Az alumíníum tiszta zöld lenne mivel a rézcsövek úgy vannak belesajtolva az alu bordába lehet hogy kilazulna.
Amúgy mire lenne jó? Mit vártál hogy a réz csillogó lesz? -
andrade
senior tag
-
andrade
senior tag
válasz
#83381760 #13267 üzenetére
A réz nem oxidálódik az anódon.És a fémoxidok nem vezetik alapból a hőt jól. A levegő hatására képződik vékony oxid az alun de az a vastagabb amit eloxálásnál visznek rá csak rosszabbul vezeti a hőt.A szerepe nem is az hanem mivel kimondottan porózus ezért adszorbeál festékeket lakkot ami tetszetőssé teszi és az időjárás ellen is véd.Hővezetéshez ötvözött alumíniumot durált használnak ami rézzel ötvözött alumínium jobban vezeti a hőt és sokkal kevésbé oxidálódi.A rézzel érintkező alumínium valószínűleg durál mivel a színalumínium a rézzel galvánelemet képez a nedvesség hatására.
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #13224 üzenetére
Elő kell először állítani az adott változtatható feszültséget persze hogy multiméterrel is lehet mérni, de ha már van egy műszer ami illeszkedik is.És feszmérőként van bekötve.
-
andrade
senior tag
Eloxálásnak (elektrolitikus oxidáció)azt az eljárást nevezzük amikor 200 g/l-es kénsavban 20 °C-on 17-20 V feszültséggel 1,2-2,0 A/dm² áramsűrűséggel anodizálunk. Az európai szabványok itt 5-10-15-20-25 mikrométeres szabványos réteget írnak elő. A brit szabvány 30-35 mikrométert ír elő.
Az eljárás során az alumíniumból vagy ötvözeteiből készült munkadarabokat egy gerendán függesztve kénsav fürdőbe helyezik. Az ellenelektród (katód) lehet ólom vagy alumínium. Az áram a gerendán keresztül folyik a munkadarabba, a fürdőbe, majd a katódba. A fejlődő oxigén reagál a fémmel és porózus réteget hoz létre.
A pórusok lehetőséget adnak a színezésre:
1. Amennyiben fémeket választunk le elektrolitikusan a pórusokba, akkor elektrolitikus színezésről beszélünk. Például ón-szulfáttal világosbarnától a feketéig lehet színeket előállítani, a szín a leválasztott ón mennyiségének növelésével egyre mélyül. Az elektrolitikus színek tartóssága a legjobb.
2. Használhatunk még szerves színezékeket színezésre, itt egyszerűen belemártjuk az eloxált anyagot a színezékbe, itt a szín mélysége a tartózkodási idő függvénye. A szerves színezékkel előállított színek a napfény hatására egy idő után kifakulhatnak, vagy szivárványossá válhatnak. A színtartósság főleg épületek esetében rendkívül fontos.
Lényeges lépés a folyamat végén a pórusok tömítése. A tömítettség határozza meg nagyon nagy részben a korrózióállóságot mind natúr, mind színezett termék esetén. Színezett termék esetén nemcsak a korrózióállóságot, hanem a színtartósságot is erősen befolyásolja. A tömítés történhet forróvízben vagy nikkel-fluorid oldatban. Tömítés helyett szoktak még folyékony átlátszó lakkot is használni (Alumite eljárás), de ez sokkal költségesebb az egyszerű tömítésnél.
-
andrade
senior tag
válasz
eXtase #13189 üzenetére
"szerintem az egyik legjobb hõvezetõ festék lehet"
Szerintem és lehet?Pontosan azért írtam a fémoxid alapú festékeket régen volt titándioxid alapú radiátorzománc ami nagyon jól átadta a hőt mostani műanyag alapúak közel sem olyan jók.Azért is csinálnak alu radiátorokat előszeretettel. Halkan megsúgom vegyész a szakmám.És azt sem lehet hogy adalékokkal növelem a hővezető képességet mert az adalékok kedvezőtlenül befolyásolhatják a tulajdonságot mert a műanyagok tulajdonságait az adalékok nagyon befolyásolják.
-
andrade
senior tag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #13099 üzenetére
Egyenáramnál nincs földelés - pólus katód van.Az egyenirányító katódjáról kapjuk! Nem tudom ki találta ki a földelést! Váltakozóáramnál is a két pólus a fázisvezeték és a 0 vezeték ad működtető feszültséget a földelés védelemre van.
-
andrade
senior tag
válasz
kmisi99 #12896 üzenetére
Annak meg kell lennie hogy az adott LED-eknek mennyi az üzemi feszültsége ugyanis van egy nyitófeszültsége ahol gyengén világít az üzemin meg normál fényerővel. Ha 2V az üzemi fesz akkor 6db LED kapcsolható sorba a 12V-ra ennél többet párhuzamosítással lehet működtetni.
-
andrade
senior tag
válasz
bencze #12868 üzenetére
A vezetéken levő csatlakozó hüvelyt ki lehet venni óvatosan a 3 as házból és ha van kettes abba át lehet tenni.A lapos műanyag háznál lehet láni a hüvely rözítő oldalát amit kicsit befelé kell nyomni akkor kihúzható a hüvely a vezetékkel.Visszatevésnél a rögzítőfület kicsit ki kel emelni hogy visszanyomásnál bekattanjon.De ha nem teszel kettős házat rá a két hüvelyt egyenként is rá lehet tenni a két tűre csak szoruljon kicsit rajta.Ugyis kell fordítani ha nem világítana a LED.
-
andrade
senior tag
válasz
szab.tam #12855 üzenetére
100 wattal úgy tudod legegyszerűbben leterhelni a tápot ha egy 12V 100W halogénizzót kötsz be csak az óriási fényt és hőt kell elviselni.Ennél egyszerűbb terhelést nem tudok. Itt csak az a kérdés az adott ág hány A-t bír el estleg kiseb wattszámú izzóval próbálkozni mert az említett izzó üzemben 8,5A-t teljesít de indulásnál akár 15-öt is.
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #12847 üzenetére
Egen! De a wattal határozó! 400W-os a táp pld
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #12787 üzenetére
Én itt nem hibát hanem inkább alkatrész túlérzékenységét gondolom.Tápnál is van olyan tápom ami 3A-es áramrántásra is kiold míg a másik csak 10A-esre.
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #12785 üzenetére
"Valamint a legegyszerűbb: ha a gépet kihúzod és bedugod, nem indul el magától ugye?"
A kettő nem ugyanaz! Ha tápot kihúzod akkor leáll a készenlét a gép nem kapcsolódhat be mert bekapcsolásnál először a készenlét indul be.! Itt a bekapcsolt készenlét mellet a készenlét által is táplált rész lett kihúzva.
-
andrade
senior tag
Mikor kihúzol egy áram alatt levő készüléket egy fenntartó áramlökés keletkezik és az a körben levő térvezérlésű tranzisztort bebillentheti.A modem diódáit nézd meg ha kikapcsolod a gépet ég egy bizonyos számú, ha a táp kapcsolóját is kikapcsolod valószínű eggyel kevesebb fog világítani mivel a modem észleli a készenléti kör áramát. Kihúzod bekapcsolt tápnál és a készenlét bebillen mivel a power nem mechanikus működésű hanem bistabil áramkör.(A power gombbal ezt a bistabil kört egy záróimpulzussal billented, ez a gép bekapcsolása)
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #12752 üzenetére
"A tapasztaltak meg tudják otthon is csinálni"
Hát ez a paneltől is függ. Nem olyanok a panelek többsége hogy nagyon lehet sorba ki be forrasztani sérülés nélkül.A táp mitől lesz jobb ha harisnyázzák?
-
andrade
senior tag
válasz
slashing #12700 üzenetére
A tápok termisztoros fordulatszabályzója a melegedésre növeli a fordulatszámot nem kell ott semmiféle visszajelzés a negatív koefficiensű (NTC) alkatrésznek melegedésre csökken az ellenállása és nyítja a tranzisztorokat ami a tápfesz emelkedését eredményezi, úgy hogy közelít a 12V felé.
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #12677 üzenetére
....
-
andrade
senior tag
válasz
oroszbence #12648 üzenetére
Régebben volt ún vakpanel amiben furathálózat volt és átdugva a másik oldalon össze lehetett szerelni ha valaki nem törekedett a szépséggel.
-
andrade
senior tag
válasz
oroszbence #12642 üzenetére
Mivel ott 20V lesz, az elektrolitkondenzátornál ügyelni kell a feszültségértékre itt adott hogy egy 40 voltost kell betenni.(általában 1,6x-os értéket kell használni, de 32voltos nincs)
-
andrade
senior tag
válasz
intercooler #12623 üzenetére
12V-ot kell rácsatlakoztatni és 30W a kimenet. A 3 csatorna 7,5 A-t nyel el max ezért a táp nagyságánál figyelembe kell venni.Ez 90Watt már.
-
andrade
senior tag
válasz
Wind-Storm #12622 üzenetére
De 600Wattos tápot ajánl minimum.
-
andrade
senior tag
válasz
intercooler #12620 üzenetére
Hát ha 30watt akkor az 2,5A!