Hirdetés
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Magisk
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ja, CP akart lenni, de érthető volt

Az újra paszta előtt azért 90 fölé is ment ebben a játékban, nem tetszett. Így most 80 alatt van, és kb. 100W+ -t fogyaszt attól függően mi van éppen a játékban. -
Decemberben upgradeltem VGA-t 9070XT-re, ami magával hozott pár problémát amit meg kellett oldanom (tápegység, cpu hűtés).
VGA ilyen volt: [kép] aztán ilyen lett: [kép] épp elfért, bár az FSP táp pcie kábelei nem túl hosszúak, a hátlap mellett kellett elvezetnem.
A Ridge elég jó GPU hűtés szempontjából, így az nem okozott fejtörést.Ellenben a modernebb GPU és játék (CB2077) elkezdte izzítani a CPU-t (14600KF), ami őszintén meglepett. Előtte a 6750XT-vel és régebbi játékokkal teljesen jók voltak a hőfokok játék alatt. Már tervezgettem milyen házat vegyek amibe AIO kerülne, aztán gondoltam újra pasztázom és megfordítom a hűtőt.
Októberben Thermal Grizzly Duronaut került rá, de nagyon nehéz volt felvinni, utólag szerintem sok lett (alig győztem letakarítani...). Szerencsére találtam még itthon Kryonaut-ot, így azt egy csíkban végighúztam, majd a hűtő szét teríti.Korábban úgy raktam fel a hűtőt (AXP120-X67), hogy a ramok fölé lógott, gondoltam milyen jó majd oda is fúj levegőt. Viszont így meg a hő inkább az alsó rész közepében marad, nem a gép hátuljához közelebb. Szóval fordítottam rajta 180 fokot, szerencsére elfér a VRM felett (egy kis "kamu" hűtőborda van csak rajta). Ja meg sufni tuning módon kapott egy Arctic P14 slimet

Ilyen volt: [kép] aztán ilyen lett: [kép] [kép]
PL1/PL2 125/160W, CB23 alatt 90 fok körül megáll és a 14-es venti 90%-on sem hangos (kell neki a fordulat, anélkül nem megy). De játék alatt semmi hangja nincs.A másik probléma a táp volt, a nagyobb terhelés miatt a megszokottnál hangosabb lett, ami ha fenn van az oldalpanel akkor már süvít. Valószínűleg overkill ehhez a géphez az 1000W (Corsair SF1000), de a tesztek alapján min. 50%-os terhelésig ez teljesen néma, plusz akkor ez már sok évig elég lesz.
Az FSP hosszú kábelei után minőségi ugrás, hogy SFF mérethez megfelelő rövid kábelek vannak, és nagyon vékony is. Alig foglal helyet: [kép] [kép] [kép] [kép]
Viszont szerencsétlenebb helyen nem is lehetne a tápcsatlakozó...
[kép]
Szóval az ITX mindig izgalmas kihívásokkal jár
-
Ha már AIO vízhűtés a téma:
Melyik hatékonyabb, és melyik halkabb? Nagy fordulaton járatni a vízpumpát, vagy nagy fordulaton járatni a ventilátort?Arctic Liquid Freezer III Pro esetén olvastam, hogy viszonylag hangos a pumpája.
-
válasz
rxmiss
üzenetére
Ahogy néztem össze szerelős videók alapján, az oldal panel pont úgy van kialakítva, hogy nem szimmetrikus a rögzítése... szóval talán max. barkácsolva lehetne. Viszont nem ez a #1 prioritás benne

A kábeleket illetően nekem az is teljesen megfelel, ha kábelkötegelővel össze vannak rendezve. Mivel nem üveg oldalfalas, senki sem fogja nézegetni.
-
válasz
BalageK
üzenetére
Köszi az ajánlást, de az már jóval nagyobb, mint amit szeretnék.
A Fractal Ridge elvileg 16 liter, a CH170 19l, még épp elfér az asztalon a PS5 mellett.
Még várok, hátha lesz valami akció a házra vagy hűtésre. Ez a motivációm igazából, hogy tudnék bele tenni nagyobb CPU hűtőt. De meglepő módon a Thermalright AXP120-X67 is lehűti a 14600KF procit. (játék alatt teljesen jó, amúgy meg nem fog 100%-on menni sose) -
Van tapasztalat DeepCool CH170 házzal itt?
Szimpatikus, hogy rendes méretű CPU hűtés vagy 240-es vízhűtés + 30 cm-s VGA is elfér benne.
Nekem egy Fractal Ridge van amivel megvagyok elégedve, de nem tudok vízhűtést + nagyobb méretű VGA-t egyszerre beletenni. -
válasz
Crabface
üzenetére
A RAM lesz az... ráengedtem egy Memtest86+-ot, pár perc után már dobálta is a hibákat.
Csak nem értem, hogy miért nem kék halál, fagyás vagy újraindulás a jelenség.Visszaraktam 6000-re, egyelőre 44 perce megy hiba nélkül.
#64784 HUN_Sector: köszi neked is a választ

Igazából úgy voltam vele, hogy ha már engedi a RAM tuningot, legalább próbáljam ki
-
Fractal Design Ridge gép, eddig kétszer random kikapcsolt: egyszer GTA5 alatt, egyszer pedig tegnap AIDA64 teszt alatt (CPU, FPU, RAM, SSD, GPU, minden bepipáltam) kb. 14 perc után.
HW: Biostar B760NH-E ITX, 13400F, 32GB DDR5, Samsung 990PRO 2TB, RX 6750XT, FSP DAGGER PRO 650W
Hűtés: Thermalright AXP120-X67 + Arctic P12 Slim, 2db Arctic P14 Slim a GPU mellett, gyári GPU hűtő, plusz a táp (hangos) 92mm-s ventije
Tuning: RAM 6400-on 6000 helyettMost ment 2 órán keresztül Furmark, valamint közben másfél órát AIDA64 stressz teszt, ezek a hőfokok:
Szerintem totál rendben van, szobahőmérséklet 23,9°C.
Kevés lenne a 650W-os táp? -
Ezt próbáltam tegnap, de csak a CPU hűtőt tudta vezérelni. A 2db 14-es venti sebességét ugyan kiírta, de állítani nem tudta. Lehet, hogy BIOS-ban kellene máshogy beállítani
Sajnos szoftveresen elég fapados ez a Biostar, de lehet úgy is nézni, hogy semmi bloatware nincs
Tovább nem próbálkoztam vele. Nekem az is jó, ha maradnak a ventik alacsony fordulaton, de lesz valami ami segíti kifújni a meleg levegőt. -
Utoljára december közepén írtam a Fractal Ridge gépemről, amit gyorsan összeraktam mielőtt hazaindultunk az ünnepekre. Azóta megjöttek az Arctic ventilátorok, így lehetőség adódott némi kábelrendezéses újratervezésre

A kábeleken pedig kellett dolgozni, mert mind az előlapi, mind a tápkábelek feleslegesen hosszúak:
[kép] [kép] [kép] (azóta ezt a kábelkötegelőt lecseréltem egy vékonyabbra mert túl sok volt)
A táp fölött egészen sok hely van: [kép] [kép] [kép]
A vga szélességben éppen befért, viszont felül még van kb. 2 centi hely. Ide fog jönni 2db Arctic P8 slim, hogy segítse a hűtést: [kép] [kép]
Hátul a tápkábel hosszabbítót nem rögzítettem mert az csak egy hosszabbító gyakorlatilag, és ha begyűröm a gép alá akkor a levegő útját állja el: [kép] [kép]
A két 14-es ventinél némi sufnituning kellett, mert különben beleért a lapát a gép lemezeihez: [kép]
Másik oldal: [kép]Összességében elégedett vagyok, az Arctic ventilátorok nagyon sokat csendesítettek a gépen. Két dolog zavar:
- a tápegység alacsony terhelésen passzívan megy, viszont időnként rákapcsol, akkor elég hangos, majd újra csendes
- nem találtam módot a két házventi Windows alóli vezérlésére, pedig jó lenne.
Az alaplap "System" hőérzékelőjéhez kötve változtatja a sebességet, de nekem az kellene, hogy akkor emelje amikor a GPU hőmérséklete emelkedik.Plusz még rendeltem az SSD-re egy hűtőbordát mert eléggé tud melegedni.
-
válasz
barnam_
üzenetére
Tegnap összeraktam a Fractal Ridge-el a gépet.
Végül is nem rossz, de valahogy nem vagyok elájulva tőle. Kicsit nagyobb mint amire számítottam, legalábbis a PS5-höz képest ami mellett van. Ennek ellenére persze belülről szűkös, a legnagyobb fejtörést a kábelek elrejtése jelentette... amit tudtam bezsúfoltam a tápegység elé/alá/fölé... stb
máshol nincs hely neki. Rövidebb kábelekkel valószínűleg könnyebb dolgom lenne, a cpu és alaplapi kábelek feleslegesen hosszúak ehhez a házhoz (moduláris tápegység).Az XFX 6750XT tényleg nagyon szűkös volt: a gyártó szerint 323 mm hosszú a kártya és elvileg 335 mm férne el max, mégis csak úgy fért be, hogy kicsit szét kellett feszítenem a házat. Pont annyi hely maradt a végén, hogy a pci-e tápkábel elfért. De aki kitalálta ezt a riser-be menő riser adaptert, és arra megy rá a gpu... az egész setup elég ingatag, kétlem, hogy túl sok ki-be szerelést kibírna...
A CPU hűtő egy Thermalright AXP120-X67, Thermal Grizzly Kryonaut pasztával, egy 13400F-et hűt. Idle 30-40 fok körül, Cinebench R23 alatt 96W-ot fogyasztott, a hőfokok is teljesen rendben, szerintem 70 fok körül volt, de nem emlékszem pontosan (nem vagyok gépnél).
Hűtés tekintetében szerintem jó a ház, a 10 perc CB R23 alatt semmi sem melegedett túl. De a ventilátorokkal nem vagyok megelégedve, szerintem hangosak. Biztos, hogy az oldalpanel is erősít rajta, de egy halkabb ventivel jobb lesz. Arctic slim 14-est tervezek oldalra (vagy kipróbálom nélküle, van a gpu-n 3 ventilátor), a cpu hűtőre meg 12-es vékony kivitelt.
De még megálmodom, hogy megtartsam-e a házat. Szép letisztult a külső, de nem érzem úgy, hog a 140€-s ár ellenére valami különlegeset kaptam volna.
Szerintem ez ugyanazt tudja, csak 70%-al olcsóbban: ML07 Ennél viszont a gond, hogy csak pci-e 3.0 riser van benne, és a saját 4.0 riser adapterüket 64€-ért találtam meg Amazonon... kérdés, hogy más riser adaptert bele lehet-e tenni? -
válasz
Black&White
üzenetére
Tudsz egy linket dobni ehhez az alaplaphoz?
Érdekes megoldásnak tűnik
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Jól látom, hogy ebben a cpu hűtő előtt van a VGA? Ergo mondjuk egy ilyen 6750 XT méretű vga minden levegő útját elállja. Így nem csoda, hogy küszköd a hűtő.
Plusz az üveg oldallap sem segít a szellőzésben
Ennyiből jobbak a vékony magas házak, a cpu és gpu külön rekeszben vannak.
Én most azon agyalok, hogy majd egy 14cm-s slim ventit teszek az oldal panelre az AXP120-X67 ventije helyett. Kelleni fog alulra minél több levegő, mert nincs hely más befújó ventinek (mármint az alsó cpu és táp részen). -
Informatív videó, köszi a linket!
Igen sajnos ezt a Terránál meg a Ridge-nél is írják, hogy az oldallap mellett lévő ventilátor extra zajjal jár. Ezért is jobb a Noctua L12S vagy a korábban említett Black Ridge, mert a borda alatt van, így halkabb.Majd meglátom mennyire lesz hangos játék közben, mondjuk jellemzően úgyis fejhallgatóval játszom így nem zavar.
De ha mégis, akkor Noctua NF-A12x15 vagy Silverstone Air Slimmer 120 -t teszek rá, ezekről jókat olvastam. Utóbbi valószínűleg hangosabb, de elég nagy légszállítást ír. -
válasz
sasNAXO
üzenetére
A 148W az a PL2 vagyis csak a rövidtávú power limit, a PL1 65W.
Tesztekben egyébként ilyen átlag 100W fogyasztást produkált a proci.Végül Thermalright AXP120-X67-re esett a választás, mert ezekről is jókat írtak, és 30€-ért kihagyhatatlan volt.
Thermalright AXP120-X67 SFF Cooler Review: Small, but Capable
Itt azt írja, hogy az i9-13900K-t is lehűti... persze nyilván nem egy ITX házban, gondolom
Mindenesetre ezt a gépet nem fogom munkára használni, így nem fog 100W-ot fogyasztani a proci. De ha kevés lenne a hűtő, teszek rá másik ventilátort.
A GPU már más kérdés, azt majd cipőkanállal kell berakni
-
Üdv,
Fractal Design Ridge-be milyen cpu hűtőt vegyek?
- i5-13400F-et kell lehűtenie. Nem lenne rossz, ha alkalmas lenne AM5 foglalathoz is egy esetleges későbbi bővítés során.
- Crucial 2x16GB DDR5 kit lesz mellette, ahogy nézem nem túl nagy: [link]
- Az alaplap egy fapad Gigabyte H610I, nincs rajta semmilyen VRM hűtés... ami egyrészt jó mert nem akad bele a CPU hűtőbe, másrészt meg rossz mert csak jó lenne rajta valami hűtőborda.
- Max magasság ventilátorral együtt 70 mmElsőnek mindig a Noctua NH-L12S jön fel, ez a legdrágább is
Aztán árban visszafelé:
- DeepCool AN600
- ID-Cooling IS Series IS-55 ARGB
- Thermalright AXP120-X67 Black ARGBEzeket találtam ami 12cm-s ventilátorral van és max 70 mm magas.
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nintendo Switch 2
- Sorozatok
- Mazda topik
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Kritikát kapott a Nintendo konzolgyilkos felhasználói szerződése
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- További aktív témák...
- ASRock FM2A78M Pro4 AMD FM2+ alaplap, + Quad Core A8 5600K processzor
- 1 DB HYPERX 16GB FURY DDR4 2666MHz CL16 HX426C16FB/16
- OCZ XTC Platinum OCZ2P8004GK 2 x 2 GB DDR2-800 MHz Kit
- UPDATE 01.03. Új, bontatlan / felbontott / Kingston, Corsair, G. Skill, Crucial / DDR5 ramok / gari!
- GSkill TridentZ CL32 6400MHz 2x16GB (F5-6400J3239G16G)
- Ezviz BC1 1 kamerás kamera szett / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4206, 100% Akksi
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Szerintem totál rendben van, szobahőmérséklet 23,9°C.
Sajnos szoftveresen elég fapados ez a Biostar, de lehet úgy is nézni, hogy semmi bloatware nincs