-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rxmiss
tag
ahhh, akkor meg is olted a lenyeget
persze ha muszaj, 3 ervet is tudok mondani miert volt szuksegem 48magos processzorra, amik az en szamomra tokeletesen elfogadhatonak hangzanak
nem mondom, a negy darab 64GB-os memoriamodul feladta a lecket, de meglett az is. siman megindokoltam
-
tlac
nagyúr
szerintem erről beszélnek
[link]
Pre-emptive Wear Leveling (PWL)
This Western Digital feature provides a solution for protecting the recording media
against mechanical wear. In cases where the drive is so busy with incoming
commands that it is forced to stay in a same cylinder position for a long time, the PWL
control engine initiates forced seeks so that disk lubricant maintains an even
distribution and does not become depleted. This feature ensures reliability for
applications that perform a high incidence of read/write operations at the same
physical location on the disk. -
sb
veterán
Szerintem ez összetett kérdés, én arra optimalizálnék amire használva vannak. Ha archiválás akkor lehet, hogy eleve jobb külső meghajtón leválasztva. Vagy fizikailag két meghajtón, elkülönítve, akár egyik gépben a másik külső HDD. Média, adattárolás: NAS. Ha oda is archiválsz akkor raid (+megint vmi külső pluszban). Ha valami spec adattárolás, pl. munkára kis file-ok, stb... én azt továbbra sem tenném ki a desktop gépből, a késleltetéssel nekem nincsenek jó tapasztalataim hálózaton, OS cache sem játszik, stb...
És a fentitől függ az adatok mérete, elérési sebesség is. 2-4TB szvsz lefedhető SSD-vel viszonylag olcsón, 6-10+ TB-okat én biztos nem raknék még ki SSD-ből. Ha nem videót vágsz vagy vmi hasonló akkor ennyi adat amúgy is jobbára médiának kellhet amire tök felesleges is az SSD sebesség.Nálam van külön mITX (vagy közel mITX házba passzírozott mATX
) épített NAS de felemás a használat. Nem megy 7/24-ben, tök felesleges... de egy ideje már szinte soha nem ment. A gépben még maradt 1db HDD, ami helyben kellett ott volt, NAS-on mentés és média (arra meg épp nem volt idő, filmek, stb...).
Helyügyileg ami kritikus még szerintem, hogy hány HDD-t tartasz. Sokat lehet nyerni 2-3... HDD helyett egy naggyal, az tényleg bármibe befér, ahogy írod. De ezt az adatvédelmi szempontok felülírhatják... én erre a mentés+média NAS-ra végül nem mentem 3 HDD alá.Ha médiára kell akkor mindenképp jó megoldás szerintem, sok kihagyás után most kezdem összerakni én is újra, most épp konkrét NAS sw nélkül, Jellyfin-nel és már 2-3 kliensen Kodi azonos médiatárral.
@TurboK0
Hangra szerintem az idle morgás/seek neccesebb, azt meg direkt néztem anno én is a product brief-ben, de semmi logikus konklúziót nem tudtam levonni. A 2TB-os után a 12TB-os a leghalkabb kb, hiába 7200-es. Ami biztos, hogy tányérszámtól is erősen függ. Desktopban olvasottak alapján nekem 7200-es Toshiba van és jóval halkabb mint egy rakás másik 5xxx rpm-es, pl. WD Blue-k (szintén voltak). -
TurboK0
tag
Annak is hullámzik az ára, volt már jóval 200k alatt. Meg ha 90%-ig telenyomod akkor a maradék helyen sokkal gyorsabban elfogy az írástűrés, ha használod apróságokra. Ha van extra helyed akkor úgy is el fogod kezdeni használni, nem lesz olyan hogy 6-7 terát ráírsz és úgy hagyod.
Nálam is egy 4TB HDD-t váltott ki a 8TB SSD, gyakorlatban viszont épp bejött egy nagyobb archiválós projekt, aminél sokat segített hogy elsőként az ssd-re írtam, aztán utólag a NAS-ra (több lemezről kellett, egyszerre, a NAS meg nem szereti ha egyszerre több forrásból írok rá). Még jó ezen az SSD-n 11 petabyte az írástűrés. Ezért is sajnálom hogy csak egyet tudtam venni.
-
-
Pista0001
addikt
Nem kell 24/7-ben járatni, elég akkor, ha otthon vagy, és még ébren is pl, vagy csak bekapcsolod, ha épp kell. Hozzáteszem, ha már van, szerintem előbb-utóbb elkezdi mindenki kihasználni.
A külső ház, még inkább dokkoló (nem kell mindegyik lemezhez külön ház) is jó ötlet, azt is használok.
-
wd.taz
aktív tag
AxBattler azt tanácsolta, hogy szerezzek be egy SFX tápot.
Igaza volt, ez sokban megkönnyítette a dolgot és elég jó lett a légáramlás.
Azért belepróbáltam az XFX TS650-et, még amikor üres volt, na oda semmi más nem fért volna be. Még a deszka se
.
A fehér LED nem zavaró?
A deszkám Gigabyte B360M-DS3H, M-ATX-ben is szerényebb mérettel: 226x205mmA SATA csatlakozó iránya az tényleg előre gondolandó....
-
TurboK0
tag
Csak a példa kedvéért mondtam, a lényeg az hogy akármivel oda tudod rögzíteni. Cellux nálam még nem nagyon olvadt meg, habár elektronikus cuccokra nem használtam. A szigetelőszalag az ami teljes katasztrófa és rögzítésre alkalmatlan.
és igen, kábel kötegelővel egyszerűbb, de lehet pl. kétoldalas ragasztószalagot is használni.Igénytelen hatás meg nem mindegy, a gép a polc alján csücsül és dolgozik, amíg stabil és a légáramlás nincs blokkolva addig tök mindegy mi hogyan áll benne.
-
TurboK0
tag
Gyárilag nem, mert nincs hova felfüggeszteni ha mindenhová ventit teszel. De gyakorlatban egy 2.5" SSD-t akárhova be tudsz szerelni, akár úgy is hogy oldallapra vagy táp tetejére celluxozod. Nincs benne mozgó alkatrész, teljesen mindegy neki hogy hogyan lóg.
Nálam előlapi venti tartóra van szerelve egy fém felfogatón az SFX táp, a táp és az előlap közötti résben egy 2.5" SSD, a procin egy NH-U12A, hátul-felül-alul meg venti. Egyébként alsó venti semmit nem ér, az elől vagy hátul lévő viszont sokkal többet.
-
BiP
nagyúr
Sajna igen. Ez így kínzás. Főleg, hogy venti se nagyon volt benne.
SSD-vel viszont a NAS méretét bukja el, azért ugyanazt a tárhelyet SSD-ből nem olcsó mulatság.
Nekem 3 vinyó van csak +1 2.5-es rendszerSSD a NASban, de inkább elengedtem az ITX házat, és egy sima ATX-ben van. Inkább ne legyen kompakt, minthogy idő előtt megdögöljön.#65384 wd.taz :
Látszik, hogy fizikailag még elfér, csak konzol nincs hozzá. De ha fabrikálsz neki, akkor bele fog menni. -
BiP
nagyúr
Ahogy nézem, a Jonsbo oldalán csak olyan képek vannak, [link] ahol bár pont 3 venti van rajta, de valóban nem látszik benne semmilyen drive, pedig azt írja, 1x3.5 vagy 2x2.5-es meghajtó fér bele.
Találtam egy videós tesztet, ahol 1:58-nál pont látszik, [link] hogy hova kerül, És sajnos gyakorlatilag az elülső venti helyén van a drive bay.
A 2 vízszintes rögzítőt tudod állítani, hova kerüljön, aszerint, hogy venti, HDD vagy SSD kerül rá.Ettől még szerintem egy 2.5-es SSD-t bárhova el tudsz dugni a házban, van, aki 4db 3.5-es vinyót préselt bele. [link]
-
wd.taz
aktív tag
Szia.
Ezen agyalok én is.
Tegnap ránéztem az ali-ra, hátha van olyan tartó konzol amiből 4db van, de semmi.
Lehet gyártani kell hozzá lemezből, plexiből valamiből.
Nekem 14-es lesz alul és elől, fent egy 12-es. Oda mellé szerintem elférne egy ssd, csak kellene hozzá a konzol.Tazi
-
sasNAXO
aktív tag
Ő az: HDPLEX 250W GaN Passive AIO ATX Power Supply
Szerintem ez nagyobb mint amire gondoltál. -
sasNAXO
aktív tag
Ő a konfig: Mini-ITX - PROHARDVER! Hozzászólások
A deskmini az szerver volt és intel variáns lett helyette, mert az csak 14W körül nyugizik. -
sasNAXO
aktív tag
5700G -21 pbo-n (csak így random be szoktam lőni egyet amit tuti tud
), most éppen 30W körül van 1080p yt videón. Közben beindult valami windows update és felugrott 40-50W közé is, de most megint 29W körül megy rajta a videó.
Boot alatt 50-70W-ot írt az okos konnektor, amikor meg lenyugodott akkor üres desktop 25W körül, alatt elvolt.
Ezen nincs alaplapi TDP limit.
Infóként tudom írni, hogy Deskmini X300 alatt a 3400G-t amikor 45W(?)-ra állítottam, akkor asszem 23W körül volt idle, és az még előző generációs.Kiváncsiságból levittem 35W-osra a konfigot az alaplapi beállítással, hát, eddig azt látom 64W-ot így is ki tud rántani a falból.
Hwinfo szertint 42W a cpu package power.
-
sb
veterán
Bármit állítasz - PPT, TDP, akár tételesen, hogy menyi hány másodpercig és mennyit kapjon - nálam működött.
Bár nem tudom mitől függ, találkoztam már olyannal is, hogy nem állítható, elvileg ezt a cpu intézi, tehát bios-ban vagy sw-ben is ugyanaz állítható (ahol esetleg biosban nem teszik ki) és mennie kellene. Nekem notin is ment (4650G-hez hasonló 6 magos Renoir). Egyébként meglepő, hogy mennyire jól mennek alacsony TDP-n. Ott 15-25W-ig letoltam normál használatra, presetek vannak, kattintásra visszaállítható az eredeti ha kell... de szinte sosem kell normál használatban, alig lassul még allcore terhelésen is (egyszer kimértem notiban, majd megkeresem), light load, pár maggal pedig ugyanolyan frekit használ.
Van még a hagyományos kézi undervolt, vagy újabb procikon a curve optimizer, de azt már a lapnak is támogatnia kell. Ezekkel érdemes kezdeni szvsz, mert a fogyasztást/hőt csökkentik de még az erőből sem vesznek vissza (sőt, ha a TDP/hő korlátozza az órajelet akkor még gyorsabb is lehet tőle). Utána pedig ha az nem elég akkor jöhet egy kis TDP/PPT visszafogás ízlés szerint.
-
Pista0001
addikt
Boot közben 75 watt fölé nem ment, felállt oprendszerrel 30-50 watt között ingadozott (nem vártam ki, hogy "lehiggadjon" a Win 11, szóval frissítést csekkolt, elküldte, hogy hányszor voltam budin, stb). Néztem aztán 4K youtube-ot, Netflixet, mindkettővel beállt hamar 30-35 wattra, sima net vagy lokális filmlejátszás se lehet több.
A teljes konfig: Pico 160XT plussz kínai 120 wattos kocka, Chieftec IX-03, Asrock B550M-ITX/AC, Ryzen 5 5600G, Thermalright AXP90-X36, 2×16 GB DDR4 3600 cl18, nvme ssd PNY CS1030 250 GB gen3 X4, 2 db kínai 5010-es venti.
AxBattler: Sokkal, köszi!
-
HUN_Sector
őstag
Vagy egy 15 wattos integrált lapos megoldást teszel bele, vagy egy alapjáraton GE processzort, vagy az intel valamelyik T modelljét.
A 35 wattos fogyasztással is melege lesz a procinak egy ennyire keskeny házban, mivel csak nagyon low profile hűző jöhet szóba így ránézésre (47mm alatt)Egy inter tech mini házban a 45 wattos és 35 wattos leszabályzással is 70 fokos pokol volt a 3400g-nek youtubeozva.
De még a 20 wattos athlon is szenvedett néha.
Kb a chopin méreteitől életképes egy ház szerelt proci lap kombóhoz
-
PROTRON
addikt
Szerintem a gyártó alapvetően az oldalára állított dizájnt preferálta amikor a hőmérsékletet méretezte és "papíron megfelelt", mert akkor az alulról érkező friss levegő egyrésze miután megkerülte a tápegységet az elülső részen az alaplap mellett a felső 80-as ventin keresztül át tudja szellőztetni a VGA nélküli PC-t...
De valóban nem néztem teszteket, így addig én se mernék kinyilatkoztatni amíg nincs a kezemben terheléses hőfok diagram a VRM-ek és MOSFET-ekről is...
De 16k-ért irodai office 100k soros excell meg prezetációs PC-nek best buy egy csendes CPU hűtővel... -
hegegabi80
addikt
Cemi M1, írtam is pár sort róla korábban.
Nagyon szerettem az APU-s rendszerrel, de kellett külön a vga, így váltottam.
De még meghagytam, hiába tettem fel apróra nem kellett senkinek, így marad majd valamelyik gyerkőcnek, vagy idővel visszaköltözöm bele. -
rxmiss
tag
azert en ennel egy picivel korultekintobben csinaltam
az enhance enp-8345l ventije egy Yate Loon D40BM-12C amirol a honlapjuk szerint annyit tudunk h 7500 rpm-ig megy fel, 9.0 cfm 33dB zaj mellett.
azert batorkodtam lecserelni egy Delta AUB0412VD-00-ra, mert az pedig szinten a gyarto specifikacioja alapjan max 7500 rpm, 9.56 cfm 26.5 dB mellett.
es bar a legszallitas magaban szinten nem elegseges feltetele a cserenek (fontos lenne azert tudni a hidrosztatikus nyomast is) de legalabb nem tunik gyengenek.a masik opcio az, ha nem hasznalod a tapot teljes terhelesen, ebben az esetben elegseges lehet a kisebb legaramlas, de hogy pontosan mennyivel, azt leginkabb meresekkel lehetne kisakkozni.
-
sasNAXO
aktív tag
Metalfish S3 aliról.
-
kutga
félisten
-
TurboK0
tag
2 fok eltérés volt az alsó és felső lemez között, ami bakfitty ahhoz képest hogy így nem rezeg be az egész kaszni.
Egyébként mindegy neki mert csak felületteszt miatt volt a házban, azóta már átkerült a NAS-ba két fivérével együtt (4x Toshiba MG10ACA20TE egy Z1 tömbben).Még a hátulra ráeszkábált külső ventit lehet átpakolom a gépház aljára, mivel most jelenleg nem ott lóg a 10GbE hálókártya, így már elfér a venti. Szerintem a procit nem, de az NVME meghajtókat talán segítené.
-
mpierre
veterán
-
hegegabi80
addikt
A TFX táp már barátságosabb zajszintben, mivel 8 cm venti van benne.
Nekem volt egy Seasonic 350 w-os TFX táp, ami a szabványos 175mm-nél rövidebb volt, azt hiszem 140. Igaz APU-s rendszert hajtott, de nem hallottam a hangját sose.
Bár én nem is vagyok annyira érzékeny a hangokra. -
Szerintem idle nem vészes; sokkal nagyobb gond, hogy általában pont ugyanolyan hosszúak a kábelei, mint egy belépő sima ATX tápnak... azt pakold aztán kompakt rendszerbe!
FSP-nek létezik moduláris modellje, de a kábelek ott is durván hosszúak. Az előnye, hogy egyszerűen tudsz utángyártottat hozzá venni, Neked megfelelő méretben.#64316 Rowon
TFX-nél is arra érdemes rámenni, amelyik idle halkabb.
Seasonic, beQuiet, talán a Silverstone tápjai tartoznak ide. -
rxmiss
tag
csak ha nem akarsz moddolni
mivel nekem a tap nem all ki a hazbol, ki fogom probalni a 40x20-as venti helyett egy 40x28-assal, szoval szep biztosan nem lesz, de tan halkabb igen. a kollega noctua mod-ja is teljesen jo, ha tudod az uj limitjeit a tapnak. tehat pl egy 600-ast 300W-on terhelve siman jo lehetsz.
-
sasNAXO
aktív tag
A hangostól a nagyon hangosig tud terjedni, állítólag létezik kivétel, de nincs tapasztalatom olyannal.
Persze mindenféle moddal lehet javítani valamit a helyzeten, a képen egy Noctua ventire cserélt SilverStone FX350-G, kivágott venti takaró ráccsal, mert az is hozzájárult a hangokhoz, de még így se voltam elégedett vele:
-
rxmiss
tag
elol keresztben, az elolapra felfurva vagy hovezeto szalaggal felragasztva. a GaN 250W a befuto, mert az alaplap hosszabb, ezert a gyarilag odatervezett flex mar nem fer be. egyebkent az 5-600W-os flex-ek kozott mar (allitolag) vannak nem borzaszto zajuak is, de venticserevel az is orvosolhato, csak hat az egyebkent sem olcso tap ebben az esetben is tovabb dragul.
mar banom h betettem a kepetcsak a haz es a gpu miatt gyorsan beleraktam a videokartyat, egyebkent ezt a procit es vga-t egyutt nem tudja meghajtani a 250-es tap nyilvan. ez egy irodai kornyezetbe tervezett szerver lesz, a gpu helyen egy izmos halokartya. az allando zaj (legkondi, emberek, stb) miatt nem is hallatszik az advanced modban futo t30, teljes terhelest a proci egyebkent is csak idolegesen kap.
flashpointer: csak 5
de nem ezert tettem be. egyebkent a b550-es lappal egy ryzen 3950x es ez a vga csudaszepen elcsattog a hdplex GaN250-nel, tejesdoboz nelkul.
-
Inter-technek vannak 100 wattos paneltápjai
Gép közelébe nem vinném őket. Se az LC Powert.
+Külföldön vannak jó gyártók, megéri ott is szétnézni, például:
[link]
Köhömm. Megvédeném az Inter-tech-et, mert abban igazad van, hogy valszeg' matricáznak ezerrel, de pl. a NAS pico tápjuk kísértetiesen hasonlít az általad ajánlott RGeek egyik termékére.
Véletlen lenne? Aligha. -
sasNAXO
aktív tag
Én erre azt tudom mondani, hogy itt aprón nagyon jó áron lehetett többször is leselejtezett több terás enterprise sdd-khez jutni, ami egyrészt már megvan, másrészt meg valszeg túl fogja éli az újabb m.2-ket is.
Főleg pl. egy 4TB-s MLC-s SM883...
Úgyhogy szerintem van még létjogosultsága a sima sata csatinak.
Nyilván van olyan ház ahova nem fér be 2,5" meghajtó, és amikor egy alaplap hátuljára lehet rakni akár kettő m.2-t is, meg előre egyet, az egy nagyon-nagyon jó dolog.
De én kérem szépen a sata csatijaimat.Szerencsére a B550 lapjaimon van két m.2 és négy sata, úgyhogy elvagyok egy darabig, nagyobb teljesítmény meg nem kell nekem most.
-
TurboK0
tag
Attól függ hogy hogy van bekötve, ha teljesen önálló fizikailag akkor max abból lehet gond hogy a kártya visszanyom a slotba egy kis kakaót. De ez nem 12 pines 600 wattos kártya tehát nem nagyon sül meg, még akkor is ha Asus.
Egyébként ha megsül akkor gariba cserélteted, aztán megy rá vissza a backup.MATX lapokon manapság még mindig ott tartunk hogy 2 slot az átlag és nagy ritkán van egy harmadik is, szóval ez nem egy rossz megoldás extra slotra.
-
sasNAXO
aktív tag
Az adatsín fizikailag külön van (linkelt teszt elején vannak pcb fotók, szépen látszik), a 3.3V a kérdés, mert az is jöhet közvetlen a pcie x16 csatiból, vagy a kártya is szolgáltathatja (8pin 12V-t konvertálva). Ha az valahogy a vga-tól függ és amiatt megsül az ssd, akkor persze vitte magával, de a tippem az lenne hogy pcie csati lesz az ssd áramforrás, tehát ha a kotlott vga mellett elindul a gép, akkor szerintem az ssd működni fog.
...aztán ha nem, akkor majd valaki témában jártasabb kijavít. -
rxmiss
tag
nem volt, de ezt majd kibeszelhetjuk a leghutes topikban.
ugyi a vapor chamber elonye pont az h kis feluleten keletkezo hot nagy feluleten tud elosztani hatekonyan, ami ilyen hatalmas feluletu procik eseten kevesbe szempont, mint asztali prociknal, de itt is fontos, bar leginkabb a 'hotspot'-ok miatt es az esetlegesen gagyi paszta/forrasztas+heatspreader kombo miatt. -
Strezi
őstag
sasNAXO: Igen, lehetnek olyanok is, de ezek az oldószer alapúak még folyósabbak. Pillanatragasztó, leginkább szerves anyagokkal találkozva köt, levegőn elég lassan, nem erre való.
V-66 Insulating lacquer spray, a megfelelő, hőálló 130 fokig.
Mondjuk innen: [link]
Panelt alkatrésszel lefele(!) fordítva, alulról kell megfújni úgy, hogy a panelről visszafojjonon az alkatrészbe. Kesztyúben, mert csöpögni fog. Aztán lehet fordítani és száradhat, lehet ismételni akár többször. Legyen tiszta a nyák, ha régebbi cucc, levegővel lefujatva!
A tekercseket, legyen az átmanőlyukas vagy felületszerelt (nyégyzetes alapú, henger benne) kell megkínálni. -
Strezi
őstag
Nem víz alapú oldószeres lakk kell, minnél hígabb verzióban. Ezért sem jó a pillanatragasztó, mert az nem eléggé folyékony, nem viszi be oda a kapilláris hatás ahova kellene. Rá kell keresnem, mit lenne elérhető, 25 éve voltam a sort mellett
Megkérdezek egy praktizáló kollégát
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest