- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
myk_to
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #24475 üzenetére
Az legutóbbi állapot backupja ~54kiB, a konfig (rsc) ~ 14kiB volt...
-
myk_to
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #24461 üzenetére
SZóval... mint a vindóz...
Kapcsold ki, kapcsold be. No akkor még egyszer...
Ami történt: néhányszor az installált, de a csomagoknál szürkében maradó wifi-ac-t leszedtem, majd ismét feltelepítettem. Aztán csodát láttam. Egyszer csak színesben (nem szürkén) látszódott. És lett wifi, és elmúltak a logban a topikindító hibaüzenetek.
A továbbiakban az ac2-s routerre csak akkor fogok frissíteni, ha a tartalék routerre már sikeresen felment. (Files: 15,9MiB of 16,0MiB used 0% free - hát tényleg necces...)
Mindenkinek köszönöm támogatását. -
myk_to
csendes tag
A WinBox alján ez látható: MemoryFree/ Used/ Total: 54,6 MiB / 73,4 MiB / 128,0 MiB. A logokat minimálisra (100) vettem, a "HDD"ről is kipucoltam mindent, amit lehetett. (A Files alatt csak a flash van, és ott is csak a skinek..)
Azóta egy tartalék (szintén ac2)-be a "megromlott"ról a konfigot feltettem. FW: 7.16.2. Első közelítésben működőnek tűnik.
Holnap - ha lesz lehetőségem - kipróbálom a helyszínen.
Azért az rém fura, hogy - ahogy írtátok - ez a furcsa hibajelenség régóta (már a 6.xx-tól??) velünk van, és a gyártó ennyire nem foglalkozik vele. Tudom, hogy menden program kitölti a rendelkezésre álló memóriát, de ...
Köszönöm az eddigi ötleteket, tanácsokat! -
myk_to
csendes tag
Köszönöm az ötletet.
Megnéztem, most csak kevesebb, mint 100 bejegyzés van (az is dinamikusan keletkezik. Volt már több száz is (az előző FW verzióban). És akkor si küld hiba üzenetet, ha teljesen kitörlöm a backlistet.
Végsősoron persze meg fogom próbálni a router homeoffice-t lát el, így napközben nem tudom megcsinálni. (illetve tartalék router, régi FW használátával lecserélni.) -
myk_to
csendes tag
Sziasztok
tegnap reggel upgradeltem routereimet (ac3, 2*ac2 (1 router, 1 switch-acpoint) a legutóbbi 7.19-re. Rövid megfigyelés (működik-e) után boldogan elmentem bringatúrázni. Egyszer csak levelet kaptam, (mert bizonyos eseményekről: például Loginról küld nekem) a router módban működő ac2 a következő subject-tel: “system,error,critical LegyJoTik:: LoginAttack: could not save configuration changes, not enough storage space available.” Gondoltam valaki megtalálta, de hát elhárítva. Mosoly. De aztán elkezdtek szaporodni az üzenetek (azóta 5 percenként küldi). Este már nem értem rá rendesen utána nézni, de reggelre több, mint 300 mail volt. Nem találtam megoldást. Tegnap még kitörölgettem a flashen levő config, backupokat, mert legyen neki elég “storage space”, de hát még panaszkodik. Itt a resource:
uptime: 16h38m47s
version: 7.19 (stable)
build-time: 2025-05-22 07:53:44
factory-software: 6.44
free-memory: 37.6MiB
total-memory: 128.0MiB
cpu: ARM
cpu-count: 4
cpu-frequency: 672MHz
cpu-load: 3%
free-hdd-space: 0
total-hdd-space: 16.0MiB
write-sect-since-reboot: 15638
write-sect-total: 2629567
architecture-name: arm
board-name: hAP ac^2
platform: MikroTikCsak az az egy router "rendetlenkedik". A többi panasz/hibaüzenet nélkül teszi a dolgát.
Tudtok valami ötletet, megoldási utat javasolni?
Előre is köszönöm -
-
myk_to
csendes tag
Ide válaszolok, de értse mindenki, aki megtisztelt gondolataival, tapasztalaival: Köszönöm az információkat! Bár a célom az hogy Proxmox alatt fusson (még néhány VM, CT társával együtt), de hogy végére járjak, asszem a következő lépésnek annak kell lennie, hogy natívan felteszem a RouterOSt a vasra, és úgy próbálom ki a Wifit
-
myk_to
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #23696 üzenetére
Nem győzök szabadkozni, de a társaság megértő segítsége mellett talán nem is kell
- lehet hogy nem pontosan értjük egymást. Az eredeti kérdésfelvetésemben azért is írtam, hogy a szintén ugyanazon környezetben (Proxmox 8.3.2.) más gépek (Win11, Debian 12) átveszik, és működtetik az átadott (passtrough) PCIe, illetve USB eszközt - vagyis maga a rendszer tudja, (mitöbb: én sem rontottam el). Ezért kíváncsiskodom arról, hogy a Mikrotik nem tudja átvenni, vagy én rosszul csinálok valamit. Úgy látom nincs más lehetőség. ha van valaki, akinek a Proxmox- Mikrotik VM vonalon sikerült működésre bírnia egy Wifi eszközt. akkor - kérem árulja el mi volt az (VM/CT, milyen (USB/PCIe) milyen gyártó milyen eszköze) és milyen beállításokkal, hogyan működött. Megpróbálom nálam is követni. Ha nincs senkinek erre vonatkozó pozitív tapasztalata - nos akkor még bármi is lehet.
-
myk_to
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #23681 üzenetére
Lehet, rosszul értem a Te kérdésedet, vagy rosszul fogalmaztam meg az én problémámat. Én most virtualizált környezettel ismerkedek. Láttam hogy sok minden "elfér" ott. Így különböző dolgokat - amiket amiket eddig natív vasra feltelepítettem - felteszek, kipróbálok. A RouterOS pedig úgy jött a képbe, hogy a családi "éles" routert nem akarom magam alól kirántani. Vagyis kell egy játszós. Miért ne legyen ez - ha lehet - egy virtualizált környzeteben működő. De akkor ott minden részének működnie kell, ugye? (Legyen a példa: Wifi hálón guest, amit VLAN-nal akarok megvalósítani) Vagyis kell nekem a WIFI, ami persze fizikailag ott van a gépben, de ennek (RouterOS)nek is látnia, használnia kell.
-
myk_to
csendes tag
válasz
yodee_ #23674 üzenetére
Köszönöm ajánlatodat. Igen, kérem próbáld ki. ÉS kérem írd meg a működő eszköz típusát is. Ahogy írtam én egy Cudy AC 650-nel próbáltam, ami jól működött a (virtuális gépen futó) Win11 és Debian 12-vel is. És azt is szeretném tudni hogy ez CHR vagy a "sima (iso)" telepítés volt. Én tesztelési célból teszem fel a virtuális környezetbe (scriptek, tűzfalsszbályok stb tesztelése), hogy ne az "éles" itthoni routeren állítsak el valamit - aminek helyesen, folyamatosan kell működnie.
-
myk_to
csendes tag
Ha jól olvastam az előző néhány bejegyzést, akkor - nekem - az jött le, hogy van natívan futó x86 RouterOS használat (sikeres Wifivel?), és vannak virtualizált környezetben is Router OSek, de a bejegyzésekben sikeres Wifi ROuterOS együttest nem olvastam. És ProxMoxot sem. Ha mégis van, csak elkerülte a figeyelmemet, kérem mutassatok rá. Szintén az előző bejegyzésekből az jött le, hogy hisztis a RouterOS a wireless kártyára - vagyis volt már sikeres működtetés, de a nagyobb részben nem működött az aktuálisan próbálttal.
-
myk_to
csendes tag
Sziasztok
'CHR VM' keresőszavakkal átnéztem ezt a fórumot (is) - jónéhány külföldi fórum (ideértve a proxmox, illteve mikrotik oldalak) átböngészése után. Nem találtam megoldást arra hogy miként tudnám a Mikrotik CHR-t Proxmox alatt futtatni úgy, hogy wireless részt is használni tudjam.(Vagyis a LAN oldalon mind Ether, mind Wifi kapcsolatot is kezeljek.) (próbáltam nem CHRes megoldással is, de úgysem működött)
Ezen problémámat feltettem a prohardver proxmox fórumában is, de nem ütötte meg az ottani fórumtársak válaszadási érzékenységét. Most megpróbálom itt is - hátha kapok valami útbaigazítást. Persze az is lehet, hogy a kérdés feltevés/ megfogalmazás nem alkalmas a válaszadásra... De akkor majd közelítünk ugye a kérdés pontosítására...
Proxmox 8.3.2 fut, a Mikrotik 7.1x. volt amit próbáltam. Az Ether (drótos rész) gond nélkül fut. A Wifiből a hoston AX200 (intel) PCIe kártya van, és próbáltam a raw, illetve a mapping hozzáadással is - sikertelenül. Más VM-ken (Win11, Debian) remekül funkcionál a wireless net.
Köszönöm figyelmeteket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Apple MacBook
- Horgász topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos Otthon / Smart Home
- Anime filmek és sorozatok
- Windows 11
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Mesterséges intelligencia topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Sapphire NITRO+ RX 580 4 GB eladó
- APPLE WATCH 9 45mm, FEKETE, DOBOZÁBAN, 98% AKKU, GARANCIÁVAL, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest